Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE CALVIÀ

Núm. 390858
Decret de Batlia relatiu a la creació de nous mercats periòdics setmanals al municipi de Calvià

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

ANTECEDENTS DE FET

Primer.- El Reglament regulador per a l'organització, instal·lació i muntatge de mercats periòdics i temporals al terme municipal de Calvià ( BOIB nº 158 de 9/11/2004. Correcció d'errors a BOIB nº 175 de 9/12/2004), al seu article 12, estableix com a mercat periòdic el mercat tradicional a Calvià Vila (freqüència setmanal; cada dilluns).

Segon.- Per Decret de Batlia amb data de 7 de gener de 2008, es va instaurar el mercat tradicional de Son Ferrer (freqüència setmanal; cada divendres).

Tercer.- Per Decret de Batlia amb data de 8 d'abril de 2013 es va instaurar el mercat tradicional de Peguera (freqüència setmanal; cada dimarts) i Santa Ponça (freqüència setmanal; cada dissabte).

Quart.- Per tant, en l'actualitat, els mercats periòdics del terme són els següents:

  1. Mercat tradicional a Calvià Vila (freqüència setmanal, cada dilluns).
  2. Mercat tradicional a Peguera (freqüència setmanal, cada dimarts).
  3. Mercat tradicional a Son Ferrer (freqüència setmanal, cada divendres).
  4. Mercat tradicional a Santa Ponça (freqüència setmanal, cada dissabte).

Cinquè.- Consta informe de la secció de Comerç amb data 12/06/2024.

VALORACIÓ JURÍDICA

Primer.- La Llei estatal 7/1996, de 15 de gener, d'Ordenació del Comerç Minorista defineix la venda ambulant o no sedentària com aquella “realitzada per comerciants, fora d'un establiment comercial permanent”.

Segon.- D'acord amb l'article 44 de la Llei 11/2014, de 15 d'octubre, de Comerç de les Illes Balears, la venda ambulant o no sedentària és aquella “realitzada fora d'un establiment comercial permanent, de manera habitual, ocasional, periòdica o continuada, als perímetres o llocs degudament autoritzats, a instal·lacions comercials desmuntables o transportables, incluint els camions botiga”.

Tercer.- A l'article 45 de l'esmentada llei 11/2014, s'estableixen les modalitats de venda ambulant.

Quart.- L'article 13.2 del Reglament regulador per a l'organització, instal·lació i muntatge dels mercats periòdics i temporals al terme municipal de Calvià (BOIB nº 158 de 9/11/2004. Correcció d'errors al BOIB nº 175 de 9/12/12004), estableix les competències de Batlia, entre elles:

“ a.- L'establiment, delimitació i supressió dels mercats temporals periòdics”.

Cinquè.- L'article 17 del Reglament municipal, al punt 1.h estableix la possibilitat de que per Batlia es puguin autoritzar pel seu interès i atractiu, una sèrie de productes.

Sisè.- L'article 88.6 de la Llei 39/2015 disposa que “l'acceptació d'informes o dictàmens servirà de motivació a la resolució quan s'hi incorporin al text de la mateixa”.

Examinada la normativa anterior, a l'empara dels articles 13 i 17 del reglament municipal i la resta de la normativa aplicable, en virtut de les facultats conferides a l'article 21 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, de Bases de Règim Local, i en virtut de la delegació conferida per decret de Batlia amb data 12/01/2024

RESOLC

PRIMER.- ESTABLIR els nous mercats temporals periòdics que, amb freqüència setmanal, se celebraran al municipi de Calvià, segons el següent detall:

  • MERCAT SETMANAL DE EL TORO; tots els dimecres, a les vies i zones públiques que es determinen a l'Annex I adjunt, que forma part integrant de la present resolució.
  • MERCAT SETMANAL DE PALMANOVA; tots els diumenges, a les vies i zones públiques que es determinen a l'Annex I adjunt, que forma part integrant de la present resolució.
  • MERCAT SETMANAL DE MAGALUF; tots els dijous, a les vies i zones públiques que es determinen a l'Annex I adjunt, que forma part integrant de la present resolució.

L'organització, instal·lació, procediment d'adjudicació, drets i obligacions, així com allò referent al règim sancionador, aquests mercats es regiran per allò establert al Reglament municipal vigent, les bases aprovades per a la concessió de les autoritzacions corresponents, i la resta de la normativa municipal, autonòmica i estatal vigent que resulti d'aplicació.

SEGON.- El període de presentació de sol·licituds d'aquests mercats per aquest primer any (2024) serà des del dia següent a la publicació de la present resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i durant un termini de deu dies hàbils.

Per als anys posteriors, el període de presentació de sol·licituds s'adjustarà a allò establert a les bases de concessió de les autoritzacions per als mercats periòdics (BOIB nº 179, de 17 d'octubre), o les seves posteriors modificacions.

TERCER.- AUTORITZAR per als tres mercats les següents categories:

1.- ALIMENTACIÓ. Fruites i verdures.

2.- ALIMENTACIÓ. Pa i rebosteria.

3.- ALIMENTACIÓ. Xarcuteria i conserves.

4.- ALIMENTACIÓ. Fruits secs, confitats i llepolies.

5.- ALIMENTACIÓ. Carns “a l'ast” i plats preparats.

6.- PLANTES.

7.- PRODUCTES ARTESANALS I ECOLÒGICS NO COMESTIBLES. Els productes artesanals amb carta d'artesà vigent otorgada pel Consell Insular de Mallorca.

8.- TÈXTIL. Roba interior.

QUART.- ORDENAR la publicació de la present resolució al BOIB, al taulell d'anuncis municipal i a la pàgina web municipal.

PEU DE RECURS. -El que us trasllat als efectes que procedeixin, significant-vos que, contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, podeu interposar, amb caràcter potestatiu, recurs de reposició davant el mateix òrgan que l'ha dictada, d'acord amb el que disposa l'art. 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques. El termini per interposar-lo és d'un mes a comptar de l'endemà al de la recepció d'aquesta notificació, i en aquest cas no es pot interposar recurs contenciós administratiu fins que s'hagi resolt expressament el de reposició o s'hagi produït la seva desestimació presumpta.

El recurs de reposició ha de presentar-se en el Registre General d'aquest Ajuntament o en les dependències i mitjans a què es refereix l'art. 16.4 de la Llei 39/2015 abans esmentada, i s'entendrà desestimat quan no es resolgui i notifiqui en el termini d'un mes, a comptar de l'endemà de la seva interposició, cas en què quedarà expedita la via contenciosa administrativa.

Si no s'utilitza el recurs potestatiu de reposició, cal interposar directament recurs contenciós administratiu, conformement a l'establert en l'article 123 anteriorment citat, i en els articles 45 i següents de la Llei 29/98, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, davant els jutjats contenciosos administratius de Palma de Mallorca, en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà al de la recepció d'aquesta notificació. Això sense perjudici de qualsevol altre recurs o acció que considereu pertinent.

 

(Signat electrònicament: 13 de juny de 2024)

La tinenta de batle delegada de Comerç Elisa Monserrat Mayol (PD 12/01/2024)

                                                                                                                   

 

ANNEX I PLÀNOLS