Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

INSTITUT D'INDÚSTRIES CULTURALS DE LES ILLES BALEARS

Núm. 411921
Resolució del president de l’Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears per la qual es convoquen les subvencions per donar suport a la producció i coproducció d’obres audiovisuals per a l’any 2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears (d'ara endavant, ICIB) és una entitat pública empresarial de les que preveu l'article 2.1.b) de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb personalitat jurídica pròpia i diferenciada, i amb capacitat d'actuar i autonomia de gestió plenes, sens perjudici de la relació de tutela de l'Administració de la Comunitat Autònoma. L'ICIB està adscrit a la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports, en virtut del Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

L'ICIB té com a fins generals els relacionats amb el desenvolupament de les indústries i les empreses culturals i creatives en el marc de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de conformitat amb el Decret 50/2018, de 21 de desembre, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears. Els àmbits inicials d'actuació de l'ens són l'audiovisual i la cultura digital, les arts escèniques, les arts visuals, el món editorial i la música, sense perjudici que en un futur s'hi puguin incorporar altres sectors, com el patrimoni, l'artesania, el disseny i la publicitat, o altres camps de la cultura.

L'article 30.26 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears disposa que la Comunitat Autònoma té les competències corresponents a cultura, activitats artístiques i culturals, i foment i difusió de la creació i la producció teatral, musical, cinematogràfica i audiovisual, literària, de dansa i d'arts combinades, així com a la seva difusió nacional i internacional.

L'Acord del Consell de Govern de 19 d'abril de 2024 pel qual s'aprova el Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2024-2026 (BOIB núm. 52, de 29 d'abril de 2024) preveu la línia de subvenció III.7.3 per donar suport a la producció audiovisual balear per als anys 2024, 2025 i 2026.

D'acord amb l'article 1.2.1.a) de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11 de juliol), poden ser objecte de subvencions les activitats corresponents a la promoció de la cultura i de les arts plàstiques tant entre les Illes Balears com a l'exterior.

Aquestes subvencions estan sotmeses als requisits i els límits establerts en el Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, i els és aplicable l'exempció de l'obligació de notificació corresponent a la categoria d'ajudes per obres audiovisuals (article 54).

Per tot això, d'acord amb el que disposa l'article 15 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i fent ús de les facultats que m'atribueix l'article 10.1.i) dels Estatuts de l'ICIB, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la convocatòria de subvencions per donar suport a la producció i coproducció d'obres audiovisuals per a l'any 2024, que consta com a annex 1 d'aquesta Resolució.

2. Aprovar el pressupost d'aquesta convocatòria, que té un import màxim d'1.000.000 € (un milió d'euros), els quals es distribueixen entre les anualitats següents:

Pressupost de l'any 2024: 500.000,00 €

— Pressupost de l'any 2025: 250.000,00 €

Pressupost de l'any 2026: 250.000,00 €

3. Autoritzar una despesa d'1.000.000,00 € amb càrrec al capítol IV del pressupost de l'ICIB.

4. Ordenar el trasllat del contingut d'aquesta Resolució a la Base de dades nacional de subvencions (BDNS), així com tota la informació requerida en aquesta base de dades, d'acord amb l'article 20.8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre; l'article 34 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i el Reial decret 130/2019, de 8 de març, pel qual es regula la Base de dades nacional de subvencions i la publicitat de les subvencions i la resta d'ajudes públiques.

5. Publicar la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el president de l'ICIB en el termini d'un mes comptador a partir de l'endemà de la publicació en el BOIB, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 27 de juny de 2024

El president Jaume Bauzá Mayol

 

ANNEX 1 Convocatòria de subvencions per donar suport a la producció i coproducció d'obres audiovisuals per a l'any 2024

1. Objecte i finalitat

2. Despeses subvencionables i no subvencionables

3. Dotació i imputació pressupostària

4. Beneficiaris i requisits

5. Requisits i condicions dels projectes audiovisuals

6. Normativa aplicable

7. Termini i presentació de sol·licituds

8. Documentació de la sol·licitud

9. Termini d'execució de les actuacions

10. Import de la subvenció

11. Sistema i criteris de selecció

12. Criteris de valoració

13. Òrgans competents per instruir, informar i resoldre el procediment

14. Composició de la Comissió Avaluadora

15. Instrucció del procediment

16. Modificació de la resolució i canvis en el projecte

17. Subcontractació

18. Comprovació del valor de mercat

19. Pagament

20. Justificació

21. Liquidació

22. Concurrència d'ajudes o subvencions

23. Obligacions dels beneficiaris

24. Interpretació i execució

25. Revocació

26. Reintegrament

27. Règim d'infraccions i sancions

28. Protecció de dades personals

ANNEX 2 Llistat de festivals i premis per valorar la trajectòria del director i guionista

ANNEX 3 Llista de festivals i premis per valorar la trajectòria de la productora

 

1. Objecte i finalitat

1.1. Aquesta convocatòria té per objecte donar suport a les produccions i coproduccions audiovisuals de caràcter professional.

1.2. L'objecte són els projectes entesos com a produccions i coproduccions audiovisuals que facin valer la diversitat cinematogràfica de les Illes Balears, que fomentin el teixit industrial del sector audiovisual balear i que tinguin una clara vocació de difusió nacional i internacional. Els projectes s'han d'incloure en alguna de les modalitats i els gèneres d'obres audiovisuals següents:

Modalitat A: Llargmetratges cinematogràfics de ficció i animació.

Modalitat B: Llargmetratges cinematogràfics documentals i unitats documentals per a televisió.

Modalitat C: Curtmetratges cinematogràfics de ficció, animació i documentals.

Modalitat D: Minisèries i sèries web de ficció, animació o documentals.

1.3. El procediment de concessió d'aquestes subvencions es tramitarà en règim de concurrència competitiva amb la finalitat de comparar en un únic procediment totes les sol·licituds presentades i d'establir una prelació d'acord amb els criteris de valoració establerts en la convocatòria, de conformitat amb l'article 22.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; l'article 17.1 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i l'article 6.1 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11 de juliol de 2009).

1.4. Definicions:

Obra audiovisual: Tota obra creativa expressada mitjançant una sèrie d'imatges consecutives que trametin la sensació de moviment, amb sonorització incorporada o sense, a la qual es confereixi un caràcter unitari, permanent o estable, mitjançant la seva incorporació a qualsevol suport o mètode d'arxiu de dades susceptible de reproducció i comunicació reiterada a través de qualsevol dispositiu i destinada principalment a l'explotació comercial. Són obres audiovisuals els llargmetratges cinematogràfics, les unitats documentals per televisió, els curtmetratges cinematogràfics, les minisèries i les sèries web de ficció, entre d'altres.

Llargmetratges cinematogràfics: Pel·lícules que tenen una durada de seixanta minuts o superior, destinades a ser exhibides en sales cinematogràfiques comercials, en recintes o en plataformes en què es cobra un preu o contraprestació per l'assistència de públic a l'exhibició.

Unitats documentals per a televisió: Obres audiovisuals unitàries d'aquest gènere la durada de les quals és de cinquanta-dos minuts o superior, amb la singularitat que l'explotació comercial està destinada a l'emissió o radiodifusió per part d'operadors de televisió o plataformes de vídeo a la carta i no inclou, en primer terme, l'exhibició en sales de cinema.

Curtmetratges cinematogràfics: Pel·lícules que tenen una durada inferior a seixanta minuts.

Minisèries: Projectes audiovisuals formats per un conjunt d'episodis de ficció, animació o documental, amb una unitat argumental i destinats a l'emissió o radiodifusió per part d'operadors de televisió o plataformes de vídeo a la carta de manera successiva i continuada. Les minisèries han de tenir un final tancat i un mínim de dos capítols. La durada mínima per capítol ha de ser de vint minuts i la durada mínima global de la minisèrie ha de ser de quaranta minuts.

Sèries web: Projectes audiovisuals formats per un conjunt d'episodis de ficció, animació o documental, amb una unitat argumental i destinats a l'exhibició en línia a través d'Internet. Les sèries web han de tenir un final tancat i un mínim de dos capítols. La durada mínima per capítol ha de ser de cinc minuts i la durada mínima global de la minisèrie ha de ser de deu minuts.

Empresa productora: Persona física o jurídica que, d'acord amb la normativa aplicable, assumeix la iniciativa i la responsabilitat de la producció audiovisual i, en particular, d'organitzar els recursos i els mitjans materials i humans necessaris per dur a terme la creació i gravació, en qualsevol suport, d'una obra audiovisual.

Productor independent: Persona física o jurídica que compleix les condicions següents: té una personalitat jurídica diferent de la d'una empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual; no participa de manera directa o indirecta en més del 20 % del capital social d'una o de diverses empreses prestadores de serveis de comunicació audiovisual; el seu capital social no té una participació directa o indirecta superior al 20 % per part d'una o de diverses empreses prestadores de serveis de comunicació audiovisual, i, en els darrers tres exercicis fiscals, no ha facturat més del 80 % del seu volum de facturació a una mateixa empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual.

Prestadora de serveis de comunicació audiovisual: Persona física o jurídica que assumeix la responsabilitat editorial sobre la selecció de programes i dels continguts audiovisuals del servei de comunicació audiovisual i determina la manera en què s'organitza aquest contingut.

Empresa vinculada: Professionals inscrits en el règim especial de treballadors autònoms, persones jurídiques o agrupacions sense personalitat en les quals concorri alguna de les circumstàncies previstes en l'article 68.2 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Estrena: Primera comunicació pública d'una obra audiovisual, ja sigui una projecció a una sala d'exhibició cinematogràfica amb assistència de públic o, en el cas d'obres no cinematogràfiques, la primera emissió a través d'un operador de televisió, plataforma digital o Internet.

Versió original catalana: Aquella que té més del 50 % dels diàlegs i/o de la narració en llengua catalana —si la producció és en dues llengües—, o aquella en què el català és la llengua majoritària en cas que hi hagi més de tres llengües.

Cost de realització de l'obra audiovisual: Conjunt de les despeses efectuades per l'empresa productora fins a la consecució i entrega de la còpia estàndard o màster digital de l'obra audiovisual definitiva, incloses les realitzades un mes després, si escau, de l'obtenció de la qualificació per edats. Queden fora d'aquest concepte la remuneració del productor executiu, les despeses generals, les despeses de publicitat i promoció, els interessos passius, les despeses vinculades al tiratge de còpies, les despeses de doblatge, traducció i subtitulació, i l'informe econòmic d'auditoria; les quals només es poden computar amb els límits especificats en l'apartat 2 d'aquesta convocatòria.

Cost total de l'obra audiovisual: Import resultant de sumar el cost de realització i el conjunt de les despeses relacionades a l'apartat anterior no incloses en aquest.

Cost reconegut: Import que l'òrgan competent accepta i valida com a despesa total subvencionable i elegible de la producció de l'obra audiovisual.

1.5. No són objecte d'aquesta convocatòria i, per tant, en queden excloses:

— Les obres audiovisuals publicitàries i les obres cinematogràfiques o audiovisuals que resultin definides com a X.

— Les obres audiovisuals produïdes directament per operadors de televisió o altres prestadors de serveis de comunicació audiovisual.

— Els programes de televisió.

2. Despeses subvencionables i no subvencionables

2.1. De conformitat amb l'article 40 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, es consideren despeses subvencionables les que, de manera indubtable, responen a la realització del projecte i resultin estrictament necessàries per produir l'obra audiovisual objecte de subvenció. En cap cas, el cost d'adquisició de les despeses subvencionables pot ser superior al valor de mercat.

2.2. D'acord amb l'Ordre ECD/2784/2015, de 18 de desembre, per la qual es regula el reconeixement de cost d'una pel·lícula, són subvencionables les despeses efectuades per l'empresa productora en els termes i els límits que s'estableixen a continuació:

a) Les despeses prèvies al rodatge, com ara les despeses directament relacionades amb el desenvolupament del guió, recerca de localitzacions, intent de càsting, recerca de finançament, elaboració de microvídeo de presentació o tast (demo o teaser) i, si escau, recerca de coproducció.

No tenen consideració de despeses subvencionables les despeses prèvies al rodatge que hagin estat objecte de subvenció pel desenvolupament del mateix projecte per qualsevol altra administració pública.

b) El guió i la banda sonora de l'obra audiovisual.

c) La contractació del personal artístic i tècnic necessari per a la realització de l'obra audiovisual.

La despesa del personal de plantilla que hagi subscrit un contracte laboral específic, d'acord amb la categoria laboral assignada, per participar en diverses obres audiovisuals que realitzi la productora, s'ha de prorratejar en funció de la seva participació efectiva en cada un dels projectes. Només es pot imputar la part proporcional del salari vinculat a l'obra subvencionada i al capítol corresponent.

d) La remuneració del productor executiu fins al límit del 5 % del cost de realització de l'obra audiovisual. Només es reconeixerà com a cost la producció executiva realitzada per persones físiques o per persones jurídiques l'objecte social de les quals inclogui específicament, sense perjudici d'uns altres, el de producció executiva.

Quan existeixi una relació mercantil entre l'empresa productora i el productor executiu, s'haurà d'acompanyar el contracte amb la factura corresponent; i quan la relació sigui laboral, s'haurà d'aportar, juntament amb el contracte, la nòmina corresponent, amb indicació expressa del règim general de la seguretat social.

