Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE CULTURA I PATRIMONI

Núm. 382983
Reglament d’organització i funcionament del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple del Consell Insular de Mallorca, en sessió ordinària de dia 13 de juny de 2024 aprovà definitivament el text íntegre del reglamento de organització i funcionament del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca.

 

ANNEX REGLAMENT D'ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DEL CONSELL ASSESSOR DEL PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE MALLORCA.

Exposició de motius

I

L'illa de Mallorca ha estat al llarg de la història un creuament de cultures i civilitzacions que han anat deixant una empremta indeleble en la seva identitat cultural. La riquesa i diversitat del seu patrimoni cultural immaterial són testimonis vius d'aquesta herència compartida, que es manifesta en les seves festes, música, danses, gastronomia, tradicions orals, artesania, rituals, i altres formes d'expressió que formen part de la vida quotidiana de la societat mallorquina.

La protecció i promoció del patrimoni cultural immaterial no només són essencials per preservar aquesta herència única, sinó també per reforçar aquest sentit de pertinença i identitat de les comunitats locals. Aquest patrimoni, que es transmet de generació en generació, és un reflex de la nostra adaptació als canvis ambientals, socials i econòmics al llarg del temps. És, per tant, una font inestimable de coneixement i saviesa que pot contribuir significativament al desenvolupament sostenible de l'illa.

No obstant això, en un món cada vegada més globalitzat, moltes d'aquestes tradicions i pràctiques culturals es troben en perill d'extinció a causa de factors com la modernització, la urbanització o el fenomen migratori. A més, la creixent comercialització de la cultura pot distorsionar o trivialitzar el significat autèntic d'aquestes expressions culturals. Per això, es fa necessari establir mecanismes per identificar, documentar, protegir i promoure aquest valuós patrimoni, garantint al mateix temps la participació activa de les comunitats locals en aquest procés.

II

La Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, aprovada l'any 2003, que va entrar en vigor el 20 d'abril de 2006 i que es va veure reforçada per l'aprovació l'any 2008 de les Directrius operatives per a l'aplicació de dita Convenció, reconeix la importància del patrimoni cultural immaterial com a motor del desenvolupament sostenible i com a factor d'inclusió social, diversitat cultural i creativitat humana. A l'àmbit estatal això es va reflectir en el Pla Nacional de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de 2011 i la posterior Llei 10/2015, de 26 de maig, per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (BOE núm. 126, de 27/05/2015).

En l'àmbit autonòmic, l'impuls de la protecció del patrimoni immaterial es concretà amb l'aprovació per part del Parlament de les Illes Balears de la Llei 18/2019, de 8 d'abril, de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears, llei que amplia, actualitza i deroga la Llei 1/2002, de 19 de març, de cultura popular i tradicional de les Illes Balears, i recull l'esperit i els postulats de la Convenció de la UNESCO de 2003 i de les seves Directrius operatives. La Llei 18/2019 que té per objecte regular la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears, donar-lo a conèixer, fomentar-lo, difondre'l i investigar-lo.

L'article 28 i següents de l'esmentada Llei de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears preveuen que el Govern de les Illes Balears i els consells insulars respectius s'han de dotar d'òrgans col·legiats de caràcter consultiu en matèria de patrimoni cultural immaterial. La mateixa llei crea un òrgan consultiu de les administracions públiques de les Illes Balears en les matèries regulades en aquesta llei, el qual anomena Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de les Illes Balears. Mentre que l'article 32 estableix que cada consell insular ha de crear òrgans similars al Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de les Illes Balears per exercir millor les seves competències en les matèries regulades en aquesta llei. En aquest cas, el consell esmentat i els òrgans insulars de consulta han de col·laborar en la consecució dels objectius de salvaguarda i promoció del patrimoni cultural immaterial. L'organització i el funcionament d'aquests òrgans s'han d'establir reglamentàriament pel consell insular respectiu.

III

Com a desenvolupament de la potestat reglamentària i d'autoorganització del Consell Insular de Mallorca, i a l'empara de l'article 62 de l'Estatut d'Autonomia, l'article 13 de la Llei 4/2022, de 22 de juny, de consells insulars, i del propi Reglament Orgànic del Consell Insular de Mallorca de 12 d'abril de 2018, aquest reglament té per finalitat la creació, l'organització i el funcionament del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca, deixant sense efecte el reglament aprovat pel Ple del Consell Insular de Mallorca de 3 d'octubre de 2005 que regulava el Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca a l'empara de la derogada Llei 1/2002, de 19 de març, de cultura popular i tradicional de les Illes Balears.

