Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 481588
Acord del Consell Executiu en sessió de caràcter ordinari d’1 de juliol de 2024, relatiu a l’aprovació del conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Menorca i les associacions protectores d'animals de Maó i Ciutadella per al control poblacional dels moixos comunitaris i altres esterilitzacions d'animals domèstics que viuen a l'entorn humà (exp. 3131-2024-000009)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Atès el que disposa la Llei 1/1992, de 8 d'abril, de protecció dels animals que viuen en l'entorn humà en l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; així com la Llei 7/2023, de 28 de març, de protecció dels drets i el benestar animal, als articles 38 i següents.

Atès que correspon als consells insulars, segons el que preveuen els arts. 36 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, que regula les bases de règim local (LRBRL), i 30 del Reial decret legislatiu 781/1986, de 18 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de les disposicions legals vigents en matèria de règim local (TRRL), tots aquests en connexió amb l'article 41.3 de l'LRBRL; la prestació de serveis públics de caràcter supramunicipal; l'assistència jurídica, econòmica i tècnica als municipis, especialment per la prestació dels serveis públics de caràcter obligatori. En qualitat del caràcter supralocal, li correspon la coordinació dels serveis municipals per garantir la prestació integral i adequada.

Atès l'article 120 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, que regula la possibilitat de subscriure convenis entre els consells insulars i subjectes de dret privat, així com amb els municipis, amb l'objecte de garantir l'accés de la població al conjunt de serveis municipals i aconseguir la màxima eficiència en la prestació d'aquests. Els municipis de Menorca, juntament amb el CIM, presten el servei d'acolliment d'animals, per a la qual cosa compten amb el suport de les associacions per a la protecció i defensa dels animals de l'illa de Menorca (les protectores d'animals de Ciutadella i de Maó).

Atès que en data 28 de setembre de 2000 el CIM i els vuit ajuntaments de l'illa van signar un conveni en virtut del qual s'encarregava al CIM la gestió del Centre d'Acollida d'Animals i la contractació del servei, atès que és el propietari de totes les instal·lacions que el constitueixen, tant a Ciutadella com a Maó, i que aquest conveni ha tingut continuïtat durant tot aquest temps fins ara pel que fa al contingut, mitjançant pròrrogues i darrerament amb la signatura de l'actual conveni (aprovat pel Consell Executiu del CIM en data 25 de març de 2024) i amb efectes des de l'1 de gener de 2024, amb un termini de vigència previst inicialment per dos anys. Aquest conveni inclou tant la gestió dels centres d'acollida d'animals de Maó i Ciutadella com les esterilitzacions que es puguin portar a terme durant aquests dos anys, tant d'animals entregats en adopció pels centres com de moixos comunitaris.

Atès que aquest conveni està ja adaptat tant a la Llei 1/1992, de 8 d'abril, de protecció dels animals que viuen a l'entorn humà (en l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears) com a la Llei 7/2023, de 28 de març, de protecció dels drets i el benestar animal (d'àmbit nacional) per tal que es pugui mantenir la continuïtat de l'actual model de gestió dels centres d'acollida d'animals per tal que aquesta tasca de recollir, esterilitzar, sacrificar si n'és el cas, acollir i donar en adopció els animals vagabunds o abandonats, encomanada als ajuntaments, i que s'ha estat portant a terme de forma mancomunada entre els municipis i el CIM, atenent en el seu desenvolupament a criteris d'idoneïtat, eficiència i responsabilitat social, així com de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local.

Atès que aquest assumpte es va tractar a la Junta de Batles celebrada el dia 4 de novembre de 2023, en què aquesta va quedar assabentada i van quedar resolts els dubtes que pogueren sorgir tant pel que fa a la gestió, amb les noves obligacions determinades per les novetats normatives, com pel que fa a les quantitats a satisfer per totes les parts.

Atesa la memòria justificativa del director insular del Departament de Projectes Sostenibles i Cooperació Local i Internacional que consta a l'expedient referida a l'aprovació del conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Menorca i les associacions protectores d'animals de Maó i Ciutadella per dur a terme les esterilitzacions de moixos comunitaris de l'illa de Menorca, així com la gestió ordinària de les esterilitzacions dels animals dels centres d'acollida de Ciutadella i Maó, en consonància amb els criteris socials, ètics i d'eficiència en la gestió pública en què vivim immersos i que no podem deixar de banda, estant una reclamació social el fet d'obtenir una gestió especialitzada, humanitzada i propera a la ciutadania del benestar animal a la nostra societat.

