Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 399901
Resolució de la Consellera executiva del Departament d’Economia i Serveis Generals del Consell Insular de Menorca núm. 2024/ESG/0000762, de data 05/06/2024 pel qual es fixen els períodes hàbils de caça i les vedes especials que s’estableixen per a la temporada 2024-2025 a l’illa de Menorca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Atès que l'article 27 de la Llei 6/2006, de 12 d'abril, balear de caça i pesca fluvial, modificada per la llei 3/2013, de 17 de juliol, preveu que el conseller competent en matèria de caça dictarà anualment una resolució d'aplicació de l'ordenació cinegètica general mitjançant la qual s'adaptaran els criteris generals a les particulars circumstàncies i al calendari anual;

Atès que l'article 70.17 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, reconeix que els Consells Insulars tenen competències pròpies en matèria de caça, regulació, vigilància i aprofitament dels recursos cinegètics;

Vist el Decret 106/2010, de 24 de setembre, sobre el traspàs als Consells insulars de les funcions i els serveis inherents a les competències pròpies d'aquestes institucions insulars que actualment exerceix l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de caça i de regulació, vigilància i aprofitament dels recursos cinegètics, com també de pesca fluvial;

Vist l'establert a l'article 65 de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, de Patrimoni natural i de la Biodiversitat i l'establert al Decret 71/2004, de 9 de Juliol, pel qual es declaren les espècies objecte de caça i pesca fluvial a les Illes Balears, i se n'estableixen les normes de protecció;

Vist l'establert a l'article 25 de la Llei 3/2023, de 17 de febrer, de Menorca Reserva de Biosfera, relatiu a la caça i pesca fluvial;

En compliment de la Directiva 2009/147/CE relativa a la conservació d'aus silvestres, s'han revisat els períodes hàbils de caça per tal de respectar els períodes de reproducció i migració prenupcial de les espècies cinegètiques.

Vist l'establert a l'article 12 del Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears.

Per la temporada 2024-2025, continua l'exclusió de l'aprofitament cinegètic de la tórtora salvatge (Streptopelia turtur), per garantir el compliment de la recomanació científica de "quota zero" de captures d'acord al Pla de maneig adaptatiu per a aquesta espècie, mentre la Comissió Europea mantingui aquesta mesura, iniciada el 2021 i amb un horitzó inicial de 3/4 anys en funció de l'avanç en el seguiment i avaluació de la resposta de la seva població.

En exercici de les competències atribuïdes per l'article 33 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, en relació amb el Decret de presidència núm. 227/2023 de 17 de novembre, d'extinció d'un departament i reestructuració de la resta de departaments (BOIB núm. 158 de 21 de novembre de 2023), i havent escoltat el Consell de Caça de Menorca, dict la següent:

 

RESOLUCIÓ

PRIMER. Aprovar les normes per les quals es fixen els períodes hàbils de caça i les vedes especials que s'estableixen per a la temporada 2024-2025 a l'illa de Menorca que es transcriuen a continuació:

PERÍODES HÀBILS DE CAÇA I LES VEDES ESPECIALS QUE S'ESTABLEIXEN PER A LA TEMPORADA 2024-2025 A L'ILLA DE MENORCA

Article 1. Caça menor

1.1 Normes generals

Són espècies caçables de caça menor a l'illa de Menorca per a la temporada de caça 2024-2025, de conformitat amb l'Annex I del Decret 71/2004, de 9 de juliol, pel qual es declaren les espècies objecte de caça i pesca fluvial a les Illes Balears, i se n'estableixen les normes de protecció, les següents:

 

a) conill (Oryctolagus cuniculus), llebre (Lepus granatensis), perdiu (Alectoris rufa), guàtlera (Coturnix coturnix), tudó (Columba palumbus), colom salvatge (Columba livia), cega (Scolopax rusticola), estornell comú (Sturnus vulgaris), tord (Turdus philomelos), tord cellard (Turdus iliacus), grívia (Turdus viscivorus), tord burell (Turdus pilaris); i les següents aus aquàtiques: coll-verd (Anas platyrhynchos), xiulador (Mareca penelope), coer (Anas acuta), cel·la rossa (Anas crecca), cel·la blanca (Spatula querquedula), cullerot (Spatula clypeata), griseta (Mareca strepera), moretó capvermell (Aythya ferina), moretó de plomall (Aythya fuligula), cegall (Gallinago gallinago) i fotja (Fulica atra). 

b) Pot ser abatuda en dies hàbils de caça i arma de foc, la gavina camagroga (Larus michahellis). Durant tot l'any es pot controlar amb autorització excepcional expedida pel servei de caça del Consell Insular de Menorca.

c) S'exclou l'aprofitament cinegètic de la tórtora salvatge (Streptopelia turtur) durant la temporada 2024-2025, en aplicació del Pla de maneig adaptatiu per a aquesta espècie.

d) La caça i captura d'espècies exòtiques introduïdes al medi natural o assilvestrades que no estiguin emparades per cap norma de rang superior, queda permesa en les èpoques i dies hàbils de caça, amb els procediments legalment autoritzats i homologats, i pot ser autoritzada, prèvia sol·licitud de la persona interessada, en altres dies o amb altres medis, pel conseller competent en matèria de caça i pesca fluvial del Consell Insular de Menorca.

e) Amb caràcter general, els dies hàbils dins el període de caça menor en general a Menorca, llevat d'especificació en contra, són: els dimarts, dijous, dissabtes, diumenges i els festius de caràcter nacional o autonòmic. Se n'exclouen les festes de caràcter local.

f) Està permès caçar a partir de mitja hora abans de la sortida del sol, fins al cap de mitja hora de la posta, d'acord amb l'horari local, llevat de les limitacions que estableix expressament aquesta Resolució.

g) En tot tipus de terrenys cinegètics, es prohibeix qualsevol modalitat de caça amb armes de foc a menys de 100 metres dels edificis habitables aïllats, nuclis urbans, rurals, edificis agraris o ramaders en ús, jardins, parcs públics, àrees recreatives, zones d'acampada i terrenys esportius, i de 25 metres de vies i camins d'ús públic.

