Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE CIUTADELLA

Núm. 408474
Aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança municipal d’ús i aprofitament de les platges del municipi de Ciutadella de Menorca (expedient 2024/004201)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Una vegada transcorregut el termini d'exposició pública de l'aprovació inicial de la modificació de l'Ordenança municipal d'ús i aprofitament de les platges del municipi de Ciutadella de Menorca, modificació aprovada inicialment pel Ple, en sessió ordinària de dia 18 d'abril de 2024, en el punt número 6 de l'ordre del dia (BOIB número 58 del 2 de maig de 2024), i en no haver-se presentat cap reclamació en contra, aquesta ordenança modificada queda elevada a definitiva, d'acord amb el que estableix la vigent Llei reguladora de bases de règim local.

A continuació, es transcriu íntegrament el contingut de l'Ordenança:

"ORDENANÇA MUNICIPAL D'ÚS I APROFITAMENT DE LES PLATGES DEL MUNICIPI DE CIUTADELLA DE MENORCA

 

TÍTOL I DISPOSICIONS GENERALS

Article 1. Aquestes normes tenen per objecte establir les condicions generals que han de complir les diferents instal·lacions, així com regular les activitats que es realitzin a les nostres platges; amb la finalitat de protegir la salut pública i el medi ambient i aconseguir una millora de la imatge del nostre litoral.

Article 2. El contingut de la present ordenança s'ha d'aplicar a totes les platges del litoral maritimoterrestre d'aquest municipi, així com a les instal·lacions o als elements que ocupin aquest espai.

Article 3. Aquestes normes entraran en vigor l'endemà del dia de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, després d'aprovar-les el Ple.

Article 4. Tot el referent a aquesta ordenança ha de fer-se extensiu a les zones de bany determinades per l'Ajuntament.

Article 5. La temporada estival, a l'efecte de la present ordenança, s'estableix per al període comprès entre els dies 1 de maig i 31 d'octubre de cada any.

 

TÍTOL II DE LA NETEJA

Article 6. A les platges, la neteja es realitzarà, per gestió directa o indirecta, per l'Ajuntament, amb la freqüència i l'horari prevists per a l'adequada gestió del servei.

Article 7. A les zones o parcel·les ocupades pels serveis de temporada, qualsevol que en sigui l'ús, en serà responsable de la neteja el titular de l'aprofitament.

Article 8. En aquelles zones on es realitzi algun tipus d'activitat distinta a l'assenyalada a l'article anterior, ja sigui permanent o temporal, s'han de mantenir, per part dels responsables, les degudes condicions de neteja, sempre que hi romanguin exercint la seva activitat.

Article 9. Hi queda terminantment prohibit qualsevol acte que pogués embrutar les nostres platges. El responsable queda obligat a realitzar-ne la neteja de manera immediata, sense perjudici de les sancions que poguessin derivar- se per aquests fets.

Article 10. Els titulars dels serveis de temporada estan obligats a evitar que es produeixi acumulació de fems a la zona, i l'hauran de netejar quan sigui necessari.

Article 11. L'evacuació d'aquests residus s'haurà de fer obligatòriament amb els tipus d'envasos i de recipients normalitzats que s'estableixin per a fer-ho.

Article 12. Queda terminantment prohibit als usuaris de les platges llençar qualsevol tipus de residu a l'arena. S'han d'utilitzar les papereres que s'hi instal·lin per a aquest fi. En cas que no s'hi instal·lin papereres, els usuaris han de transportar els residus a un altre lloc destinat a aquest fi. Qualsevol infracció d'aquest article serà sancionada, i, a més, l'infractor queda obligat a la recollida dels residus que hagi llençat.

Article 13. Les instal·lacions fixes de temporada de platja s'hauran d'atendre als horaris establerts per a depositar els fems provinents dels seus negocis. Si incomplissin aquesta norma, serien sancionats.

Article 14. En l'exercici de les seves competències, l'Ajuntament, de forma directa o indirecta, haurà de realitzar la retirada dels residus que s'entremesclen amb la capa superficial de l'arena.

