Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS

Núm. 407729
Resolució del conseller d’Educació i Universitats per la qual s’autoritza el canvi de denominació i el canvi de tipologia de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears, que passarà a denominar-se Escola d’Art de Mallorca per la supressió per trasllat dels ensenyaments superiors de disseny a l’Escola Superior de Disseny de les Illes Balears, s'hi adscriuen els funcionaris i s’actualitza la configuració del centre

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. El Decret 59/1999, de maig de 1999, transformà l'Escola d'Art de Palma en l'Escola d'Art i Superior de Disseny i de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOCAIB núm. 74, de 8 de juny).

2. L'Ordre del conseller d'Educació i Cultura de 6 de març de 2000, d'inici d'activitats acadèmiques de l'Escola Superior de Disseny i de Conservació i Restauració de Béns Culturals de les Illes Balears, posà en funcionament per al curs 2000-2001 els ensenyaments superiors de disseny  (BOCAIB núm. 40, de 28 de març).

3. Mitjançant la Resolució del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 8 de febrer de 2013, s'autoritzà el canvi de denominació especifica de l'Escola Superior de Disseny i de Conservació i Restauració de Béns Culturals, que passà a ser Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears (BOIB núm. 20, de 9 de febrer).

4. La Resolució del conseller d'Educació i Universitat de 23 d'abril de 2019 autoritzà la implantació del cicle formatiu de grau superior de tècnic superior d'Arts plàstiques i disseny en còmic, de la família professional artística de Comunicació gràfica i audiovisual, a l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears (BOIB núm. 62, de 7 de maig). Amb aquesta autorització, el centre va quedar configurat de la manera següent:

Estudis superiors:

Disseny de productes

Disseny d'interiors

Disseny gràfic

Disseny de moda

Cicles formatius de grau superior d'Arts plàstiques i disseny:

Fotografia (LOE)

Il·lustració (LOE)

Joieria artística (LOGSE)

Còmic (LOE)

5. En data 10 d'abril de 2024, la cap del Departament de Règim Especial, Llengües Estrangeres i Programes Internacionals va emetre un informe justificatiu per a la implantació al centre, de manera progressiva i d'acord amb la demanda de matrícula, del batxillerat d'Arts, de la via d'Arts plàstiques, imatge i disseny. En aquest informe s'indicà que la implantació dependria de la disponibilitat de l'edifici.

6. En data 11 d'abril de 2024, la cap del Departament de Règim Especial, Llengües Estrangeres i Programes Internacionals,  va emetre un altre informe justificatiu sobre la supressió progressiva al centre del cicle formatiu de grau superior d'Arts plàstiques i disseny de fotografia. En aquest informe es proposà la supressió del primer curs d'aquest cicle per al  curs 2024-2025, i la supressió del segon curs per al curs 2025-2026.

7. En data 25 de maig de 2024, la directora general de Formació Professional i Ordenació Educativa, sol·licità la implantació del CFGM de Tècnic en confecció i moda de la família professional de Tèxtil confecció i pell (TCP) i la possibilitat d'impartir certificats professionals (grau C) i certificats de competència (grau B) de les especialitats formatives del Catàleg d'especialitats formatives en el marc del sistema de formació professional per a l'ocupació.

8. Actualment, a l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears s'imparteixen els ensenyaments superiors de Disseny, com a Escola Superior de Disseny, i els cicles formatius de grau superior d'Arts Plàstiques i Disseny de Règim Especial, com a Escola d'Art. Aquests estudis comparteixen les instal·lacions, i el centre compta amb un únic claustre de professorat i un equip directiu.

9. El Decret 20/2024 de 17 de maig, creà l'Escola Superior de Disseny de les Illes Balears,  li atorgà el codi de centre 07016815 (BOIB núm. 65, de 18 de maig) i determinà que s'hi impartissin a partir del curs 2024-2025 els ensenyaments superiors de disseny.

10. Com a conseqüència d'aquesta nova creació, l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears canviarà la seva denominació per la d'Escola d'Art de Mallorca i impartirà ensenyaments de règim especial i ensenyaments de règim general.

A partir d'aquesta modificació i les propostes de la cap del Departament de Règim Especial, Llengües Estrangeres i Programes Internacionals i de la directora general  de Formació Professional i Ordenació Educativa, es proposen aquestes incorporacions en l'oferta dels estudis de l'Escola d'Art de Mallorca.

Estudis de règim especial

  • La supressió del cicle formatiu de grau superior d'Arts plàstiques i disseny de fotografia, per al curs 2024-25 per a primer i 2025-2026 per a segon.

Estudis de règim general:

  • La implantació del batxillerat artístic, en la via d'Arts plàstiques, imatge i disseny.
  • La implantació del cicle formatiu de grau mitjà de la família professional de Tèxtil confecció i pell (TCP), de Tècnic en confecció i moda.
  • La implantació de l'oferta de formació professional en els graus B, C. Certificats de competència, grau B, i certificats professionals, grau C, de les famílies professionals relacionades amb oficis artístics de l'oferta de formació professional de les especialitats formatives del Catàleg d'especialitats formatives en el marc del sistema de formació professional per a l'ocupació.

