Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE CULTURA I PATRIMONI

Núm. 470326
Resolució d’aprovació del Programa per a la restauració dels molins de vent d’extracció d’aigua del Pla de Sant Jordi de Palma, pluriennal 2024-2027

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El 23 de juliol de 2024, la vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura i Patrimoni ha dictat, entre d'altres, la següent resolució:

I.- Aprovar el Programa per a la restauració dels molins de vent d'extracció d'aigua del pla de sant Jordi de Palma, pluriennal 2024-2027, que s'adjunta i forma part integrant de la present resolució.

II.- Ordenar la seva publicació en el BOIB.

 

(Signat electrònicament: 25 de juliol de 2024)

El secretari de la Comissió insular de Patrimoni Històric Miquel Barceló Llompart

 

PROGRAMA PER A LA RESTAURACIÓ DELS MOLINS DE VENT D'EXTRACCIÓ D'AIGUA DEL PLA DE SANT JORDI DE PALMA, PLURIENNAL 2024-2027

PREÀMBUL

D'acord amb el Decret de la Presidència del Consell Insular de Mallorca, de dia 28 de juliol, pel qual s'estableixen les competències dels Departaments del Consell Insular de Mallorca (BOIB núm. 106, de 29 de juliol de 2023), corresponen al Departament de Cultura i Patrimoni, entre d'altres, les competències relatives a patrimoni monumental, cultural, històric, artístic, arquitectònic, arqueològic i paisatgístic. Per desenvolupar aquestes competències, el Departament de Cultura i Patrimoni desplega mitjans, tant humans com tècnics, per acomplir l'estudi, la conservació, la restauració i la posada en valor dels elements que formen part de l'herència preindustrial i industrial de l'illa.

La Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears a l'article 22.3 disposa que “els poders públics promouran, per tots els mitjans al seu abast, la conservació, la consolidació i la millora dels béns integrants del patrimoni de titularitat pública i privada”.

La mateixa Llei dedica el títol IX a les mesures de foment i difusió i a l'article 81 recalca: “les administracions públiques competents col·laboraran amb els propietaris i titulars de drets sobre béns culturals  per a la conservació, la recuperació i la difusió d'aquests, mitjançant la prestació de l'assessorament tècnic i jurídic necessari i, si s'escau, de la concessió d'ajudes de tipus econòmicofinancer”.

Emparats en aquestes disposicions, a la dècada de 1990 s'inicià la pràctica de restaurar béns culturals amb mà d'obra i mitjans tècnics desplegant diversos programes adreçats a la recuperació dels elements del patrimoni etnològic, marítim i historicoindustrial.

Primer. Objectiu

1.- L'objectiu d'aquest Programa és promoure la restauració i posterior posada en valor dels molins de vent d'extracció d'aigua del Pla de Sant Jordi de Palma,  respectant-ne la tipologia originària i potenciant la utilització de les tècniques i els materials tradicionals locals.

Així mateix, aquest Programa es compatible amb els projectes que tinguin com a finalitat la generació d'electricitat.

2.- L'elecció del Pla de Sant Jordi de Palma, com a àrea objecte d'aquest Programa està motivada per les següents raons:

- En una superfície d'uns 55 km2, s'hi concentren més de 1.000 molins de vent d'extracció d'aigua, amb el seu corresponent sistema d'emmagatzematge d'aigua.

- A altres zones de Mallorca, també trobam una gran concentració de molins de vent d'extracció d'aigua, però és en el cas del Pla de Sant Jordi on els molins aiguaders presenten més diversitat tipològica, tant a nivell arquitectònic com de la maquinària.

- Aquests molins es troben en un estat de degradació molt avançat.

- El fet que estiguin a la zona de l'aeroport de Palma fa que la degradació d'aquests béns del patrimoni cultural illenc conformi una de les primeres imatges que perceben els forans en arribar a Mallorca.

Segon. Finançament

A) Quan es tracti de projectes de restauració amb l'ús tradicional del molí, o sigui, l'extracció d'aigua del subsòl:

1.- La propietat dels elements a restaurar es farà càrrec de les despeses de materials, transport i d'altres, així com d'obtenir les llicències i permisos necessaris, si escau. Mentre que el Consell Insular de Mallorca es farà càrrec de la redacció del projecte tècnic de restauració, tant de la part arquitectònica com de la maquinària, i aportarà la mà d'obra per executar els projectes mitjançant el personal propi del Departament de Cultura i Patrimoni.

Les obligacions d'ambdues parts es concretaran mitjançant la signatura d'un conveni (segons el model que apareix a l'annex II.

 

2.- En els projectes en els quals la despesa per part de la propietat superi els 20.000,00 €, el Consell Insular de Mallorca, abans d'elaborar el projecte tècnic de restauració, pot presentar un avantprojecte que especifiqui l'aportació que ha de fer la propietat.

B) Quan es tracti de projectes de reutilització de molins per a la producció d'energia elèctrica:

1.- El Consell Insular de Mallorca es farà càrrec de la redacció del projecte tècnic de la restauració dels elements arquitectònics (torre i safareig), així com de la seva execució. Mentre que seran a càrrec de la propietat les despeses de materials, transport i d'altres, així com d'obtenir les llicències i permisos necessaris, si escau.

 

2.- Així mateix, seran a càrrec de la propietat, bé directament o bé amb càrrec a d'altres ajuts, totes aquelles despeses derivades de la reconversió de la maquinària del molí com a element generador d'electricitat. Tot això, sense perjudici de les tasques d'assessorament que puguin dur a terme els tècnics del Consell Insular de Mallorca.

 

3.- Únicament es poden presentar projectes de reutilització de molins per a la producció d'energia elèctrica, d'aquells molins de la tipologia més recent (6 antenes, 18 pales de ferro) o que no conservin cap element de la maquinària. En cas, que les restes de la maquinària d'aquests molins, no pugui ser reutilitzades, seran donades a cost zero al Consell Insular de Mallorca.

C) Aquesta cooperació tècnica del Consell Insular de Mallorca és compatible amb la concessió d'altres ajuts, sens perjudici de l'obligació de les persones beneficiàries de comunicar-ho al Consell Insular de Mallorca. L'import d'aquests  ajuts no pot superar, en cap cas, de manera aïllada o amb concurrència amb altres ajuts, el cost total de l'activitat.

Tercer. Temporalització

Aquest Programa té caràcter de pluriennal, corresponent als anys 2024, 2025, 2026 i 2027. Si una vegada elaborat el Pla d'actuació, i distribuït en les anualitats previstes, fos d'impossible execució es pot tramitar l'expedient corresponent de reajustament d'anualitats.

Quart. Caràcter de la cooperació tècnica

1.- Aquesta cooperació, mitjançant personal adscrit a la Direcció Insular de Patrimoni, té caràcter discrecional, voluntari i eventual, és lliurament revocable i reductible en tot moment per les causes previstes en aquest Programa; no genera cap dret a l'obtenció de subvencions i no es pot al·legar com a precedent.

