Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE FELANITX

Núm. 484372
Aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança municipal reguladora de les fires i mercats temporals en el terme municipal de Felanitx

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Expedient 305/2024

A la sessió ordinària de l'Ajuntament Ple de dia 8 de juliol de 2024, es va adoptar, entre altres, el següent ACORD que en la seva part dispositiva diu:

«Primer. Tenir en compte les recomanacions pel que fa al llenguatge emprat en la proposta normativa presentades per l'Institut Balear de la Dona i que consten a l'informe d'impacte de gènere de dia 24 de maig de 2024.

Segon. Aprovar definitivament la modificació de l'Ordenança municipal reguladora de les fires i mercats temporals en el terme municipal de Felanitx (Annex II – Ordenança Fires i Mercats (Incorporades recomanacions. IBD)

Tercer. Publicar íntegrament el present acord, juntament amb el text de l'Ordenança, en el BOIB en forma legal.»

Recursos.

Contra l'aprovació definitiva de la modificació de l'esmentada Ordenança es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptats des del dia de la present publicació, d'acord amb el disposat en els articles 10.1.b i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Consulta i informació de l'expedient.

L'expedient se pot consultar en el departament de Secretaria de l'Ajuntament de Felanitx, amb cita prèvia, de dilluns a divendres, de les 9:00 h fins a les 14:00 h, excepte festius. Per obtenir informació de l'expedient es podran utilitzar els mitjans (direcció postal, telèfon i fax) que s'indiquen a continuació: Ajuntament de Felanitx, Plaça de la Constitució núm. 1 07200 Felanitx (Illes Balears) - Telèfon 971580051 - Fax 971583271

 

Felanitx, document signat electrònicament (1 d'agost de 2024)

La batlessa Catalina Soler Torres

 

«ANNEX ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA DE LES FIRES I MERCATS TEMPORALS EN EL TERME MUNICIPAL DE FELANITX

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L'article 100 de la Llei 20/2006 de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears disposa que els municipis tenen potestat normativa reglamentària, com a expressió del principi democràtic en què es fonamenten, en l'àmbit de les seves competències.

La mateixa Llei en l'article 29.2 u) reconeix que els municipis de les Illes Balears, en el marc de les lleis, tenen en tot cas competències pròpies per regular i gestionar els mercats.

Aquesta competència està reconeguda com a competència pròpia per l'article 25.2 i) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, que estableix que en matèria de mercats i comerç ambulant, el municipi exercirà en tot cas, competències, en els termes de la legislació de l'Estat i de les Comunitats Autònomes.

Així mateix, pel que fa a la legislació estatal específica, cal ressaltar la Llei 7/1996, de 15 de gener, d'ordenació del comerç minorista.

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears també ha legislat sobre aquesta matèria la venda ambulant a la Llei 11/2014, de 15 d'octubre, de comerç de les Illes Balears.

Així, vists els darrers canvis en la legislació aplicable a la venda ambulant, es considera necessari l'adaptació de la normativa municipal a la nova regulació, i alhora exercir un major control sobre aquesta activitat comercial.

 

CAPÍTOL I ÀMBIT D'APLICACIÓ I CLASSIFICACIÓ

Article.1. Objecte

Aquesta Ordenança té per objecte la regulació administrativa de la venda no sedentària exercida en els mercats ambulants del municipi de Felanitx, el seu règim de funcionament està sota els principis de la llibertat de mercat i salvaguarda dels drets de la persona consumidora.

Article. 2. Concepte

Es considera venda ambulant la que es realitza a fora d'un establiment comercial permanent, amb caràcter discrecional, exercides en instal·lacions desmuntables i transportables, incloent-hi els camions i furgonetes botiga, i dintre d'un perímetre urbà autoritzat, que comprèn la venda al detall d'articles alimentaris, tèxtils, artesania, ornamentació, etc., sempre que compleixi la normativa en matèria de protecció de la salut pública, de seguretat alimentària i de la seguretat dels consumidors. Només es podrà realitzar sota els termes i condicions que assenyala la Llei 7/1996 de 15 de gener d'ordenació del comerç minorista, la Llei 11/2014 del 15 d'octubre, de comerç de les Illes Balears i el present reglament. Sense prejudici que estableixin les restants normatives d'aplicació, especialment la reguladora de cada producte, i queda prohibida tota venda que no s'ajusti a les esmentades normatives.

Les activitats de venda ambulant o no sedentària no perden la seva condició pel fet que es duguin a terme sobre sòl de propietat o titularitat privada.

La Junta de Govern Local podrà aprovar normes o reglaments de règim interior pròpies d'un determinat mercat, de desenvolupament del present reglament, amb estricta subjecció a aquest, una vegada escoltats per les persones usuàries i els serveis municipals corresponents.

Article. 3. Àmbit d'aplicació

Aquesta Ordenança serà d'aplicació a tota venda ambulant no sedentària al municipi de Felanitx.

Aquesta Ordenança també serà d'aplicació en qualsevol tipus de venda ambulant no periòdica setmanalment i que no requereix cap tipus d'instal·lació específica, a dins del terme municipal de Felanitx.

