Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT, MEDI RURAL I ESPORTS

Núm. 398327
Resolució del Conseller executiu del Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports del Consell de Mallorca, de data 17 de juny de 2024, relativa a la declaració d’emergència cinegètica de l’illa de Mallorca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. D'acord amb l'informe de camp sobre l'evolució de la població de tudons i coloms i els danys agrícoles i altres riscs associats emès per l'agent de Medi Ambient 90696, de data 3 de juny de 2024.

2. Tenint en compte l'informe fotogràfic de l'Informe de camp sobre l'evolució de la població de tudons i coloms i els danys agrícoles i altres riscs associats, de data 3 de juny de 2024.

3. En concordança amb allò recollit a l' Informe tècnic per a la declaració d'emergència cinegètica temporal d'espècies cinegètiques a Mallorca: tudó (Columba palumbus) i colom (Columba livia) de data 4 de juny 7 de 2024.

4. S'han registrat múltiples sol·licituds per danys a conseqüència de les espècies esmentades els darrers mesos. Entre elles, tant de la FELIB com d'AENA per seriosos danys.

5. La situació d'emergència cinegètica va ser posada en coneixement del Consell de Caça de Mallorca el 6 de maig de 2024 que la va aprovar per unanimitat.

De tota aquesta informació queda palès l'existència d'una situació, a l'illa de Mallorca, d'emergència cinegètica, a conseqüència dels danys provocats pel tudó (Columba palumbus) i colom (Columba livia)

Fonaments de dret

1. Llei Orgànica 1/2007, de 1 de març, per la qual s'aprova l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears. (BOE núm. 52, d'1 de març de 2007).

2. Decret 106/2010, de 24 de setembre, sobre el traspàs als consells insulars de les funcions i els serveis inherents a les competències pròpies d'aquestes institucions insulars que actualment exerceix l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de caça i de regulació, vigilància i aprofitament dels recursos cinegètics, com també de pesca fluvial. (BOIB núm. 142, de 30 de setembre de 2010).

3. Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars (BOIB núm. 88, de 7 de juliol de 2022).

4. Reglament Orgànic del Consell de Mallorca (BOIB núm. 89, de 19 de juliol de 2018).

5. Decret de Presidència del Consell de Mallorca pel qual es creen els departaments que n'han d'estructurar el Govern de 10 de juliol de 2023 (BOIB núm. 95, de 11.07.2023).

6. Llei 6/2006, de 12 d'abril, balear de caça i pesca fluvial (BOIB núm. 61, de 27 d'abril de 2006).

7. Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears (BOIB Núm. 71 de 28 de maig de 2024)

8. Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 03 d'abril de 2003).

9. Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. (BOE núm. 236, de 2 d'octubre de 2015).

10. Decret de Presidència del Consell de Mallorca pel qual es creen les direccions insulars i les secretaries tècniques en què s'han d'estructurar els departaments de (BOIB núm. 97, de 13 de juliol de 2023).

11. Decret de Presidència pel qual s'estableixen les competències dels departaments del Consell Insular de Mallorca (BOIB núm. 106 de 29 de juliol de 2023).

Vists els antecedents i fonaments de dret

RESOLC

Primer. Declarar l'Illa de Mallorca com a zona d'emergència cinegètica temporal arran dels danys, perjudicis i riscos causats pel tudó (Columba palumbus) i colom (Columba livia).

Segon. Autoritzar aquest control als vedats de caça i als terrenys lliures acollits a pla marc.

Tercer. Adoptar les següents mesures de control d'aquestes dues espècies als vedats de l'illa de Mallorca

1. Període temporal de la declaració d'emergència cinegètica temporal:

  • Tudó: del 4 al 21 d'agost de 2024.
  • Colom: del 4 al 31 d'agost de 2024.

2. Dies autoritzats i terrenys per desenvolupar el control poblacional mitjançant caça durant el període declarat d'emergència cinegètica temporal:

a. Vedats

  • Tudó: dies 4, 8, 11, 15 i 18 d'agost de 2024
  • Colom: dies 4, 8, 11, 15, 18, 22, 25 i 29 d'agost de 2024

b. Terrenys lliures acollits al pla marc:

  • Colom: dies 22 i 29 d'agost de 2024.

3. Mesures autoritzades pel control dels tudons i coloms: caça amb escopeta o amb escopeta i ca.

S'hauran de respectar totes les limitacions i previsions establertes en la normativa vigent en matèria de caça, com ara horaris de caça, zones de seguretat, documentació necessària per caçar i qualsevol altres exigibles amb caràcter general.

Els caçadors que duguin a terme el control als vedats hauran de portar, amb l'altre documentació preceptiva, autorització expressa del titular del vedat que els autoritzi a fer aquesta acció d'acord amb la declaració d'emergència cinegètica.

Els caçadors que duguin a terme el control a terreny lliure estan obligats a portar, en el moment de l'acció cinegètica, el document de memòria de control degudament emplenat, al dia.

4. S' haurà d'emplenar un resum de captures, el qual s'haurà de registrar davant el Consell de Mallorca, per part dels titulars cinegètics en cas de captures en vedats i, en cas de captures en terrenys lliures, per part del caçador, abans del 15 de setembre de 2024.

