Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS

Núm. 422982
Resolució del conseller d’Educació i Universitats, a proposta de la directora general de Planificació i Gestió Educatives, per la qual es convoquen els ajuts econòmics per al curs 2023-2024 per contribuir al sosteniment de les escoles de música i/o dansa públiques reconegudes per la Conselleria d’Educació i Universitats els titulars de les quals siguin administracions públiques territorials, corporacions locals o patronats municipals i dels conservatoris municipals de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El capítol VI de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, regula els ensenyaments artístics. El punt 3 de l'article 48 estableix que es poden cursar estudis de música i dansa que no condueixin a l'obtenció de títols amb validesa acadèmica o professional en escoles específiques, amb organització i estructura diferents i sense limitació d'edat. El mateix punt 3 també estableix que aquestes escoles han de ser regulades per les administracions educatives.

El Decret 37/1999, de 9 d'abril, pel qual es regulen les escoles de música i dansa de la comunitat autònoma de les Illes Balears, regula aquests centres. L'article 7 determina el procediment per al reconeixement de les escoles.

L'article 36.6 de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears estableix que la conselleria competent en matèria d'educació ha de garantir un finançament estable de les escoles de música o dansa reconegudes, d'acord amb els paràmetres que es determinin reglamentàriament. La tasca que realitzen les administracions locals de les Illes Balears ha possibilitat l'existència i el sosteniment de les escoles de música i/o dansa, la majoria de les quals són de titularitat municipal i conservatoris municipals. Gràcies a aquest esforç, l'ensenyament de la música i la dansa és una activitat present en un gran nombre de poblacions de les Illes Balears. El Govern de les Illes Balears, a través de la Conselleria d'Educació i Universitats, vol promoure i impulsar la col·laboració institucional en els ensenyaments de música i dansa i vol contribuir al manteniment de la xarxa d'escoles de música i/o dansa reconegudes per la Conselleria i conservatoris municipals  que imparteixen aquests ensenyaments per tot el territori de la comunitat autònoma.

Els ajuts són subvencions que es convoquen per impartir els ensenyaments no reglats, el programa d'ensenyaments professionals (PREP)  i els ensenyaments elementals reglats a les escoles de música reconegudes per la Conselleria d'Educació i Universitats i els ensenyaments elementals i professionals al conservatoris municipals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears creats pels respectius Acords de Consell de Govern.

El programa PREP, programa dissenyat per la Conselleria d'Educació i Universitats, consta de quatre cursos del mateix nivell que els quatre primers cursos d'Ensenyaments Professionals de Música, i està dirigit a alumnes de determinades escoles de música reconegudes de la part forana de Mallorca i autoritzades a aquest efecte i els conservatoris municipals; tant el programa com els conservatoris foren creats per donar resposta a les necessitats socials de la zona i poder així millorar l'accés i oferta de places dels ensenyaments elementals i professionals de música.

El procediment de concessió d'aquestes subvencions s'ha de tramitar d'acord amb els principis de publicitat, d'objectivitat, de transparència, d'igualtat i de no-discriminació, la qual cosa exigeix publicar-ne la convocatòria corresponent. D'acord amb l'article 4.1 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11 de juliol), correspon al conseller d'Educació i Universitats aprovar aquesta convocatòria mitjançant una resolució.

També són aplicables a aquesta Resolució la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. 

L'Acord del Consell de Govern de 19 d'abril de 2024 ha aprovat el Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2024-2026 (BOIB núm. 52, de 20 d'abril), en el que, en línia de subvenció III.2.7 (dins l'Objectiu III- millora de la qualitat de vida dels ciutadans) es preveuen els ajuts a les escoles de música i dansa reconegudes i als conservatoris municipals per impartir ensenyaments reglats i no reglats de música i dansa.

Els ajuts que es concedeixen a l'empar d'aquesta convocatòria no es consideren ajuts d'estat atès que, d'acord amb l'apartat 2 de la Comunicació de la Comissió relativa al concepte d'ajut estatal conforme al que disposa l'article 107.1 del Tractat de funcionament de la Unió Europea (DOUE C 262/1, de 19 de juliol de 2016), l'educació pública organitzada dins del sistema nacional d'educació finançada i supervisada per l'Estat pot considerar-se una activitat no econòmica.

El Decret 5/2024, de 29 de maig, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta  de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i  l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de  la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret  16/2023, de 20 de juliol; pel Decret 17/2023, de 23 d'agost; pel Decret  1/2024, de 4 de gener, i pel Decret 4/2024, de 17 de maig estableix que la Direcció General de Planificació i Gestió Educatives és competent en els ensenyaments de règim especial.

