Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 448714
Aprovació definitiva de l’acord del Ple del Consell Insular de Menorca de 19 de febrer de 2024, relatiu a l’establiment d’un conveni amb el Bisbat de Menorca als efectes de la modificació puntual del pla especial de protecció de l’àrea natural d’especial interès núm. 18 «El Toro» de Menorca i de l’ARIP adjacent (exp. PEM-2022- 000001)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Publicat en el BOIB núm. 52, de data 20 d'abril de 2024, en el tauler d'edictes i en la plana web del Consell Insular de dia 21-04-2024 a dia 20-05-2024, l'anunci relatiu a l'acord adoptat pel Ple del Consell Insular de Menorca, en sessió de caràcter ordinari de 19 de febrer de 2024, pel qual s'aprova inicialment el Conveni amb el Bisbat de Menorca als efectes de la modificació puntual del pla especial de protecció de l'àrea natural d'especial interès núm. 18 «El Toro» de Menorca i de l'ARIP adjacent, sense que dins del termini legal d'exposició pública s'hagi presentat cap reclamació ni suggeriment al respecte, s'entén elevada a definitiva la seva aprovació, fent-se públic a continuació el text íntegre del conveni signat:

CONVENI ENTRE EL CONSELL INSULAR DE MENORCA I EL BISBAT DE MENORCA PER A LA MODIFICACIÓ PUNTUAL DEL PLA ESPECIAL DE PROTECCIÓ DE L'ÀREA NATURAL D'ESPECIAL INTERÈS NÚM. 18 “EL TORO” DE MENORCA I DE L'ARIP ADJACENT.

Maó, el dia de la última signatura electrònica realitzada.

D'una banda, el Sr. Adolfo Vilafranca Florit, president del Consell Insular de Menorca, que actua en representació d'aquesta institució.

D'altra banda, el Sr. Gerardo Villalonga Hellín, que actua com a Bisbe de Menorca, càrrec que ostenta per notorietat manifesta.

Les parts es reconeixen les respectives qualitats amb les que actuen i la capacitat suficient per a l'atorgament del present conveni.

MANIFESTEN QUE

PRIMER.- ANTECEDENTS.

En data 19.05.2003, la Comissió Insular d'Urbanisme de Menorca va aprovar definitivament el Pla Especial de Protecció l'àrea natural d'especial interès núm. 18 “El Toro” de Menorca Pla Especial de Protecció l'àrea natural d'especial interès núm. 18 “El Toro” de Menorca i de l'ARIP adjacent (BOIB núm. 17, de 03.02.2004).

En el pla d'actuacions del Pla Especial, es preveu al punt 3.5 (“Patrimoni històric”), la redacció per part del Consell Insular de Menorca del Pla Especial del BIC integrat pel conjunt monumental i artístic del Toro, que té per objecte delimitar l'entorn de protecció, regular les activitats i contemplar els usos permesos i no permesos sobre aquest bé patrimonial, que gaudeix del màxim grau de protecció.

El 15/01/2021 va tenir entrada al Departament d'Ordenació del Territori (GE/000551/2021) la sol·licitud d'inici de la tramitació del “Pla Especial del cim del Toro i Santuari” feta pel Bisbat de Menorca a l'Ajuntament des Mercadal.

Transcorreguts prop de dues dècades des de l'aprovació definitiva del Pla Especial de Protecció l'àrea natural d'especial interès núm. 18 “El Toro” de Menorcai de l'ARIP adjacent, es constata la conveniència d'adaptar-lo a la realitat de l'entorn, que garanteixi la conservació dels valors naturals i patrimonials de l'àmbit afectat, amb especial atenció al Santuari del Toro i als usos que s'hi desenvolupen, així com a la resta d'instruments d'ordenació vigents. Entre d'altres aspectes que s'haurà d'analitzar és la possibilitat de simplificar els instruments que regulen aquest àmbit.

En aquesta línia, s'han mantingut diverses reunions dels serveis d'Ordenació del Territori i de Patrimoni Històric amb el Bisbat de Menorca, el qual ha manifestat la seva disposició per a la redacció de la documentació de planejament necessària, que haurà de tramitar i aprovar el Servei d'Ordenació del Territori.

SEGON.- NORMATIVA APLICABLE.

El conveni a subscriure es realitza a l'empara de l'article 13.1 i 97 i següents de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears; respon a l'interès públic i és respectuós amb l'ordenament jurídic i als principis de la bona administració; també respecta els límits mínims d'obligació de les parts que estableix la normativa legal i el planejament aplicable.

