Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL INSULAR DE MALLORCA
DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT, MEDI RURAL I ESPORTS
Núm. 471839
Aprovació definitiva del Pla Insular d'Esports de Mallorca 2024-2027
El Ple del Consell de Mallorca, en sessió de dia 14 de març de 2024, va aprovar inicialment el Pla Insular d'Esports de Mallorca 2024-2027.
Així mateix, va sotmetre l'expedient a informació pública mitjançant la inserció dels anuncis corresponents en el tauler d'edictes del Consell de Mallorca i en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB núm. 50 de 16 d'abril), amb la finalitat que totes les persones que estassin interessades ho poguessin examinar i presentar les reclamacions i els suggeriments que consideressin pertinents, dins el termini de trenta dies, comptadors des de la inserció de l'anunci corresponent en el butlletí.
Durant aquest termini s'ha presentat una al·legació a nom de Maria Pieper, en representació d'arqueros de can Picafort de data 22 de maig de 2024.
En data 22 de juliol de 2024 el tècnic d'esports va emetre informe desestimant la petició efectuada, atès que no repercutia en l'aprovació del Pla. Per la qual cosa i de conformitat amb l'aprovació del Ple del Consell de Mallorca, l'acord inicialment aprovat esdevé definitiu i s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el text íntegre del Pla Insular d'Esports de Mallorca 2024-2027, que s'adjunta a l'annex.
Contra aquest Acord que posa fi a la via administrativa es pot interposar recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos a partir del dia següent a la publicació d'aquest Acord. Tot això, de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció contenciosa administrativa. No obstant això, podeu exercitar, si escau, qualsevol altre recurs que considereu pertinent.
Palma, 23 de juliol de 2024
El vicepresident segon i conseller executiu del Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports Pedro Bestard Martínez
Pla Insular d'Esports de Mallorca 2024-2027 (PIEM)
Índex
1. Introducció
2. Marc normatiu
3. Finalitat del Pla Insular d'Esports
4. Eixos estratègics d'actuació
5. Vigència
1. Introducció
L'esport com a hàbit saludable és una base sòlida per créixer físicament i mentalment en les diferents etapes vitals, a més d'una eina de cohesió social i comunitària. El Consell Esportiu de Mallorca (COESMA), com a òrgan consultiu i dins les seves competències, té per objectiu el foment i la promoció de l'esport perquè arribi a totes les edats, bé des d'una vessant professional o bé des d'una perspectiva educativa i lúdica. L'objectiu és que existeixi una organització en la pràctica esportiva i unes directrius, com les que estableix aquest Pla Insular d'Esports de Mallorca.
Els programes i activitats insulars es desenvolupen en xarxa per arribar a entitats i col·lectius públics: ajuntaments, plataformes, centres educatius, etc.; i també al teixit ciutadà: federacions, associacions, clubs, comitès d'entrenadors i àrbitres, etc., entre d'altres, on estan involucrades de manera activa moltes persones amb gran incidència i repercussió en la vida dels municipis. És per això que el COESMA també «vol escoltar» i fer partícips tots aquests col·lectius, com a motor i assessor del mapa de ruta esportiu mallorquí.
Tradicionalment a les administracions públiques locals de Mallorca no ha existit un model esportiu definit i consensuat amb el teixit que el forma. És per això que, amb ànim de treballar aquest consens, neix el COESMA i en els darrers tres anys fa feina en la posada en pràctica de directrius i pilars estratègics per definir un model més participatiu, organitzat i eficient.
La paraula esport és un concepte molt ampli i es desenvolupa de manera transversal amb altres àmbits. Podem parlar d'esport i competició, i també el podem relacionar amb altres grans àrees socials, com l'educació, la integració o la inclusió; esport i medi ambient; esport i gènere; esport i salut, i esport i turisme.
Ens trobam amb un camp molt extens i variat i, per aquest motiu, els resultats del COESMA reflecteixen la tasca de diferents comissions de feina, especialitzades, com un instrument dinàmic i flexible que s'adapta als canvis continus de la nostra societat i a les demandes de la nostra ciutadania. Aquestes comissions fan feina en els àmbits municipal, federat, de turisme i de sostenibilitat.
Així, es presenta el Pla Insular d'Esports de Mallorca 2024-2027, que vol ser un motor per a la salut social i una guia de feina consensuada. En aquesta etapa nova, farem feina amb una màxima: que l'activitat segueixi creixent a l'illa, que integri tots els estaments, que sigui més regulada i segura, i que, sobretot, continuï realçant l'educació i l'exercici físic com a part d'una vida activa i saludable.