IV

Sobre la competència i atribucions del Consell Insular de Mallorca per aprovar aquest reglament s'ha d'estar a allò que estableix l'Estatut d'Autonomia als seus articles 70, que inclou dins les competències pròpies dels consells insulars les referides al patrimoni monumental, cultural, històric, artístic, arquitectònic, arqueològic i paisatgístic dins el seu àmbit territorial, i 72, que preveu que els consells insulars exerciran la potestat reglamentària en les competències atribuïdes com a pròpies.

V

En el procediment d'elaboració d'aquest Reglament s'ha tingut en compte el que preveu l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, tant pel que fa als principis de necessitat i eficàcia, justificada per l'interès general de la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de Mallorca, com pel que fa al principi de proporcionalitat, atesa la necessitat d'omplir el buit derivat de la derogació de la Llei 1/2002, de 19 de març, de cultura popular i tradicional de les Illes Balears, derogació produïda per l'entrada en vigor de la nova Llei 18/2019, de 8 d'abril, de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears.

Així mateix, es compleix amb el principi de seguretat jurídica, atès que l'aprovació d'aquest reglament impulsa la coherència amb la resta d'ordenament jurídic, nacional i de la Unió Europea, per generar un marc estable, predictible, integrat, clar i de certesa, que faciliti el seu coneixement i comprensió. Aspectes que venen justificats més amunt quan s'ha explicat l'evolució normativa a partir de l'aprovació per part de la UNESCO, l'any 2003, de la Convenció per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, i les diferents accions normatives que aquesta convenció va generar, tant a l'àmbit estatal, com autonòmic, i ara a l'àmbit insular.

Article 1. Objecte

Es crea el Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca, que és l'òrgan col·legiat de caràcter consultiu en matèria de patrimoni cultural immaterial en l'àmbit territorial de l'illa de Mallorca integrat en el Consell Insular de Mallorca.

Aquest reglament té per objecte regular l'organització i funcionament del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca.

Article 2. Composició

1. Integren el Consell Assessor de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca:

a) La Presidència, ocupada pel conseller o per la consellera del Consell Insular de Mallorca competent en matèria de patrimoni cultural immaterial.

b) La Vicepresidència, ocupada pel director o per la directora insular del Consell Insular de Mallorca competent en matèria de patrimoni cultural immaterial.

c) 7 vocalies, tots ells nomenats per la presidència del Consell Assessor de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca:

  • Dos tècnics o tècniques del Departament del Consell Insular de Mallorca competent en matèria de patrimoni cultural immaterial.
  • Cinc persones de competència reconeguda en l'àmbit de la cultura popular i tradicional de Mallorca.

d) La Secretaria, amb veu però sense vot, ocupada per la persona designada com a secretari o secretària de la Comissió Insular de Patrimoni Històric de Mallorca.

2. La Presidència del Consell Assessor de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca podrà convidar, amb veu i sense vot, persones amb coneixements tècnics i jurídics en funció dels assumptes a tractar, per a una millor exposició i argumentació d'aquests.

3. A l'hora de designar les persones que hagin d'integrar el Consell Assessor de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca es procurarà que hi hagi una presència equilibrada de dones i homes, d'acord amb el que estableixen l'article 4 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, i l'article 29.7 de la Llei 18/2019, de 8 d'abril, de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears.

5. Les persones que conformen el Consell Assessor de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca cessaran en la seua condició per alguna de les causes següents:

a) Per renúncia expressa manifestada mitjançant escrit adreçat a la Presidència del Consell Assessor de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca.

b) Per decisió motivada de la Presidència del Consell Assessor de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca, per manca d'assistència reiterada o per la manca de diligència en el tractament dels assumptes.

c) Per pèrdua de la condició que hagi motivat el nomenament.

Article 3. Funcions

El Consell Assessor de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca té les següents funcions:

a) Assessorar el Consell Insular de Mallorca en l'exercici de les funcions que té encomanades en matèria de patrimoni cultural immaterial.

b) Emetre informe en els procediments de declaració de béns d'interès cultural immaterial (BICIM) i de béns catalogats immaterials (BCI), i en el seu cas, també dels béns d'interès cultural immaterial compartit (BICIMCO).

c) Proposar les accions que consideri convenients per a la salvaguarda, la protecció, la promoció i la difusió del patrimoni cultural immaterial.

d) Fer propostes al Consell Insular de Mallorca en les matèries relacionades amb l'objecte de la Llei 18/2019, de 8 d'abril, de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial.

e) Valorar i/o col·laborar en la preparació de programes d'investigació adients per conèixer i documentar els béns etnològics vinculats al patrimoni cultural immaterial.

f) Impulsar un pla d'actuació per a l'elaboració i la creació de l'Inventari de patrimoni cultural immaterial de Mallorca, i una vegada posat en marxa aquest pla, fer-ne el seguiment.

g) Valorar els plans de salvaguarda corresponents que han d'elaborar i executar les comunitats, grups o persones que promouen i gestionen els béns culturals immaterials declarats amb la col·laboració i el suport del Consell Insular.

h) Vetlar i col·laborar amb el Consell Insular en la possible detecció d'apropiacions indegudes, utilitzacions i malversacions dels elements del patrimoni cultural immaterial amb usos no apropiats.

i) Qualsevol altra funció que, d'acord amb la legislació vigent en matèria de patrimoni cultural immaterial, li encomani el Consell Insular de Mallorca.

