Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS
Núm. 452417
Instruccions per les quals es regula el procediment per gaudir d’exempció o bonificació en el preu de la primera matrícula dels ensenyaments oficials de grau o de màster a centres d’ensenyaments artístics superiors
La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, d'acord amb la redacció establerta en la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, regula els ensenyaments artístics superiors en els articles 54 a 57.
De conformitat amb el seu contingut, la Llei 1/2024, de 7 de juny, regula de manera específica els ensenyaments artístics superiors i estableix l'organització i equivalències dels ensenyaments artístics professionals.
El Reial decret 1614/2009 ordena els ensenyaments artístics superiors des de la doble perspectiva de la integració d'aquests ensenyaments en el sistema educatiu i el plantejament global del conjunt dels ensenyaments artístics, i preveu els ensenyaments de màster i els estudis de doctorat en l'àmbit de les disciplines que els són pròpies mitjançant convenis amb les universitats.
L'article 36.1 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix que, en matèria d'ensenyament no universitari, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té competència exclusiva en el règim de beques i ajudes amb fons propis.
Així mateix, l'article 83 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, d'acord amb la redacció de la Llei 3/2020, de 30 de desembre, comana a l'Estat l'establiment d'un sistema general de beques i ajuts a l'estudi, amb càrrec als seus pressuposts generals, amb la finalitat que totes les persones, independentment del lloc de residència, gaudeixin de les mateixes condicions en l'exercici del dret a l'educació.
L'apartat 10.bis de l'article 103 decies de la Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre el règim específic de taxes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix que els alumnes matriculats a centres propis d'ensenyaments artístics superiors, que reuneixin determinats criteris acadèmics i/o socioeconòmics i que no siguin beneficiaris de les beques generals amb càrrec als pressuposts generals de l'Estat, poden tenir dret a l'exempció o bonificació del preu de matrícula dels ensenyaments oficials de grau o de màster i estableix que els criteris que s'han de reunir per tenir dret a les bonificacions, així com l'abast de les exempcions o bonificacions han de ser aprovats, amb caràcter anual, mitjançant un acord del Consell de Govern.
Amb aquesta finalitat, amb data 28 de juny de 2024, el Consell de Govern va aprovar l'Acord pel qual s'aproven els criteris acadèmics i/o socioeconòmics que s'han de complir per poder gaudir d'exempció o bonificació en el preu de la primera matrícula dels ensenyaments oficials de grau o de màster a centres propis d'ensenyaments artístics superiors (BOIB Núm. 86 de 29 de juny), que són conseqüència de l'aplicació de la mesura prevista al Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears (BOIB núm. 71, de 28 de maig).
En la mateixa línia, en data 16 de juliol s'aprovaren pel Patronat de la FESMAE-IB els criteris acadèmics i/o socioeconòmics que s'han de complir per poder gaudir d'exempció o bonificació en el preu de la primera matrícula dels ensenyaments oficials de grau als centres d'ensenyaments artístics superiors dependents de la Fundació per als Estudis Superiors de Música i Arts Escèniques de les Illes Balears.
D'acord amb el Decret 4/2024, de 17 de maig, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol, pel Decret 17/2023, de 23 d'agost, i pel Decret 1/2024, de 4 de gener, fent ús de les seves competències i per donar compliment a l'objectiu, d'acord amb el que estableix l'article 21 de la Llei 3/2003 de 26 de marc, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, dict la següent
Resolució
1. Aprovar les instruccions relatives al procediment per gaudir d'exempció o bonificació en el preu de la primera matrícula dels ensenyaments oficials de grau o de màster a centres d'ensenyaments artístics superiors que figuren a l'annex 1.
2. Aprovar el model de sol·licitud d'exempció o bonificació en el preu de la primera matrícula dels ensenyaments oficials de grau o de màster a centres d'ensenyaments artístics superiors, el qual figura a l'annex 2.
3. Aprovar la declaració responsable dels membres computables pel que fa a les dades econòmiques referides a l'IRPF de l'exercici 2023 que figura a l'annex 3.
