Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTANYÍ

Núm. 478146
Aprovació definitiva de l'Ordenança municipal reguladora de guals permanents

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovada inicialment pel ple d'aquest Ajuntament de 13 de maig de 2024, l'Ordenança municipal reguladora de guals permanents, exposada al públic mitjançant la publicació de l'anunci corresponent en el BOIB núm. 64, de data 16 de maig de 2024 pel termini de trenta dies per a la presentació de reclamacions i suggeriments sense que se'n hagin presentat i vist l'informe favorable sobre l'impacte de gènere de l'Institut Balear de la Dona de 16 d'abril de 2024, es publica el text íntegre de l'esmentada ordenança.

ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA DELS GUALS PERMANENTS AL MUNICIPI DE SANTANYÍ

Exposició de motius

Al mes de maig de 2023, es va aprovar l'Ordenança general de circulació de l'Ajuntament de Santanyí i va entrar en vigor al mes de juliol següent (BOIB núm. 90, de 4 de juliol). Aquesta Ordenança es limita a regular molt succintament els guals permanents, però no es regulen altres aspectes com el seu règim sancionador, el seu caràcter revocable, o les possibles regulacions especials dels guals.

Un dels problemes que cal afrontar és la manca d'aparcament a determinades zones del terme municipal, particularment a les zones més saturades durant la temporada turística, i la possibilitat que, amb determinades condicions, es pugui aparcar davant els guals permanents, pot permetre incrementar el nombre de places d'aparcament disponibles.

 

Capítol I. Fonament i naturalesa del gual permanent

Article 1. Fonament

Els ajuntaments compten amb la potestat reglamentària, en virtut del que disposa l'article 4 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, i el mateix article del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'organització, Funcionament i Règim Jurídic de les entitats locals.

Així mateix, l'article 7 del Reial Decret Legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial, atribueix als municipis competència per regular mitjançant ordenança de circulació els usos de les vies urbanes, tot fent compatible l'equitativa distribució dels aparcaments entre tots els usuaris amb la necessària fluïdesa del trànsit rodat, i amb l'ús dels carrers pels vianants, així com l'establiment de mesures d'estacionament limitat. Per la seva banda, l'article 39.4 de la mateixa norma permet regular a través d'ordenança municipal el règim d'aturada i estacionament en vies urbanes.

Article 2. Naturalesa jurídica de la llicència

1. L'autorització per utilitzar les voravies i les vies públiques per a l'entrada i la sortida de vehicles, constitueix un ús i aprofitament especials, ja que beneficia especialment persones particulars interessades i produeix limitacions al seu ús general. Per aquest motiu, s'escau la corresponent i preceptiva autorització municipal, segons el que disposa l'article 77.1 del Reial Decret 1372/86, de 13 de juny, pel qual s'aprova el Reglament de béns de les entitats locals, atesa l'exigència de subjecció a llicència prèvia l'ús comú especial normal dels béns de domini públic.

2. L'autorització o llicència ha de tenir sempre caràcter discrecional i restrictiu, i s'ha de concedir salvant el dret de propietat i sense perjudici del de tercers, i sense crear cap dret subjectiu a favor de les persones beneficiàries, que poden ser requerides per suprimir l'entrada de vehicles i reposar, si s'escau, la voravia en qualsevol moment per raons d'interès públic, urbanístic i/o d'ordenació del trànsit.

3. Els efectes de l'autorització concedida han de quedar en suspensió durant el temps necessari per poder fer obres autoritzades en la via pública, siguin aquestes públiques o privades (canalitzacions, bastiments, pavimentacions de carrers, etc.) o per raons municipals com festes, fires, mercats, etc., sense que per això es puguin exigir responsabilitats ni compensacions a l'Administració, tret de demores per causes no justificades.

4. Les persones usuàries del gual i altres espais destinats a l'accés de vehicles als immobles, queden obligades a respectar el trànsit dels vianants per les voravies, que tendrà, en tot cas, caràcter preferent, motiu pel qual és obligatori adequar la velocitat i les circumstàncies de la circulació al pas del vianant.

Article 3. Subjecció

Està subjecte a llicència municipal l'accés de vehicles a l'interior d'immobles, recintes o altres espais, quan sigui necessari creuar la via pública o altres béns de domini i ús públic, o suposi un ús privatiu o una especial restricció de l'ús que correspon a tota la ciutadania, impedint l'estacionament o la parada d'altres vehicles en el lloc pel qual es realitza l'accés, amb les excepcions que determina aquesta Ordenança.

