Secció II. Autoritats i personal
Subsecció segona. Oposicions i concursos
CONSELL INSULAR DE MALLORCA
DEPARTAMENT D'HISENDA I FUNCIÓ PÚBLICA
Núm. 418037
Resolució del conseller d’Hisenda i Funció Pública per aprovar les bases específiques, els temaris i les convocatòries que han de regir els processos selectius, mitjançant el sistema de concurs oposició, per cobrir les places vacants de la Subescala tècnica superior de l'Admin. espec.(TAE Superior) especialitat Enginyer -a de camins, canals i ports, de la Subesc. tèc. sup de l'Admin. espec. (TAE Superior) especialitat Economista, de la Subesc. tèc. sup. de l'Admin. especial (TAE Superior) especialitat Formació i de la Subesc. tèc. mitja de l'Admin. espec. (TAE Mitjà) especialitat Comunicació Digital, de l’Oferta d’ocupació pública corresponents a l’exercici de 2024 del CIM.
L'article 91.1 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, preveu que les corporacions locals formularan públicament la seva oferta d'ocupació, ajustant-se als criteris fixats a la normativa bàsica estatal, i l'article 70 del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, estableix que les necessitats de recursos humans, amb assignació pressupostària, que s'hagin de proveir mitjançant la incorporació de personal de nou ingrés seran objecte de l'oferta d'ocupació pública, o a través d'altre instrument similar de gestió del proveïment de les necessitats de personal.
D'altra banda, l'article 193 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, afegeix, entre altres coses, que l'oferta d'ocupació pública ha d'indicar l'escala, la subescala, la classe o l'especialitat del personal funcionari, o el nivell i la categoria professional del personal laboral a què corresponguin les places vacants i també que l'oferta d'ocupació s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
L'oferta d'ocupació pública per a l'any 2024, en virtut de la pròrroga automàtica dels pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2023, d'acord amb la previsió de l'article 134.4 de la Constitució, es troba regulada a la Llei 31/2022, de 23 de desembre. Atès això, el Consell de Mallorca ha aprovat l'oferta d'ocupació pública per a l'any 2024, derivada de la taxa de reposició d'efectius ordinària (BOIB núm. 78, d'11 de juny de 2024). L'oferta d'ocupació pública del Consell de Mallorca per a l'any 2024 preveu, entre d'altres, la reposició d'efectius següents:
Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: A1. Classificació: Escala d'administració especial, subescala tècnica, classe de tècnic superior. Nombre de vacants: Quatre (tres pel torn lliure i una pel de promoció interna). Denominació: Enginyer -a de camins, canals i ports.
Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: A1. Classificació: Escala d'administració especial, subescala tècnica, classe de tècnic superior. Nombre de vacants: Cinc (quatre pel torn lliure i una pel de promoció interna). Denominació: Tècnic-a superior economista.
Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: A1. Classificació: Escala d'administració especial, subescala tècnica, classe de tècnic superior. Nombre de vacants: Tres. Denominació: Tècnic-a superior de formació.
Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: A2. Classificació: Escala d'administració especial, subescala tècnica, classe de tècnic mitjà. Nombre de vacants: Dues. Denominació: Tècnic-a en comunicació digital.
En data 12 de juny de 2024 (BOIB núm. 80, de 15 de juny de 2024) s'han aprovat les Bases generals que constitueixen el règim jurídic que ha de regir de manera uniforme el desenvolupament dels processos selectius de personal funcionari de l'Administració Especial tan pel que fa al torn lliure, com pel que fa a la promoció interna i al torn de persones amb discapacitats, que engloba l'oferta pública de l'any 2024 del Consell de Mallorca, llevat de les places classificades a l'escala d'administració especial, subescala de serveis especials, classe de servei d'extinció d'incendis, que s'han de negociar en el si de la Mesa sectorial a l'àmbit del personal de l'àrea operativa del Servei dels Bombers de Mallorca i, si n'és el cas, de les places vacants de l'Administració especial de les especialitats o categories amb correspondència entre el Consell de Mallorca i l'IMAS, de les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2023 i de les ofertes d'ocupació pública derivades del Pla estratègic per a la reducció de la temporalitat de l'IMAS aprovat pel Consell Rector dia 15 de desembre de 2023. Tot això sense perjudici de les especificitats, derivades de les característiques de les diferents escales, subescales, classes i categories o especialitats, que s'han de recollir a les bases específiques de cada convocatòria.
L'article 2 del Reial Decret 896/1991, de 7 de juny, pel que s'estableixen les regles bàsiques i els programes mínims als que ha d'ajustar-se el procediment de selecció dels funcionaris de l'administració local, disposa que l'ingrés en la funció pública local s'ha de realitzar, amb caràcter general, mitjançant el sistema d'oposició, llevat que per la naturalesa de les places o de les funcions a desenvolupar, sigui més adequada la utilització del sistema de concurs-oposició o de concurs. En aquests casos, la naturalesa de les places a convocar així com les seves funcions, al tractar-se de places vacants de l'escala d'administració especial, son de caràcter específic, i fan convenient establir com a sistema de selecció el de concurs oposició, per tal de valorar tant l'experiència com la formació específica de les especialitats corresponents.
Pel que fa a l'administració local, l'article 100 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del Règim Local, disposa que correspon a l'Administració General de l'Estat establir reglamentàriament les regles bàsiques i els temaris mínims als quals s'ha d'ajustar el procediment de selecció del personal funcionari. A l'empara d'aquesta atribució, el Reial Decret 896/1991, de 7 de juny, estableix les regles bàsiques i els programes mínims a que s'ha d'ajustar el procediment de selecció dels funcionaris de l'administració local i ho fa amb caràcter bàsic d'acord amb l'article 149.1.18 de la Constitució Espanyola.
La disposició addicional primera de l'Ordenança per la qual es regula l'Administració electrònica del Consell de Mallorca i els organismes que en depenen (aprovada per Acord del Ple del Consell de Mallorca en sessió de 14 de febrer de 2013 i publicat en el BOIB núm. 69 de 16 de maig de 2013, modificada per Acord del Ple del Consell de Mallorca en sessió de 9 de juny de 2022 i publicat en el BOIB núm. 122, de 17 de setembre de 2022), estableix que les persones que participin en els processos selectius convocats per les entitats incloses a l'àmbit d'aplicació de l'Ordenança han de presentar les sol·licituds i la documentació i, si escau, la l'esmena, procediments d'impugnació de les actuacions d'aquests processos selectius, així com qualsevol altre actuació relacionada amb el procediment, per mitjans electrònics. El deure de relacionar-se amb l'Administració insular per mitjans telemàtics comprendrà l'obligació de rebre notificacions electròniques en el cas d'aquells actes o incidències que requereixin una comunicació personal. La presentació de sol·licituds, escrits i documents, així com les comunicacions per mitjans telemàtics suposa una major agilitat en la tramitació dels procediments i facilita l'accessibilitat dels ciutadans, que poden fer les gestions necessàries des de qualsevol lloc i hora, dins els terminis prevists en la convocatòria.
Altrament, l'Ordenança per la qual es regula l'Administració electrònica del Consell de Mallorca i els organismes que en depenen preveu que, per causes excepcionals degudament motivades, les convocatòries podran habilitar, en relació amb el respectiu procés selectiu, la utilització de mitjans no electrònics per a tothom o per a part dels tràmits i actuacions. D'igual manera, l'òrgan convocant, quan es presentin circumstàncies sobrevingudes de caràcter tècnic o de qualsevol altra naturalesa, podrà autoritzar motivadament l'ús de mitjans no electrònics per a la relació de les persones aspirants amb l'Administració, en aquells tràmits en els quals pugui resultar necessari, havent d'incloure's una referència a aquesta possibilitat en les convocatòries corresponents.
L'article 28.1.e) de la Llei de Consells Insulars atribueix al Consell executiu la competència consistent en aprovar les bases de les convocatòries de selecció i proveïment de llocs de treball i qualsevol altra actuació en matèria de personal que no estigui expressament atribuïda a un altre òrgan.
Consta a l'expedient l'informe jurídic favorable, de data 20 de juny de 2024.
Consta a l'expedient l'informe econòmic que estableix que la proposta de resolució compleix amb el principis d'estabilitat pressupostària, de data 20 de juny de 2024.
Consta a l'expedient informe favorable de fiscalització, de data 26 de juny de 2024.
Per tot l'anterior, d'acord amb el que estableix l'Acord del Consell Executiu de dia 28 de setembre de 2022, (BOIB núm. 128, d'1 d'octubre de 2022) pel qual es delega la competència, dict la següent:
Resolució
1. Aprovar les bases específiques i els temaris del torn lliure i del torn de promoció interna, si n'és el cas, que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de l'Administració Especial de l'Oferta d'ocupació pública del Consell de Mallorca, corresponent a l'exercici de 2024, de les categories següents:
Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: A1. Classificació: Escala d'administració especial, subescala tècnica, classe de tècnic superior. Denominació: Enginyer -a de camins, canals i ports, que s'adjunten com a annex I i II.
Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: A1. Classificació: Escala d'administració especial, subescala tècnica, classe de tècnic superior. Denominació: Tècnic-a superior economista, que s'adjunten com a annex III i IV.
Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: A1. Classificació: Escala d'administració especial, subescala tècnica, classe de tècnic superior. Denominació: Tècnic-a superior de formació, que s'adjunten com a annex V i VI.
Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: A2. Classificació: Escala d'administració especial, subescala tècnica, classe de tècnic mitjà. Denominació: Tècnic-a en comunicació digital, que s'adjunten com a annex VII i VIII.
2. Convocar els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'Administració Especial de l'oferta d'ocupació pública del Consell de Mallorca, corresponent a l'exercici de 2024, pel sistema de concurs oposició, de les categories següents:
Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: A1. Classificació: Escala d'administració especial, subescala tècnica, classe de tècnic superior. Nombre de vacants: Quatre (tres pel torn lliure i una pel torn de promoció interna). Denominació: Enginyer -a de camins, canals i ports.
Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: A1. Classificació: Escala d'administració especial, subescala tècnica, classe de tècnic superior. Nombre de vacants: Cinc (quatre pel torn lliure i una pel torn de promoció interna). Denominació: Tècnic-a superior economista.
Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: A1. Classificació: Escala d'administració especial, subescala tècnica, classe de tècnic superior. Nombre de vacants: Tres (pel torn lliure). Denominació: Tècnic-a superior de formació.
Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: A2. Classificació: Escala d'administració especial, subescala tècnica, classe de tècnic mitjà. Nombre de vacants: Dues (pel torn lliure). Denominació: Tècnic-a en comunicació digital.
3. Publicar les bases específiques, els temaris i les convocatòries dels processos selectius en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i en el tauler d'anuncis de la Seu electrònica del Consell de Mallorca.
4. Publicar l'anunci de la convocatòria en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).
5. Establir que aquestes convocatòries es regeixen per les Bases generals que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'Administració Especial de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici 2024 del Consell de Mallorca i de les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2023 de l'IMAS i de les ofertes d'ocupació pública derivades del Pla estratègic per a la reducció de la temporalitat de l'IMAS, aprovat pel Consell Rector dia 15 de desembre de 2023 (BOIB núm. 80, de 15 de juny de 2024).
6. Establir que el termini per a la presentació de sol·licituds serà de vint dies naturals, a comptar a partir de l'endemà de la publicació de l'anunci de la convocatòria corresponent en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).
7. Establir, a l'efecte de l'article 66.6 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, que el model específic de sol·licitud de participació i d'autobaremació de mèrits estan inclosos dins el tràmit telemàtic que es troba disponible en el Portal de Selecció (https://seleccio.conselldemallorca.cat/) i en la Seu electrònica del Consell de Mallorca (https://seu.conselldemallorca.net/ca-ES/).
8. Establir que, quan d'acord amb les bases específiques, hagi torn de reserva de persones amb discapacitat, en el desenvolupament de les proves selectives s'establiran, per a les persones amb discapacitat que ho sol·licitin, les adaptacions possibles de temps i de mitjans per realitzar-les.
9. Establir que els Tribunals Qualificadors dels processos selectius objecte de les convocatòries han d'estar constituïts per tres membres titulars, amb el mateix nombre de suplents, i que el nomenament s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i a la Seu Electrònica del Consell de Mallorca un cop finalitzat el període de presentació d'instàncies.
10. Establir que, juntament amb la Resolució del conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca que estableix la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives, s'especificaran el lloc, la data i l'hora de realització del primer exercici de cadascuna de les convocatòries, dins el primer semestre de l'any 2025, i l'ordre d'actuació dels aspirants, si escau.
Interposició de recursos
Contra aquesta resolució, que no posa fi a la via administrativa, es pot interposar el recurs d'alçada davant la Comissió de Govern dins el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb allò que preveuen els articles 66.2 i 18 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, en relació amb l'article 34 del Reglament Orgànic del Consell Insular de Mallorca, aprovat per Acord del Ple de 12 d'abril de 2018, i els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Palma, al dia de la firma electrònica (28 de juny de 2024)
El conseller executiu del Departament d'Hisenda i Funció Pública (per delegació del Consell Executiu, segons acord de dia 28 de setembre de 2022, BOIB núm. 128, d'1 d'octubre de 2022) Rafael Ángel Bosch Sans
ANNEX I Bases específiques que han de regir el procés selectiu per cobrir les places vacants de la Subescala tècnica superior de l'Administració especial (TAE Superior), especialitat Enginyer -a de Camins, Canals i Ports, de l'Oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2024 del Consell de Mallorca
1. Normes generals
1.1 Objecte de la convocatòria i característiques de les places
1.1.1. L'objecte de la convocatòria és el proveïment de quatre places de Tècnic-a superior de l'Administració especial (TAE superior), especialitat Enginyer -a de Camins, Canals i Ports, de l'Oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2024 del Consell de Mallorca, distribuïdes de la forma següent:
En aquest procediment selectiu no s'estableix torn de reserva per a persones amb discapacitat.
1.1.2 Les característiques de les places convocades són les següents:
Grup: A
Subgrup : A1
Escala: administració especial
Subescala: tècnica
Classe: tècnic superior
Categoria: tècnic-a d'administració especial
Denominació: Tècnic-a superior d'Enginyer -a de Camins, Canals i Ports
Sistema de selecció: concursoposició
Vinculació: funcionari-a
1.2 Procediment selectiu
S'estableix com a procediment selectiu el de concurs-oposició tant per al torn lliure com per al torn de promoció interna vertical.
Per al torn lliure, la fase de concurs ha de representar un 30% i la fase d'oposició un 70% del resultat global del sistema selectiu, i per al torn de promoció interna vertical, la fase de concurs ha de representar un 40% i la fase d'oposició un 60% del resultat global del sistema selectiu.
