Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

AJUNTAMENT DE PORRERES

Núm. 433236
Adjudicació de llocs de treball de personal laboral fix

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Mitjançat decret de batlia 2024-0343 de dia 8 de juliol de 2024 s'aprovà l'adjudicació de llocs de treball de un Personal laboral fix subgrup AP, netejador de l'Ajuntament de Porreres i dos Personal laboral fix subgrup AP Ordenances de l'empresa municipal Serveis Municipals de Porreres SL que han superat el procés d'estabilització pel sistema de concurs excepcional. Tal com assenyala el decret, que es transcriu a continuació, es publica el text íntegre:

DECRET DE BATLIA

ANTECEDENTS

1. En el BOIB núm. 99 de 30 de juliol de 2022 es va publicar el conveni signat am el Consell de Mallorca pel que s'encarregava de l'aprovació de les bases, la convocatòria i la gestió dels processos d'estabilització de l'ocupació temporal que estableix la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública, que deriven de les ofertes d'ocupació pública aprovades per aquest Ajuntament i publicades al BOIB núm. 68 de 26 de maig de 2022 i BOIB núm. 71 de 31 de maig de 2022.

2. Per Resolució del conseller executiu d'Hisenda i Funció Pública de data 30 de novembre de 2022 (BOIB núm. 158, de 6 de desembre de 2022), modificada per Resolució del conseller executiu d'Hisenda i Funció Pública de data 24 de gener de 2023 i de data 8 de febrer de 2023 (BOIB núm. 13, de 28 de gener de 2023 i BOIB núm. 19, de data 11 de febrer de 2023), i per Resolució de la consellera executiva d'Hisenda i Funció Pública de data 29 d'agost de 2023 (BOIB núm. 121, de 30 d'agost de 2023), es va aprovar la convocatòria del procés selectiu pel sistema excepcional de concurs de mèrits per a l'ingrés com a personal laboral fix del grup AP, de Serveis Municipals de Porreres SL i l'Ajuntament de Porreres.

En aquesta resolució es varen convocar: 1 plaça de Netejador subgrup AP (temps parcial: 53,3% de jornada) a l'Ajuntament de Porreres; 2 places de la categoria Ordenança subgrup AP a Serveis Municipals de Porreres SL, una de 40% de jornada (unitat cultura) i l'altre de 56,2% de jornada (unitat educació).

3. Per Acord del tribunal qualificador competent d'aquest procés selectiu d'estabilització, un cop concloses la revisió i baremació dels mèrits dels aspirants, en data 5 de març de 2024 es va publicar, al tauler electrònic d'anuncis i a la seu electrònica del Consell Insular de Mallorca en data de 5 de març, la llista definitiva de puntuacions obtingudes per les persones aspirants, amb aplicació dels criteris de desempats i la resolució de les al·legacions formulades a la llista provisional de puntuacions, així com el llistat de llocs corresponents a les places convocades, donant un termini de 7 dies hàbils per comunicar l'ordre de preferència dels llocs oferts.

4. De conformitat amb el punt 8.8 de les bases específiques de la convocatòria, un cop assignats els llocs de treball oferts, el tribunal ha d'elevar al conseller executiu d'Hisenda i Funció pública la proposta de persones aspirants que han superat el procés selectiu de concurs de mèrits, amb assignació de llocs de feina , desglossada, en el seu cas, per torns d'accés.

En data 28 de juny de 2024 el tribunal qualificador competent del procediment selectiu ha acordat elevar al conseller executiu d'Hisenda i Funció Pública l'Acord amb la proposta de persones aspirants que han superat el procés selectiu d'estabilització pel sistema de concurs excepcional per a l'ingrés com a personal laboral fix, Netejador subgrup AP (temps parcial: 53,3% de jornada) a l'Ajuntament de Porreres; Ordenança subgrup AP (40% de jornada) a Serveis Municipals de Porreres SL; i Ordenança subgrup AP (56,2% de jornada) a Serveis Municipals de Porreres SL, i d'assignació de llocs de feina, per torn d'accés, d'acord amb el tràmit de manifestació d'ordre de preferències efectuat, per a la seva contractació com a personal laboral fix, la qual conté tantes persones aprovades com el nombre de places convocades. En el cas de que una persona aspirant no hagués efectuat el tràmit, el lloc de treball ha estat assignat d'ofici.