2.- La selecció dels elements susceptibles d'entrar dins el Programa es durà a terme mitjançant règim de concurrència competitiva, i d'acord amb els principis d'objectivitat, eficàcia, transparència, igualtat, no discriminació i publicitat.

Cinquè. Col·laboració institucional

Per donar compliment a la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears (art. 22.3 i 81), el Consell Insular de Mallorca aporta personal tècnic del Departament de Cultura i Patrimoni. Al tractar-se d'una cooperació tècnica, per dur a terme les actuacions previstes mitjançant conveni, ni s'ha d'aprovar despesa, ni adquirir compromís de despesa, ni fer cap despesa pròpiament dita. Durant la vigència del conveni no sorgirà cap obligació de pagament ni de reconeixement d'obligació amb contingut econòmic.

En qualsevol cas, les despeses pròpies de l'execució d'aquest Programa es formalitzaran mitjançant els procediments legalment establerts a tal efecte.

Sisè. Àmbit d'actuació

1.- Quan es tracti de projectes de restauració amb l'ús tradicional del molí, les actuacions previstes en aquest Programa comprenen l'adequació de les torres d'obra, de fusta i de metall, del safareig, així com altres elements vinculats directament amb el molí com son les síquies d'obra de distribució de l'aigua i la restauració de la maquinària. No s'inclou la neteja o la restauració del pou d'aquests molins.

No és condició obligatòria d'aquest programa que el molí tregui aigua.

En el cas de les torres de molí que no conservin cap element de la maquinària, es reconstruirà la tipologia més recent (6 antenes, pales de ferro), respectant la tipologia, les tècniques i els materials tradicionals locals. En cas que la propietat conservi fotografies històriques del molí es podrà reproduir la tipologia originària.

2.- Quan es tracti de projectes de reutilització de molins per a la producció d'energia elèctrica, a més de les actuacions d'assessorament previstes al punt Segon, apartat B) 2, les actuacions previstes en aquest Programa comprenen únicament l'adequació de les torres d'obra, del safareig, així com d'altres elements vinculats directament amb el molí com són les síquies d'obra de distribució de l'aigua. No s'inclou la neteja o la restauració del pou d'aquests molins.

3.- Abans d'iniciar les obres, s'ha d'obtenir la corresponent llicencia municipal i s'haurà de signar el conveni establert a l'annex II.

Setè. Destinataris del Programa

1.- Poden acollir-se al Programa les persones físiques, persones jurídiques (públiques i privades), agrupacions de persones físiques, comunitats de béns o altres agrupacions econòmiques sense personalitat jurídica i sense ànim de lucre, associacions i fundacions sense ànim de lucre que tinguin en propietat molins de vent d'extracció d'aigua situats dins el Pla de Sant Jordi, al terme municipal de Palma.

2.- Els sol·licitants només podran demanar la subvenció per un molí de la seva propietat. Això no obstant, es poden incloure dos molins de la mateixa titularitat, si la comissió avaluadora considera que hi ha una relació històrica, tipològica o paisatgística entre ells.

3.- No podran ser beneficiàries d'aquest Programa les persones o entitats en les quals concorri alguna de les prohibicions establertes a l'art. 8 de l'Ordenança general de subvencions. Així mateix, el moli pel qual es sol·licita l'actuació no podrà tenir oberts expedients sancionadors per part de l'administració per incompliments de la normativa en altres intervencions anteriors.

Vuitè. Sol·licitud i documentació

1.- Les sol·licituds es formalitzaran en un únic model d'instància que figura com annex I d'aquest Programa, que es pot recollir a les dependències de la Direcció Insular de Patrimoni del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell Insular de Mallorca (Centre Cultural la Misericòrdia, plaça de l'Hospital, 4, 07012 de Palma de Mallorca), o bé descarregar-la directament de la seu electrònica del Consell: https://seu.conselldemallorca.net/

2.- Juntament amb la sol·licitud s'ha d'adjuntar la documentació següent:

1) Còpia de l'escriptura de propietat o nota simple registral, en el cas de particulars, o document acreditatiu de la titularitat, en el cas de les administracions públiques.

Si el sol·licitant és una persona jurídica, ha d'aportar còpia de l'escriptura de constitució o de modificació dels estatuts o del reglament intern de funcionament, inscrits en el registre corresponent. Si cal, de conformitat amb els seus estatuts, han d'aportar certificat de l'acord adoptat per l'òrgan de govern de l'entitat per sol·licitar l'ajuda i designar representant.

 

2) Còpia del DNI-NIF/passaport, si es tracta d'una persona física o CIF, si es tracta d'una persona jurídica.

 

3) Si la sol·licitud es presenta en nom d'una altra persona, s'ha d'aportar autorització per actuar com a representant i còpia del DNI.

 

4) Reportatge fotogràfic de l'estat actual de l'element (interiors i exteriors, mínim 5 fotografies).

 

5) Còpia del plànol cadastral d'ubicació de la finca, en el qual s'ha d'assenyalar l'emplaçament del molí.

 

6) Declaració responsable signada per la persona sol·licitant o representant legal relativa a les subvencions o ajudes obtingudes i/o sol·licitades d'altres institucions públiques o privades per a la mateixa activitat. El model s'adjunta com annex IV.

 

7) Declaració responsable de no trobar-se en la situació prevista a l'art. 11 de la Llei 11/2016 de 28 de juliol (annex VI).

 

8) Certificat expedit per la Tresoreria General de la Seguretat Social que acrediti que l'interessat està al corrent de les seves obligacions amb la Seguretat Social o l'autorització expressa per la seva sol·licitud telemàtica per part del Consell Insular de Mallorca (vegeu annex I).

 

9) Certificat de l'Agència Tributària (AEAT) d'estar al corrent de les obligacions tributàries, o l'autorització expressa per la seva sol·licitud telemàtica per part del Consell Insular de Mallorca (vegeu annex I).

 

10) Certificació acreditativa d'estar al corrent de les seves obligacions tributàries amb el Consell Insular de Mallorca (vegeu annex I).

 

11) En el cas d'agrupacions de persones físiques, comunitats de béns o altres agrupacions econòmiques sens personalitat jurídica i sense ànim de lucre han de signar la sol·licitud totes les persones que la integren, adjuntar el document acreditatiu de la seva constitució, en el qual constin tots els membres que la conformen, i adjuntar-hi els DNI (en el cas de persones físiques). Així mateix, han de designar un únic representant o apoderat (amb poders suficients per complir les obligacions que, com a beneficiari, correspon a l'agrupació) i un únic domicili a l'efecte de notificacions.