Per tot això que s'ha exposat, des de la Direcció General de Planificació i Gestió Educatives, es considera adient la  modificació de la configuració del centre.

11. En data 6 de juny de 2024, el cap del departament de Personal Docent ha tramès a la cap del departament de Planificació i Centres la relació de funcionaris de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears que queden adscrits amb caràcter definitiu a l'Escola d'Art de Mallorca, que és relacionen a l'annex 1 d'aquesta resolució.

12. El 19 de juny de 2024, la cap del Departament de Planificació i Centres va emetre un informe favorable sobre l'autorització del canvi de denominació i el canvi de tipologia de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears, que passarà a denominar-se Escola d'Art de Mallorca, pel trasllat dels ensenyaments superiors de Disseny a l'Escola Superior de Disseny, també informà favorablement la supressió progressiva del CFGS de fotografia, la implantació del batxillerat d'Arts en la via d'Arts plàstiques imatge i disseny, la implantació progressiva del CFGM de Tècnic en confecció i moda i  la implantació de certificats de competència grau B i certificats professionals grau C de l'oferta de formació professional, de les especialitats formatives del Catàleg d'especialitats formatives en el marc del sistema de formació professional per a l'ocupació.

13. El 19 de juny de 2024 la directora general de Planificació i Gestió Educatives proposà l'autorització del canvi de denominació i canvi de tipologia de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears, que passarà a denominar-se Escola d'Art de Mallorca, per trasllat dels ensenyaments superiors de Disseny a l'Escola Superior de Disseny de les Illes Balears, proposà l'adscripció dels funcionaris i l'actualització de  la configuració del centre.

Fonaments de dret

1. La Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació, que estableix a l'article 17 que la creació de centres públics correspon al govern autonòmic (BOE núm. 159, de 4 de juliol).

2. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre (BOE núm. 340, de 30 de desembre).

3. La Llei Orgànica 3/2022, d'ordenació e integració de la formació professional  (BOE núm. 78, d'1 d'abril).

4. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril).

5. La Llei 1/2022,  de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, la qual estableix a l'article 102 de creació de centres que la creació, la supressió i la transformació de centres públics correspon al Govern de les Illes Balears, que ha d'establir els tipus d'ensenyaments que s'hi desenvoluparan (BOIB núm. 38, de 17 de març).

6. El Reial Decret 596/2007, de 4 de maig, pel qual s'estableix l'ordenació general dels  ensenyaments professionals d'arts plàstiques i disseny (BOE núm. 125, de 25 de maig).

7. El Reial Decret 628/2022, de 26 de juliol, pel qual es modifiquen diversos reials decrets per a  l'aplicació de la Llei Orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, als ensenyaments artístics i al ensenyaments esportius, i l'adequació de determinats  aspectes de la ordenació general dels ensenyaments esmentats (BOE núm. 179, de 27 de juliol de 2022)

8. El Reial Decret 243/2022, de 5 d'abril, pel qual s'estableixen l'ordenació i els ensenyaments mínims del batxillerat. (BOE núm. 82, de 6 d'abril)

9. El Decret 33/2022, d'1 d'agost pel qual s'estableix el currículum del batxillerat a les Illes Balears (BOIB núm. 101, de 2 d'agost).

10. El Reial Decret 659/2023, de 18 de juliol, pel qual es desplega l'ordenació del Sistema de Formació Professional (BOE núm. 174, de 22 de juliol).

11. El Decret  91/2012, de 23 de novembre pel qual s'estableix l'ordenació general de la formació professional del sistema educatiu en el sistema integrat de formació professional a les Illes Balears (BOIB núm. 177, del 29 de novembre).

12. El Reial Decret  955/2008, de 6 de juny, pel qual s'estableix el títol de Tècnic en Confecció i moda i es fixen els ensenyaments mínims (BOE núm. 152, de 24 de juny).

13.  L'Ordre EDU/2215/2009, de 3 de juliol, per la qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà corresponent al títol de confecció i moda  (BOE núm. 194, de 12 d'agost)

14. El Decret 24/2024 del 17 de maig pel qual es crea l'Escola Superior de Disseny de les Illes Balears (BOIB núm. 65, de 18 de maig).

15. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer (BOE núm. 52, d'1 de març), el qual estableix, en l'article 36.2, que, en matèria d'ensenyament, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desenvolupament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats.

16. El Decret 5/2024, de 29 de maig, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol; pel Decret 17/2023, de 23 d'agost; pel Decret 1/2024, de 4 de gener, i pel Decret 4/2024, de 17 de maig (BOIB núm. 73, de 31 de maig).

