Secció II. Autoritats i personal
Subsecció segona. Oposicions i concursos
AJUNTAMENT DE CIUTADELLA
Núm. 475971
Aprovació de les bases específiques que han de regir les proves selectives per a l’ingrés per torn lliure, per proveir les places d’assessors jurídics de l’Oferta pública d’ocupació corresponent al 2023 i 2024 de l’Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Acord de la Junta de Govern en sessió de caràcter ordinari de data 17 de juliol de 2024, relatiu a l'aprovació i convocatòria de les Bases específiques que han de regir les proves selectives, per a l'ingrés pel torn lliure, per proveir les places d'assessors jurídics de l'Oferta d'Ocupació Pública de 2023 i 2024.
La Junta de Govern adopta, l'acord següent:
PRIMER.- Aprovar les bases específiques que han de regir les proves selectives per a l'ingrés per torn lliure, per proveir les places d'assessors jurídics de l'Oferta pública d'ocupació corresponent al 2023 i 2024 de l'Ajuntament de Ciutadella de Menorca que figura com annex a aquest acord, de conformitat amb el contingut de les bases generals de l'oferta pública d'ocupació de l'Ajuntament de Ciutadella de Menorca 2021, 2022, 2023 i 2024.
SEGON.- Convocar els processos de selecció de provisió de places de la plantilla de l'Ajuntament de Ciutadella de Menorca d'assessors jurídics d'acord amb la convocatòria de l'annex.
TERCER.- Ordenar publicar el text íntegre de les bases reguladores d'aquest procediment selectiu al Butlletí oficial de les Illes Balears i a la seu electrònica d'aquest Ajuntament, així i com al tauler d'anuncis municipal.
QUART.- Iniciar el termini de 20 dies hàbils per a la presentació de sol·licituds des de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
ANNEX
BASES ESPECÍFIQUES DE LES PROVES SELECTIVES DE PROVISIÓ DE PLACES DE LA PLANTILLA DE L'AJUNTAMENT DE CIUTADELLA, D'ASSESSOR JURÍDIC, DE L'OFERTA PÚBLICA D'OCUPACIÓ 2023 I 2024
1. Objecte de les bases específiques
L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir tres places vacants d'assessor jurídic de l'Ajuntament de Ciutadella de Menorca per torn lliure corresponent a l'oferta pública d'ocupació de 2023 i 2024.
S'entén per places vacants tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins.
El temari específic que regeix la convocatòria és el que s'estableix a l'annex I d'aquest document.
2. Normativa d'aplicació
Aquesta convocatòria es regeix per les bases generals que regulen els processos selectius per a cobrir les places vacants de personal funcionari previstes a les ofertes públiques d'ocupació de l'Ajuntament de Ciutadella de Menorca aprovades per acord de la Junta de Govern de l'Ajuntament de Ciutadella de Menorca de data del 17 de juliol de 2024.
3. Transparència i protecció de dades personals
Al llarg del procés selectiu es publicarà al portal de l'opositor de l'Ajuntament de Ciutadella de Menorca oposicions.ajciutadella.es i al tauler d'anuncis de l'Ajuntament mateix tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A través d'aquest portal, es pot accedir al formulari d'inscripció i a les instruccions corresponents.
Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública han d'indicar a la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l'article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.
4. Altres mèrits al·legats
En relació amb l'apartat cinc de l'annex II de les bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, els mèrits que es valoraran són els següents:
Per estar en possessió del certificat MCER (Marc Europeu Comú de Referència) de nivell B2 d'anglès ........0,5 punts
Per estar en possessió del certificat de llenguatge administratiu (LA) ..............................................................0,5 punts
5. Calendari previst
La primera prova d'oposició està prevista per al mes de setembre de 2024.
6. Proves d'oposició
Prova teòrica de la part general: preguntes amb respostes alternatives, tipus test, d'acord amb l'apartat 7.7.2.a) de les bases generals.
Proves pràctiques de la part específica: aquest segon examen consistirà a realitzar dues proves pràctiques relatives a les funcions de la plaça que es vol cobrir i que proposarà el Tribunal de cadascuna de les places convocades.
Per al desenvolupament d'aquesta prova, els candidats podran dur el material normatiu indicat al temari específic únicament en format PAPER. També, per a la realització del supòsit pràctic, s'ha de dur calculadora simple o científica, i queda totalment prohibida la utilització de qualsevol dispositiu mòbil o electrònic amb connexió a xarxa.
