Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA

Núm. 407843
Resolució del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia per la qual es concedeix l'autorització administrativa, es declara la utilitat pública a l'efecte de la declaració d'interès general i s'aprova el projecte d'execució del parc fotovoltaic Bassa Capdepera, de 1.400 kWn, ubicat al polígon 5, parcel·la 73, de Capdepera (RE019/23)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. El 25 d'abril i 9 de maig de 2023, es va registrar d'entrada a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic un escrit de l'INSTITUT BALEAR DE L'ENERGIA, amb NIF Q0700740D, en el qual sol·liciten la tramitació de l'autorització administrativa i la declaració d'utilitat pública del projecte d'un parc fotovoltaic.

2. El 12 de maig de 2023, la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic va declarar l'admissió a tràmit de la sol·licitud de declaració d'utilitat pública i de l'autorització administrativa prèvia.

3. El 26 de gener de 2024, es varen iniciar les consultes a les administracions afectades.

4. El 30 de gener de 2024, es va publicar en el BOIB núm. 15 l'inici de la informació pública de la tramitació del projecte per un termini de trenta dies.

5. El 7 de febrer de 2024, es va remetre un informe favorable del Servei de Transport, Distribució d'Energia i Generació Tèrmica, condicionat al compliment de la normativa aplicable.

6. El 25 de març de 2024, es va registrar d'entrada l'Acord de la Comissió Insular d'Ordenació del Territori i Urbanisme del Consell de Mallorca de dia 22/03/24. Les conclusions són que  s'informa favorablement del projecte de la instal·lació fotovoltaica de la bassa de reg de Capdepera, sempre que es tenguin en compte les condicions següents:

1. Cal detallar les característiques i acabats de les edificacions auxiliars del parc (CMM i CT) tenint en compte que cal complir les condicions d'integració paisatgística i ambiental recollides en la Norma 22 del PTIM (coberta inclinada de teula àrab, acabats de façana de la gama de la pedra, del marès o dels ocre terra), per tal de millorar la integració paisatgística en l'entorn, a través de la mimetització amb les construccions tradicionals a sòl rústic.

2. S'haurà d'especificar on s'ubicaran els inversors i com serà la línia de connexió de la instal·lació amb el Centre de Transformació i Centre de Maniobra i Mesura; així com donar compliment a l'annex F del PDSEIB.

3. És necessari estudiar les possibles afectacions de la instal·lació sobre la Ruta Artà-Lluc, d'acord a l'article 50 del PTI, així com del Pla especial d'ordenació de la Ruta Artà-Lluc, aprovat definitivament el 8 de febrer de 2018.

Així mateix, es fan les observacions següents:

1. En vista que el planejament vigent no preveu la infraestructura hidràulica, cal recordar que en el moment de tramitar la modificació de l'instrument de planejament s'haurà d'incorporar la infraestructura hidràulica com a sistema general.

2. Una vegada es tramiti la modificació de l'instrument de planejament per incorporar la infraestructura hidràulica s'hauran de tenir en compte les condicions que determini l'Administració competent en la matèria pel que fa a la instal·lació del projecte de la instal·lació fotovoltaica a la bassa de Capdepera.

7. El 24 d'abril  de 2024, es varen traslladar al promotor els informes rebuts (servei de transport i Urbanisme del CIM).

8. El 15 de maig de 2024, el promotor va aportar el projecte executiu.

9. Els tècnics de la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic han examinat la documentació aportada i han emès un informe en què es conclou, sense entrar a valorar tècnicament el projecte, que s'han complert tots els tràmits requerits en el procediment de declaració d'utilitat pública als efectes de la declaració d'interès general, autorització administrativa i l'aprovació del projecte d'execució.

 

Fonaments de dret

1. El Reial decret 1183/2020, de 29 de desembre, d'accés i connexió a les xarxes de transport i distribució d'energia elèctrica.

2. La Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19.

3. El Reial decret llei 23/2020, de 23 de juny, pel qual s'aproven mesures en matèria d'energia i en altres àmbits per a la reactivació econòmica.