1.2 Captures màximes diàries i altres limitacions

En els vedats privats acollits al Règim General s'estableixen les captures màximes per caçador i dia següents:

a) 20 tords, amb independència de la modalitat utilitzada.

b) 8 guàtleres

c) 4 cegues. Queda prohibida la caça a l'aguait de la cega en els seus passos.

d) 6 perdius.

e) 6 conills.

f) 6 anàtides, dividides en un màxim de 4 collverds i un màxim de 2 entre la resta d'espècies d'ànneres caçables.

g) No hi ha nombre màxim de captura per a la resta d'espècies cinegètiques.

h) En els vedats acollits al Règim Especial o Intensiu, les captures màximes diàries són les establertes en el Pla Tècnic corresponent.

1.3 Vedats de caça

a) Conill i llebre. La caça del conill i la llebre comença el 13 de juliol i acaba el 15 de desembre. Pel cas de la modalitat de la caça del conill amb cans, la temporada comença el 13 de juliol i acaba el 15 de desembre en els vedats de caça, i comença el 10 d'agost i acaba el 15 de desembre en els terrenys cinegètics d'aprofitament comú. Durant el període comprès entre l'obertura de la caça del conill fins a l'inici de la caça menor en general (13 de juliol a 27 de setembre), es pot caçar els dissabtes, els diumenges i els festius nacionals o autonòmics amb escopeta i/o cans, els dijous només amb cans. Del 13 de juliol a 27 de setembre, inclosa la mitja veda, en els vedats de caça es pot caçar els dimarts sense escopeta exclusivament amb cans de la raça autòctona "Ca de Conills de Menorca" que disposin d'aquesta certificació i es trobin inscrits al registre genealògic oficial corresponent.

b) Mitja veda. El període de mitja veda comença el 21 d'agost i acaba a 27 de setembre amb l'inici de la caça menor en general. Durant aquest període es poden caçar la guàtlera, el tudó, la llebre i el conill. El colom salvatge es podrà caçar a partir de l'1 de setembre fins el dia abans de l'obertura de la caça menor en general. Els dies de caça durant la mitja veda són els dissabtes, diumenges i festius nacionals o autonòmics amb escopeta i/o cans, i els dijous només amb cans.

c) Caça menor en general. Aquesta modalitat de caça, inclosa la de les aus aquàtiques comença el 28 de setembre fins el 31 de gener, llevat de la caça del conill, dels tords. Pel cas del conill, en base al punt 1.3.a) la caça comença el 13 de juliol i acaba el 15 de desembre menys la modalitat de la caça del conill amb cans en els terrenys cinegètics d'aprofitament comú, que comença el 10 d'agost i acaba el 15 de desembre. Pel cas dels tords, comença el 12 d'octubre fins el 31 de gener. Els dies de caça del tord amb escopeta són els dimarts, dissabtes diumenges i festius de caràcter nacional i autonòmic, i amb filats els dilluns, dimecres, divendres, dissabtes, diumenges i festius de caràcter nacional i autonòmic. El 17 de gener, festivitat de Sant Antoni, es considera hàbil per a la caça.

d) Els titulars dels vedats poden establir les limitacions que considerin, relatives a dies, dates o altres aspectes, i fer-les constar en l'autorització que expedeixen al caçador. L'incompliment d'aquestes condicions suposa caçar sense autorització.

 

​​​​​​​Article 2. Modalitats especials de caça

2.1 Caça amb perdigot.

2.1.A. Limitacions

a) Es permet la caça de la perdiu amb reclam mascle (perdigot) als vedats de caça i als terrenys d'aprofitament comú, si bé en aquests últims només es podrà caçar amb bagues.

b) Nombre màxim de peces per caçador i dia en vedats de caça: 4.

c) Horari de caça: el que figura al punt 1.1.f

d) Distància mínima entre el lloc de caça i els vedats limítrofs excepte acord entre vedats): 100 metres. En el cas de terrenys d'aprofitament comú també s'haurà de respectar la distància de 100 metres dels vedats limítrofs.

e) Es prohibeix caçar amb reclam de perdiu femella o amb artifici que el substitueixi, com també amb magnetòfons i reclams mecànics.

f) No es podrà treure el reclam en dia no hàbil, a terrenys cinegètics.

g) Es permet un únic reclam per cada caçador.

