Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS
Núm. 416289
Resolució conseller d’Educació i Universitats per la qual es prorroga la realització del Programa d’Ensenyaments Professionals de Música (PREP) a les Escoles de Música Reconegudes autoritzades a impartir aquest programa (EMDR Alcúdia, EMDR Pollença, EMDR Muro, EMDR Santa Margalida i EMDR Santanyí) a tots els cursos, fins a la seva extinció el curs 2026-2027
1. D'acord amb els articles 17 i 18 del Decret 37/1999, pel qual es regulen les escoles de música i dansa de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i l'Ordre del conseller d'Educació i Cultura de 29 de juny de 2001, es van crear i regular les ampliacions del Conservatori Professional de Música i Dansa de Palma (BOIB núm. 82, de 10 juliol) perquè es poguessin cursar els ensenyaments professionals de música a determinats municipis de Mallorca. A la mateixa ordre, es justifica la creació de les aules d'ampliació com a passa prèvia per crear conservatoris professionals a Inca i Manacor. Finalment, aquestes aules d'ampliació no es varen consolidar. Com a alternativa, per apropar els ensenyaments professionals a aquests municipis, la Conselleria va optar per autoritzar a determinades escoles de música la realització de programes específics equivalents, quant a assignatures i continguts, als ensenyaments professionals, com el Pla de Nivell Mitjà i posteriorment el Programa d'Ensenyaments Professionals. Així mateix, la Conselleria d'Educació va autoritzar, per acord de Consell de Govern, la creació de conservatoris municipals a les escoles de música reconegudes de Felanitx (2013), Manacor (2015) i Inca (2018).
2. La Conselleria d'Educació i Cultura, amb la Resolució del conseller d'Educació i Cultura de dia 30 de juny de 2010 per la qual s'aproven les instruccions d'organització i funcionament dels conservatoris professionals de música i dansa de les Illes Balears per al curs 2010-2011, va posar en funcionament el programa d'ensenyaments professionals de música (PREP) equivalent en les condicions d'accés, promoció i permanència als primers quatre cursos dels ensenyaments professionals de música.
3. D'acord amb aquestes instruccions, l'alumnat PREP cursa a l'escola de música les mateixes matèries dels Ensenyaments Professionals de Música i, és avaluat a l'avaluació ordinària i extraordinària de setembre al Conservatori Professional per tribunals compostos per professors del conservatori i de l'escola de música. Les mateixes instruccions estableixen que l'alumnat de quart curs del PREP que sigui avaluat positivament de totes les assignatures ha de tenir una plaça garantida per continuar els estudis dels ensenyaments professionals de música al Conservatori Professional.
4. El 23 de març de 2023 es va publicar, al BOIB núm. 37, la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 16 de març de 2023 per la qual s'autoritza l'extinció del Programa d'Ensenyaments Professionals de Música (PREP) impartit a l'Escola Municipal de Música de Capdepera i s'autoritza al Conservatori Municipal d'Inca i al Conservatori Municipal de Felanitx a impartir aquest programa a les Escoles de Música Reconegudes que tenen adscrites, fins a la seva extinció el curs 2026-2027.
L'extinció del programa PREP ha estat motivada pels diferents informes emesos pel Departament d'Inspecció Educativa des del 2017 fins el 2024 en els quals s'explica que l'alumnat que cursa el PREP a les escoles de música reconegudes cursa el mateix currículum dels ensenyaments professionals que s'imparteix als conservatoris però, com a programa autoritzat sense validesa acadèmica, no garanteix i vulnera els drets dels alumnes, quant a què no disposen de llibre de qualificacions, ni d'expedient acadèmic, i en conseqüència no es poden sol·licitar les convalidacions establertes entre els ensenyaments professionals de música i de l'ESO i tampoc la tramitació de trasllats d'expedient. Així mateix, a l'alumnat de quart curs del PREP que ha estat avaluat positivament de totes les assignatures, durant la realització d'aquest programa se li ha garantit una plaça al 5è curs dels Ensenyaments Professionals sense haver seguit el procediment establert a la normativa vigent.
