Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTA EUGÈNIA

Núm. 467214
Aprovació definitiva modificació ordenança municipal reguladora de colònies felines

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

No haventse presentat cap reclamació o suggeriment durant el període d'exposició al públic, respecte a l'aprovació inicial de la modificació dels articles 5.a), 5.f), 6, 13 de l'ordenança municipal reguladora de colònies felines, haventse publicat l'anunci relatiu en el Boib núm. 77 de data 8 de juny de 2024, d'acord amb l'article 17.3 de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, es dóna per aprovada definitivament l'esmentada modificació, publicantse íntegrament a continuació el text complet de l'ordenança:

Ordenança municipal reguladora de colònies felines

Article 1.

Les colònies felines corresponen a agrupacions d'individus felins prèviament sense propietari, sociabilitzats i no sociabilitzats, que es troben tant a zones públiques com privades als entorns i a les instal·lacions cartogràficament ubicades i que són controlades dins zona urbana, amb l'objecte de propiciarne el benestar en termes de necessitats bàsiques, alimentació, refugi, neteja i sanitat, així com de controlarles per evitar que accedeixin al medi natural i/o que acabin assilvestrades.

Article 2.

Cada colònia té un responsable, que pot ser una persona física o jurídica, que actua com a posseïdor dels moixos i queda obligat pels continguts d'aquesta ordenança i pels de la resta de normativa aplicable. Cada colònia ha de tenir, a més del responsable, com a mínim, un cuidador, depenent de les necessitats de la colònia, i un veterinari.

Article 3.

Es considera propietari dels moixos integrants d'una colònia l'ajuntament del municipi on aquesta s'ubiqui.

Article 4.

Les colònies felines contenen, segons les necessitats, disponibilitats i ubicació de la colònia:

a)Areners destinats a les deposicions. S'han d'ubicar a zones de fàcil accés perquè es puguin netejar amb la periodicitat adient i allunyats de zones de pas de persones, per evitar molèsties per olors i riscs sanitaris.

 

b)Abeuradors i menjadors.

4.b.1.La freqüència i dosificació d'alimentació s'ha d'establir en relació amb el nombre d'animals presents, fet que han de valorar el responsable i cuidador i s'ha d'evitar, en la mesura del possible, que altres animals accedeixin al menjar.

4.b.2.Les condicions d'higiene de la colònia (desparassitació interna i externa dels individus, entre d'altres) són responsabilitat dels cuidadors i han de ser estrictes quant al manteniment de la higiene de l'entorn i de neteja de menjadores i bevedors.

Les colònies poden contenir també zones per a aixoplugarse, descansar, retenir o capturar els exemplars.

 

c.El menjar preferiblement ha de ser de tipus sec per evitarne la descomposició. Excepcionalment es pot donar aliment humit per capturar individus i per a altres manejos que així ho requereixin.

Article 5.

Els individus felins d'una colònia autoritzada i registrada s'han d'identificar amb microxip, s'han d'esterilitzar i tractar sanitàriament d'acord amb la normativa vigent. Els moixos identificats mitjançant microxip no requereixen passaport sanitari quan disposin de fitxes clíniques per a cada un dels individus de la colònia, elaborades per un veterinari. Els esterilitzats s'han de marcar a l'orella amb senyals (orella dreta als mascles i esquerra a les femelles, segons protocol veterinari).

“Article 5.

a. Les colònies poden estar formades per un màxim de 20 individus. Les colònies existents en el moment de la creació del registre municipal, amb més de 20 individus però que compleixin la resta de requisits exigibles, es poden autoritzar en primera instància amb un informe municipal que detalli la situació i que estableixi en la resolució d'autorització l'obligació de reduir el nombre de moixos a un màxim de 20 en un termini d'un any. Aquesta reducció pot assolirse, entre d'altres, per l'adopció dels membres adoptables de la colònia, per la translocació a altres colònies on hi hagi baixes o per trasllat a centres d'acollida. Aquesta informació ha de constar en el registre previst en el punt 8.”