Per tot això, tenint en compte la disponibilitat pressupostària per a l'exercici de 2024, i amb la fiscalització prèvia limitada de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a proposta de la directora general de Planificació i Gestió Educatives, i de conformitat amb l'article 4 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la convocatòria, en règim de concurrència competitiva, d'ajuts econòmics per al curs 2023-2024 per contribuir al sosteniment de les escoles de música i/o dansa públiques reconegudes per la Conselleria d'Educació i Universitats els titulars de les quals siguin administracions públiques territorials, corporacions locals o patronats municipals i dels conservatoris municipals de les Illes Balears, d'acord amb els termes que s'especifiquen en l'annex 1 d'aquesta Resolució.

2. Aprovar els models de sol·licitud, de declaracions responsables, de certificats, d'acceptació d'ajuda, de pressupost i de memòria que consten en els documents annexos a aquesta Resolució.

3. Comunicar aquesta Resolució a la Base de dades nacional de subvencions i publicar-la en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Universitats en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (1 de juliol de 2024)

El conseller d'Educació i Universitats Antoni Vera Alemany

 

ANNEX 1 Convocatòria

Primer

Objecte de la convocatòria

1. L'objecte de la convocatòria és contribuir al sosteniment de les escoles de música i/o dansa públiques reconegudes per la Conselleria d'Educació i Universitats els titulars de les quals siguin administracions públiques territorials, corporacions locals o patronats municipals i dels conservatoris municipals de les Illes Balears.

2. Aquesta convocatòria regula la concessió d'ajuts econòmics destinats a finançar parcialment les despeses de funcionament ordinàries i d'adquisició d'instruments d'aquests centres durant el curs 2023-2024.

3. Els ajuts són subvencions que es convoquen per impartir els ensenyaments elementals i professionals de música i dansa reglats, els ensenyaments no reglats de música i dansa, i els ensenyaments del Programa d'Ensenyaments Professionals (PREP).

 

Segon

Règim jurídic

Les subvencions objecte d'aquesta convocatòria es regeixen per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, per la part que constitueix normativa de caràcter bàsic; per el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei general de subvencions; pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i per l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11 de juliol).

Tercer

Import de la convocatòria i partida pressupostària

1. El crèdit màxim disponible destinat a aquesta convocatòria és de 500.000,00 euros per a l'exercici 2024, a càrrec dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

2. La distribució del pressupost de l'any 2024 per partides pressupostàries és la següent:

- Partida 13501 421C01 46000 10:   311.000,00 euros.

- Partida 13501 421C01 46000 11:     33.400,00 euros.

- Partida 13501 421C01 46000 20:     83.200,00 euros.

- Partida 13501 421C01 46000 30:     30.000,00 euros.

- Partida 13501 421C01 46000 31:     12.000,00 euros.

-  Partida 13501 421C01 46100 40:    15.200,00 euros.

- Partida 13501 421C01 46900 00:     15.200,00 euros.

3. Aquesta distribució és orientativa i es pot modificar una vegada efectuada la proposta de la Comissió Avaluadora d'acord amb les sol·licituds presentades. L'assignació que figura en les partides és vinculant per l'import total i no per cada partida.

Quart

Compatibilitat amb altres ajuts

Aquesta subvenció és compatible amb qualsevol altre ajut o subvenció de qualsevol ens públic o privat destinat a la mateixa finalitat, d'acord amb l'article 19.3 de la Llei 38/2003 i l'article 20 del Decret legislatiu 2/2005, sempre que, aïlladament o conjuntament, no superin el cost total de l'activitat objecte de subvenció. 

A aquest efecte, el beneficiari haurà de presentar, juntament amb la justificació de la subvenció, una declaració responsable, en la qual faci constar que la subvenció concedida per la Conselleria d'Educació i Universitats, compleix el límit fixat en el paràgraf anterior.

En el cas en què s'adverteixi un excés de finançament sobre el cost de l'activitat com a conseqüència de l'atorgament d'altres subvencions per part d'entitats públiques o privades, s'ha de reintegrar l'import total de l'excés fins al límit de la subvenció atorgada.

Cinquè

Beneficiaris

1. Poden ser beneficiaris de les subvencions previstes en aquesta convocatòria:

a) Les escoles de música i/o dansa públiques reconegudes per la Conselleria d'Educació i Universitats els titulars de les quals són administracions públiques territorials, corporacions locals o patronats municipals

b) Els conservatoris municipals de les Illes Balears.

2. Els sol·licitants de la subvenció que es convoca no han d'estar sotmesos a cap de les prohibicions per ser-ne beneficiaris, les quals s'estableixen en l'article 10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i en l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

3. Els beneficiaris han de complir les obligacions que figuren en l'article 11 del Decret legislatiu 2/2005, els compromisos de l'article 11 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura i els requeriments que s'especifiquen en aquesta convocatòria.