No es podrà dissoldre l'agrupació fins que hagi transcorregut el termini de  prescripció que preveuen els articles 35 i 65 de la Llei de 17 de novembre,  general de subvencions (OGS) i han de complir amb el contingut de l'art. 7.4 OGS:

4.Constitueixen requisits necessaris perquè les agrupacions indicades en l'apartat  b) d'aquest article adquireixin la condició de beneficiàries que l'agrupació ni cap dels  seus membres no incorrin en cap de les prohibicions que s'estableixen en l'apartat 2  de l'art.8.

En aquests supòsits, s'han de fer constar expressament, tant en la sol·licitud com en la  resolució de concessió, els compromisos d'execució que assumeix cada membre de  l'agrupació, així com l'import de subvenció que ha aplicar cada un, el qual també té la  consideració de beneficiari.

En qualsevol cas, s'ha de nomenar un representant o apoderat únic de l'agrupació,  amb poders bastants per a complir les obligacions que, com a persona beneficiària,  corresponen a l'agrupació.

No es pot dissoldre l'agrupació fins que no ha transcorregut el termini de prescripció  que es preveu en els art. 39 i 65 de l'LGS.

Quan els membres de l'agrupació pretenen actuar mancomunadament en la  realització  del projecte o l'activitat, les condicions per a accedir a la subvenció i la  valoració es determinen amb l'acumulació de les condicions de cada un.

12) Quan es tracti de projectes de reutilització de molins per a la producció d'energia elèctrica, a més de tota la documentació anterior, s'ha de presentar el corresponent projecte tècnic signat per tècnic competent.

Novè. Termini de presentació i esmena de documentació

1.- El termini, per a la presentació de les sol·licituds juntament amb la resta de documentació requerida, serà a partir del dia següent a la publicació d'aquest programa en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins el 15 d'octubre de 2024 a les 23h 59'.

2.- Les instàncies s'han de presentar a través del Registre electrònic del Consell de Mallorca: https://cim.sedipualba.es/segex/tramite.aspx?idtramite=12082, o mitjançant l'establert als articles 14 i 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 02/10/2015).  En cas de presentació en les oficines assenyalades a l'article 16, s'ha de comunicar aquesta circumstància a la direcció insular de Patrimoni, dins el mateix dia, mitjançant el correu electrònic patrimoni@conselldemallorca.net

Les persones o entitats interessades han d'omplir els models de sol·licitud i annexos d'aquest programa que estan disponibles a la Seu electrònica: https://seu.conselldemallorca.net/

3.- Si la sol·licitud o la documentació fossin incorrectes o incompletes, el Consell Insular de Mallorca requerirà als interessats la rectificació o millora de la documentació presentada. Si en el termini de deu dies hàbils, comptats des de l'endemà a la recepció del requeriment d'esmena de la sol·licitud, la persona interessada no fa la rectificació reclamada o no presenta la documentació requerida, s'entendrà que ha desistit de la seva petició de conformitat amb l'article 68 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre de 2015, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Desè. Fiscalització prèvia

Aquest Programa no requereix de la fiscalització prèvia de la Intervenció General del Consell Insular de Mallorca, atès que al tractar-se d'una cooperació tècnica, ni s'ha d'aprovar despesa, ni adquirir compromís de despesa, ni fer cap despesa pròpiament dita. Durant la vigència del conveni no sorgirà cap obligació de pagament ni de reconeixement d'obligació amb contingut econòmic.

Onzè.- Criteris objectius de valoració.

1.- Les subvencions s'han de concedir aplicant el procediment de concurrència competitiva i, a fi d'establir una prelació entre les sol·licituds presentades, s'estableixen els següents criteris de valoració:

1. Valoració històrica. D'1 a 2 punts.

a. Elements datats amb anterioritat a 1900: 2 punts

b. Elements datats entre 1900 i 1960: 1 punt

El màxim de punts que es pot obtenir amb aquest criteri és de 2.

2. Valoració arquitectònica. Es valoraran amb la puntuació més alta els elements que arquitectònicament siguin poc comuns o excepcionals. D'1 a 3 punts.

a.  Arquitectònicament excepcionals: 3 punts

b.  Arquitectònicament comuns, però amb elements destacats al seu entorn més proper, com per exemple safareig de planta circular, canal elevat, etc.: 2 punts

c. Comuns, però que contribueixen al coneixement del conjunt: 1 punt

El màxim de punts que es pot obtenir amb aquest criteri és de 3.

3. Valoració tècnica. Es valoraran amb la puntuació més alta, el molins la maquinària dels quals responguin a tipologies ja gairebé desaparegudes. D'1 a 4 punts.

a. Molins de veles i molins de ramell amb pal guia, o sigui sense cua: 4 punts

b. Molins de ramell amb cua, molins amb roda de ramell i pales (de fusta o ferro): 3 punts

c. Molins de ferro amb 10 antenes de fusta: 2 punts

d. Molins de ferro amb 6 antenes: 1 punt

No es valoraran els molins que no presentin cap element de la maquinària a excepció feta que es puguin documentar mitjançant fotografia històrica i que, per suposat, aquesta sigui la maquinària a reconstruir.

El màxim de punts que es pot obtenir amb aquest criteri és de 4.

4. Valoració paisatgística. Es valoraran amb la puntuació més elevada els molins que estiguin situats a l'entrada dels nuclis urbans històric del Pla de Sant Jordi. S'entén per nuclis urbans històrics els següents: Sant Jordi, sa Casa Blanca, s'Aranjassa, Es Pil·larí, Son Ferriol i es Coll d'en Rabassa. També es valoraran amb la puntuació més elevada, els molins situats a menys de 50 metres de les vies principals. D'1 a 2 punts.

a. A l'entrada d'un nucli urbà històric i a menys de 50 metres de les vies Ma 15, Ma 19, Ma 15D, Ma 19A, Ma 3011, Ma 3012, Ma 5012, Ma 5013, Ma 6011 i Ma 612: 2 punt

b. A la resta del territori no transformat que conforme el Pla de Sant Jordi: 1 punt

El màxim de punts que es pot obtenir amb aquest criteri és de 2.

5. Valoració de l'entorn. Es valoraran amb la puntuació més alta els molins situats al seu entorn original, on no s'hagin fet noves construccions que desvirtuïn l'espai més proper. D'1 a 3 punts.

a. Original: 3 punts

b. Semitransformat: s'entén per entorn semitransformat, els indrets que, tot i conservar l'espai agrícola i/o urbà original, presenten, en el seu entorn, edificacions tradicionals modificades i/o amb usos diferents per als quals foren edificades. Es valorarà amb 2 punts

c. Transformat: s'entén per entorn transformat, els entorns agrícoles i/o urbans modificats o que presenten, en el seu entorn, edificacions de nova construcció i/o altres equipaments que distorsionen aquests espais. Es valorarà amb 1 punt

El màxim de punts que es pot obtenir amb aquest criteri és de 3.