Article. 4. Celebració i horari dels mercats setmanals

La venda ambulant realitzada fora d'un establiment comercial permanent, en places, solars o en la via pública, només queda autoritzada en aquest municipi en els següents dies:

  • A Felanitx, els diumenges excepte el dia de Pasqua, i els dies 1 de gener i 25 de desembre si coincideix.
  • A Portocolom, els dimarts i dissabtes excepte els dies 1 de gener i 25 de desembre si coincideix.
  • A s'Horta, els dissabtes excepte els dies 1 de gener i 25 de desembre i Sant Isidre 15 de maig, si coincideix.
  • A Cas Concos, els dimecres excepte els dies 1 de gener i 25 de desembre, i Sant Nicolau 10 de setembre, si coincideix.

Amb la finalitat de dinamitzar l'activitat en les zones turístiques durant la temporada alta d'estiu (des de maig fins a octubre) es podrà organitzar els anomenats mercats temporals artesans nocturns.

L'horari d'ocupació dels llocs de venda serà de les 6.30 a les 8.00 hores. Els vehicles de mercaderies hauran de ser retirats abans de les 8.30 hores i sempre, una vegada que estiguin al lloc assignat, seran retirats el més prest possible, es deixaran els vehicles aparcats correctament fora de la ubicació del mercat.

El desmuntatge de les instal·lacions i l'entrada dels vehicles queda establert entre les 13.30 i les 15.00 hores. Aquell venedor/a que, tenint lloc assignat, arribi més tard de les 8.30 hores perd el dret a ocupar el seu lloc.

Es podrà modificar o ampliar els horaris i els dies de celebració establerts per acord de la Junta de Govern Local quan existeixin necessitats del servei o raons d'interès general ho justifiquin, sense que les persones titulars tinguin dret a cap tipus d'indemnització per danys i perjudicis.

Excepcionalment, per raons d'interès públic i dinamitzar l'activitat comercial de l'edifici del Mercat Municipal es podrà autoritzar venda ambulant de productes alimentaris sempre i que la línia de venda no sigui el mateix dels llocs fixos, de dimarts a dissabte, per acord de la Junta de Govern Local.

 

CAPÍTOL II MODALITATS DE VENDA NO SEDENTÀRIA

Article. 5. Venda ambulant

L'exercici de la venda ambulant o no sedentària es pot dur a terme en alguna de les modalitats següents:

  • Venda a mercats ocasionals.
  • Venda a mercats periòdics.
  • Venda a la via pública.
  • Venda a camions botiga.

 

CAPÍTOL III TIPOLOGIA DE VENDA NO SEDENTÀRIA

Aquesta Ordenança també serà d'aplicació en qualsevol tipus de venda ambulant i que no requereix cap tipus d'instal·lació específica, a dins del terme municipal de Felanitx.

Article. 6. Mercats setmanals

El mercat de Felanitx del diumenge es diferencia en dues modalitats, depenent de la duració de l'autorització d'ocupació:

6.1.a) Mercat anual, del dia 1 de gener a 31 de desembre de cada any:

  • Preferentment, s'ubicarà: carrer Major, Jordi Sabet, 31 de Març, Miquel Bordoy i edifici Mercat Municipal.
  • La plaça de Sa Font de Santa Margalida, es destinarà preferentment per la venda de productes artesanals i florals.
  • La plaça Espanya, es destinarà exclusivament per activitats itinerants Menors i Majors, anomenades atraccions firals. Exceptuant els dies de Fira, que es podrà ampliar els tipus d'activitats de venda.

6.1.b) Mercat d'estiu, del dia 1 d'abril a 31 d'octubre de cada any.

  • Preferentment, s'ubicarà: als voltants de la plaça Pax.

El mercat de Portocolom del dimarts es diferencia en dues modalitats, depenent de la duració de l'autorització d'ocupació:

6.2.a) Mercat d'hivern, del dia 1 de novembre a 31 de març de cada any:

  • Preferentment, s'ubicarà: a la plaça Comerç.

6.2.b) Mercat d'estiu, del dia 1 d'abril a 31 d'octubre de cada any:

  • Preferentment, s'ubicarà: a la plaça Corso.

6.3. El mercat de Portocolom del dissabte:

  • Preferentment, s'ubicarà: a la plaça Comerç.

6.4. El mercat de s'Horta del Dissabte:

  • Preferentment, s'ubicarà: a la plaça de Sant Isidre.

6.5. El mercat de Cas Concos del Dimecres:

  • Preferentment, s'ubicarà: a la plaça de l'Església.

Per raons d'interès públic, aquesta localització es podrà modificar per acord de la Junta de Govern Local, sense que les persones titulars tinguin dret a cap tipus d'indemnització per danys i perjudicis.

Article. 7. Mercat d'encants

Dins del recorregut del mercat dominical del diumenge es podrà destinar una zona per celebrar un mercat d'encants.

El mercat d'encants tindrà la mateixa consideració de mercats temporals, sense prejudici del que disposa l'apartat següent:

Es farà un permís per a venedors i venedores ocasionals, els quals podran venir al Mercat dels Encants de Felanitx fins a un màxim d'un any. Per obtenir aquest permís, serà necessari presentar:

1. Fotocòpia del DNI o Passaport.

2. Dues fotos de mida carnet.

3. Declaració procedència de la mercaderia.

Els productes que es poden vendre al mercat dels encants són:

  • Articles de segona mà (llibres, mobles, antiguitats, objectes diversos, roba, etc.)
  • Art.