Article 15. Amb vista a mantenir la higiene i la salubritat, personal de l'Ajuntament ha de vigilar els abocaments i depòsits de materials que puguin produir contaminants i riscos d'accidents; ha de denunciar els infractors i adoptar les mesures necessàries per a impedir que se segueixin produint actuacions d'aquest tipus, i ha de complir, d'aquesta forma, el disposat a la Llei de Costes; al Reial decret legislatiu 1032/1986, del 28 de juny, i al Reial decret 1131/1988, de 30 de setembre, sobre l'avaluació de l'impacte ambiental.

 

TÍTOL III DE LA PRESÈNCIA D'ANIMALS A LES PLATGES

Article 16. L'objecte del present títol és prevenir i controlar les molèsties i els perills que els animals puguin causar, tant a les persones com a les instal·lacions.

Article 17. Es prohibeix la circulació i la permanència de qualsevol tipus d'animals a la platja durant la temporada de bany. La infracció d'aquest article implica la corresponent sanció, amb la prèvia instrucció del corresponent expedient sancionador; a més, l'infractor queda obligat a retirar immediatament l'animal de la platja. Quant als casos no prevists en aquesta ordenança, s'ha d'aplicar el que preveu l'Ordenança de tinença d'animals aprovada per aquest ajuntament.

17.2 Independentment del redactat anteriorment, es permetrà la presència de cans a les zones de bany expressament autoritzades, anunciades i degudament senyalitzades on l'Ajuntament permeti l'ús compartit, tant en l'horari d'hivern com durant la temporada d'estiu (...).»

Article 18. El posseïdor d'un animal, sense perjudici de la responsabilitat subsidiària del propietari, serà responsable dels mals i perjudicis que ocasioni a les persones, a les coses i al medi en general.

Article 19. Es considera que un animal està abandonat si no duu cap identificació de l'origen o del propietari, ni va acompanyat de cap persona. En aquest cas, s'ha d'actuar conformement al que preveu l'Ordenança de tinença d'animals aprovada per aquest ajuntament.

Article 20. Es permet la presència de cans destinats a treballs de salvament o d'auxili a persones necessitades, quan les circumstàncies així ho aconsellin. Queda autoritzada expressament la presència de cans pigall. Quan (per festes, concursos, celebracions, etc) s'utilitzi la zona de platja i açò suposi la presència d'animals, aquests hauran de romandre en tot moment a les zones i als llocs autoritzats per a fer-ho.

 

TÍTOL IV DE LA PESCA

Article 21. Queda prohibida la pesca realitzada des de la riba durant la temporada estival. En els espigons existents a les platges del litoral podrà realitzar-se aquesta activitat sempre que hi hagi una distància de, almanco, 30 metres fins a la riba. També queda prohibida la pesca submarina en l'àmbit de les platges o a les zones de bany.

Article 22. Qualsevol activitat de pesca quedarà supeditada a l'absència d'usuaris a la platja.

Article 23. Queden prohibides l'entrada i la sortida al mar des de la platja als pescadors submarins amb el fusell carregat, així com la manipulació en terra d'aquest o d'altres instruments de pesca submarina que puguin suposar un risc per a la seguretat de les persones.

 

TÍTOL V DE LES ACAMPADES I LA CIRCULACIÓ DE VEHICLES A LES PLATGES

Article 24. Les platges constitueixen un bé de domini públic, tant en la seva modalitat d'ús com de servei públic; se'n prohibeix expressament l'ús privatiu.

Article 25. Queden prohibitsa totes les platges l'estacionament i la circulació de vehicles de qualsevol tipus, de dues rodes, de quatre o de més; i per tracció mecànica o animal.

Article 26. La prohibició a la qual es refereix l'article anterior no s'ha d'aplicar a aquells vehicles que, amb caràcter diari, procedeixen a la neteja, al manteniment i a la vigilància de les platges. Tampoc no s'ha d'aplicar als vehicles d'urgència, seguretat, municipals i d'altres serveis similars.

Article 27. Queda terminantment prohibida durant tot l'any i a qualsevol hora la instal·lació de tendes de campanya, així com les acampades de qualsevol durada de temps en totes les platges del nostre litoral. Per a una millor utilització i per al gaudi de les nostres platges, només es permeten para-sols totalment diàfans en els laterals.

