Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS

Núm. 452418
Resolució del director general de Personal Docent i Centres Concertats per la qual s’aprova la Instrucció 1/2024 per a la constitució de les borses de crèdit horari de les organitzacions sindicals i per a la tramitació de les sol·licituds dels alliberaments sindicals del sector docent

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El sistema de relacions laborals en l'Estat espanyol es basa, entre d'altres principis, en el dret a la llibertat sindical, previst en l'article 28.1 de la Constitució espanyola, com el dret de tots a sindicar-se lliurement i en l'atribució de la facultat de tutelar i defensar els interessos col·lectius i els drets individuals, econòmics i socials dels treballadors, a través de les organitzacions sindicals. A més, l'article 37 reconeix el dret a la negociació col·lectiva laboral.

El títol IV de la Llei orgànica 11/1985, de 2 de agost, de llibertat sindical (LOLS), regula l'acció sindical i reconeix, en l'article 8.2.b), el dret a la negociació col·lectiva; en el mateix sentit, l'article 15 del Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic (TRLEBEP), aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, reconeix el dret dels empleats públics a la negociació col·lectiva i a la participació en la determinació de les condicions de treball.

El capítol IV del títol III del TRLEBEP regula el dret a la negociació col·lectiva i a la representació, que s'articulen, respectivament, mitjançant les meses de negociació i les juntes de personal, i el dret a la participació institucional.

En el sector docent, la negociació col·lectiva és competència de la Mesa Sectorial d'Educació, prevista en l'article 70 de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears (LEIB); regulada en l'article 3 del Decret 45/2022 de 28 de novembre, pel qual es regulen les meses de participació per sectors de la comunitat educativa de les Illes Balears en l'àmbit de l'educació no universitària, i amb un reglament d'organització i funcionament aprovat per Acord del Consell de Govern de 23 de febrer de 2018 (BOIB núm. 25, de 24 de febrer). Quant a la representació dels funcionaris docents de l'ensenyament públic no universitari al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, correspon a les juntes de personal docent no universitari de Mallorca, de Menorca i d'Eivissa i Formentera, establertes per Acord del Consell de Govern de 21 de setembre de 2018 (BOIB núm. 118, de 25 de setembre) i reconegudes en l'article 71 de la LEIB. Finalment, el dret a la constitució de seccions sindicals en les diferents illes es reconeix en l'article 8.1.a) de la LOLS i, per a totes, en la Sentència d'1 d'abril de 1995 del Tribunal Suprem (Sala Contenciosa Administrativa, Secció 6a).

Per a l'exercici de la funció representativa l'article 41 del TRLEBEP preveu una sèrie de garanties, entre les quals s'hi troba un crèdit de 40 hores mensuals dins la jornada de treball i retribuïdes com treball efectiu en favor dels representants dels treballadors. En aquesta línia, l'article 48.c) de la mateixa Llei estableix un permís per exercir funcions sindicals o de representació del personal.

Pel que fa als delegats sindicals, l'article 10 de la LOLS determina el nombre de delegats sindicals en funció del nombre de treballadors i de la representació sindical i indica que els delegats sindicals han de tenir les mateixes garanties que els membres de les juntes de personal docent, entre les quals s'entén inclòs el mateix crèdit horari, tenint en compte, també, el que disposa l'article 68 del Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre.

Ara bé, la normativa esmentada no preveu la possibilitat d'acumular el crèdit d'hores sindicals, la qual cosa necessita la voluntat concurrent de l'empresa —l'Administració— i dels representants dels treballadors; l'ús del qual és una decisió interna de cada organització sindical en favor del desenvolupament eficaç de la seva activitat sindical tant dins com fora de l'empresa, però sense oblidar que el crèdit és una facultat del representant dels treballadors necessària per al compliment de les seves funcions (STC 70/2000, de 13 de març), sense perjudici que el cedesqui voluntàriament al sindicat a l'efecte de permetre que l'acció sindical sigui més eficaç mitjançant l'acumulació del crèdit horari sindical i l'aplicació d'aquests en favor dels nomenats permanents o alliberats sindicals.