 

Capítol II. Llicència de gual permanent

Article 4. Contingut material de la llicència

La llicència de gual permanent faculta a mantenir l'entrada o accés lliure de destorbs (expedita) a l'immoble al qual es refereix, i s'ha d'atorgar a petició de la persona interessada o d'ofici per concórrer raons d'interès general.

La presència d'objectes o de vehicles parats o estacionats davant el gual, que pertanyin a persones alienes a l'immoble, de tal manera que n'impedesquin la maniobra d'entrada o sortida, faculten la persona interessada a reclamar el servei municipal de grua per a la seva immediata retirada.

Article 5. Accessos susceptibles de tenir gual permanent

Es pot atorgar el gual permanent per accedir als espais següents:

a) Garatges o espais d'estacionament a l'aire lliure de caràcter privat, ja sigui de caràcter individual o de comunitat de propietaris.

b) Garatges públics i tallers.

c) Edificis o instal·lacions d'equipaments comunitaris de caràcter sanitari o educatiu.

d) Estacions de servei i venda de carburants.

e) Aparcament de promoció pública.

f) Edificis destinats a organismes oficials, quan la seva naturalesa així ho determini.

g) Magatzems d'activitats comercials, concessionaris d'automòbils, locals de compravenda de vehicles usats i de lloguer sense conductor, i establiments anàlegs.

Article 6. Entrada i sortida a través de la voravia

1. L'entrada a l'immoble s'ha de realitzar sense obstruir la circulació, i amb aquesta finalitat els accessos i recintes han de tenir prou amplada per permetre folgadament la maniobra d'accés i l'estacionament d'un vehicle del tipus turisme, segons la definició de la normativa de trànsit.

2. La sortida de l'immoble s'ha de dur a terme amb tota mena de precaucions, tenint en compte que s'ha de creuar la voravia, que és un espai específicament destinant al trànsit de vianants.

Article 7. Procediment

1. Pot demanar la llicència de gual qui acrediti ser titular, propietari, arrendatari i/o usufructuari de locals, immobles, aparcaments o espais d'estacionament a l'aire lliure.

2. Juntament amb la sol·licitud de llicència s'ha d'aportar la documentació següent:

a) DNI vigent o document d'identificació personal equiparable.

b) Document que acrediti el vincle amb l'immoble respecte del qual es demana la llicència de gual (escriptura de propietat, contracte de lloguer, rebut d'IBI o de serveis –aigua, electricitat, telefonia, etc.-). Aquest document serà prescindible si de la consulta al Cadastre es desprèn el vincle entre la persona sol·licitant i l'immoble objecte de la sol·licitud de llicència.

c) En cas de ser necessari, la persona sol·licitant ha de posseir la corresponent llicència municipal d'activitats o declaració responsable, que ha d'incloure l'autorització per al seu funcionament, amb l'única excepció dels petits aparcaments a l'aire lliure.

3. La llicència de gual està subjecta al pagament de la taxa municipal corresponent.

4. La sol·licitud de llicència s'ha de sotmetre a informe de la Policia Local, en el qual s'ha de constatar la viabilitat tècnica de la petició.

5. La llicència s'ha de concedir una vegada obtingut l'informe favorable de la Policia Local, i un cop comprovada la documentació aportada i el compliment de la resta de requisits exigits per al seu atorgament.

6. Correspon a la Batlia o bé a l'òrgan municipal en qui delegui, resoldre la sol·licitud de llicència de gual permanent.

Article 8. Senyalització del gual

1. L'operativitat de l'autorització del gual i, per tant, la prohibició d'aparcament davant els accessos que empara, amb les excepcions regulades en aquesta Ordenança, queda condicionada a la col·locació de la senyalització vertical R308e, establerta en el Reglament general de circulació, amb la personalització per al municipi de Santanyí que es descriu gràficament a l'Annex I d'aquesta Ordenança.

2. La placa s'ha d'instal·lar de la forma següent:

a) Col·locació a una alçada de 2,10 metres de l'horitzontal del terra, a la part dreta de l'accés, de forma visible per a les persones usuàries de la via.

b) Cada placa identificativa només té validesa per a l'accés situat immediatament a l'esquerra de la placa. Cada accés ha de senyalitzar-se de forma independent.

c) Si per la configuració de l'entrada o accés a l'immoble no és possible la instal·lació de la placa conforme als apartats a) i b), alternativament es pot instal·lar de forma que sigui visible i no pugui crear confusió. La Policia local pot requerir una nova ubicació en cas de detectar anomalies en la forma de col·locar la senyalització.

d) La instal·lació i el manteniment de la placa van a càrrec de la persona titular del gual. En cas de deteriorament que n'impedesqui la identificació correcta del contingut, provocarà la suspensió dels efectes propis del gual fins que la persona titular, i després dels tràmits pertinents, hagi sol·licitat i obtingut un duplicat de la placa i n'hagi efectuat la seva substitució.