Sisè

Requisits generals

1. Per poder obtenir un dels ajuts d'aquesta convocatòria s'han de complir els requisits generals següents:

a) Tenir la categoria d'escola de música i/o dansa pública reconeguda per la Conselleria d'Educació i Universitats segons el Decret 37/1999 de 9 d'abril de 1999, pel qual es regulen les escoles de música i/o dansa de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; o de conservatori municipal creat per Acord de Consell de Govern, de la comunitat autònoma de les Illes Balears, en data anterior a la de la publicació d'aquesta Resolució.

Els titulars del centre han de ser administracions públiques territorials, corporacions locals o patronats municipals.

b) Haver adjuntat, abans de la publicació d'aquesta convocatòria, la Programació General Anual del centre (PGA) al Programa de Gestió Educativa de la Conselleria d'Educació i Universitats de les Illes Balears (GestIB), d'acord amb l'establert a la Resolució del conseller d'Educació i Universitats d'1 de setembre de 2023, per la qual s'aproven les instruccions per a l'organització i el funcionament dels centres que imparteixen ensenyaments d'idiomes, esportius o artístics no superiors de règim especial, de les Illes Balears per al curs 2023-2024.

c) Haver introduït al GestIB, abans de la publicació d'aquesta convocatòria, les dades referents a l'expedient acadèmic de tot l'alumnat que estigui cursant  els ensenyaments elementals o professionals de música durant el curs 2023-2024.

 

Setè

Quantia dels ajuts i criteris objectius i de preferència que en regeixen la concessió

1. Els criteris per calcular la quantia de l'ajuda són el nombre d'especialitats instrumentals i el nombre d'alumnes matriculats a l'escola de música i/o dansa o al conservatori municipal segons el tipus d'ensenyament a l'inici del curs 2023-2024.

2. S'assignaran 200 euros per a cada una de les especialitats instrumentals que tengui implantada l'escola de música i/o dansa o conservatori municipal, durant el curs 2023-2024.

3. Per realitzar el càlcul de l'import corresponent a cada escola de música i/o dansa  o conservatori municipal segons el nombre d'alumnes s'assignaran les quantitats següents:

a. Per cada alumne matriculat als ensenyaments elementals: 90 euros.

b. Per cada alumne matriculat als ensenyaments professionals o al programa PREP: 150 euros.

c. Per cada alumne matriculat a ensenyaments no reglats: 50 euros.

4. La quantia total serà la suma de les quanties obtingudes segons les especialitats instrumentals i segons el nombre d'alumnes tal i com es descriu en els apartats anteriors.

5. En el cas que la suma total dels imports corresponents a totes les escoles de música i/o dansa i a tots els conservatoris municipals de les Illes Balears sol·licitants sigui superior a la quantia màxima fixada de 500.000,00 euros, es repartirà la quantitat màxima de 500.000 euros proporcionalment a les quantitats totals assignades a cada sol·licitant.

6. En el cas que la suma total dels imports corresponents a totes les escoles de música i/o dansa i a tots els conservatoris municipals de les Illes Balears sol·licitants sigui inferior a la quantia màxima fixada de 500.000 euros, es repartirà la quantitat sobrant proporcionalment a les quantitats totals assignades a cada sol·licitant, amb el límit previst en el paràgraf següent.

7. D'acord amb l'article 19.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, amb l'article 20 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, en l'import dels ajuts en cap cas podrà ser de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos, superi el cost de l'activitat subvencionada.

Vuitè

Termini i lloc de presentació de les sol·licituds

1. El termini de presentació de les sol·licituds és des de l'endemà d'haver-se publicat aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins el 6 de setembre de 2024, ambdós inclosos.

2. La convocatòria i el model oficial de sol·licitud estan a disposició de les persones interessades a la pàgina web (http://dgplacen.caib.es) i també a la Seu Electrònica d'aquesta Administració.

3. La sol·licitud, juntament amb la documentació que figura en el punt novè d'aquest annex, s'ha de presentar  de forma electrònica mitjançant el Registre Electrònic Comú (REC), signada electrònicament i adreçar a la Conselleria d'Educació i Universitarts, a l'atenció de la directora general de Planificació i Gestió Educatives.

4. En cas de presentar-la de manera presencial, l'Administració, d'acord amb l'article 68.4 de la Llei 39/2015, els ha de requerir perquè la presentin a través dels mitjans anteriorment indicats. A aquest efecte, es considera com a data de presentació de la sol·licitud la data en la qual s'ha esmenat i s'ha presentat a través d'un registre electrònic.

Novè

Sol·licitud i documentació que s'ha d'adjuntar

1. Per formalitzar la sol·licitud s'ha d'emplenar l'imprès de sol·licitud adreçat a la directora general de Planificació i Gestió Educatives. El model oficial de l'imprès és el que figura en l'annex 2 d'aquesta Resolució, i també està disponible a la seu electrònica de la CAIB i en el lloc web de la Direcció General de Planificació i Gestió Educatives (http://dgplacen.caib.es).