Atès, finalment, l'informe emès per l'interventor del CIM favorable a la despesa plurianual de conformitat amb el que estableix l'article 174 del Reial decret legislatiu 3/2004, de 5 de març, que aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals (TRLHL)

Atesa la proposta del conseller executiu del Departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació;

El Consell Executiu, per unanimitat dels sis membres presents (senyor Vilafranca Florit, senyora Reynés Calvache, senyor Gornés Hachero, senyora Torrent Pallicer, senyora Taltavull Fernández i senyor Pons Torres) i en votació ordinària, adopta els acords següents:

Primer. Aprovar el conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Menorca i les associacions protectores d'animals de Maó i Ciutadella per al control poblacional dels moixos comunitaris i altres esterilitzacions d'animals domèstics que viuen a l'entorn humà, i la despesa pluriennal corresponent, aprovació que resta condicionada al fet que la Comissió de Govern del Consell Insular autoritzi la despesa futura en els termes establerts a l'article 174.5 del Reial decret legislatiu 3/2004, de 5 de març, que aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals (TRLHL), i també que el pressupost del Consell Insular per a l'any 2025 prevegi les aportacions insulars que preveu el conveni com a subvencions nominatives amb la cobertura pressupostària adequada i suficient.

Segon. Nomenar com a representant designat pel CIM responsable del conveni el senyor Abelardo Ferrando Català, TAE assessor jurídic del CIM.

Tercer. Publicar aquest conveni al BOIB.

Quart. Notificar aquest conveni a les associacions protectores d'animals de Maó i Ciutadella.

Cinquè. Comunicar aquest conveni als vuit ajuntaments de l'illa de Menorca.

 

Conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Menorca i les protectores d'animals de Maó i Ciutadella per al control poblacional dels moixos comunitaris i altres esterilitzacions d'animals domèstics que viuen a l'entorn humà

Parts

D'una part, el senyor José Simón Gornés Hachero, vicepresident segon del Consell Insular de Menorca (en endavant CIM) i conseller executiu del Departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, en exercici de les competències atorgades per l'article 33 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, pel Decret de presidència núm. 92/2023, de 10 de juliol de 2023, relatiu al nomenament dels membres del Consell Executiu, i el Decret de presidència núm. 104/2023, de 14 de juliol de 2023, relatiu a la delegació de competències de la Presidència en els consellers executius (BOIB núm. 99 de 18 de juliol de 2023).

I, d'altra part, la senyora Joana Carreres Coll, en qualitat de presidenta i actuant en nom i representació de l'Associació Protectora d'Animals Maó, amb CIF G57659922 i domicili social al carrer Infanta, núm. 194, de Maó, en exercici de les atribucions que li atorga l'article 11, apartat 8 dels seus estatuts; i la senyora Esther Mascaró Puntí, en qualitat de presidenta i actuant en nom i representació de l'Associació Protectora d'Animals de Ciutadella, amb CIF G57019218 i domicili social al carrer Gustavo Mas, núm. 120, de Ciutadella, en exercici de les atribucions que li atorga l'article 11, apartat 2 dels seus estatuts (en endavant les protectores).

Totes les parts intervenen en virtut de la representació que per raó dels seus càrrecs assumeixen i es reconeixen mútuament la capacitat jurídica i d'obrar necessàries per poder formalitzar aquest conveni de col·laboració d'acord amb el que es disposa en l'article 47 i següents de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Antecedents

La Llei 7/2023, de 28 de març, de protecció dels drets i el benestar dels animals, vigent des del 29 de setembre de 2023, estableix al capítol VI del títol II (articles 38 a 42) els principis generals, les funcions de les administracions públiques, les obligacions per a la ciutadania i les prohibicions, tot en relació amb els moixos comunitaris. Aquesta llei suposa un avanç en matèria legislativa davant una situació general d'abandonament i descontrol poblacional de moixos que, a escala particular de l'illa de Menorca s'ha convertit en un problema de dimensions considerables.

Per tal de posar fi al descontrol poblacional de moixos comunitaris, la llei estableix un mètode de captura, esterilització i retorn (CER) d'aquests moixos, mitjançant protocols marc d'actuació que hauran de generar les administracions autonòmiques i desenvolupar les administracions locals mitjançant programes de gestió de les colònies felines, que hauran d'estar degudament localitzades i censades. A l'illa de Menorca, aquestes colònies estan controlades, autoritzades i ubicades, i, en aquest sentit, els voluntaris de les associacions protectores disposen d'autorització per a la seva alimentació.

La nova llei de benestar animal ratifica i consagra el paper de les associacions protectores d'animals en el control de moixos comunitaris (abans anomenats moixos ferals) en col·laboració amb els ajuntaments i la resta d'administracions locals, per tal d'implantar el mètode CER i evitar les situacions mediambientals no desitjades i d'emergència sanitària i salubritat tant als entorns urbans com als rurals. No obstant això, es tracta d'actuacions puntuals i transitòries en el temps, per posar fi a una situació anòmala en relació amb la situació de desbordament del nombre d'individus que actualment es manté a l'illa de Menorca.

Així mateix, aquesta nova llei de benestar animal imposa noves obligacions als centres d'acollida d'animals que viuen en l'entorn humà, que estan regulades als articles 22 i 23 de la llei i que, pel que fa a l'objecte d'aquest conveni, obliga a fer esterilitzacions, desparasitacions, tractaments i identificacions dels animals que són als centres. Aquests centres d'acollida, de titularitat del CIM, a Menorca els gestionen les associacions protectores d'animals de Maó i Ciutadella mitjançant conveni.