D'acord amb els antecedents exposats, les parts,

CONVENEN I PACTEN

PRIMER.- OBJECTE DEL CONVENI.

L'objecte del present conveni és regular la col·laboració del Consell Insular de Menorca i el Bisbat de Menorca en ordre a facilitar les tasques per a la modificació del Pla Especial de Protecció l'àrea natural d'especial interès núm. 18 “El Toro” de Menorca i de l'ARIP adjacent, per tal de garantir la conservació dels valors naturals i patrimonials de l'àmbit afectat, amb especial atenció al Santuari del Toro i als usos que s'hi desenvolupen actualment.

SEGON.- COMPROMISOS DE LES PARTS.

El Bisbat de Menorca es compromet a redactar, en cadascuna de les fases d'execució del treball, la documentació tècnica necessària per a procedir a la modificació del Pla Especial de Protecció l'àrea natural d'especial interès núm. 18 “El Toro” de Menorca i de l'ARIP adjacent, d'acord amb el següent detall:

1.1 Fases d'execució dels treballs i documentació a lliurar.

Les fases d'execució del treballs per part del Bisbat i la documentació a lliurar al CIM en cadascuna d'elles serà la següent:

Fase 1. SOL·LICITUD D'INICI

1. Document esborrany del Pla

2. Document inicial estratègic (DIE)

Fase 2. APROVACIÓ INICIAL

1. Document inicial del Pla.

2. Estudi Ambiental Estratègic (EAE)

Fase 3. APROVACIÓ DEFINITIVA

- Document definitiu del Pla

- Estudi Ambiental Estratègic del document definitiu (EAE)

1.2 Contingut dels documents a lliurar:

El contingut mínim dels documents a lliurar en cadascuna de les fases serà el següent:

  • Document Inicial Estratègic (DIE): document ambiental amb el contingut mínim que determina l'article 18 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental per als plans i programes objecte d'una avaluació ambiental estratègica ordinària.

  • Document esborrany de la modificació del PE: document resum del Pla que inclogui, com a mínim, una explicació detallada (escrita i gràfica) dels canvis o modificacions que es proposen en relació al Pla Especial vigent i, en el seu cas, els àmbits i l'abast de la suspensió que comporti.  Aquest document, que inclou el contingut mínim de la proposta de modificació del PE, acompanyada del DIE ha de servir per a poder presentar la sol·licitud d'inici de l'Avaluació Ambiental Estratègica (AAE) ordinària davant de la CMAIB.

  • Document inicial de la modificació del PE: document amb el contingut suficient per a que es pugui aprovar inicialment pel Ple del CIMe . Com a mínim, sense ànim d'exhaustivitat, contindrà la documentació que a continuació es relaciona i en allò que suposi una modificació del contingut del PE vigent: Memòria (d'informació i d'ordenació), Normativa, Programa de les actuacions, Estudi Econòmic Financer i Informe Sostenibilitat Econòmica, Catàleg de patrimoni històric, Plànols (d'informació i d'ordenació) i Resum executiu.

  • Estudi Ambiental Estratègic (EAE) del document inicial de la modificació del PE: document ambiental que, tenint en compte el document d'abast de l'òrgan ambiental, contengui com a mínim la informació que determina l'article 20 de la Llei 21/2013.

  • Document definitiu de la modificació del PE: document amb el contingut suficient per a que es pugui aprovar definitivament pel Ple del CIMe i posterior publicació. Aquest document contindrà tota la documentació aprovada inicialment una vegada introduïdes, si és el cas, les modificacions que sigui pertinents com a conseqüència de les al·legacions, dels informes emesos per les administracions consultades i de la Declaració Ambiental Estratègica (DAE) que formuli l'òrgan ambiental. 

També haurà de formar part de la documentació per a l'aprovació definitiva de la modificació del PE la següent:

- Document d'anàlisi de les al·legacions i dels informes emesos en el termini legal d'exposició pública i de consulta a les Administracions Públiques les competències dels quals pugessin resultar afectades.

- Proposta de contestació de les al·legacions i dels informes emesos per les administracions consultades.

  • Estudi Ambiental Estratègic (EAE) del document definitiu de la modificació del PE: Document ambiental que comprendrà, com a mínim, allò que determina l'article 23 de la Llei 21/2013.

1.3 Títol de la documentació

La documentació a lliurar portarà per títol: Modificació puntual del Pla Especial de Protecció de l'ANEI Me-18 «El Toro» de Menorca i de l'ARIP adjacent.

