Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE BANYALBUFAR

Núm. 471229
Acord del Ple de data 16 de maig de 2024 de l'Ajuntament de Banyalbufar per la qual s'aprova definitivament expedient de modificació de l’ordenança fiscal reguladora de la taxa per la prestació del servei d’aigua

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent-se aprovat definitivament la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per la prestació del servei d'aigua, el text íntegre de la qual es fa públic per al seu general coneixement i en compliment del previst en l'article 70.2 de la Llei de Bases del Règim Local.

ACORDS,

PRIMER. Aprovar provisionalment la modificació de l'ordenança  fiscal reguladora de la taxa per la prestació del servei d'aigua en els termes del projecte que s'annexa en l'expedient.

SEGON. Exposar al públic l'anterior Acord mitjançant anunci que s'inserirà en el tauler d'anuncis municipal durant el termini de trenta dies hàbils, a comptar des del següent al de publicació d'aquest anunci en el Butlletí Oficial de la Província, dins del qual els interessats podran examinar l'expedient i presentar les al·legacions que estimin oportunes.

Així mateix, estarà a la disposició dels   interessats a la seu electrònica d'aquesta entitat https://banyalbufar.sedelectronica.es/info.0

TERCER. Considerar, en el cas que no es presentessin reclamacions a l'expedient, en el termini anteriorment indicat, que l'Acord és definitiu, sobre la base de l'article 17.3 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març.

QUART. Facultar a l'Alcaldia per subscriure els documents relacionats amb aquest assumpte.

ORDENANÇA  FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER LA PRESTACIÓ DEL SERVEI D'AIGUA

Article 1. Fonament i naturalesa

Fent ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i de conformitat amb allò que disposen els articles 15 al 19 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, text refós de la llei reguladora de les hisendes locals, i la Llei 25/1998, de 13 de juliol, de modificació del Règim Legal de les Taxes Estatals i Locals i de Reordenació de les Prestacions Patrimonials de Caràcter Públic, aquest Ajuntament estableix la “Taxa per la prestació del servei d'aigua potable i clavegueram”, la qual es regirà per la present Ordenança Fiscal, les normes de la qual s'ajustan al que disposa l'article 57 de l'esmentat Reial Decret Legislatiu 2/2004.

La Directiva 2000/60/CE del Parlament Europeu i el Consell, de 23 d'octubre de 2000, determina un marc comunitari d'actuació en l'àmbit de la política d'aigües que inclou el principi de recuperació de costs en serveis relacionats amb l'aigua.

D'acord amb l'article 44 de la Normativa del Pla hidrològic de la Demarcació Hidrogràfica de les Illes Balears, aprovat pel Reial decret 49/2023, de 24 de gener, l'administració competent en matèria de subministrament d'aigua, en virtut del principi de recuperació de costs en la prestació dels serveis de l'aigua, i tenint en compte les projeccions econòmiques a llarg termini, ha d'establir els mecanismes oportuns per fomentar-ne el consum responsable i fer repercutir els costs dels serveis relacionats amb la gestió de l'aigua als diferents usuaris finals, incloent-hi els costs ambientals i del recurs.

Les contraprestacions econòmiques establertes coactivament que es percebin per la prestació dels serveis públics a què fa referència l'apartat 4 de l'article 20 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, realitzada de forma directa mitjançant personificació privada o mitjançant gestió indirecta, tindran la condició de prestacions patrimonials de caràcter públic no tributari conforme al que preveu l'article 31.3 de la Constitució

Article 2. Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa la prestació de serveis públics per distribució d'aigua potable i clavegueram:

a)L'activitat municipal, tècnica i administrativa de control de les condicions necessàries per autoritzar les connexions a la xarxa d'aigua potable i escomeses a la xarxa de clavegueram i drenatge.

b)La prestació dels serveis de proveïment d'aigua potable i evacuació d'aigües residuals, aigües pluvials a través de la xarxa de clavegueram municipal i el seu tractament per depurar-les i el retorn en la qualitat adequada al medi. Queden inclosos els drets de connexió de línies i col·locació i utilització de comptadors i instal·lacions anàlogues, quan els serveis o subministraments siguin prestats per l'Ajuntament, en els termes especificats en les tarifes contingudes a l'article 6 de la present Ordenança.