El termini total d'aquest segon exercici serà de 180 minuts.
Abans de l'inici de la prova, el Tribunal haurà d'informar dels criteris de valoració de les proves teoricopràctiques.
7. Nomenament del personal de nou ingrés
El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial.
Les places vacants d'assessors jurídics objecte d'aquest concurs oposició és de tipus funcionari, del grup A, subgrup A1, d'acord amb l'article 76 de la Llei de l'Estatut bàsic del treballador públic.
8. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants
La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició.
L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les bases generals.
L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació.
ANNEX 1 Convocatòria i temari específic Convocatòria. Assessor jurídic
- Denominació: assessor jurídic
- Nombre de places que es convoquen: 3
- Torn lliure: 3
- Tipus: funcionari
- Escala: administració especial
- Subescala: tècnica
- Classe: ciències jurídiques
- Grup: A, subgrup A1
- Nivell: 24
- Oferta pública: 2023 - 2024
- Titulació: grau en Dret o titulació equivalent
(s'entenen per titulacions equivalents aquelles que en els plans d'estudis anteriors donaven accés a l'exercici de les mateixes funcions: llicenciatures)
- Nivell de català: B2
TEMARI ESPECÍFIC D'ASSESSOR JURÍDIC
(IMPORTANT: les proves es basaran en la normativa vigent en el moment de la publicació del temari; tot i açò, es valorarà el coneixement dels canvis normatius)
Tema 1. L'Administració local en la Constitució i en els estatuts d'autonomia. El principi d'autonomia local: significat, contingut i límits.
Les fonts del dret local. Regulació bàsica de l'Estat i normativa autonòmica en matèria de règim local. La incidència de la legislació sectorial sobre el règim local. La potestat reglamentària de les entitats locals: reglaments i ordenances. Procediment d'elaboració. El Reglament orgànic. Els bans.
Tema 2. El municipi: concepte i elements. La població municipal. El padró d'habitants. L'estatut dels veïns. Drets dels estrangers.
Tema 3. L'organització municipal. Òrgans necessaris: alcalde, tinents d'alcalde, Ple i Junta de Govern Local. Òrgans complementaris: comissions informatives i altres òrgans. Els grups polítics i els regidors no adscrits. La participació veïnal en la gestió municipal.
Tema 4. Les competències municipals: sistema de determinació. Competències pròpies, delegades i competències diferents de les pròpies. La sostenibilitat financera de la hisenda local com a pressupost de l'exercici de les competències. Els convenis sobre exercici de competències i serveis municipals. Els serveis mínims.
Tema 5. Administració pública i activitat administrativa. El dret administratiu: concepte, característiques i límits d'aplicació. El règim administratiu: sistema espanyol.
Tema 6. Fonts del dret administratiu. La Constitució. Els estatuts d'autonomia. La llei: classes. Lleis orgàniques i ordinàries. Lleis de les comunitats autònomes. Decrets legislatius. Decrets llei. Lleis bàsiques. Lleis marc. Lleis de transferència i delegació. Lleis d'amortització.
Tema 7. El reglament. Concepte. Fonament de la potestat reglamentària. Òrgans amb potestat reglamentària. Requisits de validesa dels reglaments: aspectes formals i substantius. La impugnació dels reglaments en la doctrina i en el dret positiu.
Tema 8. Els principis de reserva de llei, de jerarquia normativa i de competència. Nul·litat de ple dret de les disposicions administratives per infracció d'aquests principis. La inderogabilitat singular de les disposicions generals. Els actes administratius generals i les circulars i instruccions. Altres fonts del dret administratiu.
Tema 9. Els subjectes en el dret administratiu. L'Estat i l'Administració. La personalitat jurídica de les administracions públiques. La capacitat d'obrar de les administracions públiques i dels organismes públics que en depenen. Altres persones jurídiques públiques: les seves relacions amb l'Estat. L'articulació del principi de col·laboració entre les diferents administracions públiques: les conferències sectorials, els convenis interadministratius i els consorcis.
Tema 10. Les potestats administratives. El principi de legalitat i les seves manifestacions. L'activitat administrativa discrecional i els seus límits. Control de la discrecionalitat; en especial, la desviació de poder. Els conceptes jurídics indeterminats.
Tema 11. L'organització administrativa. Concepte, principis i sistemes d'organització. L'organització administrativa i el dret. La potestat organitzadora. Els òrgans administratius. Concepte i elements. Naturalesa jurídica de la relació entre el titular de l'òrgan i l'Administració. Classes d'òrgans administratius. Règim jurídic. La creació d'òrgans administratius i els òrgans col·legiats.