5. El 12 de desembre de 2023 es va publicar, al BOIB núm. 168, la Resolució del conseller d'Educació i Universitats per la qual es modifica la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 16 de març de 2023 per la qual s'autoritza l'extinció del Programa d'Ensenyaments Professionals de Música (PREP) impartit a l'Escola Municipal de Música de Capdepera i s'autoritza els Conservatoris Municipals a impartir aquest programa fins a la seva extinció a les Escoles de Música Reconegudes que tenen adscrites, va modificar el punt 2 i el punt 4 de la Resolució de 23 de març de 2023.
6. El punt 3 de la Resolució anteriorment esmentada (BOIB núm. 37, de 23 de març), va autoritzar l'extinció progressiva del PREP a partir del curs 2024-2025 a totes aquelles escoles de música reconegudes en què s'imparteixi aquest programa de la manera següent: el curs 2023-2024 s'impartirà el PREP als quatre cursos. El curs 2024-2025 no s'oferirà el 1r curs PREP i es mantindrà a 2n, 3r i 4t curs. El curs 2025-2026 es mantindrà a 3r i 4t curs. Finalment, el curs 2026-27 serà el darrer curs d'aplicació del PREP, en què es mantindrà únicament a 4t.
7. Durant el curs 2023-2024, els representants dels Ajuntaments i directors de les Escoles de Música de Muro, Alcúdia, Pollença i Santa Margalida han sol·licitat a la Conselleria d'Educació i Universitats que es doni una solució perquè l'alumnat de les escoles de música d'aquestes localitats pugui cursar els ensenyaments professionals a les escoles de música, mitjançant l'autorització d'aules d'ampliació del Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca, i que mentre això no sigui possible es pugui continuar impartint el PREP.
8. La Direcció General de Planificació i Gestió Educatives va sol·licitar al Departament d'Inspecció Educativa (DIE) i al Servei dels Ensenyaments de Règim Especial (SERE) respectius informes sobre la possibilitat d'autoritzar una aula d'ampliació del Conservatori de Mallorca a les escoles de música que imparteixen el PREP. Ambdós informes conclouen que els ensenyaments professionals de música només es poden realitzar en conservatoris i que, d'acord amb l'article 48.3 de la LOE, a les escoles de música només es poden cursar estudis de música i dansa que no condueixin a l'obtenció de títols amb validesa acadèmica; que per accedir als ensenyaments professionals de música és prescriptiu realitzar proves d'accés d'acord amb les normes d'admissió i matriculació establertes per a aquests ensenyaments; i que en cas que l'Administració Educativa autoritzi aules d'ampliació s'han de tenir en compte per a la seva regulació els aspectes establerts a l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Esports de dia 20 de maig de 1999, per la qual es regulen les condicions que han de reunir aquelles escoles de música i/o dansa reconegudes segons el Decret 37/1999, de 9 d'abril, perquè es puguin crear aules d'ampliació del Conservatori Professional de Música i Dansa de les Illes Balears (derogada) i a l'Ordre del conseller d'Educació i Cultura de 29 de juny de 2001, per la qual es creen i es regulen les ampliacions del Conservatori Professional de Música i Dansa de Palma (derogada).
Així mateix el SERE conclou que prèvia a l'autorització d'una aula d'ampliació del Conservatori de Mallorca als municipis d'Alcúdia, Pollença, Muro i Santa Margalida és necessari signar un conveni entre la Conselleria d'Educació i Universitats i cada un dels Ajuntaments interessats en formar part de l'Aula d'ampliació de zona nord en el qual es determini l'organització, funcionament i el règim econòmic que siguin necessaris per garantir la viabilitat de les aules d'ampliació.
Atès l'anterior, la directora general de Planificació i Gestió Educatives considera adient que, prèvia a la possibilitat de formalitzar un conveni entre la Conselleria d'Educació i Universitats i els Ajuntaments de cadascuna de les localitats interessades en què s'autoritzi una aula d'ampliació del Conservatori de Mallorca a aquestes localitats, el conseller d'Educació i Universitats dicti una resolució per la qual es prorrogui la realització del Programa d'Ensenyaments Professionals de Música (PREP) a les Escoles de Música Reconegudes autoritzades a impartir aquest programa (EMDR Alcúdia, EMDR Pollença, EMDR Muro, EMDR Santa Margalida i EMDR Santanyí) a tots els cursos fins a la seva extinció el curs 2026-2027.
Fonaments de dret
1. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, el qual estableix, en l'article 36.2, que, en matèria d'ensenyament, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desenvolupament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats.