6. Valoració de l'ús. Es valoraran amb 4 punt els molins que es situïn dins finques productives, per la qual cosa han d'estar inscrites en el Registre Interinsular Agrari de les Illes Balears (RIA) de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural.

El màxim de punts que es pot obtenir amb aquest criteri és d'4.

7. Valoració energètica. Es valoraran amb 4 punts les sol·licituds que incorporin un projecte de generació d'energia elèctrica, autoritzat per l'administració competent en matèria de transició energètica, sempre que aquesta generació sigui en règim d'autoconsum i/o tenguin connexió a línia elèctrica.

En la resta de casos, es valoraran amb 3 punts.

2.- Un cop s'hagi fet la valoració de totes les sol·licituds, s'inclouran en el Programa els 12 elements que hagin obtingut una puntuació major, sempre que aquests elements superin els 8 punts. Per això, la puntuació a partir de la qual els elements s'han d'incloure en el Programa és de 9 punts. L'ordre de prelació s'establirà en funció de la puntuació obtinguda, ocupant la primera posició l'element que hagi obtingut la màxima puntuació, i així successivament.

3.- En cas d'empat en la puntuació tindrà preferència aquella sol·licitud que hagi obtingut major puntuació d'acord amb el criteri 3: valoració tècnica. Si continua l'empat, es donarà preferència a la sol·licitud que hagin obtingut major puntuació de la suma dels criteris 6 i 7: valoració de l'ús i valoració energètica, respectivament.

Si encara persisteix l'empat es donarà preferència a la sol·licitud que hagi entrat en el registre en primer lloc (dins els dies hàbils establerts d'acord amb l'article 31.2 b) de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre) i que, a més a més, hagi aportat la documentació completa. Si persisteix l'empat es prioritzarà aquella sol·licitud amb menys deficiències.

Dotzè. Comissió avaluadora

1.- La comissió avaluadora és l'òrgan col·legiat a qui correspon examinar les sol·licituds presentades i emetre'n l'informe que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució.

2.- La comissió avaluadora estarà composta pels membres següents:

Presidència:

  • Titular: María Isabel Arnau Tugores, directora insular de Patrimoni del Consell Insular de Mallorca
  • Suplent: Miquel Barceló Llompart, cap de servei del servei jurídic de patrimoni de la direcció insular de Patrimoni

Vocals:

  • Titular: Jaume Cardell Perelló, cap de secció del Servei d'arqueologia, etnologia i patrimoni històric i industrial. Secció de patrimoni arqueològic, paleontològic i etnològic de la Direcció Insular de Patrimoni

  • Suplent: Gabriel Ordinas Marcé, tècnic en patrimoni etnològic de la direcció insular de Patrimoni

  • Titular: Aina R. Serrano Espases, coordinadora de la Unitat del Patrimoni Historicoindustrial de la Direcció Insular de Patrimoni

  • Suplent: David Albert Vázquez, tècnic de la Unitat del Patrimoni Historicoindustrial de la Direcció Insular de Patrimoni

  • Titular: Francisca Cursach, cap del Servei tècnic i de béns culturals de la Direcció Insular de Patrimoni.

  • Suplent: Antoni Llobera Lluís, cap de Secció del Servei tècnic i de béns culturals de la Direcció Insular de Patrimoni.

Secretaria:

  • Titular: Serafina Munar Gregorio, TAG del Servei jurídic de patrimoni de la direcció insular de Patrimoni
  • Suplent: Águeda Martorell Font, TAG del Servei jurídic de patrimoni de la direcció insular de Patrimoni

3.- Els acords s'han d'adoptar per majoria simple i és necessària la presència d'almenys la meitat dels seus membres. En tot cas, és obligatòria la presència de la persona que ocupa el càrrec de la Presidència i de la Secretaria, titulars i/o suplents, per adoptar acords vàlids.

Tots els membres de la comissió tenen veu i vot, excepte el secretari, el qual tindrà veu però no vot.

Tretzè. Règim de visites

1.- Una vegada restaurat el molí, la propietat permetrà les visites públiques i gratuïtes, prèvia sol·licitud via telefònica, correu electrònic, etc., per un període de 10 anys i a grups no superiors a 30 persones.

2.- Les visites es podran dur a terme tots els dies de l'any, excepte festius i diumenges. L'horari de les visites serà de 10h a 19h.

3.- Les visites de grups superiors a 10 persones, si ho sol·licita la propietat, es realitzaran sota la supervisió d'una o més persones del Consell Insular de Mallorca.

4.- El molí pot esser inclòs dins una ruta a nivell local i/o europeu.

5.- Quan es tracti dels molins productors d'energia elèctrica, aquestes visites restaran sotmeses a la normativa pròpia del sector elèctric.

Catorzè. Criteris de desestimació

Són motius de desestimació de les sol·licituds:

- Les sol·licituds que es presentin fora del termini de presentació.

- Els molins el grau de deteriorament dels quals n'impossibiliti una restauració fidedigna a l'estat originari.

- Els molins que hagin sofert modificacions i/o intervencions no adients que siguin irreparables i consegüentment hagin perdut el seu interès històric i/o tècnic.

- En el cas del molins amb la seva funció original, restaran excloses les sol·licituds que únicament sol·licitin la restauració arquitectònica del molí.

- Els molins edificats amb data posterior a 1960

Quinzè. Procediment administratiu de concessió de les subvencions

La tramitació administrativa correspon a la Direcció Insular de Patrimoni del Departament de Cultura i Patrimoni que ha de dur a terme totes les actuacions i els actes de tràmit necessaris per vetllar pel compliment dels requisits establerts al Programa i al conveni signat entre parts.

La Comissió Avaluadora és l'òrgan col·legiat a qui correspon examinar les sol·licituds presentades i emetre l'informe proposta que ha d'incloure el llistat d'elements objecte de restauració amb indicació del beneficiari, DNI/CIF, concepte i punts obtinguts, a més de la resta de sol·licituds desestimades o excloses. Aquest informe proposta s'eleva i serveix com a base per elaborar la resolució de la vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura i Patrimoni.

2. El termini màxim de resolució és de sis mesos, comptadors des de la finalització del període de presentació de sol·licituds, transcorreguts els quals sense que se n'hagi dictat resolució, s'entendrà desestimada la sol·licitud, sense que això alliberi de l'obligació de l'administració de dictar resolució expressa.

3. La resolució amb el llistat d'admissió i d'exclusió dels elements objecte de restauració serà notificat als interessats, i es publicarà al BOIB i es penjarà en el lloc web i en la seu electrònica del Consell de Mallorca:

http://www.conselldemallorca.net/

https://seu.conselldemallorca.net/ca_ES

Setzè. Justificació

S'ha d'acreditar l'execució dels projectes amb els següents documents:

Per part del Consell Insular de Mallorca:

- Memòria d'actuació justificativa d'haver complit el projecte, de les activitats que s'hi han fet i dels resultats obtinguts una vegada acabada l'actuació.