2.1.B. Bagues

a) A Menorca es permet la caça pel sistema tradicional de perdigot amb bagues a vedats i terrenys cinegètics d'aprofitament comú, sempre que es tingui l'autorització prèvia del titular del vedat, expressa i per escrit, per a aquesta pràctica cinegètica en aquest tipus de terrenys així com el permís del propietari del terreny pel cas dels terrenys cinegètics d'aprofitament comú o autorització de l'entitat que els gestioni, i permís especial per practicar aquesta modalitat, expedida pel Consell Insular de Menorca.

b) Es permet un únic reclam i tres bagues, de fins a quatre bagons per baga, per cada caçador, que han d'estar situats a una distància màxima de dos metres del reclam.

c) El caçador ha de vigilar permanentment l'artifici, i no pot dur escopeta ni tenir-la al lloc.

d) Les persones autoritzades en la modalitat de perdius amb bagues, hauran d'indicar al full de control, les captures totals que recolliran la suma dels exemplars sacrificats, els exemplars alliberats i els retinguts en viu fins el 28 de febrer. La no presentació d'aquesta documentació, la seva presentació fora de termini o incompleta en relació al destí dels exemplars capturats, podrà ser motiu de sanció i suposar la inhabilitació per aquesta modalitat durant la pròxima temporada.

2.1.C. Període i dies hàbils de caça

Des del 23 de desembre al 2 de febrer (6 setmanes). Els dies hàbils per la modalitat de caça amb perdigot i escopeta són els assenyalats al punt 1.1.e. Els dies hàbils per la modalitat amb perdigot i bagues del 23 de desembre al 19 de gener (4 primeres setmanes) es pot caçar tots els dies de la setmana excepte els dimecres i del 20 de gener al 2 de febrer (2 darreres setmanes) es pot caçar tots els dies de la setmana amb autorització expressa del titular del vedat.

2.2 Caça del tord amb filats

La caça del tord pel sistema tradicional de filats a coll, com a procediment selectiu i no massiu, s'autoritza a l'àmbit territorial de l'illa de Menorca.

2.2.A. Limitacions

És obligatori amollar immediatament qualsevol au capturada que no sigui una de les quatre espècies de tords permeses o l'estornell comú.

Una vegada acabada la campanya de caça amb filats, és obligatori presentar el document de control de captures correctament complimentat abans del 28 de febrer. La no presentació d'aquesta documentació, la seva presentació fora de termini o incompleta, podrà ser motiu de sanció i suposar la inhabilitació per aquesta modalitat durant la pròxima temporada.

Els filats de caça, podran estar als colls de caça amb un màxim de 2 dies d'antelació a l'inici de la caça d'aquesta modalitat, havent de ser retirats en un màxim de 2 dies després del tancament del període hàbil, i han de dur el precinte reglamentari.

Les canyes de subjecció dels filats han de tenir una longitud màxima de 7 m.

En els colls que es trobin en desús, s'hauran de retirar els elements disposats i restituir l'indret en les condicions naturals.

2.2.B Període i dies hàbils de caça

a) El període hàbil comença el 12 d'octubre fins al 31 de gener.

b) Els dies hàbils de caça del tord amb filats són: els dilluns, dimecres, divendres, dissabtes, diumenges i festius de caràcter nacional o autonòmic.

El document de captures per les modalitats de perdigot amb bagues i filats a coll, es considera com documentació preceptiva que el caçador ha de portar a sobre durant l'activitat cinegètica. Les captures s'han d'anotar al moment i al lloc on s'han produït.

Els punts de captura de tord amb filats a coll, s'hauran d'incloure en la cartografia presentada per l'aprovació o renovació del Pla Tècnic de Caça, si escau.

2.3 Caça de conills amb cans sense escopeta

En el cas dels vedats, es pot caçar amb un màxim de 12 cans per caçador i amb un total de 14 quan siguin 2 o més caçadors. Només es poden capturar 6 peces per caçador i dia. De manera excepcional el Consell Insular podrà augmentar el límit màxim de captures per sobre població de l'espècie.

En el cas dels terrenys cinegètics d'aprofitament comú, el nombre màxim de cans permès és de 8.

Amb la finalitat de promoure la raça autòctona de «ca de conill de Menorca», el nombre màxim de cans permès es podrà augmentar en dos més, sempre que es caci, almanco, amb dos cans d'aquesta raça.

El nombre de cans màxim establert no es pot superar en cap cas, fins i tot si no s'està practicant la caça, allà on és permesa.

Prèvia petició de la persona titular dels drets cinegètics i autorització del Servei de Caça es podrà allargar la modalitat de caça de conills amb cans sense escopeta fins al 12 de gener.

2.4 Caça de conills amb cans i escopetes

S'autoritza la formació de grups de caçadors per caçar conills, amb un màxim de 10 cans i 4 escopetes. Aquests no es poden ajuntar amb altres grups de caçadors i, com a màxim, es poden caçar 6 conills per grup i dia.

Amb la finalitat de promoure la raça autòctona de "Ca de Conills de Menorca", el nombre màxim de cans permès es podrà augmentar en dos més, sempre que es caci, almanco, amb dos cans d'aquesta raça.

Tant en les modalitats de caça indicades als punts 2.3 i 2.4, així com en la pràctica de qualsevol altra modalitat de caça amb ca, no es podrà realitzar amb "quissons" de menys de 3 mesos d'edat o amb altres sense la identificació i vacunació corresponents segons la normativa vigent.

2.5 Caça amb fura

2.5.A. Es permet la caça de conill amb fura en els vedats de caça sempre que es tingui l'autorització prèvia de la persona titular, expressa i escrita, per a aquesta pràctica cinegètica. És podrà autoritzar l'ús de la fura en tot tipus de terrenys amb la sol·licitud prèvia de la persona propietària o titular, en les excepcions previstes a la normativa. En qualsevol cas, qui utilitzi la fura haurà de disposar de la llicència C3.