3. Senyalització horitzontal

La concessió de la llicència de gual comportarà també la corresponent senyalització horitzontal, que consistirà en una franja groga de longitud corresponent a l'amplada de l'accés a l'immoble més 50 cm a cada costat, sempre que sigui possible.

En cas que, per les característiques del carrer o espai públic, sigui necessari i així es faci constar a l'informe de la Policia Local, també es senyalitzarà la franja groga a aquelles altres zones que resultin imprescindibles per poder fer la maniobra d'entrada i sortida de vehicles de l'immoble a la qual es refereix la llicència.

La senyalització horitzontal i el seu manteniment van a càrrec de l'Ajuntament.

4. Queda prohibida la instal·lació de qualsevol altre tipus de senyalització i objectes en la reserva de l'ús de l'espai que incomplesqui el contingut d'aquesta ordenança. L'incompliment d'aquesta prohibició ha de donar lloc a la imposició de les sancions pertinents i a la corresponent ordre de retirada.

 

Capítol III. Autorització especial per aparcar davant el propi gual

Article 9. Naturalesa de l'autorització especial

1. Per tal d'optimitzar el nombre de places d'aparcament disponible a la via pública, especialment a les zones amb una major necessitat, amb caràcter especial i en determinats supòsits es permet aparcar davant el propi gual permanent.

2. L'autorització no habilita per disposar de l'espai necessari per a l'aparcament d'un vehicle, sinó que únicament permet que el segment de la calçada delimitat per la senyalització horitzontal del gual permanent, resulti disponible per a l'aparcament dels vehicles autoritzats, sempre que això no estigui prohibit per una altra norma o per les característiques de la via pública.

3. En cas que per les dimensions de la via, i per facilitar la maniobra d'entrada i sortida de vehicles de l'accés amb gual permanent, la senyalització horitzontal del gual també s'estengui a la part oposada de la via pública, l'autorització especial per aparcar només afecta la part confrontant a l'accés.

4. L'autorització especial per estacionar es concedeix a títol de precari, i és essencialment revocable per raons d'interès públic, amb l'audiència prèvia de les persones interessades.

Article 10. Requisits i condicions

Aquesta autorització queda sotmesa als condicionants següents:

a) El gual permanent ha d'estar degudament autoritzat, i amb la senyalització vertical i horitzontal definida en aquesta ordenança, i al corrent de pagament de la taxa pertinent.

b) Els vehicles autoritzats especialment per estacionar davant un gual, queden exempts del pagament per zona d'estacionament amb limitació horària, si eventualment aquesta està implantada en la via afectada, sempre que estiguin estacionats davant el gual al qual va referida l'autorització.

c) L'estacionament no pot ser incompatible amb el dret d'entrada i sortida d'altres titulars d'aquell immoble o d'altres immobles veïns i/o confrontants. A aquests efectes, és causa de denegació que el gual doni accés a un immoble amb més d'un habitatge o local, llevat que s'acrediti la conformitat expressa i escrita de totes les persones propietàries de l'immoble.

d) Els vehicles autoritzats per aparcar-hi han d'exhibir en la seva part davantera i en un lloc visible, la targeta d'autorització reglamentària descrita a l'Annex II d'aquesta ordenança, el número de la qual ha de coincidir amb el número de placa del gual permanent.

e) L'estacionament no pot comportar cap infracció de les normes generals de circulació aplicables a la zona o carrer.

f) Només es pot autoritzar el vehicle o vehicles de les persones propietàries dels quals tenguin la titularitat o l'arrendament de l'immoble al qual va referit el gual permanent, el seu cònjuge o persones vinculades amb anàloga relació de convivència afectiva, els seus ascendents i descendents i altres parents dins el primer grau de consanguinitat o afinitat. Les situacions especials, com l'assistència a persones amb dependència o altres anàlogues, s'han d'autoritzar amb la valoració individualitzada prèvia de les circumstàncies concurrents, que s'han d'acreditar a l'expedient corresponent.

g) Es pot autoritzar fins a un màxim de tres vehicles per a cada gual permanent.