Tema 12. La competència administrativa. Concepte i naturalesa jurídica. Classes de competència. Les tècniques d'alteració de l'exercici de la competència. Delegació, avocació, encàrrec de gestió, delegació de signatura i suplència. La desconcentració. Les relacions interorgàniques. Classes. La jerarquia administrativa. La coordinació administrativa. Els conflictes d'atribucions. Les relacions entre administracions públiques. La descentralització administrativa. L'autonomia. La coordinació i la tutela.
Tema 13. L'administrat: capacitat jurídica i d'obrar. Drets públics subjectius i interessos legítims: concepte i diferències. Situacions jurídiques passives. Les prestacions de l'administrat. La col·laboració de l'administrat amb les administracions públiques.
Tema 14. L'acte administratiu. Concepte. Elements. Classes. Requisits: la motivació i forma. L'eficàcia dels actes administratius: el principi d'autotutela declarativa. Condicions. La notificació: contingut, termini i pràctica. La pràctica de la notificació per mitjans electrònics. La notificació defectuosa. La publicació. L'aprovació per una altra administració. La demora i retroactivitat de l'eficàcia.
Tema 15. La invalidesa de l'acte administratiu. Supòsits de nul·litat de ple dret i anul·labilitat. El principi de conservació de l'acte administratiu. La revisió d'actes i disposicions per l'Administració mateixa: supòsits. L'acció de nul·litat: procediment i límits. Les declaracions de lesivitat. La revocació d'actes. La rectificació d'errors materials o de fet. La revisió i revocació dels actes dels ens locals.
Tema 16. El procediment administratiu. Regulació legal i àmbit d'aplicació. Principis generals en matèria de procediment. Abstenció i recusació. Les persones interessades en el procediment administratiu comú. Drets dels ciutadans: en particular, l'ús de mitjans electrònics i l'accés als registres i arxius.
Tema 17. El procediment administratiu. Mitjans de prova. Els informes en el procediment administratiu. Termes i terminis. Final: la resolució. Final convencional. Altres formes de final: renúncia, desistiment i caducitat. Procediments especials.
Tema 18. Singularitats del procediment administratiu de les entitats locals. La revisió i revocació dels actes dels ens locals. Tramitació d'expedients. Els interessats. Abstencions i recusacions.
Tema 19. L'activitat subvencional de l'Administració local. Procediments de concessió i gestió de subvencions. Reintegrament de subvencions. Control financer. Infraccions i sancions administratives en matèria de subvencions
Tema 20. El recurs d'alçada. El recurs potestatiu de reposició. El recurs extraordinari de revisió. La reformatio in peius.
Tema 21. Les administracions públiques i la societat de la informació. La gestió del coneixement a les organitzacions. L'Administració electrònica: pilars i principis. Els serveis públics electrònics i el dret de la ciutadania a accedir-hi. Els serveis de col·laboració interadministrativa. La interoperabilitat.
Tema 22. Els actes administratius en particular. La llicència, l'autorització o el permís. Denegació, caducitat i revocació d'aquests actes. El règim d'autoritzacions per a l'accés a les activitats de serveis i el seu exercici. La declaració responsable i la comunicació prèvia.
Tema 23. Les formes de l'acció administrativa. El foment. Concepte i evolució històrica. Manifestacions de l'activitat administrativa de foment. La subvenció. La policia. Concepte i evolució històrica. Principis de l'activitat administrativa de limitació. Manifestacions. L'activitat administrativa de servei públic. Evolució històrica. Concepte i classes de serveis públics.
Tema 24. Els convenis. Concepte i classificació. Requisits de validesa i eficàcia. Contingut. Tràmits. Extinció. Efectes. Remissió dels convenis al Tribunal de Comptes. La seva exclusió del marc de la Llei de contractes del sector públic.
Tema 25. Les sancions administratives: concepte i classes. Els principis de la potestat sancionadora i del procediment administratiu sancionador. Els procediments en matèria sancionadora. Les mesures sancionadores administratives.
Tema 26. Contractació administrativa (I). Legislació de contractes de les administracions públiques: l'àmbit d'aplicació. Àmbit subjectiu d'aplicació: administració pública, poders adjudicadors i sector públic.
