Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE FELANITX

Núm. 484369
Aprovació definitiva de l’Ordenança municipal reguladora de la circulació i l’estacionament de vehicles a motor a determinats camins del terme de Felanitx

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Expedient 2395/2023

A la sessió ordinària de l'Ajuntament Ple de dia 8 de juliol de 2024, es va adoptar, entre altres, el següent ACORD que en la seva part dispositiva diu:

«Primer. Tenir en compte les recomanacions pel que fa al llenguatge emprat en la proposta normativa presentades per l'Institut Balear de la Dona i que consten a l'informe d'impacte de gènere de dia 23 de maig de 2024.

Segon. Aprovar definitivament l'Ordenança municipal reguladora de la circulació i l'estacionament de vehicles a motor a determinats camins del terme de Felanitx. (Annex II – Ordenança circulació i estacionament vehicles motor a determinats camins (Incorporades recomanacions. IBD)

Tercer. Publicar íntegrament el present acord, juntament amb el text del reglament, en el BOIB en forma legal.»

Recursos.

Contra l'aprovació definitiva de l'esmentada Ordenança es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptats des del dia de la present publicació, d'acord amb el disposat en els articles 10.1.b i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Consulta i informació de l'expedient.

L'expedient se pot consultar en el departament de Secretaria de l'Ajuntament de Felanitx, amb cita prèvia, de dilluns a divendres, de les 9:00 h fins a les 14:00 h, excepte festius. Per obtenir informació de l'expedient es podran utilitzar els mitjans (direcció postal, telèfon i fax) que s'indiquen a continuació: Ajuntament de Felanitx, Plaça de la Constitució núm. 1 07200 Felanitx (Illes Balears) - Telèfon 971580051 - Fax 971583271

 

Felanitx, document signat electrònicament (1 d'agost de 2024)

La batlessa Catalina Soler Torres

 

ANNEX «ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA DE LA CIRCULACIÓ I L'ESTACIONAMENT DE VEHICLES A MOTOR A DETERMINATS CAMINS DEL TERME DE FELANITX.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L'Article 32 de la Llei 13/2018, de 28 de desembre, de camins públics i rutes senderistes de Mallorca i Menorca, regula la possibilitat d'establir limitació a l´ús de camins públics. D'aquesta manera, regula que:

"1. L'administració titular de la via pot establir limitacions especials a l'ús per tipus d'usuaris, vehicles o montures, quan així ho exigeixin les condicions del camí, la seguretat o les circumstàncies de trànsit, l'exercici de les activitats agràries o forestals, la prevenció d'incendis o la protecció ambiental i sanitària de l'entorn. Així mateix, seran aplicables aquelles limitacions a l'ús que pugui preveure la normativa sectorial.

2. Amb relació a les limitacions previstes en l'apartat anterior, la possible restricció de la circulació a peu serà excepcional i exigirà una especial motivació per raons imperioses d'interès general. Igualment s'ha de garantir sempre el trànsit de vehicles i maquinària afecta a les explotacions agràries o forestals així com de les persones propietàries; qualsevol restricció a aquest trànsit serà excepcional i s'haurà de justificar en raons imperioses d'interès general.

3. En els camins dins espais inclosos en una figura de protecció ambiental, Xarxa Natura 2000 o a àrees naturals d'especial interès a través del seu pla d'usos o pla d'ordenació o a través d'una ordenança, s'haurà de regular l'excursionisme i les limitacions ambientals que, si pertoca, s'hagin d'introduir. El compliment de la normativa ambiental és prioritari i s'imposa a les determinacions d'aquesta norma legal.

4. L'administració titular del camí pot establir limitacions de velocitat per als cavalls i les bicicletes, i també de quantitat d'usuaris en cas de grups.

5. En els camins públics queden prohibides les activitats molestes i els usos incompatibles amb la seva naturalesa i destinació, en especial les que es realitzin amb mitjans mecànics que provoquin erosió, sorolls o danys al medi".

Els camins als quals es refereix aquesta ordenança creuen o són confrontants, al manco en una part important del seu recorregut, amb espais declarats protegits amb les categories d'ANEI i ARIP, segons la Llei 1/1991 d'Espais Naturals. Aquests són els ANEI de Sant Salvador-Santueri, ANEI de sa Punta i s'Algar i ANEI de sa Punta Negra-Cala Mitjana.

El camí de S'Algar està situat en un àmbit molt proper als espais declarats Llocs d'Importància Comunitària segons la Directiva Hàbitats (Directiva 92/43/CEE), donat que tota la zona marítima de la costa del municipi queda inclosa en un dels tres LIC: Portocolom (ES5310099), Costa de Llevant (ES5310030) o Punta del Ras (ES5310100).