Article. 8. Fires

Les tradicionalment anomenades “fires” tindran, a tots els efectes, la consideració administrativa de mercats temporals.

Les fires se celebraran els següents dies:

A Felanitx:

  • Fira de Maig: el segon diumenge de maig.
  • Fira Nocturna de Sant Agustí: dia 27d'agost.
  • Fira de Sant Miquel: el diumenge abans del 29 de setembre.
  • Fira del Pebre Bord: el diumenge després del 18 d'octubre (Sant Lluc).

A Portocolom:

  • Fira nocturna el dia 16 de Juliol.

A s'Horta:

  • el diumenge anterior a Cinquagesma.

A Cas Concos:

  • Fira Nocturna el dissabte abans de Sant Nicolau (10 de setembre).

La venda ambulant o no sedentària realitzada en la forma indicada a l'article 1, 2 i 3 també queda autoritzada en aquest municipi per la celebració de fires.

Les persones interessades a obtenir la corresponent autorització municipal per a l'exercici de la venda ambulant de les fires indicades, han de presentar la corresponent sol·licitud al registre habilitat per a aquest efecte. El termini màxim per presentar les sol·licituds serà de quinze dies abans de la celebració de la fira.

L'horari de les fires diürnes serà de 8.00h a 19.00h i de les nocturnes de 18.00h a 23.00h i podrà ser modificat per acord de la Junta de Govern Local atenent a les necessitats o circumstàncies especials de la fira i serà obligatori complir-ho estrictament.

Article. 9. Mercadets d'estiu nocturns

Els mercadets d'estiu seran setmanals i concorreran dels mesos de maig a l'octubre, a Cala Ferrera els divendres i a Portocolom els dissabtes. Tindran a tots els efectes i consideració administrativa de mercats temporals.

Les persones interessades a obtenir la corresponent autorització municipal per a l'exercici de la venda ambulant als mercadets d'estiu han de presentar, al registre habilitat per a aquest efecte, la corresponent sol·licitud abans del termini que el regidor/a de Fires i Mercats estableixi.

L'horari dels mercadets d'estiu serà de 18.00h a 23.00h i podrà ser modificat per acord de la Junta de Govern Local atenent a les necessitats o circumstàncies especials del mercat i serà obligatori complir-ho estrictament.

Article. 10. Venda ambulant ocasional en circumstàncies especials

Es considera con a venda ambulant ocasional en circumstàncies especials, a aquella que es realitzi de manera puntual coincidint amb festes populars i revetles.

L'autorització per a aquesta activitat tindrà la mateixa consideració de mercats temporals i serà atorgada per la Junta de Govern Local. La vigència de l'autorització municipal per les llicencies per a la venda ambulant ocasional en circumstàncies especials, s'ha de limitar a la durada de l'esdeveniment específic.

Les persones interessades a obtenir la corresponent autorització han de presentar, al registre habilitat per a aquest efecte, la corresponent sol·licitud amb un mes d'antelació a la data de l'esdeveniment.

L'horari serà el que determini la Junta de Govern Local i serà obligatori complir-ho estrictament.

 

CAPÍTOL IV DELS LLOCS DE VENDA

Article. 11. Els llocs

L'assignació de l'emplaçament autoritzat serà realitzat per la Junta de Govern Local, escoltades totes les parts, les pautes establertes a la normativa vigent.

El muntatge de les parades de venda es realitzarà en el lloc assignat amb instal·lacions desmuntables, entenem com a tals els que hagin obtingut la corresponent autorització municipal, d'acord amb el que disposa aquest reglament.

Els llocs que quedin lliures, per abandonament o pèrdua dels drets, quedaran a disposició de l'Ajuntament, que podrà adjudicar-los de nou, seguint les normes establertes a aquesta ordenança.

La persona encarregada del Mercat, podrà disposar l'ocupació immediata i provisional del lloc d'aquest dia que hagi quedat buit per part dels venedors i venedores dels trasts més pròxims.

Article. 12. Dimensions dels llocs

Circumstancialment la Junta de Govern Local, juntament amb informe de la persona encarregada del Mercat, considerarà les dimensions de cada lloc de venda en particular, i en el seu cas, n'autoritzarà l'ampliació o la disminució d'aquest, sempre entre els límits de mides autoritzades.

Article. 13. Mides i distàncies dels llocs

a) Per motius de seguretat, s'haurà de deixar un espai de 50 centímetres per cada costat de la parada, lliure d'obstacles.

b) L'amplària del lloc de venda no podrà excedir d'1,5 metres lineals, en perpendicular amb la voravia.

c) La llargària del lloc de venda no podrà excedir de 8 metres lineals, en paral·lel a la voravia.

d) No es permet la venda de mercaderies que es col·loquin directament damunt del terra o paviment. Aquestes s'han de col·locar damunt un taulell d'una alçada no inferior a 60 centímetres del nivell del sòl, tret dels casos d'articles que, per les seves característiques, s'hi puguin exceptuar (ex. plantes).

e) En cas d'utilitzar tendals o ombrel·les, aquestes s'hissaran sobre la rasant de la calçada un mínim de 2 metres. En cap cas no s'hi podran penjar articles fora de la perpendicular de la superfície del taulell.

f) No es permet situar, exposar o dipositar mercaderies i altres pertinences fora del seu lloc assignat, ni realitzar operacions de venda i serveis fora del seu lloc assignat. Queda prohibit als venedors i venedores asseure fora del seu espai.

g) Tot i les mides màximes establertes, i en funció de l'amplària dels carrers on s'ubiquin els llocs, aquests hauran d'estar instal·lats de forma prou ampla respecte de la línia de façana de les cases, de tal manera que quedi habilitat un passadís que pugui servir d'accés per a serveis d'emergència.

