Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS
Núm. 443133
Resolució del director general de Personal Docent i Centres Concertats per la qual s’estableixen les instruccions sobre el finançament de la cotització a la Seguretat Social dels alumnes de formació professional dels centres concertats que han realitzat pràctiques formatives no remunerades en base a l’establert a la disposició addicional cinquantena segona del Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei general de la Seguretat Social
Fets
1. La disposició addicional cinquantena segona del Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei general de la Seguretat Social estableix la realització de pràctiques formatives en empreses, institucions o entitats incloses en programes de formació i la realització de pràctiques acadèmiques externes a l'empara de la respectiva regulació legal i reglamentària, determinant la inclusió en el sistema de la Seguretat Social de les persones que les realitzin.
Per tant, l'entrada en vigor d'aquesta Llei obliga a incloure els alumnes d'ensenyaments de formació professional dins el sistema de la Seguretat Social quan realitzin pràctiques formatives no remunerades en empreses, institucions o entitats.
2. La disposició legal esmentada preveu com a norma general que siguin les empreses, institucions o entitats, on es desenvolupen les pràctiques formatives, les encarregades de donar d'alta els alumnes a la Seguretat Social.
No obstant, les empreses quan varen conèixer aquesta mesura, es varen mostrar reticents a aplicar-la per diversos factors, com és el desconeixement de l'impacte de l'aplicació de la norma, com també el fet d'haver d'assumir no només els costos derivats de donar d'alta i de baixa l'alumnat sinó també els derivats de la seva gestió administrativa.
3. Aquesta situació va provocar que davant la possibilitat de posar en perill la titulació de l'alumnat de formació professional de la comunitat autònoma de les Illes Balears, la Conselleria d'Educació i Universitats optés per fer de l'excepció la norma, establint que en aquest supòsit fossin els centres educatius els que adquirissin la condició d'empresari i els que assumissin les despeses derivades de la inclusió dels alumnes a la Seguretat Social.
4. En els centres públics, la Conselleria d'Educació i Universitats és qui assumeix els costos derivats de la gestió de la cotització a la Seguretat Social dels alumnes que realitzen pràctiques formatives no remunerades. Per això, en base al criteri d'assimilació, es justifica que en els centres de titularitat privada sostinguts amb fons públics (centres concertats), la Conselleria d'Educació i Universitats també assumeixi els costos derivats d'aquesta gestió mitjançant la figura del concert educatiu.
5. Per poder assumir el pagament de la cotització dels alumnes de formació professional, mitjançant l'article 2 del Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears es modifica l'apartat 3 de l'article 31 de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2024 que passa a tenir la redacció següent:
3. Els mòduls econòmics per unitat escolar dels diferents nivells i modalitats educatives per a altres despeses comprenen les despeses de personal d'administració i serveis, les ordinàries de manteniment, conservació i funcionament, i les quanties que corresponen a la reposició de les inversions reals.
Així mateix, la Conselleria d'Educació i Universitats ha de finançar, amb càrrec a aquests mòduls, el següent:
a) A partir del curs 2023-2024 el Programa d'Acompanyament Escolar (PAE) i a partir del curs 2024-2025 el Programa per a l'Orientació, l'Avanç i l'Enriquiment Educatius PROA+, dirigits als centres educatius privats concertats, en els termes i amb els límits que determini el Consell de Govern mitjançant un acord, així com d'altres que, per la seva mateixa naturalesa, es determinin mitjançant un acord del Consell de Govern.
b) Les despeses específiques de les aules UEECO dels centres educatius privats concertats, en els termes i amb els límits que determini el Consell de Govern mitjançant un acord.
c) A partir de l'1 de gener de 2024 i fins que la Conselleria competent en matèria d'educació les assumeixi, total o parcialment, les despeses generades pel compliment de les obligacions de Seguretat Social en relació amb els alumnes que realitzin pràctiques formatives no remunerades, en el cas que aquestes obligacions corresponguin al centre concertat de formació responsable de l'oferta formativa, en el marc del que estableix la disposició addicional cinquantena segona del Reial decret llei 2/2023, de 16 de març, de mesures urgents per a l'ampliació de drets dels pensionistes, la reducció de la bretxa de gènere i l'establiment d'un nou marc de sostenibilitat del sistema públic de pensions.
d) Aquelles altres despeses de funcionament que aprovi el Consell de Govern mitjançant un acord.Aquestes despeses s'han de justificar anualment davant la direcció general competent en matèria de centres concertats, d'acord amb els comptes anuals aprovats pels consells escolars, amb la informació que a aquest efecte es requereixi en els models de justificació que aprovi, mitjançant una resolució, la persona titular de la direcció general esmentada.