En els camins que travessen o envolten espais protegits per qualsevol figura de caràcter ambiental, s'ha de procurar la limitació d'aquells usos que puguin alterar els espais naturals o els hàbits de les espècies naturals o els hàbits de les espècies que els ocupen, evitant sobretot el renou excessiu que pugui suposar el pas continuat de vehicles a motor.

El tram del camí de s'Horta Vella i del camí des Colcador de sa Núvia, el camí de ca n'Alou, el tram del camí des Turó i des colcador de sa Núvia, el camí de s'Horta Vella, el tram del camí des Barranc, i el tram del camí de Son Quelles creuen o limiten amb espais declarats d'Alt Risc d'Incendi.

En els camins que travessen espais declarats com Alt Risc d'Incendi segons el Pla Territorial de Mallorca s'ha de tenir especial cura en la realització de qualsevol activitat que, directa o inderectament, pugui suposar qualsevol risc d'incendi.

Les condicions dels camins esmentats en aquesta Ordenança, el manteniment de la seguretat dels vianants i viària, a més de la ubicació d'aquests, d'acord amb el que s'ha detallat, fan que l´ús d'activitats motoritzades siguin incompatibles amb l´ús d'aquests camins, ja que poden provocar erosió, soroll, accidents i d'anys al medi.

Especialment, i pel que fa al camí de S'Algar, aquest travessa l'Àrea Natural d'Especial Interès sa Punta i s'Algar, d'acord amb l'article 3 de la Llei 1/1991, de 30 de gener, d'Espais Naturals i de Règim Urbanístic de les Àrees d'Especial Protecció de les Illes Balears, on es relacionen els espais que es declaren ANEI. L'article 19 de la Llei 6/1999, de 3 d'abril, de les Directrius d'Ordenació Territorial de les Illes Balears i de Mesures Tributàries, inclou les àrees naturals d'especial interès d'alt nivell de protecció i les àrees naturals d'especial interès, definides per la Llei 1/1991, així com les àrees de prevenció de riscs (APR), entre d'altres, dins de la categoria de sòl rústic protegit, definit a l'article 9 de la mateixa llei com aquell comprès dins les àrees sostretes al desenvolupament urbà on s'estableix un règim especial de protecció en raó dels seus valors excepcionals, la preservació de la fauna, la flora i el manteniment de la biodiversitat.

Entre els valors naturals de la zona que travessa el camí de s'Algar cal destacar la presència d'espècies endèmiques, com Sylvia balearica, Launaea cervicornis, Micromeria filiformis, Corcus cambessedeii, i espècies catalogades en el Catàleg balear d'Espècies Protegides com Rhinolophus ferrumequinum i Myotis myotis, ambdues espècies incloses a l'Annex II d'espècies animals i vegetals d'interès comunitari de la Directiva 92/43/CEE del Consell, de 21 de maig de 1992, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres. Per la seva part, Sylvia balearica és una au endèmica de les Balears inclosa a la Directiva 2009/147/CE del Parlament europeu i del Consell de 30 de novembre de 2009 relativa a la conservació de les aus silvestres.

Com es pot comprovar en el Servei web de mapes del Pla territorial insular de Mallorca a escala 1:25.000 actualitzat en data 11/05/2023, el camí de s'Algar discorr dins de zones ANEI i AANP; zones on en el punt 1, referit a equipaments sense construcció, de la norma 18. Règim d'usos dels equipaments (AP) del Pla Territorial Insular de Mallorca, s'estableix que és un ús condicionat i prohibit, respectivament.

Tenint en compte els valors naturals de la zona, que fonamenten la seva protecció, i que l'ús d'aparcament ja és prohibit per mandat del PTIM a un tram important del camí, es necessària i oportuna la prohibició de l'aparcament al camí de s'Algar, ja que es possibilitaria que la preservació de la fauna, la flora i el manteniment de la biodiversitat fos superior i més òptima.

Es tracta, per tant, d'un espai protegit pels seus valors ecològics, geològics i paisatgístics, que cal conservar. El trànsit a motor a l'interior d'una zona protegida amb presència d'espècies endèmiques i/o catalogades, ocasiona, entre d'altres, impactes de renou i erosió; per la qual cosa, la seva regulació, limitant també l'ús del camí en qualque punt d'aquest, sempre és beneficiós per a la conservació i la protecció de l'espai protegit.