Article. 14. Nombre de llocs

Mitjançant una resolució que adopti la Junta de Govern Local, juntament amb informe de la persona encarregada del Mercat, establirà tant el nombre total com l'extensió de llocs de venda, tenint en compte les disponibilitats d'espai físic a les zones que preveu l'article 6 i 31. També podrà modificar la ubicació específica de cada parada o les línies de venda segons les necessitats de la població, o, en qualsevol cas, quan les circumstàncies ho requereixin. Per a aquests casos l'Ajuntament ho notificarà a la persona titular de la llicència afectada amb una antelació mínima de quinze dies.

Article. 15. Llocs d'animals

Els animals de corral estaran degudament engabiats, tot tenint en compte les seves característiques i garantint-ne la seva salubritat. Les característiques dels llocs d'animals de corral estaran exclusivament subjectes a l'informe tècnic de la manescalia.

Dins del recinte del mercat temporal o de les fires, no es permetrà:

a) La comercialització i venda d'animals d'espècies exòtiques.

b) La transmissió lucrativa (regal, liberalitat) de qualsevol tipus d'animals.

 

CAPÍTOL V AUTORITZACIONS I TRÀMITS

Article.16. Autoritzacions

La venda ambulant només es pot exercir amb l'autorització prèvia de l'Ajuntament i tindrà una durada limitada que l'Ajuntament determinarà d'acord amb el que preveu l'article 24.

Per a l'adjudicació de noves autoritzacions se seguiran els següents criteris orientadors sobre la distribució de les superfícies delimitades.

La comercialització de productes no incorporats al mercat, productes innovadors i que figurin dins les línies de venda autoritzades o ser-ho de forma insuficient, atesa la demanda.

La promoció de la comercialització de la producció agrícola autòctona singularment la d'índole estacional.

La comercialització de productes de producció pròpia, ecològics i fets amb dignitat, d'acord als criteris de comerç just elaborats en centres, entitats, col·lectius o organismes de naturalesa benèfica i/o social, i també dels que es produeixen com a conseqüència d'activitats culturals i educatives, desenvolupades als centres docents públics o privats.

  • Disposar de Carta de Mestre Artesà.

L'autorització podrà ser revocada abans del termini per la qual es va atorgar per incompliment de la legislació vigent i/o de les ordenances municipals, i no donarà dret, en aquests supòsits a indemnització ni compensació de cap mena.

La seva renovació no serà automàtica, sinó que serà a instància de la persona interessada, a aquest efecte. Les sol·licituds de renovació s'hauran de formular dins el període indicat del mes de novembre de cada exercici en el registre habilitat a aquest efecte. En el cas de no presentar aquesta sol·licitud significa perdre automàticament la llicència de venda.

Article. 17. Personalitat de les persones adjudicataris

Les persones adjudicatàries podran ser persones físiques, jurídiques o cooperatives.

Article. 18. Documentació requerida

Per a l'obtenció de la llicència serà necessària la presentació d'una sol·licitud en el registre habilitat a aquest efecte, acompanyada del NIF, si és persona física, o documentació que en justifiqui la seva condició i la seva representació legal, en el cas de persones jurídiques o cooperatives, juntament amb una declaració responsable en què manifesti el compliment dels següents requisits:

1. Estar donat/ada d'alta a la Seguretat Social (en el règim que pertoqui).

2. Estar donat/ada d'alta de l'Impost d'Activitats Econòmiques, en cas de subjecció.

3. Estar al corrent davant l'Ajuntament de pagament dels tributs municipals.

4. Relació del personal que atendrà la comercialització o administració del lloc de venda, amb expressió de la relació laboral existent.

5. Rebut de l'assegurança de responsabilitat civil per possibles danys que es puguin causar a la via pública.

6. Declarar justificadament la naturalesa de les activitats comercials a realitzar amb expressió de l'origen de les mercaderies, en el cas dels productes manufacturats.

7.  Complir el requisit del nombre de persones titulars per llicència exigit a l'article 19 d'aquest reglament.

8. En el cas de productes de consum humà, s'haurà de tenir el carnet de manipulació d'aliments i la inscripció del registre de la Conselleria de Salut, si hi escau.

9. Satisfer el pagament del preu públic, vigent a cada moment, per ocupació de la via pública.

10. En el cas de les persones estrangeres no membres de la Unió Europea, estar en possessió dels permisos de residència i treball per compte propi, segons la legislació vigent.

En el cas de les cooperatives, només s'autoritzarà una llicència a nom de la cooperativa, per cada epígraf d'IAE del qual sigui titular.