2.5.B. Limitacions.

Els complements a la fura permesos són els cans i/o escopetes i les aus de falconeria, podent el titular del vedat limitar a una d'aquestes dues practiques la seva autorització. No es permet la utilització simultània de la fura i de les senderes o llaços, llevat que es tingui expressa autorització del Departament competent en matèria de caça del Consell Insular de Menorca.

2.5.C. Període i dies hàbils.

El període i dies hàbils de caça són els de la caça menor en general en els quals es permet la caça del conill.

Per la modalitat de fura i sendera, es requereix autorització excepcional del servei de caça del Consell Insular de Menorca. Una vegada acabada la campanya de caça amb fura i sendera, és obligatori presentar el document de control de captures correctament complimentat abans del 28 de febrer.

La no presentació d'aquesta documentació o la seva presentació fora de termini, podrà ser motiu de sanció i suposar la inhabilitació per aquesta modalitat durant la pròxima temporada.

2.6 Falconeria

2.6.A. Per practicar la falconeria s'ha de tenir la llicència preceptiva i la credencial de Falconeria expedida per l'Administració de la Comunitat Autònoma, en la qual consta l'espècie, el sexe i l'anella de les aus.

2.6.B. Entrenament

Durant tot l'any les aus es poden entrenar amb cimbell o amb l'amollada de peces en els vedats, amb l'autorització de la persona que en sigui titular, o en els terrenys de règim cinegètic comú amb l'autorització de la persona propietària. Serà obligatori que les aus de falconeria volin amb un transmissor que permeti la seva localització en tot moment.

2.6.C.- Període i dies hàbils

El període de caça és el de caça menor en general. Així mateix, el conill es pot caçar a partir del dia en què es permet la caça del conill amb cans i/o escopeta. Els dies hàbils de caça són dilluns, dimecres, divendres, dissabtes, diumenges i els festius de caràcter nacional o autonòmic. Se n'exclouen les festes de caràcter local.

2.7 Caça menor amb arc

Per a la pràctica d'aquesta modalitat de caça s'hauran de complir els següents requisits:

a) Estar en possessió de la targeta T2, o document equivalent d'altres països, en cas de caçadors estrangers.

b) Comptar amb l'autorització expressa expedida pel titular del vedat per a la pràctica d'aquesta modalitat.

c) S'usaran arcs recorbats i de politges amb potència superior a 40 lliures.

d) Fletxes de caça i puntes tipus d'impacte, de tall i d'arrossegada. Queden prohibides les puntes tipus ‘field' i d'arpó.

e) Els tipus de fletxes per a la caça al vol hauran de ser del tipus ‘flu flu.'

f) Cada fletxa i arc haurà d'anar identificada amb el DNI o passaport del caçador

No està permesa la caça amb arc en terrenys d'aprofitament comú.

2.8 Caça sembrada

2.8.1. Tindrà la consideració de caça sembrada l'amollada controlada de peces d'espècies cinegètiques provinents de granges, a terrenys cinegètics o a zones delimitades dins aquests, per a la finalitat de la seva caça de forma immediata en període hàbil de caça, amb ca de mostra i/o arma de foc, aus de falconeria, arc o altres modalitats adients. Es requereix obligatòriament, per l'alliberament destinat a la caça sembrada, certificat veterinari que acrediti l'origen i garanteixi l'estat sanitari dels exemplars.

2.8.2 Terrenys

a) La caça sembrada podrà ser practicada a vedats amb pla tècnic de règim general, especial i intensiu, d'acord amb les limitacions establertes al pla. Podrà practicar-se així mateix als camps d'ensinistrament de cans, amb les limitacions que estableixi l'autorització del camp.

b) Queda prohibida la caça sembrada a terrenys cinegètics d'aprofitament comú.

c) Per a la caça sembrada dins espais de rellevància ambiental (Espais naturals protegits o Xarxa Natura 2000), s'estarà al que prevegi el PORN, PRUG o pla de gestió corresponent.

2.8.3. Períodes hàbils

a) Vedats de règim general: el període hàbil serà el mateix que amb caràcter general, per a l'espècie en qüestió.

b) Vedats amb pla tècnic de règim especial: el període hàbil serà el mateix que amb caràcter general, per a l'espècie en qüestió, excepte dins els camps d'ensinistrament de cans que continguin.

c) Vedats de Règim Intensiu: el període hàbil serà l'establert en el pla tècnic de règim intensiu.

d) Camps d'ensinistrament de cans: el període hàbil serà el període hàbil, amb caràcter general, per a cada espècie, ampliat amb el termini que figuri en l'autorització del camp.

e) Els dies en què es realitzin proves i campionats de caça sobre caça sembrada autoritzats d'acord amb el que preveu l'article 6 d'aquesta resolució, tindran la consideració d'hàbils per a la modalitat quan es desenvolupin dins vedats de caça o camps d'ensinistrament de cans autoritzats.

Article 3. Prohibicions per raó de la localitat

3.1.- Queda prohibida per raó de localització la pràctica de l'activitat cinegètica en qualsevol modalitat a illots, penya-segats costaners, zones humides, sistemes dunars i altres béns de domini públic marítim terrestre, penya-segats interiors, fons de barrancs i en l'àmbit dels elements protegits com a patrimoni històric. En tota classe de terrenys cinegètics, es prohibeix qualsevol modalitat de caça amb arma de foc a menys de 50 metres dels referits espais, excepte amb autorització expressa per Resolució del Departament competent en matèria de caça del Consell Insular de Menorca.