2. La Conselleria d'Educació i Universitats ha d'obtenir d'ofici els certificats que acrediten que els sol·licitants es troben al corrent de les obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària i la Hisenda autonòmica, si s'autoritza l'òrgan instructor del procediment perquè, si escau, obtingui directament l'acreditació de les obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'administració Tributària. En cas que l'entitat sol·licitant no indiqui expressament aquesta autorització en l'apartat corresponent de l'annex 2 de la sol·licitud, haurà d'aportar juntament amb la sol·licitud els documents originals següents:

- Certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social que indiqui que està al corrent de les obligacions davant de la Seguretat Social.

- Certificat que acredita el compliment de les obligacions tributàries amb lAEAT.

- Certificat que acredita el compliment de les obligacions tributàries amb la hisenda autonòmica.

3. Juntament amb la sol·licitud s'ha de presentar la documentació següent:

3.1 Document original o fotocòpia compulsada del certificat de l'òrgan competent de l'entitat acreditatiu, d'acord amb la legislació vigent, de la representació amb què actua la persona signant de la sol·licitud.

3.2 Fotocòpia del DNI del representant legal de l'entitat.

3.3  Còpia compulsada de la targeta d'identificació fiscal de l'entitat sol·licitant.

3.4 Declaració responsable signada pel representant de l'entitat relativa a les subvencions o ajuts obtinguts i/o sol·licitats a altres institucions públiques o privades, nacionals o internacionals per realitzar la mateixa activitat (annex 3).

3.5 Declaració, signada pel representant de l'entitat, que totes les dades que conté la sol·licitud són certes i que coneix i accepta les bases de la convocatòria, que l'entitat no està incursa en cap causa de prohibició per ser-ne beneficiària d'acord amb l'article 10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i que l'entitat no està incursa en cap causa de prohibició per ser-ne beneficiària d'acord amb l'article 11 de la Llei 11/2016, d'11 de juliol, d'igualtat de dones i homes (annex 4).

Aquesta declaració ha de reflectir que l'entitat no ha estat sancionada o condemnada per resolució administrativa o sentència judicial fermes per discriminació salarial, assetjament moral o qualsevol tipus de tracte desigual per raó de sexe, en l'àmbit de les relacions laborals, durant els darrers cinc anys.

3.6 Declaració responsable de veracitat de les dades bancàries aportades (annex 5).

3.7 Certificat detallat de les especialitats instrumentals implantades i del nombre d'alumnes matriculats en el centre durant curs 2023-2024, signat pel director o directora del centre (annex 6).

3.8 La relació de despeses i pressupost desglossat de l'activitat de l'escola de música i/o dansa pública o conservatori municipal, del curs 2023-2024, com despeses de personal, material didàctic, compra d'instruments, material fungible, despeses de gestoria, despeses de subcontractació, etc. (annex 7).

La presentació de la sol·licitud implica que, en cas de resultar-ne beneficiari, el sol·licitant consent a ser inclòs en la llista de beneficiaris publicada electrònicament o per altres mitjans amb indicació dels ens beneficiaris, el nom de les operacions i la quantitat de fons públics assignats a cada escola.

Desè

Esmena de la sol·licitud i de la documentació presentada

1. Si la sol·licitud no compleix els requisits exigits o la documentació aportada és incorrecta o incompleta, s'ha de requerir a la persona interessada que esmeni la falta o afegeixi els documents preceptius en el termini de tres dies hàbils comptadors a partir de l'endemà de la notificació del requeriment, d'acord amb el que preveu l'article 68 de la Llei 39/2015.

2. Si la persona interessada no complimenta el requeriment, es considerarà que desisteix de la seva petició, amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes que preveu l'article 21.1 de la Llei 39/2015.

3. La documentació per esmenar les sol·licituds s'ha de presentar, dins el termini establert, de forma electrònica mitjançant el registre Electrònic Comú (REC).

Onzè

Comissió Avaluadora

1. Es constitueix una comissió avaluadora, que ha d'exercir les funcions següents:

a) Avaluar i qualificar les sol·licituds d'acord amb els criteris i els requisits establerts en aquesta Resolució.

b) Emetre l'informe, degudament motivat, que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució.

2. La Comissió Avaluadora ha d'estar formada pels membres següents:

a) Presidència: La cap del Departament dels Ensenyaments de Règim Especial, Llengües Estrangeres i Projectes Internacionals o persona en qui delegui.

b) Secretaria: Una persona, en representació de la Direcció General de Planificació i Gestió Educatives, encarregada de l'assessorament dels ensenyaments de música i dansa, que actuarà com a secretari.

c) Vocalies:

- La cap del Servei d'Ensenyaments de Règim Especial de la Direcció General de Planificació i Gestió Educatives o persona en qui delegui.