 

b. La vacunació ha de ser anual, sempre que sigui possible, per a la trivalent (panleucopènia felina, calicivirosi felina i herpesvirosi felina).

 

c. L'esterilització s'ha de fer a tots els moixos de la colònia i, preferentment, abans dels 6 mesos d'edat.

 

d. S'ha de fer un control antiparasitari intern i extern.

 

e. El seguiment sanitari de la colònia l'ha de fer un veterinari clínic. Aquest manescal ha d'establir un protocol de maneig de la colònia, que ha d'incloure campanyes d'esterilització, control parasitològic i desinfecció, campanyes de vacunació, seguiment de zoonosis, etc. En cas d'establir una fitxa clínica per a cada exemplar de la colònia, pot substituir el passaport sanitari. Aquesta fitxa ha d'incloure les dades sanitàries, de tractament, diagnosi i totes les altres que puguin tenir rellevància.

El responsable de la colònia ha de dur un registre d'incidències, altes, baixes i desaparicions.

Les dades a què fa referència aquest punt que siguin susceptibles de figurar en el registre establert en el punt 8 d'aquesta ordenança, s'han de comunicar i actualitzar als efectes oportuns.

 

f. S'han de sacrificar els animals malalts, i/o irrecuperables fisiològicament quan el veterinari així ho determini en l'informe facultatiu corresponent.”

 

g. S'ha de garantir l'assistència veterinària necessària als exemplars que presentin símptomes o lesions, amb aïllament de la colònia si els serveis veterinaris ho consideren necessari.

 

h. En cas de detectarse el virus de la ràbia a individus de la colònia, s'ha d'aplicar el Pla Nacional de Contingència Contra la Ràbia Animal, així com altres plans o protocols d'aplicació obligada en cas d'altres malalties.

Article 6.

La resta de moixos que es trobin a l'entorn urbà i no formin part d'una colònia felina registrada ni es trobin degudament identificats i/o controlats al domicili pel propietari, tenen la consideració d'assilvestrats, i l'Ajuntament n'és el responsable.”

Article 7.

Cada colònia felina ha de disposar d'autorització municipal, que és vigent fins a l'extinció natural de la colònia si n'és el cas, sense perjudici del que es preveu en l'article 10 d'aquest document. La colònia ha de ser inscrita en el registre corresponent, que ha de tenir caràcter públic, creat a aquest efecte per l'ajuntament del municipi en què es trobi ubicada. Abans de resoldre sobre la creació de la colònia, s'ha de publicar en el BOIB i al tauler d'anuncis de l'ajuntament el projecte amb, com a mínim, les dades dels apartats a) a d) del punt 8, amb un termini d'audiència de 15 dies.

Article 8.

En el registre de colònies felines, que ha de tenir caràcter públic sense perjudici del que s'estableix en aquest sentit en la normativa vigent en matèria de protecció de dades, hi ha de figurar, com a mínim, la informació següent:

a. Nom, número de la colònia, data de creació i nombre d'exemplars integrants.

 

b. Nom i DNI del responsable de la colònia (persona física o jurídica) i dels cuidadors, si escau, i del veterinari responsable, així com les dades de contacte.

 

c. Cartografia de les instal·lacions fixes i detall de les que no són fixes: menjadors, casetes…

 

d. Inventari dels exemplars felins integrants de la colònia, amb detall de la identificació, fitxes de reconeixement o marques, altes i baixes, esterilització, tractaments sanitaris...

 

e. Incidències i seguiment ciutadà: s'han de fer constar els comentaris, suggeriments o queixes dels veïnats, així com el detall de mesures preses, si escau.

El responsable de la colònia està obligat a comunicar els canvis en les dades registrades que es puguin produir, a l'efecte d'actualitzarne el registre.

Article 9.

La localització de cada colònia s'ha d'identificar sempre que ho trobi oportú l'ajuntament, consultat el responsable de la colònia, amb un rètol a la via pública, en el qual ha de figurar, com a mínim, el número de registre.