Tema 27. Contractació administrativa (II). Tipus de contractes, amb referència als contractes i negocis exclosos. Contractes subjectes i no subjectes a regulació harmonitzada. Contractes administratius i contractes privats. Règim jurídic i jurisdicció competent. Òrgans competents per a subscriure'n, amb referència especial als òrgans de l'Administració insular. Juntes consultives de contractació.
Tema 28. Contractació administrativa (III). Capacitat i solvència dels contractistes, amb referència especial a la classificació. Prohibicions de contractar. Registre dels empresaris i dels contractes. Garanties exigibles en els contractes administratius. Actuacions preparatòries.
Procediment i formes d'adjudicació. Recurs especial en matèria de contractació i qüestió de nul·litat.
Tema 29. Contractació administrativa (IV). Efectes dels contractes administratius. Prerrogatives de dret públic en la contractació administrativa. Execució i modificació dels contractes. Extinció. La cessió dels contractes i la subcontractació. Règim jurídic del contracte d'obres.
Tema 30. Contractació administrativa (V). Règim dels contractes de concessió de serveis públics. Contractes de concessió d'obra pública. El contracte de subministrament. Els contractes de serveis. La contractació en els denominats sectors exclosos.
Tema 31. La iniciativa econòmica de les entitats locals i la reserva de serveis en favor de les entitats locals. El servei públic a les entitats locals. Concepte. Les formes de gestió dels serveis públics locals. Les formes de gestió directa. Les autoritzacions administratives: les seves classes. El règim de les llicències. La comunicació prèvia i la declaració responsable.
Tema 32. El patrimoni de les entitats locals: béns i drets que el conformen. Classes. Béns de domini públic. Béns patrimonials.
Prerrogatives i potestats de les entitats locals en relació amb els seus béns. Els béns comunals. L'inventari.
Tema 33. La responsabilitat de les administracions públiques: antecedents i règim vigent. Procediments en matèria de responsabilitat patrimonial. La responsabilitat de les autoritats i del personal al servei de l'Administració pública. Responsabilitat de l'Administració per actes dels concessionaris i dels contractistes. La responsabilitat de l'Estat legislador.
Tema 34. L'expropiació forçosa: justificació i naturalesa. Subjectes i objecte de l'expropiació. Procediment general. El preu just. La reversió de béns expropiats. Referència als procediments especials: en particular, el procediment d'expropiació per raons d'urgència. Garanties jurisdiccionals.
Tema 35. L'Administració i els tribunals de justícia. El principi d'autotutela. L'autotutela declarativa i l'autotutela executiva. Els interdictes i l'Administració. Concurrència d'embargaments administratius i judicials. Els privilegis processals de les administracions públiques.
Tema 36. La jurisdicció contenciosa administrativa. L'ordre jurisdiccional contenciosa administratisa a Espanya. La Llei reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa: principis que la informen, estructura i contingut. Naturalesa, extensió i límits de l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu.
Tema 37. Concepte d'Administració pública a l'efecte del recurs contenciós administratiu. Qüestions a les quals s'estén el coneixement d'aquest ordre jurisdiccional i qüestions que en queden excloses. Els òrgans de la jurisdicció contenciosa administrativa. Regles determinants de la competència que els correspon; en particular, la competència territorial.
Tema 38. Les parts: capacitat i legitimació. La representació i defensa. Objecte del recurs contenciós administratiu. Activitat administrativa impugnable. Pretensions de les parts. Acumulació. Quantia del recurs.
Tema 39. Procediment contenciós administratiu (I). Terminis. Procediment en primera o única instància. Diligències preliminars. Interposició del recurs contenciós administratiu. Referència al recurs de lesivitat. L'anunci del recurs i reclamació de l'expedient. Citació i compareixença dels demandats i de l'Administració. L'admissió del recurs. Tràmit per completar l'expedient administratiu. Demanda i contestació: requisits, contingut i efectes. Aportació de documents. Al·legacions prèvies.
Tema 40. Procediment contenciós administratiu (II). Prova. Vista i conclusions. El plantejament de qüestions noves. La sentència: contingut.
Altres formes de final del procediment. La qüestió d'il·legalitat. Costes processals. Recursos contra providències i interlocutòries. Recurs d'apel·lació: resolucions contra les quals és procedent i motius del recurs. Procediment. Contingut i efectes de la sentència.
Tema 41. Procediment contenciós administratiu. Les mesures cautelars. Execució de sentències: disposicions generals. Modalitats específiques d'execució. Extensió dels efectes. Incidents i invalidesa dels actes processals. Procediment abreujat. Procediment per a la protecció dels drets i les llibertats fonamentals de la persona.