La fase d'oposició consisteix en la realització dels exercicis que es determinin en les Bases generals que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'administració especial previstes a les ofertes d'ocupació pública corresponents a l'exercici de 2024 del Consell de Mallorca i de les ofertes d'ocupació pública corresponents als exercicis de 2021 i 2023 de l'IMAS i de les ofertes d'ocupació pública derivades del Pla estratègic per a la reducció de la temporalitat de l'IMAS, aprovat pel Consell Rector dia 15 de desembre de 2023 (BOIB núm. 80, de 15 de juny de 2024) i en aquestes bases específiques per tal de determinar la capacitat i l'aptitud de les persones aspirants. La fase d'oposició té caràcter eliminatori i és necessari superar-la per poder passar a la fase de concurs.
La fase de concurs consisteix en la valoració dels mèrits que al·leguin i acreditin les persones aspirants, segons els annexos A (torn lliure) i B (torn de promoció interna) de les Bases generals. Aquesta fase no té caràcter eliminatori.
2. Requisits de les persones aspirants
2.1. A més dels que es preveuen a les Bases generals:
̶ Estar en possessió del títol universitari de grau d'enginyeria de camins, canals i ports i màster habilitant, o títol que habiliti per a l'exercici de la professió regulada d'enginyer -a de camins, canals i ports equivalent.
Les persones aspirants amb titulacions obtingudes a l'estranger hauran d'estar en possessió de la corresponent homologació o, si escau, del corresponent certificat d'equivalència. Si el títol procedeix d'un estat membre de la Unió Europea, s'ha de presentar el certificat acreditatiu del reconeixement o de l'homologació del títol equivalent, de conformitat amb la Directiva 89/48/CEE, de 21 de desembre de 1988, el Reial decret 1837/2008 i altres normes de transposició i desplegament.
̶ Estar en possessió del títol de coneixement de la llengua catalana de nivell B2 que s'ha d'acreditar mitjançant algun dels certificats següents:
3. Drets d'examen
La quantia de la taxa del dret d'examen és de 27,57 euros, d'acord amb el que disposa l'article 4 de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018 modificat pel BOIB núm. 107, de 13 d'agost de 2022), que s'haurà d'abonar dins el termini de presentació d'instàncies, sense que es pugui abonar en cap altre moment.
En cap cas, el pagament de la taxa eximirà del tràmit de registre electrònic de la sol·licitud.
La falta de l'abonament dels drets d'examen dins el termini de presentació de sol·licituds implica l'exclusió de la persona aspirant del procediment de selecció.
4. Calendari de les proves
El conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca ha d'aprovar la resolució en què s'especifiquin la data, l'hora i el lloc de realització del primer exercici de cadascuna de les convocatòries. Aquesta resolució s'ha de publicar en el BOIB i en el tauler d'anuncis de la Seu electrònica Consell de Mallorca, juntament amb la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives.
Amb la publicació de la llista definitiva de puntuacions de cada exercici, s'ha de fer públic l'anunci de la realització dels exercicis següents en el tauler d'anuncis de la Seu Electrònica del Consell de Mallorca almenys tres dies hàbils abans de la data assenyalada per a la realització de cadascun dels exercicis i com a màxim dos mesos abans de la data dels exercicis. No obstant això, el conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca podrà, mitjançant resolució, ampliar el termini esmentat, a proposta del tribunal, de forma motivada.
5. Tribunal qualificador
El Tribunal Qualificador de cada procés selectiu és l'òrgan de selecció encarregat de dur a terme el procediment selectiu i depèn del conseller o consellera competent en matèria de funció pública, que en designa la presidència.
La convocatòria ha d'establir la composició del Tribunal Qualificador, que ha de respectar el que estableixen els capítols V i VI del Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat per Decret 27/1994, d'11 de març, pel qual s'aprova el reglament d'ingrés del personal al servei de la CAIB, i les regles que s'estableixen en les bases generals.
6. Exercicis i qualificacions del torn lliure
6.1. Primer exercici
És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre un qüestionari de 100 preguntes de tipus test amb quatre respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 90 primeres seran ordinàries i avaluables, i les 10 darreres seran de reserva. Totes les preguntes correspondran al contingut del temari de la part general i estaran distribuïdes de manera equilibrada entre els diferents temes.
L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,112 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren totes les opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta o si s'ha assenyalat una resposta sense apartat equivalent en les alternatives previstes en l'exercici, no es valoraran. Les respostes errònies es penalitzaran amb un quart del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre els aspirants es triarà per sorteig públic dut a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de tres alternatives diferents.
El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 110 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts.
La qualificació de l'exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l'anonimat.
En el cas que s'acordi anul·lar alguna pregunta perquè el plantejament és incorrecte, perquè totes les respostes plantejades són incorrectes o perquè n'hi ha més d'una de correcta, i també perquè no hi ha coincidència substancial entra la formulació de les preguntes en les dues versions oferides en les llengües oficials de la Comunitat Autònoma, el Tribunal establirà en el mateix acord, la substitució, a l'efecte de càlcul de la qualificació resultant, de les anul·lades per altres tantes de reserva, i així successivament, d'acord amb l'ordre en què figuren en el qüestionari.
El Tribunal podrà acordar l'anul·lació d'alguna o algunes de les preguntes durant la realització de l'exercici o bé com a resultat de les al·legacions presentades a la llista provisional d'aprovats. També pot anul·lar preguntes si es detecta d'ofici un error material, aritmètic en qualsevol moment anterior a la publicació de la llista definitiva d'aprovats de l'exercici.
6.2. Segon exercici
És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre durant un temps màxim 150 minuts, cinc qüestions de tipus teòric a desenvolupar d'un model elegit per sorteig públic, duit a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, d'entre dos models de cinc qüestions corresponents a l'especialitat de que es tracti.
Aquestes qüestions correspondran a temes diferents del temari específic i no han de ser obligatòriament una transcripció literal de l'enunciat o de part de l'enunciat d'un tema i poden interrelacionar diferents epígrafs del temari.
Es valoraran els coneixements exposats sobre les qüestions que corresponguin, la precisió terminològica, el rigor conceptual, l'actualització i la innovació del contingut, la claredat i l'ordre d'idees, la qualitat de l'expressió escrita, la capacitat de síntesi i relacional.
En el cas que el Tribunal Qualificador acordi altres criteris en desenvolupament dels criteris de valoració anteriors, els haurà de publicar abans de la realització de l'exercici.
La qualificació de l'exercici es farà de la manera següent: cada qüestió es qualificarà de 0 a 10 punts, la qualificació final de l'exercici serà la mitjana de la nota obtingut en cada una de les cinc qüestions. Per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima de 3 punts en cada qüestió, i que la nota mitjana de les cinc qüestions sigui igual o superior 5 punts.
6.3. Tercer exercici
És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a resoldre per escrit un cas pràctic a elegir entre dos designats per sorteig públic, duit a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de quatre alternatives diferents, referits al temari de la part específica.
El temps per resoldre aquest exercici serà de 120 minuts.
Es valoraran la capacitat d'anàlisi i de raciocini, la sistemàtica i la claredat d'idees, la interpretació correcta de la normativa aplicable als casos plantejats, l'actualització i la innovació del contingut.
En el cas que el Tribunal acordi altres criteri pel desenvolupament dels criteris de valoració anterior, els haurà de publicar abans de la realització de l'exercici.
La qualificació de l'exercici es farà de la manera següent: el cas pràctic es qualificarà de 0 a 10 punts i per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima de 5 punts.
7. Exercicis i qualificacions del torn de promoció interna vertical
7.1. Primer exercici
És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre durant un temps màxim 150 minuts, cinc qüestions de tipus teòric a desenvolupar d'un model elegit per sorteig públic, duit a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, d'entre dos models de cinc qüestions corresponents a l'especialitat de que es tracti.
Aquestes qüestions correspondran a temes diferents del temari específic i no han de ser obligatòriament una transcripció literal de l'enunciat o de part de l'enunciat d'un tema i poden interrelacionar diferents epígrafs dels temari.
Es valoraran els coneixements exposats sobre les qüestions que corresponguin, la precisió terminològica, el rigor conceptual, l'actualització i la innovació del contingut, la claredat i l'ordre d'idees, la qualitat de l'expressió escrita, la capacitat de síntesi i relacional.
En el cas que el Tribunal Qualificador acordi altres criteris en desenvolupament dels criteris de valoració anteriors, els haurà de publicar abans de la realització de l'exercici.
La qualificació de l'exercici es farà de la manera següent: cada qüestió es qualificarà de 0 a 10 punts, la qualificació final de l'exercici serà la mitjana de la nota obtingut en cada una de les cinc qüestions. Per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima de 3 punts en cada qüestió, i que la nota mitjana de les cinc qüestions sigui igual o superior a 5 punts.
7.2. Segon exercici
És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a resoldre per escrit un cas pràctic a elegir entre dos designats per sorteig públic, duit a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de quatre alternatives diferents, referits al temari de la part específica.
El temps per resoldre aquest exercici serà de 120 minuts.
Es valoraran la capacitat d'anàlisi i de raciocini, la sistemàtica i la claredat d'idees, la interpretació correcta de la normativa aplicable als casos plantejats, l'actualització i la innovació del contingut.
En el cas que el Tribunal acordi altres criteri pel desenvolupament dels criteris de valoració anterior, els haurà de publicar abans de la realització de l'exercici.
La qualificació de l'exercici es farà de la manera següent: el cas pràctic es qualificarà de 0 a 10 punts i per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima de 5 punts.
8. Fórmula per calcular la puntuació final
En el cas del torn lliure, la puntuació final de concurs oposició s'ha de calcular amb la fórmula següent:
Nota de l'aspirant en l'oposició Mèrits de l'aspirant en el concurs
70 x ------------------------------------------------- + 30 x -----------------------------------------------
Nota màxima de l'oposició Puntuació màxima en el concurs
En el cas de la promoció interna vertical, la puntuació final de concurs oposició s'ha de calcular amb la fórmula següent:
Nota de l'aspirant en l'oposició Mèrits de l'aspirant en el concurs
60 x ----------------------------------------------- + 40 x -----------------------------------------------
Nota màxima de l'oposició Puntuació màxima en el concurs
9. Borsa de personal funcionari interí derivada del procés selectiu i borsa de personal funcionari de carrera per a millora de l'ocupació
9.1 Borses de personal funcionari interí derivades dels processos selectius
Aquest procés selectiu generarà una borsa de personal funcionari interí que inclourà per ordre de puntuació final a les persones candidates que hagin superat com a mínim un exercici de la fase d'oposició, d'acord amb allò establert al Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
L'ordre de prelació de les persones aspirants dins la borsa es determina d'acord amb la suma total de la puntuació obtinguda (fase d'oposició i fase de concurs), i per als que no han superat la fase d'oposició es determina únicament per la suma de puntuacions de l'exercici o exercicis que hagin aprovat.
En les convocatòries es podrà preveure l'aprovació de llistes parcials per al nomenament de personal funcionari interí.
9.2 Borsa de personal funcionari de carrera per cobrir places de funcionari pel sistema de de nomenament provisional per a millora de l'ocupació
El torn de promoció interna vertical d'aquest procés selectiu generarà una borsa de personal funcionari de carrera que inclourà per ordre de puntuació final a les persones candidates que hagin superat com a mínim un exercici, per efectuar nomenaments provisionals per a millora de l'ocupació que regula l'article 82 bis de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la Funció Pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
L'ordre de prelació de les persones aspirants dins la borsa es determina d'acord amb la suma total de la puntuació obtinguda (fase d'oposició i fase de concurs), i per als que no han superat la fase d'oposició es determina únicament per la suma de puntuacions de l'exercici o exercicis que hagin aprovat.
ANNEX II Temari del procés selectiu per cobrir les places vacants de la Subescala tècnica superior de l'Administració especial (TAE Superior), especialitat Enginyer -a de Camins, Canals i Ports, de l'Oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2024 del Consell de Mallorca
Temari general
Tema 1. La Constitució Espanyola de 1978: Estructura i contingut. Drets i llibertats públiques, Drets i Deures fonamentals: garantia i suspensió.
Tema 2. Les formes d'organització territorial de l'Estat. L'Estat autonòmic. Naturalesa jurídica i principis. Els estatuts d'autonomia. El sistema de la distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes. Les relacions entre l'Estat i les comunitats autònomes.
Tema 3. L'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears: estructura, contingut bàsic i principis fonamentals. Competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Tema 4. El dret de la Unió Europea: tractats i dret derivat. Les fonts del Dret en general i, especialment, en el sistema jurídic positiu espanyol. Aplicació de les normes jurídiques. El reglament: concepte i classes. La potestat reglamentària.
Tema 5. El règim local. L'Administració Local en la Constitució i en els estatuts d'autonomia. El principi d'autonomia local: significat, contingut i límits.
Tema 6. Les fonts del Dret Local. Regulació bàsica de l'Estat i normativa de les comunitats autònomes en matèria de règim local. La incidència de la legislació sectorial sobre el règim local. La potestat normativa de les entitats locals: reglaments i ordenances. Procediment d'elaboració. El Reglament orgànic. Els bans.
Tema 7. El municipi: concepte i elements. El terme municipal. Legislació bàsica i autonòmica. L'organització municipal. Òrgans necessaris: batle, tinents de batle, Ple i Junta de Govern Local. Òrgans complementaris: comissions informatives i altres òrgans. Els grups polítics i els regidors no adscrits. La participació veïnal en la gestió municipal. El consell obert.
Tema 8. Les competències municipals. Competències pròpies, delegades i competències diferents de les pròpies. La sostenibilitat financera de la Hisenda Local com a pressupost de l'exercici de les competències. Els convenis sobre exercici de competències i serveis municipals. Els serveis mínims. El Decret llei 2/2014, de 21 de novembre, de mesures urgents per aplicar a les Illes Balears. La Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local.
Tema 9. Especialitats del règim orgànicofuncional en els municipis de gran població. La llei 23/2006, de 20 de desembre de capitalitat de Palma: organització del govern municipal. El Consell de Capitalitat.
Tema 10. Les formes d'acció administrativa de les entitats locals. L'activitat de policia: la intervenció administrativa local en l'activitat privada. Les autoritzacions administratives: les seves classes. El règim de les llicències. La comunicació prèvia i la declaració responsable
Tema 11. La responsabilitat de l'Administració pública: caràcters. Els requisits de la responsabilitat. Danys indemnitzables. L'acció de responsabilitat. Principis del procediment administratiu en matèria de responsabilitat. La responsabilitat patrimonial de les autoritats i el personal al servei de les administracions públiques.
Tema 12. L'activitat administrativa de prestació de serveis. El servei públic: concepte. Les formes de gestió dels serveis públics. La iniciativa econòmica pública i els serveis públics. La reserva de serveis en favor de les entitats locals.
Tema 13. El patrimoni de les administracions públiques. Les propietats públiques: tipologia. El domini públic, concepte, naturalesa i elements. Afectació i mutacions demanials. Règim jurídic del domini públic. Utilització: reserva i concessió. El patrimoni privat de les administracions públiques. L'inventari a l'Administració local.