Article 28. Qualsevol tipus d'ocupació de platges ha de disposar d'autorització expressa de l'autoritat competent.

Article 29. Queda terminantment prohibit fer fogueres a la platja, així com l'ús de barbacoes i bombones de gas per a fer foc.

Article 30. No s'hi permet l'ús d'aparells sonors o d'instruments musicals quan, pel seu volum de sonoritat, causin molèsties als altres usuaris de les platges; en aquest cas, s'han d'aplicar les normes particulars relatives a la protecció de l'atmosfera davant la contaminació per sorolls i vibracions en el nucli urbà, aprovades per aquest ajuntament.

 

TÍTOL VI DE LES EMBARCACIONS

Article 31. Queda prohibit el trànsit de qualsevol artefacte flotant, llevat de matalassos i flotadors, a l'interior de les zones abalisades per al bany.

Article 32. Queda prohibida la varada o permanència d'embarcacions, de taules de surf, patins de pedals, motos aquàtiques, etc fora de les zones senyalitzades i destinades a aquest fi.

Article 33. La infracció de l'article anterior implica la corresponent sanció; i el propietari, a més, ha de retirar immediatament l'embarcació. En cas que no hi accedeixi, la retirada s'ha de realitzar per part de personal de l'Ajuntament, amb el cost a compte de l'infractor.

Article 34. D'acord amb el disposat a l'article 69 del Reglament de Costes, en els trams de costa que no estiguin abalisats com a zona de bany, s'entén que aquesta ocupa una franja de mar contínua a la costa d'una amplària de 200 metres lineals a les platges i de 50 metres a la resta de la costa.

Article 35. Dintre de les zones no abalisades per al bany, no es pot navegar a una velocitat superior a 3 nusos, i s'han d'adoptar les precaucions necessàries per a evitar riscos per a la seguretat de les persones.

Article 36. Respecte a la utilització de les motos nàutiques, a l'efecte de la present ordenança, s'ha d'estar al que disposa l'RD 259/2002, de 8 de març, pel qual s'actualitzen les mesures de seguretat en la utilització de les motos nàutiques.

 

TÍTOL VII DE LA PRÀCTICA DE JOCS

Article 37. Queden prohibits els jocs conformement al que estableix la legislació vigent.

Article 38. La realització de qualsevol tipus de jocs que puguin causar molèsties o mals a tercers és causa de sanció, sense perjudici de la responsabilitat que per aquests mals pugui correspondre a l'autor o als autors d'aquests.

Article 39. Poden realitzar-se aquest tipus de jocs en aquelles zones lliures que hagin estat assenyalades a aquest efecte, o bé on no causin ni molèsties ni mals a instal·lacions ni a plantes.

 

TÍTOL VIII DE LA VENDA AMBULANT

Article 40. Queda prohibida qualsevol activitat que no tengui la preceptiva autorització municipal, així com la venda ambulant de productes i serveis

Article 41. La Policia Local pot requisar la mercaderia a aquelles persones que realitzin la venda de qualsevol tipus de mercaderia a la platja.

Article 42. Una vegada retirada la mercaderia, aquesta només pot ser retornada sempre que es presenti un justificant que n'acrediti la propietat.

Article 43. Independentment de l'anteriorment expressat en aquest TÍTOL, l'infractor ha de fer efectiva la sanció abans de retirar la mercaderia de les dependències municipals; exceptuant-ne la mercaderia perible, que s'ha de destruir.

 

TÍTOL IX DE LA FAUNA I LA FLORA

Article 44. Queda totalment prohibida la mort intencionada de qualsevol espècie de fauna i la destrucció de flora autòctona de l'ecosistema del litoral del terme municipal, i, per extensió, a les platges o a les zones de bany.

 

TÍTOL X D'INSTAL·LACIONS I ELEMENTS DE TEMPORADA

Article 45. Queda prohibit qualsevol ús de les passarel·les d'accés al mar que no sigui el de trànsit.