Article 10.Sense perjudici de la funció inspectora que correspon a l'ajuntament arran de la competència en la matèria, les colònies felines han de ser objecte de revisió municipal cada any i s'han d'actualitzar les dades del registre escaients. Han de constar en l'informe municipal els aspectes necessaris per valorar que es compleix la normativa aplicable, els objectius de la colònia i la resolució favorable de les incidències amb la ciutadania previstes en el punt 8.e d'aquesta ordenança. En cas que l'informe municipal de la inspecció determini motivadament la necessitat de revocar l'autorització de la colònia i/o del responsable, s'ha de procedir segons el que s'estableix en el punt següent d'aquesta ordenança.

Article 11.

Les colònies felines:

a) Han d'estar ubicades dins el nucli urbà i a més de 200 m del límit del nucli cap a l'interior d'aquest.

 

b) No poden ubicarse a menys de 200 m de centres hospitalaris, llars d'ancians i geriàtrics, escoletes, escoles, col·legis, parcs infantils, zones de bany i, en general, on puguin generar riscos sanitaris, impactes i molèsties no admissibles. En el cas de centres d'atenció especial i residències i altres, es pot establir a través d'un conveni amb l'ajuntament la ubicació de colònies properes per raons terapèutiques. En aquest darrer cas, es poden establir condicions sanitàries i de seguretat per a les persones, addicionals a les que es preveuen amb caràcter general en aquesta ordenança.

 

c) Per a les zones aeroportuàries, la distància mínima és la que estableix AENA.

 

d) Arran de queixes i incidents documentats, l'ajuntament pot establir mesures de caràcter específic, dirigides a esmenar la situació detectada, més restrictives que les previstes per a les colònies felines amb caràcter general. La no adaptació de la colònia a aquestes mesures o la no observança, pot donar lloc a la revocació de l'autorització de la colònia.

 

e) En cas de revocació de l'autorització d'una colònia, la mesura s'ha de comunicar amb un mes d'antelació i els individus integrants de la colònia s'han de distribuir, sempre que hi hagi lloc, a altres colònies dins el mateix municipi o bé poden ser adoptats per membres d'associacions o particulars, reubicats o traslladats a centres de recollida i acollida, o altres d'objecte similar. Aquestes actuacions s'han de materialitzar en el termini que estableixi l'Ajuntament amb el responsable.

 

f) En el cas que el responsable i/o cuidador de la colònia no actuï d'acord amb la declaració responsable (annex I) signada amb l'ajuntament o amb els continguts d'aquesta ordenança, i així es faci constar motivadament en l'informe municipal a què fa referència el punt 10, quedaran  inhabilitats per  ser  responsables i/o cuidadors de colònies de moixos.

 

g) Quan el responsable de la colònia renunciï a ferse'n càrrec, fet que ha de comunicar amb una antelació mínima de dos mesos, o si sorgeixen causes de força major i no hi ha substitut del municipi, es pot autoritzar un responsable i/o cuidadors temporalment per exercir la gestió de la colònia. En tots cas, si de la situació anterior es deriva la revocació de la colònia per falta de responsable i/o cuidadors, els moixos integrants de la colònia s'han de distribuir, sempre que hi hagi lloc, a altres colònies al mateix municipi o bé poden ser adoptats per membres d'associacions o particulars, reubicats o traslladats a centres de recollida i acollida, o altres d'objecte similar, en el termini pactat entre l'ajuntament i el responsable i/o cuidadors temporals.

Article 12.

Queden  prohibides:

a) Les colònies no autoritzades.

b) Qualsevol acció conduent a l'alimentació ocasional o continuada de moixos, a la facilitació de la presència, concentració, lliure deambulació i/o assilvestrament tant al medi urbà com al medi natural.

Article 13.

És responsabilitat de l'Ajuntament actuar sobre individus felins a l'entorn humà aplicant un pla de control de natalitat (CER o similars) per evitar una procreació incontrolada dels individus i amb l'objecte de disminuir la població. S'entén com a entorn humà les zones habitades (urbanitzacions, polígons, etc.).”