Quan l'objecte del contracte del productor executiu i/o d'altres treballadors, sigui genèric per a diverses obres audiovisuals que dugui a terme l'empresa productora, s'ha de prorratejar el seu cost en funció de la seva participació efectiva en cadascuna d'elles. Només es pot imputar la part proporcional del salari vinculat a l'obra subvencionada i al capítol corresponent.

e) En la modalitat C (curtmetratges) es pot imputar el cost teòric dels treballs que efectuï com a guionista o director el productor del curtmetratge, sempre que sigui un empresari individual. Aquest cost teòric es calcularà tenint en compte el valor mitjà declarat com a remuneració dels professionals que duen a terme aquestes activitats en la producció de curtmetratges. S'aplicarà el preu per minut o cost teòric que estipuli la convocatòria anual d'ajuts a curtmetratges realitzats de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Visuals (ICAA), segons l'article 2.ñ) de l'Ordre ECD/2784/2015.

f) Les despeses relatives a escenografia i decoració, facturades fins a un mes després de la data de finalització de rodatge, sempre que aquestes despeses estiguin vinculades al rodatge, la qual cosa s'acreditarà mitjançant la descripció detallada del concepte i la menció al títol de l'obra audiovisual a la factura corresponent.

g) Les despeses relatives a estudis de rodatge i altres despeses de producció, com ara les següents:

— Les despeses d'aigua i electricitat produïdes a locals o instal·lacions directament vinculades amb el rodatge, dins aquest període i sempre que aquesta vinculació es justifiqui mitjançant l'aportació dels contractes corresponents.

— Les despeses de telefonia produïdes dins el període de rodatge, així com les corresponents a una única línia telefònica mòbil de la qual sigui titular l'empresa productora, realitzades entre els tres mesos anteriors a l'inici de rodatge i els tres mesos posteriors a la finalització del rodatge. En el cas dels curtmetratges, només es reconeixen els costs del mes anterior a l'inici del rodatge i del mes posterior a la finalització del rodatge.

— Les còpies de guió i les fotocòpies en rodatge.

— Lloguer de camerinos, caravanes, magatzems o garatges.

— Les despeses de neteja dels espais de rodatge.

— L'elaboració del pla de sostenibilitat, certificació ambiental del rodatge o mesuraments de petjada de carboni, entre d'altres.

— Qualsevol altra despesa relacionada amb la fase de producció i rodatge de l'obra audiovisual subvencionada.

h) Les despeses de postproducció, com ara el muntatge d'imatge i so, efectes visuals, música, producció i creació d'imatges sintètiques, postproducció de so, laboratori, negatiu en postproducció i títols de crèdit.

Aquestes despeses s'han d'haver realitzat abans de la sol·licitud de qualificació de la pel·lícula o, en cas que no sigui obligatòria, abans de l'entrega de la còpia estàndard o màster digital de l'obra audiovisual definitiva a l'ICIB, i, com a màxim, fins a un mes després.

La vinculació d'aquestes despeses amb l'obra audiovisual subvencionada s'acreditarà indicant-ne el títol a la factura.

i) Les despeses relatives a maquinària de rodatge —com ara el lloguer de càmeres, material d'il·luminació, material de so, etc.—, i de transport, com ara el lloguer de vehicles de producció, furgonetes o camions per traslladar material, etc.

La utilització dels equips i del material tècnic propietat de l'empresa productora, sempre que s'hagi utilitzat per realitzar l'obra audiovisual i únicament per la part proporcional del temps utilitzat en la mateixa quantitat corresponent al doble de la qual en concepte d'amortització quedi reflectida en la comptabilitat de l'empresa, d'acord amb la normativa aplicable.

j) Les despeses de viatge i allotjament, així com la utilització de mitjans de locomoció propis per a viatges i desplaçaments de l'equip tècnic i artístic, durant el període o períodes en què efectivament es dugui a terme el rodatge.

S'inclouen com a despeses de desplaçament el lloguer de vehicles, el combustible, les factures i tiquets de taxis o VTC per a trajectes urbans, les despeses d'aparcament i peatges.

Aquestes despeses estan limitades a les condicions següents:

— En cas d'utilitzar avió, vaixell, tren o algun altre transport públic, només s'admeten bitllets en classe turista o equivalent.

— Respecte a les despeses d'allotjament, s'admeten els costs corresponents a una habitació individual o doble estàndard, així com el lloguer diari, setmanal o estacional d'un apartament.

— En cas d'utilitzar un vehicle particular, s'aplicarà la quantia establerta per a la indemnització d'aquest tipus de despesa en l'article 13.3 del Decret 16/2016, de 8 d'abril, pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret pel qual es regulen les indemnitzacions per raó del servei del personal al servei de l'Administració autonòmica de les Illes Balears, segons les revisions periòdiques que s'efectuïn. Per calcular la quantitat de quilòmetres, s'agafarà com a punt de partida la seu social o el domicili de la persona física.

k) Les despeses de menjar realitzades exclusivament dins les dates d'inici i finalització de rodatge.

l) Les despeses d'assegurances derivades de la realització de l'obra audiovisual, com ara l'assegurança de negatiu, de materials de rodatge, de responsabilitat civil, d'accidents, d'interrupció de rodatge, de bona fi, entre d'altres. També s'inclouen les quotes d'empresa a la Seguretat Social del règim d'artistes i règim general.

m) Les despeses generals de l'empresa productora fins al límit del 7 % del cost de realització de la pel·lícula.

S'imputaran al capítol de despeses generals els conceptes següents:

— La despesa relativa al personal de plantilla de l'empresa productora que no tingui contracte laboral específic per a l'obra audiovisual objecte de la subvenció, amb les mateixes condicions de prorrateig indicades en la lletra c).

— Quan el personal de plantilla de l'empresa productora realitzi funcions de productor executiu sense un contracte específic, amb les mateixes condicions de prorrateig indicades en la lletra d).

— El personal administratiu.

— Les despeses de locomoció, viatges i hotels fora de les dates d'inici i finalització del rodatge, excepte que es tracti de despeses de localitzacions, de desenvolupament de projectes realitzats dins els sis mesos anteriors a la data d'inici del rodatge i despeses de postproducció realitzades fins al dia màxim de justificació de la subvenció, les quals s'han d'imputar en el capítol propi.

— Les despeses de missatgeria, correu i telègraf.

— El lloguer d'oficines.

— Les despeses d'aigua, llum, electricitat i neteja produïdes en el domicili social de la productora.

— El material d'oficina.

— Les despeses de gestoria, assessorament jurídic, assessorament fiscal, de seguretat social i comptable.

n) Les despeses de realització dels suports materials necessaris per garantir la preservació de l'obra audiovisual, inclosa la còpia necessària per complir l'obligació que tenen els beneficiaris de les ajudes a producció. A més, s'inclouen les despeses per obtenir les còpies i altres suports, sempre que estiguin destinats a l'exhibició i que no siguin objecte de subvenció per a l'empresa distribuïdora de l'obra audiovisual.

o) Les despeses de publicitat i promoció de l'obra, facturats a l'empresa productora, així com les despeses relacionades amb el tiratge de còpies, fins a un límit del 40 % del cost de realització de l'obra audiovisual, sempre que aquestes despeses estiguin destinades a l'estrena de l'obra audiovisual i no hagin estat objecte de subvenció per a l'empresa distribuïdora de la pel·lícula.

No tindran consideració de despeses subvencionables les despeses de publicitat i promoció de l'obra audiovisual que hagin estat objecte de subvenció per qualsevol altra administració pública o per la convocatòria de promoció exterior de projectes audiovisuals que gestiona l'ICIB.

p) Els interessos financers i les despeses de negociació que generen els préstecs formalitzats amb entitats financeres o de crèdit per finançar l'obra audiovisual fins a un límit del 20 % del cost de realització de l'obra audiovisual.

q) Les despeses d'adaptació de les obres audiovisuals una vegada acabades en els suports o sistemes necessaris per a l'exhibició o explotació audiovisual. 

r) Les despeses de doblatge, subtitulació i traducció a qualsevol llengua.

s) Les despeses de l'informe especial emès per un auditor de comptes, quan aquest sigui el mitjà utilitzat per acreditar el cost de l'obra audiovisual segons el que disposa l'apartat 20.5 de la convocatòria.

t) Qualsevol altra despesa que, indubtablement, respongui a la naturalesa de la convocatòria, resulti estrictament necessària i es destini a la realització de l'objecte subvencionat.

2.3. La vinculació de les despeses subvencionables amb l'obra audiovisual s'acreditarà indicant-ne el títol en les factures corresponents, sempre que el sistema de facturació del proveïdor ho permeti. A fi d'acreditar aquesta vinculació, també es tindrà en compte la inclusió en els crèdits de les persones o entitats que hagin participat en la producció.

2.4. Les despeses previstes en els apartats anteriors s'hauran de dur a terme en els períodes exposats a continuació, i sempre dins del termini d'execució establert en aquesta convocatòria per realitzar l'activitat.

a) En el cas de projectes de la modalitat A, B o D, entre els nou mesos anteriors al començament del rodatge i els nou mesos posteriors a la finalització d'aquest, llevat que es tracti d'obres d'animació o coproduccions internacionals, els terminis de les quals s'ampliaran als quinze mesos anteriors i els dotze posteriors al rodatge.

b) En el cas de projectes de la modalitat C, entre els dos mesos anteriors al començament del rodatge i els tres mesos posteriors a la finalització d'aquest, llevat que es tracti d'obres d'animació, de caràcter documental o coproduccions internacionals, els terminis de les quals s'ampliaran als sis mesos anteriors i els sis mesos posteriors al rodatge.

2.5. No estan sotmeses als períodes assenyalats en les lletres anteriors i poden realitzar-se fins a la finalització del termini de justificació les despeses següents: les despeses efectuades amb motiu del desenvolupament del projecte de l'obra audiovisual; les despeses de publicitat i promoció; tiratge de còpies; doblatge, subtitulat i traducció, així com la despesa de l'informe d'auditoria.

2.6. D'acord amb l'article 40.3 del Text refós de la Llei de subvencions i amb l'article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, quan l'import de la despesa subvencionable superi les quanties establertes en la legislació estatal en matèria de contractes del sector públic per als contractes menors, la persona beneficiària ha de sol·licitar, com a mínim, tres ofertes de proveïdors diferents, amb caràcter previ a la contracció del compromís per a la prestació del servei o el lliurament del bé, llevat que per les característiques especials de les despeses subvencionables no hi hagi en el mercat un nombre suficient d'entitats que el subministrin o el prestin, o llevat que la despesa s'hagi efectuat abans de la sol·licitud de la subvenció.

L'elecció entre les ofertes presentades, que s'han d'aportar en la justificació o, si escau, en la sol·licitud de la subvenció, s'ha de fer d'acord amb criteris d'eficiència i economia, i s'ha de justificar expressament en una memòria l'elecció quan no recaigui en la proposta econòmica més avantatjosa.

2.7. No seran despeses subvencionables ni tampoc es computaran com a cost:

a) Les despeses relacionades amb l'adquisició, utilització i finançament de béns immobles i infraestructures.

b) Les despeses d'inversions, compra d'equipaments, vehicles, eines o qualsevol altre bé inventariable.

c) La compra de programari i maquinària informàtics, així com la compra de maquinari i programari informàtic de qualsevol tipus.

d) L'impost sobre el valor afegit o altres imposts de caràcter recuperable, l'impost sobre la renda de les persones físiques, així com qualsevol altre tipus de tribut.

e) Les despeses suntuàries, les gratificacions, les previsions de despeses i les valoracions.

f) Les capitalitzacions.

g) Els interessos deutors de comptes bancaris.

h) Els interessos, recàrrecs i sancions administratives i penals.

i) Els interessos aplicables a la demora dels pagaments.

j) Les despeses de procediments judicials.

k) Les despeses superiors a 50.000 € (modalitat A, B i D) i superiors a 4.000 € (modalitat C), facturats per cada empresa vinculada a l'empresa productora. Si es declaren despeses superiors a aquests imports, no es reconeixerà cap cost.

Les despeses iguals o inferiors a aquests imports facturats per a empreses vinculades es computen com a cost sempre que es realitzin d'acord amb les condicions normals de mercat. S'han de justificar mitjançant la presentació de tres ofertes, excepte que per les especials característiques de la despesa no existeixi al mercat un nombre suficient d'empreses que prestin el servei o subministrin el bé de què es tracti.

La contractació d'empreses vinculades al beneficiari s'ha de comunicar a l'ICIB, bé en la mateixa sol·licitud —si ja s'ha fet o compromès la despesa o es té considerada la seva contractació— o bé en un moment posterior i, en qualsevol cas, abans de la finalització del termini de justificació, si la contractació es produeix durant el termini d'execució de l'obra audiovisual subvencionada. La comunicació s'ha de fer mitjançant el model específic que facilita l'ICIB, disponible a la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma (MODEL 10).

En cas de subcontractació amb empreses vinculades al beneficiari, s'han d'observar obligatòriament les condicions estipulades en l'apartat 17 («Subcontractació») de la convocatòria.

Les despeses corresponents a una mateixa prestació o servei no es poden fraccionar en diferents factures, ni realitzar contractes successius amb objectes similars, amb la finalitat de disminuir-ne la quantia i eludir el compliment que estableix aquest apartat.

Es considera que existeix vinculació segons el que estableix l'article 68.2 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

A l'efecte del que s'estableix en aquesta lletra, l'informe d'auditoria que presenti l'empresa productora ha d'incloure una relació detallada de totes les empreses vinculades.

l) La facturació realitzada entre empreses coproductores de l'obra audiovisual, excepte en el que disposa el paràgraf següent per a produccions amb empreses estrangeres.

En les obres audiovisuals en règim de coproducció amb empreses estrangeres, només s'entén per import subvencionable l'import de la participació de l'empresa de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 14.2 del Reial decret 1084/2015, de 4 de desembre, que desenvolupa la Llei 55/2007, de 28 de desembre, del cinema.