Tema 14. La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscs laborals: àmbit d'aplicació. Drets i deures. Principis de l'acció preventiva. Avaluació de riscs. Obligacions dels treballadors en matèria de prevenció de riscs. Comitè de Seguretat i Salut.
Tema 15. La Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals: règim jurídic i els seus àmbits. Vies de protecció de la confidencialitat. Responsable i encarregat del tractament. Règim sancionador. Autoritats de control. Drets digitals.
Tema 16. La Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes. Objecte i àmbit d'aplicació. El principi d'igualtat i la tutela contra la discriminació. La Llei 11/2016, de 28 de juliol d'igualtat de dones i homes de les Illes Balears. Mesures per la integració de la perspectiva de gènere en l'actuació de les administracions públiques de les Illes Balears.
Tema 17. La centralitat del ciutadà. Participació ciutadana. La Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. El Consell de Transparència i Bon Govern. El Portal de Transparència. La transparència i l'accés a la informació.
Tema 18. El sector públic instrumental de les entitats locals. Els organismes autònoms, les entitats públiques empresarials i les societats mercantils: règim de creació, funcionament, personal, contractació i extinció. Els consorcis: règim de creació, funcionament, personal, contractació i extinció.
Tema 19. La importància de la Agenda 2030 y els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Temari específic
Part 1. Contractació
Tema 20. Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic. De les actuacions relatives a la contractació de les administracions públiques. Racionalització tècnica de la contractació. Mesures de contractació pública Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica.
Tema 21. Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic. Del contracte d'obres. Del contracte de concessió d'obres. Drets i obligacions del concessionari i prerrogatives de l'administració concedent.
Tema 22. Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic. Del contracte de concessió de serveis. Del contracte de subministrament. Del contracte de serveis.
Tema 23. Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic. Òrgans competents en matèria de contractació. Registres oficials. Gestió de la publicitat contractual.
Tema 24. RD 1098/2001, de 12 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament general de la Llei de contractes de les administracions públiques.
Part 2. Carreteres
Tema 25. Llei 37/2015, de 29 de setembre, de carreteres.
Tema 26. RD 1812/1994, de 2 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament general de carreteres.
Tema 27. Llei 5/1990, de 24 de maig, de carreteres de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Tema 28. Llei 16/2001, de 14 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de carreteres i camins.
Tema 29. Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears.
Part 3. Urbanisme
Tema 30. Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears. Normativa urbanística.
Tema 31. Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears. Instruments de planejament urbanístic.
Tema 32. Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears. Execució del planejament urbanístic.
Tema 33. Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears. Sistemes d'actuació. Expropiació i reparcel·lació.
Tema 34. Llei 12/2017, de de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears. Modalitat de compensació i cooperació.
Tema 35. Reglament general de desenvolupament de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears, per a l'illa de Mallorca.
Tema 36. Llei 14/2000, de 21 de desembre, d'ordenació territorial.
Tema 37. Llei 6/1999, de 3 d'abril, de les Directrius d'Ordenació Territorial de les Illes Balears i de mesures tributàries.
Tema 38. Llei 6/1997, de 8 de juliol, del Sòl Rústic de les Illes Balears.
Tema 39. Pla Territorial Insular de Mallorca. Plans directors sectorials.
Tema 40. Pla Director Sectorial de carreteres.
Part 4. Expropiacions
Tema 41. Llei de 16 de desembre de 1954 sobre expropiació forçosa. Concepte i fonaments. Procediment general i especial. El procediment expropiatori per a la construcció d'obres públiques.
Part 5. Projectes
Tema 42. El projecte d'urbanització. Contingut i abast. Relació entre les obres d'urbanització i el planejament urbanístic que executa. Recepció de les obres d'urbanització.
Tema 43. El projecte d'obres. Els documents del projecte: memòria, annexos, plec de prescripcions tècniques, estat de mesuraments, pressupostos, pla de control de qualitat, estudi de seguretat, estudi de gestió de residus de construcció i demolició, etc.
Part 6. Accessibilitat
Tema 44. Llei 8/2017, d'accessibilitat universal de les Illes Balears.
Tema 45. Decret 1/2023, de 23 de gener, de regulació de l'accessibilitat universal en els espais d'ús públic de les Illes Balears.
Tema 46. Ordre TMA/851/2021, de 23 de juliol, per la qual es desenvolupa el document tècnic de condicions bàsiques d'accessibilitat i no discriminació per a l'accés i la utilització dels espais públics urbanitzats.
Tema 47. Ordre VIV/561/2010 d'1 de febrer, per la qual es desenvolupa el document tècnic de condicions bàsiques d'accessibilitat i no discriminació per a l'accés i utilització dels espais públics urbanitzats.
Tema 48. Reial Decret Legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social
Part 7. Medi ambient i canvi climàtic
Tema 49. Decret Legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears.
Tema 50. Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica.
Tema 51. RD 105/2008, d'1 de febrer, pel que es regula la producció i gestió dels residus de construcció i demolició. L'economia circular de les obres, construcció i demolició. La gestió de RCDs. Legislació i planificació. Utilització de RCDs en obra pública, pneumàtics fora d'ús, escòries d'incineradores i materials de dragatge, altres oportunitats de regeneració/reutilització.
Tema 52. Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears. La Directiva 2008/98/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 19 de novembre de 2008, sobre els residus i per la qual es deroguen determinades Directives.
Tema 53. Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular.
Part 8. Control de qualitat
Tema 54. Reglament UE 305/2011 del Parlament Europeu i del Consell, de 9 de març de 2011, pel qual s'estableixen condicions harmonitzades per a la comercialització de productes de la construcció i es deroga la Directiva 89/106/CEE del Consell. Marcatge CE. Els eurocodis.
Tema 55. RD 470/2021, de 29 de juny, pel qual s'aprova el Codi Estructural. Principis generals. Bases generals per a la contribució de l'estructura a la sostenibilitat. Bases generals per al projecte i criteris de seguretat. Bases generals per a l'execució de les estructures. Bases generals per a la gestió de la qualitat en les estructures. Bases generals per a la gestió de les estructures durant la seva fase de servei. Criteris generals per a les estructures de formigó. Estructures de formigó. Propietats tecnològiques dels materials. Durabilitat de les estructures de formigó. Estructures de formigó: Dimensionament i comprovació. Execució d'estructures de formigó.
Tema 56. RD 470/2021, de 29 de juny, pel qual s'aprova el Codi Estructural. Gestió de la qualitat del projecte d'estructures de formigó. Gestió de la qualitat dels productes en estructures de formigó.
Tema 57. RD 470/2021, de 29 de juny, pel qual s'aprova el Codi Estructural. Gestió de la qualitat de l'execució d'estructures de formigó. Gestió de les estructures de formigó durant la seva vida de servei. Demolició i desconstrucció d'estructures de formigó.
Tema 58. RD 470/2021, de 29 de juny, pel qual s'aprova el Codi Estructural. Criteris generals per a les estructures d'acer. Propietats tecnològiques dels materials per a les estructures d'acer. Durabilitat de les estructures d'acer. Estructures d'acer. Dimensionament i comprovació. Fabricació i muntatge de les estructures d'acer.
Tema 59. RD 470/2021, de 29 de juny, pel qual s'aprova el Codi Estructural. Gestió de la qualitat del projecte d'estructures d'acer. Gestió de la qualitat dels productes en estructures d'acer. Gestió de la qualitat de la fabricació i execució d'estructures d'acer. Gestió de les estructures d'acer durant la seva vida de servei. Desconstrucció d'estructures d'acer.
Tema 60. RD 470/2021, de 29 de juny, pel qual s'aprova el Codi Estructural. Gestió de la qualitat del projecte d'estructures mixtes formigó-acer. Gestió de la qualitat dels productes en estructures mixtes formigó-acer. Gestió de la qualitat de l'execució d'estructures mixtes formigó-acer. Gestió de les estructures mixtes durant la seva vida de servei. Desconstrucció d'estructures mixtes.
Part 9. Tècnica
Tema 61. Gestió d'usos en sòls inundables, canvis i adaptacions. Criteris constructius de noves edificacions. Càlcul de cabals d'aigües residuals i pluvials. El mètode racional. Càlcul hidràulic de col·lectors.
Tema 62. Planificació i programació d'infraestructures viàries. Indicadors econòmics, socioeconòmics i territorials. Estudis de carreteres. Cartografia i topografia. Estudis geològics, geotècnics i de procedència de materials. Estudis climatològics i hidrològics. Estudis sísmics. Estudis de trànsit. Mètodes de previsió de la demanda. Dades i mapes de trànsit.
Tema 63. Política de mobilitat. Demanda de la mobilitat. Adaptació de les infraestructures a l'augment o disminució de la demanda. Estudis de mobilitat. El mètode dels escenaris i la planificació territorial. Models de trànsit.
Tema 64. Planificació del sistema de mobilitat, infraestructures urbanes i interurbanes. Objectius, desenvolupament. Planificació estratègica. Planificació sectorial. Mobilitat sostenible. Models de previsió i resposta. Ordenació territorial i demanda de mobilitat.
Tema 65. Traçat de carreteres I. Norma 3.1-IC de traçat. Traçat en planta. Traçat en alçat. Secció transversal. Nusos, enllaços i interseccions. Ordre circular 32/2012.
Tema 66. Drenatge superficial i subsòl. Norma 5.2-IC, sistemes de drenatge sostenible. Avaluació i gestió de riscos d'inundació. Auscultació, conservació i rehabilitació de ferms. Norma 6.3-IC Rehabilitació de ferms. Obres de pas. Conceptes generals. Tipologies i materials. Mètodes constructius i mitjans auxiliars. Conservació i inspecció. Normativa aplicable.
Tema 67. Infraestructures bàsiques en el planejament urbà. Criteris de disseny i avaluació socioeconòmica. Problemàtica.
Tema 68. Murs de contenció. Tipus, disseny i càlcul.
Tema 69. Cimentacions. Tècniques de millora del terreny. Talussos. Protecció de les infraestructures de transport enfront de la caiguda de roques. Monitoratge.
Tema 70. Ponts. Tipus i característiques. Condicionants del seu disseny, IAP-11. Principis generals de Projecte. Criteris per a la comprovació dels estats límit de servei.
Tema 71. Túnels i excavacions subterrànies. Procediments constructius. Requisits mínims de seguretat. Drenatges. Inspecció de túnels. Anàlisi de riscos. Explotació de túnels. Equipament i instal·lacions. Reial Decret 635/2006, de 26 de maig, sobre requisits mínims de seguretat als túnels de carreteres de l'Estat. Monitoratge.
Tema 72. Senyalització, abalisament i sistemes de contenció. Conceptes. Tipologies. Característiques i proves. Criteris d'ocupació. Norma 8.1-IC: senyalització vertical. Norma 8.2-IC: marques viàries. Ordre circular 35/2014, sobre criteris d'aplicació de sistemes de contenció de vehicles. Una altra normativa aplicable.
Tema 73. Moviment de terres. Classificació i característiques dels sòls segons el PG-3. Construcció d'esplanacions. Construcció de terraplens, pedraplens i farciments. Capacitat de suport de les esplanades. Normes i especificacions.
Tema 74. Caracterització i assajos de capes granulars, sòls estabilitzats, grava-ciment.
Tema 75. Ferms flexibles. Conceptes i dimensionament. Capes granulars. Tractaments superficials. Barreges bituminoses.
Tema 76. Control de qualitat de les barreges bituminoses. Materials, barreges, posada en obra i acabat.
Tema 77. Control de qualitat paviments de formigó. Materials, elaboració, posada en obra i acabats.
Tema 78. Ferms rígids. Concepte i dimensionament. Capes tractades amb lligants hidràulics. Paviments de formigó. Tipologia.
Tema 79. Pacificació del trànsit. Disseny d'infraestructures per al transport col·lectiu. Disseny d'infraestructures per a transport no motoritzat. Integració de vials cívics a la xarxa viària. Disseny d'elements singulars per facilitar l'accessibilitat.
Tema 80. Rotondes. Concepte i classes d'interseccions giratòries. Utilitat de les rotondes. Criteris generals d'implantació. Recomanacions geomètriques. Funcionament. Capacitat. Factors que influeixen en la circulació. Característiques del traçat.
Tema 81. Característiques bàsiques del trànsit. Conceptes d'intensitat, composició i velocitat. Densitat del trànsit. Relacions entre intensitat, velocitat i densitat.
Tema 82. Regulació semafòrica. Objecte. Tipus de semàfors: vianants, circulars per a vehicles, quadrats de carril, reservats a determinats vehicles. Diferents tecnologies. Regulació d'un encreuament senyalitzat mitjançant semàfors: descripció física dels elements, ubicació respecte a la via, concepte de fase, cicle i temps de buidament. Criteris per a la seva implementació.
Tema 83. Directiva 2008/96/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 19 de novembre de 2008, sobre gestió de la seguretat de les infraestructures viàries. Seguretat vial de les infraestructures viàries. Auditories de seguretat vial: concepte, característiques i organització del procés, etapes i desenvolupament, aspectes a analitzar a les diferents etapes del procés d'auditoria. Eines per al desenvolupament de les auditories. Costos i resultats.
Tema 84. Enllumenat públic. Normativa aplicable. Criteris de disseny. Elements de la xarxa d'enllumenat. Obres d'enllumenat. Execució i control de qualitat. L'eficiència en la gestió de les instal·lacions d'enllumenat viari.
Tema 85. Infraestructura verda. Zones verdes. Planificació i elements. Projectes de zones verdes. Obres d'enjardinament i integració en l'entorn de la xarxa viària.
Part 10. Conservació i explotació
Tema 86. Concessions administratives a carreteres. Plecs de condicions administratives de concessions. Pla economicofinancer. VAN, TIR, peatges a ombra. Reequilibri d'una concessió: motius. Autopistes de peatge convencional. Legislació vigent. Estudis previs. Avantprojecte. Contractació. Seguiment i inspecció.
Tema 87. Conservació de carreteres. Reconeixements sistemàtics. Inspeccions especials. Sistemes de gestió de ferms, túnels, obres de pas i senyalitzacions. Projectes de conservació i rehabilitació i particularitats d'aplicació de la normativa. Operacions bàsiques de vialitat. Vialitat hivernal. Organització de la conservació. Contractes de conservació integral. Enllumenat de carreteres. Reial Decret 842/2002, de 2 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament electrotècnic per a baixa tensió.
Tema 88. Explotació de carreteres. Transports especials. Àrees de descans, Àrees d'estacions de servei. Telemàtica i sistemes intel·ligents d'explotació de carreteres. L'inventari de la xarxa de carreteres.
Part 11. Seguretat i Salut
Tema 89. Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals. Marc legislatiu, estudis i plans, procediments de treball.
Tema 90. RD 1627/1997, de 24 d'octubre, que estableix les disposicions mínimes de seguretat i salut a les obres de construcció.
Tema 91. Llei 32/2006, de 18 d'octubre, reguladora de la subcontractació en el sector de la Construcció.