Article 1. Objecte

L'objecte d'aquesta disposició es establir les normes per regular la circulació i estacionament de vehicles a motor a determinats camins del terme municipal, en referència a l'establert a l'article 32 la Llei 13/2018, de 28 de desembre, de camins públics i rutes senderistes de Mallorca, que regula el règim jurídic dels camins públics de Mallorca i Menorca, règim que s'estén a totes les qüestions relacionades amb la planificació, projecció, finançament, construcció, modificació, conservació, explotació, ús i defensa dels camins públics. Igualment, amb aquesta llei, es vol garantir la correcta integració dels camins en l'entorn.

En especial els següents llocs:

a. Tram del camí de s'Horta Vella i del camí des Colcador de sa Núvia: zona est del Castell de Santueri, Inici: camí des Castell. Final: camí des Colcador de sa Núvia. Longitud: 2.200 m.

b. Camí de ca n'Alou: zona de les graveres de ca n'Alou. Inici: Carretera Ma-4010 ( punt km, 7), prop de Can Gallet Vell. Final: camí des Colcador de sa Núvia. Longitud: 1.920 m.

c. Tram del camí des Turó i des colcador de sa Núvia: zona del Camp de Golf (Polígon 32). Inici: camí de ca n'Alou i camí des Turó. Final: camí de s'Horta Vella. Longitud: 2,611 m.

d. Camí de s'Horta Vella: zona de s'Horta Vella (Polígon 32). Inici: camí des Colcador de sa Núvia. Final: camí de sa Lleona. Longitud: 969 m.

e. Camí de s'Algar: Portocolom. Inici: camí des Far. Final: Racó de s'Algar. Longitud: 675m.

f. Tram del camí des Barranc, Portocolom. Inici: Encreuament carrer Fotja i carrer Mascarell. Final: tram asfaltat camí des Barranc. Longitud: 1380 m.

g. Tram del camí de Son Quelles: al sud-est de Felanitx. Inici: Carretera Ma-4011 (Sant Salvador) Km. 1,8. Final: tram asfaltat camí de Son Quelles Longitud: 1.419 m

h. Es podran inclure més camins, o trams de camins, del municipi, que per la seva naturalesa puguin ser objecte de la present Ordenança. La inclusió es realitzarà prèvia tramitació del procediment de modificació de les ordenances municipals previst a la normativa.

Les persones usuàries d'aquests camins tenen el dret de gaudir dels valors naturals que ofereixen aquests espais i la correlativa obligació de respectar-los.

Per tal de fer compatible l'ús social amb la preservació dels valors naturals les persones visitants tenen el dret i deure de fer un ús adequat de l'entorn i dels recursos per al lleure que ofereixen aquests espais. Per això hauran de respectar el contingut de l'Ordenança i atendre les indicacions, senyals, rètols instal·lats a tal efecte, així com les advertències que puguin rebre de part del personal autoritzat i d'altres cossos que tinguin al seu càrrec la gestió i/o vigilància.

Article 2. Circulació i estacionament dels vehicles als camins de referència

a. Es permet l'estacionament només a les àrees habilitades per aquesta finalitat, degudament senyalitzades, respectant l'aforament específic de cada lloc, amb exepció en aquells camins o trams de camins que estigui prohibit per normativa.

b. Queda prohibit l'estacionament en el camí de S'Algar.

c. La circulació pel camí se S'Algar es limita a part del camí, i sempre fins a un tram on es permeti voltar els vehicles per a la sortida del camí.

d. Queda prohibit l'estacionament en el marges o voreres dels camins no senyalitzats específicament.

e. L'Ajuntament podrà prohibir l'estacionament durant l'horari nocturn en determinats llocs.

f. Els vehicles a motor han de respectar la prioritat de les persones senderistes o caminants, a peu, cavall o bicicleta.

Article 3. Excepcions

No s'han d'aplicar les disposicions a que es refereixen els articles anteriors quan es doni alguna de les circumstàncies següents:

a. Quan sigui necessari per dur a terme alguna de les funcions de vigilància i gestió de les àrees naturals.

b. Quan sigui expressament autoritzat, amb indicació de les característiques d'excepcionalitat, condicions i terminis.

c. Quan concorrin raons, d'urgència, seguretat o força major.

Article 4. Identificació i equipaments de vehicles

Els vehicles que transitin pels camins objecte d'aquesta Ordenança han d'estar equipats amb el dispositiu silenciador propi de la seva homologació i, a més, han de dur instal·lats dispositius mataespurnes per prevenir incendis forestals.

Article 5. Velocitat màxima

La velocitat màxima de circulació pels camins de referència és de 20 km/h.