El darrer acord mitjançant el qual l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i les organitzacions sindicals pactaren, entre d'altres coses, la possibilitat que els sindicats acumulessin el crèdit i constituïssin una borsa de crèdit horari sindical va ser l'Acord de la Mesa General de Negociació, de 2 de març de 2006, sobre el desplegament de l'acció sindical de les juntes de personal, dels comitès d'empresa, dels delegats i delegades de personal i de les seccions sindicals en l'àmbit de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, ratificat per Acord del Consell de Govern de 7 d'abril de 20226 (BOIB núm. 55, de 14 d'abril). L'Acord el va suspendre unilateralment l'Administració, d'acord amb l'article 30.10 de l'EBEP, mitjançant l'Acord del Consell de Govern de dia 23 de setembre de 2011 pel qual s'adopten mesures per a la reducció del dèficit públic en relació amb la suspensió de l'aplicació de pactes i acords subscrits entre l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i les organitzacions sindicals més representatives relatius al desplegament de l'acció social (BOIB núm. 145, de 27 de setembre).

L'Acord de l'any 2011 permet constituir borses de crèdit horari sindical, entre d'altres, del sector docent, com a resultat de sumar les hores procedents de cada membre de l'única —aleshores— Junta de Personal Docent i de cada delegat sindical (punt tercer), tot i que concedeix un 25 % addicional sobre el crèdit horari anterior (punt sisè); determina que les organitzacions sindicals poden distribuir lliurement les hores de què disposin sempre que la persona beneficiària pertanyi al sector docent i que per poder acumular un crèdit horari a temps total, que suposi la dispensa total d'assistència al treball a càrrec del beneficiari, seran necessàries un mínim de 140 hores mensuals (punt quart); i atribueix la competència en aquesta matèria a la Direcció General de Recursos Humans —actualment, Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats— (punt cinquè).

Amb posterioritat, pel que fa al sector docent, l'Acord del Consell de Govern de 6 de juliol de 2018 pel qual s'adopten mesures per a la recuperació dels drets sociolaborals del personal docent no universitari en relació amb el desplegament de l'acció sindical (BOIB núm. 84, de 7 de juliol de 2018), atorga vint alliberaments compensatoris i de suport a l'acció sindical a les organitzacions sindicals amb representació a la Mesa Sectorial d'Educació, que s'han de repartir de manera proporcional als resultats obtinguts en les eleccions sindicals, segons el percentatge de representació, de forma que les fraccions que en resultin es consideren hores acumulables al crèdit de cada sindicat. A més, els alliberaments s'han de regir pels articles 17 a 19 de l'Acord de la Mesa General de Negociació, de 2 de març de 2006, de forma que tres alliberats addicionals del sector docent es repartiran entre els sindicats més representatius en l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

En l'àmbit dels alliberaments que tenen com a finalitat facilitar la negociació col·lectiva són aplicables d'altres instruments:

— El Pacte de la Mesa de Negociació dels Empleats Públics de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears pel qual es determina l'assignació dels recursos necessaris per al desenvolupament de l'Acord d'aquesta Mesa de dia 20 de juliol de 2016.

— La Resolució de 30 de juny de 2017 de la Secretaria d'Estat de Funció Pública per la qual s'aprova i publica l'Acord de les Meses Generals de Negociació de l'Administració General de l'Estat de 30 de maig de 2017, pel qual es modifica l'Acord de 29 d'octubre de 2012, sobre assignació de recursos i racionalització de les estructures de negociació i participació (BOE núm. 159, de 05.07.2017).

— La Resolució de la directora general de Personal Docent de concessió d'un crèdit horari en favor de les organitzacions sindicals presents en la Mesa Sectorial d'Educació per la participació en un grup de treball per a l'aplicació de l'Acord de 27 de febrer de 2023 de mesures sociolaborals i de millores educatives.