Queden excloses de l'aplicació de la Taxa les finques declarades ruïnoses o que tenguin la condició de solar o terreny.

Article 3. Subjectes passius

1. Són subjectes passius de la taxa, en concepte de contribuents, les persones físiques i jurídiques, així com les entitats a què es refereix la Llei General Tributària que sol·licitin o resultin beneficiades o afectades, pels serveis de distribució d'aigua i clavegueram.

2. Quan els subministraments o serveis regulats en aquesta Ordenança siguin sol·licitats o rebuts per ocupants de vivendes i locals diferents dels propietaris del immobles, aquests propietaris tindran la condició de subjecte passiu substitut de l'ocupant o usuari de les vivendes o locals del contribuent.

Els subjectes passius substituts del contribuent podran repercutir les quotes de la taxa sobre el beneficiaris.

Article 4. Responsables

1. Responen solidàriament de les obligacions tributàries totes les persones que siguin causants d'una infracció tributària o que col·laborin a cometre-la.

2. Els coparticipants o cotitulars de les Entitats jurídiques o econòmiques a què es refereix la Llei General Tributària respondran solidàriament en proporció a les seves respectives participacions de les obligacions tributàries d'aquestes Entitats.

3. En el cas de societats o entitats dissoltes i liquidades, les seves obligacions tributàries pendents es transmetran als socis o partícips en el capital, que respondran d'elles solidàriament i fins el límit del valor de la quota de liquidació que se'ls hagués adjudicat.

Article 5.- Bonificacions

1. D'acord amb l'article 16 del del Reial Decret Legislatiu 2/2004 sobre el contingut de les ordenances fiscals, a les ordenances fiscals han de contenir les exempcions, reduccions i bonificacions.

2. En caràcter general, no s'aplicaran exempcions, bonificacions ni reduccions per a la determinació del deute tributari que els subjectes passius hagin de satisfer per a aquesta taxa.

3. Malgrat el disposat a l'apartat anterior, serà possible l'aplicació de reducció de les tarifes quan els subjectes passius acreditin una escassa capacitat econòmica.

Article 6.- Quota Tributària

1. La quantia de la taxa es determinarà aplicant les tarifes següent:

Epígraf Primer

 

A - Quota connexió

Euros

Domèstica

120 €

Comercial (comerç)

120 €

Bars restaurants

220 €

Hotels lloguer vacacional plaça

16 €

Epígraf Segon

 

B- Quota Servei (trimestral)

Euros

Domèstica

14 €

Comercial

20 €

Bars i restaurants

28 €

Per plaça hotel/turística

3,60 €

Obres

20 €

 

Epígraf tercer

 
C - Preu per m3 mitjà en comptadors d'habitatges, establiments comercials (trimestral)

Euros

0 a 16 m3

0,4

De 17 a 30 m3

0,8

De 31 a 60 m3

1,9

De 61 a 112 m3

2,45

Més de 112 m3

3

Epígraf quart

 

D- Altres conceptes

Euros

Cost comptador (en cas de manipulació o mal ús)

72,17

Quota verificació comptador (sol·licitud usuari)

70

Canvi de nom

8

Epígraf cinquè

 
E- Quota connexió a la xarxa de clavegueram

Euros

Domèstica

166 €

Comercial (comerç)

166 €

Bars restaurants

250 €

Hotels lloguer vacacional plaça

16 €

Epígraf sisè

 

F- Quota servei de clavegueram (anual)

Euros

Domèstica

38 €

Comercial (comerç)

38 €

Bars restaurants

74 €

Hotels lloguer vacacional plaça

18 € habitació/any

Article 7.- Acreditació i període impositiu

1. La taxa s'acredita quan s'inicia la prestació del servei.

2. Quan es sol·liciten els serveis referits en la tarifa quarta de l'article anterior, s'exigirà el dipòsit previ de la taxa quan es formuli la sol·licitud.