En la mesura en què el municipi no tingui capacitat i mitjans suficients per comprovar el compliment dels requisits establerts en aquest article per mitjans electrònics i telemàtics, serà necessari que el/la sol·licitant acompanyi la documentació acreditativa del compliment de dits requisits, juntament amb la sol·licitud.

Article. 19. Nombre de persones titulars per llicència

Dins el mateix mercat, una mateixa persona només podrà ser titular d'una llicència.

Article. 20. Termini de presentació de les sol·licituds per a noves autoritzacions

El termini de presentació de sol·licituds per a les llicències noves serà de dia 2 de novembre fins a dia 31 de març inclosos. Si a dia 31 de juliol no s'ha obtingut resolució expressa, les sol·licituds s'entendran denegades en virtut del silenci administratiu negatiu que regeix en l'ús del domini públic.

Article. 21 Atorgament d'autoritzacions

Les autoritzacions s'atorgaran directament a les persones sol·licitants que compleixin tots els requisits establerts a l'article 18 d'aquesta ordenança. Quan hi hagi limitacions en el nombre de llicències per manca de lloc o per qualsevol altra circumstància, les autoritzacions s'atorgaran seguint criteris de l'article 16 d'aquesta ordenança.

El procediment d'autorització estarà sotmès als principis de concurrència competitiva, publicitat, claredat, senzillesa, objectivitat, predictibilitat, necessitat, proporcionalitat i no discriminació.

Article. 22. Llista d'espera

Existirà una relació o llista d'espera en la qual s'inscriuran totes les persones interessades i es valorarà seguint l'ordre següent:

Primer: Complir tots els requisits establerts a l'article 18.

Segon: Criteris contemplats a l'article 16.

Tercer: Per ordre d'entrada de sol·licituds al registre habilitat per a aquest efecte.

Article. 23. Atorgament extraordinari d'autoritzacions

Es podran presentar noves sol·licituds fora dels terminis indicats a l'article 20 de la present ordenança i es podran autoritzar en funció de les necessitats de cobrir lloc de venda al mercat, sempre que existeixi un lloc disponible, si bé, les taxes meritaran amb caràcter anual, independentment del moment en el qual hagi estat formulada la sol·licitud.

També les persones titulars dels comerços o establiments comercials permanents al municipi de Felanitx, sempre que existeixi un lloc vacant, podran accedir a una autorització municipal relativa al lloc de venda del mercat. Les persones titulars d'aquests establiments resten també subjectes a l'obligació de satisfer les taxes corresponents de l'autorització. Aquests casos extraordinaris d'autoritzacions tendran la mateixa durada que les llicencies autoritzades i com a màxim un any, amb possibilitat de renovar sempre i que les circumstàncies d'atorgament de l'autorització siguin similars.

Article. 24. Durada de l'autorització

L'autorització municipal ha de tenir durada limitada, en tot cas amb la qualificació d'eventual, per causa de la disponibilitat de sòl públic habilitat. Per a l'exercici de la venda ambulant o no sedentària a mercats periòdics la durada de l'autorització no pot ser superior a un any. Les autoritzacions correspondran a la Junta de Govern Local.

Article. 25. Extinció de l'autorització

Les llicències es consideraran extingides quan es doni algun dels següents supòsits:

1. Jubilació de la persona titular.

2. Mort de la persona titular.

3. Incapacitat permanent de la persona titular.

4. Renúncia.

5. Revocació.

6. Extinció del termini de l'autorització.

Article. 26. Revocació de l'autorització.

Seran causes de revocació regular de l'autorització, per acord de la Junta de Govern Local:

1. Donar-se de baixa de l'impost sobre Activitats Econòmiques. Donar-se de baixa d'autònom o manca de pagament de les cotitzacions per a un espai superior a tres mesos.

2. Incomplir allò que es regula en aquest reglament amb tal conseqüència.

3. Els venedors i venedores d'aliments que pertoqui i no renovin el carnet de manipulació d'aliments.

4. La llicència es retirarà a tots aquells i a totes aquelles que no assisteixin sense avís previ durant quatre setmanes consecutives o cinc alternatives durant l'any natural.

5. Renúncia al lloc, presentada per escrit en el registre habilitat a aquest efecte.

6. No presentar la instància de renovació de la llicència dins el mes de novembre, com contempla l'article 16.

7. No haver abonat les taxes o preu públic en la forma i terminis que determina la corresponent ordenança.

8. No haver abonat les sancions durant l'any natural.

9. La presència de persones no autoritzades despatxant en el lloc de venda.

10. Cedir l'ús i/o gaudi del lloc de venda a terceres persones.

11. Els altres supòsits contemplats en aquest reglament per infraccions greus i molt greus.

Quan la persona titular perdi el seu lloc no podrà, en el termini d'un any, tornar a despatxar als distints mercats en cas que hi hagués llocs disponibles. En el cas que no hi hagués llocs de venda vacants, s'inscriurà a la llista de suplents.

Article. 27. Transmissibilitat de l'autorització

- L'autorització no és transmissible.

- Excepcionalment, es podrà transmetre, amb la comunicació prèvia a l'Ajuntament, únicament en cas de defunció o impossibilitat sobrevinguda a la persona titular de dur a terme l'activitat:

  • En favor del o la cònjuge o parella de fet, de les persones ascendents i descendents en primer grau.
  • En favor del personal per compte de la persona titular de l'autorització municipal que acreditin una antiguitat mínima d'un any.