4. Autoritzar la direcció general d'Universitats, Recerca i Ensenyaments Artístics Superiors perquè adopti les mesures necessàries per aplicar aquesta Resolució.
5. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i establir que serà d'aplicació a partir del curs 2024-2025.
6. Disposar que aquesta Resolució sigui d'aplicació l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
(Palma, 17 de juliol de 2024)
El director general d'Universitats, Recerca i Ensenyaments Artístics Superiors Sebastián Massanet Massanet
ANNEX 1
Instruccions per les quals es regula el procediment per gaudir d'exempció o bonificació en el preu de la primera matrícula dels ensenyaments oficials de grau o de màster a centres d'ensenyaments artístics superiors
1. Objecte
Aquestes instruccions tenen com a finalitat explicar els requisits per poder gaudir de l'exempció o bonificació en el preu de la primera matrícula dels ensenyaments oficials de grau o de màster a centres d'ensenyaments artístics superiors.
També s'explica el procediment tant per als alumnes que sol·licitin una exempció com per a aquells que requereixin d'una bonificació.
2. Exempció o bonificació
A efectes d'aquestes instruccions s'entén per exempció l'alliberament total del pagament del preu de la primera matrícula, mentre que la bonificació s'entén com el reintegrament de la taxa abonada.
3. Requisits generals dels sol·licitants
Per poder ser beneficiari s'han de reunir els requisits següents:
a) Tenir nacionalitat espanyola o d'algun estat membre de la Unió Europea. Les persones estrangeres no comunitàries han d'acreditar la condició de residents.
b) No ser beneficiari de les beques de caràcter general per a estudiants que cursin estudis postobligatoris el curs acadèmic 2024-2025 del Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports.
c) No haver obtingut cap altre títol oficial de nivell igual o superior als estudis per als quals es demana l'exempció.
4. Requisits de matrícula
Per poder ser beneficiari, l'alumnat s'ha de matricular d'un mínim de 60 crèdits. A efectes d'acreditar aquest requisit, no s'han de tenir en compte els crèdits convalidats, reconeguts o transferits. Per als estudiants en situació de temps parcial, la matrícula mínima es fixa en 30 crèdits.
No obstant això, pot gaudir de l'exempció l'alumnat que es matriculi d'un nombre de crèdits inferior si el nombre de crèdits pendents per finalitzar els estudis és inferior a 60 crèdits, o a 30 crèdits en el cas d'alumnes a temps parcial, si l'alumne es matricula de la totalitat dels crèdits restants.
El percentatge de crèdits superats s'ha de calcular tenint en compte les assignatures no presentades, que es comptabilitzaran com si fossin assignatures no superades. En el cas de les anul·lacions de matrícules d'assignatures, no seran computables a cap efecte.
5. Requisits de caràcter econòmic
El còmput de la renda familiar s'ha de calcular d'acord amb el procediment establert per a les beques de caràcter general per a estudiants que cursin estudis postobligatoris el curs acadèmic 2024-2025 del Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports, d'acord amb el que es descriu a continuació:
5.1. Càlcul de la renda familiar
a) La renda familiar s'obté sumant les rendes de l'exercici de 2023 de cadascun dels membres computables de la família, calculades segons s'indica en el punt següent.
b) La renda dels membres computables que hagin presentat la declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) s'ha de determinar de la manera següent:
a) S'han de sumar la base imposable general i la base imposable de l'estalvi (caselles 0435 i 0460 de la declaració de l'IRPF).
b) D'aquest resultat, se n'ha de restar la quota resultant de l'autoliquidació (casella 0595 de la declaració de l'IRPF).
c) Per determinar la renda dels membres computables que obtenguin ingressos propis i no hagin presentat la declaració de l'IRPF, s'han de sumar la base imposable general i la base imposable de l'estalvi. Se n'han d'excloure els saldos nets negatius de guanys i pèrdues patrimonials corresponents a exercicis anteriors al 2023 i el saldo net negatiu de rendiments del capital mobiliari del 2020, el 2021 i el 2022, que s'ha d'integrar a la base imposable de l'estalvi. Del resultat, se n'han de restar els pagaments a compte efectuats.
