Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE LA MAR I DEL CICLE DE L'AIGUA

Núm. 398676
Resolució del conseller de la Mar i del Cicle de l’Aigua per la qual es crea la Mesa Nàutica de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. L'article 30.22 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, recull la competència exclusiva de la Comunitat Autònoma en matèria d'activitats recreatives en aigües interiors.

En l'apartat 8 d'aquest mateix article de l'Estatut d'autonomia es recull, entre d'altres, la competència exclusiva de la Comunitat Autònoma sobre règim d'aigües i aprofitaments hidràulics, ordenació i concessió de recursos, i aprofitaments hidràulics.

2. En virtut d'aquesta disposició, mitjançant el Reial decret 115/1995, de 27 de gener, es van transferir a les Illes Balears les competències en matèria d'aigües, que es van assumir mitjançant el Decret 29/1995, de 23 de març.

3. En virtut de l'article 32.17 de l'Estatut d'autonomia, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, entre d'altres, la funció executiva en la gestió del domini públic maritimoterrestre; l'execució d'obres i actuacions en el litoral que no siguin d'interès general; la policia administrativa a la zona de domini públic maritimoterrestre, i les concessions i els amarraments.

4. Mitjançant el Reial decret 994/2022, de 29 de novembre, es van traspassar les funcions i els serveis de l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'ordenació i gestió del litoral.

5. El Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, atribueix a la Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua, entre d'altres, les competències següents:

a) Direcció General de Costes i Litoral: ordenació, protecció i qualitat ambiental del litoral; actuacions en domini públic maritimoterrestre; autoritzacions i control dels abocaments de terra a la mar; intervencions mediambientals en relació amb les aigües costaneres; autoritzacions i control dels usos de temporada a les platges i al mar territorial, i autoritzacions d'activitats en què concorrin circumstàncies especials d'intensitat, perillositat o rendibilitat.

b) Direcció General de Recursos Hídrics: planificació hidrològica; infraestructures hidràuliques; domini públic hidràulic i règim jurídic de l'aigua, i subministrament d'aigua i sanejament d'aigües residuals.

c) Direcció General de Ports i Transport Marítim: intervenció administrativa en matèria de navegació i titulacions nauticoesportives i en matèries de les seves competències; infraestructures portuàries de competència autonòmica i gestió del domini públic portuari, i facultats i competències que estableix la normativa vigent en matèria de ports de les Illes Balears.

6. Tenint en compte aquestes competències del Govern de les Illes Balears en matèria nàutica, es considera bàsic fer el seguiment d'aquesta matèria en aspectes relacionats tant amb l'arrendament nàutic d'embarcacions i vaixells d'esbarjo, les escoles nàutiques d'esbarjo, les escoles esportives nàutiques, les titulacions nàutiques, els centres lucratius d'activitats nàutiques de piragüisme, els fondeigs, les boies, els amarraments, els abocaments i la regulació normativa d'aquestes matèries, com en totes aquelles qüestions que, en aquest àmbit, es considerin oportunes.

7. En aquest sentit, per poder disposar d'un òrgan adequat d'assessorament i consulta, resulta convenient crear la Mesa Nàutica de les Illes Balears.

Fonaments de dret

1. La Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears.

2. El Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Crear la Mesa Nàutica de les Illes Balears com a òrgan de consulta, debat i assessorament en aquesta matèria, a la qual correspon, sense perjudici de les competències atribuïdes a altres òrgans, debatre, assessorar, aconsellar i fer recomanacions al Govern de les Illes Balears en relació amb la matèria de la qual es tracta.

2. Disposar que la Mesa estarà integrada pels membres següents:

— President/a: el conseller / la consellera competent en matèria de nàutica

— Vicepresident/a: el director general / la directora general competent en matèria nàutica

Vocals:

— El gerent de Ports IB

— Un representant de la conselleria competent en matèria de costes

— Un representant de la conselleria competent en matèria de recursos hídrics

— Un representant de la conselleria competent en matèria de medi natural

— Un representant de la conselleria competent en matèria de pesca

— Un representant de cadascun dels consells insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera

— Un representant de la Direcció General de la Marina Mercant

— Un representant de l'Autoritat Portuària de Balears

— Un representant de la Federació d'Associacions i Activitats Nàutiques per a Temes Ambientals (FANMED)

— Un representant de l'Associació d'Instal·lacions Nauticoesportives de Balears (ANADE)

— Un representant de l'Associació de Clubs Nàutics de Balears (ACNB)

— Un representant de l'Associació Patronal d'Empresaris d'Activitats Marítimes de Balears (APEAM)

— Un representant de l'Associació Menorquina d'Empreses Nàutiques (ASNEM).

— Un representant de l'Associació Pescadors Illes Balears (APIB)

— Un representant del Balearic Marine Clúster (BMC)

— Un representant de Ports Esportius de Balears Associats (PDBA)

— Un representant de l'Associació de Navegants del Mediterrani (ADN)

— Un representant de l'Associació d'Empreses Nàutiques de les Illes Balears (AENIB)

— Un representant del Centre Integrat de Formació Professional Nauticopesquera

— Un representant del Centre Integrat de Formació Professional L'Embat

— Un representant del Centre Integrat de Formació Professional Centre de la Mar, de Menorca

— Un representant de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA)

— Un representant del Sistema d'Observació i Predicció Costanera de les Illes Balears (SOCIB)

— Un representant de l'Institut Nacional d'Oceanografia (INO)

— Un representant de l'Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET)

En cas d'absència del president / de la presidenta, les seves funcions ha d'exercirles el vicepresident / la vicepresidenta.

Es poden constituir altres comissions tècniques de les matèries que es requereixin, que poden comptar amb la intervenció i el suport dels tècnics assessors que es considerin adequats.

El president / La presidenta pot convocar a les reunions, amb veu però sense vot, les persones que, pels seus coneixements, per la seva experiència o per les seves activitats professionals, puguin contribuir a millorar el desenvolupament dels treballs de la Mesa.

El president / La presidenta ha de nomenar el secretari de la Mesa d'entre funcionaris de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de la Mar i del Cicle de l'Aigua, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (18 de juny de 2024)

El conseller de la Mar i del Cicle de l'Aigua Juan Manuel Lafuente Mir