Les associacions protectores d'animals de Maó i Ciutadella són entitats associatives sense ànim de lucre que col·laboren amb el Consell Insular de Menorca des d'anys enrere, i especialment durant els dos darrers anys, amb el Servei de Cooperació Local, portant a terme la gestió del servei insular d'acollida d'animals de Menorca. Aquesta gestió s'empara en la Llei 1/1992, de protecció dels animals que viuen a l'entorn humà.

La Protectora d'Animals de Maó es va constituir l'any 2010 com a associació sense ànim de lucre i està inscrita en el Registre d'Associacions de les Illes Balears amb el núm. 311000007529. La Protectora d'Animals de Ciutadella es va constituir l'any 2000 com a associació sense ànim de lucre i està inscrita en el Registre d'Associacions de les Illes Balears amb el núm. 311000003995. Ambdues entitats ostenten el títol d'entitat col·laboradora de l'Administració, amb inscripció en el registre amb número de clau 01/2014 per a l'associació de Maó i amb número de clau 02/2014 per a l'associació de Ciutadella, la qual cosa els permet convenir amb corporacions locals per fer funcions en matèria de protecció d'animals, d'acord amb l'article 42 de la Llei 1/92. També tenen la consideració d'entitats de protecció animal tipus RAC regulades als articles 43 i 44 de la nova Llei 7/2023, de 28 de març, de protecció dels drets i el benestar animals, a efectes registrals.

Ambdues associacions mantenen sol·licitada la seva declaració com a entitats d'utilitat pública, i segons la classificació d'entitats de protecció animal prevista a la Llei 7/2023, les associacions protectores d'animals de Maó i Ciutadella pertanyen a les entitats de protecció animal tipus RAC, regulades a l'article 43 i 44 de la nova llei, i s'inscriuran com a tals en el Registre d'Entitats de Protecció Animal quan es desenvolupi el Sistema Estatal de Registre de Protectores Animals que es preveu (SERPA), ja que compleixen amb totes les obligacions exigibles en aquesta categoria.

A la Llei 7/2023 també es legitima aquest tipus d'associacions per col·laborar i gestionar els centres d'acollida d'animals, als articles 22 i 23.

L'article 5 dels estatuts de la Protectora d'Animals Maó estableix quins són els fins principals de l'associació:

  1. . La protecció de cans i moixos.

  2. . La col·laboració amb el Centre d'Acollida d'Animals de Maó.

  3. . La recollida dels animals abandonats, sempre que es disposi d'un espai adequat.

  4. . La gestió de les cases d'acollida de moixos i cans.

  5. . La promoció de les adopcions dels animals acollits per la Protectora o al Centre d'Acollida d'Animals de Maó.

  6. . La promoció de la tinença responsable d'animals de qualsevol tipus.

L'article 5 dels estatuts de la Protectora d'Animals de Ciutadella estableix quins són els fins principals de l'associació:

- La protecció de cans i moixos.

- La instal·lació i manteniment d'un refugi per a l'acollida de moixos abandonats.

- La col·laboració amb el Centre d'Acollida d'Animals de Ciutadella.

-Recollida d'animals abandonats de què es tengui notícia, sempre que a les instal·lacions de l'Associació hi hagi prou espai, alimentació i atenció perquè puguin conviure de forma adient.

- La gestió de les cases d'acollida de moixos i cans.

- La promoció de les adopcions dels animals acollits al refugi o de qualsevol altre que se'n tengui notícia.

- La promoció de la tinença responsable d'animals de qualsevol tipus.

Ambdues associacions mantenen un compromís comú en el respecte, defensa i protecció dels animals, sent conscients de la necessitat i de la importància de la tinença responsable dels animals i de treballar per una millor interrelació i convivència entre les persones i els animals de companyia perquè el benestar animal té un enorme valor per a un número cada vegada més elevat de ciutadans. La importància que tenen les entitats associatives i el seu teixit de voluntariat com a moviments socials han de potenciar-se des de les administracions públiques per a fomentar la participació ciutadana.

Per dur a terme les actuacions necessàries de manera immediata, davant una situació de canvi climàtic que accelera i altera els temps dels períodes de reproducció de la fauna i la flora silvestre, cal establir els mitjans corresponents sense que aquests admetin demora en la seva execució. En aquest sentit, es compta amb l'experiència de les associacions protectores d'animals, que ja esterilitzaven pel seu compte moixos amb uns recursos limitats, però que ara es presenten com l'instrument més immediat i efectiu per dur a terme aquestes actuacions. Per aconseguir l'objectiu desitjat, és necessari fer captures i esterilitzacions de manera continuada, així com establir els mecanismes que la llei preveu per tenir els moixos identificats i controlats abans del seu retorn a les colònies un cop ja esterilitzats.

El Departament de Cooperació Local proposa signar un conveni amb aquestes associacions protectores amb l'objecte de col·laborar en el sentit exposat a aquests antecedents i les associacions accepten aquesta proposta.