Tema 42. El procés en matèria laboral. El procés en matèria laboral: òrgans, extensió i límits de la jurisdicció. Les parts i la pretensió processal. El procés ordinari en matèria laboral: principals tràmits. Els processos laborals especials. Els recursos en matèria laboral: classes i requisits. L'execució provisional i definitiva.
Tema 43. Dret del treball: naturalesa i fonts. Criteris d'aplicació de la norma laboral. La regulació constitucional de la funció pública. Principis. L'Estatut bàsic de l'empleat públic. La funció pública de l'Estat, de les comunitats autònomes i de l'Administració local. La Llei de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Tema 44. Instruments de gestió dels recursos humans: el pressupost municipal com a instrument de planificació, d'administració i gestió, i com a mecanisme general de coordinació. Finalitats del pressupost.
Tema 45. La relació de llocs de treball (RLT). Definició. Funcions de la RLT. Contingut de la RLT. Procediment d'elaboració de l'RLT. La carrera administrativa.
Tema 46. L'accés a la funció pública. Principis rectors. Requisits generals. Ofertes d'ocupació pública. Sistemes de selecció del personal funcionari. Sistemes de selecció del personal laboral. Bases i convocatòries de processos selectius. Els processos selectius en l'àmbit públic local. Tipus. Les borses de treball. El contracte de treball. Tipus de contracte.
Tema 47. La negociació col·lectiva, representació i participació del personal: legitimació, contingut i procediment de negociació. Les unitats de negociació. Subjectes negociadors. Vigència temporal. Continguts, matèries objecte de negació. Impugnació judicial. Els conflictes col·lectius. Mediació i arbitratge.
Tema 48. La prevenció de riscos laborals. Normativa bàsica. Objecte, àmbit d'aplicació i definicions. Drets i obligacions. Òrgans de representació i àmbit de la participació dels empleats públics en la prevenció de riscos laborals. Els delegats de prevenció i el Comitè de Seguretat i Salut. Responsabilitat i sancions. El Pla de prevenció. Avaluació de riscos laborals. Avaluació de riscos psicosocials. Planificació d'activitats preventives.
Tema 49. Drets i deures del personal al servei de l'Administració local. Règim d'incompatibilitats del personal al servei de l'Administració local. Situacions administratives dels funcionaris de carrera: servei actiu, serveis especials, serveis en altres administracions, excedències i les seves classes, suspensió de funcions, jubilacions parcials.
Tema 50. El salari. Concepte i classes. El salari mínim. Complements salarials. Garanties salarials.
Tema 51. La responsabilitat dels funcionaris. Classes. La responsabilitat disciplinària. Concepte, infraccions i sancions disciplinàries. El procediment disciplinari. L'extinció de la responsabilitat disciplinària. L'extinció de la relació funcionarial.
Tema 52. L'organització administrativa de l'urbanisme. Competències estatals. El Reial decret legislatiu 7/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei del sòl i rehabilitació urbana. Competències de les comunitats autònomes. Competències dels consells i de les corporacions locals.
Tema 53. La Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears (LUIB) (I): La classificació del sòl: conceptes generals i drets i deures de la propietat. Els instruments de planejament urbanístic: tipologia. La formació i aprovació del planejament. La vigència, modificació, i revisió del planejament. Els efectes de l'aprovació dels plans.
Tema 54. Ordenació del territori i urbanisme. Classificació i règim del sòl. Planejament urbanístic: el pla general i els plans d'ordenació detallada, plans parcials, plans especials, estudis de detall, catàlegs d'elements i espais protegits i ordenances municipals d'edificació, urbanització i publicitat. Altres instruments de planejament.
Tema 55. Ordenació del territori i urbanisme. L'execució del planejament. Sistemes d'actuació i les seves modalitats.
Tema 56. Ordenació del territori i urbanisme. Edificació i ús del sòl: normes d'aplicació directa, l'obligació d'edificar, la llicència, les parcel·lacions i el deure de conservació.
Tema 57. Disciplina urbanística: protecció de la legalitat i règim sancionador. Restauració de la legalitat urbanística. Accions i recursos.
Tema 58. Llei 12/1998, 21 de desembre, de patrimoni històric de les Illes Balears: principis generals; categories de protecció; règim de protecció; competències municipals.
Tema 59. La Llei 6/1997, de 8 de juliol, del sòl rústic de les Illes Balears. Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears.