No obstant això, s'admet la facturació realitzada per l'empresa coproductora estrangera corresponent a les despeses facturades per empreses establertes al seu país que no estiguin vinculades a l'empresa productora balear i sempre que tampoc existeixi cap vinculació entre l'empresa productora balear i l'estrangera.

L'aportació econòmica de la productora balear en una coproducció, a la qual fa referència l'article 14 del Reial decret 1084/2015, de 4 de desembre, es justifica mitjançant la documentació acreditativa de la transferència bancària, o qualsevol altre sistema de pagament internacional legalment reconegut, efectuada a favor de l'empresa coproductora estrangera, la recepció per la seva banda i una certificació que comprengui els conceptes en els quals va ser aplicada, acompanyada de les factures i altres documents de valor probatori equivalent amb validesa al tràfic jurídic mercantil. En cap cas es pot aplicar aquesta aportació econòmica a pagaments de personal de nacionalitat del país coproductor.

m) Qualsevol despesa que no estigui directament relacionada amb l'obra audiovisual subvencionada.

3. Dotació i imputació pressupostària

3.1. El crèdit assignat a aquesta convocatòria és d'1.000.000 € (un milió d'euros) amb càrrec al capítol IV dels pressuposts de l'ICIB, que es distribueixen entre les anualitats següents:

— Pressupost de l'any 2024: 500.000 €

— Pressupost de l'any 2025: 250.000 €

— Pressupost de l'any 2026: 250.000 €

3.2. L'import de la convocatòria es distribueix, per modalitats, de la manera següent:

Modalitat A: Llargmetratges cinematogràfics de ficció i animació: 350.000 €.

Modalitat B: Llargmetratges cinematogràfics documentals i unitats documentals per a televisió: 300.000 €.

Modalitat C: Curtmetratges cinematogràfics de ficció, animació i documentals: 150.000 €.

Modalitat D: Minisèries i sèries web de ficció, animació o documentals: 200.000 €.

3.3. En el cas que no s'arribi a repartir la quantitat màxima assignada per a cadascuna de les modalitats, les quantitats no utilitzades es poden destinar a altres modalitats. El mateix criteri s'ha d'aplicar en el cas de falta de propostes o si aquestes propostes no compleixen els requisits o si no assoleixen la puntuació mínima exigible en la fase de valoració.

Per repartir aquest romanent, s'han de considerar les sol·licituds a les quals la Comissió Avaluadora ha donat una puntuació més alta, independentment de la modalitat.

3.4. La concessió de les subvencions previstes en aquesta convocatòria queda condicionada a la disponibilitat pressupostària que estableix el punt 3.1.

3.5. Sempre que la disponibilitat pressupostària ho permeti, es pot incrementar l'import d'aquesta convocatòria. L'import consignat inicialment es pot ampliar mitjançant una resolució d'ampliació del crèdit assignat. Tret que s'estableixi una altra cosa, aquesta ampliació no implica que el termini per presentar sol·licituds s'ampliï, i no afecta la tramitació ordinària de les sol·licituds presentades i no resoltes de forma expressa.

4. Beneficiaris i requisits

4.1. Poden ser beneficiàries de la subvenció objecte d'aquesta convocatòria les persones físiques donades d'alta en el règim d'autònoms i les persones jurídiques constituïdes com a productores audiovisuals independents, que puguin dur a terme els projectes de producció o coproducció audiovisual que motiven la concessió de la subvenció. Així mateix, també en poden ser beneficiàries les agrupacions d'interès econòmic l'objecte social de les quals, segons la inscripció en el Registre Mercantil, sigui la producció audiovisual.

4.2. Totes les persones físiques o jurídiques que sol·licitin aquestes subvencions han de complir els requisits següents:

a) Estar establertes a un estat membre de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu i, en el moment de sol·licitar la subvenció, tenir un establiment operatiu permanent en la comunitat autònoma de les Illes Balears, o acreditar que el 50 % dels contractes laborals o serveis contractats dins l'àmbit audiovisual s'han fet en el darrer any a les Illes Balears o que el projecte audiovisual subvencionat o subvencionable té lloc en el territori de les Illes Balears.

b) Estar donat d'alta en l'epígraf 961.1 de l'impost d'activitats econòmiques (IAE) de producció de pel·lícules cinematogràfiques i vídeos.

c) Estar inscrita com a productora audiovisual en el Registre Administratiu d'Empreses Cinematogràfiques i Audiovisuals de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Visuals (ICAA) del Ministeri de Cultura i Esport, en l'organisme equivalent de les comunitats autònomes o d'un estat membre de la Unió Europea o associat a l'Espai Econòmic Europeu i amb establiment operatiu a l'Estat espanyol.

d) Ser titular dels drets de propietat intel·lectual de les obres audiovisuals produïdes en la mesura que siguin necessaris per a l'explotació i la comercialització d'aquestes, llevat del que disposa la legislació de propietat intel·lectual en matèria de transmissió i exercici dels drets d'aquesta naturalesa. Aquest requisit s'ha d'entendre complert en el cas que la titularitat dels drets sobre l'obra es trobi distribuïda entre diferents empreses coproductores d'aquesta mateixa obra.

e) Presentar la sol·licitud en els termes i amb els requisits que s'estableixen en els apartats 7 i 8 d'aquesta convocatòria.

f) Estar al corrent del compliment de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social davant l'Administració de l'Estat, i de les obligacions tributàries davant la hisenda autonòmica, de conformitat amb el que estableix l'article 11.f) del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i l'article 18, 19 i 24.4 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

g) Estar al corrent de pagament d'obligacions per reintegrament de subvencions en els termes que es determinin per reglament.

h) Complir els principis de l'article 3 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

i) No haver estat sancionada o condemnada per exercir o tolerar pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, per resolució administrativa ferma o sentència judicial ferma. En el cas d'haver estat sancionada o condemnada per aquesta situació, s'hi pot presentar sempre que hagi complert la sanció o la pena imposada i hagi elaborat un pla d'igualtat d'acord amb l'article 11.4 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

j) Complir la resta de les obligacions que s'estableixen en l'article 11 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i en l'article 11 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11 de juliol de 2009).

k) En el cas que l'import de la subvenció sol·licitada superi els 30.000 €, s'haurà d'acreditar que compleixen amb la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials. L'acreditació del nivell de compliment establert s'ha d'efectuar pels mitjans de prova següents:

k.1) Les persones físiques i jurídiques que, d'acord amb la normativa comptable, poden presentar un compte de pèrdues i guanys abreujat, mitjançant una certificació subscrita per la persona física o, en el cas de persones jurídiques, per l'òrgan d'administració o equivalent, amb poder de representació suficient, en la qual afirmin que han assolit el nivell de compliment dels terminis de pagament que preveu la Llei 3/2004, de 29 de desembre. També poden acreditar aquesta circumstància per algun dels mitjans de prova que preveu el punt següent i amb subjecció a la seva regulació.

k.2) Les persones jurídiques que, d'acord amb la normativa comptable, no poden presentar un compte de pèrdues i guanys abreujat, mitjançant:

― Una certificació emesa per un auditor inscrit en el Registre oficial d'auditors de comptes que contingui una transcripció desglossada de la informació en matèria de pagaments descrita en la memòria dels últims comptes anuals auditats, quan se'n desprengui que s'assoleix el nivell de compliment dels terminis de pagament que estableix la Llei 3/2004, de 29 de desembre, determinat en aquest apartat, sobre la base de la informació que requereix la disposició addicional tercera de la Llei 15/2010, de 5 de juliol, de modificació de la Llei 3/2004, de 29 de desembre. Aquesta certificació es valida fins que siguin auditats els comptes anuals de l'exercici següent.

― En cas que no sigui possible emetre el certificat al qual es refereix el numero anterior, «Informe de procediments acordats», elaborat per un auditor inscrit en el Registre oficial d'auditors de comptes, que, sobre la base de la revisió d'una mostra representativa de les factures pendents de pagament a proveïdors de la societat a una data de referència, conclogui sense la detecció d'excepcions al compliment dels terminis de pagament de la Llei 3/2004, de 29 de desembre, o, en cas que es detectin, aquestes no impedeixin assolir el nivell de compliment que requereix l'últim paràgraf d'aquest apartat.

No obstant el que s'ha exposat anteriorment, si la certificació emesa per l'auditor o l'informe de procediments acordat no pogués obtenir-se abans de la terminació del termini establert per a la seva presentació, s'aportarà justificant d'haver sol·licitat aquest mitja d'acreditació i, una vegada obtingut, es presentarà immediatament i, en tot cas, abans de la resolució de concessió.

4.4. En el cas de les obres audiovisuals realitzades en règim de coproducció:

— Només poden ser beneficiàries de les subvencions les empreses productores o coproductores que tinguin una participació igual o superior a un 20 % en la producció i en la titularitat dels drets i materials del projecte audiovisual. Aquest percentatge es pot reduir fins a un mínim del 10 % en el cas de les coproduccions internacionals quan en la producció de l'obra participin quatre o més països.

— No s'admeten els projectes fets en règim de coproducció en què la participació de l'empresa productora independent sol·licitant sigui únicament financera.

— En el cas d'una coproducció en la qual hi hagi dues o més empreses productores independents que, complint els requisits establerts per ser beneficiàries, vulguin sol·licitar la subvenció, han de constituir l'agrupació a què es refereix l'article 9.3 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i l'article 11.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. Per això, han de formalitzar un acord en què han de fer constar expressament els compromisos d'execució assumits per cada membre de l'agrupació, així com l'import del pressupost a executar i l'import de la subvenció que correspon per cadascuna d'elles, que tindran igualment la condició de beneficiàries.

En qualsevol cas, s'ha de nomenar un representant o apoderat únic de l'agrupació, amb poders suficients per actuar en nom i per compte de la totalitat de membres de l'agrupació, als efectes de la presentació de la sol·licitud de la subvenció i de la documentació complementària, del compliment de les obligacions derivades de l'atorgament de la subvenció i de la justificació.

Ha d'assumir la condició de productor-gestor del projecte l'empresa que adquireixi el percentatge més alt de compromisos d'execució de despesa. En el cas que diverses empreses productores assumeixin d'una manera igual el compromís més gran d'execució, han de designar entre elles el productor-gestor.

Així mateix, l'agrupació no es podrà dissoldre fins que no hagin transcorregut els terminis de prescripció que preveuen l'article 30 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i els articles 42 bis, 57 i 60 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, pel que fa al reintegrament, les infraccions i les sancions possibles que se'n puguin derivar.

— En el cas de projectes fets en règim de coproducció internacional, únicament en pot resultar beneficiari el coproductor espanyol o amb domicili o establiment permanent a Espanya, pel pressupost de la participació espanyola en aquests projectes, i sempre que hagi obtingut la preceptiva aprovació de l'ICAA o de l'òrgan autonòmic competent.

4.5. No tenen la condició de beneficiaris d'aquesta convocatòria:

— Les societats públiques i les entitats de dret públic, així com qualsevol empresa o organització en la qual la participació d'aquests ens sigui majoritària.

— Les persones físiques o jurídiques que incorrin en qualsevol de les prohibicions que estableix l'article 10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i l'article 13 la Llei 38/2003 i en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions, així com en les prohibicions i limitacions establertes en la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes; la Llei 15/2022, de 12 de juliol, integral per a la igualtat de tracte i la no-discriminació; la Llei 4/2023, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI; la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar l'LGTBI-fòbia, i la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes de les Illes Balears.

Les prohibicions d'obtenir subvencions afectaran també les empreses en les quals, per raó de les persones que les regeixen o d'altres circumstàncies, es pugui presumir que són continuació o que deriven, per transformació, fusió o successió, d'altres empreses en les quals haguessin concorregut les prohibicions.

La justificació per part de les persones o les entitats de no estar incurses en les prohibicions per obtenir aquesta condició s'haurà de fer mitjançant la presentació d'una declaració responsable davant l'ICIB, i caldrà estar en aquesta situació durant tot el procediment de tramitació de les subvencions fins al pagament d'aquestes. Qualsevol circumstància que pugui afectar aquesta declaració responsable al llarg de la duració del procediment de les ajudes s'haurà de comunicar necessàriament a l'ICIB tan aviat com es produeixin.

— Les entitats sense ànim de lucre.

4.6. No poden ser beneficiàries de les subvencions les empreses següents:

a) Les empreses en crisi. Als efectes d'aquesta convocatòria, s'entén per empresa en crisi l'empresa en què concorri alguna de les circumstàncies que estableix l'article 2.18 del Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (Reglament general d'exempció per categories).

b) Les empreses que estiguin subjectes a una ordre de recuperació pendent a conseqüència d'una decisió prèvia de la Comissió Europea que hagi declarat un ajut il·legal i incompatible amb el mercat interior.

Les empreses sol·licitants han de presentar una declaració responsable per acreditar que no incorren en aquestes prohibicions.

4.7. Aquests requisits s'han de complir des del moment de la presentació de la sol·licitud i mantenir fins a la finalització i la justificació de l'activitat objecte de subvenció.

5. Requisits i condicions dels projectes audiovisuals

5.1. Els projectes que concorrin en aquesta convocatòria hauran de reunir els requisits següents:

5.1.1. No podran accedir a aquestes ajudes els projectes que ja hagin presentat la sol·licitud de qualificació per edats a l'ICAA.