Article 8.- Règim de declaració i d'ingrés

1. La taxa per serveis detallats a la tarifa quarta s'exigirà en règim d'autoliquidació. A aquests efectes, quan es sol·licita la prestació del servei es presentarà degudament complimentat l'imprès d'autoliquidació.

2. La taxa per recepció dels subministraments detallats a les tarifes primera, segona i tercera es determinarà aplicant sobre els consums les quanties que en les esmentades tarifes es contenen.

3. El cobrament de les taxes de proveïment d'aigua es farà mitjançant rebuts trimestrals i la taxa de clavegueram mitjançant rebut anual, que s'hauran de pagar per domiciliació bancària o a les entitats bancàries col·laboradores, a elecció del contribuent.

L'import del rebut que no s'hagi fet efectiu dins del període de pagament en voluntària assenyalat oportunament, donarà lloc al tall o precintat del subministrament per falta de pagament i en tot cas s'exigirà el cobrament per la via de constrenyiment.

4. El càrrec del deute en el compte bancari designat per l'interessat s'efectuarà dins la primera quinzena del bimestre.

5. Transcorregut dos mesos en què es posen al cobrament els rebuts per subministrament regulats en aquest Ordenança, s'iniciarà el període executiu que comporta l'acreditació del recàrrec de constrenyiment i dels interessos de demora.

Article 9.- Notificacions de les taxes

1. La notificació del deute tributari en els supòsits de serveis singulars es realitzarà a l'interessat, en el moment en què es presenta l'autoliquidació, amb caràcter previ a la prestació del servei.

Malgrat el previst a l'apartat anterior, si una vegada verificada la autoliquidació resultés incorrecta, es practicarà liquidació complementària.

2. Quan l'interessat sol·liciti l'alta en el registre d'usuaris i així s'autoritzi, se li notificarà la inclusió en la matrícula de contribuents.

3. Anualment, en la segona quinzena del mes de gener, s'exposarà al públic en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament el cens de contribuents que tenen aquesta condició amb referència a data d'1 de gener.

4. De la quota que bimestralment es liquidarà per consums del període anterior l'interessat pot obtenir informació personal, escrita, telefònicament o per Internet durant la quinzena anterior a aquella en què es procedirà al cobrament de la taxa.

5. Per poder obtenir informació telefònica, caldrà que prèviament l'interessat hagi aportat una contrasenya identificativa particular.

Article 10.- Infraccions i sancions

El règim d'infraccions i sancions ve regulat d'acord amb l'Ordenança dels serveis de proveïment d'aigua potable i de clavegueram.

Les infraccions i sancions en matèria tributària es regiran pel disposat a la Llei General Tributària, la seva normativa de desenvolupament i al Reglament General de Recaptació.

Disposició transitòria

D'acord amb l'Ordenança dels serveis de proveïment d'aigua potable i de clavegueram , la primera subscripció de contracte per a un immoble, des de l'entrada en vigor de l'Ordenança, està exempta de quota de connexió, sempre que ja existeixi subministrament previ d'aigua. D'acord amb la disposició addicional primera de la Ordenança, aquesta disposició té la durada fins que s'hagin formalitzat els contractes a les persones abonades.

DISPOSICIÓ DEROGATORIA

Queden derogades totes les ordenances i modificacions que puguin contradir la normativa regulada al present text. 

Disposició final

1. Aquesta Ordenança entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació íntegra en el BOIB.

2. Publicar el present acord de l'ordenança al tauló d'anuncis Municipal i al BOIB per a la seva exposició pública durant un termini de 30 dies, en els quals els interessats podran examinar l'expedient i presentar les reclamacions que considerin oportunes.

3. Cas que es presentin aquestes reclamacions, seran resoltes pel Ple de la Corporació. En cas contrari s'entendrà com a definitiu l'acord d'aprovació provisional.

4. Publicar el text íntegre de l'ordenança al BOIB per a la seva entrada en vigor.

Contra el present Acordo, s'interposarà recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Balears amb seu a Palma, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa

 

Banyalbufar a 26 de juliol de de 2024

El batle en funcions Joan Vives Gelabert