Correspon als consells insulars, segons el que preveuen els arts. 36 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, que regula les bases de règim local (LRBRL), i 30 del Reial decret legislatiu 781/1986, de 18 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de les disposicions legals vigents en matèria de règim local (TRRL), tots ells en connexió amb l'article 41.3 de la LRBRL; la prestació de serveis públics de caràcter supramunicipal; l'assistència jurídica, econòmica i tècnica als municipis, especialment per a la prestació dels serveis públics de caràcter obligatori. En qualitat del seu caràcter supralocal, li correspon la coordinació dels serveis municipals per garantir la seva prestació integral i adequada.

L'article 120 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, regula la possibilitat de subscriure convenis entre els consells insulars amb subjectes de dret públic i privat, sense que això impliqui cessió de la titularitat de la competència, amb l'objecte de garantir l'accés de la població al conjunt de serveis municipals i aconseguir la major eficiència en la prestació d'aquests. Els municipis de Menorca, juntament amb el CIM, presten el servei d'acolliment d'animals, per a la qual cosa compten amb el suport de les associacions per a la protecció i defensa dels animals de l'illa de Menorca (les protectores d'animals de Ciutadella i de Maó).

Aquest conveni es regularà mitjançant els següents

Pactes

Primer. Objecte del conveni

Aquest conveni té per objecte portar a terme les actuacions necessàries per establir un control poblacional dels moixos comunitaris de l'illa de Menorca, d'acord amb el que estableix la Llei 7/2023, de protecció dels drets i el benestar dels animals.

Per a la consecució d'aquest objectiu, les associacions protectores d'animals de Maó i Ciutadella assignaran els recursos que s'estableixen a aquest conveni d'acord amb les seves prioritats, tot respectant els compromisos que aquí es regulen.

Les actuacions que constitueixen l'objecte d'aquest conveni, i que són de caràcter transitori al temps pel qual se'n mantengui la vigència, no eximeixen la resta d'administracions amb competència en aquesta matèria de l'obligació d'assumir els serveis i les funcions que legalment han de mantenir i portar a terme, estant les actuacions previstes al conveni a la línia de reforç d'aquestes obligacions tant de l'Administració autonòmica com de les administracions locals competents.

També constitueix l'objecte d'aquest conveni incloure les esterilitzacions dels animals dels centres d'acollida de Maó i Ciutadella que hagin de ser donats en adopció per viure a l'entorn humà.

Segon. Àmbit d'aplicació del conveni

El servei objecte d'aquest conveni desenvoluparà la seva activitat amb caràcter insular i el seu àmbit d'actuació és l'illa de Menorca.

A aquests efectes, l'àmbit d'actuació territorial per a la consecució de l'objecte del conveni de la Protectora de Ciutadella serà el dels municipis de Ciutadella, Ferreries i es Migjorn Gran; i l'àmbit d'actuació territorial per a la consecució de l'objecte del conveni de la Protectora de Maó serà el dels municipis de Maó, Alaior, es Castell i Sant Lluís. El municipi des Mercadal, atesa la seva superfície, es compartirà per ambdues protectores de manera que l'associació protectora d'animals de Maó assumirà les esterilitzacions de les zones de Son Parc, Arenal d'en Castell, Port d'Addaia i Punta Grossa, per tenir ara mateix un control major sobre les colònies d'aquests territoris; mentre que l'associació protectora d'animals de Ciutadella assumirà les esterilitzacions de la zona urbana i rural del municipi, sa Roca, Fornells i Platges de Fornells.

Tercer. Compromisos que assumeixen les protectores de Ciutadella i de Maó

Les protectores adquireixen el compromís de prestar els següents serveis:

- Esterilitzacions, identificacions i desparasitacions de moixos comunitaris mitjançant el mètode CER. La identificació dels exemplars s'ha de fer quan el Registre d'Identificació d'Animals de Companyia de les Illes Balears (RIACIB) reguli el registre dels moixos.

- La contractació dels capturadors de moixos amb la finalitat d'augmentar les captures que, paral·lelament també es podran portar a terme per part dels voluntaris de les associacions protectores d'animals; i aportar el material necessari per portar a terme aquestes captures.

- L'esterilització dels cans, els moixos i les fures donats en adopció als centres d'acollida.

Per dur a terme aquests compromisos s'haurà d'atendre al compliment de les prohibicions que la llei 7/2023 estableix a l'article 42, amb el compliment dels principis establerts a l'article 38.

Quart. Direcció

La direcció estratègica del servei correspon al CIM, en la persona que exerceixi la conselleria executiva competent o en qui delegui. A les protectores li correspon la direcció operativa del servei en els termes que s'estableixen en aquest conveni.

La comissió de seguiment, vigilància i control del conveni portarà a terme les actuacions per establir les directrius que creguin necessàries en relació amb informes, estudis i projectes per al correcte desenvolupament del servei.

Cinquè. Mitjans materials i personals per a l'execució del conveni

Mitjans materials

L'organització dels equipaments necessaris per a portar a terme l'objecte d'aquest conveni i aconseguir el seu objectiu seran de compte de les associacions protectores d'animals de Maó i Ciutadella, independentment de l'origen dels fons per al seu finançament per part del CIM.