Part 12. Informació geogràfica
Tema 92. Els sistemes d'informació geogràfica. Introducció, conceptes bàsics, oportunitats i exemples d'implementació en el control de la infraestructura viària
ANNEX III Bases específiques que han de regir el procés selectiu per cobrir les places vacants de la Subescala tècnica superior de l'Administració especial (TAE Superior), especialitat Economista, de l'Oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2024 del Consell de Mallorca
1. Normes generals
1.1 Objecte de la convocatòria i característiques de les places
1.1.1. L'objecte de la convocatòria és el proveïment de cinc places de Tècnic-a superior de l'Administració especial (TAE superior), especialitat Economista, de l'Oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2024 del Consell de Mallorca, distribuïdes de la forma següent:
Pel torn lliure: quatre places.
1.1.2 Les característiques de les places convocades són les següents:
Grup: A
Subgrup : A1
Escala: administració especial
Subescala: tècnica
Classe: tècnic superior
Categoria: tècnic-a d'administració especial
Denominació: Tècnic-a superior Economista
Sistema de selecció: concursoposició
Vinculació: funcionari-a
1.2 Procediment selectiu
S'estableix com a procediment selectiu el de concurs-oposició tant per al torn lliure com per al torn de promoció interna vertical.
Per al torn lliure, la fase de concurs ha de representar un 30% i la fase d'oposició un 70% del resultat global del sistema selectiu, i per al torn de promoció interna vertical, la fase de concurs ha de representar un 40% i la fase d'oposició un 60% del resultat global del sistema selectiu.
La fase d'oposició consisteix en la realització dels exercicis que es determinin en les Bases generals que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'Administració Especial (BOIB núm.80, de 15 de juny de 2024) i en aquestes bases específiques per tal de determinar la capacitat i l'aptitud de les persones aspirants. La fase d'oposició té caràcter eliminatori i és necessari superar-la per poder passar a la fase de concurs.
La fase de concurs consisteix en la valoració dels mèrits que al·leguin i acreditin les persones aspirants, segons els annexos A (torn lliure) i B (torn de promoció interna) de les bases generals. Aquesta fase no té caràcter eliminatori.
2. Requisits de les persones aspirants
2.1. A més dels que es preveuen a les Bases generals:
̶ Estar en possessió del títol universitari de grau o llicenciatura en economia o administració i direcció d'empreses o grau en administració d'empreses o equivalent.
Les persones aspirants amb titulacions obtingudes a l'estranger hauran d'estar en possessió de la corresponent homologació o, si escau, del corresponent certificat d'equivalència. Si el títol procedeix d'un estat membre de la Unió Europea, s'ha de presentar el certificat acreditatiu del reconeixement o de l'homologació del títol equivalent, de conformitat amb la Directiva 89/48/CEE, de 21 de desembre de 1988, el Reial decret 1837/2008 i altres normes de transposició i desplegament.
̶ Estar en possessió del títol de coneixement de la llengua catalana de nivell B2 que s'ha d'acreditar mitjançant algun dels certificats següents:
3. Drets d'examen
La quantia de la taxa del dret d'examen és de 27,57 euros, d'acord amb el que disposa l'article 4 de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018 modificat pel BOIB núm. 107, de 13 d'agost de 2022), que s'haurà d'abonar dins el termini de presentació d'instàncies, sense que es pugui abonar en cap altre moment.
En cap cas, el pagament de la taxa eximirà del tràmit de registre electrònic de la sol·licitud.
La falta de l'abonament dels drets d'examen dins el termini de presentació de sol·licituds implica l'exclusió de la persona aspirant del procediment de selecció.
4. Calendari de les proves
El conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca ha d'aprovar la resolució en què s'especifiquin la data, l'hora i el lloc de realització del primer exercici de cadascuna de les convocatòries. Aquesta resolució s'ha de publicar en el BOIB i en el tauler d'anuncis de la Seu electrònica Consell de Mallorca, juntament amb la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives.
Amb la publicació de la llista definitiva de puntuacions de cada exercici, s'ha de fer públic l'anunci de la realització dels exercicis següents en el tauler d'anuncis de la Seu Electrònica del Consell de Mallorca almenys tres dies hàbils abans de la data assenyalada per a la realització de cadascun dels exercicis i com a màxim dos mesos abans de la data dels exercicis. No obstant això, el conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca podrà, mitjançant resolució, ampliar el termini esmentat, a proposta del tribunal, de forma motivada.
5. Tribunal qualificador
El Tribunal Qualificador de cada procés selectiu és l'òrgan de selecció encarregat de dur a terme el procediment selectiu i depèn del conseller o consellera competent en matèria de funció pública, que en designa la presidència.
La convocatòria ha d'establir la composició del Tribunal Qualificador, que ha de respectar el que estableixen els capítols V i VI del Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat per Decret 27/1994, d'11 de març, pel qual s'aprova el reglament d'ingrés del personal al servei de la CAIB, i les regles que estableixen les Bases generals.
6. Exercicis i qualificacions del torn lliure
6.1. Primer exercici
És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre un qüestionari de 100 preguntes de tipus test amb quatre respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 90 primeres seran ordinàries i avaluables, i les 10 darreres seran de reserva. Totes les preguntes correspondran al contingut del temari de la part general i estaran distribuïdes de manera equilibrada entre els diferents temes.
L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,112 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren totes les opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta o si s'ha assenyalat una resposta sense apartat equivalent en les alternatives previstes en l'exercici, no es valoraran. Les respostes errònies es penalitzaran amb un quart del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre els aspirants es triarà per sorteig públic dut a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de tres alternatives diferents.
El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 110 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts.
La qualificació de l'exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l'anonimat.
En el cas que s'acordi anul·lar alguna pregunta perquè el plantejament és incorrecte, perquè totes les respostes plantejades són incorrectes o perquè n'hi ha més d'una de correcta, i també perquè no hi ha coincidència substancial entra la formulació de les preguntes en les dues versions oferides en les llengües oficials de la Comunitat Autònoma, el Tribunal establirà en el mateix acord, la substitució, a l'efecte de càlcul de la qualificació resultant, de les anul·lades per altres tantes de reserva, i així successivament, d'acord amb l'ordre en què figuren en el qüestionari.
El Tribunal podrà acordar l'anul·lació d'alguna o algunes de les preguntes durant la realització de l'exercici o bé com a resultat de les al·legacions presentades a la llista provisional d'aprovats. També pot anul·lar preguntes si es detecta d'ofici un error material, aritmètic en qualsevol moment anterior a la publicació de la llista definitiva d'aprovats de l'exercici.
6.2. Segon exercici
És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre durant un temps màxim 150 minuts, cinc qüestions de tipus teòric a desenvolupar d'un model elegit per sorteig públic, duit a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, d'entre dos models de cinc qüestions corresponents a l'especialitat de que es tracti.
Aquestes qüestions correspondran a temes diferents del temari específic i no han de ser obligatòriament una transcripció literal de l'enunciat o de part de l'enunciat d'un tema i poden interrelacionar diferents epígrafs del temari.
Es valoraran els coneixements exposats sobre les qüestions que corresponguin, la precisió terminològica, el rigor conceptual, l'actualització i la innovació del contingut, la claredat i l'ordre d'idees, la qualitat de l'expressió escrita, la capacitat de síntesi i relacional.
En el cas que el Tribunal Qualificador acordi altres criteris en desenvolupament dels criteris de valoració anteriors, els haurà de publicar abans de la realització de l'exercici.
La qualificació de l'exercici es farà de la manera següent: cada qüestió es qualificarà de 0 a 10 punts, la qualificació final de l'exercici serà la mitjana de la nota obtingut en cada una de les cinc qüestions. Per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima de 3 punts en cada qüestió, i que la nota mitjana de les cinc qüestions sigui igual o superior 5 punts.
6.3. Tercer exercici
És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a resoldre per escrit un cas pràctic a elegir entre dos designats per sorteig públic, duit a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de quatre alternatives diferents, referits al temari de la part específica.
El temps per resoldre aquest exercici serà de 120 minuts.
Es valoraran la capacitat d'anàlisi i de raciocini, la sistemàtica i la claredat d'idees, la interpretació correcta de la normativa aplicable als casos plantejats, l'actualització i la innovació del contingut.
En el cas que el Tribunal acordi altres criteri pel desenvolupament dels criteris de valoració anterior, els haurà de publicar abans de la realització de l'exercici.
La qualificació de l'exercici es farà de la manera següent: el cas pràctic es qualificarà de 0 a 10 punts i per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima de 5 punts.
7. Exercicis i qualificacions del torn de promoció interna vertical
7.1. Primer exercici
És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre durant un temps màxim 150 minuts, cinc qüestions de tipus teòric a desenvolupar d'un model elegit per sorteig públic, duit a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, d'entre dos models de cinc qüestions corresponents a l'especialitat de que es tracti.
Aquestes qüestions correspondran a temes diferents del temari específic i no han de ser obligatòriament una transcripció literal de l'enunciat o de part de l'enunciat d'un tema i poden interrelacionar diferents epígrafs dels temari.
Es valoraran els coneixements exposats sobre les qüestions que corresponguin, la precisió terminològica, el rigor conceptual, l'actualització i la innovació del contingut, la claredat i l'ordre d'idees, la qualitat de l'expressió escrita, la capacitat de síntesi i relacional.
En el cas que el Tribunal Qualificador acordi altres criteris en desenvolupament dels criteris de valoració anteriors, els haurà de publicar abans de la realització de l'exercici.
La qualificació de l'exercici es farà de la manera següent: cada qüestió es qualificarà de 0 a 10 punts, la qualificació final de l'exercici serà la mitjana de la nota obtingut en cada una de les cinc qüestions. Per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima de 3 punts en cada qüestió, i que la nota mitjana de les cinc qüestions sigui igual o superior a 5 punts.
7.2. Segon exercici
És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a resoldre per escrit un cas pràctic a elegir entre dos designats per sorteig públic, duit a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de quatre alternatives diferents, referits al temari de la part específica.
El temps per resoldre aquest exercici serà de 120 minuts.
Es valoraran la capacitat d'anàlisi i de raciocini, la sistemàtica i la claredat d'idees, la interpretació correcta de la normativa aplicable als casos plantejats, l'actualització i la innovació del contingut.
En el cas que el Tribunal acordi altres criteri pel desenvolupament dels criteris de valoració anterior, els haurà de publicar abans de la realització de l'exercici.
La qualificació de l'exercici es farà de la manera següent: el cas pràctic es qualificarà de 0 a 10 punts i per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima de 5 punts.
8. Fórmula per calcular la puntuació final
En el cas del torn lliure, la puntuació final de concurs oposició s'ha de calcular amb la fórmula següent:
Nota de l'aspirant en l'oposició Mèrits de l'aspirant en el concurs
70 x ------------------------------------------- + 30 x ---------------------------------------------------
Nota màxima de l'oposició Puntuació màxima en el concurs
En el cas de la promoció interna vertical, la puntuació final de concurs oposició s'ha de calcular amb la fórmula següent:
Nota de l'aspirant en l'oposició Mèrits de l'aspirant en el concurs
60 x ------------------------------------------------- + 40 x -----------------------------------------------
Nota màxima de l'oposició Puntuació màxima en el concurs
9. Borsa de personal funcionari interí derivada del procés selectiu i borsa de personal funcionari de carrera per a millora de l'ocupació
9.1 Borses de personal funcionari interí derivades dels processos selectius
Aquest procés selectiu generarà una borsa de personal funcionari interí que inclourà per ordre de puntuació final a les persones candidates que hagin superat com a mínim un exercici de la fase d'oposició, d'acord amb allò establert al Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
L'ordre de prelació de les persones aspirants dins la borsa es determina d'acord amb la suma total de la puntuació obtinguda (fase d'oposició i fase de concurs), i per als que no han superat la fase d'oposició es determina únicament per la suma de puntuacions de l'exercici o exercicis que hagin aprovat.
En les convocatòries es podrà preveure l'aprovació de llistes parcials per al nomenament de personal funcionari interí.
9.2 Borsa de personal funcionari de carrera per cobrir places de funcionari pel sistema de de nomenament provisional per a millora de l'ocupació
El torn de promoció interna vertical d'aquest procés selectiu generarà una borsa de personal funcionari de carrera que inclourà per ordre de puntuació final a les persones candidates que hagin superat com a mínim un exercici, per efectuar nomenaments provisionals per a millora de l'ocupació que regula l'article 82 bis de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la Funció Pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
L'ordre de prelació de les persones aspirants dins la borsa es determina d'acord amb la suma total de la puntuació obtinguda (fase d'oposició i fase de concurs), i per als que no han superat la fase d'oposició es determina únicament per la suma de puntuacions de l'exercici o exercicis que hagin aprovat.
ANNEX IV Temari del procés selectiu per cobrir les places vacants de la Subescala tècnica superior de l'Administració especial (TAE Superior), especialitat Economista, de l'Oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2024 del Consell de Mallorca
Temari general
Tema 1. La Constitució Espanyola de 1978: Estructura i contingut. Drets i llibertats públiques, Drets i Deures fonamentals: garantia i suspensió.
Tema 2. Les formes d'organització territorial de l'Estat. L'Estat autonòmic. Naturalesa jurídica i principis. Els estatuts d'autonomia. El sistema de la distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes. Les relacions entre l'Estat i les comunitats autònomes.
Tema 3. L'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears: estructura, contingut bàsic i principis fonamentals. Competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Tema 4. El dret de la Unió Europea: tractats i dret derivat. Les fonts del Dret en general i, especialment, en el sistema jurídic positiu espanyol. Aplicació de les normes jurídiques. El reglament: concepte i classes. La potestat reglamentària.
Tema 5. El règim local. L'Administració Local en la Constitució i en els estatuts d'autonomia. El principi d'autonomia local: significat, contingut i límits.
Tema 6. Les fonts del Dret Local. Regulació bàsica de l'Estat i normativa de les comunitats autònomes en matèria de règim local. La incidència de la legislació sectorial sobre el règim local. La potestat normativa de les entitats locals: reglaments i ordenances. Procediment d'elaboració. El Reglament orgànic. Els bans.
Tema 7. El municipi: concepte i elements. El terme municipal. Legislació bàsica i autonòmica. L'organització municipal. Òrgans necessaris: batle, tinents de batle, Ple i Junta de Govern Local. Òrgans complementaris: comissions informatives i altres òrgans. Els grups polítics i els regidors no adscrits. La participació veïnal en la gestió municipal. El consell obert.
Tema 8. Les competències municipals. Competències pròpies, delegades i competències diferents de les pròpies. La sostenibilitat financera de la Hisenda Local com a pressupost de l'exercici de les competències. Els convenis sobre exercici de competències i serveis municipals. Els serveis mínims. El Decret llei 2/2014, de 21 de novembre, de mesures urgents per aplicar a les Illes Balears. La Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local.
Tema 9. Especialitats del règim orgànicofuncional en els municipis de gran població. La llei 23/2006, de 20 de desembre de capitalitat de Palma: organització del govern municipal. El Consell de Capitalitat.