Article 11. Causes de denegació

No es pot atorgar l'autorització especial per estacionar davant un gual permanent en els supòsits següents:

a) A l'entrada a edificis plurifamiliars amb gual col·lectiu de comunitats de persones propietàries, llevat que s'acrediti la conformitat expressa i escrita de totes les persones propietàries de l'immoble.

b) Als guals situats a carrers que només siguin de vianants.

c) Si per la proximitat de l'accés a una intersecció amb una altra via pot crear problemes de seguretat en la circulació.

Article 12. Documentació a presentar

1. Per obtenir la targeta que habilita per estacionar davant un gual permanent, s'ha de presentar el permís de circulació vigent del vehicle al qual hagi d'anar referida l'autorització.

2. En cas que la persona sol·licitant no sigui la titular del gual permanent, ha d'aportar, a més, la documentació acreditativa del vincle familiar o afectiu amb la persona titular.

3. En el cas de vehicles, el permís de circulació dels quals està a nom d'empreses, s'ha d'adjuntar el contracte o l'assegurança de responsabilitat civil, on la persona sol·licitant/beneficiària en quedi reflectida com a conductor/a habitual i únic/-a, i en el cas de no poder aportar aquest requisit, certificació de l'empresa propietària del vehicle on consti que la seva persona conductora habitual és la sol·licitant/beneficiària de l'autorització.

4. Per no haver d'aportar la documentació que eventualment ja pugui estar en poder de l'Administració, la persona sol·licitant pot autoritzar l'Ajuntament de Santanyí per verificar les dades corresponents utilitzant els mitjans telemàtics necessaris i disponibles per a les administracions públiques.

 

​​​​​​​Article 13. Targeta d'autorització especial per aparcar

1. La targeta s'ha d'ajustar al model definit a l'Annex II d'aquesta ordenança.

2. Per necessitats de funcionament, organització o programació, les dades i format d'aquesta targeta poden ser modificats, de forma motivada, mitjançant decret de Batlia.

3. Normes d'utilització:

a) S'ha de col·locar a la part frontal esquerra del vehicle, de forma que quedin sempre visibles les dades identificatives des de l'exterior.

b) La persona titular del gual o, si escau, la que sigui conductora o titular del vehicle autoritzat, està obligada a mostrar la targeta als agents de l'autoritat quan sigui requerida per a això.

c) Aquesta targeta sols és un mitjà d'acreditació del dret a la utilització de l'espai de l'entrada del gual autoritzat com a estacionament, i es considera a tots els efectes un document públic, per la qual cosa se'n prohibeix la reproducció o manipulació.

 

Capítol III. Vigència i revocació

Article 14. Vigència

1. La llicència de gual permanent té una vigència anual, coincident amb l'any natural, susceptible de pròrroga automàtica anual, excepte en cas de renúncia de la persona titular, o de revocació per part de l'Ajuntament.

2. La targeta que habilita de forma especial per estacionar davant un gual permanent ha de tenir una validesa de 2 anys, a comptar des de la seva expedició. Per a la seva renovació s'ha de presentar la corresponent sol·licitud.

3. La meritació de la taxa per gual permanent és anual, coincident amb l'any natural. En l'any de la sol·licitud s'ha de meritar per trimestres no vençuts.

Article 15. Revocació

1. La llicència de gual permanent es pot revocar per alguna de les causes següents:

a) Renúncia de la persona titular.

b) Falta de pagament de les taxes aplicades.

c) Destinació del local o recinte a una activitat diferent de la que va originar l'autorització del gual.

d) L'ús indegut de l'autorització.

e) La incompareixença, resistència o negativa a qualsevol comprovació o inspecció municipal que afecti l'autorització.

f) L'interès públic municipal.

2. La revocació de la llicència de gual implica la retirada de la senyalització vertical i horitzontal. En aquest sentit, la persona titular comptarà amb el termini d'un mes per a la retirada de la placa indicadora del gual i la seva conseqüent devolució a l'Ajuntament. L'eliminació de la senyalització horitzontal va a càrrec de l'Ajuntament.

3. La revocació de la llicència de gual implica la revocació automàtica de les eventuals autoritzacions especials per estacionar-hi davant.

4. L'autorització especial per estacionar davant el propi gual permanent també pot ser objecte de revocació quan concorrin raons d'interès general, que han de ser degudament motivades en la resolució revocatòria.