- Una persona en representació del Departament del Servei Jurídic de la Conselleria d'Educació i Universitats.

-  Una persona en representació del Departament de Gestió Econòmica de la Conselleria d'Educació i Universitats.

 

Dotzè

Proposta de resolució de concessió i denegació dels ajuts i al·legacions

1. Una vegada l'òrgan instructor hagi analitzat les sol·licituds i la documentació aportada per esmenar, la Comissió Avaluadora s'ha de reunir per elaborar l'informe a què fa referència l'apartat onzè, punt 1, lletra b) d'aquest annex.

2. En base a l'informe de la Comissió Avaluadora, la directora general de Planificació i Gestió Educatives ha d'elaborar la proposta de resolució de concessió i de denegació dels ajuts, que ha d'expressar la llista d'entitats beneficiàries proposades per a l'atorgament de subvenció amb la quantia corresponent, així com de les sol·licituds excloses, amb indicació de la causa d'exclusió.

3. La proposta de resolució s'ha de fer pública en el web de la Direcció General de Planificació i Gestió Educatives (http://dgplacen.caib.es).

4. Les entitats interessades tenen un període de deu dies hàbils des de l'endemà de la data de publicació de la proposta de resolució per presentar les al·legacions que considerin adients.

Les al·legacions s'han de formular mitjançant un escrit adreçat a la directora general de Planificació i Gestió Educatives, que s'ha de presentar de forma electrònica mitjançant el Registre Electrònic Comú (REC). En cas de presentar-lo de manera presencial, l'Administració, conforme al que estableix l'article 68.4 de la Llei 39/2015, els requerirà perquè les presentin en la forma anteriorment indicada.

No s'acceptaran al·legacions consistents en aportar documents que no s'hagin presentat abans de publicar-se la proposta de resolució per esmenar la sol·licitud d'acord amb el que preveu l'apartat desè d'aquest annex.

5. Les propostes de resolució no creen cap dret a favor del beneficiari proposat. El dret a rebre la subvenció s'adquireix a partir de la publicació de la resolució que n'estableix la concessió.

Tretzè

Resolució de concessió i denegació dels ajuts del conseller d'Educació i Universitats

1. Ateses la proposta de resolució i, si escau, les al·legacions presentades, el conseller d'Educació i Universitats ha de dictar, de forma expressa i motivada, la resolució que concedeix i denega els ajuts, n'estableix la quantia de cadascun i informa dels recursos administratius pertinents.

En el cas que la convocatòria no es resolgui i notifiqui en el termini de sis mesos comptadors des de l'acabament del termini per presentar sol·licituds, totes les sol·licituds s'han d'entendre desestimades.

2. La resolució del conseller s'ha de notificar a les persones interessades mitjançant la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en el web http://dgplacen.caib.es

3. Contra aquesta resolució, que exhaureix la via administrativa, es podrà interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Universitats en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat, o bé un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat.

Catorzè

Despeses subvencionables

1. Es consideren despeses subvencionables les que figuren a continuació:

a) Les retribucions del personal del centre:

- Personal nomenat (funcionari) o contractat (laboral) per l'entitat beneficiària. En aquest concepte s'han d'incloure els salaris i les assegurances socials. S'han de presentar el contracte laboral o nomenament del personal, les nòmines del període imputat i els TC1 i TC2 corresponents.

- En el cas que s'hagi subcontractat l'execució de l'activitat subvencionada, s'han de presentar les factures dels pagaments a aquesta entitat, derivats de la subcontractació.

b) Les despeses d'adquisició de materials didàctics i béns consumibles. Es poden imputar despeses per a l'adquisició de materials didàctics i béns consumibles per al simple ús utilitzats en la realització dels programes didàctics que s'imparteixen al centre. Les despeses pel concepte de materials didàctics i béns consumibles no poden superar el 20 % del pressupost que presenti l'entitat per al funcionament de l'escola.

c) Les despeses d'adquisició d'instruments musicals.

L'entitat beneficiària ha de presentar les factures d'adquisició dels materials consumits i els justificants de pagament corresponents.

2. Es consideren despeses no subvencionables les que figuren a continuació:

a) Les que no siguin reals o no hagin estat efectivament fetes i pagades.

b) Les que no es justifiquin adequadament.

c) Les que no responguin a la naturalesa de l'activitat subvencionada

d) Les que s'hagin fet i/o pagat després de la finalització del termini atorgat o de la data de signatura del compte justificatiu.

e) Els interessos deutors dels comptes bancaris.

f) Les adquisicions noves o de segona mà de béns inventariables, tals com mobiliari, equipament, ordinadors, etc.

g) Els interessos, els recàrrecs i les sancions administratives i penals

h) Les de procediments judicials.

i) Les derivades de l'obertura i el manteniment de comptes corrents

j) Les de publicitat.

k) Les que comportin duplicitat d'una despesa, sense que es justifiqui la inexistència d'aquesta duplicitat.