Tema 10. Les formes d'acció administrativa de les entitats locals. L'activitat de policia: la intervenció administrativa local en l'activitat privada. Les autoritzacions administratives: les seves classes. El règim de les llicències. La comunicació prèvia i la declaració responsable
Tema 11. La responsabilitat de l'Administració pública: caràcters. Els requisits de la responsabilitat. Danys indemnitzables. L'acció de responsabilitat. Principis del procediment administratiu en matèria de responsabilitat. La responsabilitat patrimonial de les autoritats i el personal al servei de les administracions públiques.
Tema 12. L'activitat administrativa de prestació de serveis. El servei públic: concepte. Les formes de gestió dels serveis públics. La iniciativa econòmica pública i els serveis públics. La reserva de serveis en favor de les entitats locals.
Tema 13. El patrimoni de les administracions públiques. Les propietats públiques: tipologia. El domini públic, concepte, naturalesa i elements. Afectació i mutacions demanials. Règim jurídic del domini públic. Utilització: reserva i concessió. El patrimoni privat de les administracions públiques. L'inventari a l'Administració local.
Tema 14. La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscs laborals: àmbit d'aplicació. Drets i deures. Principis de l'acció preventiva. Avaluació de riscs. Obligacions dels treballadors en matèria de prevenció de riscs. Comitè de Seguretat i Salut.
Tema 15. La Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals: règim jurídic i els seus àmbits. Vies de protecció de la confidencialitat. Responsable i encarregat del tractament. Règim sancionador. Autoritats de control. Drets digitals.
Tema 16. La Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes. Objecte i àmbit d'aplicació. El principi d'igualtat i la tutela contra la discriminació. La Llei 11/2016, de 28 de juliol d'igualtat de dones i homes de les Illes Balears. Mesures per la integració de la perspectiva de gènere en l'actuació de les administracions públiques de les Illes Balears.
Tema 17. La centralitat del ciutadà. Participació ciutadana. La Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. El Consell de Transparència i Bon Govern. El Portal de Transparència. La transparència i l'accés a la informació.
Tema 18. El sector públic instrumental de les entitats locals. Els organismes autònoms, les entitats públiques empresarials i les societats mercantils: règim de creació, funcionament, personal, contractació i extinció. Els consorcis: règim de creació, funcionament, personal, contractació i extinció.
Tema 19. La importància de la Agenda 2030 y els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Temari específic
Part 1. Dret administratiu
Tema 20. Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic: concepte, principis d'actuació i funcionament. Els òrgans de les administracions públiques. L'atribució de competències als òrgans administratius: delegació, avocació, encomanda de gestió, delegació de signatura i suplència. Abstenció i recusació. Les relacions interadministratives.
Tema 21. Els convenis: Definició i tipus de convenis. Requisits de validesa i eficàcia. Contingut i tràmits preceptius. Extinció. Resolució i efectes. Remissió al Tribunal de Comptes.
Tema 22. El funcionament electrònic del sector públic d'acord amb la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic i el Reial decret 203/2021, de 30 de març d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics.
Tema 23. Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques: disposicions generals del procediment administratiu. Els interessats en el procediment. Normes generals d'actuació i terminis.
Tema 24. L'acte administratiu: concepte i classes. Elements de l'acte administratiu. Requisits i eficàcia: notificació i publicació. Nul·litat i anul·labilitat. La convalidació.
Tema 25. Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques: La iniciació del procediment: classes, esmenes i millora de sol·licituds. Presentació de sol·licituds, escrits i comunicacions.
Tema 26. Les fases del procediment administratiu: iniciació, ordenació i instrucció. El silenci administratiu. Finalització del procediment. Executivitat i suspensió. Execució forçosa dels actes administratius
Tema 27. Els recursos administratius: principis generals. Actes susceptibles de recurs administratiu. Regles generals de tramitació dels recursos administratius. Classes de recursos. La revisió d'ofici.
Tema 28. La potestat sancionadora: concepte i significat. Principis de l'exercici de la potestat sancionadora. Especialitats del procediment en matèria sancionadora. Mesures sancionadores administratives. Especial referència a la potestat sancionadora local.
Part 2. Contractació pública i subvencions
Tema 29. Contractació administrativa(I). Normativa d'aplicació. Estructura de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic. Objecte i àmbit d'aplicació. Negocis i actes exclosos. Delimitació dels tipus contractuals. Contractes subjectes a regulació harmonitzada. Contractes administratius i contractes privats. Contractes de altres ens del sector públic.
Tema 30. Contractació administrativa (II). Racionalitat i consistència de la contracció del sector públic. Perfecció i forma del contracte. Supòsits d'invalidesa. El recurs especial em matèria de contractació. Les parts en el contracte. Objecte, pressupost base de licitació, valor estimat, preu del contracte y la seva revisió. Garanties exigibles en la contractació del sector públic.
Tema 31. Contractació administrativa (III). L'expedient de contractació i la seva tramitació. Els plecs de clàusules administratives particulars i els de prescripcions tècniques. Procediments d'adjudicació.
Tema 32. Contractació administrativa (IV). Efectes, compliment i extinció del contractes administratius. Les fases d'execució pressupostària en l'expedient de contractació a les entitats locals. El pagament del preu. El reajustament d'anualitats.
Tema 33. Contractació administrativa (V). Òrgans competents en matèria de contractació. Remissió d'informació al Tribunal de Comptes. Registres oficials de licitadors i empreses classificades. Competències en matèria de contractació a les entitats locals. Normes específiques de contractació pública a les entitats locals. Especial referència a la normativa del Consell de Mallorca en matèria de contractes menors.
Tema 34. L'activitat subvencional de les administracions públiques. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions: concepte, naturalesa i classificació de les subvencions. Principis generals. Elements personals. El Pla Estratègic de Subvencions. Especial referència a l'Ordenança General de Subvencions del Consell de Mallorca.
Tema 35. La Llei 38/2003 general de subvencions i el seu reglament (Reial decret 887/2006, de 21 de juliol) de desplegament (I): procediments de concessió, gestió i justificació de les subvencions. Les fases d'execució pressupostària en l'expedient de subvencions a les entitats local.
Tema 36. La Llei 38/2003 general de subvencions i el seu reglament (Reial decret 887/2006, de 21 de juliol) de desplegament (II): procediments de reintegrament i control financer de les subvencions.
Part 3. Funció pública i gestió pública
Tema 37. Els instruments d'organització del personal: plantilles i relacions de llocs de treball. Els instruments reguladors dels recursos humans: l'oferta d'ocupació, els plans d'ocupació i altres sistemes de racionalització. Límits de les lleis de pressuposts generals de l'Estat a la incorporació de personal de nou ingrés a les entitats locals i a les seves entitats vinculades. L'annex de personal.
Tema 38. El personal al servei de les entitats locals: classes i règim jurídic. Accés a l'ocupació pública. Provisió de llocs de feina i mobilitat. Situacions administratives.
Tema 39. Drets i deures del personal al servei dels ens locals.. Especial referència a la carrera administrativa i a les retribucions.
Tema 40. El règim disciplinari. El règim de responsabilitat civil, penal i patrimonial
Tema 41. Els delictes contra la Hisenda Pública i la Seguretat Social dels empleats públics. El règim d'incompatibilitats: Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques.
Tema 42. El Reial decret 128/2018, de 16 de març, pel qual es regula el règim jurídic dels funcionaris d'Administració local amb habilitació de caràcter nacional: delimitació de les funcions necessàries i els llocs reservats.
Tema 43. La planificació de la gestió pública. La planificació estratègica i operativa. La seva aplicació als governs locals.
Part 4. Hisenda pública i tresoreria
Tema 44. El dret financer: concepte i contingut. Les fonts del dret financer. Els principis de jerarquia i competència. Principis relatius als ingressos públics: legalitat i reserva de llei, generalitat, capacitat econòmica, igualtat, progressivitat i no confiscatorietat. Principis relatius a la despesa pública: legalitat i equitat, eficàcia, eficiència i economia en la programació i execució de la despesa pública.
Tema 45. Els diferents nivells de la Hisenda Pública. Distribució de competències i models de finançament. Les subvencions intergovernamentals.
Tema 46. La relació jurídicotributària: concepte i elements. Les obligacions tributàries. Els obligats tributaris. El deute tributari. Elements de quantificació.
Tema 47. La gestió tributària: delimitació i àmbit. Els procediments de gestió tributària. La declaració tributària. Els actes de liquidació: classes i règim jurídic. La consulta tributària. La prova en els procediments de gestió tributària. Especialitats en l'administració local.
Tema 48. L'extinció de l'obligació tributària. El pagament: requisits, mitjans de pagament i efectes del pagament. La imputació de pagaments. Conseqüències de la manca de pagament i consignació. Altres formes d'extinció: la prescripció, la compensació, la condonació i la insolvència.
Tema 49. La recaptació dels tributs. El procediment de recaptació en període voluntari. El procediment de recaptació en via de constrenyiment. Ajornament i fraccionament del pagament. Òrgans de recaptació. Especialitats en l'administració local. La gestió i recaptació de recursos per compte d'altres ens públics.
Tema 50. La revisió en via administrativa dels actes d'aplicació dels tributs. Procediments especials de revisió. El recurs de reposició. Les reclamacions economicoadministratives. La revisió en via administrativa dels actes de gestió tributària dictats per les entitats locals, en municipis de règim comú i de gran població.
Tema 51. L'Impost sobre el Valor Afegit (IVA). Naturalesa i àmbit d'aplicació. Fet imposable. Meritació. Exempcions. Particularitats de l'Impost sobre el Valor Afegit en l'administració local. Operacions no subjectes i operacions exemptes. Transmissions immobiliàries. Operacions urbanístiques. L'IVA en les relacions de l'entitat local amb els seus ens instrumentals.
Tema 52. Els recursos de les hisendes locals. Els tributs locals: principis. La potestat reglamentària de les entitats locals en matèria tributària: contingut de les ordenances fiscals, tramitació i règim d'impugnació dels actes d'imposició i ordenació de tributs. L'establiment de recursos no tributaris.
Tema 53. L'Impost sobre béns immobles (IBI). Naturalesa. Fet imposable. Subjecte passiu. Exempcions i bonificacions. Base imposable. Base liquidable. Quota, meritació i període impositiu. Gestió cadastral. Gestió tributària. Inspecció cadastral.
Tema 54. L'impost sobre activitats econòmiques (IAE). Naturalesa. Fet imposable. Subjecte passiu. Exempcions. Quota: les tarifes. Meritació i període impositiu. Gestió censal i gestió tributària. El recàrrec provincial. L'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO).
Tema 55. L'impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM). L'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (IIVTNU).
Tema 56. Taxes i preus públics. Concepte, establiment i principals diferències. Especial referència a la normativa del Consell de Mallorca. Les contribucions especials: bestreta i ajornament de quotes i col·laboració ciutadana. Prestacions patrimonials no tributàries.
Tema 57. La participació de municipis i províncies en els tributs de l'Estat i de les comunitats autònomes. Criteris de distribució i regles d'evolució. Règims especials. La cooperació econòmica de l'Estat i de les comunitats autònomes a les inversions de les entitats locals. Els Fons de la Unió Europea per a entitats locals.
Tema 58. Les operacions de crèdit en les entitats locals. Classes. Naturalesa jurídica dels contractes i tramitació. Les operacions de crèdit a llarg termini: finalitat i durada, competència, límits i requisits. El principi de prudència financera. Les operacions de crèdit a curt termini: requisits. La concessió d'avals per les entitats locals.
Tema 59. La tresoreria de les entitats locals. Règim jurídic. El principi d'unitat de caixa. Funcions de la tresoreria. Organització. Situació dels fons: la caixa i els comptes bancaris.
Tema 60. La realització de pagaments: prelació, procediments i mitjans de pagament. El període mitjà de pagament. Els informes de morositat.
Tema 61. La planificació financera. El Pla de Tresoreria i el Pla de Disposició de Fons. La rendibilització d'excedents de tresoreria. Les operacions de tresoreria. El risc de tipus d'interès i de canvi en les operacions financeres. La conciliació bancària.
Part 5. Pressupost, estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera
Tema 62. El pressupost com instrument de planificació, com instrument de gestió i com a mecanisme general de coordinació. El cicle pressupostari i les seves fases.
Tema 63. El pressupost: concepte i funció. Els principis pressupostaris. La Llei de pressuposts en l'ordenament espanyol: naturalesa jurídica. Efectes de la Llei de pressuposts sobre la despesa i sobre els ingressos públics.
Tema 64. El pressupost general de les entitats locals: concepte i contingut. Especial referència a les bases d'execució del pressupost del Consell de Mallorca. L'elaboració i aprovació del pressupost general. La pròrroga pressupostària
Tema 65. Annexos i documentació complementària per a l'aprovació del pressupost general municipal. Consolidació del pressupost.
Tema 66. L'estructura pressupostària. Els crèdits del pressupost de despeses: delimitació, situació i nivells de vinculació jurídica. Les modificacions de crèdit: classes, concepte, finançament i tramitació.
Tema 67. L'execució del pressupost de despeses i d'ingressos: les seves fases.
Tema 68. Els pagaments a justificar. Les bestretes de caixa fixa. Les despeses de caràcter pluriennal. La tramitació anticipada de despeses. Els projectes de despesa. Les despeses amb finançament afectat: especial referència a les desviacions de finançament.
Tema 69. La liquidació del pressupost. Tramitació. Els romanents de crèdit. El resultat pressupostari: concepte, càlcul i ajusts.
Tema 70. El romanent de tresoreria: concepte i càlcul. Anàlisi del romanent de tresoreria per a despeses amb finançament afectat i del romanent de tresoreria per a despeses generals. Destinació del romanent de tresoreria.
Tema 71. La comptabilitat nacional i el sector públic. Sistema Europeu de Comptes Nacionals i Regionals de la Unió Europea: aspectes generals. El sector administracions públiques. Les relacions entre la comptabilitat pública i la comptabilitat nacional: criteris d'ajust prevists en el Manual sobre el dèficit i el deute públic de l'Eurostat i en el Manual del càlcul del dèficit en comptabilitat nacional adaptat a les administracions locals per la IGAE.
Tema 72. Estabilitat Pressupostària i sostenibilitat financera. Principis generals. Objectius d'estabilitat pressupostària, de deute públic i de la regla de despesa per a les corporacions locals: establiment i conseqüències associades al seu incompliment. El perímetre de consolidació.
Tema 73. Els Plans econòmicofinancers: contingut, tramitació i seguiment. Plans d'ajust i de sanejament financer. Reglament de desplegament de la llei d'estabilitat pressupostària en la seva aplicació a les entitats locals.
Part 6. Comptabilitat
Tema 74. La comptabilitat de les entitats locals i els seus organismes autònoms: els models normal, simplificat i bàsic. La Instrucció de comptabilitat aplicable als ens locals: model normal.