4. La Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica.

5. La Llei 13/2012, de 20 de novembre, de mesures urgents per a l'activació econòmica en matèria d'indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigües, altres activitats i mesures tributàries, per a les instal·lacions elèctriques descrites.

6. El Reial decret 413/2014, de 6 de juny, pel qual es regula l'activitat de producció d'energia elèctrica a partir de fonts d'energia renovables, cogeneració i residus.

7. El Decret 96/2005, de 23 de setembre, d'aprovació definitiva de la revisió del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears, modificat pel Decret 33/2015.

8. La Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears.

9. La Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric.

10. El Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia elèctrica.

11. El Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

12. La Resolució del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia de 21 de maig de 2024 de delegació de competències i de suplència dels òrgans directius de la Conselleria.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Atorgar l'autorització administrativa del parc fotovoltaic Bassa Capdepera, de 1.400 kWn, ubicat al polígon 5, parcel·la 73, de Capdepera, promogut per l'INSTITUT BALEAR DE L'ENERGIA,  amb NIF Q0700740D, amb les característiques següents:

Denominació: Bassa Capdepera

Expedient: RE019/23

Situació: polígon 5, parcel·la 73, de Capdepera

Dades tècniques:

  • Tipus: parc fotovoltaic
  • Superfície ocupada: 9.032 m2.
  • 2.592 panells solars de 570 Wp cadascun. Potència total de pic de 1.477,44 kWp. S'ubiquen damunt estructura flotant.
  • 4 inversors de 350 kW. Potencia de 1.400 kWn.
  • Centre de Transformació de 1.600 kVA.
  • Centre de Maniobra i Mesura.
  • Punt de connexió a una cel·la interior de línia nova del CMM existent 50444.
  • Tram de 15 metres de línia de mitjana tensió soterrada fins al Centre de Maniobra i Mesura.

La instal·lació es classifica en el grup b.1.1, «Instal·lacions que únicament utilitzen la radiació solar com a energia primària mitjançant la tecnologia fotovoltaica», d'acord amb l'article 2 del Reial decret 413/2014, de 6 de juny, pel qual es regula l'activitat de producció d'energia elèctrica a partir de fonts d'energia renovables, cogeneració i residus.

2. Declarar la utilitat pública del parc fotovoltaic Bassa Capdepera, als efectes prevists en la disposició addicional desena de la Llei 10/2019.

3. Aprovar el projecte d'execució del parc fotovoltaic, de maig de 2024, redactat pel senyor Miguel Martínez Noguera, sense entrar a valorar-ne tècnicament el contingut.

4. Disposar que, abans de l'inici de les obres, el promotor ha de presentar a la Direcció General d'Economia Circular, Transició energètica i Canvi Climàtic la documentació següent:

  • Si escau, justificant d'haver liquidat davant els ajuntaments la tributació municipal corresponent, tal com preveu l'article 29 del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears.
  • Nomenament del tècnic director d'obres.
  • Declaració responsable del promotor en la qual es compromet a la correcta gestió dels panells solars una vegada finalitzada la seva vida útil.
  • Aprovació del projecte d'interconnexió per part d'E-Distribución, en cas que la línia d'evacuació hagi de ser pública.

5. Indicar que, una vegada executades les instal·lacions objecte d'aquesta autorització, el titular ha de presentar la sol·licitud de posada en servei, a la qual ha d'adjuntar un certificat de final d'obra subscrit per personal tècnic facultatiu, així com les proves reglamentàries i la resta de documentació que exigeix la reglamentació vigent.

6. L'execució d'aquestes obres està prevista en quatre mesos des del seu l'inici.

7. Informar que aquesta autorització es concedeix sense perjudici de les concessions i autoritzacions que siguin necessàries relatives a les llicències municipals, l'ordenació del territori i el medi ambient, i a qualssevol altres motivades per disposicions que hi siguin aplicables.

8. Notificar aquesta Resolució als interessats i publicar-la en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Empresa, Ocupació i Energia en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 25 de juny de 2024

El director general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic Diego Viu Domínguez Per delegació del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia ​​​​​​​ (BOIB núm. 067, de 21/05/2024)