5.1.2. Acreditar, en el moment de presentar la sol·licitud de la subvenció, que el projecte té garantit, com a mínim, un finançament del 20 % del pressupost total previst per a la producció de l'obra audiovisual en les modalitats A, B i D, i el 10 % en el cas de la modalitat C. Aquest finançament pot provenir de les fonts següents:

a) Recursos propis de l'empresa productora sol·licitant, o de qualsevol de les empreses coproductores independents, destinats al finançament del projecte, que s'acreditin mitjançant certificat de saldo emès per una entitat bancària, avals, pòlisses de crèdit o altres documents bancaris. L'acreditació de recursos propis està limitada a un màxim del 10 % del pressupost a les modalitats A, B i D, i del 5 % del pressupost a la modalitat C.

b) Contractes o documents de valor jurídic equivalent vinculant, amb preu cert expressat en euros, d'adquisició anticipada de drets d'explotació del llargmetratge subscrits entre l'empresa productora sol·licitant de la subvenció, o per qualsevol de les empreses coproductores del projecte audiovisual, i les empreses prestadores del servei de comunicació audiovisual, difusió audiovisual o canal de televisió o plataforma de teledifusió en línia amb àmplia difusió a les Illes Balears o fora del territori balear. En defecte d'això, document oficial que acrediti l'aportació econòmica d'aquestes empreses en l'obra.

No obstant això, en el supòsit d'adquisició anticipada de drets per part d'empreses prestadores del servei de comunicació audiovisual de titularitat pública, s'admet també l'import que figuri en la resolució d'adquisició corresponent, encara que no s'hagi formalitzat el contracte respectiu.

c) Contractes formalitzats amb empreses distribuïdores o agents de vendes internacionals de qualsevol finestra d'explotació, amb l'import expressat en euros.

d) Resolucions de concessió d'ajudes públiques nacionals, autonòmiques i internacionals.

e) Contractes, pagarés o documents de valor equivalent en el tràfic jurídic mercantil en els quals figuri l'import, expressat en euros, de les aportacions d'inversors privats destinades a la producció, incloent-hi contractes de patrocinis, emplaçament de productes (product placement), col·laboracions, etc.

f) Document de compromís de capitalitzar els honoraris o les retribucions de les persones físiques o jurídiques amb les quals les empreses productores del projecte hagin formalitzat un contracte de treball, en el qual s'especifiquin els imports corresponents, amb un límit màxim del 10 % del pressupost total del projecte en les modalitats A, B i D, i del 5 % a la modalitat C.

g) Contractes de coproducció amb altres empreses productores independents nacionals o internacionals que s'hagin formalitzat degudament i en què consti, expressament, el percentatge de titularitat de drets sobre l'obra, l'aportació respectiva de cada coproductor, així com la despesa que ha d'executar cadascun dels coproductors independents.

En tots els casos, els contractes o els acords presentats han d'estar vigents fins al moment en què es faci la justificació de la subvenció i han d'indicar clarament l'aportació econòmica destinada al finançament del projecte. No computen, pel que fa al finançament mínim exigit, els contractes, els acords, les cartes ni qualsevol altre document acreditatiu del finançament que no especifiquin expressament l'aportació econòmica destinada al finançament del projecte.

5.1.3. Acreditar, en el moment de presentar la sol·licitud de la subvenció, de disposar dels drets de propietat intel·lectual sobre el guió original o, si no és el cas, de tenir pactades les condicions del futur contracte de cessió dels drets.

5.2. Els requisits establerts en els punts anteriors es consideren requisits essencials d'accés a les subvencions i són objecte de comprovació per part de l'ICIB, tant en el moment de presentar la sol·licitud com en el moment de la justificació.

5.3. L'incompliment de qualsevol d'aquests requisits implica desestimar la sol·licitud o, si s'escau, la revocació de la subvenció i l'exigència del reintegrament total de les quantitats percebudes per les empreses productores.

6. Normativa aplicable

Aquesta convocatòria es regeix per la normativa següent:

— L'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11 de juliol de 2009).

— El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre).

— La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18 de novembre de 2003).

— La resta de normativa comunitària, estatal o autonòmica aplicable a les subvencions atorgades per l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

7. Termini i presentació de sol·licituds

7.1. El termini per presentar les sol·licituds és de trenta dies naturals des de l'endemà de la publicació de la convocatòria al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 13.1.a) de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009.

7.2. Només es permet la presentació d'un màxim de tres sol·licituds, independentment de la modalitat. En cas que es presenti un nombre superior, únicament es consideraran les tres primeres sol·licituds registrades.

7.3. Les sol·licituds s'han de formalitzar, obligatòriament, tal com s'indica en l'apartat 8, degudament emplenades d'acord amb els models que facilita l'ICIB, disponibles en la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma i al lloc web de l'ICIB.

7.4. La presentació de la sol·licitud comporta l'acceptació expressa i formal per part de la persona o entitat interessada de les prescripcions contingudes en les bases reguladores i en aquesta  convocatòria.

7.5. Si el sol·licitant és una persona jurídica, d'acord amb els apartats 2 i 3 de l'article 14 i l'article 66 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, ha de formalitzar la sol·licitud per mitjà del seu representant legal, acreditat adequadament. La sol·licitud l'ha de presentar la persona que actuï en nom o representació de la persona jurídica sol·licitant, obligatòriament de manera telemàtica a través del tràmit telemàtic específic de la convocatòria, que ha d'estar disponible en el procediment publicat en la Seu Electrònica d'aquesta Administració, d'acord amb l'article 66.6 de la Llei esmentada, mitjançant un certificat electrònic de persona jurídica a nom de l'entitat sol·licitant o bé un certificat electrònic de persona física de representant legal de l'entitat. En tots dos casos, el certificat electrònic l'ha d'haver emès alguna de les autoritats de certificació reconegudes per l'Administració General de l'Estat.

No es tindran per presentades, i no és un tràmit esmenable, les sol·licituds que es presentin per qualsevol altra via diferent del tràmit telemàtic específic.

7.6. En el cas de persones físiques no obligades a relacionar-se amb l'Administració de forma electrònica (persones donades d'alta en el règim especial de treballadors autònoms), és opcional i recomanable presentar tota la sol·licitud a través del tràmit telemàtic del procediment disponible en la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma. No obstant això, les persones físiques poden presentar la documentació (sol·licitud, annexos i justificació) de manera presencial, a través de les oficines d'assistència en matèria de registre previstes en l'article 16 de la Llei 39/2015. Les sol·licituds lliurades en paper mitjançant el registre s'han de presentar en fulls separats (sense enquadernar i sense cap mena d'unió), tots impresos a una cara o tots impresos a dues cares. En el supòsit de concessió de la subvenció, en qualsevol moment es pot requerir la documentació original per acarar-la amb la presentada.

7.7. Si la sol·licitud o la documentació complementària presentada no compleix els requisits legals i els exigits en l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 juliol de 2009, i en aquesta convocatòria, es requerirà una sola vegada a la persona interessada que esmeni les deficiències dins un termini de deu dies hàbils comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 13.1.b) de l'Ordre esmentada, amb la indicació que, si no ho fa, es considerarà que desisteix de la seva petició, una vegada dictada la resolució prèvia en els termes prevists en l'article 21 de la Llei 39/2015.

Les esmenes s'han de presentar d'acord amb el tràmit telemàtic específic establert a la Seu Electrònica, sens perjudici del que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015 aplicable a les persones físiques.

7.8. Els documents en blanc no es consideren defectes corregibles, sinó que continuaran la tramitació a l'efecte de la instrucció de l'expedient.

7.9. D'acord amb l'article 32 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, quan una incidència tècnica hagi impossibilitat el funcionament ordinari del sistema o l'aplicació que correspongui, i fins que no se solucioni el problema, l'Administració pot determinar una ampliació dels terminis no vençuts, i ha de publicar a la Seu Electrònica tant la incidència tècnica esdevinguda com l'ampliació concreta del termini no vençut.

7.10. Els actes que integren el procediment es publicaran a la Seu Electrònica de l'ICIB i, si escau, en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, sens perjudici de les notificacions individuals que es puguin realitzar per a tràmits concrets.

 

​​​​​​​8. Documentació de la sol·licitud

8.1. Les persones interessades han de presentar les sol·licituds degudament emplenades i signades, d'acord amb els models que facilita l'ICIB disponibles en la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma i al lloc web de l'ICIB.

8.2. Juntament amb la sol·licitud, s'han de presentar següents els documents, obligatòriament per separat i degudament identificats:

a) Documentació administrativa

a.1) Persona física:

— L'acreditació de la identitat (DNI, passaport, o NIE), només en el cas que la persona sol·licitant s'oposi expressament que l'ICIB consulti d'ofici les dades identificatives.

— Un document acreditatiu de l'alta en el règim especial de treballadors autònoms i de la vigència d'aquesta alta en el moment de fer la sol·licitud.

— L'informe de vida laboral o informe de situació actual del treballador. No obstant això, no és necessari aportar aquests certificats si la persona interessada manifesta en la sol·licitud que no s'oposa que l'ICIB faci la consulta sobre aquestes dades.

a.2) Persona jurídica:

— El NIF de la persona jurídica, només en el cas que la persona sol·licitant s'oposi expressament que l'ICIB consulti d'ofici les dades identificatives.

— El DNI, passaport o NIE de la persona física que la representa, només en el cas que la persona sol·licitant s'oposi expressament que l'ICIB consulti d'ofici les dades identificatives.

— El document acreditatiu de la representació legal amb la qual actua la persona física que signa la sol·licitud, la qual ha d'estar vigent en el moment de presentar aquesta sol·licitud.

— L'escriptura de constitució, els estatuts socials i les modificacions posteriors, si escau, i de l'acreditació de la inscripció de l'escriptura o els estatuts i de les modificacions d'aquests, si escau, en els registres corresponents.

— Un document de la junta directiva actual, si és diferent de la constituïda en els estatuts.

Si la documentació indicada ja es va aportar en alguna convocatòria anterior de l'ICIB, sempre que estigui en vigor i no hagi experimentat cap canvi, no cal que es torni a presentar, si bé la persona interessada ha d'indicar en el formulari de la sol·licitud l'expedient de la subvenció anterior en el qual es poden trobar, i l'ICIB els aportarà d'ofici al procediment de subvenció d'aquesta convocatòria.

a.3) Persones físiques i jurídiques:

L'acreditació d'estar inscrita com a productora audiovisual en el Registre administratiu d'empreses cinematogràfiques i audiovisuals de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Visuals (ICAA) del Ministeri de Cultura i Esport, en l'organisme equivalent de les comunitats autònomes o d'un estat membre de la Unió Europea o associat a l'Espai Econòmic Europeu i amb establiment operatiu a l'Estat espanyol.

— El document acreditatiu d'estar donada d'alta en l'impost d'activitats empresarials (IAE) en l'epígraf 961.1, vinculat a la producció de pel·lícules cinematogràfiques.

— El certificat del domicili fiscal del sol·licitant.

La declaració de veracitat de les dades bancàries, d'acord amb el model disponible a la Seu Electrònica.

— El certificat d'estar al corrent de les obligacions tributàries amb l'Estat, amb la Seguretat Social i amb la Hisenda de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. No obstant això, no és necessari aportar aquests certificats en cas que la persona interessada manifesti en la sol·licitud el consentiment exprés perquè l'ICIB faci la consulta d'ofici sobre aquestes dades.

Això no obstant, en el cas de subvencions de quantia igual o inferior a 3.000 €, la persona o l'empresa interessada pot substituir la presentació d'aquests certificats per la presentació d'una declaració responsable.

Si la documentació indicada ja es va aportar en alguna convocatòria anterior de l'ICIB, sempre que estigui en vigor i no hagi experimentat cap canvi, no cal que es torni a presentar, si bé la persona interessada ha d'indicar en el formulari de la sol·licitud l'expedient de la subvenció anterior en el qual es poden trobar, i l'ICIB els aportarà d'ofici al procediment de subvenció d'aquesta convocatòria.

b) Documentació del projecte de producció audiovisual

b.1) Qualitat i interès artístic i cultural

Una memòria descriptiva del projecte audiovisual que inclogui per separat els documents següents:

a) La sinopsi argumental de l'obra audiovisual (màxim 1 pàgina).

b) El guió complet o l'escaleta de l'obra audiovisual.

c) L'acreditació de tenir els drets de propietat intel·lectual sobre el guió original o, si no és el cas, l'acreditació de tenir pactades les condicions del futur contracte de cessió dels drets.

d) Proposta creativa, tractament formal i disseny de producció.

e) Fitxa tècnica-artística, que inclogui la relació nominal o, en el cas de no estar en condicions de detallar-la, la relació de llocs dels equips creatius i artístics, la relació d'empreses auxiliars i l'acreditació del foment de la igualtat de gènere (MODEL 1: FITXA TÈCNICA-ARTÍSTICA).