Tema 75. Pla General de Comptabilitat Pública adaptat a l'Administració local. Marc conceptual de la comptabilitat pública. Normes de reconeixement i valoració. Comptes anuals: balanç, compte del resultat economicopatrimonial, estat de canvis en el patrimoni net, estat de fluxos d'efectiu, estat de liquidació del pressupost i memòria. Definicions i relacions comptables.
Tema 76. L'aprovació del compte general de les entitats locals: contingut, formació, aprovació i rendició. Altra informació a subministrar al Ple, als òrgans de gestió, als òrgans de control intern i a altres administracions públiques.
Tema 77. L'Ordre HAC/836/2021, de 9 de juliol, por la qual s'aproven les normes per a la formulació de comptes anuals consolidats en l'àmbit del sector públic local. Entitats del grup, multigrup, i associades. Obligació de consolidar i excepcions. Mètodes i procediments de consolidació. Els comptes anuals consolidats.
Tema 78. La comptabilitat de les societats de capital. Les normes internacionals de comptabilitat. El Pla General de Comptabilitat a Espanya. Els principis de comptabilitat generalment acceptats. Normes de valoració.
Tema 79. Els comptes anuals de les societats de capital: estats comptables que els integren. Formulació i aprovació dels comptes.
Tema 80. Anàlisi dels estats financers: anàlisi patrimonial i anàlisi financera. Anàlisi de rendibilitat. Indicadors de gestió
Tema 81. Comptabilitat analítica. Esquema comptable de la formació de costos. Principis generals sobre comptabilitat analítica de les administracions públiques de la IGAE. Indicadors de gestió en l'àmbit del sector públic.
Tema 82. El Reial decret 1491/2011, de 24 de octubre, pel qual s'aproven les normes d'adaptació del Pla General de comptabilitat a les entitats sense finalitats de lucre: àmbit d'aplicació, comptes anuals i pla d'actuació.
Part 7. Control intern i extern
Tema 83. Concepte de control intern, i la seva aplicabilitat al sector públic. El control intern de l'activitat econòmicofinancera de les entitats locals i els seus ens dependents. El Reial decret 424/2017, de 28 d'abril, pel qual es regula el règim jurídic del control intern en les entitats del sector públic local.
Tema 84. La funció interventora. Fases, contingut i procediment. Fiscalització limitada prèvia i fiscalització prèvia plena. L'objecció, la discrepància i la seva resolució. L'omissió de la funció interventora. El reconeixement extrajudicial de crèdits.
Tema 85. El control financer. Concepte, regulació i principis generals. Àmbit subjectiu. El control financer permanent. El resultat del control financer. Informe resum i pla d'acció.
Tema 86. Els controls financer d'eficàcia i d'eficiència: àmbit subjectiu, àmbit objectiu, procediments i informes. L'auditoria com a forma d'exercici del control financer.
Tema 87. Les normes d'auditoria del sector públic. Les Normes tècniques de la IGAE.
Tema 88. El control extern de l'activitat econòmicofinancera del sector públic local. La fiscalització de les entitats locals pel Tribunal de Comptes i els òrgans de control extern de les comunitats autònomes. Les relacions del Tribunal de Comptes i els òrgans de control extern de les comunitats autònomes. La Sindicatura de Comptes de les Illes Balears: funció fiscalitzadora i àmbit d'actuació
Tema 89. La remissió d'informació econòmicofinancera al ministeri competent en matèria d'hisenda per part de les entitats locals. L'Ordre HAP/2105/2012, d'1 d'octubre, per la qual es despleguen les obligacions de subministrament d'informació previstes en la Llei orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. Obligacions periòdiques i no periòdiques. Altres agents de control: l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIREF). L'òrgan de tutela financera.
Tema 90. La responsabilitat comptable: concepte i règim jurídic. El caràcter objectiu de la responsabilitat comptable. Supòsits bàsics de responsabilitat comptable: descobert comptable, malversacions i altres supòsits. Compatibilitat amb altres classes de responsabilitats. Els subjectes dels procediments de responsabilitat comptable.
ANNEX V Bases específiques que han de regir el procés selectiu per cobrir les places vacants de la Subescala tècnica superior de l'Administració especial (TAE Superior), especialitat Formació, de l'Oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2024 del Consell de Mallorca
1. Normes generals
1.1 Objecte de la convocatòria i característiques de les places
1.1.1. L'objecte de la convocatòria és el proveïment de tres places de Tècnic-a superior de l'Administració especial (TAE superior), especialitat Formació, de l'Oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2024 del Consell de Mallorca, distribuïdes de la forma següent:
En aquest procediment selectiu no s'estableix torn de reserva per a persones amb discapacitat.
1.1.2 Les característiques de les places convocades són les següents:
Grup: A
Subgrup : A1
Escala: administració especial
Subescala: tècnica
Classe: tècnic superior
Categoria: tècnic-a d'administració especial
Denominació: Tècnic-a superior Formació
Sistema de selecció: concursoposició
Vinculació: funcionari-a
1.2 Procediment selectiu
S'estableix com a procediment selectiu per al torn lliure el de concurs-oposició.
La fase de concurs ha de representar un 30% i la fase d'oposició un 70% del resultat global del sistema selectiu.
La fase d'oposició consisteix en la realització dels exercicis que es determinin en aquestes Bases generals que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'Administració Especial (BOIB núm.80, de 15 de juny de 2024) i en aquestes bases específiques per tal de determinar la capacitat i l'aptitud de les persones aspirants. La fase d'oposició té caràcter eliminatori i és necessari superar-la per poder passar a la fase de concurs.
La fase de concurs consisteix en la valoració dels mèrits que al·leguin i acreditin les persones aspirants, segons l'annex A (torn lliure) de les Bases generals. Aquesta fase no té caràcter eliminatori.
2. Requisits de les persones aspirants
2.1 A més dels que es preveuen a les Bases generals:
̶ Estar en possessió del títol universitari de grau o llicenciatura en Psicologia, o grau o llicenciatura en Pedagogia, o Llicenciatura en Psicopedagogia o equivalent.
Les persones aspirants amb titulacions obtingudes a l'estranger hauran d'estar en possessió de la corresponent homologació o, si escau, del corresponent certificat d'equivalència. Si el títol procedeix d'un estat membre de la Unió Europea, s'ha de presentar el certificat acreditatiu del reconeixement o de l'homologació del títol equivalent, de conformitat amb la Directiva 89/48/CEE, de 21 de desembre de 1988, el Reial decret 1837/2008 i altres normes de transposició i desplegament.
̶ Estar en possessió del títol de coneixement de la llengua catalana de nivell B2 que s'ha d'acreditar mitjançant algun dels certificats següents:
3. Drets d'examen
La quantia de la taxa del dret d'examen és de 27,57 euros, d'acord amb el que disposa l'article 4 de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018 modificat pel BOIB núm. 107, de 13 d'agost de 2022), que s'haurà d'abonar dins el termini de presentació d'instàncies, sense que es pugui abonar en cap altre moment.
En cap cas, el pagament de la taxa eximirà del tràmit de registre electrònic de la sol·licitud.
La falta de l'abonament dels drets d'examen dins el termini de presentació de sol·licituds implica l'exclusió de la persona aspirant del procediment de selecció.
4. Calendari de les proves
El conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca ha d'aprovar la resolució en què s'especifiquin la data, l'hora i el lloc de realització del primer exercici de cadascuna de les convocatòries. Aquesta resolució s'ha de publicar en el BOIB i en el tauler d'anuncis de la Seu electrònica Consell de Mallorca, juntament amb la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives.
Amb la publicació de la llista definitiva de puntuacions de cada exercici, s'ha de fer públic l'anunci de la realització dels exercicis següents en el tauler d'anuncis de la Seu Electrònica del Consell de Mallorca almenys tres dies hàbils abans de la data assenyalada per a la realització de cadascun dels exercicis i com a màxim dos mesos abans de la data dels exercicis. No obstant això, el conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca podrà, mitjançant resolució, ampliar el termini esmentat, a proposta del tribunal, de forma motivada.
5. Tribunal qualificador
El Tribunal Qualificador de cada procés selectiu és l'òrgan de selecció encarregat de dur a terme el procediment selectiu i depèn del conseller o consellera competent en matèria de funció pública, que en designa la presidència.
La convocatòria ha d'establir la composició del Tribunal Qualificador, que ha de respectar el que estableixen els capítols V i VI del Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat per Decret 27/1994, d'11 de març, pel qual s'aprova el reglament d'ingrés del personal al servei de la CAIB, i les regles que estableixen en les Bases generals.
6. Exercicis i qualificacions del torn lliure
6.1. Primer exercici
És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre un qüestionari de 100 preguntes de tipus test amb quatre respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 90 primeres seran ordinàries i avaluables, i les 10 darreres seran de reserva. Totes les preguntes correspondran al contingut del temari de la part general i estaran distribuïdes de manera equilibrada entre els diferents temes.
L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,112 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren totes les opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta o si s'ha assenyalat una resposta sense apartat equivalent en les alternatives previstes en l'exercici, no es valoraran. Les respostes errònies es penalitzaran amb un quart del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre els aspirants es triarà per sorteig públic dut a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de tres alternatives diferents.
El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 110 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts.
La qualificació de l'exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l'anonimat.
En el cas que s'acordi anul·lar alguna pregunta perquè el plantejament és incorrecte, perquè totes les respostes plantejades són incorrectes o perquè n'hi ha més d'una de correcta, i també perquè no hi ha coincidència substancial entra la formulació de les preguntes en les dues versions oferides en les llengües oficials de la Comunitat Autònoma, el Tribunal establirà en el mateix acord, la substitució, a l'efecte de càlcul de la qualificació resultant, de les anul·lades per altres tantes de reserva, i així successivament, d'acord amb l'ordre en què figuren en el qüestionari.
El Tribunal podrà acordar l'anul·lació d'alguna o algunes de les preguntes durant la realització de l'exercici o bé com a resultat de les al·legacions presentades a la llista provisional d'aprovats. També pot anul·lar preguntes si es detecta d'ofici un error material, aritmètic en qualsevol moment anterior a la publicació de la llista definitiva d'aprovats de l'exercici.
6.2. Segon exercici
És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre durant un temps màxim 150 minuts, cinc qüestions de tipus teòric a desenvolupar d'un model elegit per sorteig públic, duit a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, d'entre dos models de cinc qüestions corresponents a l'especialitat de que es tracti.
Aquestes qüestions correspondran a temes diferents del temari específic i no han de ser obligatòriament una transcripció literal de l'enunciat o de part de l'enunciat d'un tema i poden interrelacionar diferents epígrafs del temari.
Es valoraran els coneixements exposats sobre les qüestions que corresponguin, la precisió terminològica, el rigor conceptual, l'actualització i la innovació del contingut, la claredat i l'ordre d'idees, la qualitat de l'expressió escrita, la capacitat de síntesi i relacional.
En el cas que el Tribunal Qualificador acordi altres criteris en desenvolupament dels criteris de valoració anteriors, els haurà de publicar abans de la realització de l'exercici.
La qualificació de l'exercici es farà de la manera següent: cada qüestió es qualificarà de 0 a 10 punts, la qualificació final de l'exercici serà la mitjana de la nota obtingut en cada una de les cinc qüestions. Per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima de 3 punts en cada qüestió, i que la nota mitjana de les cinc qüestions sigui igual o superior 5 punts.
6.3. Tercer exercici
És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a resoldre per escrit un cas pràctic a elegir entre dos designats per sorteig públic, duit a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de quatre alternatives diferents, referits al temari de la part específica.
El temps per resoldre aquest exercici serà de 120 minuts.
Es valoraran la capacitat d'anàlisi i de raciocini, la sistemàtica i la claredat d'idees, la interpretació correcta de la normativa aplicable als casos plantejats, l'actualització i la innovació del contingut.
En el cas que el Tribunal acordi altres criteri pel desenvolupament dels criteris de valoració anterior, els haurà de publicar abans de la realització de l'exercici.
La qualificació de l'exercici es farà de la manera següent: el cas pràctic es qualificarà de 0 a 10 punts i per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima de 5 punts.
7. Fórmula per calcular la puntuació final
En el cas del torn lliure, la puntuació final de concurs oposició s'ha de calcular amb la fórmula següent:
Nota de l'aspirant en l'oposició Mèrits de l'aspirant en el concurs
70 x ------------------------------------------- + 30 x ---------------------------------------------------
Nota màxima de l'oposició Puntuació màxima en el concurs
8. Borsa de personal funcionari interí derivada del procés selectiu
Aquest procés selectiu generarà una borsa de personal funcionari interí que inclourà per ordre de puntuació final a les persones candidates que hagin superat com a mínim un exercici de la fase d'oposició, d'acord amb allò establert al Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
L'ordre de prelació de les persones aspirants dins la borsa es determina d'acord amb la suma total de la puntuació obtinguda (fase d'oposició i fase de concurs), i per als que no han superat la fase d'oposició es determina únicament per la suma de puntuacions de l'exercici o exercicis que hagin aprovat.
En les convocatòries es podrà preveure l'aprovació de llistes parcials per al nomenament de personal funcionari interí.
ANNEX VI Temari del procés selectiu per cobrir les places vacants de la Subescala tècnica superior de l'Administració especial (TAE Superior), especialitat Formació, de l'Oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2024 del Consell de Mallorca
Temari general
Tema 1. La Constitució Espanyola de 1978: Estructura i contingut. Drets i llibertats públiques, Drets i Deures fonamentals: garantia i suspensió.
Tema 2. Les formes d'organització territorial de l'Estat. L'Estat autonòmic. Naturalesa jurídica i principis. Els estatuts d'autonomia. El sistema de la distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes. Les relacions entre l'Estat i les comunitats autònomes.
Tema 3. L'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears: estructura, contingut bàsic i principis fonamentals. Competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Tema 4. El dret de la Unió Europea: tractats i dret derivat. Les fonts del Dret en general i, especialment, en el sistema jurídic positiu espanyol. Aplicació de les normes jurídiques. El reglament: concepte i classes. La potestat reglamentària.
Tema 5. El règim local. L'Administració Local en la Constitució i en els estatuts d'autonomia. El principi d'autonomia local: significat, contingut i límits.
Tema 6. Les fonts del Dret Local. Regulació bàsica de l'Estat i normativa de les comunitats autònomes en matèria de règim local. La incidència de la legislació sectorial sobre el règim local. La potestat normativa de les entitats locals: reglaments i ordenances. Procediment d'elaboració. El Reglament orgànic. Els bans.
Tema 7. El municipi: concepte i elements. El terme municipal. Legislació bàsica i autonòmica. L'organització municipal. Òrgans necessaris: batle, tinents de batle, Ple i Junta de Govern Local. Òrgans complementaris: comissions informatives i altres òrgans. Els grups polítics i els regidors no adscrits. La participació veïnal en la gestió municipal. El consell obert.