 

 

​​​​​​​Capítol IV. Règim sancionador

Article 16. Infraccions

Les infraccions en aquesta ordenança es tipifiquen de la manera següent:

1. Infraccions lleus

a) No conservar en bon estat la placa del gual o la targeta d'autorització especial per estacionar davant el gual, i no haver fet cas a les indicacions de renovació de la placa o la targeta per part de l'Ajuntament.

b) Estacionar un vehicle davant un gual amb la preceptiva targeta d'autorització especial però sense ser correctament visible des de l'exterior del vehicle.

c) Usar una targeta d'autorització especial per estacionar davant un gual fotocopiada o modificada sempre que no constituesqui infracció greu.

d) No col·locar la placa identificativa del gual permanent d'acord amb les condicions establertes en aquesta ordenança o, eventualment, en la resolució d'atorgament, i no haver fet cas a les indicacions de l'Ajuntament.

e) Qualsevol altra acció o omissió que constituesqui incompliment d'aquesta ordenança i que no estigui tipificada com a infracció greu o molt greu.

2. Infraccions greus

a) Col·locar qualsevol element no autoritzat per assegurar o reservar l'espai d'entrada i sortida del gual o zona prohibida amb el propòsit de facilitar aquestes maniobres.

b) Utilitzar la placa de gual permanent o la targeta d'autorització especial d'estacionament perquè despleguin efectes en un lloc distint a l'autoritzat.

c) Excedir-se en la senyalització horitzontal del gual permanent i/o la zona prohibida per facilitar la maniobra d'entrada i sortida, sense perjudici de l'obligació d'eliminar l'espai senyalitzat indegudament.

d) Manipular i/o falsejar la placa o la targeta d'autorització especial per estacionar davant el propi gual, amb el propòsit d'assolir un contingut distint de l'efectivament autoritzat.

e) La comissió de tres faltes lleus en el període d'un any.

3. Infraccions molt greus

a) Efectuar una senyalització vertical o horitzontal a l'entrada del gual o reserva de la zona per facilitar l'entrada i sortida, per mitjà de plaques, elements o distintius no autoritzats per l'Ajuntament.

b) Negar-se a entregar la placa de gual i/o la targeta quan s'hagi produït la revocació o el seu titular n'hagi sol·licitat la baixa.

c) No comunicar a l'Ajuntament la modificació de les circumstàncies que donaren lloc a la llicència.

d) La comissió de tres faltes greus en el període d'un any.

Article 17. Sancions

1. Les sancions que la comissió ha d'imposar de les infraccions tipificades en l'article anterior han de ser les següents:

a) Infraccions lleus: multa de fins a 750 euros.

b) Infraccions greus: multa de fins a 1.500 euros.

c) Infraccions molt greus: multa de fins a 3.000 euros.

2. En cas d'infraccions greus o molt greus, addicionalment la multa econòmica pot comportar la revocació de la llicència.

3. Per graduar les sancions s'ha de tenir en compte la transcendència del fet, el perjudici ocasionat a l'interès públic, i el grau de reincidència de la persona infractora.

Disposició addicional

Es modifica l'ordenança general de circulació de l'Ajuntament de Santanyí en els termes següents:

1. L'apartat i) del punt 1 de l'article 37 queda redactat de la següent manera: “i) En els accessos d'immobles que comptin amb gual permanent degudament senyalitzat. La prohibició no afecta els eventuals vehicles que comptin amb autorització especial per estacionar-hi.”

2. L'article 38 passa a tenir la següent redacció: “La senyalització vertical i horitzontal dels accessos a immobles amb gual permanent s'ha d'ajustar als termes establerts a l'Ordenança municipal reguladora dels guals permanents en el municipi de Santanyí.”

Disposició transitòria

Les dimensions mínimes i característiques dels espais d'estacionament estipulats en aquesta ordenança no són d'aplicació als guals concedits amb anterioritat a la data de la seva entrada en vigor.

Disposició final

Aquesta ordenança entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació íntegra en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Santanyí, en la data de la signatura electrònica (30 de juliol de 2024)

La batlessa Maria de C. Pons Monserrat

 

 

ANNEX  I Placa de gual permanent

 

 

 

ANNEX  II Targeta d'autorització especial d'estacionament

Davant gual permanent

AUTORITZACIÓ ESPECIAL PER ESTACIONAR DAVANT GUAL PERMANENT

 

VEHICLE MARCA __________________

MODEL ___________________________

MATRÍCULA _______________________

GUAL NÚM. _______________________ 

ADREÇA___________________________

___________________________________

 

AUTORITZACIÓ VÀLIDA FINS DIA ___________________________________

 

 

 

 

Santanyí,                              _____________

El secretari