— L'Acord de la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques i les organitzacions sindicals Confederació Sindical de Comissions Obreres de les Illes Balears i la Unió General de Treballadors relatiu a l'assignació dels recursos necessaris per a la participació institucional com a membres del Consell Econòmic i Social, signat el 28 de febrer de 2018, pel que fa als alliberaments sindicals per a la participació institucional.

Finalment, quant a la vinculació de la durada dels alliberaments sindicals amb la durada del curs escolar, s'han tenir en compte la Declaració institucional de 22 de març de 2023 de la Mesa Sectorial d'Educació, i la Sentència núm. 499/2023, de 9 de juny, de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

En definitiva, aquesta Resolució té per objecte aprovar les instruccions per a la constitució de les borses de crèdit horari de les organitzacions sindicals i per a la tramitació de les sol·licituds dels alliberaments sindicals del sector docent, atesa la normativa i els instruments jurídics esmentats anteriorment.

Com a instrument tècnic d'organització de l'Administració, l'article 21.1 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix que els òrgans superiors i directius impulsen i dirigeixen l'activitat administrativa per mitjà d'instruccions; això és, mitjançant regles internes adreçades a establir pautes o criteris d'actuació, per les quals s'han de regir, en general, els òrgans i les unitats administratives dependents, o aquells que les han d'aplicar per raó de la matèria o les tasques que desenvolupen.

D'acord amb el punt cinquè de l'Acord del Consell de Govern de dia 23 de setembre de 2011, i amb l'acord de la Mesa Sectorial d'Educació, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la Instrucció per a la constitució de les borses de crèdit horari de les organitzacions sindicals i per a la tramitació de les sol·licituds dels alliberaments sindicals del sector docent, que figura com a annex d'aquesta Resolució.

2. Determinar que aquesta Instrucció té efectes des del dia en què es dicta.

3. Publicar aquesta Instrucció en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Interposició de recursos

Contra aquesta resolució, que no exhaureix la via administrativa, d'acord amb l'article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i l'article 121  i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, es pot interposar recurs d'alçada davant el conseller d'Educació i Universitat en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació de la resolució.

 

Palma, en la data de signatura electrònica (16 de juliol de 2024)

El director general de Personal Docent Ismael Alonso Sánchez

 

 

ANNEX Instrucció 1/2024 per a la constitució de les borses de crèdit horari de les organitzacions sindicals i per a la tramitació de les sol·licituds dels alliberaments sindicals del sector docent

1. Objecte

Aquesta Instrucció té per objecte establir les pautes i els criteris per a la constitució de les borses de crèdit horari de les organitzacions sindicals i per a la tramitació de les sol·licituds dels alliberaments sindicals.

2. Concepte de crèdit horari de les organitzacions sindicals

2.1. Les organitzacions sindicals amb representació en les diferents juntes de personal docent no universitari disposen del crèdit horari següent:

— 40 hores mensuals per a cada membre de les juntes de personal

— 40 hores mensuals per a cada delegat de les seccions sindicals

2.2. La xifra global que resulta de sumar, per a cada sindicat, les hores que li corresponen en còmput anual pels conceptes de l'apartat anterior constitueix el crèdit horari de cada organització sindical.

2.3. A la xifra del crèdit horari se li ha d'aplicar un 25 % addicional, d'acord amb el segon paràgraf de l'acord sisè de l'Acord del Consell de Govern de dia 23 de setembre de 2011.

2.4. Així mateix, si l'instrument jurídic corresponent ho preveu, es podran incorporar al crèdit horari les hores sobrants després de la distribució, per a la concessió d'alliberaments sindicals, d'altres crèdits.

3. Constitució de la borsa horària

3.1. Per a la constitució vàlida de la borsa horària és necessari que els membres de les juntes de personal docent no universitari i els delegats sindicals cedeixin voluntàriament la totalitat del crèdit horari que els correspon en favor de l'organització sindical a la qual pertanyen.