- Reportatge fotogràfic.

Per part del titular del bé:

- Detall d'altres ingressos o subvencions que han finançat l'activitat amb indicació de l'import i la seva procedència, si n'hi ha hagut. (annexa IV)

- Relació de despeses que el beneficiari ha suportat.

Dissetè. Obligacions dels beneficiaris

- Notificar a la Direcció Insular de Patrimoni, en un termini no superior a cinc dies hàbils comptats a partir d'haver rebut el projecte tècnic, el pressupost i l'esborrany del conveni de l'element que es vol restaurar, l'acceptació o la desestimació. En cas que no hi hagi cap resposta de la propietat durant aquest termini, s'entén que renuncia automàticament a l'ajuda esmentada.

- Quan es tracti de projectes de restauració amb l'ús tradicional del molí en els quals la despesa de la propietat superi els 20.000,00 €, notificar a la Direcció Insular de Patrimoni, en un termini no superior a cinc dies hàbils comptats a partir d'haver rebut l'avantprojecte de l'element que es vol restaurar, l'acceptació o la desestimació. En cas que no hi hagi cap resposta de la propietat durant aquest termini, s'entén que renuncien automàticament a l'ajuda esmentada.

- Signar el conveni amb el Consell Insular de Mallorca segons el model que s'adjunta a l'annex II.

- Fer-se càrrec de les despeses, de conformitat amb allò que disposa el punt segon d'aquest programa.

- No fer intervencions no procedents en l'element restaurat. En el cas dels molins tradicionals, no alterar-ne el seu ús.

- Permetre l'accés al personal del Consell Insular de Mallorca que ha de fer el projecte tècnic i el pressupost, facilitant-los la informació pertinent.

- Identificar, en el lloc de la restauració, que aquesta es fa amb la intervenció del Departament de Cultura i Patrimoni.

- Permetre fer, en el lloc i en les dates que determini el Consell Insular de Mallorca, diverses rodes de premsa amb l'objectiu de presentar als mitjans de comunicació els treballs que s'hi fan o en vies d'execució.

- Sol·licitar a l'Ajuntament del municipi on es localitza l'element el permís d'obres que calgui. Igualment, si s'escau, l'autorització corresponent de la Comissió de Patrimoni Històric del Consell Insular de Mallorca si es tracta d'un bé d'interès cultural o d'un bé catalogat. Així mateix, sol·licitar en el cas dels molins productors d'energia elèctrica els permisos pertinents.

- Permetre al personal de la Direcció Insular de Patrimoni del Consell Insular de Mallorca, una vegada restaurat l'element, sis visites anuals d'inspecció durant els deu anys següents a la restauració amb la finalitat de garantir que la propietat compleix les obligacions especificades en aquest Programa.

- Habilitar una franja no inferior a cinc metres, des de la via pública més adequada fins a l'element, per facilitar els treballs de restauració.

- Assumir la neteja de vegetació, de fems, de materials de construcció, de terra i altra brutor de l'interior dels immobles i d'un àrea al voltant d'aquests de quinze metres abans d'iniciar els treballs de restauració.

- Mantenir en bon estat l'element restaurat. Per això, conclosos els treballs de restauració, el Departament de Cultura i Patrimoni del Consell Insular de Mallorca, ha de lliurar a la propietat un manual de manteniment que aquesta ha de seguir. En cas que la propietat no pugui dur a terme aquest manteniment, haurà de contractar una empresa especialitzada per dur-ne a terme aquestes tasques. Pel que respecte als molins amb la seva funció original, el manual de manteniment lliurat pel Consell Insular de Mallorca, inclourà les edificacions i la maquinària; però en el cas dels molins productors d'energia elèctrica, el Consell Insular de Mallorca, únicament lliurà un manual de manteniment referit a les edificacions. Tot i així, pel que respecte a la maquinària i a la resta de components mecànics, elèctrics, electrònics, etc. necessaris per a la producció d'energia elèctrica, serà obligació de la propietat contractar-ne el manteniment.

- Permetre que el Consell Insular de Mallorca, una vegada conclosos els treballs de restauració de l'element, col·loqui en un lloc visible un panell informatiu, en el qual consti la següent informació: valors històrics, arquitectònics i tècnics de l'element, a més d'incloure fotografies, croquis i vídeos. També està permesa, si escau, la introducció de publicitat comercial, en aquest panell informatiu.

- Respecte dels molins generadors d'energia elèctrica, es permet la introducció de publicitat al motor o generador elèctric i a la coa del molí; però en el cas de la coa, les mides del logotip no poden superar els 60x60 cm, aquest logotip s'ha de situar al centre de la fletxa i s'ha de pintar, usant únicament un color.

- Permetre al Consell Insular de Mallorca la divulgació de la informació abans esmentada al punt anterior a través dels següents mitjans: creació de codis QR, edició de productes informatius (mapa desplegable i altres), publicitat a Internet (llocs webs i xarxes socials), publicitat als mitjans de comunicació, publicació a la Memòria del MPC ; i qualsevol altra acció que el Consell Insular de Mallorca consideri oportuna, sempre i quan no vagi en detriment de la correcta preservació de l'element.

- Respectar el règim de visites establert a l'apartat tretzè, durant un període de 10 anys.

- Mantenir net i sense estris l'element restaurat i el recorregut establert per a les visites.

-  La propietat es compromet a donar a conèixer aquest conveni en el cas de transmissió de la propietat o institució d'un dret real de l'element mitjançant qualsevol tipus de transmissió dominical d'aquest.

Divuitè. Revocació i reintegrament

Seran causa de revocació i/o reintegrament l'incompliment de les obligacions establertes al present Programa i al conveni signat a l'efecte.

En el supòsit que es declari la procedència de reintegrament, es considerarà quantitat rebuda a reintegrar, l'import equivalent al cost dels treballs de l'equip tècnic i de la mà d'obra aportats pel Consell Insular de Mallorca que figuren a la memòria d'actuació justificativa del punt setzè.

Dinovè. Infraccions i sancions

El règim d'infraccions i sancions administratives aplicables serà l'establert a la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears i a la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Vintè. Recursos

Contra aquest acte, que no posa fi a la via administrativa, podeu interposar el recurs d'alçada en el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà de rebre aquesta notificació. El recurs es pot interposar formalment davant aquest conseller executiu/consellera executiva o davant el Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca, que és l'òrgan competent per resoldre'l.

Contra la desestimació expressa d'aquest recurs d'alçada, hi podeu interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació del dit recurs d'alçada.

Si han transcorregut tres mesos des de la interposició del recurs d'alçada i no n'heu rebut la notificació de resolució expressa, s'entén desestimat per silenci i podeu interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de sis mesos, comptadors a partir de l'endemà de la desestimació presumpta.

