Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 413204
Acord del Consell de Govern de 28 de juny de 2024 pel qual s’aproven els criteris acadèmics i/o socioeconòmics que s’han de complir per poder gaudir d’exempció o bonificació en el preu de la primera matrícula dels ensenyaments oficials de grau o de màster a centres propis d'ensenyaments artístics superiors

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, d'acord amb la redacció establerta en la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, regula els ensenyaments artístics superiors en els articles 54 a 57.

De conformitat amb el seu contingut, la Llei 1/2024, de 7 de juny, regula de manera específica els ensenyaments artístics superiors i estableix l'organització i equivalències dels ensenyaments artístics professionals.

El Reial decret 1614/2009 ordena els ensenyaments artístics superiors des de la doble perspectiva de la integració d'aquests ensenyaments en el sistema educatiu i el plantejament global del conjunt dels ensenyaments artístics i preveu els ensenyaments de màster i els estudis de doctorat en l'àmbit de les disciplines que els són pròpies mitjançant convenis amb les universitats.

L'article 36.1 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix que, en matèria d'ensenyament no universitari, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té competència exclusiva en el règim de beques i ajudes amb fons propis.

Així mateix, l'article 83 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, d'acord amb la redacció de la Llei 3/2020, de 30 de desembre, encomana a l'Estat l'establiment d'un sistema general de beques i ajuts a l'estudi, amb càrrec als seus pressuposts generals, amb la finalitat que totes les persones, independentment del lloc de residència, gaudeixin de les mateixes condicions en l'exercici del dret a l'educació.

L'apartat 10.bis de l'article 103 decies de la Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre el règim específic de taxes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix que els alumnes matriculats a centres propis d'ensenyaments artístics superiors, que reuneixin determinats criteris acadèmics i/o socioeconòmics i que no siguin beneficiaris de les beques generals amb càrrec als pressuposts generals de l'Estat, poden tenir dret a l'exempció o bonificació del preu de matrícula dels ensenyaments oficials de grau o de màster i estableix que els criteris que s'han de reunir per tenir dret a les bonificacions, així com l'abast de les exempcions o bonificacions han de ser aprovats, amb caràcter anual, mitjançant un acord del Consell de Govern.

Per tot això, és convenient aprovar, abans de l'inici del període ordinari de matriculació de l'any acadèmic 2024-2025, els criteris acadèmics i/o socioeconòmics que han de reunir els alumnes matriculats a centres propis d'ensenyaments artístics superiors de grau o màster per tenir dret a les exempcions i/o bonificacions esmentades abans.

Els criteris per a les exempcions o bonificacions, que s'aproven per primera vegada mitjançant aquest Acord, són conseqüència de l'aplicació d'una mesura prevista a l'article 63.1 del Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears (BOIB núm. 71, de 28 de maig).

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Educació i Universitats, en la sessió de 28 de juny de 2024, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Aprovar els criteris acadèmics i/o socioeconòmics que s'han de complir per poder gaudir d'exempció o bonificació en el preu de la primera matrícula dels ensenyaments oficials de grau o de màster a centres propis d'ensenyaments artístics superiors, d'acord amb l'annex.

Segon. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Tercer. Disposar que aquest Acord comenci a vigir l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.​​​​​​​

Palma, 28 de juny de 2024

El secretari del Consell de Govern Antoni Costa Costa (Per suplència d'acord amb l'article 3.2 del Decret 8/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears)

​​​​​​​ANNEX

Criteris acadèmics i/o socioeconòmics que s'han de complir per poder gaudir d'exempció o bonificació en el preu de la primera matrícula dels ensenyaments oficials de grau o de màster a centres propis d'ensenyaments artístics superiors

Pot gaudir d'una exempció o bonificació del 100 % del preu per crèdit de la primera matrícula dels ensenyaments oficials de grau o de màster a centres propis d'ensenyaments artístics superiors l'alumnat que reuneixi els requisits generals, de matrícula, econòmics i acadèmics que s'indiquen a continuació.

L'exempció o la bonificació corresponent s'ha de calcular amb el preu del crèdit, i s'ha d'aplicar en haver calculat l'import total de la matrícula. En cap cas no en pot resultar un import final negatiu.

1. Requisits generals

Per poder ser beneficiari s'han de reunir els requisits següents:

a) Tenir nacionalitat espanyola o d'algun estat membre de la Unió Europea. Les persones estrangeres no comunitàries han d'acreditar la condició de residents.

b) No ser beneficiari de les beques de caràcter general per estudiants que cursin estudis postobligatoris pel curs acadèmic 2024-2025 del Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports.

c) No haver obtingut cap altre títol oficial de nivell igual o superior als estudis per als quals es demana l'exempció.