A l'efecte de valorar la igualtat de gènere, es tindran en compte les dades emplenades en aquesta fitxa, sense perjudici de la documentació addicional que hagi d'aportar la productora, si escau.

f) Trajectòria de director i guionista (MODEL 2: TRAJECTÒRIA DE DIRECTOR-GUIONISTA). Per avaluar aquest apartat, s'ha d'adjuntar al model 2 el contracte definitiu subscrit amb el director i el guionista, si se'n disposa. En cas contrari, precontractes o cartes de compromís signats en què constin les quantitats acordades i el calendari de pagament d'aquestes. A més de la documentació que acrediti la seva trajectòria, com ara les cartes d'invitació dels festivals o els certificats del premi rebut.

g) Referents culturals, socials i/o històrics balears. Per exemple: si l'obra audiovisual està basada en una obra literària balear o escrita originalment en català; si la trama inclou personatges reals o de ficció de les Illes Balears; si la trama inclou temàtica relativa a la realitat cultural, social o política de les Illes Balears, o si l'acció es desenvolupa al territori balear o utilitza el patrimoni arquitectònic o arqueològic de les Illes Balears.

h) Versió original, si escau, amb indicació expressa del percentatge de llengua catalana que es farà servir a l'obra audiovisual.

b.2) Viabilitat i coherència

a) El pressupost detallat del projecte (MODEL 3: PRESSUPOST / MODEL 3b: PRESSUPOST D'ANIMACIÓ). Cal que reculli totes les despeses previstes derivades de l'obra audiovisual.

b) El pla de finançament detallat del projecte (MODEL 4: PLA DE FINANÇAMENT), acreditat tal com s'indica en l'apartat 5.1.2 d'aquesta convocatòria.

c) El pla de producció, que ha d'incloure el cronograma de preproducció, producció i postproducció, amb les dates previstes d'inici i finalització del rodatge, el lloc de realització del projecte, la data prevista d'entrega de la còpia estàndard o màster digital de l'obra audiovisual definitiva a l'ICIB, així com la previsió d'estrena de l'obra audiovisual.

b.3) L'estratègia de difusió i màrqueting nacional i internacional, elaborada per una empresa especialitzada

b.4) L'estratègia de sostenibilitat de l'obra audiovisual, elaborada per una empresa o un professional especialitzats. Només aplicable a les modalitats A i D.

b.5) La trajectòria professional i la formació de la productora sol·licitant (MODEL 5: TRAJECTÒRIA DE PRODUCTORA-SOL·LICITANT).

b.6) L'impuls del talent i les indústries culturals de les Illes Balears (MODEL 6: IMPULS DEL TALENT I LES INDÚSTRIES CULTURALS DE LES ILLES BALEARS).

8.3. L'òrgan instructor del procediment pot sol·licitar, a més, la documentació complementària que consideri necessària per avaluar correctament la sol·licitud.

9. Termini d'execució de les actuacions

9.1. L'entrega de la còpia mestra definitiva de l'obra audiovisual subvencionada defineix el final del termini d'execució de les actuacions i s'ha de fer en els següents terminis màxims en funció de la modalitat del projecte:

a) Per a les modalitats A, B i D, es preveu un termini màxim de tres anys des de l'endemà de la publicació de la resolució de concessió de la subvenció.  

b) Per a la modalitat C, s'estableix un termini màxim de dos anys des de l'endemà de la publicació de la resolució de concessió de la subvenció.

9.2. D'acord amb l'article 32 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, l'ICIB pot concedir d'ofici o a petició dels interessats una única ampliació dels terminis establerts que no excedeixi la meitat d'aquests, si les circumstàncies ho aconsellen, prèvia justificació de l'excepcionalitat i sempre que no es perjudiquen drets de tercers. L'acord d'ampliació s'ha de notificar als interessats.

Tant la petició dels interessats com la decisió sobre l'ampliació s'han de produir, en tot cas, abans del venciment del termini de què es tracti. Si l'acord d'ampliació no es produeix ni tampoc no es notifica dins aquest termini, la sol·licitud de pròrroga es pot entendre denegada. Així mateix, en cap cas no pot ser objecte d'ampliació un termini ja vençut.

L'acord de pròrroga és una facultat discrecional de l'ICIB. En cas de denegació, l'organ concedent ha de motivar les causes que la fonamenten, d'acord amb l'article 35.1.i) de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.

Els acords sobre ampliació de terminis o sobre la seva denegació no són susceptibles de recurs, sens perjudici del procedent contra la resolució que posi fi al procediment.

9.3. El rodatge s'ha d'iniciar i ha de finalitzar en el període comprès entre l'1 de gener de 2024 i el 30 d'octubre de 2026 (ambdós inclosos).

En el cas de projectes d'animació, es considera inici de rodatge la data d'inici del moviment en els dibuixos, i fi del rodatge, el moment en el qual finalitzi el procés de producció i postproducció de la imatge i abans del procés de mescles.

9.4. En cas que la persona beneficiària hagi comunicat l'inici i final del rodatge a l'ICIB, només se'n pot sol·licitar l'ajornament del final si hi concorren circumstàncies extraordinàries que així ho justifiquin, i sempre que sigui dins el període indicat en el punt 9.1. En tot cas, l'acord de pròrroga del rodatge també és una facultat discrecional de l'ICIB i, en cas de denegació, ha de motivar les causes que la fonamenten.

10. Import de la subvenció

10.1. L'import màxim de l'ajuda que pot percebre cada projecte beneficiari, segons la modalitat a la qual opti, és el següent:

Modalitat A: llargmetratges cinematogràfics de ficció i animació: 160.000 €.

Modalitat B: llargmetratges cinematogràfics documentals i unitats documentals per a televisió 80.000 €.

Modalitat C: curtmetratges de ficció, animació i documentals: 25.000 €.

Modalitat D: minisèries de ficció, animació, documentals i sèries web: 100.000 €.

10.2. L'import màxim que pot percebre un mateix beneficiari és de 160.000 € (cent seixanta mil euros). En el cas que a un mateix beneficiari li correspongui una aportació superior a 160.000 €, s'ha de reduir la quantia obtinguda inicialment fins que no se superi aquesta quantitat.

Si la reducció afecta més d'un projecte, independentment de la modalitat a la qual s'hagin presentat, s'aplicarà, en primer terme, als projectes que hagin obtingut una puntuació menor. En cas d'empat, el beneficiari ha de comunicar, amb la sol·licitud prèvia de l'ICIB, quin projecte vol prioritzar.

10.3. L'import màxim de l'ajuda que pot percebre cada projecte beneficiari no pot superar mai el 40 % del pressupost total del projecte audiovisual. Als efectes d'aquesta convocatòria, s'entén com a tal el cost reconegut per l'ICIB, excepte en els casos d'obres audiovisuals difícils, en les quals el límit màxim d'ajudes que es poden percebre es fixa en els següents percentatges del cost reconegut, d'acord amb el Reial decret 1084/2015, de 4 de desembre, pel qual es desenvolupa la Llei 55/2007, de 28 de desembre, del cinema:

a) Els curtmetratges, que poden rebre ajudes públiques de fins al 85 % del cost reconegut.

b) Les produccions dirigides per un nou realitzador, que poden rebre ajudes públiques de fins al 70 % del cost reconegut.

c) Les obres audiovisuals rodades íntegrament en alguna de les llengües cooficials diferents del castellà que es projectin a Espanya en aquest idioma cooficial o subtitulades, que poden rebre ajudes públiques de fins a un 80 % del cost reconegut.

d) Les obres dirigides per persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 % reconegut per l'òrgan competent, que poden rebre ajudes de fins al 80 % del cost reconegut.

e) Les obres audiovisuals dirigides exclusivament per dones, que poden rebre ajudes de fins al 75 % del cost reconegut.

f) Les obres audiovisuals d'especial valor cultural i artístic, que poden rebre ajudes de fins al 75 % del cost reconegut.

g) Els documentals, que poden rebre ajudes de fins al 75 % del cost reconegut.

h) Les obres d'animació, que poden rebre ajudes de fins al 75 % del cost reconegut.

i) Les obres realitzades en règim de coproducció amb països iberoamericans, que poden rebre ajudes de fins al 60 % del cost audiovisual.

10.4. Per determinar si es respecta la normativa vigent d'acumulació d'ajudes, cal tenir en compte l'import total de les ajudes concedides a l'activitat o al projecte, amb independència de l'empresa que rebi la subvenció, i s'ha de calcular el percentatge corresponent sobre la totalitat del projecte amb les despeses subvencionables de totes les empreses coproductores espanyoles, d'acord amb el que estableix l'article 8 del Reglament núm. 651/2014 de la Comissió Europea.

10.5. Si algun dels beneficiaris renuncia a la subvenció, l'import de l'ajuda es pot adjudicar al sol·licitant següent per ordre de puntuació, sempre que aquest hagi superat el mínim de puntuació exigit i compleixi els requisits per obtenir la condició de beneficiari. En tot cas, aquesta reassignació del crèdit disponible es pot dur a terme dins l'any natural en què es publiqui la resolució de concessió.

10.6. En cap cas no s'abonarà un import superior al que s'hagi justificat mitjançant factures.

11. Sistema i criteris de selecció

11.1. La selecció de les persones beneficiàries es farà mitjançant la via del concurs, separadament per a cada modalitat, d'acord amb el procediment següent:

a) Un cop finalitzat el període de presentació i esmena de les sol·licituds, la Comissió Avaluadora qualificarà les sol·licituds presentades d'acord amb els criteris de valoració de l'apartat 12 de la convocatòria i les ordenarà per ordre de puntuació.

b) En cas d'igualtat en la puntuació total dins una mateixa modalitat, si el crèdit que resta per assignar no fos suficient per concedir-les totes, el criteri de desempat serà el següent:

— Les que han obtingut una puntuació més alta en el primer apartat del criteri d'avaluació 1. En el cas que n'hi hagi més d'una amb la mateixa puntuació en aquest apartat i el crèdit no sigui tampoc suficient per concedir-los els ajuts, aquest empat s'ha de resoldre tenint en compte la puntuació obtinguda seguint l'ordre de prelació dels apartats 7, 2, 5 i 6.

— Amb tot, si com a resultat d'atendre a l'ordre de prelació anterior es manté l'empat, s'ha de resoldre a favor de la sol·licitud amb l'import total de pressupost subvencionable més elevat.

Aquest sistema per resoldre un possible empat entre sol·licituds amb una mateixa puntuació s'ha d'aplicar sempre igual, fins a exhaurir tot el crèdit que s'ha de distribuir.

c) A continuació, es calcularà l'import de la subvenció que correspondria a cadascun dels projectes, amb atenció a les quanties màximes establertes en aquesta convocatòria, d'acord amb els criteris de l'apartat 10.

d) Finalment, les subvencions es concedeixen per l'ordre establert en l'apartat a) anterior i amb l'import calculat en l'apartat c), fins que s'exhaureixi el crèdit pressupostari assignat a cada modalitat i, si escau, amb el crèdit sobrant d'altres modalitats.

11.2. Només tindran dret a la subvenció els sol·licitants que hagin obtingut el mínim de puntuació establert en l'apartat 12.a).

12. Criteris de valoració

Les sol·licituds s'han de valorar d'acord amb les puntuacions que s'indiquen a continuació i tenint en compte les condicions següents:

a) MODALITAT A i D: Puntuació màxima 120 / mínima 65

MODALITAT C: Puntuació màxima 118 / mínima 64

MODALITAT B: Puntuació màxima 115 / mínima 63

La puntuació mínima significa que per sota d'aquesta puntuació els projectes no poden obtenir subvenció.

b) La puntuació màxima per blocs és la següent:

1. Qualitat i interès artístic i cultural  màxim 40 punts

2. Viabilitat i coherència    màxim 20 punts

3. Estratègia de difusió i màrqueting  màxim 3 punts

4. Estratègia de sostenibilitat (exclusiu A i D) màxim 2 punts

5. Igualtat de gènere    màxim 15 punts

6. Trajectòria de la productora sol·licitant  màxim 12 punts

7. Impuls del talent i les indústries culturals màxim 28 punts

(modalitat B, màxim 25)

c) Desglossament de puntuació per blocs:

1. Qualitat i interès artístic i cultural

 Màx. 40 punts

a) Sinopsi argumental de l'obra audiovisual.

Màx. 3

b) Qualitat del guió o escaleta de l'obra audiovisual.

Màx. 10

c) Qualitat i interès de la proposta creativa, tècnica i artística.

Màx. 5

d) Fitxa tècnica i artística.

Màx. 5

e) Trajectòria de director i del guionista a la modalitat a la qual es presenten:

— Per selecció oficial o nominació d'alguna de les seves obres audiovisuals en festivals de reconegut prestigi, fins a un màxim de 2 punts (revisar llistat de festivals i premis que puntuen, adjunt com annex 2)

— Obtenció de premis o mencions especials a festivals de reconegut prestigi, fins a un màxim de 2 punts (revisar llistat de festivals i premis que puntuen, adjunt com annex 2)

— Haver dirigit o escrit dues o més obres audiovisuals estrenades comercialment (2 punts com a director i 2 punts com a guionista principal).

— Nou realitzador (primera o segona obra audiovisual en la modalitat a la qual es presenta), 5 punts

Màx. 10

f) Referents culturals, socials o històrics de les Illes Balears.