Vint-i-unè. Normativa d'aplicació

La Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars (BOIB núm. 88, de 7 d juliol de 2022); el Reglament orgànic del Consell Insular de Mallorca, aprovat per acord del Ple de dia  12 d'abril de 2018 (BOIB núm. 89, de 19 de juliol de 2018); el Decret de presidència del CIM de dia 28 de juliol de 2023, pel qual s'estableixen les competències dels departaments del Consell Insular de Mallorca1 (BOIB núm. 106, de 29 de juliol de 2023; BOIB núm. 136, de 5 d'octubre de 2023); la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 2 d'octubre de 2015); la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic (BOE núm. 236, de 2 d'octubre de 2015); la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears i la resta de normativa que hi sigui d'aplicació .

 

ANNEX I

SOL·LICITUD DE SUBVENCIÓ

PROGRAMA PER A LA RESTAURACIÓ DELS MOLINS DE VENT D'EXTRACCIÓ D'AIGUA DEL PLA DE SANT JORDI DE PALMA, PLURIENNAL 2024-2027

 

SOL·LICITANT

Dades identificatives persona física

 DNI/NIE:                                                                          Nom:

 Llinatge 1:                                                                                  Llinatge 2:

Dades identificatives persona jurídica

 NIF:                                                                                         Denominació social:

Dades a efectes de notificació de la persona física o jurídica

 Adreça postal:

 Codi postal:                                                         País:

 Província:                                                            Municipi:

 Adreça electrònica:                                                                                             Telèfon:

REPRESENTANT

Dades identificatives persona representant

 DNI/NIE/NIF:   Nom / Denominació social:

 Llinatge 1:                                                                                      Llinatge 2:

Dades a efectes de notificació de la persona representant

Adreça postal:

Codi postal:                                                                      País:      

Província:                                                                          Municipi:

Adreça electrònica:                                                                                       Telèfon:

CANAL PREFERENT DE NOTIFICACIÓ ELECTRÒNICA

Notificació electrònica (obligatòria per a les persones jurídiques i opcional per a les persones físiques) Subjectes obligats a relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques, d'acord amb el que estableix l'article 14.2 i 3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Els avisos de la posada a disposició de la notificació a la Carpeta Ciutadana de la Seu electrònica del Consell Insular de Mallorca s'enviaran a:

-A l'adreça electrònica de la persona interessada  

-A l'adreça electrònica del representant

-Adreça electrònica diferent que s'indica a continuació: 

EXPÒS

1. OBJECTE DE LA SUBVENCIÓ:...................................................

2. Que ostenta la propietat de ...............................................

3. Que vol dur a terme els següents treballs de restauració:

4. Que adjunta la documentació requerida a les bases.

 5.- Que, abans d'iniciar-se els treballs, es compromet a signar el conveni previst a l'annex II del Programa per la restauració de molins de vents d'extracció d'aigua del pla de sant Jordi (2024-2027).

 6.- Que autoritzo al Consell Insular de Mallorca a sol·licitar i obtenir, davant l'Agència Estatal d'Administració Tributària, la Tresoreria General de la Seguretat Social i el propi Consell Insular de Mallorca les dades relatives al compliment de les seves obligacions tributàries per comprovar el compliment dels requisits establerts per obtenir, percebre i mantenir la subvenció, de conformitat amb l'art. 10.3 de l'Ordenança general de subvencions.

 

SOL·LICIT

Acollir-se a aquest Programa per a la restauració dels molins de vent d'extracció d'aigua del pla de sant Jordi de Palma, pluriennal 2024-2027 del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell Insular de Mallorca.

DOCUMENTACIÓ

D'acord amb l'article 28.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, l'òrgan competent / la unitat administrativa competent farà la consulta de les dades i la consulta o recaptació dels documents necessaris per tramitar aquest procediment / aquesta sol·licitud i que es trobin en poder d'aquesta Administració o hagin estat elaborats per l'Administració, i que es puguin consultar mitjançant xarxes corporatives o sistemes electrònics habilitats a aquest efecte.

(       ) M'opòs a que es consultin les dades i els documents necessaris per a la tramitació d'aquest procediment / aquesta sol·licitud. Per això, entre d'altres,    aport els documents que consten en l'apartat «Documentació que s'adjunta».

Documentació que s'adjunta:

1.

2.

3.

                                                                  ,  de  de 20 

[rúbrica]

DESTINACIÓ: Direcció Insular de Patrimoni.

 

INFORMACIÓ SOBRE PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS

De conformitat amb el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades), i amb la legislació vigent en matèria de protecció de dades, s'informa del tractament de dades personals que conté aquesta sol·licitud.

Tractament de dades. Les dades personals que conté aquesta sol·licitud seran tractades per l'Administració del Consell Insular de Mallorca. No obstant això, atès que aquest model de sol·licitud no està prèviament vinculat a un òrgan concret, responsable del tractament, la informació sobre la protecció de dades s'ampliarà i especificarà en la primera comunicació que faci l'òrgan competent en la matèria sobre la qual se sol·licita l'exercici de drets.

Exercici de drets i reclamacions. La persona afectada pel tractament de dades personals pot exercir els seus drets d'informació, d'accés, de rectificació, de supressió, de limitació, de portabilitat, d'oposició i de no inclusió en tractaments automatitzats (i, fins i tot, de retirar el consentiment, si escau, en els termes que estableix l'RGPD) davant el responsable del tractament, mitjançant el procediment «Exercici de drets en matèria de protecció de dades personals», previst en la Seu Electrònica del Consell Insular de Mallorca (https://seu.conselldemallorca.net/ca/web/seu/fitxa?key=74200).

Una vegada rebuda la resposta del responsable o en el cas que no hi hagi resposta en el termini d'un mes, la persona afectada pel tractament de les dades personals pot presentar la «Reclamació de tutela de drets» davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Delegació de Protecció de dades. La Delegació de Protecció de Dades de l'Administració del Consell Insular de Mallorca té la seu al carrer de Palau Reial, 1, 07001, Palma, a/e: dpd@conselldemallorca.net.

 

 

ANNEX II

CONVENI ENTRE EL CONSELL INSULAR DE MALLORCA I .........................................................................................PER A LA RESTAURACIÓ DE.......................................................................................................... EN EL MARC DEL PROGRAMA PER A LA RESTAURACIÓ DELS MOLINS DE VENT D'EXTRACCIÓ D'AIGUA DEL PLA DE SANT JORDI DE PALMA, PLURIENNAL 2024-2027

Palma, ..... de ....... de 202.....

REUNITS

D'una banda, la Sra. ............................................................................, vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura i Patrimoni, actuant en nom i representació del Consell Insular de Mallorca, amb CIF S-0711002-F, i domicili a la plaça de l'Hospital, 4, 07012 de Palma.