2.Marc normatiu
En primer lloc, el Pla Insular d'Esports de Mallorca emfatitza les competències més importants que la recent Llei 2/2023, de 7 de febrer, de l'activitat física i l'esport de les Illes Balears atribueix al Consell de Mallorca:
La col·laboració amb administracions i entitats per aconseguir un bon desenvolupament de l'esport en edat escolar i d'activitat física per a tothom.
La promoció de l'activitat i l'exercici físic i l'esport orientats a la salut, amb propostes específiques per a persones amb malalties cròniques i fomentant la inclusió.
L'execució de programes adreçats a augmentar la pràctica esportiva en tots els àmbits i sectors de la població.
La cooperació amb els ajuntaments per construir o millorar les instal·lacions esportives i la gestió d'instal·lacions pròpies amb personal qualificat.
La programació i el desenvolupament dels sistemes d'iniciació esportiva i els seguiments mèdics corresponents, i la dinamització dels gabinets de medicina esportiva insulars i la coordinació dels gabinets municipals.
El reconeixement a persones i entitats per desenvolupar una activitat o per fomentar-la.
El patrocini de manifestacions esportives i d'activitat física.
El foment i l'organització d'activitats de formació esportiva no reglada.
En segon lloc, de les consideracions del Decret 38/2015, de 22 de maig, pel qual es regula l'activitat física en edat escolar a les Illes Balears, hem de tenir presents les que fan referència als valors de l'esport en edat escolar i a tots els agents que hi participen:
El foment de l'esport escolar en cada un dels àmbits de participació:
Promoció amb objectiu d'inici o de presa de contacte amb modalitats esportives diverses, de caire participatiu, formatiu i recreatiu.
Iniciació amb objectius formatius i recreatius en el descobriment de la competició o de jocs reglats.
Competició amb l'objectiu de desenvolupar un nivell esportiu federatiu, amb la incorporació de l'àmbit de rendiment esportiu.
El foment de la participació de la població escolar en la pràctica esportiva organitzada, per al desenvolupament saludable de la població en edat escolar.
La facilitació de l'accés a la pràctica esportiva amb una oferta poliesportiva i cíclica en funció de l'evolució, l'adaptació i les motivacions de cada individu.
L'educació integral de la població escolar en el desenvolupament harmònic de la personalitat i del foment d'hàbits saludables.
La promoció de l'esport per a infants des d'un punt de vista totalment inclusiu.
El foment de la igualtat d'oportunitats entre nins i nines en l'accés a l'activitat esportiva i la promoció de la pràctica igualitària.
El foment del joc net, de respecte envers tothom que hi participa i de respecte a l'entorn i al medi ambient, i vetllar perquè s'elimini de l'esport qualsevol classe de violència, racisme, discriminació o xenofòbia que pugui manifestar-s'hi.
En darrer lloc, i com a novetat en el marc legislatiu, també s'han de destacar els matisos i consideracions de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes (article 29); la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes (article 34); la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l'adolescència davant de la violència, i en el I Pla d'Atenció i Drets de la Infància i de l'Adolescència de Mallorca 2023-28:
Incorporar la consideració efectiva del principi d'igualtat real i efectiva entre dones i homes en el disseny i execució d'activitats esportives.
Promoure l'esport femení i afavorir l'obertura efectiva de les disciplines pròpies, mitjançant el desenvolupament de programes específics en totes les etapes de la vida i en tots els nivells, inclosos els de responsabilitat i decisió.
Facilitar la pràctica esportiva de les dones i impulsar que participin en els diferents nivells i àmbits de l'esport.
Planificar activitats atenent les necessitats específiques de dones i homes, adaptant-les a les etapes del seu cicle vital.
Respectar el principi d'igualtat d'oportunitats en l'organització de proves esportives i convocatòries públiques de premis esportius, i tractar de manera igualitària els esportistes i les esportistes d'èlit.
Fomentar la participació activa dels infants i adolescents en tots els aspectes de la seva formació i desenvolupament integral.
Adoptar les mesures necessàries perquè la pràctica de l'esport, de l'activitat física, la cultura i l'oci no siguin un escenari de discriminació per orientació sexual, identitat sexual o expressió de gènere, i treballar amb els infants i adolescents, així com amb les famílies i els professionals, en el rebuig a l'ús d'insults i expressions degradants i discriminatòries.
Aconseguir una equitat millorada en la pràctica esportiva dels infants i adolescents a través d'actuacions adreçades a col·lectius en risc de pobresa i/o vulnerabilitat social.
3. Finalitat del Pla Insular d'Esports
L'objectiu principal de la Direcció Insular d'Esports del Consell de Mallorca és estructurar, ordenar i coordinar el sistema esportiu mallorquí, amb la finalitat de donar a conèixer els diferents nivells de pràctica i els programes que es treballen amb la cooperació del teixit esportiu i dels ajuntaments de l'illa.
