Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ESCORCA

Núm. 448430
Ordenança fiscal reguladora de la taxa per a l’ocupació de terrenys d’ús públic, així com pel rodatge de pel·licules, vídeos, gravacions televisives i sessions fotogràfiques

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament, en sessió ordinària celebrada el dia 29 d'abril de 2024, va acordar aprovar la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per a l'ocupació de terrenys d'ús públic, així com pel rodatge de pel·licules, vídeos, gravacions televisives i sessions fotogràfiques. L'acord de l'aprovació inicial fou publicat en el BOIB núm 69, de 25 de maig de 2024 i tota vegada que durant el termini d'exposició pública no s'han presentat al·legacions ni reclamacions es dona per aprovada definitivament i es reprodueix, integra, a continuació:

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER A L'OCUPACIÓ DE TERRENYS D'ÚS PÚBLIC, AIXÍ COM PEL RODATGE DE PEL·LÍCULES, VÍDEOS, GRAVACIONS TELEVISIVES I SESSIONS FOTOGRÀFIQUES

Article 1

Fonament i naturalesa

De conformitat amb el que es preveu en l'article 57 en relació amb l'article 20 ambdós del RDL 2/2004, Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aquest municipi estableix la taxa per utilitzacions privatives o aprofitaments especials constituïts per l'ocupació de terrenys d'ús públic amb mercaderies, materials de construcció, enderrocs, tanques, puntals, cavallets, bastides i altres instal·lacions anàlogues, així com el rodatge de pel·lícules, vídeos, gravacions televisives i sessions fotogràfiques, i que es regeix per aquesta ordenança.

Article 2.

Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa la utilització privativa o aprofitament especial de terrenys d'ús públic local amb:

1. Mercaderies, materials de construcció, runes, tanques, puntals, bastides i altres instal·lacions anàlogues.

2. Tancament de carrers (obstaculitzar la via pública), incloses les mudances, i que suposi la interrupció total o parcial de la circulació.

3. Utilització dels carrers, places i altres llocs públics per el rodatge de pel·lícules, vídeos, gravacions televisives i sessions fotogràfiques de naturalesa lucrativa.

4. Utilització dels carrers, places i altres llocs públics com a aparcament, zona d'activitat, zona d'exposició o qualsevol altre us que impliqui la limitació del seu us general.

 

Article 3

Subjectes passius

Son subjectes passius contribuents les persones físiques i jurídiques i les entitats a que es refereix l'article 36 i concordants de la Llei General Tributaria a favor de les quals s'atorguin les llicències, o els qui es beneficiïn de l'aprofitament, si és que es va procedir sense l'autorització corresponent.

Article 4

Responsables

Seran responsables tant solidaris com subsidiaris aquells que mereixin aquesta consideració d'acord amb el que preveu la Llei General Tributària al Capítol II del Títol II.

Article 5

Beneficis fiscals

1.  L'Estat, les Comunitats Autònomes i les Entitats locals no estaran obligats al pagament de la taxa quan sol·licitin llicència per a l'ocupació de l'ús públic local amb els materials descrits a l'article 1 necessaris per als serveis públics de comunicacions que explotin directament i per a altres usos que immediatament interessin a la seguretat ciutadana o a la defensa nacional.

2. No s'aplicaran bonificacions ni reduccions per a la determinació del deute.

Article 6

Quota tributària

La quota a satisfer per aquesta taxa s'obté de l'aplicació de les tarifes contingudes als apartats següents:

Tarifa primera. Ocupació de via pública amb mercaderies

  1. Ocupació o reserva especial de la via pública o terrenys d'ús públic que facin els industrials amb materials o productes de la indústria o comerç a que dediquen la seva activitat, inclosos els vagons o vagonetes metàl·liques anomenats containers, al semestre per m2 o fracció: 20 €.
  2. Ocupació o reserva especial i transitòria de la via pública, per quinzena i m2 o fracció: 4 €.

Tarifa segona. Ocupació amb materials de construcció

1. Ocupació de la via pública o terrenys d'ús públic amb runes, materials de construcció, petita maquinària i similars. Per metre quadrat o fracció, a la quinzena 3 €.

2. Ocupació de la via pública o terrenys d'ús públic amb puntals, bastides i altres elements anàlegs. Per metre lineal o fracció, a la quinzena 3 €.

Tarifa tercera. Tanques, puntals, extintors, bastides, etc.

  1. Ocupació de la via pública o terrenys d'ús públic amb tanques, caixes de tancaments, siguin o no per a obres i altres instal·lacions anàlogues. Per metre quadrat o fracció, a la quinzena: 4 €.
  2. Ocupació de la via pública o terrenys d'ús públic amb puntals, bastides i altres elements anàlegs. Per metre lineal o fracció, a la quinzena: 2 €.