Aquestes associacions podran fer ús dels centres d'acollida per tal de fer l'ingrés inicial dels moixos comunitaris que s'hagin capturat i hagin de ser esterilitzats, xipats i desparasitats, així com per fer el seguiment de la seva evolució fins al seu retorn a l'entorn originari.

Mitjans personals

Les associacions protectores d'animals de Maó i Ciutadella es comprometen a la contractació d'un capturador de moixos cadascuna d'elles per les hores setmanals que es considerin necessàries, sota el seu prudent criteri i tenint en compte les limitacions pressupostàries del conveni, i sempre amb el consentiment, supervisió i control del CIM.

El personal encarregat del seguiment de l'evolució de l'animal intervingut fins al retorn al seu entorn originari serà el propi dels centres d'acollida sobre el qual mantenen la direcció.

Sisè. Descripció de les concretes prestacions del servei

Direcció, coordinació i gestió administrativa

Les associacions protectores d'animals es faran càrrec de la direcció operativa del servei, la qual cosa suposa vetllar en tot moment per l'adequada prestació d'aquest, establir els mecanismes interns i externs de coordinació per al seu bon funcionament, i portar a terme la gestió administrativa necessària per donar compliment a la legislació vigent en la matèria en cada moment i a les prescripcions d'aquest conveni.

Concretament, portarà a terme les següents funcions i activitats:

- Direcció i control del personal destinat a l'execució del servei.

- Coordinació de les tasques que es portin a terme en cada centre.

- Coordinació del servei amb les activitats que realitzin les persones i entitats relacionades amb la matèria.

- Col·laboració amb els ajuntaments de Menorca en el desenvolupament dels registres censals municipals, facilitant les dades d'identificació dels animals als ajuntaments als quals dona servei.

- Atenció al ciutadà, tant presencial com per via telefònica, correu electrònic i missatgeria instantània.

- Custòdia dels moixos abans i després de la intervenció quirúrgica fins al seu retorn definitiu. Per al cas que un moix estigui socialitzat i sigui adoptable, podrà entrar al centre d'acollida, independentment de justificar la seva esterilització com a moix comunitari o del centre.

-Presentació al CIM de les factures emeses pels centres veterinaris contra les associacions protectores d'animals com a comprovants d'execució de les tasques executades.

- Arxiu de documentació.

- Altres tasques que siguin necessàries per a l'adequada prestació del servei, i les altres que hagin de portar a terme les associacions protectores d'animals per donar compliment a les obligacions que assumeixen derivades d'aquest conveni.

- Alta dels animals en el registre corresponent.

Registre d'animals

Ambdues associacions protectores d'animals portaran un registre de les esterilitzacions realitzades. El registre del microxip implantat als moixos comunitaris es realitzarà d'acord amb les normes que el RIACIB determini.

Sacrifici

El servei inclourà el sacrifici dels moixos que quan siguin capturats presentin malalties incurables, no tractables en moixos no socialitzats amb l'ésser humà o que puguin ser un perill pel benestar de la resta de moixos. En tot cas, s'ha de tenir en compte l'establert a la Llei 7/2023, pel que fa al sacrifici zero i el control veterinari d'aquesta opció, que sempre serà residual. Serà responsabilitat de les protectores l'eliminació dels cadàvers de manera correcta mitjançant incineració i mantenir un registre dels animals incinerats.

 

Voluntariat

Les protectores disposen d'un grup de voluntaris regulats per un Pla de voluntariat, que podran ajudar a aconseguir els objectius d'aquest conveni, sota la seva direcció.

Queixes, reclamacions i denúncies

Les protectores disposaran de fulls de reclamacions en els quals es registrin les formulades pels ciutadans. Les protectores han d'informar els usuaris de la seva existència i disponibilitat. També han de disposar d'un llibre de suggeriments.

Setè. Drets i obligacions de les parts

Al marge de tot el regulat fins a aquest punt al conveni, constitueixen drets i obligacions de les parts signants els següents:

De les associacions protectores d'animals

Drets:

A percebre la subvenció corresponent per la prestació del servei. Aquesta subvenció s'abonarà de forma individual i mensualment a cada protectora signant del conveni pels serveis prestats, ordenant i assignant els recursos atorgats pel CIM al seu prudent criteri, tot tenint en compte les limitacions pressupostàries d'aquest conveni, i sempre sota la supervisió i control del CIM.

Així mateix, mitjançant aquest conveni obtenen el dret d'ús dels espais cedits per portar a terme l'objecte d'aquest conveni en les condicions més idònies possibles.

Obligacions:

De forma mensual, dins els 30 dies següents al mes en què s'origini la despesa, les associacions protectores han de presentar els següents documents justificatius:

- En el cas d'esterilitzacions dels centres d'acollida, les factures de les esterilitzacions realitzades amb una relació en què ha de constar el número de factura, l'import, l'espècie, el sexe, el número de microxip, i el número de registre d'entrada.