- El substitut/a ha de continuar l'activitat de venda ambulant durant la resta del període de vigència de l'autorització, i sense perjudici de la necessitat de complir els requisits per a l'exercici de la venda ambulant i la resta d'obligacions que se'n puguin derivar.

Article. 28. Venda sense autorització

L'exercici de qualsevol tipus de venda, en la qual el venedor o venedora no justifiqui la seva autorització, se sancionarà amb la immediata confiscació de la mercaderia. En el termini de 24 hores, el venedor o venedora haurà de presentar els documents que acreditin estar en possessió de la llicència municipal, així com el bitllet o factura que empari la procedència dels articles en venda. Si el venedor o venedora acredita aquests documents, es tornarà la mercaderia intervinguda, i s'imputarà com a falta molt greu.

Si passades les 24 hores el venedor o venedora no presentés les esmentades acreditacions, es fixarà la destinació d'aquesta que serà la de centres benèfics i municipals de caràcter social per a mercaderies fungibles o amb greu risc de deteriorament. Les mercaderies restants quedaran dipositades fins que s'acrediti la possessió de la llicència i/o autorització i la seva legal procedència, cosa que haurà de fer en el termini màxim de 15 dies. Si així ho fes, se li tornarà la mercaderia sense perjudici de la sanció que se li imposi per la infracció comesa o es donarà compte a l'autoritat judicial.

Esgotat el termini abans esmentat sense compareixença del venedor o venedora, la mercaderia es considerarà abandonada i la Junta de Govern Local resoldrà sobre la seva destinació. Les despeses ocasionades per les operacions d'intervenció, dipòsit, analítica, transport i destrucció seran a compte del comerciant intervingut.

 

CAPÍTOL VI OBLIGACIONS DE LES PERSONES VENEDORES

Article. 29. Obligació de pagament

Les taxes municipals corresponents s'han de pagar per endavant i trimestralment, exceptuant els mercats d'estiu que s'han de pagar per endavant i amb un únic pagament.

Article. 30. Obligació d'assistència i comunicació d'absències.

Les persones titulars de les llicències estan obligades a assistir al mercat, excepte les setmanes en què el mercat no se celebri o les setmanes en què hagin sol·licitat vacances.

La llicència es retirarà a tots aquells i a totes aquelles que no assisteixin sense avís previ durant quatre setmanes consecutives o cinc alternatives durant l'any natural, sense que això suposi cap dret a indemnització ni reducció en la taxa trimestral.

Sense perjudici d'allò que estableix el paràgraf anterior, es possibilita l'absència puntual al mercat setmanal sempre i que la persona titular de l'autorització avisi la persona encarregada del Mercat amb una antelació mínima de cinc dies abans de la celebració del mercat.

Aquelles absències no comunicades per endavant, computaran com a falta d'assistència, llevat que posteriorment es pugui justificar amb prou evidència (justificant mèdic, etc.).

Article. 31. Destinació dels llocs de venda

Les persones titulars exclusivament podran expedir les mercaderies corresponents a la seva autorització.

Les persones titulars s'instal·laran únicament i rigorosament en el lloc que especifiqui la corresponent autorització, sense que pugui envair la propietat privada, ni impedir l'accés a edificis d'ús públic o privat, establiments comercials, o la visibilitat dels aparadors, ni en llocs que dificultin la circulació i l'accés dels vianants.

Tampoc no podrà emprar ni desplaçar ni modificar cap tipus de mobiliari urbà, ni posar cap tipus de suports a les façanes per efectuar la seva activitat.

Article. 32. Exposició de llicència

La persona titular queda obligada a col·locar la vigent llicència a un lloc visible per a tots els vianants, on hi constarà la seva fotografia, nombre d'autorització, situació i dimensions del lloc, identificació personal, producte que es ven, i el segell de l'Ajuntament que acredita la situació d'estar al corrent de pagament. També ha d'exhibir una direcció per a la recepció de les possibles reclamacions.

Article. 33. Exposició de preus

Les persones titulars queden obligades a col·locar cartells amb els preus indicatius de cada producte a un lloc ben visible i que no porti a confusió. El preu indicarà el cost de la unitat, o la unitat de pes i volum, o altra mesura tradicional.

Article. 34. Vehicles

Les persones titulars de les llicències estan obligades a deixar els seus vehicles fora de l'àrea del mercat durant el transcurs d'aquest.

En aquest sentit s'ajustaran rigorosament al que disposa l'article 4 del present reglament.

Article. 35. Publicitat

a. Queda prohibit qualsevol tipus de publicitat acústica, sigui de veu o emesa per aparell amplificador o similar. S'exceptuen els venedors i venedores de discos o cassets, als quals se'ls permet la reproducció sonora dels productes que tinguin a la venda, sempre que el volum, a criteri de la persona encarregada del Mercat, no sigui excessiu.

b. Sense l'autorització pertinent queda prohibit cap tipus de publicitat dinàmica.

c. Queda prohibida qualsevol publicitat estàtica no vinculada amb l'activitat de la llicència. (Ex. recojo chatarra, compro oro, etc.).