Tarifa quarta. Grues i altra maquinaria

Per cada grua, instal·lació o equipament fixe o màquina utilitzada en la construcció. Per cada trimestre: 150 €.

Tarifa cinquena. Tancament de carrers

Tancaments de carrers (obstaculitzar la via pública) incloses les mudances, i que suposi la interrupció total o parcial de la circulació, prèvia autorització:

a)

La primera hora

Sense càrrec

b)

De 1 a 4 hores

20 €

c)

De 4 a 6 hores

35 €

d)

De 6 hores a 1 dia

50 €

Quan calgui la senyalització d'aquesta ocupació de via pública es meritarà una taxa de 12 €, que inclou la posada i recollida de la senyalització.

Tarifa sisena. Utilització via pública

Utilització de les places i altres llocs públics d'abast més ampli que un carrer com a aparcament, zona d'activitat, zona d'exposició o qualsevol altre us que impliqui la limitació del seu us general:

a)

De 0 a 2 hores

20 €

b)

De 2 a 6 hores

50 €

c)

De 6 hores a 1 dia

100 €

d)

Per dia addicional

150 €

Quan calgui la senyalització d'aquesta ocupació de via es meritarà una taxa diària de 12 €, que inclou la posada i recollida de la senyalització.

 

Tarifa setena. Rodatge, gravacions, sessions fotogràfiques.

Rodatge de pel·lícules, vídeos, gravacions televisives i sessions fotogràfiques de caràcter lucratiu:

Gravació, filmació, sessió, etc.

500 €

Dia addicional

150 €

Quan calgui la senyalització d'aquesta ocupació es meritarà una taxa de 30 euros, que inclou la posada i recollida de la senyalització.

L'aplicació de la tarifa setena es compatible amb l'aplicació de la tarifa sisena.

Article 7

Acreditació

La taxa s'acreditarà quan s'iniciï la utilització privativa o l'aprofitament especial, moment que, a aquests efectes, s'entén que coincideix amb el de la concessió de la llicència, si la mateixa fou sol·licitada.

Sense perjudici del previst en el punt anterior, serà precís dipositar l'import de la taxa quan es presenti la sol·licitud d'autorització per a procedir del gaudiment de l'aprofitament especial esmentat.

Quan s'ha produït l'ús privatiu o aprofitament especial sense sol·licitar llicència, l'acreditació de la taxa té lloc en el moment d'inici d'aquest aprofitament.

Article 8

Període impositiu

El període impositiu és el temps durant el qual s'ha efectuat el gaudiment de l'aprofitament especial.

Quan la duració temporal de l'aprofitament especial s'estengui a varis exercicis, l'acreditació de la taxa tindrà lloc l'1 de gener de cada any i el període impositiu comprendrà l'any natural, excepte en els supòsits ď inici o cessament en la utilització privativa o aprofitament especial.

Article 9

Règim de declaració i d'ingrés

Les quantitats exigides d'acord amb les tarifes de l'article 6, es liquidaran per cada aprofitament sol·licitat o realitzat i seran irreductibles pels períodes naturals de temps assenyalats en els epígrafs respectius.

Sense perjudici del previst al punt anterior, quan l'aprofitament especial es realitzi al llarg de varis exercicis, el pagament de la taxa s'efectuarà en el primer trimestre cada any. Amb la finalitat de facilitar el pagament, l'ajuntament remetrà al domicili del subjecte passiu un document apte per a permetre el pagament en entitat bancària col·laboradora o a la caixa del propi ens.

No obstant, la no recepció del document de pagament esmentat no invalida l'obligació de satisfer la taxa en el període determinat per l' Ajuntament.

Les persones o entitats interessades en la concessió d'aprofitaments regulats en aquesta ordenança hauran de sol·licitar prèviament la llicència corresponent, i formular una declaració on hi consti la superfície de l'aprofitament. S'hi acompanyarà un plànol detallat de la superfície que es pretén ocupar i de la seva situació en el municipi.

Els serveis tècnics municipals comprovaran les declaracions que han formulat els interessats, i les autoritzacions es concediran si no es troben diferencies amb les peticions de llicències; si n'hi havia, aquestes es notificaran als interessats i es giraran, si n'és el cas, les liquidacions complementàries que s'escaiguin.

En el cas que les autoritzacions es deneguin, els interessats podran sol·licitar la devolució de l'import ingressat.

Article 10

Infraccions i sancions

Per a qualsevol infracció de les taxes regulades en aquesta ordenança s'aplicarà el preu de la taxa establerta augmentada amb un 50% en concepte de sanció.

 

​​​​​​​Disposició final

La present Ordenança fiscal regirà des del dia següent al de la publicació en el BOIB i es mantindrà vigent fins la seva modificació o derogació expressa.

 

Escorca, 16 de juliol de 2024

El alcalde Antoni Solivellas Estrany