- Les esterilitzacions incloses dintre del mètode CER s'han de justificar mitjançant les factures corresponents amb una relació en què ha de constar el número de factura, l'import, el sexe, la població, la zona o colònia, el número de microxip (quan s'identifiquin) i si el capturador és voluntari o contractat. Així mateix, també s'han de justificar mitjançant factura els sacrificis i les incineracions que es portin a terme dels moixos que, sota criteri veterinari, no fos viable l'aplicació del mètode CER.

- La còpia de les nòmines pagades al personal contractat i factures de les despeses de combustible i comunicacions.

- També s'hauran de justificar les despeses relacionades amb la compra de material necessari per a la captura dels moixos.

La relació de les factures s'ha de lliurar al Consell Insular de Menorca en format digital. Quan s'identifiquin els moixos comunitaris, també s'han d'adjuntar les còpies corresponents de l'alta del microxip.

Les associacions protectores podran esterilitzar els animals a qualsevol clínica veterinària del seu àmbit geogràfic de la seva elecció, procurant obtenir la millor relació entre la qualitat del servei que presti la clínica veterinària i el preu d'esterilització, tenint en compte el volum dels animals a què es comprometi esterilitzar.

Atès que inicialment es desconeix el nombre d'exemplars a esterilitzar tant de forma obligatòria als centres d'acollida com per les captures i aplicació del mètode CER, així com de les clíniques veterinàries per assumir les intervencions quirúrgiques; de forma trimestral la comissió de seguiment analitzarà les dades aportades per les protectores per avaluar el grau de compliment del conveni.

En cas de que la comissió de seguiment apreciï durant el darrer trimestre de l'any que alguna de les associacions protectores no consumirà el crèdit assignat i que l'altra associació tengui la necessitat de tenir pressupost per continuar esterilitzant, es podrà redistribuir el crèdit perquè s'assoleixi la màxima quantitat d'esterilitzacions a l'àmbit territorial de l'illa de Menorca.

S'ha d'observar el compliment dels requisits i les obligacions establertes a la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el seu reglament de desenvolupament, en tot el que no estigui regulat en aquest conveni. El contingut d'aquest conveni en cap cas pot contravenir el que es disposa a la normativa de subvencions, que serà d'aplicació directa, i complementària al que es disposa a la Llei 40/2015, de règim jurídic del sector públic, pel que fa a la regulació dels convenis. També s'haurà de complir amb els protocols establerts per la Conselleria d'Agricultura i Medi Natural per portar a terme les esterilitzacions, així com els plans municipals i/o manuals d'àmbit estatal per a la gestió de les colònies felines.

Del Consell Insular de Menorca

Drets:

Exercirà, sense perjudici de les altres que procedeixin, les potestats següents:

- La direcció i coordinació del servei i la fiscalització de la gestió de les protectores mitjançant la comissió de seguiment, vigilància i control que a tal efecte s'haurà de constituir per revisar la documentació justificativa de les actuacions relacionades amb l'objecte d'aquest conveni.

- Dictar les ordres per mantenir o restablir la deguda prestació, dintre de les seves facultats de direcció estratègica.

Obligacions:

- Atorgar a les protectores la protecció adequada perquè puguin prestar el servei degudament.

- Abonar l'import de la subvenció corresponent per la prestació del servei corresponent a qualsevol dels conceptes inclosos a aquest conveni.

Vuitè. Obligacions de caràcter econòmic. Import màxim del conveni en relació amb el pagament a les protectores

L'import màxim per aconseguir les finalitats que es pretenen a aquest conveni és de 150.000 (cent cinquanta mil) euros anuals, a distribuir inicialment entre les dues associacions protectores d'animals a raó de 75.000 (setanta-cinc mil) euros cadascuna.

Partida pressupostària

Exercici

Protectora  de Maó

Protectora  de Ciutadella

Total

6-92201-4800008

2024

75.000 €

75.000 €

150.000 €

6-92201-4800009

2025

75.000 €

75.000 €

150.000 €

Total

150.000 €

150.000 €

300.000 €

Novè. Del pagament a les protectores i de la justificació de l'activitat

De forma mensual, dins els 30 dies següents al mes en què s'origini la despesa, les associacions protectores han de presentar els documents justificatius següents:

- En el cas d'esterilitzacions dels centres d'acollida, les factures de les esterilitzacions realitzades amb una relació en què ha de constar el número de factura, l'import, l'espècie, el sexe, el número de microxip, i el número de registre d'entrada.

- Les esterilitzacions incloses dintre del mètode CER s'han de justificar mitjançant les factures corresponents amb una relació en la que constarà el número de factura, l'import, el sexe, la població, la zona o colònia, el número de microxip (quan s'identifiquin) i si el capturador és voluntari o contractat. Així mateix, també s'han de justificar mitjançant factura els sacrificis i les incineracions que es portin a terme dels moixos que, sota criteri veterinari, no fos viable l'aplicació del mètode CER.

- La còpia de les nòmines pagades al personal contractat i factures de les despeses de combustible i comunicacions.

- També s'hauran de justificar les despeses relacionades amb la compra de material necessari per a la captura dels moixos.