Tema 8. Les competències municipals. Competències pròpies, delegades i competències diferents de les pròpies. La sostenibilitat financera de la Hisenda Local com a pressupost de l'exercici de les competències. Els convenis sobre exercici de competències i serveis municipals. Els serveis mínims. El Decret llei 2/2014, de 21 de novembre, de mesures urgents per aplicar a les Illes Balears. La Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local.
Tema 9. Especialitats del règim orgànicofuncional en els municipis de gran població. La llei 23/2006, de 20 de desembre de capitalitat de Palma: organització del govern municipal. El Consell de Capitalitat.
Tema 10. Les formes d'acció administrativa de les entitats locals. L'activitat de policia: la intervenció administrativa local en l'activitat privada. Les autoritzacions administratives: les seves classes. El règim de les llicències. La comunicació prèvia i la declaració responsable
Tema 11. La responsabilitat de l'Administració pública: caràcters. Els requisits de la responsabilitat. Danys indemnitzables. L'acció de responsabilitat. Principis del procediment administratiu en matèria de responsabilitat. La responsabilitat patrimonial de les autoritats i el personal al servei de les administracions públiques.
Tema 12. L'activitat administrativa de prestació de serveis. El servei públic: concepte. Les formes de gestió dels serveis públics. La iniciativa econòmica pública i els serveis públics. La reserva de serveis en favor de les entitats locals.
Tema 13. El patrimoni de les administracions públiques. Les propietats públiques: tipologia. El domini públic, concepte, naturalesa i elements. Afectació i mutacions demanials. Règim jurídic del domini públic. Utilització: reserva i concessió. El patrimoni privat de les administracions públiques. L'inventari a l'Administració local.
Tema 14. La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscs laborals: àmbit d'aplicació. Drets i deures. Principis de l'acció preventiva. Avaluació de riscs. Obligacions dels treballadors en matèria de prevenció de riscs. Comitè de Seguretat i Salut.
Tema 15. La Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals: règim jurídic i els seus àmbits. Vies de protecció de la confidencialitat. Responsable i encarregat del tractament. Règim sancionador. Autoritats de control. Drets digitals.
Tema 16. La Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes. Objecte i àmbit d'aplicació. El principi d'igualtat i la tutela contra la discriminació. La Llei 11/2016, de 28 de juliol d'igualtat de dones i homes de les Illes Balears. Mesures per la integració de la perspectiva de gènere en l'actuació de les administracions públiques de les Illes Balears.
Tema 17. La centralitat del ciutadà. Participació ciutadana. La Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. El Consell de Transparència i Bon Govern. El Portal de Transparència. La transparència i l'accés a la informació.
Tema 18. El sector públic instrumental de les entitats locals. Els organismes autònoms, les entitats públiques empresarials i les societats mercantils: règim de creació, funcionament, personal, contractació i extinció. Els consorcis: règim de creació, funcionament, personal, contractació i extinció.
Tema 19. La importància de la Agenda 2030 y els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Temari específic
Tema 20. Concepte i principis de l'aprenentatge. Conceptes clau. Paradigmes.
Tema 21. Elements facilitadors de l'aprenentatge.
Tema 22. Les metodologies d'aprenentatge: tècniques tradicionals i metodologies emergents.
Tema 23. Modalitats d'aprenentatge. Característiques de la formació presencial, no presencial, semipresencial i teleformació o virtual.
Tema 24. Integració dels aprenentatges formal, informal i no formal en la funció pública.
Tema 25. Les administracions públiques i la gestió del coneixement. L'aprenentatge organitzacional. La formació en el marc de les organitzacions .
Tema 26. L'aprenentatge cooperatiu: definició, característiques, avantatges, rol del professorat i rol de l'alumnat. El treball col·laboratiu a l'Administració pública.
Tema 27. Les comunitats de pràctica. Concepte, objectius beneficis, funcionament.
Tema 28. Concepte de formació per a l'ocupació a l'Administració pública, tipus de plans, continguts dels plans de formació.
Tema 29. La Llei 30/2015, de 9 de setembre, por la que se regula el Sistema de Formació Professional para l'ocupació en l'àmbit laboral. Referències al món local en el marc jurídic de formació i ocupació.
Tema 30. Els Acords de formació contínua en la Administració: origen i trajectòria, vigència i modificacions, finançament i objectius.
Tema 31. Negociació, tramitació i gestió dels plans de formació per a l'ocupació a l'Administració Pública.
Tema 32. Evolució de les polítiques de formació del personal treballador a Espanya.
Tema 33. Prioritats de la Unió Europea en matèria de política educativa i de formació de treballadors.
Tema 34. La formació a l'administració dins el sistema de recursos humans: concepte i objectius.
Tema 35. Drets del empleats públics relacionats amb la formació. Permisos, retribucions, carrera.
Tema 36. Tipus de formació a la organització, criteris de classificació i fonaments.
Tema 37. Etapes del procés clàssic de formació: anàlisi, implantació i avaluació.
Tema 38. Mètodes de formació dins una organització.
Tema 39. L'elecció del personal formador. Tipus i estils de formadors.
Tema 40. L'elecció dels participants de les accions formatives: Criteris de selecció. Dificultats i incidència en el desenvolupament del curs.
Tema 41. Formació en ètica i valors públics.
Tema 42. Pla de formació en igualtat i no discriminació.
Tema 43. Formació i organització: lloc que ocupa la formació en l'organització. La gestió del coneixement a les organitzacions. Teories, mètodes, eines. Beneficis de la implantació d'un sistema de gestió del coneixement.
Tema 44. La gestió del coneixement en front de la gestió de la informació.
Tema 45. El formador davant la societat de la informació i el coneixement. Les tecnologies de la Informació i la Comunicació.
Tema 46. Concepte d'educació permanent. Conceptes afins. Principis bàsics, fonaments i finalitats de l'educació permanent. L'educació permanent en la societat de la informació i del coneixement.
Tema 47. El Marc Europeu i el Marc espanyol de qualificacions per a l'aprenentatge. Definició, avantatges, estructura i nivells.
Tema 48. Principals impulsors del canvi en les administracions públiques: decisions polítiques, econòmiques, demandes ciutadania, digitalització, altres. Competències necessàries del empleats públics per afrontar aquests canvis.
Tema 49. La transferència de coneixement. Concepte, tipus, procés de transferència.
Tema 50. La formació com un procés de transferència de coneixement.
Tema 51. Factors claus en el procés de transferència de formació.
Tema 52. Característiques del personal format que influeixen en la transferència de la formació
Tema 53. La influència del disseny de la formació en la transferència de la formació.
Tema 54. La influència de l'entorn laboral i organitzatiu sobre la transferència de la formació.
Tema 55. Factors que afecten a l'èxit de la transferència de coneixements.
Tema 56. L'entorn de feina i l'entorn organitzatiu. Influència en l'adquisició de coneixements.
Tema 57. Els objectius d'aprenentatge. Elements. Formulació. Característiques.
Tema 58. Elaboració d'un Pla estratègic de formació i desenvolupament en una Administració pública.
Tema 59. Aprenentatge orientat a projectes. Definició, característiques, avantatges. Paper professorat-alumnat.
Tema 60. Identificació, disseny, gestió i avaluació d'una acció formativa.
Tema 61. Requeriments per implementar accions formatives en la administració pública, tant en modalitat virtual com a presencial.
Tema 62. Criteris per dissenyar i gestionar les activitats formatives.
Tema 63. El marc històric de les competències professionals. Els diccionaris de competències. Classificació.
Tema 64. Concepte de competència professional. Model integral de gestió per competències en RRHH.
Tema 65. El paper de la formació en el desenvolupament i gestió de les competències professionals. Com aprendre en el lloc de feina: relació d'ofertes formatives amb el desenvolupament de competències i carrera professional.
Tema 66. La digitalització i la transformació digital en l'Administració pública i la seva relació amb les competències digitals dels empleats públics.
Tema 67. Criteris per dissenyar recursos educatius per a l'aprenentatge digital accessible.
Tema 68. La formació on-line. Estratègies d'aprenentatge autònom. Plataformes de Teleformació o Learning Management System (LMS).
Tema 69. Els indicadors a la formació: concepte, propietats i limitacions dels sistemes d'indicadors, metodologia per a la elaboració de sistemes d'indicadors.
Tema 70. L'avaluació de la formació. Concepte i objectius. Criteris per avaluar la eficàcia de la formació a l'Administració pública. Models d'avaluació de la formació.
Tema 71. Models d'avaluació e-Learning.
Tema 72. El paper del tutor en l'aprenentatge virtual. Funcions, rols i competències.
Tema 73. Avaluació de l'impacte de la formació en les organitzacions: definició, concepte i funcions, modalitats d'avaluació.
Tema 74. Models d'avaluació de l'impacte i procediments per avaluar l'impacte de la formació
Tema 75. El personal formador com a objecte d'avaluació. Propòsits de l'avaluació del personal docent. Els sistemes d'avaluació de valor afegit. La avaluació del personal docent per part de l'alumnat. Les enquestes d'opinió.
Tema 76. Detecció de necessitats formatives. Passes per detectar les necessitats formatives. Fonts d'informació. L'enquesta de valoració de necessitats formatives. L'informe de detecció de necessitats formatives.
Tema 77. La mesura en educació. L'observació. Tècniques d'enquesta. Escales d'actitud. Tècniques grupals de recollida d'informació. Anàlisi de contingut.
Tema 78. L'autoformació i l'autoavaluació. Elements d'un procés d'autoavaluació. Metodologia. Tècniques i instruments d'autoavaluació.
Tema 79. Acreditació i certificació de la formació. Formes de reconeixement dels aprenentatges.
Tema 80. El equips de treball. Rols, necessitats i expectatives, causes d'èxit i fracàs dels equips.
Tema 81. El lideratge de persones al àmbit de l'administració publica . Estils de lideratge. Competències necessàries per liderar equips i itineraris formatius.
Tema 82. La formació del personal del Servei d'emergències. Disseny de programes formatius específics.
Tema 83. Rols i competències del professorat a l'Administració.
Tema 84. Potencial dels formadors interns a les organitzacions. Accions per crear un equip de formació intern. Accions per consolidar, cohesionar i ampliar un equip intern de formació. Els grups d'instructors.
Tema 85. Logística i medis necessaris per realitzar activitats formatives.
Tema 86. L'espai formatiu. L'equipament i els recursos materials. L'organització de l'alumnat. La influència de l'ambient.
Tema 87. Itineraris de desenvolupament de perfils professional d'acord amb les competències i les funcions dels llocs de treball. Els plans de desenvolupament individuals.
Tema 88. Els entorns globals de formació. Outdoor training. Coaching. Mentoring. Blended learning.
Tema 89. El Disseny Universal d'aprenentatge (DUA). L'atenció a la diversitat. Concepte. Principis. Aplicació a l'aula.
Tema 90. Els costos de la formació. Elements a tenir en compte.
ANNEX VII Bases específiques que han de regir el procés selectiu per cobrir les places vacants de la Subescala tècnica, tècnic-a de grau mitjà de l'Administració especial (TAE Grau mitjà), especialitat Comunicació Digital, de l'Oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2024 del Consell de Mallorca
1. Normes generals
1.1 Objecte de la convocatòria i característiques de les places
1.1.1. L'objecte de la convocatòria és el proveïment de dues places de Tècnic-a de grau mitjà de l'Administració especial (TAE Grau mitjà), especialitat Comunicació Digital, de l'Oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2024 del Consell de Mallorca, distribuïdes de la forma següent:
En aquest procediment selectiu no s'estableix torn de reserva per a persones amb discapacitat.
1.1.2 Les característiques de les places convocades són les següents:
Grup: A
Subgrup : A2
Escala: administració especial
Subescala: tècnica
Classe: tècnic grau mitjà
Categoria: tècnic-a de grau mitjà d'administració especial
Denominació: tècnic-a en comunicació digital
Sistema de selecció: concursoposició
Vinculació: funcionari-a
1.2 Procediment selectiu
S'estableix com a procediment selectiu per al torn lliure el de concurs-oposició.
La fase de concurs ha de representar un 30% i la fase d'oposició un 70% del resultat global del sistema selectiu.
La fase d'oposició consisteix en la realització dels exercicis que es determinin en les Bases generals que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'Administració Especial (BOIB núm. 80, de 15 de juny de 2024) i en aquestes bases específiques per tal de determinar la capacitat i l'aptitud de les persones aspirants. La fase d'oposició té caràcter eliminatori i és necessari superar-la per poder passar a la fase de concurs.
La fase de concurs consisteix en la valoració dels mèrits que al·leguin i acreditin les persones aspirants, segons l'annex A (torn lliure) de les Bases generals. Aquesta fase no té caràcter eliminatori.
2. Requisits de les persones aspirants
2.1 A més dels que es preveuen a les Bases generals:
̶ Estar en possessió del títol universitari de grau o llicenciatura en periodisme, comunicació, marketing i comunicació, publicitat i relacions públiques o equivalents; tres primers cursos complets de la llicenciatura en comunicació audiovisual; tres primers cursos complets de la llicenciatura en publicitat i relacions públiques; tres primers cursos complets de la llicenciatura en periodisme o el primer cicle corresponent a aquests estudis, sempre que contengui una càrrega lectiva de 180 crèdits.
Les persones aspirants amb titulacions obtingudes a l'estranger hauran d'estar en possessió de la corresponent homologació o, si escau, del corresponent certificat d'equivalència. Si el títol procedeix d'un estat membre de la Unió Europea, s'ha de presentar el certificat acreditatiu del reconeixement o de l'homologació del títol equivalent, de conformitat amb la Directiva 89/48/CEE, de 21 de desembre de 1988, el Reial decret 1837/2008 i altres normes de transposició i desplegament.
̶ Estar en possessió del títol de coneixement de la llengua catalana de nivell B2 que s'ha d'acreditar mitjançant algun dels certificats següents:
̶ Carnet conduir B
̶ Certificat nivell avançat B2 anglès del MCER
3. Drets d'examen
La quantia de la taxa del dret d'examen és de 27,57 euros, d'acord amb el que disposa l'article 4 de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018 modificat pel BOIB núm. 107, de 13 d'agost de 2022), que s'haurà d'abonar dins el termini de presentació d'instàncies, sense que es pugui abonar en cap altre moment.
En cap cas, el pagament de la taxa eximirà del tràmit de registre electrònic de la sol·licitud.
La falta de l'abonament dels drets d'examen dins el termini de presentació de sol·licituds implica l'exclusió de la persona aspirant del procediment de selecció.
4. Calendari de les proves
El conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca ha d'aprovar la resolució en què s'especifiquin la data, l'hora i el lloc de realització del primer exercici de cadascuna de les convocatòries. Aquesta resolució s'ha de publicar en el BOIB i en el tauler d'anuncis de la Seu electrònica Consell de Mallorca, juntament amb la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives.
Amb la publicació de la llista definitiva de puntuacions de cada exercici, s'ha de fer públic l'anunci de la realització dels exercicis següents en el tauler d'anuncis de la Seu Electrònica del Consell de Mallorca almenys tres dies hàbils abans de la data assenyalada per a la realització de cadascun dels exercicis i com a màxim dos mesos abans de la data dels exercicis. No obstant això, el conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca podrà, mitjançant resolució, ampliar el termini esmentat, a proposta del tribunal, de forma motivada.