Article. 36. Productes de consum humà

Queda prohibida la venda ambulant de productes de consum humà que necessitin per a la seva conservació cambres frigorífiques, com puguin ser carns i caça fresca, aus mortes, refrigerats i congelats, productes lactis, pastisseria amb farciments, pastes fresques o farcides, peix fresc venut en instal·lació provisional no mòbil, així com aquells productes que, per les seves especials característiques i, a judici de les autoritats competents, portin risc sanitari.

Les superfícies que estiguin en contacte amb els aliments estaran en bon estat i que permetin fàcilment la seva neteja i desinfecció. Les instal·lacions presentaran els dispositius necessaris per a un bon manteniment, bona conservació i fora cap risc de contaminació dels aliments i de les eines de treball.

Article. 37. Obeir les indicacions del personal de l'Ajuntament.

En tot moment les persones titulars de les llicències atendran les indicacions de la persona encarregada de Mercat i de la Policia Local, amb educació i respecte.

Article. 38. Indicacions de la manescalia

Aquells venedors/es d'animals vius, s'estaran en tot moment a les indicacions de la manescalia municipal. La manescalia tindrà capacitat d'inspecció, control, retirada i denúncia en els casos que, des del punt de vista zoo-sanitari, així ho trobi pertinent.

Article. 39. Bones formes

Els venedors i venedores i les persones usuàries del mercat usaran les bones formes i llenguatge correcte, tant entre si com en el tracte amb el públic i representants de l'Administració.

Article. 40. Complir el reglament

Les persones titulars de les llicències queden obligades a complir qualsevol altra de les disposicions regulades en la present ordenança.

 

CAPÍTOL VII DRETS DE LES PERSONES VENEDORES

Article. 41. Comissió del Mercat de Felanitx

Estarà formada pel regidor/a de Fires i Mercats, la persona encarregada del Mercat i un màxim de quatre representants de les persones venedores.

Les persones representants de les persones venedores s'escolliran en votació lliure, directa i secreta de les persones candidates que s'hagin presentat. Les condicions per ser candidat o candidata són:

1. Ser persona titular d'una parada del mercat.

2. Amb una antiguitat de dos anys com a mínim.

Seran persones electores les titulars de les parades del mercat en el moment de la votació, les quals votaran un màxim de quatre candidats/es. Les persones representants es renovaran cada quatre anys. La comissió del mercat es reunirà a petició de qualsevol dels membres i la seva missió és el seguiment i control de la marxa del mercat.

Article. 42. Notificació

Les persones titulars tenen dret a ser notificades per l'Ajuntament amb quinze dies per avançat sobre qualsevol canvi que l'afecti (reubicació, canvi de dimensions de la seva parada, horaris etc.).

Article. 43. Reducció involuntària de les dimensions del lloc

En el cas que algun canvi efectuat per l'Ajuntament comporti una reducció de les dimensions del seu lloc, el venedor o venedora tindrà dret a minorar la taxa trimestral, i, si s'escau, a la devolució de l'excés pagat segons prorrateig.

 

Article. 44. Vacances

1. Les persones titulars de la llicència tenen dret a un mes de vacances (quatre diumenges), i es mantendran els seus drets durant la seva absència. Les vacances les podran gaudir a la seva discreció. Abans d'absentar-se, ho hauran de notificar al registre habilitat a aquest efecte amb una setmana d'antelació, tot indicant el nombre de mercats als quals no assistiran, així com el dia immediatament posterior a la seva tornada. Aquest fet no suposarà cap disminució en les taxes municipals.

2. Les persones titulars que s'absentin per un període superior a dos mesos del lloc de venda o la parada, perdran el lloc habitual assignat. Abans d'absentar-se, ho hauran de notificar al registre habilitat a aquest efecte amb una setmana d'antelació, tot indicant el nombre de mercats als quals no assistiran, així com per a la reincorporació tenen l'obligació d'avisar amb quinze dies d'antelació per a ser assignats a un nou lloc disponible. Aquest fet no suposarà cap disminució en les taxes municipals.

 

CAPÍTOL VII  NETEJA I HIGIENE DEL MERCAT

Article. 45. Higiene al mercat

a) Els venedors/es de productes d'alimentació no podran fumar.

b) No es permetrà l'ús de peces de vestir que no guardin la deguda correcció i que no respectin les condicions higièniques escaients. (Ex. anar sense samarreta).

Article. 46. Higiene del lloc de venda

Els venedors/es hauran de mantenir el lloc de venda, així com el seu entorn, en perfectes condicions de neteja i ordre en tot moment durant el mercat.

Article. 47. Recollida de deixalles

Serà deure dels venedors/es, en finalitzar el mercat, tindran el deure de recollir totes les deixalles pròpies i tindran l'obligació de endur-se-les. Si per un cas ha de deixar alguna deixalla puntual pròpia de l'activitat, serà en recipients tancats i escaientment apilats i ordenats a fi de facilitar els treballs de recollida.

Article. 48. Animals amollats

En el recinte del mercat no es permetrà la presència de cans o altres animals amollats durant l'exercici d'aquest, a excepció del que disposa la Llei de cans guia.