La relació de les factures s'ha de lliurar al Consell Insular de Menorca en format digital. Quan s'identifiquin els moixos comunitaris, també s'adjuntaran les còpies corresponents de l'alta del microxip.

Les associacions protectores podran esterilitzar els animals a qualsevol clínica veterinària del seu àmbit geogràfic de la seva elecció, procurant obtenir la millor relació entre la qualitat del servei que presti la clínica veterinària i el preu d'esterilització, tenint en compte el volum dels animals a què es comprometi a esterilitzar aquesta.

Aquesta documentació cal que sigui lliurada per les associacions protectores de manera telemàtica a través de la seu electrònica situada al web del CIM:

https://www.carpetaciutadana.org/web/gesserveis/gestion.aspx?IDGESTION=990100262

Desè. Comissió mixta de seguiment, vigilància i control

Es constitueix una comissió mixta de seguiment, vigilància i control de l'execució d'aquest conveni i dels compromisos adquirits pels signants, que resoldrà els problemes d'interpretació i compliment que puguin plantejar-se, i que es reunirà, com a mínim, semestralment els mesos de maig o juny i de novembre o desembre de cada any, o quan una de les parts ho requereixi, i que estarà constituïda per:

Presidència: conseller/a o director/a insular responsable en matèria del servei d'acollida d'animals.

Vocals: un representant per a cadascuna de les associacions protectores d'animals.

1 representant designat per l'Ajuntament de Ciutadella.

1 representant designat per l'Ajuntament de Maó.

1 representant nomenat en representació de la resta de municipis.

1 representant designat pel CIM, responsable del conveni.

Secretari/ària: funcionari/ària del CIM.

Els membres de la comissió podran assistir, si ho consideren convenient i donant compte a la presidència, amb els assessors que precisin.

Són funcions de la comissió:

- Informar de les possibles variacions en les aportacions econòmiques de les parts, atenent l'evolució dels objectius del conveni.

- Resoldre els dubtes i les controvèrsies que puguin sorgir en l'aplicació d'aquest.

- Interpretar les seves clàusules, així com l'informe dels protocols i annexos que es vulguin signar en desenvolupament d'aquest.

- Proposar l'adopció de mesures de millora i regularització tècnica.

- Dictaminar en relació amb la continuïtat o no que pugui afectar una de les associacions protectores d'animals.

La Comissió ajustarà el règim de funcionament al que estableix la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

Onzè. Règim de modificació del conveni

La modificació del contingut del conveni requereix l'acord majoritari de les parts, previ informe de la Comissió mixta de seguiment, vigilància i control de l'execució del conveni, en tot el que impliqui modificacions substancials de les condicions de la prestació del servei, i sempre tenint en compte qualsevol modificació normativa futura.

Dotzè. Revocació i reintegrament de les subvencions. Incompliment del conveni

El Consell Executiu del CIM, previ informe tècnic al respecte i audiència a l'interessat, podrà revocar totalment o parcialment les aportacions fetes, d'acord amb l'estat de les actuacions dutes a terme fins al moment de l'incompliment per part de les protectores.

Respecte de la revocació i el reintegrament de les subvencions, s'aplicarà el que disposa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i la resta de la normativa que li sigui d'aplicació. En cas d'incompliment, s'haurà de reintegrar la quantia rebuda mitjançant l'aplicació d'un percentatge de minoració en funció de la naturalesa de l'incompliment.

Aquest percentatge s'ha de fixar previ informe del responsable del seguiment del conveni, que l'haurà d'aprovar la comissió mixta de seguiment, vigilància i control. Les causes del reintegrament i el procediment per a la seva exigència s'han de regir pel que estableix l'article 44 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

S'haurà de valorar, en tot cas, el grau d'incompliment, si aquest es deu a actuacions doloses o negligents, i si hi ha hagut bona o mala fe. La gradació del reintegrament serà major quan l'incompliment sigui total o molt alt i hagin incorregut causes doloses i mala fe i, en canvi, serà menor si el grau de compliment és parcial i hagi estat causat per actuacions negligents i amb bona fe.

Les quanties que s'hagin de reintegrar tindran la consideració d'ingressos de dret públic i els serà d'aplicació la via de constrenyiment.

L'obligació de reintegrament establerta a aquest pacte és independent de les sancions que, al seu cas, siguin exigibles.

El règim d'infraccions i sancions administratives aplicables serà el recollit al títol V del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

L'òrgan competent per imposar les sancions que es deriven de les infraccions de tot l'establert a aquestes bases i a la normativa aplicable en matèria de subvencions és la Presidència del CIM, de conformitat amb l'establert a l'article 21 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars.