Aquest Pla Insular d'Esports de Mallorca pretén que tota la ciutadania que forma el teixit esportiu, d'una manera directa, independentment de la condició i capacitat física, psíquica i social, obtengui respostes a les necessitats i demandes d'activitats esportives, amb ofertes i programes per a totes les fases evolutives de les persones.
A més, pretén fixar unes línies d'actuacions i de programes, consensuades al màxim entre tots els ens implicats, enteses dins un marc estratègic de projectes que van del 2024 al 2027.
4. Eixos estratègics d'actuació
Els plans i programes de la Direcció Insular d'Esports es poden agrupar en quatre grans eixos, que s'exposen a continuació.
EIX 1. PLA DE PROMOCIÓ I DE FOMENT DE L'ACTIVITAT FÍSICA I L'ESPORT A TOTES LES EDATS
1.1 Àmbit d'actuació: esport en edat escolar no federat
Presenta vessants molt diferenciades, cada una lligada a objectius diferents.
1.1.1 Promoció esportiva escolar
Els programes que s'hi inclouen van dirigits, principalment, als centres educatius des d'educació infantil fins a primer de batxillerat, amb l'objectiu de promocionar esports poc coneguts, hàbits saludables i valors esportius.
1.1.2 Promoció esportiva extraescolar
Els programes que integren aquest bloc van dirigits, principalment, a infants en edat escolar de Mallorca i ofereixen un ventall d'activitats que els ajudin a desenvolupar-se com a esportistes i com a persones, d'una forma educativa, entretinguda i divertida. Els objectius principals a aconseguir són oferir un catàleg de modalitats i disciplines esportives d'una manera periòdica i coordinada, promoure l'activitat física i l'esport a espais i equipaments no esportius i, per acabar, fomentar les relacions de convivència a través de l'esport mitjançant el contacte i respecte al medi natural.
1.2 Àmbit d'actuació: esport en edat escolar federat
És un programa que dona suport a la pràctica esportiva emparada per una federació que, dirigida a la població en l'etapa d'escolarització obligatòria, s'encamina a millorar el rendiment esportiu i la competició, sense obviar l'orientació educativa i formativa que l'esport ha de garantir en aquestes edats.
1.3 Àmbit d'actuació: esport per a les famílies
Aquest àmbit inclou una sèrie d'activitats creades per potenciar i fomentar la pràctica de l'exercici físic i l'esport com a eina de vida i rutina dins l'àmbit familiar, de manera conjunta o no, tant en instal·lacions esportives convencionals, com en espais i equipaments no esportius i, en la mesura que sigui possible, en contacte amb el medi natural, tant a l'Illa de Mallorca com a fora, per aquelles activitats o esports que no es poden practicar aquí.
1.4 Àmbit d'actuació: esport per a adults
Format per una sèrie de programes que persegueixen un envelliment actiu i saludable de la població mallorquina de més de 40 anys. Els objectius són adquirir hàbits saludables, millorar la salut de la població, integrar l'esport com a forma de vida i promoure l'activitat en grup, per contribuir al desenvolupament físic i social.
1.5 Programa especial d'activitat física i esports aquàtics
Com a novetat en aquesta etapa i aprofitant l'entorn del medi natural illenc, es promourà específicament la pràctica de l'activitat física i esportiva mitjançant una utilització racional dels recursos que ens ofereixen les platges, la costa i la mar. Es garantirà que aquesta es realitzi de manera sostenible i compatible amb el medi natural i de conformitat amb el que es disposa en la normativa aplicable de medi ambient.
EIX 2. PLA DE SUPORT AL SISTEMA ESPORTIU DE MALLORCA
És un sistema d'ajuts regulars i ampliats any rere any, que presenta diferents vessants a partir del tipus d'ajut i del perfil de públic al qual es dirigeix.
2.1 Programa d'ajuts a entitats esportives
2.1.1 Ajuts econòmics a associacions i clubs amb l'objectiu de fomentar la pràctica de l'esport en edat escolar a tots els municipis de Mallorca.
2.1.2 Ajuts econòmics a federacions esportives amb l'objectiu de fomentar les competicions federades, modernitzar les federacions i adaptar-les a les noves tecnologies, i el foment de la inversió d'equipaments.
2.1.3 Cessió d'ús d'instal·lacions i equipaments esportius de manera gratuïta amb l'objectiu de promoure i fomentar entre la població mallorquina en edat escolar la pràctica d'esports amb necessitats singulars.
2.2 Programa d'ajuts a municipis de Mallorca
Impuls de polítiques de col·laboració amb les entitats locals de Mallorca per contribuir a mantenir, millorar, reformar i construir instal·lacions esportives públiques a Mallorca.