2. Requisits de matrícula

Per poder ser beneficiari, l'alumnat s'ha de matricular d'un mínim de 60 crèdits. A efectes d'acreditar aquest requisit no s'han de tenir en compte els crèdits convalidats, reconeguts o transferits. Per als estudiants en situació de temps parcial, la matrícula mínima es fixa en 30 crèdits.

No obstant això, pot gaudir de l'exempció l'alumnat que es matriculi d'un nombre de crèdits inferior si el nombre de crèdits pendents per finalitzar els estudis és inferior a 60 crèdits, o a 30 crèdits en el cas d'alumnes a temps parcial, si l'alumne es matricula de la totalitat dels crèdits restants.

3. Requisits de caràcter econòmic

El còmput de la renda familiar s'ha de fer d'acord amb el procediment establert per a les beques de caràcter general per estudiants que cursin estudis postobligatoris pel curs acadèmic 2024-2025 del Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports, d'acord amb el que es descriu a continuació.

3.1. Càlcul de la renda familiar

a. La renda familiar s'obté sumant les rendes de l'exercici de 2023 de cadascun dels membres computables de la família, calculades segons s'indica en el punt següent.

b. La renda dels membres computables que hagin presentat la declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) s'ha de determinar de la manera següent:

 

a) S'han de sumar la base imposable general i la base imposable de l'estalvi (caselles 0435 i 0460 de la declaració de l'IRPF).

b) D'aquest resultat, se n'ha de restar la quota resultant de l'autoliquidació (casella 0595 de la declaració de l'IRPF).

 

c. Per determinar la renda dels membres computables que obtenguin ingressos propis i no hagin presentat la declaració de l'IRPF, s'han de sumar la base imposable general i la base imposable de l'estalvi. Se n'han d'excloure els saldos nets negatius de guanys i pèrdues patrimonials corresponents a exercicis anteriors al 2023 i el saldo net negatiu de rendiments del capital mobiliari del 2020, el 2021 i el 2022 que s'ha d'integrar a la base imposable de l'estalvi. Del resultat, se n'han de restar els pagaments a compte efectuats.

3.2. Membres computables

a. Per calcular la renda familiar, es consideren membres computables de la família el pare i la mare, o el tutor o la persona encarregada de la guarda i protecció de l'estudiant, aquest mateix i els germans fadrins menors de 25 anys que vivien al domicili familiar el 31 de desembre de 2023 o els majors d'edat quan es tracti de persones amb discapacitat, així com els ascendents dels pares quan es justifiqui, amb el certificat d'empadronament corresponent, que resideixen al mateix domicili.

b. En el cas que els sol·licitants constitueixin unitats familiars independents, també es consideren membres computables el cònjuge o la persona a la qual es trobin units per una relació anàloga, així com els fills que visquin al mateix domicili.

c. En cas de divorci o separació legal dels pares, no es considera membre computable el que no convisqui amb el sol·licitant de la beca.

No obstant això, el nou cònjuge o la persona amb qui es mantengui una relació anàloga té la consideració de membre computable i sustentador principal, si escau, i les seves rendes s'han d'incloure dins el còmput de la renda familiar.

d. En el cas que els sol·licitants al·leguin que estan emancipats o que són independents familiarment i econòmicament, amb independència de l'estat civil, han d'acreditar de manera fefaent la titularitat o el lloguer del seu domicili habitual, i també que disposen de mitjans econòmics propis suficients per ser independents. Si no ho fan, i sempre que els ingressos acreditats siguin inferiors a les despeses considerades indispensables i a les suportades en concepte d'habitatge, s'entendrà que no s'ha provat que són independents i els ingressos corresponents als membres computables de la família a què es refereixen els punts a i b anteriors s'inclouran en el càlcul de la renda familiar.