3.2. La cessió s'ha de fer per escrit i s'ha de comunicar a la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats. En cas de substitució d'un membre de la junta o d'un delegat sindical, és necessari acreditar la nova cessió.

3.3. La cessió del crèdit suposa la renúncia en favor de l'organització sindical.

4. Condicions de la distribució del crèdit horari

4.1. Les organitzacions sindicals poden distribuir lliurement les hores de què disposen sempre que respectin les condicions establertes en aquesta Instrucció.

4.2. La distribució del crèdit només es pot aplicar per a l'alliberament de la persona beneficiària del crèdit a jornada completa, mitjançant la utilització de 140 hores de la borsa horària, o a mitja jornada,  mitjançant la utilització de 70 hores.

4.3. Els crèdits són d'ús mensual, per la qual cosa el crèdit horari no utilitzat no es pot acumular en mesos posteriors.

4.4. Les persones beneficiàries del crèdit horari han de pertànyer al sector docent.

5. Alliberaments sindicals compensatoris

5.1. Els alliberaments sindicals compensatoris es preveuen en l'Acord del Consell de Govern de 6 de juliol de 2018 pel qual s'adopten mesures per a la recuperació dels drets sociolaborals del personal docent no universitari en relació amb el desplegament de l'acció sindical (BOIB núm.84, de 7 de juliol de 2018).

5.2. Les organitzacions sindicals representades a la Mesa Sectorial d'Educació s'han de repartir vint alliberaments compensatoris i de suport a l'acció sindical, de manera proporcional als resultats obtinguts en les eleccions sindicals, segons el percentatge de representació que hi tengui cada sindicat.

5.3. A més, els sindicats que, de conformitat amb la Llei orgànica 11/1985, de 2 d'agost, de llibertat sindical, tinguin la consideració de més representatius en l'àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears, es repartiran tres alliberats per aquest concepte.

5.4. Les fraccions que en resultin es consideraran hores acumulables al crèdit horari de cada sindicat.

6. Alliberaments sindicals per la participació en un grup de treball per a l'aplicació de l'Acord de 27 de febrer de 2023 de mesures sociolaborals i de millores educatives

6.1. Aquests alliberaments es preveuen en la Resolució de la directora general de Personal Docent de concessió d'un crèdit horari en favor de les organitzacions sindicals presents en la Mesa Sectorial d'Educació per la participació en un grup de treball per a l'aplicació de l'Acord de 27 de febrer de 2023 de mesures sociolaborals i de millores educatives.

6.2. Les organitzacions sindicals representades a la Mesa Sectorial d'Educació disposen de cinc alliberaments a jornada completa i d'un a mitja jornada.

7. Alliberaments sindicals per al grup de treball per al desenvolupament de l'Acord de la Mesa de Negociació dels Empleats Públics de 20 de juliol de 2016

7.1. Aquests alliberaments es preveuen en el Pacte de la Mesa de Negociació dels Empleats Públics de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears pel qual es determina l'assignació dels recursos necessaris per al desenvolupament de l'Acord d'aquesta Mesa de dia 20 de juliol de 2016.

7.2. Les organitzacions sindicals representades a la Mesa de Negociació dels Empleats Públics disposen de tres alliberaments a jornada completa, que poden pertànyer a qualsevol dels sectors representats en la Mesa.

7.3. En cas que l'organització sindical designi, com a alliberat sindical, a un funcionari docent de l'ensenyament no universitari, ha de sol·licitar l'alliberament davant la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats.

7.4. Les organitzacions sindicals han de comunicar a la Direcció General de Funció Pública els alliberaments concedits en el sector docent.

8. Alliberaments sindicals per a la participació institucionals en el Consell Econòmic i Social de les Illes Balears

8.1. Aquests alliberaments es preveuen en l'Acord de la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques i les organitzacions sindicals Confederació Sindical de Comissions Obreres de les Illes Balears (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT) relatiu a l'assignació dels recursos necessaris per a la participació institucional com a membres del Consell Econòmic i Social, signat el 28 de febrer de 2018.