Tema 60. La Llei 21/2013, de 9 de desembre d'avaluació ambiental: objecte i finalitat; títols competencials de la Llei; principis de l'avaluació ambiental. L'avaluació ambiental estratègica. L'avaluació d'impacte ambiental de projectes. La Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental de les Illes Balears.
Tema 61. La Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears.
Tema 62. La Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears (I): Àmbit d'aplicació, classificació de les activitats i competències d'intervenció. Condicions generals de funcionament, documentació tècnica i assegurances. Transmissió i canvi de titular. Modificacions de l'activitat. Vinculació obres-activitats en activitats permanents. Disposicions relatives a les activitats d'espectacles públics.
Tema 63. La Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears (II): Procediment de les activitats permanents i les seves modificacions. Procediment de les activitats itinerants. Procediment de les activitats no permanents. Disposicions relatives a les activitats subjectes a autorització ambiental integrada. Inspeccions. Infraccions i sancions.
Tema 64. El dret tributari. Els principis constitucionals del tribut. La Llei general tributària. Principis generals. El tribut. Concepte i classes.
Les taxes. Concepte, elements i classes. Les contribucions especials. Concepte, elements i classes. Els imposts. Concepte, elements i classes.
Els preus públics.
Tema 65. Les hisendes públiques locals. Ingressos públics i privats. Els tributs locals. La potestat reglamentària de les entitats locals en matèria tributària: contingut de les ordenances fiscals, tramitació i règim d'impugnació dels actes d'imposició i ordenació de tributs.
L'establiment de recursos no tributaris.
Tema 66. El pressupost general de les entitats locals. Estructura pressupostària. Elaboració i aprovació: especial referència a les bases d'execució del pressupost. La pròrroga del pressupost. L'execució i la liquidació del pressupost.
Tema 67. Despeses plurianuals. Les modificacions de crèdit: classes, concepte, finançament i tramitació; transferències de crèdit, crèdits extraordinaris, suplements de crèdit, ampliacions de crèdit, incorporacions de crèdits, generacions de crèdits. Despeses per a la compra de béns i serveis. Despeses d'inversió. Despeses de transferències: corrents i de capital. Avançaments de caixa fixa. Pagaments a justificar.
Justificació de lliuraments.
Tema 68. Els recursos de les hisendes locals. Els tributs locals: principis. La imposició i l'ordenació dels tributs locals. La potestat reglamentària de les entitats locals en matèria tributària: contingut de les ordenances fiscals, tramitació i règim d'impugnació dels actes d'imposició i ordenació de tributs. Els ingressos de dret privat. Les subvencions i altres ingressos de dret públic. L'establiment de recursos no tributaris.
Tema 69. La relació jurídica tributària: concepte i elements. Fet imposable. Meritació. Exempcions. Subjecte actiu. Subjectes passius.
Responsables. La solidaritat: extensió i efectes. El domicili fiscal. La representació. La transmissió del deute. La base imposable. Mètodes de determinació. La base liquidable. El tipus de gravamen: concepte i classes. La quota tributària. El deute tributari: contingut.
Tema 70. La gestió tributària: delimitació i àmbit. El procediment de gestió tributària. La liquidació dels tributs. La declaració tributària.
Els actes de liquidació: classes i règim jurídic. L'extinció de l'obligació tributària. El pagament: mitjans de pagament i efectes del pagament. La imputació de pagaments. Conseqüències de la manca de pagament i consignació. Altres formes d'extinció: la prescripció, la compensació, la condonació i la insolvència.
Tema 71. Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals. Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades).
Tema 72. Polítiques públiques d'igualtat i contra la violència de gènere en les administracions públiques. Normativa sobre Igualtat.
Contra aquest acord, que no posa fi a la via administrativa, es pot interposar recurs d'alçada en el termini d'un mes a partir de l'endemà d'haver-se publicat.
El recurs es pot interposar formalment davant el Consell Executiu mateix o davant la Comissió de Govern, que és l'òrgan competent per a resoldre'l.
Contra la desestimació expressa d'aquest recurs d'alçada es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui al termini de dos mesos comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació d'aquest recurs d'alçada.
Si han transcorregut tres mesos des de la interposició del recurs d'alçada i no s'ha rebut la notificació expressa, s'entén desestimat per silenci i es pot interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui, sense limitació de temps.
No obstant açò, si escau, es pot interposar qualsevol altre recurs que es consideri oportú. Tot açò, de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, i de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
(Signat electrònicament: 24 de juliol de 2024)
L'alcalde Llorenç Ferrer Monjo