3.3. Deduccions de la renda familiar

a. Per poder tenir en compte les deduccions que s'indiquen a continuació, s'ha d'acreditar que el 31 de desembre de 2023 a la unitat familiar s'hi donaven les situacions amb dret a deducció.

b. Una vegada calculada la renda familiar d'acord amb les indicacions dels punts 3.1 i 3.2, s'han d'aplicar les deduccions següents:

 

a) El 50 % dels ingressos aportats per qualsevol membre computable de la família diferent dels sustentadors principals. Tenen la consideració de sustentadors principals el pare i la mare, o el tutor o la persona encarregada de la guarda i protecció de l'estudiant o la persona a què fa referència el segon paràgraf del punt 3.2.c.

b) 525,00 € per cada germà, inclòs el sol·licitant, que visqui al domicili familiar quan es tracti de famílies nombroses de categoria general i 800,00 € en el cas de famílies nombroses de categoria especial, sempre que tenguin dret a aquest benefici. La deducció aplicable a la persona sol·licitant és de 2.000,00 € quan tengui un grau de discapacitat igual al 65 % o superior.

c) 1.811,00 € per cada germà o fill del sol·licitant que tengui un grau de discapacitat legalment qualificada igual al 33 % o superior. La deducció també s'aplica en els casos en què sigui el sol·licitant qui té la discapacitat. La deducció és de 2.881,00 € quan el grau de discapacitat és igual al 65 % o superior i de 4.000,00 € en el cas que sigui el mateix sol·licitant qui té un grau de discapacitat igual al 65 % o superior.

d) 1.176,00 € per cada germà menor de 25 anys, inclòs el sol·licitant, que cursi estudis universitaris i resideixi fora del domicili familiar quan siguin dos o més els germans amb residència fora del domicili familiar pel fet de cursar estudis universitaris.

e)  El 20 % de la renda familiar quan el sol·licitant sigui orfe absolut i menor de 25 anys.

f)  500,00 € quan el sol·licitant pertanyi a una família monoparental. A aquests efectes, s'entendrà per monoparental la constituïda per un sol adult, que sigui l'únic sustentador de la família, que convisqui amb un o més fills menors de 25 anys o de major edat, quan es tracti de persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial, o amb un o més menors en règim d'acolliment familiar permanent o de guarda amb finalitat d'adopció al seu càrrec.

3.4. Llindars de renda

Als efectes de satisfer els requisits de caràcter econòmic per gaudir del dret a les exempcions o bonificacions s'estableixen tres llindars de renda familiar:

Membres computables de la unitat familiar

Llindar 1 (€/any)

Llindar 2 (€/any)

Llindar 3 (€/any)

1

Entre 14.818,01 i 18.523,00

Entre 18.523,01 i 34.268,00

Superior a 34.268,00

2

Entre 25.293,01 i 31.616,00

Entre 31.616,01 i 58.490,00

Superior a 58.490,00

3

Entre 34.332,01 i  42.915,00

Entre 42.915,01 i 67.529,00 

Superior a 67.529,00

4

Entre 40.773,01 i  50.966,00

Entre 50.966,01 i 73.970,00

Superior a 73.970,00

Per cada membre addicional al 4t

Afegir 5.000,00 €/any

4. Requisits acadèmics

a) Estudiants de grau oficial que es matriculen per primera vegada de primer curs. Tenen dret a l'exempció del 100 % del preu per crèdit de la primera matrícula els alumnes que, a més dels requisits de caràcter general i de matrícula, reuneixin els criteris de renda familiar i de nota d'accés en la prova o ensenyament que li ha donat accés als ensenyaments artístics superiors que s'indiquen a continuació:

Llindar

Nota

1

Major o igual a 5,00

2

Major o igual a 7,00

3

Major o igual a 8,50

b) Estudiants de grau oficial que es matriculen per segona vegada de primer curs o que es matriculen de segon curs i posteriors. Tenen dret a l'exempció del 100 % del preu per crèdit de la primera matrícula els alumnes que, a més dels requisits de caràcter general i de matrícula, reuneixin els criteris de renda familiar, de nota mitjana en les notes dels crèdits superats i de percentatge de crèdits aprovats dels crèdits matriculats el curs anterior que s'indiquen a continuació:

Llindar

Percentatge de crèdits matriculats el curs anterior aprovats

Nota mitjana

1

Igual o superior a 90

Igual o superior a 5,0

2

Igual o superior a 90

Igual o superior a 7,5

3

100

Igual o superior a 9,0

c) Estudiants de màster d'ensenyaments artístics superiors. Tenen dret a l'exempció del 100 % del preu per crèdit de la primera matrícula els alumnes que, a més dels requisits de caràcter general i de matrícula, reuneixin els criteris de renda familiar i de nota mitjana de l'expedient en els estudis que els han donat accés al màster que s'indiquen a continuació:

Llindar

Nota mitjana

1

Igual o superior a 5,0

2

Igual o superior a 7,5

3

Igual o superior a 9,0