3. L'entitat beneficiària pot subcontractar, fins al 100%, l'activitat i gestió de l'escola de música i/o dansa o conservatori municipal.

4. Es considera despesa realitzada la que s'hagi pagat efectivament des del dia 1 de setembre de 2023 fins al dia 30 d'agost de 2024.

Quinzè

Justificació de la subvenció

1. D'acord amb el que preveu l'article 39 del Text refós de la Llei de subvencions, les entitats beneficiàries tenen l'obligació de justificar davant l'òrgan que concedeix l'ajuda l'aplicació dels fons percebuts i el compliment de la resta de condicions imposades a la finalitat que hagi servit de fonament a la concessió de la subvenció.

2. Les subvencions atorgades s'han de justificar mitjançant un compte justificatiu d'acord amb l'establert en l'apartat setzè d'aquest annex. D'acord amb l'article 43 del Text refós de la Llei de subvencions, el fet de no justificar l'activitat dins termini suposa que es revocarà la subvenció concedida.

3. Només es consideren justificades les despeses realitzades, efectivament fetes, pagades i justificades mitjançant factures o documents comptables de valor probatori equivalent, entenent per això qualsevol document presentat per justificar que el que reflecteix la comptabilitat correspon a la realitat i és conforme a les normes vigents en matèria comptable.

4. Una vegada presentada la liquidació de l'operació o les operacions, no s'admetran justificants de despeses que no s'hagin inclòs inicialment en la liquidació.

5. Només són admissibles les factures que s'hagin emès conformement als requisits reglamentaris exigibles i que contenguin una descripció completa i detallada del subministrament del bé o de la prestació del servei a què es refereixen. Si la factura conté claus que facin incomprensible l'objecte de la transacció s'ha d'aportar l'albarà de lliurament corresponent. Si, tot i així, segueix sense ser clara la identificació del bé o servei, s'ha d'acompanyar amb un escrit explicatiu dels béns o serveis adquirits.

6. Els documents que es presenten per justificar les despeses han de ser perfectament llegibles. No s'admeten documents incomplets o que continguin modificacions o ratllades. Qualsevol aclariment o explicació d'aquests documents s'ha de fer en un escrit que s'ha d'adjuntar al compte justificatiu.

7. Tots els escrits que acompanyen el compte justificatiu els ha de signar el representant legal de l'entitat o persona que tengui les facultats de representació per actuar en nom de la persona jurídica sol·licitant de la subvenció, d'acord amb la legislació vigent.

8. La justificació del pagament de nòmines s'ha de fer per l'import líquid i, si el justificant del pagament es fa per la totalitat de les persones que treballen a l'escola de música i/o dansa o conservatori municipal, s'ha de presentar el desglossament per treballador. Els imports de les retencions que figuren en les nòmines i/o factures s'han d'acreditar mitjançant l'aportació dels documents d'ingrés de les retencions practicades en concepte d'IRPF (models 111 i 115). En el cas de la justificació del pagament de les assegurances socials s'han de presentar els documents TC1 i TC2, en els quals hi ha d'haver el segell de compensació o pagament en efectiu de l'entitat financera corresponent.

9. En els supòsits en què els pagaments a la Tresoreria General de la Seguretat Social els gestioni el sistema RED (remissió electrònica de documents), el pagament s'ha d'acreditar de la manera següent:

- Si el pagament es fa mitjançant una transferència bancària, s'ha de presentar el càrrec al compte bancari del beneficiari corresponent.

- Si l'ingrés es fa a través d'una entitat financera, s'ha d'aportar una fotocòpia compulsada del rebut de liquidació de cotitzacions segellat o validat mecànicament per l'entitat financera.

- Si l'ingrés es fa a través d'altres canals de pagament, s'ha d'acreditar amb la fotocòpia compulsada del rebut de liquidació de cotitzacions i una fotocòpia del justificant emès per l'entitat financera (càrrec). La fotocòpia del rebut de liquidació de cotitzacions substitueix els documents de cotització de la sèrie TC1 a què es refereix aquesta Resolució.

10. La justificació ha d'incloure, com a mínim, l'import de la subvenció concedida, sempre que s'acrediti que s'ha complit amb la finalitat per a la qual es va sol·licitar la subvenció, independentment de l'import concedit.

Setzè

Rendició del compte justificatiu

1. La rendició del compte justificatiu constitueix un acte obligatori del beneficiari en el qual s'han d'incloure, sota responsabilitat del declarant, els justificants i qualsevol altre document amb validesa jurídica que permetin acreditar el compliment de l'objecte de la subvenció pública.