5. Tribunal qualificador
El Tribunal Qualificador de cada procés selectiu és l'òrgan de selecció encarregat de dur a terme el procediment selectiu i depèn del conseller o consellera competent en matèria de funció pública, que en designa la presidència.
La convocatòria ha d'establir la composició del Tribunal Qualificador, que ha de respectar el que estableixen els capítols V i VI del Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat per Decret 27/1994, d'11 de març, pel qual s'aprova el reglament d'ingrés del personal al servei de la CAIB, i les regles que estableixen en les Bases generals.
6. Exercicis i qualificacions del torn lliure
6.1. Primer exercici
És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre un qüestionari de 90 preguntes de tipus test amb quatre respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 80 primeres seran ordinàries i avaluables, i les 10 darreres seran de reserva. Totes les preguntes correspondran al contingut del temari de la part general i estaran distribuïdes de manera equilibrada entre els diferents temes.
L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,125 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren totes les opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta o si s'ha assenyalat una resposta sense apartat equivalent en les alternatives previstes en l'exercici, no es valoraran. Les respostes errònies es penalitzaran amb un quart del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre els aspirants es triarà per sorteig públic dut a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de tres alternatives diferents.
El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 100 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts.
La qualificació de l'exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l'anonimat.
En el cas que s'acordi anul·lar alguna pregunta perquè el plantejament és incorrecte, perquè totes les respostes plantejades són incorrectes o perquè n'hi ha més d'una de correcta, i també perquè no hi ha coincidència substancial entra la formulació de les preguntes en les dues versions oferides en les llengües oficials de la Comunitat Autònoma, el Tribunal establirà en el mateix acord, la substitució, a l'efecte de càlcul de la qualificació resultant, de les anul·lades per altres tantes de reserva, i així successivament, d'acord amb l'ordre en què figuren en el qüestionari.
El Tribunal podrà acordar l'anul·lació d'alguna o algunes de les preguntes durant la realització de l'exercici o bé com a resultat de les al·legacions presentades a la llista provisional d'aprovats. També pot anul·lar preguntes si es detecta d'ofici un error material, aritmètic en qualsevol moment anterior a la publicació de la llista definitiva d'aprovats de l'exercici.
6.2 Segon exercici
És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre durant un temps màxim 150 minuts, cinc qüestions de tipus teòric a desenvolupar d'un model elegit per sorteig públic, duit a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, d'entre dos models de cinc qüestions corresponents a l'especialitat de que es tracti.
Aquestes qüestions correspondran a temes diferents del temari específic i no han de ser obligatòriament una transcripció literal de l'enunciat o de part de l'enunciat d'un tema i poden interrelacionar diferents epígrafs dels temari.
Es valoraran els coneixements exposats sobre les qüestions que corresponguin, la precisió terminològica, el rigor conceptual, l'actualització i la innovació del contingut, la claredat i l'ordre d'idees, la qualitat de l'expressió escrita, la capacitat de síntesi i relacional.
En el cas que el Tribunal Qualificador acordi altres criteris en desenvolupament dels criteris de valoració anteriors, els haurà de publicar abans de la realització de l'exercici.
La qualificació de l'exercici es farà de la manera següent: cada qüestió es qualificarà de 0 a 10 punts, la qualificació final de l'exercici serà la mitjana de la nota obtingut en cada una de les cinc qüestions. Per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima de 3 punts en cada qüestió, i que la nota mitjana de les cinc qüestions sigui igual o superior a 5 punts.
6.3 Tercer exercici
És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a resoldre per escrit un cas pràctic a elegir entre dos designats per sorteig públic, duit a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de quatre alternatives diferents, referits al temari de la part específica.
El temps per resoldre aquest exercici serà de 120 minuts.
Es valoraran la capacitat d'anàlisi i de raciocini, la sistemàtica i la claredat d'idees, la interpretació correcta de la normativa aplicable als casos plantejats, l'actualització i la innovació del contingut.
En el cas que el Tribunal acordi altres criteri en pel desenvolupament dels criteris de valoració anterior, els haurà de publicar abans de la realització de l'exercici.
La qualificació de l'exercici es farà de la manera següent: el cas pràctic es qualificarà de 0 a 10 punts i per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima de 5 punts.
7. Fórmula per calcular la puntuació final
En el cas del torn lliure, la puntuació final de concurs oposició s'ha de calcular amb la fórmula següent:
Nota de l'aspirant en l'oposició Mèrits de l'aspirant en el concurs
70 x ------------------------------------------- + 30 x ---------------------------------------------------
Nota màxima de l'oposició Puntuació màxima en el concurs
8. Borsa de personal funcionari interí derivada del procés selectiu
Aquest procés selectiu generarà una borsa de personal funcionari interí que inclourà per ordre de puntuació final a les persones candidates que hagin superat com a mínim un exercici de la fase d'oposició, d'acord amb allò establert al Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
L'ordre de prelació de les persones aspirants dins la borsa es determina d'acord amb la suma total de la puntuació obtinguda (fase d'oposició i fase de concurs), i per als que no han superat la fase d'oposició es determina únicament per la suma de puntuacions de l'exercici o exercicis que hagin aprovat.
En les convocatòries es podrà preveure l'aprovació de llistes parcials per al nomenament de personal funcionari interí.
ANNEX VIII Temari del procés selectiu per cobrir les places vacants de la Subescala tècnica, tècnic-a de grau mitjà de l'Administració especial (TAE Grau mitjà), especialitat Comunicació Digital, de l'Oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2024 del Consell de Mallorca
Temari general
Tema 1. La Constitució Espanyola de 1978: Estructura i contingut. Drets i llibertats públiques, Drets i Deures fonamentals: garantia i suspensió.
Tema 2. Les formes d'organització territorial de l'Estat. L'Estat autonòmic. Naturalesa jurídica i principis. Els estatuts d'autonomia. El sistema de la distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes. Les relacions entre l'Estat i les comunitats autònomes.
Tema 3. L'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears: estructura, contingut bàsic i principis fonamentals. Competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Tema 4. El règim local. L'Administració Local en la Constitució i en els estatuts d'autonomia. El principi d'autonomia local: significat, contingut i límits.
Tema 5. Les fonts del Dret Local. Regulació bàsica de l'Estat i normativa de les comunitats autònomes en matèria de règim local. La incidència de la legislació sectorial sobre el règim local. La potestat normativa de les entitats locals: reglaments i ordenances. Procediment d'elaboració. El Reglament orgànic. Els bans.
Tema 6. El municipi: concepte i elements. El terme municipal. Legislació bàsica i autonòmica. L'organització municipal. Òrgans necessaris: batle, tinents de batle, Ple i Junta de Govern Local. Òrgans complementaris: comissions informatives i altres òrgans. Els grups polítics i els regidors no adscrits. La participació veïnal en la gestió municipal. El consell obert.
Tema 7. Les competències municipals. Competències pròpies, delegades i competències diferents de les pròpies. La sostenibilitat financera de la Hisenda Local com a pressupost de l'exercici de les competències.
Tema 8. Especialitats del règim orgànicofuncional en els municipis de gran població. La llei 23/2006, de 20 de desembre de capitalitat de Palma: organització del govern municipal. El Consell de Capitalitat.
Tema 9. La responsabilitat de l'Administració pública: caràcters. Els requisits de la responsabilitat. Danys indemnitzables. L'acció de responsabilitat. Principis del procediment administratiu en matèria de responsabilitat. La responsabilitat patrimonial de les autoritats i el personal al servei de les administracions públiques.
Tema 10. La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscs laborals: àmbit d'aplicació. Drets i deures. Principis de l'acció preventiva. Avaluació de riscs. Obligacions dels treballadors en matèria de prevenció de riscs. Comitè de Seguretat i Salut.
Tema 11. La Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes. Objecte i àmbit d'aplicació. El principi d'igualtat i la tutela contra la discriminació. La Llei 11/2016, de 28 de juliol d'igualtat de dones i homes de les Illes Balears. Mesures per la integració de la perspectiva de gènere en l'actuació de les administracions públiques de les Illes Balears.
Tema 12. La centralitat del ciutadà. Participació ciutadana. La Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. El Consell de Transparència i Bon Govern. El Portal de Transparència. La transparència i l'accés a la informació.
Tema 13. El sector públic instrumental de les entitats locals. Els organismes autònoms, les entitats públiques empresarials i les societats mercantils: règim de creació, funcionament, personal, contractació i extinció. Els consorcis: règim de creació, funcionament, personal, contractació i extinció.
Temari específic
Tema 14. Els gabinets de comunicació a les institucions públiques: Definició, organització i funcions. Influència de les noves tecnologies de la informació i la comunicació a la comunicació institucional i a l'organització de tasques.
Tema 15. La imatge corporativa institucional. Principis de màrqueting i construcció de marca (brandig). El manual d'identitat corporativa: funció i elements. La imatge corporativa del Consell de Mallorca.
Tema 16. Les relacions de les institucions públiques i els mitjans de comunicació: canals formals e informals. Preparació d'encontres de representants institucionals amb/a els mitjans de comunicació (convocatòria de premsa, nota de premsa, roda de premsa, intervencions a mitjans de comunicacions, entrevistes).
Tema 17. El pla de comunicació: contingut, objectius i cronograma de desenvolupament.
Tema 18. Comunicació digital i aplicacions en la comunicació corporativa: L'impacte de la tecnologia a la comunicació. La comunicació digital institucional: conceptes. Diferència entre comunicació digital i periodisme tradicional.
Tema 19. La ciutadania com a centre de la comunicació pública.
Tema 20. Importància de la comunicació digital en las administracions públiques.
Tema 21. Estratègies de comunicació digital: planificació y execució. El pla de socialmedia.
Tema 22. La gestió del pressupost a un projecte de comunicació.
Tema 23. Estratègies de renovació i actualització de continguts digitals. Tècniques de redacció digital efectiva. Edició de textos per millorar la claredat i llegibilitat en línia.
Tema 24. Intel·ligències artificials (IA) aplicades a la comunicació digital.
Tema 25. Màrqueting digital i estratègies de publicació de continguts.
Tema 26. Estils de escriptura coherent amb la identitat institucional.
Tema 27. Elaboració de materials per a la comunicació digital: programes, eines, i formats per a pàgines web, xarxes socials i aplicacions mòbils.
Tema 28. La informació gràfica i audiovisual com a suport de la difusió informativa a una administració pública. Fonaments bàsics sobre producció, realització i edició de continguts informatius audiovisuals.
Tema 29. Fonaments bàsics sobre fotografia digital i tractament de la imatge. Retoc fotogràfic. L'ús del material gràfic a la comunicació institucional.
Tema 30. Perspectiva de gènere a la comunicació pública. El llenguatge inclusiu.
Tema 31. Procés d'elaboració de noticies para un web institucional: des de la recollida de dades fins a la seva publicació.
Tema 32. Identificació i anàlisi de audiències en línia.
Tema 33. Concepte clau de disseny web i usabilitat.
Tema 34. Avaluació i seguiment del rendiment de llocs web.
Tema 35. Adaptació de continguts a diferents formats i plataformes digitals.
Tema 36. Internet i opinió pública: democratització, fragmentació i blogosfera.
Tema 37. El paper de les xarxes socials a les organitzacions. Gestió de la reputació a les xarxes socials.
Tema 38. Tipus de plataformes socials: us gestió i característiques de les principals plataformes socials: Facebook, Instagram, X, Linkedln, Spotify, Tiktok, Twitch i altres.
Tema 39. L'escolta activa a les xarxes socials eines d'anàlisi i monitorització.
Tema 40. La publicitat institucional. La administració com a subjecte publicitari. Diferenciació entre informació i publicitat en els missatges institucionals.
Tema 41. Fases d'una campanya de publicitat. Avaluació de l'eficàcia publicitària.
Tema 42. Disseny gràfic i publicitat. Composició, maquetació i edició de publicacions.
Tema 43. Segmentació d'audiències digitals.
Tema 44. Elaboració e implementació de campanyes de comunicació digital: estratègia creativitat, planificació, difusió de continguts i medició.
Tema 45. Concepte de micromedia. Tipus i característiques. Planificació de mitjans segons el públic objectiu, la audiència, cobertura e impactes. Factors que afecten a l'elecció de mitjans. Mitjans complementaris a los micromedia.
Tema 46. Líders d'opinió, màrqueting d'influencers.
Tema 47. Els estudis d'audiències a Espanya: L'estudi quantitatiu de les audiències a la comunicació (EGM, OJD, audímetre, accessos IP i noves tecnologies) Medició a premsa, ràdio televisió i publicacions digitals.
Tema 48. Optimització de motors de cerca. Serch Engine Optimization (SEO).
Tema 49. Màrqueting en cercadors. Serch Engine Marketing (SEM).
Tema 50. Monitorització i analítica a web i xarxes socials. Seguiment de campanyes. Principals mètriques, indicadors i seguiment de resultats.
Tema 51. Gestió de la comunicació a una situació de crisi: la comunicació de crisi. Concepte. Tipus de crisi. Comunicació preventiva front a comunicació reactiva. Pla de comunicació de crisi. Gestió de situacions de crisi a la comunicació digital.
Tema 52. Aplicacions mòbils: comunicació digital, plataformes de continguts, experiència d'usuari (UX), usabilitat, accessibilitat, arquitectura de la informació i navegabilitat.
Tema 53. El reglament general de la Protecció de Dades de la Unió Europea.
Tema 54. La Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals: règim jurídic i els seus àmbits. Vies de protecció de la confidencialitat. Responsable i encarregat del tractament. Règim sancionador. Autoritats de control. Drets digitals.
Tema 55. Privacitat de dades: RGPD (Reglament General de Protecció de dades) i bones pràctiques a la gestió de dades personals en entorns digitals.
Tema 56. Propietat intel·lectual: drets d'autor, llicencies i us adequat de contingut protegit. Qüestions legals relacionades amb la publicació de continguts i propietat intel·lectual en línia.
Tema 57. Llei 13/2010, de 9 de desembre, de Publicitat Institucional de les Illes Balears.
Tema 58. Marc jurídic i normativa d'interès en comunicació digital i xarxes socials: privacitat, protecció de dades i transparència a Internet.
Tema 59. Email Marketing: eina de comunicació amb públic objectiu a través del correu electrònic. Definició d'aspectes més importants del canal. Creació de base de dades de subscriptors (llocs de recollida de dades, polítiques d'autorització, entre d'altres), aspectes de segmentació, creació de continguts específics per al canal i monitorització del canal.
Tema 60. El Manual de Gestió de Xarxes Socials: principals característiques del document i usos. Normes per a l'autorització de creació de canals, estil de la comunicació, idioma/es, to, protocols de resposta, formes de programació, responsables per xarxes, principals accions a cada canal, forma de guanyar seguidors i avaluació.