5.2. Membres computables
a) Per calcular la renda familiar, es consideren membres computables de la família el pare i la mare, o el tutor o la persona encarregada de la guarda i protecció de l'estudiant, i els germans fadrins menors de 25 anys que vivien al domicili familiar el 31 de desembre de 2023 o els majors d'edat quan es tracti de persones amb discapacitat, així com els ascendents dels pares quan es justifiqui, amb el certificat d'empadronament corresponent, que resideixen al mateix domicili.
b) En el cas que els sol·licitants constitueixin unitats familiars independents, també es consideren membres computables el cònjuge o la persona a la qual es trobin units per una relació anàloga, així com els fills que visquin al mateix domicili.
c) En cas de divorci o separació legal dels pares, no es considera membre computable aquell que no convisqui amb el sol·licitant de la beca.
No obstant això, el nou cònjuge o la persona amb qui es mantengui una relació anàloga té la consideració de membre computable i sustentador principal, si escau, i les seves rendes s'han d'incloure dins el còmput de la renda familiar.
d) En cas que els sol·licitants al·leguin que estan emancipats o que són independents familiarment i econòmicament, amb independència de l'estat civil, han d'acreditar de manera fefaent la titularitat o el lloguer del seu domicili habitual, i també que disposen de mitjans econòmics propis suficients per ser independents. Si no ho fan, i sempre que els ingressos acreditats siguin inferiors a les despeses considerades indispensables i a les suportades en concepte d'habitatge, s'entendrà que no s'ha provat que són independents i els ingressos corresponents als membres computables de la família a què es refereixen els punts a) i b) anteriors s'inclouran en el càlcul de la renda familiar.
5.3. Deduccions de la renda familiar
a) Per poder tenir en compte les deduccions que s'indiquen a continuació, s'ha d'acreditar que el 31 de desembre de 2023 es donaven les situacions amb dret a deducció a la unitat familiar.
b) Una vegada calculada la renda familiar d'acord amb les indicacions dels punts 3.1 i 3.2, s'han d'aplicar les deduccions següents:
a) El 50 % dels ingressos aportats per qualsevol membre computable de la família diferent dels sustentadors principals. Tenen la consideració de sustentadors principals el pare i la mare, o el tutor o la persona encarregada de la guarda i protecció de l'estudiant o la persona a què fa referència el segon paràgraf del punt 3.2.c).
b) 525,00 € per cada germà, inclòs el sol·licitant, que visqui al domicili familiar, quan es tracti de famílies nombroses de categoria general, i 800,00 € en el cas de famílies nombroses de categoria especial, sempre que tenguin dret a aquest benefici. La deducció aplicable a la persona sol·licitant és de 2.000,00 € quan tengui un grau de discapacitat igual al 65 % o superior.
c) 1.811,00 € per cada germà o fill del sol·licitant que tengui un grau de discapacitat legalment qualificada igual al 33 % o superior. La deducció també s'aplica en els casos en què sigui el sol·licitant qui té la discapacitat. La deducció és de 2.881,00 € quan el grau de discapacitat és igual al 65 % o superior, i de 4.000,00 € en el cas que sigui el mateix sol·licitant qui té un grau de discapacitat igual al 65 % o superior.
d) 1.176,00 € per cada germà menor de 25 anys, inclòs el sol·licitant, que cursi estudis universitaris i resideixi fora del domicili familiar quan siguin dos o més els germans amb residència fora del domicili familiar pel fet de cursar estudis universitaris.
e) El 20 % de la renda familiar quan el sol·licitant sigui orfe absolut i menor de 25 anys.
f) 500,00 € quan el sol·licitant pertanyi a una família monoparental. A aquests efectes, s'entendrà per monoparental la constituïda per un sol adult, que sigui l'únic sustentador de la família, que convisqui amb un o més fills menors de 25 anys o de major edat, quan es tracti de persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial, o amb un o més menors en règim d'acolliment familiar permanent o de guarda amb finalitat d'adopció al seu càrrec.