2. La Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació.
3. Els articles 48, 49, 50 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, que regulen els ensenyaments professionals de música; i l'art.111.3 que estableix que els centres públics que ofereixen ensenyaments professionals i, en el seu cas elementals, de música i dansa, es denominen conservatoris. També especifica que l'organització dels ensenyaments elementals de música i dansa correspon a les Administracions educatives (art. 48.1) i que “podran cursar-se estudis de música o de dansa que no condueixin a l'obtenció de títols amb validesa acadèmica o professional en escoles específiques, amb organització i estructura diferents i sense limitació d'edat” (art.48.3). L'article 49 Accés estableix que “per accedir als ensenyaments professionals de música i de dansa caldrà superar una prova específica daccés regulada i organitzada per les Administracions educatives. Podrà accedir-se igualment a cada curs sense haver superat els anteriors sempre que, mitjançant una prova, l'aspirant demostri tenir els coneixements necessaris per cursar amb aprofitament els ensenyaments corresponents”.
4. L'article 16 del Reial decret 1577/2006, de 22 de desembre, pel qual es fixen els aspectes bàsics del currículum dels ensenyaments professionals de música regulades per la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, modificat pel Reial Decret 628/2022, que especifica que “La certificació acadèmica personal s'obté de l'expedient acadèmic personal i té valor acreditatiu dels estudis realitzats” i que “Aquest document oficial recollirà la referència normativa del pla d'estudis, el curs acadèmic, les qualificacions obtingudes amb expressió de la convocatòria (ordinària o extraordinària), les assignatures que hagin estat objecte de convalidació o reconeixement i, si és el cas, les anul·lacions de matrícula i renúncia a convocatòries“.
5. Reial decret 242/2009, de 27 de febrer, pel qual s'estableixen convalidacions entre els ensenyaments professionals de Música i de Dansa i l'Educació secundària obligatòria i el Batxillerat, així com els efectes que sobre la matèria d'Educació física han de tenir la condició d'esportista d'alt nivell o alt rendiment i els ensenyaments professionals de Dansa, modificat pel Reial Decret 14/2023.
6. Reial decret 303/2010, de 15 de març, pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres que imparteixin ensenyaments artístics regulats en la llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.
7. La Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears regula en el capítol VII els ensenyaments de règim especial.
8. L'article 1 del Decret 37/1999, de 9 d'abril, pel qual es regulen les escoles de música i dansa de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, inclou “les escoles que imparteixen ensenyaments de música o de dansa adreçats a la iniciació i la formació dels infants en aquestes arts, a la preparació per a l'accés als corresponents estudis professionalitzadors i a la continuació de la formació i pràctica artístiques no professionals dels adults”. I afegeix que “Els ensenyaments impartits en aquestes escoles no poden comportar l'obtenció de títols amb validesa acadèmica o professional, excepte els impartits en les aules d'ampliació del Conservatori”.
9. L'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Esports de dia 20 de maig de 1999, per la qual es regulen les condicions que han de reunir aquelles escoles de música i/o dansa reconegudes segons el Decret 37/1999, de 9 d'abril, perquè es puguin crear aules d'ampliació del Conservatori Professional de Música i Dansa de les Illes Balears.
10. L'Ordre del conseller d'Educació i Cultura de 29 de juny de 2001, va crear i regular les ampliacions del Conservatori Professional de Música i Dansa de Palma com a passa prèvia per crear conservatoris professionals a Inca i Manacor d'acord amb l'establert en el Decret 37/1999, de 9 d'abril. L'article 9 va establir que “La convocatoria de les proves d'accés serà la mateixa tant per als alumnes que vulguin fer els estudis a la seu principal com a una ampliació del conservatori professional. Una vegada realitzades les proves, el conservatori farà públiques les llistes separades dels alumnes de cada ampliació i dels alumnes de la seu central.” L'article 10 va establir que “El professorat que imparteixi docència a les ampliacions será personal al servei de la Conselleria d'Educació i Cultura, i formarà part, a tots els efectes, del claustre del Conservatori Professional de Música i Dansa de Palma. A cada ampliació es nomenarà un coordinador, que serà el responsable del seu funcionament”.
11. L'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2013 pel qual es crea el Conservatori Municipal de Felanitx, de titularitat de l'Ajuntament de Felanitx. En l'annex s'enumeren les escoles de música i de música i dansa reconegudes que quedaven adscrites a aquest conservatori.