3.2.- En qualsevol cas, per practicar la caça a la resta d'espais de rellevància ambiental (Espais naturals protegits i Xarxa Natura 2000) s'ha d'estar a allò que disposin els corresponents PORN, PRUG o pla de gestió corresponent i a la Llei 5/2005, de conservació dels espais naturals de rellevància ambiental (LECO).​​​​​​​

Article 4. Control de poblacions

El Departament competent en matèria de caça del Consell Insular de Menorca a petició dels interessats, pot autoritzar de forma excepcional, motivada i per causes justificades mitjançant resolució del Conseller executiu, la captura d'espècies pròpies de les Illes Balears, distintes i/o en condicions diferents a les indicades en aquesta resolució o normativa vigent en matèria de caça, amb excepció de les espècies catalogades a nivell autonòmic o estatal que correspon a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

En les zones amb presència d'espècies protegides, especialment aquelles incloses en la categoria d'amenaçades (en perill d'extinció o vulnerables), no es podrà portar a terme aquest control durant l'època de nidificació d'aquestes espècies, tot respectant les distàncies mínimes recomanades de tranquil·litat al voltant dels nius i/o dormidors, a no ser que, per causes justificades i sota els controls i condicions que s'estableixin, així ho consideri el Servei de Caça.

La sol·licitud d'autorització excepcional per al control d'espècies, s'haurà de presentar mitjançant model oficial facilitat per el Consell Insular de Menorca.

Article 5. Ensinistrament de cans

El conseller competent en matèria de caça del Consell Insular de Menorca podrà autoritzar camps d'ensinistrament de cans d'un màxim de 8 ha de superfície, en vedats de més de 300 ha i, sense aquest mínim de superfície, en els vedats de societats de caçadors i clubs esportius, per fer activitats i pràctiques esportives de caça.

5.1 Els camps d'ensinistrament de cans hauran de senyalitzar-se perimetralment cada 50 metres, amb les plaques identificatives que figuren a l'annex II, col·locades mirant a l'exterior, i essent visible des d'un senyal sempre la següent. Per a camps per a ca eivissenc que funcionin abans de l'1 de juny, podrà exigir-se el tancament total o parcial, si concorren circumstàncies fonamentades que així ho aconsellin.

5.2 Els camps d'ensinistrament de cans hauran d'estar tancats quan estiguin dedicats a cans de mostra. Quan estiguin dedicats a cans de races a la carrera o de rastre, hauran d'estar tancats fins a una altura d'1,75m. A partir de dia 1 de juny i fins el tancament de la temporada de caça menor, no serà necessari el tancament del camp.

5.3 S'autoritzen 500 peces anuals per camp, entre perdiu, guàtlera o conill, totes provinents de cria en captivitat i amb la corresponent guia sanitària. Hauran de notificar-se les espècies, dates i quantitats de cada amollada al Consell Insular de Menorca, cada tres mesos. Aquestes peces no computaran a efectes d'amollades al vedat segons Pla Tècnic.

5.4 L'autorització dels camps d'ensinistrament estarà vigent mentre ho estigui el Pla Tècnic del vedat, en el cas que aquest sigui necessari per no estar adherit al regim general, i està condicionada al pagament de la taxa corresponent.

5.5 En temps de veda, i durant el recorregut a l'interior de terrenys cinegètics per accedit al camp d'ensinistrament, els cans hauran de circular fermats.

5.6 El mal ús d'un camp d'ensinistrament de cans de caça podrà donar lloc a l'anul·lació de l'autorització del mateix i, d'acord amb el que preveu l'article 74.10 de la Llei 3/2013 de 17 de juliol, de modificació de la Llei 6/2006, Balear de Caça i Pesca Fluvial, i modificada per la Llei 6/2007, de 27 de desembre, de mesures tributàries i economicoadministratives, quan es perjudiqui la correcta ordenació del recurs cinegètic d'un vedat, multa d'entre 451 i 1200 €, i accessòriament, la suspensió temporal de la caça o l'anul·lació del vedat.

5.7 La delimitació dels camps d'ensinistrament, s'haurà d'incloure en la cartografia presentada per l'aprovació o renovació del Pla Tècnic de Caça.

5.8 El conseller competent en matèria de caça del Consell Insular de Menorca podrà autoritzar, de forma justificada, camps d'ensinistrament en altres terrenys cinegètics de superfície diferent, sotmesos a condicions diferenciades de les establertes en els apartats anteriors, en funció dels objectius i de les característiques específiques que tinguin, sempre que estiguin dedicats a alguna de les següents activitats: foment de races de cans de caça pròpies de les Illes Balears, foment de modalitats de caça, competicions oficials, preparació d'aquestes competicions o activitats formatives.

Article 6. Proves i campionats de caça

6.1 El Departament competent en matèria de caça del Consell Insular de Menorca podrà autoritzar durant tot l'any, a terrenys cinegètics i camps d'ensinistrament de cans, al corrent de pagament, proves i campionats de caça, avalats i controlats per la federació corresponent, en les condicions que consideri oportunes. Concurrentment, haurà de disposar-se de l'autorització de les autoritats competents en matèria de camps de tir en els casos de modalitats pròpiament de l'àmbit del tir (recorreguts de caça i tir al plat). Als terrenys inhàbils, es podran autoritzar proves i campionats en modalitats sense arma de foc amb l'autorització expressa del titular dels terrenys.