Article 14.

Coordinació dels òrgans tècnics municipals.

La FELIB ha de prestar assessorament als òrgans tècnics municipals amb l'objecte de l'aplicació eficient i del seguiment d'aquesta proposta de regulació de colònies felines.

Article 15.

Règim sancionador.

Sense perjudici de les responsabilitats penals i administratives en matèria de benestar animal i altres àmbits legislatius que siguin aplicables, l'incompliment dels extrems previstos en aquesta ordenança poden ser sancionats d'acord amb el règim següents.

a. Sancions lleus (de 60 € a 750 €).

15.a.1.Molestar els exemplars integrants de la colònia, usarne el menjar o instal·lacions, inclosos els areners, sense furtarlos ni ferlos malbé, o apropiarse'n, per a animals domèstics o per part de persones.

15.a.2.Fer tasques pròpies del manteniment de la colònia per part de qui no en sigui responsable, cuidador, ni veterinari.

15.a.3.Alimentar ocasionalment els moixos, facilitarne la presència, concentració, lliure deambulació i/o assilvestrament al medi urbà, sense l'autorització pertinent.

b. Sancions greus  (de 751 € a 1.500 €).

15.b.1.Causar perjudicis als exemplars d'una colònia felina o als béns materials que la integren.

15.b.2.Abandonar moixos a les proximitats de la colònia.

15.b.3.Establir colònies felines no autoritzades.

c. Sancions molt greus  (de 1.501 € a 3.000 €).

15.c.1.Causar perjudicis als exemplars integrants d'una colònia felina o als béns materials que la integren, furtarne o destruirlos.

15.c.2.Alimentar els moixos, facilitarne la presència, concentració,   lliure deambulació i/o assilvestrament, o  propiciar l'existència de colònies felines dins vedats, refugis de fauna, espais naturals protegits i/o Xarxa Natura 2000, sense l'autorització del titular del vedat o refugi de caça i/o de l'òrgan ambiental competent, sense perjudici d'altres autoritzacions aplicables.

Article 16.

Accés preferent a subvencions i bonificacions.

a. En el cas que s'estableixi en l'àmbit autonòmic, la identificació obligatòria dels individus felins, l'administració competent pot establir les mesures necessàries perquè la identificació (xip) i el registre en el RIACIB (alta en el sistema) dels exemplars de conformitat amb aquesta ordenança siguin bonificades en un 100 %

 

b.Es poden implementar línies de subvenció dirigides a cobrir les necessitats de les colònies felines, sensibilització, benestar animal, etc., i expressament col·locació del xip i registres en el RIACIB (alta en el sistema) mentre els ordenaments autonòmics no estableixin la bonificació prevista en el punt anterior. Les convocatòries de subvencions del Consell de Mallorca que es destinin a colònies felines, poden incloure les despeses anteriors entre les activitats subvencionables, així com també l'esterilització, els honoraris dels veterinaris i altres derivades de l'aplicació d'aquesta ordenança en funció de cada convocatòria.

 

c. Cal tenir en compte que les colònies felines estan exemptes de pagar les taxes i preus públics que les ordenances municipals estableixen per tinença d'animals de companyia.

Disposició addicional

Si hi ha colònies prèviament existents, es poden proposar distàncies alternatives a les previstes en els punts 11.a i 11.b, si es disposa, en el cas que sigui  preceptiu, d'un informe de l'autoritat sanitària, cinegètica i/o ambiental, sense perjudici d'altres que hi siguin aplicables.

Disposició transitòria

S'estableix un termini d'un any natural a partir de l'entrada en vigor d'aquesta ordenança per legalitzar, amb l'autorització oportuna i l'alta en el registre previst, les colònies existents que compleixin els requisits en l'àmbit municipal corresponent.

La present ordenança entrarà en vigor a partir de la publicació del seu text íntegre en el Boib., el que es fa públic per a general coneixement.

 

Santa Eugènia a la data de la signatura electrònica: 24 de juliol de 2024

El batle José Luis Urraca Martín