6. L'Acord del Consell de Govern de 7 de juny de 2024 pel qual s'autoritza la modificació de l'Annex 21 de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2024, per introduir el mòdul econòmic de finançament dels costos derivats de la cotització a la Seguretat Social dels alumnes de formació professional. S'hi afegeix en el punt 9 el mòdul de finançament tal com s'estableix a continuació:
Mòdul mensual per alumne de finançament dels costos derivats de la cotització a la seguretat social dels alumnes de formació professional: 30 euros.
Fonaments de dret
1. El Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la llei general de la Seguretat Social (BOE núm. 261, de 31 d'octubre).
2. El Reial decret llei 2/2023, de 16 de març, de mesures urgents per a l'ampliació de drets dels pensionistes, la reducció de la bretxa de gènere i l'establiment d'un nou marc de sostenibilitat del sistema públic de pensions (BOE núm. 65, de 17 de març).
3. La Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2024 (BOIB núm. 176, 29 de desembre).
4. El Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears (BOIB núm. 71, 28 de maig).
5. L'Acord del Consell de Govern de 7 de juny de 2024 pel qual s'autoritza la modificació de l'Annex 21 de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2024 (BOIB núm. 77, 8 de juny).
6. El Decret 59/2022, de 27 de desembre, pel qual s'estableixen les normes que han de regir les convocatòries per a l'establiment i la renovació dels concerts educatius a partir del curs acadèmic 2023-2024 (BOIB núm. 169, de 29 de desembre de 2022).
7. El Reial decret 2377/1985, de 18 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de normes bàsiques sobre concerts educatius (BOE núm. 310, de 27 de desembre).
8. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 36, de 2 d'octubre).
9. El Decret 1/2024, de 4 de gener, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol, i pel Decret 17/2023, de 23 d'agost (BOIB núm. 3, de 5 de gener).
Resolució
1. Aprovar les instruccions sobre el finançament de les despeses derivades de la cotització a la Seguretat Social dels alumnes de formació professional dels centres privats concertats que realitzen pràctiques formatives no remunerades a empreses, institucions i/o entitats incloses en programes de formació, en el cas que aquestes obligacions les hagi assumit el centre concertat responsable de l'oferta formativa, en base a l'establert a la disposició cinquantena segona del Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei general de la Seguretat Social, les quals figuren com a Annex 1 d'aquesta Resolució.
2. Ordenar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
(Signat electrònicament: 10 de juliol de 2024)
El director general de Personal Docent i Centres Concertats Ismael Alonso Sánchez
ANNEX 1
Instruccions del director general de Personal Docent i Centres Concertats sobre el finançament de les despeses derivades de la cotització a la Seguretat Social dels alumnes de formació professional dels centres privats concertats que realitzen pràctiques formatives no remunerades en el cas que aquestes obligacions les hagi assumit el centre concertat responsable de l'oferta formativa, en base a l'establert a la disposició cinquantena segona del Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei general de la Seguretat Social
Objecte
Aquestes instruccions tenen per objecte establir el procediment mitjançant el qual els centres privats concertats han de sol·licitar el finançament de les despeses generades pel compliment de les obligacions davant la Seguretat Social en relació amb els alumnes que realitzin pràctiques formatives no remunerades, en el cas que aquestes obligacions les hagi assumit el centre concertat responsable de l'oferta formativa (i no l'empresa i/o institució on s'han realitzat les pràctiques), en el marc del que estableix la disposició addicional cinquantena segona del Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei general de la Seguretat Social.
Àmbit d'aplicació
Es poden acollir a aquest finançament els centres privats concertats que tenguin subscrit el concert educatiu d'unitats d'ensenyaments de formació professional que comprenguin la realització de pràctiques formatives no remunerades a empreses, institucions i/o entitats incloses en programes de formació. Aquests centres han d'haver assumit la liquidació de les despeses derivades de la cotització dels alumnes que han realitzat les pràctiques a la Seguretat Social.
Mòdul de finançament
S'estableix un mòdul de finançament de 30,00 € mensuals per alumne durant tot el període de pràctiques calculat per a un mes de 30 dies naturals, amb una cotització de 22 dies de pràctiques formatives.
La concreció d'aquesta quantitat es fixarà anualment a la Llei de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears corresponent.
Presentació de sol·licituds
Els centres interessats han de presentar la sol·licitud d'acord amb el model que figura com a Annex 2 d'aquesta Resolució, juntament amb la relació d'alumnes d'acord amb el model que figura com Annex 3, adreçada a la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats mitjançant el registre electrònic SISTRA ubicat a la pàgina web Gestió de la nòmina del professorat dels centres concertats.