6.2 Atesa la naturalesa i circumstàncies de les proves i campionats de caça que s'autoritzin, hi podran participar caçadors de les Illes Balears proveïts de la corresponent llicència federativa i de la llicència de caça de la seva illa de residència, que es considerarà vàlida a Menorca per aquestes proves i campionats.

Article 7. Amollada d'espècies cinegètiques per repoblació

Les repoblacions i les amollades d'espècies cinegètiques autòctones que queden autoritzades als vedats que s'acullin al règim general són les següents: amollades per a caça, en total per temporada cinegètica i per espècie fins un màxim de 0,7 peces per hectàrea de superfície del vedat, així com amollades per a cria en els mesos de febrer i març per raó de fins a 0,4 peces per hectàrea.

En els vedats acollits al règim intensiu o especial per a la repoblacions d'espècies cinegètiques, mitjançant l'alliberament durant el període inhàbil de caça i amb motiu de millorar els efectius reproductors de l'espècie objectiu, s'haurà de disposar d'un pla de repoblació i alliberaments previst en el pla tècnic de caça corresponent. En cas contrari s'haurà de presentar un informe de viabilitat amb la justificació de la necessitat de repoblació, causes del declivi poblacional, protocols a seguir, localització, període i mesures per assegurar l'èxit de la repoblació.

Es requerirà de forma obligatòria per l'alliberament destinat a la cria i la repoblació, certificat veterinari que acrediti l'origen i garanteixi l'estat sanitari dels exemplars.

Les peces amollades per a repoblació i per a la caça sembrada d'espècies cinegètiques autòctones s'hauran de comunicar a la memòria anual de captures.

Article 8. Cartutxos

a) Es prohibeixen les escopetes semiautomàtiques o automàtiques el carregador de les quals pugui contenir més de dos cartutxos.

b) El caçador està obligat, a recollir les beines dels cartutxos utilitzats durant la caça, tot seguit d'haver disparat.

c) Queda terminantment prohibit l'ús en la caça de cartutxeria destinada al control de la processionària.

Article 9. Llocs fixos de caça de tords

Es considera un lloc fix de caça aquell des d'on el mateix caçador fa més de 10 tirs seguits, o en què roman a l'espera més de 15 minuts. Aquests punts no poden estar situats a menys de 100 m. dels habitatges o llocs de colls per a la caça de tords amb filats.

Article 10. Memòria de captures

Les disposicions d'aquesta Resolució s'apliquen amb caràcter general a tots els vedats. El termini per lliurar l'estadística de captures és fins dia 28 de febrer per part de tots els vedats, encara que no s'hi realitzi activitat cinegètica o no haver fet captures, indicant aquesta situació.

Article 11. Documentació per a l'exercici de la caça

Durant l'exercici de la caça, els caçadors hauran de portar la documentació preceptiva per a l'exercici de la caça exigida per la Llei 6/2006, Balear de Caça i Pesca Fluvial i la Llei 3/2013 de 17 de juliol, que la modifica.

Atès que la llicència de caça és una llicència balear, expedida de forma insular, seran vàlides a l'illa de Menorca les expedides per altres consells insulars per als seus respectius residents, i viceversa.

A més, si practiquen la caça dins un vedat privat, els caçadors han de dur una autorització escrita del titular del vedat corresponent. Aquest document, en què els titulars autoritzen la caça dins el seu vedat, ha de contenir com a mínim les dades que figuren en el model que s'estableix a l'annex I d'aquesta Resolució. Les societats de caçadors podran substituir el suport de l'autorització mitjançant carnets o altres formats que s'hagin donat als seus socis, sempre que prèviament notifiquin al Consell insular de Menorca una llista completa dels vedats on practicaran la caça.

Els propietaris són igualment obligats a complir la normativa aplicable en matèria de registre, identificació i vacunació dels cans.

 

​​​​​​​Article 12. Cessió de peces de caça

En cas de cessió de peces de caça entre caçadors serà necessari portar un document que acrediti la cessió, en que constin al manco les següents dades: nom, llinatges i DNI de les persones interessades, data, l'espècie i nombre de peces que es cedeixen. Aquest document únicament serà vàlid acabada l'acció de caça, atès que durant aquesta, cada caçador podrà portar únicament les seves peces.

Article 13. Recompte de cegues

El Departament competent en matèria de caça, a petició dels interessats mitjançant registre, podrà autoritzar el recompte de cegues sense escopeta (sense mort) amb ca de mostra del 11 de gener fins el 31 de gener, durant els dies no hàbils de caça. El permís que s'expedeixi a aquest efecte estarà supeditat a l'autorització del titular del vedat per portar a terme aquesta activitat.

Les dades obtingudes del recompte s'hauran de comunicar al Servei de Caça del Consell Insular de Menorca, abans del dia 01 de febrer. Amb les dades aportades, es podrà sol·licitar una prorroga de les autoritzacions fins el 16 de febrer.

El fet de no aportar les dades abans de la data indicada, implicarà la no autorització per a la propera temporada.