Article 4. Periodicitat de les reunions i caràcter col·legiat del Consell Assessor de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca

1. El Consell Assessor de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca es reunirà amb caràcter ordinari un mínim de dues vegades l'any, i de manera extraordinària sempre que sigui necessari per al bon desenvolupament de les seues funcions, quan el convoqui la Presidència o quan ho sol·licitin la majoria absoluta del seu nombre legal de membres.

2. El Consell Assessor de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca podrà celebrar sessions, tant de manera presencial com a distància. En ambdós casos la Presidència adoptarà les mesures tècniques que siguin necessàries per al correcte desenvolupament de la sessió.

3. Per a un funcionament més àgil el Consell Assessor podrà reunir-se, per redactar informes o altres tasques encomanades, en subcomissions tècniques que estaran formades per un mínim de dos i un màxim de quatre vocals. Aquestes subcomissions no tendran caràcter decisori, i els informes que redactin hauran de sotmetre's a votació del Consell Assessor, en la propera reunió que se celebri. Correspon a la Presidència del Consell Assessor designar les persones que integraran les subcomissions tècniques.

4. Les sessions que siguin presencials es duran a terme a la seu del Consell Insular de Mallorca, sense perjudici que, per raons d'eficiència o agilitat, es duguin a terme en un altre indret. Així mateix, per a la celebració de les sessions es podran fer servir mitjans electrònics.

Article 5. Convocatòria, règim i funcionament

1. Les sessions del Consell Assessor seran convocades pel secretari o secretària del Consell Assessor, per ordre de la Presidència, especificant la data, l'hora i l'ordre del dia, així com el lloc de la reunió i sistema de connexió en cas de reunions a distància.

2. Les convocatòries de les sessions ordinàries es realitzaran amb una antelació mínima de cinc dies naturals a la data de celebració. En casos d'urgència, es podrà convocar els seus membres amb una antelació de quaranta vuit hores.

3. No pot ser objecte d'acord cap assumpte que no estigui inclòs en l'ordre del dia, llevat que hi assisteixin totes les persones integrants del Consell Assessor de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca i es declari prèviament la urgència de l'assumpte pel vot favorable de la majoria, de conformitat amb l'article 17.4 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

4. El Consell Assessor de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca es considerarà vàlidament constituït amb l'assistència, presencial o a distància, de la Presidència i la Secretaria, i de la meitat del nombre legal de vocals, en primera o en segona convocatòria una hora després.

5. Els acords del Consell Assessor de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca s'adoptaran amb el vot favorable de la majoria dels membres assistents i els casos d'empat els decideix la Presidència amb el seu vot de qualitat.

6. De cada sessió es redactarà una acta que recollirà els temes tractats, les intervencions realitzades i les decisions adoptades, que serà aprovada amb caràcter general en la propera sessió del Consell Assessor.

7. Les sessions del Consell Assessor de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca no seran públiques, sense perjudici de la publicitat i de les comunicacions que es facin dels acords adoptats.

Article 6. Llibre d'actes

Les actes de les sessions es transcriuran al Llibre d'Actes propi del Consell Assessor de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca, amb la forma establerta en el reglament orgànic del Consell Insular de Mallorca.

Article 7. Indemnitzacions i dietes per assistència a les sessions

Les persones integrants del Consell Assessor de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca que no tenguin la condició de funcionari o funcionària o personal dependent d'una administració pública rebran, si escau, les indemnitzacions i les dietes per assistència a les sessions que es prevegin al Pressupost general del Consell Insular de Mallorca per a cada exercici econòmic.

Article 8. Dret supletori

En tot el que no estigui previst expressament en aquest Reglament, seran d'aplicació les disposicions, respecte del règim jurídic dels òrgans col·legiats, contingudes a la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, del règim jurídic del sector públic, i al Reglament orgànic del Consell Insular de Mallorca.

Disposició derogatòria

Amb l'entrada en vigor d'aquest Reglament queda derogat el Reglament del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca de 3 d'octubre de 2005 (BOIB núm. 169, de 10 de novembre de 2005).

Disposició final

Aquest Reglament entrarà en vigor als vint dies de publicar-se en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 14 de juny de 2024

La vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura i Patrimoni Antònia Roca Bellinfante