La sol·licitud s'ha de presentar juntament amb una relació dels alumnes de les unitats concertades d'ensenyaments de formació professional, que han realitzat les pràctiques formatives no remunerades a empreses i/o institucions durant el trimestre corresponent i que, en relació a aquests alumnes, el centre ha actuat com a empresari a efectes d'assumir la liquidació de les despeses derivades de les seves obligacions davant la Seguretat Social. Aquesta relació (veure Annex 3) ha d'incloure les dades identificatives de cada alumne, els dies cotitzats durant el trimestre, la denominació de l'empresa on s'han fet les pràctiques, així com el curs i nivell d'ensenyament de formació professional en què cada alumne està matriculat.
La sol·licitud s'ha de presentar firmada electrònicament pel representant de l'entitat titular del centre.
Les passes que han de seguir són:
Termini de presentació
Les sol·licituds s'han de presentar de forma trimestral, en el termini màxim de 20 dies comptadors des de l'endemà de la data de finalització del trimestre corresponent, d'acord amb la següent distribució:
De forma excepcional, per a la primera liquidació de l'exercici 2024, els centres han de presentar conjuntament la sol·licitud del primer i segon trimestre en el mes d' agost
Validació
La Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats revisarà les sol·licituds presentades i validarà les dades que hi figuren mitjançant l'aplicació FORCET. En qualsevol moment del procediment es podrà sol·licitar al centre tota la informació i els documents que es considerin necessaris per completar la validació de les dades presentades (justificants d'altes i baixes, acord formatiu, etc.).
Import de la contraprestació i pagament
La Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats, una vegada validades les dades que figuren a la sol·licitud, calcularà l'import de la contraprestació, el qual es correspondrà amb el resultat de multiplicar el nombre total d'alumnes que han realitzat les pràctiques no remunerades durant el trimestre i dels quals s'han validat les dades presentades, per l'import de 30,00 € (mòdul mensual de finançament per alumne durant el període de pràctiques).
La Conselleria d'Educació i Universitats farà efectiva aquesta contraprestació, mitjançant la transferència de la quantitat corresponent, al titular del centre o a la persona legítimament habilitada.
Justificació
L'import total anual resultant d'aquest finançament ha de figurar als comptes anuals del centre aprovats pel Consell Escolar i que, d'acord amb el concert educatiu subscrit, les entitats titulars dels centres han de justificar anualment davant la Conselleria d'Educació i Universitats al final de cada curs escolar mitjançant l'aportació d'un certificat de l'acord del Consell Escolar d'aprovació dels comptes.
ANNEX 2 MODEL DE SOL·LICITUD
SOL·LICITANT (ENTITAT TITULAR DEL CENTRE) |
|
Denominació de l'entitat titular: |
|
NIF: |
|
Representant de l'entitat titular (nom i llinatges): |
|
DNI: |
|
Adreça de correu electrònic: |
|
DADES DEL CENTRE |
|
Nom del centre: |
|
Codi: |
|
Adreça |
|
Adreça electrònica: |
|
EXPÒS I DECLAR RESPONSABLEMENT:
Que l'alumnat de les unitats concertades de formació professional del centre, que figura a la relació adjunta a aquesta sol·licitud, ha realitzat pràctiques formatives no remunerades a empreses, institucions i/o entitats incloses en el programa de formació durant:
I, en relació a aquest alumnat, el centre ha assumit les despeses derivades de la seva cotització a la Seguretat Social, en base a l'establert a la disposició cinquantena segona del Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei general de la Seguretat Social.
Per això, SOL·LICIT:
L'abonament de la quantitat que pertoqui a l'entitat titular del centre a la qual represent, corresponent al finançament de les despeses generades pel compliment de les obligacions davant la Seguretat Social, en relació amb els alumnes que figuren a la relació presentada.
[Firma electrònica]
RELACIÓ DE L'ALUMNAT DEL CC [Nom del centre], amb codi [codi del centre], MATRICULAT A ENSENYAMENTS DE FORMACIÓ PROFESSIONAL QUE HA REALITZAT PRÀCTIQUES FORMATIVES NO REMUNERADES A EMPRESES, INSTITUCIONS I/O ENTITATS INCLOSES EN PROGRAMES DE FORMACIÓ
Núm. |
Nom i llinatges |
DNI |
Curs i cicle en què està matriculat |
Denominació de l'empresa on ha realitzat les pràctiques |
Data d'alta a la Seguretat Social |
Data baixa (si pertoca) a la Seguretat Social |
Núm. dies cotitzats |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|