1.4. Format dels treballs

Els treballs relatius a cadascuna de les fases es lliuraran en suport paper i digital adequats per a la seva publicació. La documentació escrita es presentarà en format obert (editable) compatible amb Microsoft Office i format tancat PDF preparat per impressió. La documentació gràfica es lliurarà en format obert (editable) SHAPEFILE i format tancat PDF preparat per a la seva impressió a escala original.

S'indicaran en un lloc visible de les portades i llegendes els logotips corresponents a la imatge corporativa del Consell Insular de Menorca que s'indiquin en el seu moment per part del CIM. Tots els documents en format digital tancat PDF han de presentar-signats digitalment pels seus autors.

1.5 Recepció i acceptació de la documentació lliurada:

No es podrà donar per acceptada la documentació dels lliuraments corresponents als documents per a l'aprovació inicial i per a l'aprovació definitiva de la modificació del PE sense l'informe previ favorable (tècnic i jurídic) que s'emeti per part del Servei d'Ordenació del Territori per elevar la proposta a la Comissió Tècnica Assessora en matèria d'Urbanisme i Ordenació del Territori, (CTAUOT) abans de fer-ho al Ple del CIMe.

1.6. Cartografia

Els treballs de cartografia s'ajustaran a les condicions tècniques que es descriguin en el document Annex I.

Un cop revisada, i comprovada la seva adequació a la normativa vigent i essent el seu contingut adequat als objectius que ha de perseguir el Pla Especial de Protecció l'àrea natural d'especial interès núm. 18 “El Toro” de Menorca, el Consell Insular de Menorca procedirà a la seva tramitació davant la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears i en la pròpia administració insular, que comportarà aprovació inicial, informació pública i consulta a les administracions afectades i aprovació definitiva.

TERCER.- CAUSES DE RESOLUCIÓ.

El conveni i els pactes i obligacions que en ell es contenen restaran sense efectes en el cas d'incompliment de les obligacions que en ell s'assumeixen.

QUART.- TRAMITACIÓ I PUBLICITAT.

De conformitat amb el que disposa l'article 97 de la LUIB, el conveni urbanístic s'ha d'integrar dins la documentació de la modificació del Pla especial. L'acord d'aprovació del conveni, que és competència del Ple del Consell Insular, serà publicat al BOIB; així mateix, se sotmetrà al tràmit específic d'informació pública pel termini màxim d'un mes (art 25 TRLS, 99 LUIB i 83 LPAC), per anunci al BOIB i als taulers d'edictes electrònic i material del Consell Insular de Menorca, podent ser consultat presencialment i també per mitjans telemàtics. Si no hi ha al·legacions es considerarà aprovat definitivament; si n'hi ha, seran resoltes pel Ple del Consell Insular.

CINQUÈ.- ENTRADA EN VIGOR I DURADA.

El conveni entrarà en vigor un cop esdevingui aprovat definitivament. La durada serà la necessària per a la consecució de les finalitats que es pretenen.

 

SISÈ.- JURISDICCIÓ.

El conveni té naturalesa jurídic-administrativa, per la qual cosa les qüestions relatives al seu compliment, interpretació, efectes i extinció són competència de la Jurisdicció contenciós-administrativa, renunciant les parts a qualsevol altre fur que els hi pogués correspondre. I en prova de conformitat, els compareixents signen el document electrònic.

Adolfo Vilafranca Florit

President del CIM

Signatura electrònica

27.06.2024

Gerardo Villalonga Hellín

Bisbe de Menorca

Signatura electrònica

9.07.2024

                                                    

 

ANNEX I CONDICIONS PER A LA MODIFICACIÓ DE LA CARTOGRAFIA DELS PLANS ESPECIALS DELS ANEIs.

ÍNDEX

1. Cartografia bàsica de referència

2. Base de modificació i estructura de la informació.

3. Projectes de simbolització i configuració dels mapes de la modificació del Pla Especial.

4. Metadades

5. Documentació a lliurar al contractista

6. Format i documentació a presentar pel contractista

1. Cartografia bàsica de referència.

1. La base cartogràfica per a l'elaboració de la cartografia dels Plans Especials dels ANEI de Menorca és la darrera actualització de la base topogràfica de les Illes Balears (BTIB) a escala 1:5000. Per als contextos límit amb el sòl urbà i urbanitzable, la base de referència serà les bases topogràfiques 1:1000 més actualitzades.

2. Les línies que conformen els polígons gràfics de les diferents capes dels instruments de planejament urbanístic i ordenació del territori han de ser coincidents amb les línies de la base cartogràfica esmentada sempre que aquestes existeixin.

3. El sistema geodèsic de referència ha de ser ETRS89 (EPSG:25831) així com s'especifica en el Reial Decret 1071/2007, de 27 de juliol, pel qual es regula el sistema geodèsic de referència a Espanya. El sistema de representació plana serà la projecció conforme Universal Transversa de Mercator (UTM) referida al fus 31N.