6. En data 1 de juliol de 2024 el conseller executiu d'Hisenda i Funció Pública del Consell de Mallorca ha dictat una resolució per aprovar la llista definitiva de persones aspirants que han superat el procés selectiu pel sistema excepcional de concurs de mèrits per a la seva contractació com a personal laboral fix del subgrup AP de Serveis Municipals de Porreres SL i l'Ajuntament de Porreres amb assignació de llocs de feina per torns d'accés. (BOIB Núm. 88 de 4 de juliol)

7. D'acord amb el punt 9 de les bases específiques del procediment aquest Ajuntament (propietari únic de l'empresa municipal Serveis Municipals de Porreres SL) ha d'adjudicar els llocs de treball a les persones que han superat el procés selectiu, les quals han de ser contractades com a personal laboral fix de la categoria/especialitat del grup AP.

8. El termini per a la presa de possessió de la plaça s'inicia l'endemà de la publicació en el BOIB de la resolució de nomenament i adjudicació del lloc de treball , i serà de tres dies hàbils , sens perjudici de l'aplicació del que disposa el paràgraf segon de l'article 37 del Decret 27/1994.

FONAMENTS DE DRET

Primer.- Legislació aplicable

• L'article 91.2 i 21.1 h) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local

• L'article 68 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears

• La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques.

• El Reial Decret Legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel que s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic.

• El Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors.

• Els articles 13, 17 i següents de la Llei 3/2007, de 27 de març, de funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

• El Reial Decret 2720/1998, de 18 de desembre, pel qual es desenvolupa l'article 15 de l'Estatut dels Treballadors en matèria de contractes de durada determinada.

• La llei 20/2021 de 28 de desembre de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en la ocupació pública.

• L'article 4 del Decret llei 6/2022, de 13 de juny, de noves mesures urgents per reduir la temporalitat en l'ocupació pública de les Illes Balears

• La Resolució del conseller executiu d'Hisenda i Funció Pública del Consell de Mallorca, de 30 de novembre de 2022 (BOIB núm. 158 , de 6 de desembre de 2022) per la qual s'aproven la convocatòria i bases específiques que han de regir el procés selectiu de concurs de mèrits excepcional per a l'ingrés com a personal laboral fix, dels Ajuntaments, entre d'altres, de Porreres (modificada per Resolució del conseller executiu d'Hisenda i Funció Pública de data 24 de gener de 2023 i de data 8 de febrer de 2023 (BOIB núm. 13, de 28 de gener de 2023 i BOIB núm. 19, de data 11 de febrer de 2023), i per Resolució de la consellera executiva d'Hisenda i Funció Pública de data 29 d'agost de 2023 (BOIB núm. 121, de 30 d'agost de 2023)

Segon.- Sobre el tipus de personal al servei de les administracions públiques

L'article 8 del Text refós de l'Estatut bàsic de l'empleat públic estableix que son empleats públics els que desenvolupin funcions retribuïdes a les administracions públiques al servei dels interessos generals, que es classifiquen en funcionaris de carrera, interins, laboral – fix, indefinit o temporal- i eventual.

En concordança amb l'anterior es manifesta l'article 13 de la Llei 3/2007, de 27 de març, de funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears, que reitera la classificació entre personal laboral, funcionari i eventual.

En el present supòsit, esdevé especialment important posar de manifest que la plaça de netejadora i les dues d'ordenança de l'Ajuntament de Porreres son de personal laboral.

Tercer.- Sobre el personal laboral fix

De conformitat amb l'article 17 de la LFPCAIB és personal laboral fix al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears el que, en virtut d'un contracte de naturalesa laboral, manté una relació professional de caràcter permanent caracteritzada per les notes d'alienitat, dependència, voluntarietat i retribució, i ocupa llocs de feina dotats pressupostàriament o es troba en alguna de les situacions que preveu la normativa laboral vigent.

Aquest contracte es formalitzarà per escrit i pot ser, de conformitat amb l'esmentat precepte, a temps complet i a temps parcial.

La selecció del personal laboral respectarà, d'acord amb el tercer apartat de l'esmentat article, els principis de publicitat, igualtat, mèrit i capacitat.

En el present supòsit, consta la publicació de tots els actes del procediment selectiu als llocs preceptius segons la normativa bàsica.

 

Quart.- Sobre les places objecte de cobertura

Cal posar de manifest en aquest punt que les 3 places objecte de cobertura són les que tenen el codi de ref. 55, 62 i 56 a RLT, destinades al desenvolupament de les funcions pròpies d'un/a operari-a neteja, Ordenança del Museu i Ordenança de l'Escola respectivament, i queden degudament acreditat l'acompliment dels requisits per part de les persones interessades.

