Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AGRICULTURA, PESCA I MEDI NATURAL

Núm. 412666
Resolució del director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local per la qual, d’acord amb el que s’estableix en la normativa europea, es declaren com a agrupacions de productors reconegudes els consells reguladors de determinades denominacions d’origen protegides i indicacions geogràfiques protegides

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. En data 23 d'abril de 2024, es va publicar en el Diari Oficial de la Unió Europea el Reglament (UE) 2024/1143 del Parlament Europeu i del Consell, d'11 d'abril de 2024, relatiu a les indicacions geogràfiques per a vins, begudes espirituoses i productes agrícoles, així com especialitats tradicionals garantides i termes de qualitat facultatius per a productes agrícoles, pel qual es modifiquen els reglaments (UE) 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753, i es deroga el Reglament (UE) 1151/2012.

2. L'article 33.7 del Reglament esmentat estableix que, prèvia sol·licitud efectuada segons l'apartat primer, «els estats membres podran decidir que les agrupacions de productors reconegudes en virtut del dret nacional abans del 13 de maig de 2024 siguin reconegudes de conformitat amb l'apartat 1».

Per això, aquestes agrupacions han de complir els requisits següents, prevists en l'article 33.2 del mateix Reglament:

a) Tenir una forma jurídica determinada

b) Complir alguna de les condicions següents:

— Comptar amb un mínim del 50 % dels productors del producte entre els seus membres.

— Comptar amb un percentatge mínim de productors del producte entre els seus membres i amb un mínim del 50 % del volum o del valor de la producció comercialitzable.

3.  A les Illes Balears, l'article 3 del Decret 49/2004, de 28 de maig, de règim jurídic i econòmic dels consells reguladors i altres ens de gestió i de control de denominació de qualitat, determina que:

1. Els consells reguladors o altres ens assimilats es constitueixen com a corporacions de dret públic de base associativa, als quals s'atribueix la gestió i certificació de les denominacions de qualitat, amb les funcions que determina la normativa vigent.

2. Els consells reguladors o altres ens assimilats tenen personalitat jurídica pròpia, autonomia econòmica, plena capacitat jurídica i capacitat d'obrar per al compliment de les seves funcions.

4. L'article 4 del Decret 49/2004, de 28 de maig, estableix:

3. El reconeixement de la denominació de qualitat i la consegüent creació del consell regulador o ens assimilat encarregat de gestionar-la i, si escau, de controlar-la, es realitzarà mitjançant ordre del conseller competent en matèria d'agricultura del Govern de les Illes Balears, sens perjudici de la ratificació, si escau, de l'òrgan estatal competent.

4. L'entrada en vigor de l'ordre per la qual es reconeix la denominació de qualitat i s'aprova el reglament rector del consell regulador o ens assimilat determinarà el naixement del consell regulador o ens assimilat encarregat de gestionar la denominació de qualitat i, si escau, de controlar-la, el qual gaudirà, a partir d'aquest moment, de personalitat jurídica pròpia.

5. En el moment d'entrada en vigor del Reglament (UE) 2024/1143, els consells reguladors de denominacions d'origen protegides o indicacions geogràfiques protegides de productes agroalimentaris o begudes alcohòliques no transfrontereres són els enumerats en l'annex 1 d'aquesta Resolució, que han estat reconeguts pel dret nacional mitjançant les ordres previstes en l'annex 2.

6.  Una vegada finalitzat el tràmit d'audiència atorgat a les organitzacions de productors previstes en l'annex 1, aquestes no han presentat al·legacions.

7.  El 26 de juny de 2024, el Servei de Control i Qualitat Agroalimentària ha emès un informe proposta favorable al reconeixement dels consells reguladors de denominacions d'origen protegides o indicacions geogràfiques protegides de productes agroalimentaris o begudes alcohòliques enumerats en l'annex 1 d'aquesta Resolució com a agrupacions de productors reconegudes.

Fonaments de dret

1. L'article 33.7 del Reglament (UE) 2024/1143 del Parlament Europeu i del Consell, d'11 d'abril de 2024, relatiu a les indicacions geogràfiques per a vins, begudes espirituoses i productes agrícoles, així com especialitats tradicionals garantides i termes de qualitat facultatius per a productes agrícoles, pel qual es modifiquen els reglaments (UE) 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753, i es deroga el Reglament (UE) 1151/2012, estableix que els estats membres podran decidir que les agrupacions de productors siguin reconegudes.