Màx. 3

g) Versió original en llengua catalana.(1)

5

2. Viabilitat i coherència

Màx. 20 punts

a) Viabilitat i coherència del pressupost

Màx. 5

b) Viabilitat i coherència del pla de finançament

Del 21 % al 30 % finançament confirmat - 2 punts

Del 31 % al 40 % finançament confirmat - 4 punts

Del 41 % al 50 % finançament confirmat - 6 punts

Del 51 % al 60 % finançament confirmat - 8 punts

Més del 61 % finançament confirmat - 10 punts

Màx. 10

c) Viabilitat i coherència del pla de producció

 

Màx. 5

3. Estratègia de difusió i màrqueting nacional i internacional feta per una empresa especialitzada

Màx. 3 punts

4. Estratègia de sostenibilitat feta per una empresa especialitzada (exclusivament modalitat A i D)

Màx. 2 punts

5. Igualtat de gènere (2) (3)

Màx. 15 punts

a) Direcció íntegrament a càrrec d'una dona

b) Producció executiva íntegrament a càrrec d'una dona

c) Guió íntegrament a càrrec d'una dona.

d) Altres càrrecs com direcció de fotografia, cap de muntatge, cap de so directe, direcció de muntatge de so, direcció d'efectes especials i/o visuals i compositora (1 punt per càrrec, fins 4 punts)

5

5

4

Màx. 4

6. Trajectòria de la productora sol·licitant (darrers 8 anys, exclòs l'any 2024)

Màx. 12 punts

a) Trajectòria dels darrers 8 anys, exclòs 2024

- Per haver produït 2 o més projectes de la modalitat A, ja estrenats comercialment (2 punts)

- Per haver produït 2 o més projectes de la modalitat B , ja estrenats comercialment (2 punts)

- Per haver produït 4 o més projectes de la modalitat C, ja estrenats comercialment (2 punts)

- Per haver produït 1 o més projectes de la modalitat D, ja estrenats comercialment (2 punts)

Màx. 6

 

 

 

 

b) Selecció a secció oficial o premis a Millor Pel·lícula en festivals i certàmens de reconegut prestigi d'obres produïdes o coproduïdes per la productora sol·licitant, fins a un màxim de 2 punts (revisar llistat de festivals i premis que puntuen, adjunt com annex 3)

Màx. 2

 

 

c) Experiència en coproduccions

- Produccions fetes en règim de coproducció nacional (0,25 punts per cada projecte estrenat comercialment i fins un màxim de 2 punts)

- Produccions fetes en règim de coproducció internacional (0,50 punts per cada projecte estrenat comercialment i fins un màxim de 2 punts)

Màx. 4

 

 

 

7. Impuls del talent i les indústries culturals de les Illes Balears

Màx. 28 punts

a) Rodatge a les Illes Balears

25 % dels dies de rodatge a les Illes - 2 punts

Del 26 % al 50 % - 4 punts

Del 50 % al 75 % - 6 punts

Més del 75 % - 8 punts

Màx. 8 punts

 

b) Productora beneficiària domiciliada o amb establiment operatiu a Balears, 3 punts

1 punt addicional si la seva seu està a Menorca, Eivissa o Formentera

Màx. 4 punts

c) Despesa feta a Balears, igual o superior al 40 % del pressupost total del projecte a capítols 1-2-3

Entre el 41 % i el 65 % - 1 punt

Entre el 66 % i el 100 % - 2 punts

Màx. 2 punts

d) Equip creatiu i artístic resident a Balears i amb més de dos projectes lligats a les Illes Balears

- Direcció, 2 punts

- Guió, 2 punts

e) Equip creatiu i artístic resident a Balears

- Composició BSO, direcció de producció, direcció de fotografia, so directe i/o muntatge d'imatge, 1 punt per càrrec (màxim 5 punts)

- Altres càrrecs, 0,5 punts per càrrec, fins un màxim de 3 punts

Màx. 12 punts

f) Equip artístic resident a les Illes Balears

- Protagonistes, 2 punts per cada un

- Secundaris, 1 punt per cada un

Màx. 4 punts

(1) S'entén per versió original en llengua catalana la que té més del 50 % dels diàlegs i/o la narració en llengua catalana, en el cas de ser bilingüe, o aquella en què el català és la llengua majoritària, en el cas que hi hagi més de tres llengües.

(2) Una mateixa professional només pot sumar punts en un màxim de dos càrrecs. S'accepten càrrecs compartits amb un o més professionals homes en la categoria de direcció, guió i producció executiva. En aquest cas, l'assignació dels punts és proporcional a la seva participació.

(3) Per obtenir la puntuació màxima en la categoria de direcció, producció executiva i guió, els càrrecs han de ser ocupats exclusivament per dones. S'accepten càrrecs compartits amb professionals homes; no obstant, en aquest cas l'assignació dels punts per professional dona és proporcional a la participació que hi té.

13. Òrgans competents per instruir, informar i resoldre el procediment

13.1. De conformitat amb l'article 8 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura, correspon a la directora gerent de l'ICIB tramitar les sol·licituds, així com ordenar i instruir el procediment.

13.2. La Comissió Avaluadora és l'òrgan competent per examinar les sol·licituds i la documentació complementària presentades, així com la responsable d'emetre l'informe que serveix de base per elaborar la proposta de resolució.

13.3. La resolució del procediment correspon també a la directora gerent de l'ICIB d'acord amb l'article 20.h) del Decret 50/2018, de 21 de desembre, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears.

14. Composició de la Comissió Avaluadora

14.1. Pel que fa al règim de constitució i funcionament, la Comissió Avaluadora es regeix pel que es disposa en els articles 15 i següents de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

14.2. D'acord amb l'article 19.3 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, els membres de la Comissió Avaluadora està integrada pels membres següents:

— President: la directora gerent de l'ICIB o la persona que designi (amb veu, però sense vot, que dirimirà en cas d'empat en les votacions).

— Vocals: tres professionals de prestigi de l'àmbit de la cinematografia i l'audiovisual nomenats per l'ICIB (amb veu i vot).

  • Elisa Saldaña Martínez, productora i productora executiva (amb veu i vot).
  • Aintza Serra Verdaguer, productora i guionista. Directora Curricular, cap del Departament de Guió i directora del Laboratori Òpera Prima de l'ESCAC (amb veu i vot).
  • Sergi Villagrasa Falip, coordinador de l'Àrea d'Animació i Efectes Visuals a La Salle Ramon Llull i productor (amb veu i vot).

— Secretari: un tècnic o tècnica de l'ICIB (amb veu, però sense vot).

Per conformar la Comissió Avaluadora, es promou la presència equilibrada de dones i homes, d'acord amb el que estableix l'article 51 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

15. Instrucció del procediment

15.1. El procediment s'ha d'instruir de conformitat amb l'article 16 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i l'article 8 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura.

15.2. D'acord amb l'informe de la Comissió Avaluadora, la directora gerent de l'ICIB ha de formular una proposta de resolució de concessió o denegació, en la qual es repartirà la dotació pressupostària entre les sol·licituds concurrents, es determinarà la quantia individual de cada ajuda i s'inclourà la llista ordenada de persones beneficiàries als quals es proposa concedir la subvenció i la seva quantia. També s'inclourà, si escau, la relació de sol·licituds inadmeses i el motiu d'inadmissió.

15.3. La proposta de resolució ha de publicar-se en la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma i en la pàgina web de l'ICIB a fi que les persones interessades puguin formular-hi al·legacions en un termini de deu dies hàbils, a comptar des de l'endemà de la publicació esmentada, d'acord amb l'article 13.1.c) de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 juliol de 2009. Si, transcorregut aquest termini, la persona interessada no ha presentat al·legacions, es considerarà que està conforme amb la proposta de resolució i es continuarà el procediment.

15.4. Una vegada publicada la proposta de resolució, les persones beneficiàries han de comunicar a l'òrgan instructor l'acceptació o la renúncia a la proposta de resolució, mitjançant el model disponible (MODEL 7: ACCEPTACIÓ D'AJUDA / RENÚNCIA) dins el tràmit telemàtic corresponent, al qual es podrà accedir des de la Seu Electrònica de la CAIB. En qualsevol cas, l'acceptació s'entén produïda automàticament si no es fa constar el contrari en el termini de deu dies hàbils comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat la proposta de resolució.

15.5. Com a avís, i sense efectes de notificació, l'ICIB informarà per via telemàtica, a l'adreça electrònica assenyalada en la sol·licitud, del fet que s'ha publicat la proposta de resolució en el lloc web de l'ICIB, i n'ha d'indicar la data de publicació i l'enllaç.

15.6. D'acord amb l'article 16.4 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, la proposta de resolució no crea cap dret a favor del beneficiari que es proposi davant l'Administració mentre no es dicti la resolució de concessió i es notifiqui o publiqui.

15.7. La directora gerent de l'ICIB ha de resoldre el procediment mitjançant una resolució motivada, en què s'ha de fixar, amb caràcter definitiu, els aspectes següents: la relació de persones beneficiàries; l'objecte de la subvenció; el pressupost de l'activitat que se subvenciona i, en el cas de les coproduccions, la part del pressupost a executar pel beneficiari; l'import de l'ajuda concedida i la relació de les sol·licituds denegades amb el motiu de la denegació. A més, n'ha d'informar dels recursos administratius pertinents. Igualment, s'hi inclourà, si escau, la relació definitiva de sol·licituds inadmeses i el motiu d'inadmissió.

15.8. Segons l'article 21.4 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, la resolució de concessió o denegació s'ha de publicar en el BOIB.

15.9. El termini màxim per dictar i notificar la resolució és de sis mesos a partir de la publicació d'aquesta convocatòria. El venciment del termini màxim sense haver-se notificat la resolució legitima la persona interessada a entendre desestimada per silenci administratiu la seva sol·licitud de concessió de la subvenció.

15.10. D'acord amb els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, contra la resolució de concessió o denegació de les subvencions, dictada per la directora gerent de l'ICIB, es pot interposar un recurs d'alçada davant el president de l'ICIB, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació la resolució en el BOIB.

16. Modificació de la resolució i canvis en el projecte

16.1. D'acord amb el que es preveu en l'article 19.4 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i l'article 24 del Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, podrà modificar-se la resolució de concessió a conseqüència de l'alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió i, particularment, quan es produeixi una modificació en relació amb les despeses subvencionables. En tot cas, l'obtenció concurrent de subvencions incompatibles podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió.

16.2. Segons l'article 19.1 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura, la persona o entitat beneficiària pot sol·licitar, amb posterioritat a la resolució de concessió i un mínim de tres mesos abans que finalitzi el termini d'execució, la modificació del contingut de la resolució per raó de la concurrència de circumstàncies noves i imprevisibles que justifiquin l'alteració de les condicions d'execució de l'activitat subvencionada.

En aquests casos, l'òrgan concedent podrà autoritzar l'alteració, mitjançant la modificació de la resolució de concessió que correspongui en cada cas, sempre que no impliqui un increment de la quantia de la subvenció concedida inicialment; no suposi una modificació substancial del projecte; no s'alteri l'objecte i la finalitat de la subvenció, i no causi cap perjudici a terceres persones. En tot cas, es tindran en compte, si escau, els criteris de gradació a què es refereix l'article 20.3.b) de l'Ordre de bases abans esmentada.

16.3. Es considera que la modificació afecta les condicions essencials del projecte en els casos següents:

a) La disminució del pressupost total del projecte en un import superior al 50 %. En aquests casos, serà causa de revocació i, si escau, de reintegrament de les quanties percebudes.

b) Els canvis que puguin afectar la puntuació rebuda pel projecte per a la consecució de la subvenció, com les modificacions significatives del guió, els canvis sobre la territorialització a les Illes Balears, la substitució del director o la directora de l'obra, l'idioma, etc.

c) En general, l'incompliment de qualsevol requisit exigit a la convocatòria.

16.4. La sol·licitud de modificació ha d'anar acompanyada d'una memòria en què cal exposar els motius del canvi, la justificació de la impossibilitat de complir les condicions de la concessió, i que el projecte continua complint les condicions establertes en aquesta convocatòria.

16.5. La directora de l'ICIB ha d'autoritzar la modificació mitjançant una resolució expressa, que ha de notificar al beneficiari. El termini per resoldre i notificar la resolució serà d'un mes, transcorregut el qual les persones interessades podran entendre desestimada la sol·licitud.

17. Subcontractació

17.1. Als efectes d'aquesta convocatòria, es considera que existeix subcontractació quan la persona beneficiària concerti amb altres productors l'execució total o parcial de l'obra audiovisual subvencionada. Per determinar l'existència de subcontractació, es tindrà en compte la definició d'empresa productora establerta en l'apartat 1.4 d'aquesta convocatòria, així com l'alta en l'IAE de producció audiovisual i l'objecte social del productor amb el qual es vulgui contractar el projecte.

17.2. No es considera l'existència de subcontractació en els supòsits exposats a continuació:

a) La contractació d'activitats o serveis de producció amb professionals no donats d'alta en un IAE de producció audiovisual o entitats l'objecte social de les quals no inclogui la producció cinematogràfica.

b) La contractació d'activitats o serveis pròpies de les indústries tècniques del cinema, necessàries per a l'elaboració de l'obra audiovisual, amb professionals donats d'alta en un IAE relacionats amb la producció audiovisual o entitats l'objecte social de les quals inclogui la producció cinematogràfica.

17.3. La persona o entitat beneficiària pot subcontractar fins a un 80 % de l'execució de l'activitat subvencionada, sempre que això impliqui un valor afegit al contingut de l'activitat. En tot cas, s'han de respectar els límits i les condicions que estableixen els apartats del 3 al 7 de l'article 38 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

Especialment, quan l'activitat concertada amb tercers excedeixi el 20 % de l'import de la subvenció i l'import sigui superior a 60.000 , la subcontractació està sotmesa al compliment dels requisits següents:

a) Que el contracte se subscrigui per escrit.

b) Que la formalització d'aquest l'autoritzi prèviament l'òrgan competent per a la concessió de la subvenció. La sol·licitud d'autorització s'ha de fer mitjançant el model específic que facilita l'ICIB, disponible a la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma (MODEL 11).

 

​​​​​​​17.4. D'acord amb l'article 38.7 de la Llei esmentada, la persona beneficiària no pot concertar l'execució total o parcial de les activitats subvencionades amb:

a) Persones o entitats sotmeses a alguna de les prohibicions de l'article 10 de la Llei esmentada.

b) Persones o entitats que han percebut altres subvencions per fer l'activitat objecte de contractació.

c) Intermediaris o assessors en els quals els pagaments es defineixen com un percentatge del cost total de l'operació, llevat que el pagament estigui justificat amb referència al valor de mercat del treball efectuat o dels serveis prestats.

d) Persones o entitats vinculades amb el beneficiari, llevat que la contractació s'efectuï d'acord amb les condicions normals de mercat i s'obtengui l'autorització prèvia expressa de l'òrgan que concedeix la subvenció. La sol·licitud d'autorització s'ha de fer mitjançant el model específic que facilita l'ICIB, disponible a la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma (MODEL 12).