4. L'escala per a l'elaboració de la cartografia és 1:5.000 en sòl rústic i 1:1.000 en la definició del límit amb els àmbits urbans i urbanitzables. L'escala de lliurament de la cartografia en paper serà 1:5.000.

2. Base de modificació i estructura de la informació.

1..La informació geogràfica i alfanumèrica s'ha d'estructurar en un sistema d'informació geogràfica (en endavant, SIG).

2. La base per a la modificació de la cartografia del Pla Especial serà el projecte SIG i la cartografia proporcionada pel Servei d'Informació Geogràfica del Consell Insular.

3. Qualsevol modificació de cartografia es farà sobre els arxius del SIG proporcionats pel Consell Insular i complint amb els requisits tècnics descrits en el present annex. Caldrà respectar l'estructura i format de fitxers del SIG lliurat pel Consell Insular. Qualsevol modificació en l'estructura del model de dades, format de fitxers o altra que es proposi haurà de ser informat i aprovat pels serveis tècnics del Consell Insular.

 

​​​​​​​​​​​​​​4. El SIG estarà format, com a mínim, per els següents elements:

- Capes temàtiques.

- Capes de referència (o connexions a servei d'imatges WMTS).

- Els projectes de simbolització i configuració dels mapes.

5. A l'efecte del present conveni s'entén per capes de referència aquelles que formen part dels mapes en paper i que l'única utilitat de les quals és contextualitzar la resta de capes en el territori. Són capes directament derivades de la cartografia topogràfica i referència lliurada. Poden formar part del projecte o bé proporcionar-se de forma suplementària i incorporar al projecte de simbolització un servei de connexió WMTS a la base de referència i ortofotos.

6. A l'efecte del present conveni s'entén per capes temàtiques aquelles capes que contenen les dades específiques d'ordenació del Pla Especial.

7. A l'efecte del present conveni s'entén per projectes de simbolització i configuració dels mapes els arxius digitals que contenen la simbolització de les capes i la composició dels mapes (o layouts) del pla.

8. El SIG de la revisió o modificació del Pla Especial haurà d'incloure totes les entitats o objectes geogràfics necessaris per a la correcta interpretació i relació amb l'articulat del Pla Especial. En l'articulat no es podrà fer referència a elements o delimitacionsgeogràfiques que no estiguin definides i clarament delimitades en la cartografia.

3. Projectes de simbolització i configuració dels mapes de la modificació del Pla Especial.

1. En cas que la modificació del Pla Especial incorpori o modiqui cartografia informativa, aquesta es presentarà en un únic mapa per cada tema (classificació del sòl, usos del sòl, etc. ) en paper a escala 1:25.000 o superior. El SIG contindrà la simbologia de totes les capes que el conformen així com la configuració de tots els elements del mapa en paper (llegenda, escala gràfica, alfanumèrica, mida del paper, caràtula, etc.) de manera que es pugui reproduir exactament el mapa en paper a partir de la impressió de l'esmentat arxiu. Es respectarà en la mesura del possible el format i estructura dels mapes del Pla Especial.

2. En cas que la modificació del Pla Especial modifiqui la cartografia normativa, s'agruparà en sèries de mapes amb l'objecte de representar-la a escala 1:5000 en fulls de mida normalitzada DIN-A3. El SIG contindrà la simbologia de totes series i les capes que la conformen, l'atles o la divisió en fulls del mapa i la configuració de tots els elements del mapa en paper (llegenda, escala gràfica, alfanumèrica, etc.) de manera que es pugui reproduir exactament qualsevol full de la sèrie del mapa en paper a partir de la impressió de l'esmentat arxiu.

3. La divisió en fulls dels mapes d'ordenació es realitzarà mantenint la divisió del Pla Especial Original. Si es produeixen canvis, caldrà justificar-los d'acord a criteris de facilitat de consulta de la informació o d'estalvi de paper.

4. Els mapes inclouran una caràtula que contindrà com a mínim les següents dades: títol del pla, fase administrativa, tipus de plànol, títol del plànol, codificació del títol del plànol, equip redactor i autors, data de realització. Tanmateix, s'incorporarà en un lloc visible el logotip corresponent a la imatge corporativa del Consell Insular de Menorca.

5. Es podran crear nous mapes i/o noves sèries de mapes sempre que la informació a representar, per la pèrdua de llegibilitat per excés d'informació en el mapa, no es pugui mostrar íntegra de forma conjunta.