8.2. Les organitzacions sindicals CCOO i UGT, com a organitzacions sindicals més representatives de conformitat amb el que disposen els articles 6.2 i 7.1 de la Llei orgànica 11/1985, de 2 d'agost, de llibertat sindical, disposen, cadascuna, de quatre alliberaments a jornada completa, que poden poden pertànyer a qualsevol dels sectors dels empleats públics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

8.3. En cas que l'organització sindical designi, com a alliberat sindical, un funcionari docent de l'ensenyament no universitari, ha de sol·licitar l'alliberament davant la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats.

8.4. Les organitzacions sindicals han de comunicar a la Direcció General de Funció Pública els alliberaments concedits en el sector docent.

9. Alliberaments sindicals per a la negociació en les Meses Generals de Negociació de l'Administració General de l'Estat

9.1. Aquests alliberaments es preveuen en la Resolució de 30 de juny de 2017, de la Secretaria d'Estat de Funció Pública, per la qual s'aprova i publica l'Acord de les Meses Generals de Negociació de l'Administració General de l'Estat de 30 de maig de 2017, pel qual es modifica l'Acord de 29 d'octubre de 2012, sobre assignació de recursos i racionalització de les estructures de negociació i participació (BOE núm. 159, de 05-07-2017).

9.2. Aquests alliberaments s'han de sol·licitar davant l'Administració General de l'Estat i la concessió s'ha d'acreditar davant la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats.

10. Durada dels alliberaments sindicals

10.1. La durada dels alliberaments sindicals es vincula a la durada del curs escolar, amb la qual cosa l'alliberament no pot tenir efectes abans de l'1 de setembre d'un any ni finalitzar després del 31 d'agost de l'any següent.

10.2. Una vegada concedit l'alliberament a una persona determinada, no es podrà substituir la persona beneficiària, tret de causes de força major degudament justificades. No obstant l'anterior, de forma excepcional per situacions sobrevingudes, l'organització sindical pot substituir la persona beneficiària sempre que no impliqui un augment de la quota per a la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats.

11. Efectes dels alliberaments sindicals

11.1. Amb caràcter general els efectes dels alliberaments sindicals comencen l'1 de setembre de cada any. En particular, després de la celebració d'unes eleccions sindicals, la constitució de la borsa de crèdit horària sindical i els efectes dels alliberaments sindicals que se'n derivin es demoren a l'1 de setembre següent a la  data en què es constitueixin les noves juntes de personal docent no universitari.

11.2. En el cas de sol·licituds d'alliberaments sindicals presentades quan ja s'ha iniciat el curs escolar, els efectes de l'alliberament comencen des del dia en què s'incorpori el funcionari interí que substitueix la persona beneficiària.

11.3. En el cas de sol·licituds d'alliberaments sindicals en què la persona beneficiària sigui un funcionari interí, els efectes de l'alliberament estan condicionats a l'adjudicació d'una plaça per al curs escolar i finalitzen amb el cessament com a funcionari interí.

11.4. En el cas de sol·licituds d'alliberament sindical en què la persona beneficiària sigui un funcionari interí objecte de tutorització, es pot sol·licitar l'alliberament, sempre que no interfereixi negativament en el procediment de tutorització.

11.5. En el cas de sol·licituds d'alliberament sindical en què la persona beneficiària sigui un funcionari en pràctiques, es pot sol·licitar l'alliberament a mitja jornada d'un funcionari en pràctiques, en la fase de pràctiques que ha de desenvolupar per superar el procés selectiu.

11.6. En tots els casos, la concessió dels alliberaments està condicionada a què les persones que designin les organitzacions sindicals estiguin en situació de servei actiu, per poder gaudir-ne.