Es considera que existeix vinculació segons el que estableix l'article 68.2 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

En tot cas, la facturació de les persones o entitats vinculades amb el beneficiari estan subjectes als límits establerts en l'apartat 2.6.k) d'aquesta convocatòria.

e) Persones o entitats sol·licitants d'ajuda o subvenció en la mateixa convocatòria i programa que no han obtingut subvenció perquè no compleixen els requisits o no assoleixen la valoració suficient.

17.4. No s'admet la subcontractació de personal, a excepció dels equips de figuració i especialistes.

18. Comprovació del valor de mercat

En cap cas, l'import de les despeses subvencionables pot ser superior al valor de mercat. L'ICIB pot comprovar el valor de mercat de les despeses subvencionades, d'acord amb l'article 41 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

19. Pagament

19.1. Les ajudes s'han d'abonar a partir de les opcions següents:

— En un únic pagament, que es farà una vegada acreditat el compliment de la finalitat per a la qual s'ha atorgat la subvenció i justificada la realització de l'activitat subvencionada en els termes d'aquesta convocatòria.

— En dos possibles pagaments: un primer pagament, com a bestreta, a l'inici del rodatge de la producció, per un import del 70 % de la subvenció concedida per a la modalitat A i del 75 % per a la resta de modalitats; i un segon pagament de l'import restant de la subvenció una vegada lliurada a l'ICIB la còpia estàndard o màster digital de l'obra audiovisual definitiva i liquidada la subvenció concedida.

a) Una primera bestreta, per import del 70 % de la subvenció concedida per a la modalitat A i del 75 % per a la resta de modalitats, que s'ha d'acompanyar de la documentació següent:

— Garantia, en la forma i amb el procediment prevists en el Decret 13/2019, de 7 de març, pel qual es regula el règim jurídic de les garanties i dels dipòsits custodiats per la Dipositaria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. La garantia aportada ha de ser per un import mínim del 125 % de les quantitats que es volen demanar anticipadament, tal com així ho preceptua l'article 25.1 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

— La còpia dels contractes definitius amb el guionista, el director i el productor o productors executius.

— La comunicació d'inici i final de rodatge. A l'efecte, es pot presentar una còpia de la comunicació feta a l'ICAA.

b) Un segon i darrer pagament del percentatge restant, amb l'aportació obligatòria de la documentació següent:

— Memòria tècnica amb informació de les qualitats, els formats i els suports utilitzats en el procés de rodatge i postproducció i exhibició de l'obra audiovisual, si escau.

— Còpia estàndard o màster digital de l'obra audiovisual definitiva, per tal de garantir la preservació a llarg termini de la versió original, en alta qualitat, depenent del suport del rodatge (MODEL 9: LLIURAMENT DE L'OBRA A L'ICIB).

 

​​​​​​​— Compte justificatiu (d'acord amb el MODEL 8: COMPTE JUSTIFICATIU o MODEL 8b: COMPTE JUSTIFICATIU ANIMACIÓ), amb la documentació complementària que s'indica en l'apartat 20 de la convocatòria.

19.2. En qualsevol cas, aquests pagaments queden subjectes al fet que el beneficiari compleixi i justifiqui totes les obligacions contingudes en aquesta convocatòria, incloent-hi la justificació del cost.

19.3. La subvenció s'ha de pagar mitjançant transferència bancària en el número de compte bancari indicat en el formulari de sol·licitud.

20. Justificació

20.1. El termini per justificar el cost total de l'obra audiovisual objecte de la subvenció és, com a màxim, de tres mesos a partir de la data d'entrega de la còpia estàndard o màster digital de l'obra audiovisual definitiva a l'ICIB.

En el cas que no s'hagi aportat la justificació, l'òrgan administratiu competent ha de requerir al beneficiari que presenti la justificació en un termini improrrogable de quinze dies hàbils, tal com s'estableix en l'article 42 bis.1 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de Subvencions. La falta de presentació de la justificació en el termini establert en aquest apartat comporta l'exigència del reintegrament i altres responsabilitats establertes a la normativa estatal i autonòmica en matèria de subvencions. La presentació de la justificació en el termini addicional establert en aquest apartat no eximeix el beneficiari de les sancions que, d'acord amb l'apartat 27 de la convocatòria, siguin aplicables.

20.2. D'acord amb l'article 32 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, l'ICIB, excepte precepte en contra, pot concedir d'ofici o a petició dels interessats una ampliació del termini de justificació que no excedeixi la meitat d'aquest, si les circumstàncies ho aconsellen i amb això no es perjudiquen drets de tercers. L'acord d'ampliació s'ha de notificar als interessats.

Tant la petició dels interessats com la decisió sobre l'ampliació s'han de produir, en tot cas, abans del venciment del termini de què es tracti. Si l'acord d'ampliació no es produeix ni tampoc no es notifica dins aquest termini, la sol·licitud de pròrroga es pot entendre denegada. Així mateix, en cap cas no pot ser objecte d'ampliació un termini ja vençut.

Els acords sobre ampliació de terminis o sobre la seva denegació no són susceptibles de recurs, sense perjudici del procedent contra la resolució que posi fi al procediment.

20.3. No tenen la consideració de justificants de la inversió subvencionada les factures emeses o els extractes bancaris fora dels terminis que estableix l'apartat 2.4 de la convocatòria.

20.4. La justificació de l'activitat subvencionada s'ha de dur a terme amb la presentació del compte justificatiu (mitjançant el MODEL 8: COMPTE JUSTIFICATIU o MODEL 8b: COMPTE JUSTIFICATIU ANIMACIÓ), que ha d'incloure la documentació següent:

a) Una memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades per a la concessió de la subvenció, amb la indicació de les accions dutes a terme i dels resultats obtinguts. Així mateix, ha de contenir tota la informació necessària per interpretar i comprendre correctament la justificació de despeses presentada i la imputació al projecte. Si no s'ha executat la totalitat del projecte per causes alienes o de força major, la memòria n'ha d'exposar les causes i explicar les modificacions aplicades.

b) Una memòria econòmica justificativa del cost de les activitats realitzades, signada degudament per la persona beneficiària o el seu representant, que ha de contenir:

— Una relació classificada de les despeses de l'activitat, amb la identificació del creditor i del document, l'import, la data d'emissió i la data de pagament. Si la subvenció s'atorga d'acord amb un pressupost, s'ha de presentar una liquidació en què s'indiquin i, si n'és el cas, es motivin les desviacions respecte al pressupost inicial presentat o les modificacions del projecte autoritzades.

— La indicació, si escau, dels criteris de repartiment dels costs generals i indirectes incorporats a la relació classificada de les despeses abans esmentada.

— Una relació detallada d'altres ingressos o subvencions, si escau, que hagin finançat l'activitat subvencionada, amb la indicació de l'import i la procedència. En cas d'haver-ne rebut altres subvencions per a la mateixa obra audiovisual, s'han d'adjuntar les resolucions de concessió corresponents.

— Els tres pressuposts que, com a mínim, ha d'haver sol·licitat la persona o l'entitat beneficiària, si escau, en aplicació de l'article 40.3 del Text refós de la Llei de subvencions. S'ha de justificar l'elecció quan no recaigui en la proposta econòmica més avantatjosa.

c) Les factures o els documents amb valor probatori equivalents en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa que justifiquin les despeses incorporades a la memòria econòmica justificativa.

Les factures, siguin completes o simplificades, han de complir els requisits que estableix el Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació, aprovat pel Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre. La descripció de l'operació ha d'aportar informació suficient sobre el concepte i el període objecte de facturació per tal que es pugui verificar la relació de la despesa amb l'objecte de l'ajut. Si el concepte de la factura no és prou explicatiu, cal adjuntar-hi els albarans de lliurament corresponents o altra documentació justificativa. En tot cas s'ha de poder verificar el preu unitari de l'operació. En el cas que en algunes de les factures sol·licitades no hi consti l'IVA, és obligatori fer referència a la disposició normativa en virtut de la qual és aplicable l'exempció, d'acord amb l'article 6.1.j) del Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació.

No s'admeten factures que no desglossin amb detall els serveis contractats.

d) En cas que la memòria econòmica inclogui nòmines de treballadors donats d'alta en el règim general o d'artistes de la Seguretat Social:

— Contractes laborals.

— Nòmines dels treballadors.

— Relació nominal de treballadors (RNT).

— Relació de liquidacions de cotitzacions (RLC).

— Justificants de pagaments de nòmines i cotitzacions a la Seguretat Social.

— Models 111 d'IRPF amb els corresponents justificants de pagaments.

e) Es considera documentació justificativa per acreditar el pagament els extractes bancaris o altres documents equivalents que permetin seguir una adequada pista d'auditoria. A aquest efecte, es considera documentació justificativa per acreditar el pagament de manera suficient la que segueix:

— En el cas que es tracti de transferències, l'ordre de transferència i l'extracte bancari en què es carregui en compte el pagament. Els documents acreditatius del pagament (extracte bancari o justificant bancari) han de complir els requisits següents:

1) S'han d'aportar certificats o documents autenticats per l'entitat financera.

2) Les ordres de transferència han d'incloure la identificació de la persona beneficiària. L'ordenant ha de ser la persona beneficiària de la subvenció i hi han de constar el seu nom o denominació social, que han de coincidir amb el beneficiari i amb el receptor de la factura, respectivament.

3) Les ordres de transferència han d'indicar el concepte amb què s'ordena el pagament i la remissió al número o números de factura als quals correspon. Si el document de pagament no fa referència a les factures, ha d'anar acompanyat de la documentació complementària que permeti verificar la correspondència entre la despesa i el pagament. En cas que l'import de la transferència no coincideixi amb l'import de la factura, s'ha de lliurar una nota d'aclariment i els documents addicionals que demostrin aquest import.

— En el cas de pagament mitjançant xec nominatiu, pagaré, lletres de canvi o similars, la persona beneficiària ha d'aportar la còpia del document i la còpia de l'extracte bancari que acredita el càrrec.

— En cas que es tracti de pagaments fets amb targeta de crèdit o de dèbit, o PayPal, l'ordre de pagament i l'extracte bancari en què es carregui en compte el pagament. Les ordres de pagament han d'incloure la identificació de la persona beneficiària i la de l'ordenant del pagament.

— No s'accepta cap justificació de pagament per compensació.

― En el cas dels pagaments en efectiu, s'han de complir les condicions següents:

1) S'ha d'aportar la documentació acreditativa de la percepció de l'import per part del creditor o creditora.

2) S'han de justificar mitjançant rebuts signats i segellats pel proveïdor amb indicació de la factura a què correspon el pagament i la data. El segell del proveïdor ha de contenir com a mínim el nom i el NIF.

3) Només es poden admetre pagaments en efectiu fins a un màxim de 1.000,00 € d'acord amb l'article 7.1.1 de la Llei 7/2012, de 29 d'octubre, de modificació de la normativa tributària i pressupostària i d'adequació de la normativa financera per a la intensificació de les actuacions en la prevenció i lluita contra el frau.

f) El material utilitzat per promocionar i difondre l'obra audiovisual, si es disposa d'ell.

g) Qualsevol altra documentació que li sigui requerida a l'efecte de comprovar la realització del projecte audiovisual subvencionat.

20.5. Les factures i els justificants de pagament han de lliurar-se en el mateix ordre en què apareixen en el compte justificatiu.

20.6. Informe d'auditoria.

20.6.a) A les modalitats A i D, la justificació s'ha de fer obligatòriament mitjançant un informe especial d'un auditor de comptes que revisi l'estat del cost de l'obra audiovisual d'acord amb els termes establerts en aquesta convocatòria i, específicament, de conformitat amb l'apartat 4 de l'article 6 de l'Ordre ECD/2784/2015, de 18 desembre, per la qual es regula el reconeixement de cost d'una pel·lícula.

Quan l'obra audiovisual de què es tracti s'hagi realitzat per vàries empreses productores, l'informe d'auditoria serà únic.

20.6.b) L'informe de l'auditor ha d'estar realitzat per auditors inscrits al Registre oficial d'auditors de comptes conforme a les normes del procediment previstes a la legislació vigent en matèria d'auditories, una vegada estudiats els registres comptables de l'empresa o empreses productores degudament diligenciats i tenint en compte tota la documentació continguda en l'aparat 19.3.

20.6.c) L'informe ha de contenir la descripció de l'abast de la feina realitzada; una referència als procediments efectuats o una descripció dels mateixos; la conclusió de l'auditor indicant que l'estat de costos de l'obra audiovisual s'ha preparat segons el que es disposa en aquesta convocatòria; el nom de l'auditor; les dades de contacte; la signatura electrònica de l'auditor, i data.

L'actuació dels auditors de comptes en els treballs de revisió de comptes justificatius de subvencions s'ha de fer d'acord amb l'Ordre EHA/1434/2007, de 17 de maig, per la qual s'aprova la norma d'actuació dels auditors de comptes en la realització dels treballs de revisió de comptes justificatius de subvencions, en l'àmbit del sector públic estatal, en relació amb l'article 74 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i amb subjecció a les normes d'actuació i de supervisió que, si escau, proposin la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports.

20.7. En el cas que el compte justificatiu no contengui la documentació necessària per comprovar que s'ha justificat i aplicat l'ajuda, l'òrgan competent ha de sol·licitar al beneficiari que esmeni els defectes de la justificació en el termini de deu dies hàbils a comptar des de l'endemà d'haver rebut el requeriment, amb l'advertiment que, en cas que no els esmeni, no es farà el pagament de les despeses justificades incorrectament.