Article 14. Plans Marc d'ordenació de la caça als terrenys cinegètics d'aprofitament comú (lliures)

a) S'estableixen els plans marc a l'àmbit territorial de l'illa de Menorca.

b) Els ajuntaments que es vulguin acollir al Pla Marc ho hauran de notificar de forma fefaent al Consell insular de Menorca. Els ajuntaments i les societats de locals de caçadors poden gestionar cinegèticament terrenys del seu àmbit d'actuació per al seu aprofitament comú mitjançant un pla tècnic, i en absencia d'aquest o havent caducat, els vedats queden acollits al règim general.

c) La cartografia dels terrenys lliures de cada àmbit municipal sobre la que s'estableix el Pla Marc serà generada i actualitzada d'ofici per part de l'administració competent en matèria de caça, i comunicada als ajuntaments. El Consell Insular de Menorca podrà excloure les zones inhàbils que es considerin oportunes per raons de seguretat o coherència d'ordenació i aprofitament cinegètic. Aquesta informació tindrà caràcter públic.

d) El contingut del Pla Marc, d'acord amb el que figura a l'annex III, és:

  1. espècies cinegètiques
  2. calendari de caça
  3. dies hàbils
  4. limitacions horàries si escau
  5. límit màxim de captures
  6. modalitats de caça

e) Estan autoritzats a exercir la caça dins els terrenys gestionats d'aprofitament comú adscrits a un Pla Marc, els caçadors que comptin amb la documentació que habilita a la caça en vigor.

f) El Consell Insular de Menorca exercirà la tasca de vigilància de l'activitat cinegètica, gestió i seguiment administratiu i d'aplicació del Pla. Tot i això, podrà cedir la gestió cinegètica dels terrenys a l'ajuntament o a la societat de caçadors local amb consentiment de l'ajuntament, prèvia petició.

En tot cas, les entitats que gestionin aquests terrenys hauran de tenir un pla tècnic corresponent i en absencia d'aquest o havent caducat queden acollits al règim general. Les actuacions de gestió que es desenvolupin sobre el territori, com ara repoblacions, col·locació de gàbies trampa per al control d'espècies, col·locació d'abeuradors i menjadors entre altres, hauran de comptar, a més d'amb les autoritzacions que s'escaiguin, amb el permís exprés del propietari del terreny.

g) La vigència dels Plans Marc és d'un únic període anual hàbil.

Article 15. Refugis de fauna

a) Els refugis de fauna tenen la condició de terrenys no cinegètics, queden sostrets a l'aprofitament cinegètic i es troben regulats per la llei balear de caça i el Decret 72/2004, de 16 de juliol, pel qual es regulen els Plans Tècnics de Caça i els refugis de caça a les Illes Balears.

b) La declaració es podrà fer d'ofici, a iniciativa de l'administració competent en matèria de caça, o a instància de l'administració competent en protecció d'espècies, de l'administració competent en matèria educativa, d'entitats científiques legalment constituïdes, d'organitzacions no governamentals amb finalitat cinegètica científica, mediambiental o educativa, dels ajuntaments o de la propietat. En tots els casos serà necessària la conformitat expressa de la propietat, excepte quan es tramiti d'ofici per part de l'administració per raons de conservació de la fauna, que hauran de quedar degudament acreditades a l'expedient.

c) Els refugis de fauna hauran de senyalitzar-se perimetralment, amb les plaques identificatives, col·locades mirant a l'exterior, i en les condicions que figuren a l'annex II.​​​​​​​

Article 16. Infraccions

Les infraccions a tot el que disposa aquesta resolució s'han de sancionar de conformitat amb el que exigeix la legislació vigent.

​​​​​​​Disposició addicional primera.

Control de la processionària amb escopeta.

1. Entre el 15 de novembre i el 31 de gener, dins els terrenys cinegètics, podrà disparar-se a les bosses de processionària amb escopeta, per al control d'aquesta, els dies hàbils de caça.

2. Entre l'1 i el 28 de febrer dins els vedats que ho hagin notificat amb antelació al Consell Insular de Menorca amb indicació del dia, hora, localització exacta de l'actuació i persona responsable de l'ús de l'arma de foc, podrà procedir-se al mateix control.

3. En els terrenys cinegètics que se trobin inclosos dins espais naturals protegits, el control previst en els punts 1 i 2 d'aquesta disposició queda condicionat a l'autorització de l'organisme competent en matèria d'espais naturals protegits, si s'escau.

4. Fora del termini establert en els punts precedents, dins vedats, serà preceptiva l'autorització del Director Insular de l'Administració General de l'Estat a Menorca.

5. En altres tipus de terrenys, durant tot l'any, serà preceptiva l'autorització del Director Insular de l'Administració General de l'Estat a Menorca en zones forestals, i en zones urbanes també la de la Policia Local.

6. Es prohibeix el control de processionària amb arma de foc a les zones humides, sense autorització expressa.

Disposició addicional segona.

En allò que no regula aquesta resolució, s'hi aplica el que disposa la Llei 6/2006, Balear de Caça i Pesca Fluvial, la Llei 3/2013 de 17 de juliol, de modificació de la Llei 6/2006, Balear de Caça i Pesca Fluvial, i modificada per la Llei 6/2007, de 27 de desembre, de mesures tributàries i economicoadministratives així com també al referit a caça de la Llei 42/2007 de Patrimoni Natural i Biodiversitat, i la legislació que la desplega.

Disposició final

Aquesta resolució entrarà en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, en qualitat de resolució anual de Vedes de Menorca.