Quart. Aprovar els models de document de resum de captures corresponent a l'emergència cinegètica temporal per al control poblacional del tudó (Columba palumbus) i colom (Columba livia) 2024 que s'adjunten com a annex a la present resolució.

En cas de dur a terme el control en vedats el caçador que ho dugui a terme haurà de comunicar les captures al titular d'aquest. En els casos que el caçador dugui a terme el control a terreny lliure, haurà de portar damunt el control degudament complimentat

Quint. Donar audiència als titulars dels terrenys afectats a través de la publicació d'aquesta Resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears i el Tauler d'anuncis del Consell de Mallorca.

Contra aquest acte, que no posa fi a la via administrativa, podeu interposar- recurs d'alçada davant el Consell Executiu del Consell de Mallorca en el termini d'un mes des del dia següent a la data de publicació d'aquest anunci, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 121 i següents de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. Contra la desestimació expressa del recurs d'alçada podrà interposar-se recurs contenciós administratiu davant l'òrgan jurisdiccional competent en el termini de dos mesos, a partir del següent al de rebre la notificació de la desestimació del recurs d'alçada.

Si transcorreguts tres mesos des de la data d'interposició del recurs d'alçada no hagués obtingut resolució expressa del recurs, s'entendrà desestimat per silenci administratiu i podrà interposar-se recurs contenciós administratiu sense limitació de temps, conforme disposa l'article 21.4.2.n de la citada Llei 39/2015.

Tot això sense perjudici de qualsevol altre recurs que es consideri procedent de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, Reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i amb la Llei 39/2015 anteriorment citada.

 

Palma, en data de signatura electrònica (17 de juny de 2024)

El conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports del Consell de Mallorca Pedro Bestard Martínez

 

ANNEX

VEDATS (a presentar pel titular del vedat)

RESUM DE CAPTURES CORRESPONENT A L'EMERGÈNCIA CINEGÈTICA TEMPORAL PER AL CONTROL POBLACIONAL DEL TUDÓ (Columba palumbus) I COLOM (Columba livia) 2024.

D. …………………………………………………………………………..........……........….., amb DNI núm.……….............…..……. domiciliat al c/ ……......................................................................................……........……………………………, núm. ….……....….., població ………..……………….…………………………. CP ......................, titular del vedat privat de caça PM- ………...………, anomenat …………………..….....……………, del terme municipal de ……......................………...……………….., amb número de tel. ......................................., i amb adreça electrònica .........................................................................................................................

COMUNIC EL SEGÜENT RESUM DEL CONTROL POBLACIONAL REALITZAT:

DIA

NÚMERO CAPTURES TUDÓ

NÚMERO CAPTURES COLOM

NÚMERO CAÇADORS

 ALTRES CIRCUMSTÀNCIES

4 d'agost

 

 

 

 

8 d'agost

 

 

 

 

11 d'agost

 

 

 

 

15 d'agost

 

 

 

 

18 d'agost

 

 

 

 

22 d'agost

 

 

 

 

25 d'agost

 

 

 

 

29 d'agost

 

 

 

 

TOTAL

 

 

 

 

* Document a lliurar abans del 15 de setembre de 2024.

 

...................................... a ..............................de .................................2024...............

 

Signat:

 

 

 

 

CONSELL DE MALLORCA

SERVEI DE CAÇA

 

 

TERRENYS LLIURES (a presentar pel caçador)

RESUM DE CAPTURES CORRESPONENT A L'EMERGÈNCIA CINEGÈTICA TEMPORAL PER AL CONTROL POBLACIONAL DE COLOM (Columba livia) 2024

PER PART DE CAÇADORS ACTUANTS DINS TERRENYS LLIURES ACOLLITS A PLA MARC

D. …………………………………………………………………………..........……........….., amb DNI núm.……….............…..……. domiciliat al c/ …………..........................................................................................……………………………, núm. ….……....….., població ………..……………….…………………………. CP ......................, amb número de tel. ......................................., i amb adreça electrònica ................................................................................................... en qualitat de caçador actuant al terrenys lliure acollit a pla marc anomenat (nom del predi o finca) …………………..………………, del terme municipal de ……………...………………..,

COMUNIC EL SEGÜENT RESUM DEL CONTROL POBLACIONAL REALITZAT:

 

DIA

NÚMERO CAPTURES COLOM

 ALTRES CIRCUMSTÀNCIES

22 d'agost

 

 

29 d'agost

 

 

TOTAL

 

 

* Aquest resum de captures s'ha de portar a sobre i s'ha de dur emplenat al dia en acabar l'acció de caça, abans d'abandonar el terreny cinegètic lliure acollit a pla marc.

* Document a lliurar abans del 15 de setembre de 2024.

* Nota aclaridora sobre el tudó: el tudó és caçable en règim general els dies 22 i 29 d'agost de 20024 als terrenys lliures acollits a pla marc.

 

...................................... a ..............................de .................................2024

 

Signat:

 

 

 

​​​​​​​

CONSELL DE MALLORCA

SERVEI DE CAÇA