Tretzè. Causes d'extinció i resolució

Aquest conveni s'extingirà per l'acompliment de les actuacions que en constitueixen el seu objecte o perquè s'incorri en causa una de les causes de resolució següents:

a) El transcurs del termini de vigència sense que se n'hagi acordat la pròrroga.

b) El mutu acord de les parts, que s'haurà de formalitzar per escrit.

c) L'incompliment greu de les obligacions i els compromisos assumits per part d'algun dels signants prèvia audiència a la part incomplidora i prèvia reunió de la comissió mixta de seguiment, vigilància i control de l'execució del conveni. Per al cas que sigui només una de les protectores la part incomplidora i l'altra no, la protectora complidora, previs els tràmits pertinents i el traspàs de la part de la subvenció romanent de la protectora incomplidora, tindrà l'opció de poder fer-se càrrec de les actuacions que gestionava la protectora incomplidora en les mateixes condicions que aquesta mantenia i que es regulen en el conveni. Per al cas que aquesta condició no es pugui portar a terme per qualsevol motiu, l'associació protectora d'animals complidora continuarà amb la prestació del servei i tracta d'assegurar la continuïtat en la prestació del servei almenys en l'àmbit territorial assumit per aquesta.

d) La decisió judicial declaratòria de la nul·litat del conveni.

e) La impossibilitat sobrevinguda, legal o material, de poder dur a terme l'objecte del conveni.

f) Per denúncia per l'incompliment de les obligacions i compromisos assumits per part d'algun dels signants. En aquest cas, qualsevol de les parts pot notificar a la part incomplidora un requeriment perquè compleixi en un termini determinat les obligacions o els compromisos que es consideren incomplerts. Aquest requeriment s'ha de comunicar a la comissió de seguiment, vigilància i control de l'execució del conveni i a les altres parts signants.

g) Per qualsevol altra causa diferent de les anteriors prevista legalment.

El compliment i la resolució del conveni donaran lloc a la seva liquidació a fi de determinar les obligacions i els compromisos de cadascuna de les parts.

L'incompliment de qualsevol dels motius prevists per al reintegrament de les subvencions a l'art. 37 de la Llei 38/2003, general de subvencions, podrà ser motiu d'extinció i resolució del contracte.

Catorzè. Efectes de la resolució del conveni

El compliment i la resolució del conveni dona lloc, si escau, a la seva liquidació amb l'objecte de determinar les obligacions i els compromisos de cadascuna de les parts.

Els compromisos s'entenen acomplerts quan el seu objecte s'hagi realitzat en els termes i a satisfacció de totes les parts, d'acord amb les seves competències respectives.

Quinzè. Compatibilitat amb altres ajuts

Els imports dels pagaments que rebin les associacions protectores d'animals signants d'aquest conveni són compatibles amb altres subvencions públiques o privades que puguin rebre per obtenir la finalitat d'aquest, sempre que l'import dels ajuts no superi, aïlladament o conjuntament, el cost de l'activitat que és objecte de la subvenció.

Setzè. Resolució de conflictes, qüestions litigioses i jurisdicció competent

Les controvèrsies que puguin sorgir en la interpretació i aplicació dels pactes d'aquest conveni les ha de resoldre l'ordre jurisdiccional contenciosa administrativa, de conformitat amb el que preveu Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. No obstant això, les controvèrsies que es puguin plantejar sobre la interpretació i execució del conveni, s'han de dirimir amb caràcter previ pels responsables del seguiment, vigilància i control del conveni designats a la comissió. Tanmateix, s'estableix l'obligació de dirimir qualsevol conflicte de manera prèvia per aquesta Comissió.

Aquest conveni de col·laboració té naturalesa jurídica administrativa i queda exclòs de l'àmbit d'aplicació de la normativa de contractes del sector públic.

Dissetè. Vigència del conveni

Aquest conveni entrarà en vigor el dia 1 de gener de 2024 i tindrà una vigència inicial de dos anys. El conveni podrà ser prorrogat excepcionalment per un període de dos anys més, fins a un màxim de quatre anys de vigència en total, fins al 31 de desembre de 2027. Transcorregut aquest termini, aquest conveni no podrà ser objecte de cap altra pròrroga.

Correspondrà a la comissió de seguiment fer un informe favorable o desfavorable en relació amb la possibilitat d'establir la pròrroga passats els dos anys inicials, perquè les parts la puguin tramitar, si escau.

Divuitè. Règim jurídic aplicable i dret supletori

El present conveni de col·laboració s'estableix a l'empara dels articles 47 i següents de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic; de l'article 57 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, que regula les bases del règim local, i dels articles esmentats als antecedents d'aquest conveni de la Llei 1/1992, de 8 d'abril, de protecció dels animals que viuen a l'entorn humà i la Llei 7/2023, de 28 de març, de protecció dels drets i el benestar dels animals.

 

En tot allò no previst expressament en aquest conveni regeixen les disposicions que siguin aplicables al CIM en matèria de subvencions i en la legislació vigent aplicable en el moment de la signatura.

Signat pel CIM en data 11 de juliol de 2024, per la Protectora d'Animals de Maó en data 11 de juliol de 2024 i per la Protectora d'Animals de Ciutadella en data 10 de juliol de 2024.

 

Maó, 31 de juliol de 2024

Per delegació del president, ​​​​​​​La secretària Rosa Salord Olèo (DP 129/2023, de 27 de juliol)(BOIB núm. 106 de 29-7-2023)