 

ANNEX I AUTORITZACIÓ PER CAÇAR A VEDAT PRIVAT

A- Número de vedat

B- Nom del vedat

C- Nom del titular del vedat

D- Número de DNI del titular de vedat

E- Nom del caçador autoritzat

F- Número del DNI del caçador autoritzat

G- Dates a les que s'autoritza caçar.

H- Espècies cinegètiques les quals s'autoritza caçar

I- Número de peces per espècie i dia (com a màxim l'establert per a cada espècie a la Resolució)

J- Signatura del titular del vedat, i segell en el cas que la titularitat correspongui a una societat.

K- Lloc i data de l'autorització.

Els apartats G,H,I es poden omplir cada un d'ells amb el concepte general: ‘segons Resolució'

 

​​​​​​​ANNEX II PLAQUETES DE SENYALITZACIÓ DE CAMP D'ENSINISTRAMENT DE CANS

Material: qualsevol que garanteixi l'adequada conservació i que sigui rígid.

Dimensió: 30 x 20 cm. com a mínim.

Distància: Cada 50 metres en tot el perímetre.

Altura des del terra: entre 1,50 m. i 2,50 m.

Colors: lletres negres sobre fons blanc.

Inscripció: ‘camp d'ensinistrament de cans'.

PLAQUES DE SENYALITZACIÓ DE REFUGIS DE FAUNA

Material: qualsevol que garanteixi l'adequada conservació i que sigui rígid.

Altura des del terra: entre 1,50 m. i 2,50 m.

Tipologia plaques: 

1r Ordre: Lletres negres sobre fons blanc.

50 x 33 cm. Col·locades a les vies d'accés del terreny al seu perímetre extern.

Inscripció: ‘REFUGI DE FAUNA'.

2n Ordre: 30 x 20 cm. Dividides diagonalment amb color vermell a la part inferior i blanc en la superior.

Situades entre les senyals de 1r ordre cada 100 metres entre elles.

 

ANNEX III PLANS MARC D'ORDENACIÓ DE LA CAÇA EN TERRENYS CINEGÈTICS D'APROFITAMENT COMÚ (LLIURES)

ESPÈCIE

MODALITATS

PERÍODES

DIES HÀBILS*

MÀXIM CAPTURES

CONILL

AGUAIT (escopeta)

FALCONERIA

CA DE CONILLS (màxim 8 cans)

13/07-15/12

13/07-15/12

10/08-15/12

DS, DG//DM, DJ, DS, DG

DL, DC, DV, DS, DG

DJ,DS,DG//DM,DJ,DS,DG

3

LLEBRE

AGUAIT (escopeta)

FALCONERIA

CA DE CONILLS (màxim 8 cans)

13/07-15/12

13/07-15/12

10/08-15/12

DS, DG//DM, DJ, DS, DG

DL, DC, DV, DS, DG

DJ,DS,DG//DM,DJ,DS,DG

 

FURA

AUTORITZADA AMB PERMÍS ESPECIAL PER DANYS A L'AGRICULTURA

PERDIU

ESCOPETA I/O CA (AL VOL)

FALCONERIA

AMB RECLAM I BAGUES

28/09-31/01

28/09-31/01

23/12-02/02

DM, DJ, DS, DG

DL, DC, DV, DS, DG

DM, DJ, DS, DG

2

GUÀTLERA

ESCOPETA/

ESCOPETA I/O CA

FALCONERIA

 

21/08-31/01

21/08-31/01

 

DS, DG//DM, DJ, DS, DG

DL,DC, DV, DS, DG

8

CEGA

ESCOPETA/

ESCOPETA I/O CA

FALCONERIA

 

28/09-31/01

28/09-31/01

DM, DJ, DS, DG

DL, DC, DV, DS, DG

1

TUDÓ

ESCOPETA/

ESCOPETA I/O CA

FALCONERIA

 

28/09-31/01

28/09-31/01

DS, DG//DM, DJ, DS, DG

DL, DC, DV, DS, DG

 

COLOM SALVATGE

ESCOPETA/

ESCOPETA I/O CA

FALCONERIA

 

28/09-31/01

28/09-31/01

 

DS, DG // DM, DJ, DS, DG

DL, DC, DV, DS, DG

 

TORDS

FALCONERIA

AMB FILATS

12/10-31/01

12/10-31/01

DL, DC, DV, DS, DG

DL, DC, DV, DS, DG

8

AQUÀTIQUES

ESCOPETA/

ESCOPETA I/O CA

FALCONERIA

28/09-31/01

28/09-31/01

DM, DJ, DS, DG

DL,DC, DV, DS, DG

4 collverds + 2 entre altres ànneres caçables

CEGALL

ESCOPETA/

ESCOPETA I/O CA

FALCONERIA

28/09-31/01

28/09-31/01

DM, DJ, DS, DG

DL, DC, DV, DS, DG

 

ESTORNELL

FALCONERIA

12/10-31/01

DL,DC, DV, DS,DG

 

* // separa els dies hàbils permesos entre la mitja veda i la resta de temporada

DL ............. Dilluns

DM ............ Dimarts

DC ……..... Dimecres

DJ .............. Dijous

DV ………. Divendres

DS ............. Dissabte

DG ............. Diumenge

SEGON. Publicar, d'acord amb l'establert a l'article 27.3 de la Llei 6/2006, de 12 d'abril, balear de caça i pesca fluvial, aquesta resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Maó, en la data de la signatura electrònica (4 de juny de 2024)

La consellera executiva d'Economia i Serveis Generals Maria Antonia Taltavull Fernández