2. El compte justificatiu, signat pel representant de l'entitat beneficiària, s'ha d'adreçar a la Direcció General de Planificació i Gestió Educatives i ha de constar dels documents següents:

- Un certificat (annex 8A), amb relació al fet que el compte justificatiu conté la totalitat dels justificants imputables a l'import de l'ajut concedit.

- La memòria de l'activitat realitzada i resultats obtinguts, i la memòria de despeses i ingressos de funcionament objecte de subvenció i dels criteris objectius d'imputació (annex 8B).

- La relació ordenada i numerada correlativament dels justificants imputats (annex 8C).

- La documentació justificativa de les despeses fetes.

3. D'acord amb l'article 15.2 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, que estableix les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura, les administracions territorials beneficiàries d'aquesta subvenció poden presentar, en substitució del compte justificatiu establert en  l'apartat 2 anterior, un informe que acrediti la veracitat i la regularitat de les despeses i dels ingressos imputables a la subvenció, que ha d'emetre l'òrgan interventor de l'administració pública beneficiària (Annex 9A i 9B). Aquest informe ha de contenir:

- Les dades identificatives del beneficiari, del projecte subvencionat, i de la persona que signa l'informe de justificació.

- La manifestació expressa acreditativa de veracitat i regularitat de la documentació justificativa.

- La relació detallada identificativa dels documents justificants de les despeses i dels ingressos imputables a la subvenció, així com de la data de pagament (Annex 9C).

4. El model de compte justificatiu té present l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 esmentada i la Instrucció 3/2007, de 25 de maig de 2007, de la Intervenció General de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació que regula la justificació d'expedients de subvencions convocades a partir de gener de 2006. Aquest model és el que apareix en els apartats A i B dels annexos 8 i 9 d'aquesta Resolució i que també està a disposició de les entitats beneficiàries en el web de la Direcció General de Planificació i Gestió Educatives (http://dgplacen.caib.es).

5. El termini per presentar el compte justificatiu (Annex 8),  signat pel representant de l'entitat beneficiària,  o l'informe de veracitat i regularitat de despeses i ingressos imputables  a la subvenció, signat per l'interventor de l'administració beneficiària (Annex 9), és a partir de la publicació de la proposta de resolució de concessió i denegació dels ajuts, prevista a l'apartat dotzè d'aquest annex, fins l'11 d'octubre de 2024, ambdós inclosos.

6. El període de cobertura de les despeses subvencionables comprèn el curs escolar 2023-2024.

7. L'aplicació dels fons percebuts no s'entendrà del tot justificada fins que no s'hagi acreditat, com a mínim, l'import de la subvenció concedida.

8. En el supòsit que no es justifiqui la totalitat de l'import de l'activitat, s'ha de revisar la quantia atorgada i s'ha de minorar proporcionalment a la part no justificada, d'acord amb els següents criteris de gradació:

- Si es justifica una quantia d'entre el 100 % i el 85 % de l'import de l'activitat, no s'ha d'aplicar cap minoració.

- Si es justifica una quantia inferior al 85 % i fins al 80 % de l'import de l'activitat, el cost elegible s'ha de minorar al 95 %.

- Si es justifica una quantia inferior al 80 % i fins al 75 % de l'import de l'activitat, el cost elegible s'ha de minorar al 90 %.

- Si es justifica una quantia inferior al 75 % de l'import de l'activitat,  s'ha de minorar proporcionalment a l'import no justificat.

9. En el cas que la Direcció General de Planificació i Gestió Educatives apreciï defectes en la justificació de la subvenció ha de notificar al beneficiar quins són els defectes detectats i li ha de donar un termini de deu dies hàbils perquè els esmeni.

Dissetè

Pagament de l'ajuda

1. El pagament de la subvenció, un cop aprovat, s'ha de fer efectiu quan acabi el curs i prèvia justificació, d'acord amb els termes d'aquesta convocatòria.

2. D'acord amb el que disposa l'article 39 del Decret legislatiu 2/2005, la justificació de la subvenció s'ha de documentar, i s'ha de fer mitjançant la rendició del compte justificatiu de la despesa efectuada per part del beneficiari en els termes expressats en el punt setzè d'aquest annex.

3. Perquè el pagament dels ajuts es faci efectiu és imprescindible que els beneficiaris hagin complert amb les obligacions que s'indiquen en el punt divuitè d'aquest annex.

Divuitè

Obligacions dels beneficiaris

Són obligacions dels beneficiaris dels ajuts les que estableixen l'article 11 del Decret legislatiu 2/2005 i l'article 11 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009, especialment les següents:

- Comunicar a l'òrgan competent l'acceptació o la renúncia de la proposta de resolució en els terminis de la resolució de la convocatòria.