I d'altra banda, ...................................................................................................................................., amb NIF..............................., i domicili al carrer ........................................................................................................,. qui ostenta la propietat del molí ..................................................

EXPOSEN

Que d'acord amb el Decret de presidència del CIM de dia 28 de juliol de 2023, pel qual s'estableixen les competències dels departaments del Consell Insular de Mallorca1 (BOIB núm. 106, de 29 de juliol de 2023; BOIB núm. 136, de 5 d'octubre de 2023), concretament a l'article 1 s'assenyalen les del Departament de Cultura i Patrimoni. Les específiques de la Direcció Insular de Patrimoni són:

[...] Patrimoni monumental, cultural, històric, artístic, arquitectònic, arqueològic i paisatgístic; gestió del Registre Insular de béns d'Interès cultural; gestió del catàleg Insular del Patrimoni Històric; administració i gestió d'instal·lacions de suport a les tasques de conservació, restauració, foment i investigació de béns que pertanyen al patrimoni històric de Mallorca [...]

Per desenvolupar aquestes competències, el Departament de Cultura i Patrimoni desplega mitjans tant humans com a tècnics per acomplir l'estudi, la conservació, la restauració i la posada en valor dels elements que formen part del patrimoni arquitectònic de l'illa. En el marc d'aquestes atribucions, ha impulsat el Programa per a la restauració dels molins de vent d'extracció d'aigua del pla de sant Jordi de Palma, pluriennal 2024-2027.

Que la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears en el títol IX sobre mesures de foment i difusió, i més concretament a l'article 81, sobre el principi de col·laboració, diu que les administracions públiques col·laboraran amb els propietaris i titulars de drets sobre béns culturals per conservar-los, recuperar-los i difondre'ls, mitjançant la prestació de l'assessorament tècnic i jurídic necessari i, si s'escau, la concessió d'ajudes de tipus econòmic i financer.

Que l'article 22.3 de la llei esmentada estableix que els poders públics promouran, per tots els mitjans al seu abast, la conservació, la consolidació i la millora dels béns integrants del patrimoni històric de titularitat pública i privada.

Que es adient que les institucions públiques tinguin cura d'aquests béns patrimonials, amb la contrapartida, per part de la propietat, de permetre'n la visita pública i gratuïta, a més d'altres obligacions relacionades en aquest conveni.

Ambdues parts es reconeixen mútuament la capacitat legal necessària per signar aquest conveni i, d'acord amb les següents

CLÀUSULES

PRIMERA.-  El bé patrimonial objecte de l'actuació de restauració és el molí.........................,, núm. Inventari......

SEGONA.- Règim de visites una vegada restaurat el molí:

La propietat permetrà les visites públiques i gratuïtes a favor del Consell Insular de Mallorca, o organisme en el qual delegui, per un període de 10 anys, a grups no superiors a 30 persones, prèvia sol·licitud via telefònica, correu electrònic, etc. Les visites de grups superiors a 10 persones, si ho sol·licita la propietat, es realitzaran sota la supervisió d'una o més persones del Consell Insular de Mallorca.

Les visites es podran dur a terme tots els dies de l'any, excepte festius i diumenges. L'horari de les visites serà de 10h a 19h.

El molí pot esser inclòs dins una ruta a nivell local i/o europeu.

Quan es tracti dels molins productors d'energia elèctrica, aquestes visites restaran sotmeses a la normativa pròpia del sector elèctric.

TERCERA.- Són obligacions del beneficiari:

a) Les definides al Programa per a la restauració dels molins de vent d'extracció d'aigua del pla de sant Jordi de Palma, pluriennal 2024-2027:

- Fer-se càrrec de les despeses dels materials, del transport i d'altres despeses corresponents a la restauració, d'acord amb el punt segon del Programa.

El pressupost serà aproximat, ja que és impossible fer un pressupost tancat en uns treballs d'aquestes característiques.

- Assumir el proveïment d'aigua per a l'obra, i la retirada i tractament dels residus derivats de l'execució de l'obra de restauració

- Mantenir en bon estat l'element restaurat i el seu entorn proper. Per això una vegada restaurat el Consell Insular de Mallorca, promocionarà a la propietat un manual de manteniment, en el termes especificats al punt dissetè.

- No realitzar intervencions que no pertoquin en l'element restaurat ni alterar-ne l'ús tradicional

- Permetre l'accés al personal del Consell Insular de Mallorca que ha de redactar el projecte tècnic i el pressupost, facilitant-los la informació pertinent per a la restauració.

- Donar la conformitat al projecte tècnic i al pressupost.

- Respectar el règim de visites establert al punt tretzè, durant un període de 10 anys.

- Permetre fer, en el lloc i en les dates que determini el Consell Insular de Mallorca, diverses rodes de premsa amb l'objectiu de presentar als mitjans de comunicació els treballs realitzats o en vies d'execució

- Permetre deixar constància durant la restauració que aquesta es realitzà amb l'ajut del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell Insular de Mallorca, també s'identificaran altres organisme que contribueixin a la restauració, si n'és el cas

- Comptar amb el permís d'obres

- Durant el període de la restauració, si escau, cedir l'ús d'una zona de 20 metres al voltant del molí, amb la finalitat de facilitar les tasques de restauració

- Permetre al personal del Departament de Cultura i Patrimoni, una vegada restaurat l'element, les visites d'inspecció corresponents durant els deu anys següents a la restauració amb la finalitat de garantir que la propietat compleix les obligacions especificades en aquest Programa

- Permetre que el Consell Insular de Mallorca, una vegada conclosos els treballs de restauració, col·loqui en un lloc visible un faristol (1,10 m d'alçada aproximadament) amb la seva corresponent placa (0,44x0,34 m aproximadament), en la qual consti la següent informació: valors històrics, arquitectònics i tècnics del molí, a més d'incloure fotografies, plànols, croquis, QR i vídeos; i que la restauració de l'element ha estat feta pel Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca a l'empara del Programa per a la restauració dels molins de vent d'extracció d'aigua del Pla de Sant Jordi de Palma, pluriennal 2024-2027.

- Permetre al Consell Insular de Mallorca la divulgació de la informació abans esmentada al punt anterior a través dels següents mitjans: creació de codis QR, edició de productes informatius (mapa desplegable i altres), publicitat a Internet (llocs webs i xarxes socials), publicitat als mitjans de comunicació, publicació a la Memòria del MPC ; i qualsevol altra acció que el Consell Insular de Mallorca consideri oportuna, sempre i quan no vagi en detriment de la correcta preservació del bé restaurat.

- Mantenir net i sense estris el molí i l'espai de visita.

Les obligacions derivades de les particularitats d'aquesta restauració són les següents:

b) Donar a conèixer aquest conveni en cas de transmissió de la propietat.