Article 6. Circulació turística o esportiva

No està permesa, en els camins regulats per aquesta Ordenança, la pràctica esportiva amb vehicles motoritzats ni la realització d'itineraris turístics amb aquests vehicles, en atenció a l'exposat durant l'articulat i a l'exposició de motius.

Article 7. Vigilància

La vigilància del compliment d'aquestes normes correspon als serveis de vigilància municipal i a la Policia Local.

Article 8. Infraccions

Les infraccions d'aquesta Ordenança es classificaran en lleus, greus i molt greus.

1. Són infraccions lleus:

a. Estacionar o aparcar en els camins o trams de camins on estigui prohibit.

b. Estacionar fora de les àrees habilitades per aquesta finalitat, degudament senyalitzades, o no respectar l'aforament específic de cada espai.

c. No respectar els horaris de prohibició d'estacionament establerts.

d. Circular a més de 20 kms/h pels camins objecte de regulació d'aquesta Ordenança.

2. Són infraccions greus:

a. Deteriorar, destruir, sostreure o retirar els elements de senyalització de la circulació motoritzada i altres indicadors.

b. Circular i/o estacionar, sense causa justificada, pels vials no aptes per la circulació motoritzada.

3. Son infraccions molt greus:

a. Practicar esports utilitzant vehicles motoritzats.

b. Realitzar itineraris turístics utilitzant vehicles motoritzats, tal com 4x4, motocicletes de cros, trial, quads, vehicles ATV, buggies i vehicles de naturalesa anàloga.

c. Reincidir en la comissió d'infraccions greus.

La reincidència o reiteració en la comissió d'infraccions molt greus en el terme d'un any, implicarà, a més de la sanció que correspongui:

1. L'obertura del corresponent expedient de reparació del dany ocasionat, amb càrrec a la persona infractora

2. La impossibilitat d'obtenir durant un any subvencions, o ajuts públics municipals en matèria de medi ambient."

Article 9. Prescripció

L'acció per sancionar les infraccions prescriu als tres mesos en el cas de d'infraccions lleus i als sis mesos en cas de greus i molt greus, comptadors a partir de l'endemà del dia en què s'hagin comès. La prescripció quedarà interrompuda per qualsevol actuació de l'Administració de la qual tengui coneixement la persona denunciada o que estigui encaminada a esbrinar la seva identitat o domicili, o per la notificació efectuada d'acord amb els articles, 89, 90 i 91 del Reial Decret Legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre.

Article 10. Sancions

Les infraccions lleus es castigaran amb una multa de 100€ a 200 €.

Les infraccions greus es castigaran amb una multa de 201€ a 400€

Les infraccions molt greus es castigaran amb una multa de 401€ a 1.500€.

 

Per graduar les sancions previstes s'han de considerar els següents criteris:

a) El dany o risc ocasionat.

b) L'existència d'intencionalitat

c) L'adopció de mesures correctores amb anterioritat a la incoació de l'expedient sancionador.

d) La reincidència o reiteració en la comissió d'infraccions.

Article 11. Competència

És competent per imposar les sancions el batle o batlessa, tant per a les lleus, greus i molt greus.

Article 12. Restitució del medi a l'estat anterior

La imposició de sancions és independent de l'obligació, exigible en qualsevol moment, de restituir el medi físic a l'estat anterior a la comissió de la infracció i de l'obligació d'indemnitzar pels danys i perjudicis ocasionats.

Article 13. Mesures cautelars d'immobilització de vehicles

Els/Les Agents de l'autoritat, en l'exercici de les seves funcions, poden procedir a immobilitzar els vehicles si, com a conseqüència del fet d'utilitzar-los, en incomplimient dels preceptes d'aquest, poden derivar en un risc greu per a les persones, els béns i els ecosistemes naturals.

Article 14. Responsabilitat

Són responsables directes de les infraccions d'aquesta Ordenança:

a. Les persones conductores dels vehicles que incompleixen algun article d'aquesta Ordenança, tret dels supòsits que siguin menors d'edat o que concorre en ells alguna causa legal d'inimputabilitat. En aquest cas, en respondran els pares, mares, tutors, tutores o aquelles persones que posseeixin la custòdia o guarda legal.

b. Les empreses, persones titulars o propietàries que lloguin els vehicles que participen en excursions organitzades en els camins objecte de regulació en aquesta Ordenança.

Disposició Final. Entrada en vigor

Aquesta Ordenança entra en vigor l'endemà de la publicació integre del text en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, sempre que s'hagin complit els requisits establerts i hagi transcorregut el termini que preveuen els articles 103, 111 i 113 de la Llei 20/2006 de 15, municipal i de règim local de les Illes Balears.»