Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS

Núm. 377426
Resolució del conseller d’Educació i Universitats per la qual es modifica la Resolució del conseller d’Educació i Universitats per qual es dicten les instruccions relatives al procediment d’admissió i matrícula als cicles formatius de formació professional i als cursos d’especialització del sistema educatiu que s’imparteixen a les Illes Balears per al curs escolar 2024-2025

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data 18 d'abril de 2024 es va signar la Resolució del Conseller d'Educació i Universitats per la qual es dicten les instruccions relatives al procediment d'admissió i matrícula als cicles formatius de formació professional i als cursos d'especialització del sistema educatiu que s'imparteixen en les Illes Balears per al curs escolar 2024-2025, publicada en el BOIB núm. 52 de 20 d'abril.

En l'annex I de les instruccions esmentades, en el punt trenta-cinquè, Matrícula de les persones admeses, apartat 7, exposa que les persones que siguin admeses al cicle formatiu de grau mitjà d'Emergències Sanitàries (SAN21) i no disposen del permís de conducció vigent de la classe B, com a mínim, poden formalitzar la matrícula a tots els mòduls professionals del cicle amb l'excepció del mòdul 0052. Manteniment Mecànic Preventiu del Vehicle, atès que té continguts relacionats amb la conducció de vehicles.

En l'annex 2, quant als aspectes comuns sobre la documentació que s'ha de presentar per les vies d'accés a cicles formatius i cursos d'especialització, disposa en el punt quatre, que les persones que demanen una plaça en el cicle formatiu de grau mitjà d'Emergències Sanitàries (SAN21) han d'adjuntar a la sol·licitud, a més, l'original i una còpia del permís de conducció vigent de la classe B, com a mínim, per formalitzar la matrícula a la totalitat dels mòduls que conformen el cicle formatiu (vegeu-ne el punt 35.7 de les instruccions (annex 1)).

El cicle formatiu de grau mitjà es regula en el Reial decret 1397/2007, de 29 d'octubre, pel qual s'estableix el títol de Tècnic en Emergències Sanitàries i es fixen els seus ensenyaments mínims (BOE núm. 282, de 24 de novembre de 2007),  estableix, en l'article 5, que els alumnes que cursen aquests ensenyaments han d'adquirir determinades competències, entre les quals figura la de l'evacuació al pacient o víctima amb les tècniques de mobilització i immobilització i amb l'adequació de la conducció a les condicions del pacient o víctima, per realitzar el trasllat segur al centre sanitari de referència. De la mateixa manera, correspon aprendre a netejar i desinfectar l'habitacle del vehicle sanitari i dotar-lo per conservar-lo en condicions higièniques; verificar el funcionament bàsic dels equips mèdics i mitjans auxiliars del vehicle sanitari mitjançant l'aplicació protocols de comprovació per assegurar-ne el funcionament; controlar i reposar les existències de material sanitari d'acord als procediments normalitzats de treball per assegurar-ne la disponibilitat i a mantenir el vehicle i la dotació no sanitària en condicions operatives.

Per a l'adquisició d'aquestes competències, en el Reial decret esmentat s'estableixen determinats mòduls formatius que requereixen la utilització d'una ambulància. L'adquisició de les competències esmentades comporta la realització d'activitats teòriques i pràctiques per part dels alumnes en entorns reals de treball. La conducció d'una ambulància fora d'un circuit tancat suposa que s'ha de complir la normativa vigent relativa a la conducció de vehicles de motor, la qual exigeix que el conductor disposi d'un permís de circulació vigent, en aquest cas, de tipus B.

Un dels mòduls que requereix la conducció de vehicles en diferents situacions de risc és el mòdul 0052 Manteniment mecànic preventiu del vehicle. En aquesta Comunitat Autònoma no es disposa d'un circuit tancat per poder realitzar la part pràctica dels continguts dels mòduls i, per tant, fins ara es considerava adequat exigir el requisit del permís de conducció vigent de la classe B, com a mínim, per poder formalitzar la matrícula al mòdul esmentat, atès que implicava la conducció de vehicles fora del recinte del centre educatiu.

En data 1 de maig de 2023 es va publicar, en el BOE núm. 103, el Reial decret 287/2023, de 18 d'abril, pel qual s'actualitzen els títols de la formació professional del sistema educatiu de Tècnic en Emergències Sanitàries, Tècnic en Farmàcia i Parafarmàcia, Tècnic Superior en Audiologia Protètica i Tècnic Superior en Pròtesis Dentals de la família professional Sanitat, i es fixen els seus ensenyaments mínims.

Tot i que no s'ha modificat la competència general d'aquest títol, sí que s'ha modificat la prospectiva en el sector o sectors, regulat en l'article 8 del Reial decret 287/2023, esmentat anteriorment. Així, es vol ressaltar, a més dels serveis de transport amb equips de suport vital bàsic i/o equips de suport vital avançat, que la qualitat de l'atenció sanitària durant el transport urgent o programat ha de garantir l'eficàcia de les intervencions i necessita professionals que reconeguin les necessitats del pacient per augmentar-ne la supervivència, reduir les complicacions secundàries i evitar seqüeles. 