5.4. Llindars de renda
Als efectes de satisfer els requisits de caràcter econòmic per gaudir del dret a les exempcions o bonificacions s'estableixen tres llindars de renda familiar:
Membres computables de la unitat familiar |
Llindar 1 (€/any) |
Llindar 2 (€/any) |
Llindar 3 (€/any) |
1 |
Entre 14.818,01 i 18.523,00 |
Entre 18.523,01 i 34.268,00 |
Superior a 34.268,00 |
2 |
Entre 25.293,01 i 31.616,00 |
Entre 31.616,01 i 58.490,00 |
Superior a 58.490,00 |
3 |
Entre 34.332,01 i 42.915,00 |
Entre 42.915,01 i 67.529,00 |
Superior a 67.529,00 |
4 |
Entre 40.773,01 i 50.966,00 |
Entre 50.966,01 i 73.970,00 |
Superior a 73.970,00 |
Per cada membre addicional al 4t |
Afegir-hi 5.000,00 €/any |
6. Requisits acadèmics
a) Estudiants de grau oficial que es matriculen per primera vegada de primer curs. Tenen dret a l'exempció del 100 % del preu per crèdit de la primera matrícula els alumnes que, a més dels requisits de caràcter general i de matrícula, reuneixin els criteris de renda familiar i de nota d'accés en la prova o ensenyament que li ha donat accés als ensenyaments artístics superiors que s'indiquen a continuació:
Llindar |
Nota d'accés |
1 |
Major o igual a 5,00 |
2 |
Major o igual a 7,00 |
3 |
Major o igual a 8,50 |
b) Estudiants de grau oficial que es matriculen per segona vegada de primer curs o que es matriculen de segon curs i posteriors. Tenen dret a l'exempció del 100 % del preu per crèdit de la primera matrícula els alumnes que, a més dels requisits de caràcter general i de matrícula, reuneixin els criteris de renda familiar, de nota mitjana en les notes dels crèdits superats i de percentatge de crèdits aprovats dels crèdits matriculats el curs anterior que s'indiquen a continuació:
Llindar |
Percentatge de crèdits matriculats el curs anterior aprovats |
Nota mitjana |
1 |
Igual o superior a 90 |
Igual o superior a 5,0 |
2 |
Igual o superior a 90 |
Igual o superior a 7,5 |
3 |
100 |
Igual o superior a 9,0 |
c) Estudiants de màster d'ensenyaments artístics superiors. Tenen dret a l'exempció del 100 % del preu per crèdit de la primera matrícula els alumnes que, a més dels requisits de caràcter general i de matrícula, reuneixin els criteris de renda familiar i de nota mitjana de l'expedient en els estudis que els han donat accés al màster que s'indiquen a continuació:
Llindar |
Nota mitjana |
1 |
Igual o superior a 5,0 |
2 |
Igual o superior a 7,5 |
3 |
Igual o superior a 9,0 |
7. Procediment per als aspirants a l'exempció
7.1 Formalització de sol·licitud
Els estudiants interessats en ser beneficiaris de l'exempció en el preu de la primera matrícula han de presentar la sol·licitud sempre que compleixin els requisits de participació descrits en aquestes instruccions. A la sol·licitud, s'han de consignar els apartats que s'indiquen a l'annex 3 de forma presencial a la secretaria del centre corresponent.
Els sol·licitants quedaran vinculats a les dades que facin constar a la seva sol·licitud.
Seran responsabilitat exclusiva dels sol·licitants tant els errors descriptius com la no comunicació durant el procés de selecció de qualsevol canvi en les dades de la sol·licitud.
7.2 Termini de presentació de les sol·licituds
El termini per presentar sol·licituds s'iniciarà l'endemà de la publicació al BOIB d'aquestes instruccions i finalitzarà el 27 de setembre de 2024.