 

CAPÍTOL IX RÈGIM D'INFRACCIONS I SANCIONS

Article. 49. Correcció i incoació d'infraccions

La incoació de la resolució dels expedients sancionadors correspon en tot cas, a Batlia. Els expedients es tramiten segons l'establert en el Decret 1/2024, de 5 de gener, pel qual s'aprova el Reglament del procediment sancionador de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 4, de 6 de gener).

Article. 50. Tipus d'infraccions

Aquest reglament diferencia entre infraccions lleus, greus i molt greus.

Article. 51. Infraccions lleus

L'incompliment de qualsevol article d'aquest reglament que no figurin qualificades de greus o molt greus en els articles següents, sense prejudici del que disposa els apartats següents:

a)  La manca de col·laboració en la neteja del lloc de venda.

b)  La no exhibició del carnet de la persona titular.

c)   Sobrepassar la senyalització de la plaça que li correspongui, o infringir qualsevol de les condicions descrites a l'article 13.

d)   No tenir exposats els preus de venda al públic.

e) .  L'abandonament del lloc o la parada durant 2 mercats consecutius o 3 d'alterns dins un mateix exercici, sense comunicar-ho a l'Ajuntament.

Article. 52. Infraccions greus

1. La comissió de dues o més faltes lleus durant un mateix any natural.

2. Frau en la qualitat, pes, mesura, capacitat, preu, envàs, bolics, etiquetes, marques, condicions higiènic-sanitàries i qualsevol altra circumstància anàloga en perjudici del consumidor.

3. La desobediència a la persona encarregada del mercat municipal, als seus agents o delegats.

4. La manca de col·laboració en la neteja del lloc de venda, amb reincidència.

5. Canviar d'objecte de venda sense autorització.

6. L'incompliment de les obligacions descrites a l'article 39 (bones formes) i als articles 45 a 48 d'aquest reglament (Capítol VIII Neteja i higiene del mercat), que no suposi infracció molt greu.

Article. 53. Infraccions molt greus

1. Aquelles que impliquin falsedat i ocultacions a les declaracions o documents exigibles reglamentàriament.

2. La comissió de dues o més faltes greus.

3. El traspàs, arrendament o concessió del lloc de venda sense comptar amb l'escaient autorització.

4. Les infraccions lleus quan hi concorrin circumstàncies de publicitat o notorietat que afectin la imatge del servei públic o de la corporació municipal.

5. Compartir un lloc de venda.

6. Venda sense autorització, o no vigent.

7. Les infraccions greus quan hi concorri la circumstància de reincidència, la qual es donarà quan la persona infractora hagi estat sancionada per dues o més faltes greus durant un mateix any natural.

8. Quan hi hagi alteració o flagrant vulneració de les condicions mínimes de seguretat i sanitat del servei públic de mercats i les dels seus usuaris.

9. L'incompliment de les obligacions descrites a l'article 26 d'aquest reglament.

10. La desobediència a l'autoritat municipal, als seus agents o la persona encarregada del mercat, quan les ordres s'hagin cursat per escrit.

11. Provocar altercats i l'alteració de l'ordre públic en el mercat.

Article. 54. Sancions

Com a conseqüència de les infraccions esmentades en els articles anteriors, es poden imposar les sancions següents:

  • Per a infraccions lleus:

Multa de 100 euros fins a 300 euros.

Suspensió temporal de l'activitat per un termini màxim d'un mes.

  • Per infraccions greus:

Multa de 301 euros a 600 euros.

Suspensió temporal de l'activitat per un termini d'entre un a sis mesos. La sanció de la multa pot imposar-se conjuntament amb la de suspensió.

  • Per infraccions molt greus:

Multa de 601 euros fins a 3.000 euros.

Extinció de l'autorització per exercir la venda sense cap dret a devolució de taxa ni d'indemnització de cap mena.

La sanció de la multa pot imposar-se conjuntament amb l'extinció de l'autorització.

Disposició Complementària

Les persones titulars que no siguin ciutadans o ciutadanes de la UE, que per motius personals s'hagin d'absentar durant més de 8 mercats consecutius (4 de vacances i 4 com a nombre màxim d'absències consecutives per a revocació de llicència), hauran de comunicar-ho per escrit a la persona encarregada del mercat, i adjuntaran la fotocòpia dels bitllets d'avió d'anada i tornada. No podran cedir els seus drets temporalment a ningú durant la seva absència en virtut de l'article 28 d'aquest reglament, la seva parada quedarà buida i a disposició de la persona encarregada del mercat.

No tindrà dret a cap mena de reducció de la taxa trimestral. Hauran d'acudir al mercat immediatament posterior a la data de tornada del bitllet d'avió. En cas contrari se li retirarà la llicència d'acord amb l'article 30.

Disposició Transitòria

Les llicències municipals de venda ambulant que hi hagi en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta Ordenança, mantindran la vigència fins dia 31 de desembre de 2024.

Disposició derogatòria única. Normes que es deroguen.

Queden derogades totes les normes municipals que s'oposin, contradiguin o siguin incompatibles amb el que disposa aquesta Ordenança.

Disposició Final. Entrada en vigor.

Aquesta Ordenança entrarà en vigor quan s'hagi publicat íntegrament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i hagi transcorregut el termini previst a l'article 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.»