Cinquè.- Sobre les causes de resolució del contracte

En aquest punt cal fer esment de la disposició addicional tretzena del Decret-llei 6/2022, relatiu a les exempcions d'acreditació del nivell de coneixement de llengua catalana. Aquesta disposició estableix:

“1.Excepcionalment, les convocatòries de desenvolupament dels processos d'estabilització de la Llei 20/2021, de 28 de desembre, han de preveure l'exempció del requisit d'acreditació del coneixement de la llengua catalana exigit per a l'ingrés al cos o l'escala, l'especialitat, o l'escala, la subescala, la classe o la categoria, o la categoria professional, per a les persones aspirants que estiguin en servei actiu, en el moment de finalització de la presentació de sol·licituds, a la mateixa administració o ens públic, en el mateix cos, escala, especialitat, o escala, subescala, classe o categoria, o categoria professional objecte de la convocatòria, i no puguin acreditar el requisit exigit per a l'ingrés.

2. En el supòsit que aquestes persones, mitjançant la participació en aquests processos d'estabilització, assoleixin la condició de personal funcionari de carrera o personal laboral fix, restaran obligades, en el termini de dos anys, comptadors a partir de la presa de possessió o de la signatura del contracte de treball, a acreditar el nivell de coneixement de la llengua catalana exigit per a l'accés al cos, o l'escala, la subescala, la classe o la categoria, o la categoria professional.

3. Si transcorregut el termini de dos anys, no s'acredita el nivell de coneixements de la llengua catalana exigit per a l'accés, aquestes persones seran remogudes del lloc de treball per manca d'adequació a les funcions d'aquest, mitjançant un procediment contradictori i oïts els òrgans de representació del personal corresponents. La remoció suposa el cessament en el lloc de treball obtingut al corresponent procés selectiu, i la pèrdua d'aquest lloc.”

D'altra banda, el punt 5.2 de les bases de la convocatòria, relatiu a l'exempció del requisit d'acreditació de coneixements de llengua catalana, preveu el següent:

“Les persones aspirants que no puguin acreditar el coneixement de la llengua catalana exigit i que estiguin en servei actiu, en el moment de finalitzar el termini de la presentació de sol·licituds, al mateix Ajuntament o entitat a la qual es pretén l'accés com a personal laboral fix, en la mateixa categoria -o especialitat- objecte de la convocatòria, estan exemptes d'acreditar-lo.

S'entenen com a situacions assimilades a servei actiu les següents:

- Les persones que gaudeixen d'una excedència per cura de familiars (article 89.4 TREBEP i article 105 LFPCAIB).

- Les persones que es troben en una situació d'una excedència per raó de violència de gènere (article 89.5 TREBEP i article 106 LFPCAIB).

- Les persones declarades en serveis especials (article 87 TREBEP i article 99 LFPCAIB).

- El personal laboral declarat en excedència forçosa (article 46.1 TRET).

En el supòsit que aquestes persones, mitjançant la participació en aquest procés d'estabilització, assoleixin la condició de personal laboral fix, restaran obligades, en el termini de dos anys, comptadors a partir de la presa de possessió a acreditar el nivell de coneixement de la llengua catalana exigit per a l'accés la categoria/especialitat.

Si transcorregut el termini de dos anys, no s'acredita el nivell de coneixements de la llengua catalana exigit per a l'accés, aquestes persones seran remogudes del lloc de treball per manca d'adequació a les funcions d'aquest, mitjançant un procediment contradictori i oïts els òrgans de representació del personal corresponent. La remoció suposa el cessament en el lloc de treball obtingut al corresponent procés selectiu, i la pèrdua d'aquest lloc.

Aquestes persones restaran obligades a participar en totes les convocatòries de proves de llengua catalana que durant aquest període convoquin la Direcció General de Política Lingüística i l'Escola Balear d'Administracions Públiques per obtenir el certificat de coneixements de llengua catalana corresponent al nivell exigit per a l'accés a la categoria/especialitat a la qual s'ha accedit.”

Així les coses, la disposició addicional tretzena s'ha d'interpretar en el sentit de que esdevindrà una nova causa d'extinció contractual, a més de les establertes a l'article 49 de l'Estatut dels Treballadors, la manca d'acreditació del nivell de català exigit per participar en el procediment en el termini improrrogable de 2 anys.

Per tant, cal concloure que la manca d'acreditació del nivell de coneixement de la llengua catalana exigit per a l'accés (A2 per la netejadora i B1 per ordenança) en el termini de dos anys per part dels aspirants Catalina Mestre Martorell i Bartolome Vanrell Manresa, comportarà la remoció del lloc de treball per manca d'adequació a les funcions d'aquests i l'extinció del contracte laboral fix, amb el dret a percepció per part de la treballadora afectada, si és el cas, de la indemnització corresponent.

