Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS

Núm. 470454
Resolució del conseller d’Educació i Universitats per la qual s’estableix la composició i les competències del consell escolar de l’Institut d'educació secundària (IES) Can Balo

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. La Fundació Institut Socioeducatiu S'Estel, és una organització sense ànim de lucre que, una vegada inscrita en el Registre de Fundacions de les Illes Balears (BOIB núm. 13, de 29 de gener de 2002), té personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per obrar i que d'acord amb els seus Estatuts, modificats i publicats el 2008 i el 2014 (BOIB núm. 29, de 28 de febrer de 2008, i BOIB núm. 94, de 12 de juliol de 2014), té com a finalitats gestionar els serveis i els centres de menors per garantir la correcta execució de les mesures que preveu la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors; educar i integrar socialment els joves i els menors, i prestar serveis de mediació familiar en els termes que preveu la Llei 14/2010, de 9 de desembre, de mediació familiar de les Illes Balears.

2. Mitjançant el Decret 25/2017, de 19 de maig, es creà l'IES Can Balo, al Pont d'Inca, terme municipal de Marratxí (BOIB núm. 62, de 20 de maig).

3. L'Ordre del conseller d'Educació i Universitat de 24 de maig de 2017, disposà la posada en funcionament de l'Institut d'Educació Secundària Can Balo, al terme municipal de Marratxí (BOIB núm. 69, de 6 de juny).

En aquesta Ordre s'indicava que la Fundació Institut Socioeducatiu S'Estel, tenia diferents unitats docents, segons el nombre d'alumnes interns, ubicades a quatre centres socioeducatius: Es Pinaret, Es Fusteret, Es Mussol i un espai dedicat als ensenyaments de formació professional, que estava ubicat a l'antic edifici del BOIB.

 A l'article 5 de l'esmentada Ordre, s'indicà que s'unificaven les unitats docents en un únic centre educatiu l'IES Can Balo.

Aquest centre, atesa la seva situació especial i a fi de no permetre vincular la situació dels menors infractors a un centre que faci evident la seva condició judicial, tal com estableix la Llei orgànica 5/2000, no té alumnes des del punt de vista administratiu. Els alumnes estaran matriculats a altres centres ordinaris en règim d'escolarització combinada.

4. L'article 119.2 de Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig d'educació, estableix que la comunitat educativa participarà al govern dels centres mitjançant el seu consell escolar. El professorat participarà també en la presa de decisions pedagògiques que corresponen al claustre, als òrgans de coordinació docent i als equips de professors i professores que imparteixen docència al mateix curs o cicle.

5. La Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears presta una atenció particular a l'autonomia dels centres docents, tant en l'aspecte pedagògic, a través de l'elaboració dels seus projectes educatius, com pel que fa a la gestió econòmica dels recursos i a l'elaboració de les seves normes d'organització, funcionament i convivència. Així mateix, es reforça el paper dels òrgans col·legiats de control i govern dels centres, que són el consell escolar, el claustre del professorat i els òrgans de coordinació docent.

6. L'article 126 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig d'educació, composició del consell escolar, al punt 7, estableix:

En los centros específicos de educación infantil, en los incompletos de educación primaria, en los de educación secundaria con menos de ocho unidades, en centros de educación permanente de personas adultas y de educación especial, en los que se impartan enseñanzas artísticas profesionales, de idiomas o deportivas, así como en aquellas unidades o centros de características singulares, la Administración educativa competente adaptará lo dispuesto en este artículo a la singularidad de los mismos.

7. El  Decret 4/2023 de 13 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament orgànic de les escoles infantils públiques, els col·legis d'educació primària, els col·legis d'educació infantil i primària, els col·legis d'educació infantil i primària integrats amb ensenyaments elementals de música, els col·legis d'educació infantil i primària integrats amb educació secundària i els instituts d'educació secundària de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, regula a l'article 45, Capítol III, Òrgans col·legiats de govern dels centres docents públics, la composició del consell escolar, segons la configuració de cada centre.

8. El 25 de juliol de 2024, la cap del Departament de Planificació i Centres va emetre un informe sobre la composició del Consell Escolar a l'IES Can Balo, atenent  les característiques singulars del centre.

En aquest informe, després de diferents reunions amb el Departament d'Inspecció Educativa, amb el Servei d'Inclusió per a la Comunitat Educativa i amb el mateix centre, es destacava que, ateses les característiques de l'alumnat del centre i de la seva mobilitat, es va considerar pertinent que el consell escolar no comptàs amb representants dels alumnes i per això la composició del Consell escolar de l'IES Can Balo s'hauria d'equiparar a la d'un centre d'educació infantil i primària.

La composició del consell escolar dels centres públics que imparteixen ensenyaments d'educació infantil i primària apareix regulada al Capítol III, l'article 45,1 a) i b) del Decret 4/2023 de 13 de febrer.