QUARTA.- Són obligacions del Consell Insular de Mallorca:

a) Redactar el projecte de restauració del molí segons el punt segon del Programa.

b) Assumir la direcció i l'execució de l'obra, mitjançant el personal propi (tècnics i Brigada d'Obres) de la Direcció Insular de Patrimoni del Departament de Cultura i Patrimoni, d'acord amb el punt segon del Programa.

c) Respectar el règim de visites establert a la clàusula segona, durant un període de 10 anys.

d) Gestionar i organitzar les visites públiques i gratuïtes segons la clàusula segona.

e) Fer inspeccions periòdiques per determinar el manteniment del bé.

CINQUENA.- El règim de visites, públiques i gratuïtes, que s'estableixin mitjançant aquest conveni serà vigent des de l'acabament dels treballs de restauració del molí una vegada emès el certificat de final d'obra.

Aquest règim es podrà revisar i modificar en qualsevol moment, de comú acord.

Quan es tracti dels molins productors d'energia elèctrica, aquestes visites restaran sotmeses a la normativa pròpia del sector elèctric.

 

SISENA- En cas de produir-se qualsevol problema en l'ús de l'espai restaurat o que afecti a la propietat que no s'hagi previst en el present conveni, es reunirà una comissió mixta formada per un representant de la Direcció Insular de Patrimoni de Consell Insular de Mallorca i el beneficiari i, en cas d'intervenció en el molí per part d'un altre organisme, un representant d'aquest, que analitzaran el problema i adoptaran les mesures oportunes per resoldre'l.

SETENA.- Seran causa de revocació l'incompliment de les obligacions establertes al Programa i al present conveni.

VUITENA.- El període de vigència d'aquest Conveni començarà en el moment de la seva signatura i s'estendrà al llarg de quatre (4) anys, amb possibilitat de pròrroga, d'acord amb el que s'estableix a l'article 49. h) de la Llei 40/2015, d'1 de octubre, de Règim Jurídic del Sector Público.

Tot això, sense perjudici del compliment de les obligacions previstes en aquest conveni i en les bases del programa.

I, en prova de l'anterior, signen aquest Conveni en el lloc i la data abans esmentats.

 

La vicepresidenta primera

 i consellera executiva

de Cultura i Patrimoni                                                         La propietat

 

 

​​​​​​​ANNEX III

Declaració responsable de no incorre en cap de les prohibicions per obtenir la condició de beneficiari d'una subvenció, establertes en l'article 8.2 de l'Ordenança general de subvencions, i del compromís de mantenir el compliment de les obligacions per reintegrament, conforme a l'article 48.4 de l'Ordenança general de subvencions

El/la Sr./a _________________________________________________________, titular del NIF _________________, representant de l'entitat (si escau) ________________________________________________ amb el CIF ______________________ adreça electrònica vàlida a efectes de notificacions _________________________________________________________________________,i amb domicili _______________________________________________________________________________________________________________

Declaro responsablement,

1. Que no incorro/e en cap de les prohibicions per obtenir la condició de beneficiari d'una subvenció, establertes en l'article 8.2 de la Ordenança general de subvencions,.

2. Que no som/és deutor/a per resolució de reintegrament de cap subvenció i que em/es trobo/a al corrent amb les obligacions tributàries amb l'AEAT i el Consell de Mallorca, així com de les obligacions amb la TGSS.

3. Que no he/a estat sancionat/da o condemnat/da en els darrers tres anys per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere mitjançant resolució administrativa o sentència judicial ferma, de conformitat amb l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat entre dones i homes.

4. Que compleix amb tots els requisits prevists a la convocatòria per ser beneficiari de l'ajuda.

5. Que em/es compromet expressament a mantenir el compliment de l'establert en aquesta declaració durant el període de temps inherent al reconeixement o exercici del dret al cobrament de la subvenció, conforme a l'article 48.4 de l'Ordenança general de subvencions, als efectes prevists als articles 21 i 25 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i de conformitat amb l'article 69 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú.

(Data i signatura)

 

 

ANNEX IV

Declaració responsable relativa a les subvencions o ajudes obtingudes i/o sol·licitades d'altres institucions públiques o privades, per realitzar la mateixa activitat

Nom i llinatges/nom o raó social

NIF / CIF:

Domicili:

carrer o plaça:

núm.:            pis:             localitat:      

codi postal:                      telèfon:                                                fax:

Correu electrònic:

Nom i llinatges del representant de la persona jurídica:

NIF:                                                    telèfon:

DECLARA:

Que amb relació al projecte ______________________________________

presentat dins el Programa per a la restauració dels molins de vent d'extracció d'aigua del pla de sant Jordi de Palma, pluriennal 2024-2027:

(     ) Ha demanat els següents suports econòmics per a aquesta activitat:

Entitat subvencionadora________________________________________Quantia________  

Rebuda ð    Concedida i no rebuda  ð     Denegada ð    No resolta ð

(    )  No ha demanat/rebut altres suports econòmics per a aquesta activitat

Palma, ___ d_________________ de 202___

Signatura  _____________________________                  

 

ANNEX V AUTORITZACIÓ PER A PUBLICAR LA MEMÒRIA D'ACTUACIONS

Sr./Sra_________________________________________________________________________, amb NIF________________________, telèfon _____________________, adreça electrònica ____________________________________________________________, i domicili a ______________________________________________________________________________________________________

autora/autor  de la memòria/les memòries  i/o de les fotografies

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

i titular dels drets de propietat intel·lectual sobre aquesta/aquestes.

AUTORITZO al Consell Insular de Mallorca per a què, en l'exercici de les competències sobre foment del patrimoni històric atribuïdes per l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears i per la normativa de règim local, reprodueixi l'esmentat material del qual som autor/a, i la incorpori a la publicació anual del MPC que s'elabora des del Servei de Patrimoni Històric, mitjançant la publicació en format paper i/o DVD, i a la web del Consell Insular de Mallorca.

Consegüentment, com a propietari dels drets de propietat intel·lectual dels textos i/o fotografies lliurats, exonero el Consell Insular de Mallorca de tota responsabilitat davant qualsevol eventual reclamació sobre drets d'autor d'aquests/d'aquestes com a conseqüència de la publicació esmentada.

Lloc i data

Signatura

 

 ANNEX VI

DECLARACIÓ RESPONSABLE de no trobar-se en la situació prevista en l'article 11 de la Llei 22/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes

El Sr./la Sra……………....................……………………………….., titular del DNI…………...........… com a representant legal de l'entitat ………………………………................................................……….  amb CIF……………….....…..

DECLAR

Que l'entitat……….......................................................…………………… amb CIF…………………………., no ha estat sancionada o condemnada, en els tres darrers anys, per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, sancionada per resolució administrativa ferma o per sentència judicial ferma, de conformitat al previst a la Llei 22/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

(Signatura)

A........................., .......... d .......................... de 202.....