També es consideren que la teleoperació en emergències i la telemedicina com a recurs sanitari es configuren com a elements imprescindibles en la resposta a la demanda d'atenció sanitària i en la tendència cap a l'assistència personalitzada. 

Les demandes del sector productiu i de la comunitat educativa a obrir aquest perfil a altres situacions i sortides professionals suposen minvar l'exigència del requisit d'accés al mòdul 0052. Manteniment mecànic preventiu del vehicle i, així, donar l'oportunitat d'obrir nous camps de sortides professionals a les persones titulades en aquest cicle formatiu i potenciar el desenvolupament d'altres activitats relacionades amb el cicle formatiu; per tant, es considera oportú fer una modificació de la Resolució esmentada.

En data 28 de maig de 2024 es va publicar en el BOE núm. 129, el Reial decret 498/2024, de 21 de maig, pel qual es modifiquen determinats reials decrets pels quals s'estableixen títols de formació professional de grau bàsic i es fixen els seus ensenyaments mínims. En l'article desè sobre les referències a les famílies professionals per admissió, exposa que en els reials decrets a què fa referència l'article 1.2, se suprimeix l'apartat 7 dels annexos, excepte en l'annex IV del Reial decret 356/2014, de 16 de maig, pel qual s'estableixen set títols de formació professional bàsica del catàleg de títols dels ensenyaments de formació professional, en el qual se suprimeix l'apartat 8. 

Aquest article modifica la preferència establerta en l'admissió als cicles formatius de grau mitjà per la via d'accés amb títol bàsic de formació professional, regulat en la Resolució del conseller d'Educació i Universitats per la qual es dicten les instruccions relatives al procediment d'admissió i matrícula als cicles formatius de formació professional i als cursos d'especialització del sistema educatiu que s'imparteixen a les Illes Balears per al curs escolar 2024-2025.

En l'annex 2.1, lletra C, punt 1.1 de la normativa d'admissió, es determinen els criteris per adjudicar les places reservades als cicles formatius de grau mitjà corresponents a la via d'accés amb el títol bàsic de formació professional. El segon criteri aplicable, després d'haver titulat durant els tres darrers cursos acadèmics, és que el cicle sol·licitat en primera opció sigui un dels inclosos en les famílies professionals que donen preferència per a l'admissió en cas de concurrència competitiva, establertes en el punt 7 de l'annex del títol corresponent.

Així, d'acord amb la publicació de la nova normativa esmentada, de conformitat amb el que estableix l'article 109.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, es rectifica mitjançant la present Resolució.

Per tot això, dict la següent

 

Resolució

Primer. Modificar l'apartat 7 del punt trenta-cinquè de l'annex I de la Resolució, que passa a tenir la redacció següent:

  1.  Les persones que siguin admeses al cicle formatiu de grau mitjà d'Emergències Sanitàries (SAN21) no necessiten disposar del permís de conducció vigent de la classe B per poder formalitzar la matrícula a tots els mòduls professionals.

Segon. Modificar a l'annex 2, punt 2, lletra A, respecte als aspectes comuns sobre la documentació que s'han de presentar per a les vies d'accés a cicles formatius i cursos d'especialització, el punt 4, apartat segon de la Resolució, que passa a tenir la redacció següent:

  1.  Per a l'accés de determinats cicles formatius de GM també s'ha de presentar la documentació següent:
  • Les persones que sol·liciten una plaça en el cicle formatiu de grau mitjà d'Emergències Sanitàries (SAN21) no han d'adjuntar a la sol·licitud d'admissió una còpia del permís de conducció vigent de la classe B per formalitzar la matrícula a la totalitat dels mòduls que conformen el cicle formatiu, atès que ja no es requereix aquest requisit (vegeu-ne el punt 35.7 de les instruccions (annex 1)).

Tercer. Modificar a l'annex 2, punt 1, lletra C, respecte als criteris per adjudicar les places reservades als cicles formatius de grau mitjà corresponents a la via d'accés amb el títol de graduat en ESO o tècnic bàsic de formació professional (ESO/GB), el punt 1.1, que passa a tenir la redacció següent:

1.1. Els criteris que s'han d'aplicar per adjudicar les places corresponents a l'accés amb títol bàsic de formació professional són els següents:

  1.  Primer criteri: haver titulat durant els tres darrers cursos acadèmics.
  2.  Segon criteri: la qualificació mitjana del títol de tècnic bàsic de formació professional, per ordre de puntuació, de major a menor.
  3.  Tercer criteri: sorteig per determinar les lletres per dirimir les situacions d'empat, d'acord amb l'article 27 de l'annex 1 de la Resolució.

Quart. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs d'alçada davant el conseller d'Educació i Universitats en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 112 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

Palma, en data de la signatura electrònica (11 de juny de 2024)

El conseller d'Educació i Universitats Antoni Vera Alemany