Article 46. Queden prohibits l'ús o la manipulació dels elements destinats a salvament i a vigilància de platges o zones de bany per part de personal no autoritzat i per a altres efectes distints als quals estan destinats.

 

TÍTOL XI RÈGIM SANCIONADOR

Article 47. Infraccions

Es consideren infraccions les vulneracions de les prescripcions contingudes en aquesta ordenança.

Les infraccions es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

Infraccions lleus:

1) L'incompliment de les normes de neteja per part de l'usuari de la platja que no es considerin greus en el punt B d'aquest article.

2) L'ús d'aparell sonor o d'instrument musical quan, pel seu volum de sonoritat, causin molèsties als altres usuaris de les platges.

3) L'ús indegut de l'aigua de les dutxes i dels rentapeus.

4) La falta d'exhibició del permís de l'activitat autoritzada a requeriment dels agents de l'autoritat.

5) La pràctica de jocs fora de les zones delimitades a aquest efecte o que contravenguin l'establert a l'article 37.

6) Qualsevol ús de les passarel·les d'accés al mar que no sigui el de trànsit.

Infraccions greus:

1) L'incompliment de les normes de neteja per part dels titulars dels serveis de temporada de platja, o de qualsevol altra activitat autoritzada per l'òrgan competent.

2) La presència d'animals a la platja durant l'època de bany; en correspon al posseïdor de l'animal la responsabilitat.

3) El depòsit en contenidors de materials en combustió per part dels usuaris de la platja.

4) L'abandó d'un animal a la platja.

5) La pràctica de la pesca a la platja o en època no autoritzada.

6) L'ús d'escopeta o d'instrument de pesca submarina que pugui suposar risc per a la seguretat de les persones.

7) L'estacionament o la circulació de vehicles, de qualsevol tipus, a les platges.

8) La instal·lació de tendes de campanya, para-sols no diàfans als laterals o acampar a les platges.

9) Fer fogueres a la platja, així com fer-hi ús de barbacoes.

10) La venda ambulant.

11) L'ús o la manipulació dels elements destinats a salvament i a vigilància de platges o de les zones de bany per part de personal no autoritzat i per a altres efectes distints als quals estan destinats.

12) La pesca submarina en l'àmbit de les platges o zones de bany en període no estival.

13) La reiteració de falta lleu.

Infraccions molt greus:

1) L'abocament i el depòsit de matèries que puguin produir contaminació i risc d'accidents.

2) La pesca submarina en l'àmbit de les platges o zones de bany en període estival.

3) Realitzar qualsevol ocupació amb instal·lació fixa o desmuntable sense comptar amb la preceptiva autorització.

4) La varada o permanència d'embarcacions, taules de surf, patins de pedals, motos aquàtiques, etc fora de les zones assenyalades i destinades a aquest fi.

5) La circulació d'embarcacions contravenint l'establert en el TÍTOL VI de la present ordenança.

6) Procedir al bany en platges amb bandera vermella.

7) El trànsit de qualsevol artefacte flotant, llevat de flotadors i matalassos, a l'interior de les zones abalisades per al bany.

8) La reiteració de falta greu.

Article 48. Sancions

De conformitat amb el previst a la Llei de bases de règim local, als articles 139, 140 i 141, i atenent a la tipificació i classificació de les infraccions de la Llei de bases i la present ordenança, les sancions per infracció de la present ordenança seran les següents:

1) Infraccions lleus: multa de fins a 750 euros.

2) Infraccions greus: multa des de 751 euros i fins a 1.500 euros.

3) Infraccions molt greus: multa des de 1.501 euros i fins a 3.000 euros.

Article 49. Procediment

Les denúncies s'han de formular pels agents de l'autoritat o pels particulars; s'han de tramitar conformement al procediment previst a la Llei 30/92 de règim jurídic de les administracions públiques i procediment administratiu comú, i s'han de remetre a l'Ajuntament, que ho resoldrà en imposar la sanció que correspongui o en remetre proposta de sanció a l'administració competent en funció de la competència."

La qual cosa es fa pública per a general coneixement.

 

Ciutadella de Menorca en la data de la signatura electrònica (20 de juny de 2024)

L'alcaldessa Juana María Pons Torres