7.3 Documentació que s'ha d'adjuntar per acreditar el compliment dels requisits
Documentació general a presentar:
a) Sol·licitud d'exempció o bonificació en el preu de la primera matrícula dels ensenyaments oficials de grau o de màster a centres d'ensenyaments artístics superiors (annex 2).
b) Declaració de l'IRPF de l'any 2023 dels membres computables de la unitat familiar o en el seu cas, certificat d'imputacions de l'IRPF 2023.
c) Declaració responsable de les dades econòmiques referides a l'IRPF de l'exercici 2023 emplenada i signada per a cadascun dels membres de la unitat familiar que conviuen en el mateix domicili en data 31-12-2023 (annex 3).
d) DNI o NIE dels membres de la unitat familiar.
Altra documentació a presentar, si escau, segons la unitat familiar de cada estudiant:
e) El certificat d'empadronament dels majors d'edat quan es tracti de persones amb discapacitat, així com els ascendents dels pares, que viuen al domicili familiar.
f) La titularitat o el lloguer de l'habitatge del domicili habitual dels sol·licitants emancipats o que són independents familiarment i econòmicament.
g) L'acreditació d'altres situacions familiars que donen dret a deducció.
h) Qualssevol altra documentació que el centre educatiu sol·liciti perquè la consideri necessària per a verificar el compliment de l'efectivitat de les condicions de concessió de l'exempció.
Es desestimaran les sol·licituds dels que no hagin presentat tota la documentació necessària per determinar la renda familiar una vegada finalitzat el termini d'esmena previst.
7.4 Identificació dels sol·licitants en les publicacions dels actes administratius
D'acord amb l'establert a la disposició addicional sèptima de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, quan sigui necessària la publicació d'actes a la seu electrònica o a la web, els aspirants s'han d'identificar amb nom, llinatges i les xifres numèriques quarta, cinquena, sisena i setena del número del DNI o NIE i les xifres tercera, quarta, cinquena i sisena en el cas de passaports.
7.5 Admissió i exclusió de sol·licituds
1. Els centres d'ensenyaments artístics superiors centralitzaran la revisió i validació de la documentació presentada per cada interessat a mesura que entrin les sol·licituds.
2. En el termini màxim de quatre mesos, comptadors des que acabi el termini de presentació de sol·licituds, els centres publicaran la llista provisional de persones admeses i excloses al procediment, amb expressió de la causa d'exclusió. Aquesta llista es publicarà al lloc web del centre així com als panells d'informació.
Amb la finalitat d'evitar errors i, si se'n produeixen, possibilitar-ne l'esmena dins el termini establert i en la forma escaient, les persones interessades han de comprovar no només que no figuren a la relació de persones excloses sinó que, a més, consten en la relació pertinent de persones admeses.
3. Les persones excloses o omeses disposen d'un termini de set dies hàbils, comptadors des de l'endemà de la publicació de la llista provisional, per esmenar el defecte o adjuntar el document que sigui preceptiu. En la publicació d'aquesta llista se les ha d'advertir que el centre considerarà que desisteixen de la sol·licitud si no compleixen el requeriment. Si les persones excloses o omeses no esmenen el defecte o no presenten els documents preceptius es consideraran excloses del procediment mitjançant la publicació de la llista definitiva de persones admeses i excloses a la qual es refereix el paràgraf següent.
4. Acabat el termini al qual fa referència el punt 2 i esmenades les sol·licituds, el centre aprovarà la llista definitiva de persones admeses i excloses.
7.6 Procediment per als aspirants a la bonificació
1. Els alumnes de l'Escola Superior de Disseny (ESDIB) que vulguin sol·licitar la bonificació hauran de presentar una instància a la secretaria del centre corresponent en la qual demanin la devolució dels ingressos que hagin realitzat indegudament a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears tal com estableix l'Ordre de 27 de novembre de 1996, del conseller d'Economia i Hisenda, per la qual es regula el procediment que s'ha de seguir en la tramitació dels expedients de devolució d'ingressos indeguts.
2. En el cas dels alumnes del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears (CSMIB) i de l'Escola Superior d'Art Dramàtic de les Illes Balears (ESDIB), hauran de seguir el procediment establert pròpiament per la Fundació per als Estudis Superiors de Música i Arts Escèniques de les Illes Balears.