Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 474924
Reglament pel qual es crea i es regula la Junta Local de Protecció Civil de Deià

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Exposició de motius

Identificada doctrinalment com a protecció física de les persones i dels béns, la protecció civil constitueix l'afirmació d'una àmplia política de seguretat, que actualment troba el seu fonament jurídic en l'obligació dels poders públics de garantir el dret a la vida i la integritat física, com el primer i més important de tots els drets fonamentals, a més de les exigències essencials d'eficàcia i de coordinació administratives.

La magnitud i transcendència dels valors que estan en joc en les situacions d'emergència exigeixen valdre's de tots els recursos humans i materials possibles a totes les administracions públiques, a totes les organitzacions i empreses, i fins i tot per part de tots els particulars.

Consegüentment, la protecció civil es concep com un servei públic; la competència correspon a l'administració civil de l'Estat i, en els altres termes, a la resta d'administracions públiques, tal com estableix la Llei 2/1985 de protecció civil.

D'aquesta manera, la protecció civil és un camp on els ajuntaments, com administració més propera als ciutadans, es troben clarament implicats, com reconeix la Llei 7/1985, de bases de règim local (art. 21.1. apartat J, article 25.2, apartat C, i article 26.1, apartat C).

L'extraordinària heterogeneïtat i l'amplitud de les sol·licituds d'emergència, així com de les necessitats que generen i dels recursos humans i naturals que han de ser mobilitzats per fer front converteixen a la protecció civil, en primer lloc, i essencialment, en una qüestió extraordinàriament complexa.

Així, idò, sembla oportú establir aquells elements bàsics d'organització que resultin necessaris al terme municipal de Deià, entre els quals ocupa un lloc important la Junta Local de Protecció Civil, com a òrgan impulsor de les actuacions municipals en aquest àmbit i com a òrgan d'assessorament de la batlia, tal i com es preveu a l'apartat 4.3 del PLATERBAL (Pla Territorial de Protecció Civil de les Illes Balears), aprovat pel Decret 40/2014, de 29 d'agost.

En conseqüència, tenint en compte la potestat d'organització que la Llei reconeix als ajuntaments, com és evident pel contingut de la Llei 7/1985, de bases del règim (art. 4.1.A) i del Reial decret 2568/1986, de 28 de novembre, d'aprovació del ROF, al ple de l'Ajuntament de Deià li pertoca aprovar aquest Reglament de la Junta de Protecció Civil de Deià.

Capítol I Objecte de la Junta

Article 1. Creació

Es crea la Junta Local de Protecció Civil de Deià com a òrgan consultiu de la batlia per al seu assessorament en matèria de protecció civil i la impulsió d'actuacions necessàries en aquesta matèria.

Capítol II Funcions

Article 2. Definició de funcions

Les funcions de la Junta Local de Protecció Civil seran les següents:

a. Informar sobre els plans de protecció civil que s'elaborin i sotmetre'ls a l'aprovació definitiva de l'òrgan municipal competent.

b. Assessorar la batlia en casos de risc greu, catàstrofe o calamitat pública que es presentin al terme municipal de Deià, per a l'adopció de les decisions procedents.

c. Establir els criteris de definició dels riscos.

d. Establir els criteris per a l'elaboració del catàleg de recursos propis i aliens, així com l'inventari de riscos dels termes.

e. Establir els criteris d'inspecció i control per a la prevenció de riscos.

f. Aprovar els plans de sensibilització que es realitzin a la ciutat, així com el de formació del personal dels diferents serveis.

g. Supervisar els programes anuals, així com les necessitats pressupostàries i sotmetre-les a l'aprovació de l'òrgan municipal competent.

h. Les altres que el president li encarregui.

Capítol III  Composició

Article 3. Components

La Junta Local de Protecció Civil de Deià tindrà la següent composició:

  • Presidència: el batle de Deià

  • Vicepresidència: el regidor de seguretat pública i/o de boscos/incendis

  • Secretaria: la secretaria de l'Ajuntament de Deià

  • El cap de la Policia Local de Deià

  • El president de l'Agrupació de Protecció civil de Deià

  • Un regidor de cada grup municipal que no formi part de l'equip de govern

Article 4. Assessors

La Junta Local de Protecció Civil podrà convocar com a assessors les persones que consideri oportunes, d'acord amb les necessitats que la mateixa Junta consideri.

Article 5. Col·laboració ciutadana

La Junta Local de Protecció Civil podrà sol·licitar la col·laboració de qualsevol persona o entitat pública o privada que es consideri convenient pels seus especials coneixements amb relacions a qüestions que la Junta conegui.

Capítol IV Règim de sessions

Article 6. Tipus de sessions

La Junta Local de Protecció Civil es reunirà en sessions ordinàries, extraordinàries i urgents.

En sessions ordinàries una vegada a l'any.

En sessions extraordinàries quan el president ho consideri oportú o quan ho sol·liciteu un terç dels seus membres.

En sessions urgents quan la naturalesa dels temes a tractar així ho requereixi.

Article 7. Convocatòria

El president convocarà els membres de la Junta amb una antelació mínima de quaranta-vuit hores a les reunions ordinàries i extraordinàries, d'acord amb l'ordre del dia que aquest fixi.

En els casos extraordinaris en què la reunió sigui imprescindible per raons d'emergència, la convocatòria serà immediata.

Article 8. Actes de les sessions

El secretari de la Junta Local redactarà una acta de cada reunió, que signaran el president i el secretari.

Disposicions finals

Primera. Previsions extrareglamentàries

En tot allò que no prevegi aquest Reglament en quant a l'ordre de sessions i adopció d'acords, s'aplicarà allò que disposa la normativa de règim local.

 

Segona. Interpretació i aplicació

El president de la Junta Local de Protecció Civil està facultat per dictar quantes disposicions siguin necessàries per interpretar i aplicar aquest reglament.

Tercera. Entrada en vigor.

Aquest Reglament entrarà en vigor l'endemà de la publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

PROPOSTA D'ACORD PLE:

PRIMER.- Aprovar la creació de la Junta Local de Protecció Civil de l'Ajuntament de Deià, que es regularà d'acord amb el Reglament annex a l'expedient.

SEGON.- Disposar la publicació del Reglament de la Junta Local de Protecció Civil en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i a la pàgina web de l'Ajuntament de Deià (www.ajdeia.net).

TERCER.- Facultar al Batle per a què realitzi els tràmits necessaris per fer efectiu aquest acord.

 

(Signat electrònicament: 30 de juliol de 2024

La regidora Henar Arribas Simón )