12. Procediment de tramitació dels alliberaments sindicals

12.1. Per a la concessió dels alliberaments sindicals, és necessari presentar una sol·licitud a la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats, que és l'òrgan competent per dictar les resolucions corresponents. Es considerarà que la persona que sol·licita l'alliberament sindical disposa de les facultats necessàries per fer-ho en nom de l'organització sindical.

12.2. Abans de l'1 de juliol de cada curs escolar, les organitzacions sindicals han de presentar la primera sol·licitud d'alliberaments sindicals, en funció de les seves previsions, en la qual, a més del que s'indica en el punt següent han de:

a) Aportar els escrits mitjançant els quals els membres de la Junta i els delegats sindicals cedeixen a l'organització sindical part o totes les hores que els corresponen.

b) Indicar les persones designades com a delegats de les seccions sindicals (constituïdes d'acord amb les regles internes de funcionament de cada sindicat) en cadascuna de les illes.

c) Designar les persones beneficiàries dels alliberaments a què fan referència els apartats 6, 7 i 8 anteriors, si s'escau.

12.3. La resta de sol·licituds s'han de presentar amb un mínim de quinze dies hàbils d'antelació a la data en què es pretenguin els efectes, amb la finalitat que, si s'escau, la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats pugui gestionar la substitució, al centre educatiu, de la persona alliberada.

12.4. Totes les sol·licituds han d'incloure la informació següent:

a) Indicació de les persones que gaudiran de l'alliberament, la condició de funcionari interí, en pràctiques o de carrera i el cos docent.

b) Indicació de l'illa en què exercirà l'acció sindical, únicament a efecte de gestió interna i de control de nòmines, atès que la presa de possessió s'ha de fer telemàticament en un «centre» mitjançant el GestIB, i a aquests efectes, els sindicats de cada illa estan considerats «centres» diferenciats seguint l'organització territorial de les juntes de personal.

c) Indicació del tipus d'alliberament, si és a jornada completa o si és a mitja jornada.

12.5. En cas que d'un curs escolar a un altre no variïn les persones cedents del crèdit, les persones designades com a delegats sindicals o les persones beneficiàries dels alliberaments a què fan referència els apartats 6, 7 i 8 anteriors, és suficient que es declari responsablement aquesta circumstància en la sol·licitud.

12.6. La Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats pot denegar els alliberaments sindicals en els casos següents:

a) Quan els efectes de l'alliberament siguin posteriors al darrer tràmit ordinari d'adjudicació de substitucions.

b) En el cas que l'alliberament sindical impedeixi la prestació del servei educatiu per manca de funcionaris interins substituts en una determinada especialitat.

12.7. El termini per resoldre i notificar la sol·licitud és de quinze dies hàbils. Transcorregut aquest termini, el silenci administratiu té efectes estimatoris.

12.8. Contra la resolució que finalitza el procediment, que no exhaureix la via administrativa, les persones interessades poden interposar un recurs d'alçada davant el conseller d'Educació i Universitats, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se notificat, d'acord amb el que estableixen els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

13. Criteris addicionals per gaudir del crèdit sindical

13.1. L'alliberat sindical pot desenvolupar l'acció sindical en la illa en què l'organització sindical consideri necessari, amb independència del centre educatiu de destinació.

13.2. El gaudi d'un crèdit sindical inferior a 70 hores mensuals s'ha de fer amb la  comunicació prèvia al director amb l'antelació suficient, a l'efecte de facilitar l'organització del centre. Si és necessari, el director ha de tenir en compte aquesta circumstància a l'hora d'elaborar els horaris.

Les discrepàncies s'han de posar en coneixement del Departament d'Inspecció Educativa perquè arbitri les mesures necessàries per conjugar el dret a l'educació dels alumnes i el dret a la llibertat sindical.

13.3. L'1 de setembre cada sindicat ha de comunicar a la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats la relació de docents que s'han presentat al sindicat físicament, a l'efecte que, d'ofici, es faci la presa de possessió al Gestib amb efectes des d'aquesta data.