2.3 Programa de patrocinis per a entitats i esportistes de Mallorca
Com a novetat, la Direcció Insular d'Esports treballa en el patrocini i suport econòmic a clubs esportius per aprofitar l'impacte mediàtic i la repercussió social que tenen aquests clubs i reforçar així els objectius i missatges de valors que es pretenen transmetre de manera directa i potent al sistema social mallorquí.
2.4 Programa d'ajuts a col·lectius en risc de pobresa i/o vulnerabilitat
Programa d'ajuts a famílies i esportistes que pertanyen a col·lectius en risc de pobresa i/o vulnerabilitat social, amb l'objectiu d'afavorir-ne la integració i millorar-ne el benestar, i eliminar barreres i obstacles que els impedeixin l'accés i la pràctica de l'activitat esportiva.
2.5 Reconeixements i premis
Labor social de referència que té per finalitat valorar/reconèixer resultats o accions destacables d'esportistes o entitats de Mallorca.
EIX 3. PLA D'ACTIVITAT FÍSICA I SALUT
Conté dos grans blocs de continguts diferenciats.
3.1 Programa de vigilància de la salut per a esportistes en edat escolar de Mallorca
3.1.1 Vigilància bàsica. Com a novetat, s'estableix una finalitat molt clara: el control de la salut esportiva de tots els infants que practiquen activitat física i esport a Mallorca. Fonamentalment, es pretén promocionar l'esport com a mesura preventiva de malalties, però també es vol fomentar i instaurar la prevenció medicoesportiva per evitar lesions relacionades amb la pràctica de l'esport, detectar casos de risc cardiovascular i/o prevenir la mort sobtada metre es practica esport.
3.1.2 Vigilància avançada. També s'oferiran proves complementàries a partir de la detecció d'indicadors de risc, mitjançant un seguiment i una exploració extensa i acurada, amb l'objectiu de controlar els infants en situació de sospita i millorar-ne la situació, amb la supervisió de professionals específics i qualificats de diferents especialitats.
3.1.3. Formació d'un equip mèdic multidisciplinari. Com a novetat de servei en l'àmbit de la salut i l'esport, es vol potenciar un equip assessor sanitari nou, amb l'objectiu d'atendre esportistes de Mallorca a través de professionals qualificats i amb necessitats especials, difícilment assumibles per a clubs, entitats esportives i famílies.
3.2 Programa de prescripció d'activitat física a persones amb patologies
Programa destinat a pacients amb patologies greus i cròniques amb l'objectiu d'establir protocols i desenvolupaments d'entrenaments individualitzats i controlats per professionals. Es farà feina amb pacients derivats dels centres de salut i hospitals de referència de Mallorca.
EIX 4. PLA TRANSVERSAL D'ESPORT I SOCIETAT
Pota estratègica del Pla, sobre la qual es sustenten tots els programes i activitats anteriors de manera integral i que interconnecta tots els àmbits de política esportiva de la Direcció Insular d'Esports.
Presenta dues vessants diferenciades.
4.1 Programa de col·laboració publicoprivada d'assessorament i de formació per al sistema esportiu de Mallorca
4.1.1 Consell Esportiu de Mallorca com a eina d'assessorament de la Direcció Insular d'Esports, a partir de la participació global de la societat mallorquina, articulat a través de comissions tècniques de treball.
4.1.2 Observatori Esportiu de Mallorca com a instrument adreçat a persones, organitzacions i estaments que intervenen en l'àmbit de l'esport a Mallorca, independentment de l'objectiu que persegueixen (competitiu, recreatiu, econòmic, de salut, d'higiene o social), per oferir-los la informació i novetats tècniques actualitzades, necessàries per poder prendre decisions sobre els seus àmbits de competència.
4.1.3 Net working com a novetat que permetrà establir una xarxa de feina a partir d'acords i convenis amb entitats i administracions, amb l'objectiu d'estar permanentment enllaçats i aprofitar sinergies i objectius comuns.
4.2 Programa de foment i d'educació en valors de l'esport
Aprofitar l'esport i l'activitat física com un instrument per al desenvolupament psíquic i social, i com una oportunitat per educar en valors.
Es crearan i facilitaran les eines necessàries perquè les persones que hi accedeixen desenvolupin actituds de respecte amb un mateix, amb els altres, amb l'entorn i amb les normes; alhora que es faciliten unes relacions socials i afectives positives de sensibilitat amb els altres, de feina en equip, de solidaritat i de civisme. Es fomentarà la feina en la gestió emocional esportiva per evitar escenaris de violència a camps i pistes, i es promourà, en definitiva, la responsabilitat dels esportistes i del seu entorn.
5. Vigència
Aquest Pla Insular d'Esports de Mallorca serà vigent fins al 31 de desembre de 2027, sense perjudici de ser prorrogat tàcitament en finalitzar.