Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS

Núm. 407220
Ordre 18/2024, de 26 de juny, del conseller d’Educació i Universitats per la qual es disposa la posada en funcionament de l’Escola Superior de Disseny de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La creació de centres públics correspon al govern autonòmic, d'acord amb l'article 17 de la Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació.

La Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, estableix a l'article 102 de Creació de centres, que la creació, la supressió i la transformació de centres públics correspon al Govern de les Illes Balears, que ha d'establir els tipus d'ensenyaments que s'hi desenvoluparan.

La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, regula a la secció tercera del capítol VI els ensenyaments artístics superiors i en destaca a l'article 57, els estudis superiors de disseny.

La Llei 1/2024, de 7 de juny, regula els ensenyaments artístics superiors i estableix l'organització i les equivalències dels ensenyaments artístics professionals. Al capítol II, d'Estructura i organització dels ensenyaments, en concret l'article 6, punt 1. f) determina els ensenyaments artístics superiors de disseny.

El Decret 20/2024, de 17 de maig, creà l'Escola Superior de Disseny de les Illes Balears, amb el codi de centre 07016815, que començarà la seva activitat amb els ensenyaments superiors de disseny autoritzats a l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears en les especialitats de: disseny de productes, disseny d'interiors, disseny gràfic i disseny de moda i el màster en Disseny responsable d'entorns turístics.

La unitat administrativa encarregada d'impulsar els projectes educatius relacionats amb els estudis superiors de Disseny és la Direcció General d'Universitats, Recerca i Ensenyaments Artístics Superiors.

L'Escola Superior de Disseny de les Illes Balears començarà l'activitat el curs 2024-2025, a les instal·lacions de l'edifici de l'antiga Escola d'Arts i Oficis de Palma, c/ Institut Balear, núm. 5. A mig i llarg termini està prevista la construcció de tres edificis per tal d'acollir els tres ensenyaments artístics superiors (música, disseny i art dramàtic), les parcel·les estan situades entre els carrers Alfons el Magnànim, Sant Francesc de Sales i Pere de Caffaro.

Segons l'article 32, de la Llei 1/2024, de 7 de juny, la direcció de l'Escola Superior de Disseny de les Illes Balears s'ha de proveir per concurs de mèrits entre els professors i professores funcionaris de carrera que imparteixin algun dels ensenyaments que té el centre i de conformitat amb els principis d'igualtat, publicitat, mèrit i capacitat.

Així i tot, i d'acord amb l'article 34. 3 d'aquesta mateixa Llei orgànica, com a centre de nova creació, de manera excepcional i abans de l'inici de les activitats lectives del curs 2024-2025, la Conselleria d'Educació i Universitats, oït el Consell de Centre, nomenarà amb caràcter extraordinari, per un període màxim de dos cursos, un funcionari o funcionaria docent com a director.

El director del centre, un cop informats el claustre i el consell de centre, si estan constituïts, proposarà el nomenament de les altres persones integrants de l'equip directiu.

ORDRE

Article 1 Inici de l'activitat docent

L'Escola Superior de Disseny de les Illes Balears, amb el codi de centre 07016815 i creat pel Decret 20/2024, de 17 de maig, començarà a desenvolupar l'activitat docent el curs 2024-2025.

Article 2 Objectiu

S'autoritza el centre perquè imparteixi els ensenyaments artístics superiors de Disseny tal i com regula el Decret 43/2013, de 6 de setembre, pel qual s'estableix a les Illes Balears el pla d'estudis dels ensenyaments artístics superiors conduents al títol superior de disseny de les especialitats de disseny gràfic, disseny d'interiors, disseny de moda i disseny de producte i se'n regula l'avaluació.

Article 3 Gestió econòmica

El nou centre tindrà l'autonomia de gestió econòmica que li correspon per poder exercir amb garanties les seves funcions, tal i com regula el punt 2. f) de l'article 26 de la Llei 1/2024, de 7 de juny per la qual regula els ensenyaments artístics superiors i estableix l'organització i les equivalències dels ensenyaments artístics professionals i el Reial decret 1614/2009, de 26 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments artístics superiors regulats per la llei orgànica 2/2006 de 3 de maig, d'educació, i ordena els ensenyaments artístics superiors des de la doble perspectiva de la seva integració al sistema educatiu i el plantejament global del conjunt dels ensenyaments artístics, dotant-los d'un espai propi i flexible d'acord amb els principis de l'Espai Europeu de l'Educació Superior (EEES).

Article 4 Nomenament del director

D'acord amb l'article 34.3 de la Llei 1/2024, com a centre de nova creació, i amb la finalitat de garantir-ne l'obertura i el funcionament, el director general d'Universitats, Recerca i Ensenyaments Artístics Superiors, oït el consell de Centre, si està constituït, ha de proposar al director general de Personal Docent i Centres Concertats el nomenament d'un funcionari docent com a titular de la direcció per un període màxim de dos cursos. El nomenament tindrà efectes des del dia 1 de juliol de 2024.

Posteriorment, el director del centre, un cop informats el claustre i el consell de centre, si estan constituïts, proposarà el nomenament dels altres membres de l'equip directiu.

Article 5 Configuració del centre

La configuració del centre serà la següent:

Codi de centre: 07016815

Denominació genèrica: Escola Superior de Disseny

Denominació específica: de les Illes Balears

Titular: Conselleria d'Educació i Universitats

Domicili: c. de l'Institut Balear, núm. 5

Municipi: Palma

CP: 07012

Ensenyaments autoritzats:

Estudis Superiors de Disseny en les especialitats de :

Disseny de productes

Disseny d'interiors

Disseny gràfic

Disseny de moda

Màster en disseny responsable d'entorns turístics

Segons les necessitats de la comunitat educativa i progressivament, s'autoritzaran estudis d'especialitats no regulades per la normativa estatal, en forma de titulació pròpia del centre.

També es podran impartir cursos de formació permanent, cursos de postgrau, cursos de perfeccionament i classes magistrals, sempre que la Direcció General d'Universitats, Recerca i Ensenyaments Artístics Superiors. i la Direcció general de Planificació i Gestió Educatives ho autoritzin.

Article 6 Posada en funcionament i organització

S'autoritza la Direcció General d'Universitats, Recerca  i Ensenyaments Artístics Superiors i a la Direcció General de Planificació i Gestió Educatives perquè dictin les resolucions necessàries i adoptin les mesures adequades que exigeix la posada en funcionament del nou centre.

 

Disposició final única Entrada en vigor

Aquesta Ordre comença a vigir l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, en data de la signatura electrònica (26 de juny de 2024)

El conseller d'Educació i Universitats Antoni Vera Alemany