20.8. En el cas que no es justifiqui totalment l'activitat objecte de l'ajuda, però s'hagi complert parcialment la finalitat per a la qual es va concedir la subvenció, o en el cas que no es justifiqui correctament alguna de les despeses, l'import atorgat s'ha de revisar i s'ha de minorar proporcionalment. En tot cas, s'han d'observar les regles següents:

a) Si la persona beneficiària justifica despeses equivalents al 85 % del pressupost presentat inicialment, no es minorarà l'import de la subvenció.

b) Si la disminució supera el 15 % del pressupost total del projecte o, en el cas de les coproduccions, del pressupost a executar pel coproductor beneficiari, implicarà la minoració proporcional de l'ajuda corresponent. 

c) Si la variació supera el 50 % del pressupost inicial, d'acord amb l'apartat 16.3 de la convocatòria es considera una modificació substancial del projecte i, per tant, serà causa de revocació i, si escau, de reintegrament de les quanties percebudes.

20.9. Qualsevol alteració de les condicions que s'hagin tingut en compte per concedir l'ajuda i, en tot cas, l'obtenció concurrent de subvencions o ajudes atorgades per altres administracions o entitats, públiques o privades, nacionals o internacionals, pot donar lloc a la modificació de la resolució de la concessió.

20.10. S'entén incomplerta l'obligació de justificar quan l'ICIB, en les seves actuacions de comprovació o control, detecti que en la justificació realitzada pel beneficiari s'hi han inclòs despeses que no responen a l'activitat subvencionada, que no han suposat un cost susceptible de subvenció, que han estat finançades per altres subvencions o recursos, o que s'hagin justificat mitjançant documents que no reflecteixen la realitat de les operacions.

20.11. La falta de justificació en els termes i en els terminis que estableixi la resolució de concessió de l'ajuda, així com els altres incompliments prevists en la normativa aplicable, poden determinar la revocació de l'ajuda. La directora gerent de l'ICIB és l'encarregada de dirimir-la.

20.12. En el marc d'un control financer, la Intervenció de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears pot sol·licitar còpia dels extractes de moviments bancaris, demanar informació als emissors de les factures, portar control material de les inversions i fer altres comprovacions.

21. Liquidació

21.1. L'òrgan que concedeix la subvenció durà a terme la comprovació de la justificació documental de la subvenció, per a la qual cosa revisarà la documentació que obligatòriament hagi d'aportar la persona beneficiària. Així mateix, també ha de comprovar que els beneficiaris han executat efectivament els projectes subvencionats i que compleixen la finalitat determinant de la concessió, així com els requisits i les obligacions establertes en la convocatòria.

21.2. Una vegada comprovada la justificació de la subvenció, s'ha de dictar i notificar la liquidació de la subvenció d'acord amb l'article 42 bis del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i, en tot cas, amb caràcter previ al pagament total o parcial de la subvenció o, si escau, a l'inici del procediment de revocació o de reintegrament total o parcial de la subvenció concedida.

21.3. En el mateix acte de la liquidació es reconeixerà el cost reconegut de l'obra audiovisual subvencionada, d'acord amb els termes que es fixen en l'apartat 2.2 de la convocatòria.

21.4. L'òrgan competent per dictar la liquidació és la directora gerent de l'ICIB. No es pot interposar cap recurs contra l'acte de liquidació, sens perjudici del que sigui procedent, si escau, contra la resolució que posi fi al procediment de revocació o de reintegrament.

22. Concurrència d'ajudes o subvencions

22.1. L'import de les subvencions que estableix aquesta convocatòria no pot ser, en cap cas, d'una quantia que, aïlladament o en concurrència amb subvencions o ajudes d'altres administracions públiques, o d'altres entitats públiques o privades, nacionals o internacionals, superi el 100 % del cost de l'activitat objecte de l'ajuda.

22.2. Aquesta subvenció és compatible amb altres subvencions concedides als beneficiaris per a la mateixa finalitat sempre que l'import derivat de la suma de totes les subvencions no superi el cost de l'activitat subvencionada.

22.3. Les factures i els justificants de despesa que s'hagin presentat a altres convocatòries de subvencions d'altres administracions s'han d'incloure al compte justificatiu d'aquesta convocatòria, juntament amb l'informe tècnic de l'administració corresponent, en el qual quedi explicitat quin percentatge de les factures ha estat subvencionat, a l'efecte d'evitar l'acumulació d'ajuts públics per imports superiors al 100 % dels costs subvencionables. Aquesta relació ha d'incloure una descripció clara de l'altra convocatòria, el percentatge que s'hi ha imputat i l'autorització expressa perquè l'ICIB, si escau, verifiqui les dades amb l'altra administració.

22.4. En cap cas es poden presentar com a despeses de l'obra audiovisual les mateixes que ja s'hagin aportat i subvencionat a altres convocatòries de l'ICIB.

23. Obligacions dels beneficiaris

23.1. Totes les persones beneficiàries de la subvenció han de complir amb les obligacions següents:

a) Comunicar a l'òrgan competent l'acceptació o la renúncia de la proposta de resolució en els termes que estableix aquesta convocatòria.

b) Dur a terme l'activitat o la inversió o adoptar el comportament que fonamenta la concessió de la subvenció en la forma i dins el termini que estableix aquesta convocatòria. Segons el que es disposa en l'apartat 16 de la convocatòria, qualsevol canvi en el projecte o en el calendari s'ha de comunicar, com a mínim, tres mesos abans de finalitzar el termini d'execució a l'òrgan gestor, el qual pot acceptar o no la modificació sol·licitada. Els canvis que no s'hagin autoritzat poden donar lloc a la revocació total o parcial de la subvenció.

c) Acreditar davant l'òrgan que els ha concedit l'ajuda el compliment efectiu dels requisits i les condicions que s'exigeixen per a la concessió de les ajudes i, si escau, el manteniment de l'activitat subvencionada.

d) Declarar tota alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió. En tot cas, l'obtenció concurrent de subvencions atorgades per qualsevol entitat pública o privada, nacional o internacional, pot donar lloc a la modificació de la subvenció concedida.

e) Destinar l'import de la subvenció a finançar l'actuació per a la qual s'ha sol·licita.

f) En el cas de les coproduccions, garantir una inversió a les Illes Balears igual o superior al 125 % de l'import de la subvenció rebuda.

g) Justificar la realització de l'activitat subvencionada en el termini establert en la convocatòria.

h) Sotmetre's a les actuacions de comprovació, control i inspecció que efectuï l'òrgan que concedeix i les de control financer que siguin procedents per part de les administracions autonòmica, estatal i comunitària; la Sindicatura de Comptes, o altres òrgans de control extern, i també facilitar tota la informació que aquests requereixin en relació amb les ajudes concedides.

i) Comunicar a l'ICIB la sol·licitud o l'obtenció d'altres subvencions per a la mateixa finalitat. Aquesta comunicació s'ha de fer dins el termini de tres dies hàbils des de la sol·licitud o l'obtenció de la subvenció concurrent i, en tot cas, abans de la justificació de l'aplicació que s'hagi donat als fons percebuts.

j) Acreditar, en la forma que s'estableixi reglamentàriament i abans de dictar la proposta de resolució de concessió, que estan al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social davant l'Administració de l'Estat i de les obligacions tributàries davant la hisenda autonòmica.

k) Deixar constància de la percepció i l'aplicació de l'ajuda en els llibres de comptabilitat o en els llibres de registre que, si escau, hagi de dur el beneficiari, d'acord amb la legislació mercantil o fiscal aplicable.

l) Conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons percebuts, amb inclusió dels documents electrònics, mentre puguin ser objecte d'actuacions de comprovació i control.

m) Reintegrar els fons percebuts en els supòsits prevists en l'article 44 del Text refós de la Llei de subvencions.

n) Comunicar a l'ICIB, amb una antelació mínima de deu dies hàbils, la realització de qualsevol acte públic relacionat amb l'activitat subvencionada.

o) Comunicar a l'ICIB l'estrena de l'obra audiovisual, la qual ha de dur-se a terme en un termini màxim de dotze mesos des de l'entrega de la còpia estàndard o màster digital de l'obra audiovisual definitiva.

p) Comunicar a l'ICIB la data d'inici i finalització del rodatge de les obres audiovisuals.

q) En el cas que el beneficiari faci difusió de l'activitat subvencionada a les xarxes socials, esmentar el suport de l'ICIB.

r) Complir les obligacions de publicitat de la Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i del bon govern de les Illes Balears i, en tot cas, donar a conèixer de manera inequívoca que es tracta d'una acció subvencionada per l'ICIB. A aquest efecte, amb posterioritat a la notificació de la resolució de concessió, han d'incorporar, si escau, en tot el material de promoció, difusió i publicitat que es derivi de les activitats objecte de la respectiva convocatòria, així com en les xarxes socials i en el web professional o corporativa, el logotip de l'ICIB, que està a disposició de les persones beneficiàries en la pàgina web següent: 

(https://www.caib.es/sites/mic_goib/ca/institut_industries_culturals_les_illes_balears_icib__l11_webgoib/).

Ha d'afegir-se sempre la frase «Amb el suport de» en tots els llocs on aparegui el logotip esmentat.

s) Aportar tota la documentació emprada per realitzar, promocionar i difondre l'obra audiovisual (cartells, fotografies, músiques, etc.), en format físic o digital, si se'n disposa.

t) Mantenir els drets de propietat intel·lectual de l'obra audiovisual durant el termini mínim de tres anys des de la qualificació, en cas que sigui obligatòria, o bé des de l'entrega de la còpia estàndard o màster digital de l'obra audiovisual definitiva a l'ICIB.

23.2. L'incompliment de les obligacions indicades en els punts anteriors donarà lloc a la revocació i, si escau, al reintegrament total o parcial de la subvenció percebuda i a l'exigència de l'interès de demora des del moment que s'ha pagat la subvenció, sens perjudici que s'imposin sancions per incomplir les obligacions derivades de l'obtenció de l'ajuda, que preveuen la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, en el que hi sigui aplicable, i totes les normes de caràcter econòmic i administratiu que hi siguin aplicables.

24. Interpretació i execució

El president de l'ICIB pot dictar les resolucions, les circulars i les instruccions que siguin necessàries per interpretar i executar aquesta convocatòria.

25. Revocació

25.1. D'acord amb l'article 42 i 43 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, pertoca revocar la subvenció quan, posteriorment a la resolució de concessió vàlida i ajustada a dret, el beneficiari incompleix totalment o parcialment les obligacions o els compromisos contrets als quals està condicionada l'eficàcia de l'acte de concessió de la subvenció.

25.2. A conseqüència de la revocació de la subvenció, queda sense efecte, totalment o parcialment, l'acte de concessió i pertoca reintegrar les quantitats percebudes indegudament.

25.3. La revocació de la subvenció tindrà lloc a través d'una resolució de modificació de la resolució de concessió que ha d'especificar la causa, així com la valoració del grau d'incompliment, i ha de fixar l'import que, si escau, ha de percebre finalment la persona o entitat beneficiària. A aquests efectes, s'entendrà com a resolució de modificació la resolució de pagament dictada en el si del procediment d'execució pressupostària que reuneixi tots aquests requisits. No obstant això, en els casos en què, a conseqüència de l'abonament previ de la subvenció, la persona o entitat beneficiària hagi de reintegrar la totalitat o una part d'aquesta, no s'ha de dictar cap resolució de modificació i s'ha d'iniciar el procediment de revocació i reintegrament corresponent.

25.4. A aquests efectes, s'ha de tenir en compte el principi general de proporcionalitat com també la resta de criteris de gradació establerts en l'article 20.3 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura.

26. Reintegrament

26.1. Pertoca reintegrar, totalment o parcialment, les quantitats rebudes i exigir l'interès de demora des del moment del pagament de la subvenció fins a la data de la resolució per la qual s'aprovi el reintegrament, en els supòsits prevists en l'article 44.1 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

26.2. A més, quan la resolució de concessió de subvenció hagi estat declarada invàlida per qualsevol de les causes de nul·litat de ple dret o d'anul·labilitat establertes en l'ordenament jurídic aplicable, l'òrgan competent ha d'iniciar, si escau, el procediment de reintegrament de les quantitats abonades.

26.3. D'acord amb l'article 44.2 del Text refós de la Llei de subvencions, el reintegrament parcial de la subvenció per raó dels incompliments parcials per qualsevol de les causes previstes en l'apartat 1 de l'article 44 del Text refós esmentat, es regeix pel que disposen els criteris de gradació a què es refereix l'apartat 24.4 de la convocatòria, sempre que la finalitat de la subvenció, atesa la seva naturalesa, sigui susceptible de satisfacció parcial.

26.4. En particular, seguint l'article 44.3 del Text refós de la Llei de subvencions, quan el compliment per part del beneficiari o, si escau, l'entitat col·laboradora s'aproximi d'una manera significativa al compliment total i s'acrediti una actuació inequívocament tendent a la satisfacció dels seus compromisos, l'eventual reintegrament parcial de la subvenció que resulti de l'aplicació dels criteris de gradació i del principi de proporcionalitat a què fa referència el punt anterior, s'ha d'exigir sense interès de demora.

26.5. Les quantitats reintegrables tenen la consideració d'ingressos de dret públic i poden ser exigides per la via de constrenyiment.

26.6. En cas d'incompliment parcial o de justificació parcial, s'ha de reintegrar la quantitat rebuda mitjançant l'aplicació d'un percentatge de minoració i segons la naturalesa de l'incompliment.

27. Règim d'infraccions i sancions

Constitueixen infraccions administratives en matèria de subvencions, quan hi intervingui dol, culpa o simple negligència, les accions o les omissions dels beneficiaris que preveuen els articles 51, 52 i 53 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i hi és aplicable el títol V d'aquesta norma.

28. Protecció de dades personals

Els tractaments de dades de caràcter personal de les persones físiques s'han de fer amb estricta subjecció al que disposen el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades); la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i la resta de la normativa sobre protecció de dades personals.

Documents adjunts