Així mateix, i en aquest cas, els representants de la Fundació Institut Socioeducatiu S'Estel exercirien la representació de les famílies de l'alumnat.

Finalment, ateses les consideracions anteriors, es va consensuar la proposta següent sobre la composició del consell escolar de l'IES Can Balo:

La composició del Consell escolar de l'IES Can Balo estaria formada per:

1. La persona que exerceixi la direcció del centre docent, que el presidirà.

2. La persona que exerceixi la prefectura d'estudis.

3. Tres docents elegits pel claustre.

4. Tres representants de la Fundació Institut Socioeducatiu S'Estel que exerceixin funcions en els programes: formatiu i laboral, tutoria o familiar.

5. Una persona de la fundació Institut Socioeducatiu s'Estel, que exerceixi funcions administratives o directives d'un centre de justícia juvenil.

6. La persona titular de la secretaria del centre, que actuarà com a secretari del consell, amb veu però sense vot.

Així mateix, les competències del consell escolar de l'IES Can Balo, haurien de ser les que es recullen a l'article 46 del Decret 4/2023 de 13 de febrer, sempre adaptades a les singularitats del centre, llevat de les dels apartats c), referit a la selecció del director; la segona part de l'apartat g), referida la revisió de les mesures correctores;  j), que incideix en l'admissió de l'alumnat;  i r), sobre l'aprovació de la carta de compromís educatiu.

9. El 25 de juliol de 2024, la directora general de Planificació  i Gestió Educatives va proposar la composició i les competències del consell escolar de l'IES Can Balo, en aplicació de l'article 126, punt 7 de la LOE.

Fonaments de dret

1. La Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació (BOE núm. 159, de 4 de juliol).

2. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (BOE núm. 106, de 4 de maig), modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre (BOE núm. 340, de 30 de desembre).

3. La Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener reguladora de la responsabilitat penal dels menors  (BOE núm. 11, de 13 de gener).

4. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril).

5. La Llei 14/2010 , de 9 de desembre de Mediació familiar de les Illes Balears (BOE núm. 16, de 19 de gener).

6. La Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, (BOE núm 136, de 8 de juny).

7. Decret 4/2023 de 13 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament orgànic de les escoles infantils públiques, els col·legis d'educació primària, els col·legis d'educació infantil i primària, els col·legis d'educació infantil i primària integrats amb ensenyaments elementals de música, els col·legis d'educació infantil i primària integrats amb educació secundària i els instituts d'educació secundària de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 21, de 16 de febrer)

8. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer (BOE núm. 52, d'1 de març), el qual estableix, en l'article 36.2, que, en matèria d'ensenyament, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desenvolupament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats.

9. El Decret 5/2024, de 29 de maig, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol; pel Decret 17/2023, de 23 d'agost; pel Decret 1/2024, de 4 de gener, i pel Decret 4/2024, de 17 de maig (BOIB núm. 73, de 31 de maig).

Per tot això, i d'acord amb la proposta formulada per la Direcció General de Planificació i Gestió Educatives en data 25 de juliol de 2023, dict la següent

Resolució

1. Establir la composició i les competències del Consell Escolar de l'Institut d'educació secundària (IES) Can Balo, en aplicació de l'article 126, punt 7 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació.

2. Determinar la composició dels membres del consell escolar de l'IES Can Balo, que serà la següent:

1. La persona que exerceixi la direcció del centre docent, que el presidirà.

2. La persona que exerceixi la prefectura d'estudis.

3. Tres docents elegits pel claustre.

4. Tres representants de la Fundació Institut Socioeducatiu S'Estel que exerceixin funcions en els programes: formatiu i laboral, tutoria o familiar.

5. Una persona de la fundació Institut Socioeducatiu s'Estel, que exerceixi funcions administratives o directives d'un centre de justícia juvenil.

6. La persona titular de la secretaria del centre, que actuarà com a secretari del consell, amb veu però sense vot.

3. Indicar que les competències del consell escolar de l'IES Can Balo,seran les que es recullen a l'article 46 del Decret 4/2023 de 13 de febrer, sempre adaptades a les singularitats del centre, llevat de les dels apartats c) referit a la selecció del director; la segona part de l'apartat g), referida la revisió de les mesures correctores;  j), que incideix en l'admissió de l'alumnat;  i r), sobre l'aprovació de la carta de compromís educatiu.

4. Notificar aquesta Resolució a la direcció del centre, al Servei d'Inclusió per a la Comunitat Educativa de la Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat  i Millora Educativa, al Departament d'Inspecció Educativa de la Conselleria d'Educació i Universitats perquè en prenguin coneixement.

5. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Universitats en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica: 25 de juliol de 2024

El conseller d'Educació i Universitats Antoni Vera Alemany