12. La Resolució del director general de Planificació, Infraestructures Educatives i Recursos humans de 31 d'octubre de 2013, sobre l'autorització al Conservatori Municipal de Felanitx per impartir el Programa d'Ensenyaments Professionals.
13. La Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 16 de març de 2023 per la qual s'autoritza l'extinció del Programa d'Ensenyaments Professionals de Música (PREP) impartit a l'Escola Municipal de Música de Capdepera i s'autoritza als Conservatoris Municipals a impartir aquest programa fins a la seva extinció a les Escoles de Música Reconegudes que tenen adscrites.
14. La Resolució del conseller d'Educació i Universitats d'1 de setembre de 2023, per la qual s'aproven les instruccions per a l'organització i el funcionament dels centres que imparteixen ensenyaments d'idiomes, esportius o artístics no superiors de règim especial, de les Illes Balears per al curs 2023-2024. La regulació del PREP està establerta en el punt 5.3 de l'annex 6 d'aquesta resolució.
15. Resolució del conseller d'Educació i Universitats per la qual es modifica la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 16 de març de 2023 per la qual s'autoritza l'extinció del Programa d'Ensenyaments Professionals de Música (PREP) impartit a l'Escola Municipal de Música de Capdepera i s'autoritza als Conservatoris Municipals a impartir aquest programa fins a la seva extinció a les Escoles de Música Reconegudes que tenen adscrites.
16. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
17. El Decret 5/2024, de 29 de maig, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol; pel Decret 17/2023, de 23 d'agost; pel Decret 1/2024, de 4 de gener, i pel Decret 4/2024, de 17 de maig estableix que la Direcció General de Planificació i Gestió Educatives és competent en els ensenyaments de règim especial.
Per tot això, dict la següent
Resolució
1. Deixar sense efectes la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 16 de març de 2023 per la qual s'autoritza l'extinció del Programa d'Ensenyaments Professionals de Música (PREP) impartit a l'Escola Municipal de Música de Capdepera i s'autoritza als Conservatoris Municipals a impartir aquest programa fins a la seva extinció a les Escoles de Música Reconegudes que tenen adscrites.
2. Deixar sense efectes la Resolució del conseller d'Educació i Universitats per la qual es modifica la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 16 de març de 2023 per la qual s'autoritza l'extinció del Programa d'Ensenyaments Professionals de Música (PREP) impartit a l'Escola Municipal de Música de Capdepera i s'autoritza als Conservatoris Municipals a impartir aquest programa fins a la seva extinció a les Escoles de Música Reconegudes que tenen adscrites.
3. Autoritzar la continuació de la realització del PREP, com a programa sense validesa acadèmica, a tots els cursos en què es duu a terme a les Escoles de Música Reconegudes de Muro, Santa Margalida, Pollença i Alcúdia, amb la coordinació i assessorament didàctic i curricular del Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca, fins a la seva finalització i extinció el curs 2026-2027 i autoritzar la incorporació dels expedients de l'alumnat PREP en el GestIB del Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca.
4. Autoritzar la continuació de la realització del PREP, com a programa sense validesa acadèmica, a tots els cursos en què es duu a terme a l'Escola de Música Reconeguda de Santanyí, amb la coordinació i assessorament didàctic i curricular del Conservatori Municipal de Felanitx, fins a la seva finalització i extinció el curs 2026-2027 i autoritzar la incorporació dels expedients de l'alumnat PREP en el GestIB del Conservatori en el Conservatori Municipal de Felanitx. Les despeses derivades del compliment d'aquesta Resolució (coordinació docent i avaluacions) respecte dels alumnes PREP per a cada curs escolar, es realitzaran en els termes fixats en el corresponent conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Educació i Universitats i l'Ajuntament de Felanitx, titular del Conservatori Municipal de Felanitx.
5. Instar l'alumnat de tots els cursos del PREP que vulgui accedir als ensenyaments professionals de música, al compliment de les normes d'admissió, realització de proves d'accés i matriculació establertes per a aquests ensenyaments.
6. Publicar aquesta Resolució a la web de la Direcció General de Planificació, i Gestió Educatives i en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Universitats en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, (signat electrònicament: 28 de juny de 2024)
El conseller d'Educació i Universitats Antoni Vera Alemany