- Acreditar davant la Conselleria d'Educació i Universitats el compliment efectiu dels requisits i les condicions que s'exigeixen per a la concessió d'ajuts.

- Sotmetre's a les actuacions de comprovació i control que siguin procedents per part de les administracions autonòmiques, estatals i comunitàries, la Sindicatura de Comptes o altres òrgans de control extern, i també facilitar tota la informació que aquests requereixen amb relació als ajuts concedits.

- Comunicar, en el seu cas, a la Direcció General de Planificació i Gestió Educatives la sol·licitud o l'obtenció d'altres subvencions per a la mateixa finalitat. Aquesta comunicació s'ha de fer dins el termini de tres dies hàbils des de la sol·licitud o l'obtenció de la subvenció concurrent i, en tot cas, abans de la justificació de l'aplicació que s'hagi donat als fons percebuts.

 

​​​​​​​- Acreditar que s'està al corrent de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social davant l'Administració de l'estat i de les obligacions tributàries davant la hisenda autonòmica. En aquest darrer cas, la Unitat de Gestió Econòmica de la Conselleria d'Educació i Universitats ha de comprovar d'ofici que els beneficiaris estan al corrent de les seves obligacions amb la hisenda de la Comunitat Autònoma, en el marc del que preveu l'article 38 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

- Deixar constància de la percepció i l'aplicació de la subvenció en els llibres de comptabilitat o en els llibres de registre que, si s'escau, hagi de dur el beneficiari d'acord amb la legislació mercantil o fiscal que li sigui aplicable.

- Conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons percebuts, amb inclusió dels documents electrònics, mentre puguin ser objecte d'actuacions de comprovació i control.

- Presentar tota la documentació requerida en els terminis establerts en aquesta convocatòria a la Direcció General de Planificació i Gestió Educatives.

 

Dinovè

Control financer de la subvenció

1. Les entitats beneficiàries queden sotmeses a les mesures de fiscalització, control i deure de col·laboració que preveuen els articles 48 i 49 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i als controls establerts en la legislació de finances i pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears quant a la concessió i el control dels ajuts públics.

2. L'ocultació de qualsevol informació sobre els requisits dona lloc a la revocació de l'ajuda concedida.

3. Per intensificar el control a fi d'evitar el frau en les declaracions encaminades a obtenir ajuts, l'Administració educativa pot determinar si s'ha produït l'ocultació a què es refereix el paràgraf anterior per qualsevol mitjà de prova; en particular, mitjançant les dades que estiguin a l'abast de qualsevol òrgan de les administracions públiques.

Vintè

Revocació dels ajuts concedits

1. D'acord amb el que disposa l'article 43 del Text refós de la Llei de subvencions, pertoca revocar la subvenció quan, posteriorment a la resolució de concessió, la persona beneficiària incompleixi totalment o parcialment les obligacions o els compromisos concrets als quals està condicionada l'eficàcia de l'acte de concessió de la subvenció.

2. La revocació de la subvenció ha de tenir lloc d'acord amb l'article 20.2 de l'Ordre de les bases reguladores.

3. A aquest efecte, s'ha de tenir en compte el principi general de proporcionalitat, així com els criteris de gradació següents:

- En el cas d'execució parcial de l'activitat objecte de subvenció, el nivell de divisibilitat de l'activitat i de la finalitat pública perseguida.

- En el cas de no presentar la documentació justificativa de la subvenció dins el termini establert a aquest efecte, previ requeriment per escrit al beneficiari perquè aquest presenti en el termini màxim de quinze dies, el fet de no aportar efectivament la documentació dins aquest termini addicional.

4. Com a conseqüència de la revocació de la subvenció queda sense efecte, totalment o parcialment, l'acte de concessió i s'han de reintegrar les quantitats percebudes indegudament.

Vint-i-unè

Reintegrament dels ajuts concedits

Pertoca reintegrar totalment o parcialment les quantitats rebudes i exigir l'interès de demora des del moment del pagament de la subvenció fins a la data de la resolució per la qual s'acordi el reintegrament, en els casos establerts en l'article 44 i 45 del Decret legislatiu 2/2005.

Les quantitats reintegrables tenen la consideració d'ingressos de dret públic i poden ser exigides per la via de constrenyiment.

Vint-i-dosè

Règim d'infraccions i sancions

Si s'incompleixen els requisits que estableixen aquesta Resolució i l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009, s'ha d'aplicar el règim d'infraccions i sancions que estableix el títol V del Decret legislatiu 2/2005, i el que conté la legislació de finances i pressupostària de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i les normes que la despleguen.

 

​​​​​​​Vint-i-tresè

Protecció de dades de caràcter personal

En relació amb la protecció de dades de caràcter personal, són aplicables el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016,  relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades, i la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personal i garantia dels drets digitals.

Documents adjunts