2. L'article 33.2 del Reglament (UE) 2024/1143 del Parlament Europeu i del Consell, d'11 d'abril de 2024, estableix els requisits que han de complir les agrupacions de productors perquè siguin reconegudes.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1.  Declarar que tots els consells reguladors que figuren en l'annex 1 d'aquesta Resolució compleixen els requisits que s'estableixen en l'article 33.2 del Reglament (UE) 2024/1143 del Parlament Europeu i del Consell, d'11 d'abril de 2024.

2.  Declarar per a tots aquests la condició d'agrupacions de productors reconegudes, d'acord amb l'article 33.7 del Reglament (UE) 2024/1143 del Parlament Europeu i del Consell, d'11 d'abril de 2024.

3.  Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

4.  Comunicar aquesta Resolució al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Interposició de recursos

Aquesta resolució no posa fi a la via administrativa; com a conseqüència d'això, i d'acord amb els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, de 2 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, les persones interessades poden interposar un recurs d'alçada davant el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural en el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà al de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 26 de juny de 2024

El director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local Joan Llabrés Enseñat

 

 

ANNEX 1

Llista de consells reguladors de DOP i IGP als quals s'atorga la condició d'agrupació de productors reconeguda:

  1. Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Mahón-Menorca.

  2. Consell Regulador de la Denominació d'Origen Binissalem.

  3. Consell Regulador de la Denominació Específica “Sobrassada de Mallorca”.

  4. Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla i Llevant.

  5. Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida “Oli de Mallorca”.

  6. Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida “Ensaïmada de Mallorca”.

  7. Consell Regulador del Vi de la Terra Mallorca.

  8. Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Oliva Mallorquina.

  9. Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Ametlla Mallorquina.

  10. Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Oli d'Eivissa.

  11. Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Pebre Bord de Mallorca.

 

 

ANNEX 2

Relació de les disposicions per les quals s'aproven els reglaments dels consells reguladors de les DOP i IGP que consten en l'annex 1:

  1. Decret 6/2020, de 31 de gener, pel qual s'aprova el Plec de condicions i el Reglament del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Mahón-Menorca.

  2. Ordre del conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori d'11 d'abril de 2014 per la qual s'aprova el Plec de condicions i el Reglament de la Denominació d'Origen Binissalem.

  3. Decret 9/2010, de 29 de gener, pel qual s'adapta el règim jurídic i econòmic del Consell Regulador de la Denominació Específica «Sobrassada de Mallorca» al Decret 49/2004, de 28 de maig, de règim jurídic i econòmic dels consells reguladors i altres ens de gestió i de control de denominació de qualitat.

  4. Ordre del conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori de 22 de gener de 2015 per la qual s'aprova el Plec de condicions i el Reglament de la Denominació d'Origen Pla i Llevant.

  5. Ordre del conseller d'Agricultura i Pesca de 31 d'octubre de 2002 per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Oli de Mallorca.

  6. Decret 10/2010, de 29 de gener, pel qual s'adapta el règim jurídic i econòmic del Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida «Ensaïmada de Mallorca» al Decret 49/2004, de 28 de maig, de règim jurídic i econòmic dels consells reguladors i altres ens de gestió i de control de denominació de qualitat.

  7. Ordre del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de 23 de desembre de 2016 per la qual es crea el Consell Regulador del Vi de la Terra Mallorca.  

  8. Ordre del conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori de 7 d'agost de 2013 per la qual es concedeix la protecció nacional transitòria a la Denominació d'Origen Protegida Oliva de Mallorca / Oliva Mallorquina / Aceituna de Mallorca / Aceituna Mallorquina i es regula el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Oliva Mallorquina.  

  9. Ordre del conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori de 3 de juliol de 2014 per la qual s'aprova el Plec de condicions de la Indicació Geogràfica Protegida Almendra de Mallorca / Almendra Mallorquina / Ametlla de Mallorca / Ametlla Mallorquina i se'n regula el Consell Regulador.

  10. Decret 36/2020, de 9 de desembre, pel qual s'aprova el Plec de condicions de la Indicació Geogràfica Protegida Aceite de Ibiza / Oli d'Eivissa i se'n regula el Consell Regulador.  

  11. Decret 2/2021, de 25 de gener, pel qual s'aprova el Plec de condicions de la Denominació d'Origen Protegida Pebre Bord de Mallorca – Pimentón de Mallorca i se'n regula el Consell Regulador. ​​​​​​​