Més enllà de l'anterior, cal fer esment de l'obligació que estableix que les persones que es van acollir a l'exempció del requisit d'acreditació de coneixements de llengua catalana estan obligades a participar a totes les convocatòries realitzades per l'EBAP i la Direcció general de Política lingüística (ara l'Institut d'Estudis Baleàrics).

Vist els antecedents de fet i els fonaments de dret aplicables, que s'han extret de l'informe de secretaria que consta a l'expedient, RESOLC

PRIMER. ADJUDICAR els llocs de treball, d'acord amb el que s'indica a l'annex 1 d'aquesta resolució, a les persones aspirants que han superat el procés selectiu d'estabilització pel sistema de concurs excepcional.

SEGON. CONTRACTAR, com a personal laboral fix, amb la categoria/especialitat de netejador o ordenança segons correspongui, a les persones aspirants que han superat el procediment selectiu d'estabilització pel sistema de concurs excepcional per a la convocatòria d'aquestes places, d'acord amb el que s'indica a l'annex 1 d'aquesta resolució.

TERCER. ORDENAR la publicació de la present Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, als efectes oportuns. La signatura del contracte del lloc adjudicat s'ha d'efectuar en el termini de 3 dies hàbils, comptat a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta resolució en el Butlletí Oficial de les illes Balears.

Abans de la signatura del contracte del lloc adjudicat, la persona interessada ha de fer constar que no ocupa cap lloc de treball ni que fa cap activitat en el sector públic de les que es comprenen en l'article 1 de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques. Si du a terme cap activitat privada, incloses les de caràcter professional, ho ha de declarar en el termini de deu dies hàbils comptadors a partir de l'endemà de la presa de possessió, perquè l'òrgan competent acordi la declaració de compatibilitat o incompatibilitat.

Contra la present Resolució que posa fi a la via administrativa, pot interposar alternativament recurs de reposició potestatiu davant l'òrgan que ha dictat l'acte notificat, en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà al de la recepció de la present notificació, de conformitat amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques; o bé interposar directament recurs contenciós-administratiu, davant el Jutjat del Contenciós-Administratiu de Palma, en el termini de dos mesos, a comptar des de l'endemà al de la recepció de la present notificació, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa. Si s'optés per interposar el recurs de reposició potestatiu no podrà interposar recurs contenciós-administratiu fins que aquell sigui resolt expressament o s'hagi produït la seva desestimació per silenci. Tot això sense perjudici de què pugui interposar Vè. qualsevol altre recurs que pogués estimar més convenient al seu dret.

(Signat electrònicament: 8 de juliol de 2024) ​​​​​​​L'alcaldessa Francisca Mora Veny

​​​​​​​

ANNEX 1 ADJUDICACIÓ DE LLOCS DE TREBALL A LES PERSONES ASPIRANTS QUE HAN SUPERAT EL PROCÉS SELECTIU D'ESTABILITZACIÓ PEL SISTEMA DE CONCURS EXCEPCIONAL DEL GRUP AP, CATEGORIA/ESPECIALITAT NETEJADOR DE L'AJUNTAMENT DE PORRERES I CATEGORIA/ESPECIALITAT ORDENANÇA DE SERVEIS MUNICIPALS DE PORRERES SL

Torn reserva discapacitat – Ajuntament de Porreres

LLINATGES I NOM

NOM LLOC

UNITAT

SUBGRUP

TIPUS D'ADSCRIPCIÓ

MESTRE MARTORELL, CATALINA**

Netajador (temps parcial: 53,3% de jornada) - ref.55

SERVEIS SOCIALS

AP

Definitiva

Torn reserva discapacitat – Serveis Municipals de Porreres SL

LLINATGES I NOM

NOM LLOC

UNITAT

SUBGRUP

TIPUS D'ADSCRIPCIÓ

SORELL ADROVER,  JOAN

Ordenança (temps parcial: 40% de jornada) - ref.62

CULTURA

AP

Definitiva

VANRELL MANRESA, BARTOLOME**

Ordenança (temps parcial: 56,2% de jornada) - ref.56

EDUCACIÓ

AP

Definitiva

**Resten obligats, en el termini de dos anys comptadors des de la formalització del contracte, a acreditar el nivell de coneixement de la llengua catalana exigit per a l'accés la categoria/especialitat.