Per tot això, i d'acord amb la proposta formulada per la Direcció General de Planificació i Gestió Educatives, en data 19 de juny de 2024, dict la següent

Resolució

1. Autoritzar, amb efectes de l'1 de juliol de 2024,  la modificació de la denominació de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears, que passarà a dir-se Escola d'Art de Mallorca.

2.  Adscriure amb caràcter definitiu  a l'Escola d'Art de Mallorca, amb codi de centre 07004035, els funcionaris que apareixen relacionats a l'annex 1 d'aquesta Resolució. .

3. Autoritzar la modificació de la configuració de l'Escola d'Art de Mallorca amb la supressió progressiva del cicle formatiu de grau superior d'Arts plàstiques i disseny de fotografia. Els efectes d'aquesta supressió serien el curs 2024-2025 per al primer curs, i el curs 2025-2026 per al segon curs.

4. Autoritzar la modificació de la configuració de l'Escola d'Art de Mallorca amb la implantació del batxillerat d'Arts en la via d'Arts plàstiques, imatge i disseny.

5. Autoritzar la modificació de la configuració de l'Escola d'Art de Mallorca amb la implantació de l'oferta de formació professional en els graus B, C, certificats de competència, grau B, i certificats professionals, grau C, de les famílies professionals relacionades amb oficis artístics de l'oferta de formació professional de les especialitats formatives del Catàleg d'especialitats formatives en el marc del sistema de formació professional per a l'ocupació.

6. Autoritzar la modificació de la configuració de l'Escola d'Art de Mallorca amb la implantació del cicle formatiu de grau mitjà de la família professional de Tèxtil, confecció i pell (TCP), Tècnic en confecció i moda, segons les necessitats d'escolarització.

7. Determinar la nova tipologia de l'Escola d'Art de Mallorca que passarà a ser de tipologia D, per la qual cosa l'equip directiu comptarà amb director, secretari i cap d'estudis.

8. Determinar que, com a conseqüència d'aquestes autoritzacions, el centre queda configurat de la manera següent:

Codi de centre: 07004035

Denominació genèrica: Escola d'Art

Denominació específica: de Mallorca

Titular: Conselleria d'Educació i Universitats

Domicili: c/ de l'Institut Balear, núm. 5

Municipi: Palma

CP: 07012

Ensenyaments autoritzats:

Ensenyaments de règim especial:

Cicles formatius de grau superior d'Arts plàstiques i disseny:

Il·lustració (LOE)

Joieria Artística (LOGSE)

Còmic (LOE)

Fotografia (LOE): curs 2024-2025 supressió de primer curs. Només es matricularan alumnes a 2n curs.  A partir del curs 2025-2026 se suprimirà aquest cicle.

Ensenyaments de règim general:

S'implantaran de manera progressiva i segons les necessitats d'escolarització:

Estudis de Batxillerat:

Batxillerat d'Arts, via d'Arts plàstiques, imatge i disseny

Estudis de Formació Professional:

CFGM  de la família professional de Tèxtil, confecció i pell (TCP) de Tècnic en confecció i moda.

Certificats de competència grau B i Certificats professionals grau C, de les famílies professionals relacionades amb oficis artístics.

9. Fer avinent al centre esmentat que resta obligat a complir la legislació vigent i a sol·licitar la revisió oportuna de la seva configuració quan s'hagi de modificar qualsevol de les dades que figuren en aquesta Resolució.

10. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Universitats en el termini d'un mes comptador des de l'endemà del dia en què es publiqui en el BOIB, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació en el BOIB, d'acord amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en data de la signatura electrònica (26 de juny de 2024)

El conseller d'Educació i Universitats Antoni Vera Alemany

 

ANNEX 1

Relació dels funcionaris de carrera que queden adscrits amb caràcter definitiu a l'Escola d'Art de Mallorca

FUNCIÓ

ESPECIALITAT

DNI*

NOM

0596615

TÈCNIQUES DE JOIERIA I BIJUTERIA

***1194**

MULET I VANRELL, DAMIÀ

0595507

DIBUIX ARTÍSTIC I COLOR

***6357**

MIRO GAYÀ, JOAN LLUÍS

0595507

DIBUIX ARTÍSTIC I COLOR

***6886**

CUADRADO GARCIA, MARIA

0595512

DISSENY GRÀFIC

***5283**

FLOREZ FERNANDEZ, FLORENTINO

0595515

FOTOGRAFIA

***3113**

MARTIN GARCIA, JOSE LUIS

0595517

JOIERIA I ORFEBRERIA

***0394**

SANCHEZ MONTOYA, DAVID

0595522

MITJANS INFORMÀTICS

***2611**

SEGURA MORAGUES, JAUME

0595523

ORGANITZACIÓ INDUSTRIAL I LEGISLACIÓ

***8380**

RADO ROCA, JAUME ENRIC

0590011

ANGLÈS

***6845**

PÉREZ NAVARRO, ANA

0590227

SISTEMES I APLICACIONS INFORMÀTIQUES

***2785**

GONZALEZ GORRIAS, JUAN