6. Els mapes estaran orientats al nord.

7. Els elements gràfics de Pla Especial, tals com límits de classificació, categories, sectors o alineacions, s'hauran de representar als mapes de forma inequívoca. En cas de solapament de vàries línies sobre un mateix punt, l'escala del tipus de línia o el color hauran de permetre'n la diferenciació.

 4. Metadades

Cada una de les capes que configuren el sistema d'informació de la revisió del Pla durà adjunt un fitxer que contingui les metadades que descriuen la capa. El contingut mínim de les metadades de cada capa serà el que s'especifica a la taula següent:

Nom de la capa

Títol o nom de la capa

Nom del fitxer

Nom de l'arxiu digital

Descripció

Descripció breu (màxim 255 caràcters) sobre el contingut de la capa

Autor o autors

Nom dels autors separats per comes.

Procés d'elaboració

Descripció detallada del procés d'elaboració de la capa.

Escala

Escala de la capa

Data de creació

Data de finalització de la capa.

Contacte de l'autor

Dades de contacte de l'autor principal (mail i tlf)

Informació sobre la qualitat

Informació relativa a la qualitat de la informació que conté la capa.

Atributs alfanumèrics

Descripció detallada de cada un dels atributs que conté la taula associada a cada capa.

5. Documentació a lliurar pel Consell Insular.

El Consell Insular lliurarà al Bisbat la informació següent:

  • Mapa topogràfic de Menorca (BTIB) escala 1:5000.

  • Mapa topogràfic dels contexts urbans de Menorca escala 1:1000.

  • Base de referència del projecte IDE Menorca.

  • Sistema d'informació geogràfica del Pla Especial incloent la simbolització de les capes.

6. Format i documentació a presentar pel Bisbat.

1. El Consell Insular proporcionarà el Sistema d'Informació Geogràfica en un o diversos fitxers. S'organitzaran en quatre blocs amb el contingut que s'especifica a continuació:

CARTO: Contindrà tots els fitxers shapefile del SIG agrupats en una o diversos subgrups: un per cada serie de mapa i un altre per a les bases de referència.

MAPA: Contindrà tots els arxius de configuració de mapa del pla.

PDF: Contindrà els pdf de tots els mapes del pla.

DOCS: Contindrà els arxius de metadades així com memòries o altres documents associats a capes (per exemple la memòria de les capes de protecció de riscos).

2. Les capes es presentaran en format GEOPACKAGE o equivalent.

3. Els arxius de configuració de mapa es presentaran en format de QGIS o equivalent. Els origen de dades de les capes seran relatives a la localització del projecte.

4. Per a cada un dels mapes creats es lliurarà un arxiu en PDF que permeti la impressió a escala original.

5. En cap cas es lliuraran capes incompletes, obsoletes o capes de treball. De la mateixa manera els camps d'atributs de les capes no contindran camps innecessaris o amb informació redundant.

Totes les capes modificades o afegides al SIG caldrà que estiguin acompañades de les corresponents Metadades d'acord amb el punt 4 del present document.»

La qual cosa es comunica per general coneixement i perquè tengui els efectes que corresponguin, al mateix temps que es fa saber que contra l'acord precedent, que posa fi a la via administrativa, es poden interposar els recursos següents:

- En el termini d'un mes a partir de l'endemà de la publicació d'aquest edicte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, recurs potestatiu de reposició davant el Ple. Aquest recurs s'entendrà desestimat si no s'ha notificat la resolució quan hagi transcorregut un mes des de la seva interposició. Contra la desestimació per silenci del recurs de reposició es pot interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma

- En el termini de dos mesos a partir de l'endemà de la publicació d'aquest edicte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma sempre que no s'hagués interposat recurs potestatiu de reposició, atès que en aquest cas s'haurà d'esperar que se'n dicti resolució.

Tot això sens perjudici que es pugui utilitzar qualsevol altre recurs que es consideri procedent en dret. ​​​​​​​

 

​​​​​​​​​​​​​​Tot l'anterior s'ajusta a la Llei 29/1998, de 13 de juliol, que regula de la jurisdicció contenciosa administrativa, i a la Llei 39/2015 d'1 d'octubre del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Finalment, escau d'indicar que la interposició dels recursos pertinents no suspèn l'eficàcia de la resolució impugnada ni interromp els terminis que se'n puguin derivar, excepte que l'autoritat competent ho acordi expressament.

 

Maó, 11 de juliol de 2024

Per delegació del president La secretària Rosa Salord Olèo (DP 129/2023, de 27 de juliol) ​​​​​​​(Boib núm. 106, de 29 de juliol de 2023)