Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTANYÍ

Núm. 380837
Aprovació definitiva de l’Ordenança fiscal reguladora (OF.T.19) de la taxa per l’estacionament de vehicles de tracció mecànica a les vies públiques

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovada provisionalment pel ple d'aquest Ajuntament de 15 d'abril de 2024, l'Ordenança fiscal reguladora (OF.T.19) de la taxa per l'estacionament de vehicles de tracció mecànica a les vies públiques, exposada al públic mitjançant la publicació de l'anunci corresponent en el BOIB núm. 51, de data 18 d'abril de 2024 pel termini de trenta dies per a la presentació de reclamacions i suggeriments sense que se'n hagin presentat i havent esdevinguda aprovada definitivament de forma automàtica, i vist l'informe favorable sobre l'impacte de gènere de l'Institut Balear de la Dona de 02 de maig de 2024, es publica el text íntegre de les esmentada ordenança.

OF.T.19 ORDENANÇA REGULADORA DE LA TAXA PER L'ESTACIONAMENT DE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA A LES VIES PÚBLIQUES MUNICIPALS.

Article 1 Fonaments i naturalesa

Fent ús de les facultats atorgades pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i conformement al que disposen els articles 15 al 27 del Text Refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat per Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 març, l'Ajuntament de Santanyí estableix l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per estacionar vehicles de tracció mecànica a les vies públiques d'aquest municipi, d'acord amb les limitacions que l'autoritat competent pugui establir, dins de l'operació de regulació d'aparcament (ORA).

Article 2 Fet imposable

1. Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa l'aprofitament especial del domini públic local que es produeix quan s'estacionen vehicles de tracció mecànica dins de les zones de les vies públiques municipals per aquest efecte determinades.

2. No està subjecte a la taxa regulada per aquesta Ordenança l'estacionament dels següents vehicles:

a) Motocicletes i ciclomotors.

b) Els vehicles estacionats en zones reservades per a la seva categoria i activitat.

c) Els vehicles de servei públic (taxis) quan el conductor o la conductora estigui present.

d) Els vehicles en servei oficial, adientment identificats, propietat d'organismes de l'Estat, comunitat autònoma, illa o municipi, que estiguin destinats directa i exclusivament a la prestació dels serveis públics de la seva competència.

e) Els vehicles de les representacions diplomàtiques i consulars acreditades a Espanya, externament identificats amb plaques de matrícula diplomàtica i consular, a l'igual que un vehicle assignat al servei d'una oficina consular dirigida per un funcionari o una funcionària consular honorari, tot això a condició de reciprocitat.

f) Els vehicles destinats a l'assistència sanitària que pertanyin a la Seguretat Social o Creu Roja i les ambulàncies.

g) Els vehicles propietat de persones minusvàlides, quan estiguin en possessió de la corresponent autorització especial expedida per l'Ajuntament.

Article 3 Subjecte passiu

Estan obligats al pagament de la taxa els conductors que estacionin els vehicles en els termes prevists a l'apartat 1er de l'article anterior.

Article 4 Quantia

La quantia de la taxa regulada en aquesta ordenança serà la següent:

 

Zona ZER 1

Trams horaris i minuts

Tarifa del tram o minuts (euros)

Fins a 15 minuts (temps mínim)

0,30 €

30 minuts

0,60 €

60 minuts

1,25 €

90 minuts (temps màxim)

1,90 €

 

Fraccions de temps intermedis:

Tarifa de fraccions d'euro

Entre 15 i 30 minuts, cada 5 minuts

0,10 €

Entre 30 i 60 minuts, cada 5 minuts

0,11 €

Entre 60 i 90 minuts, cada 5 minuts

0,11 €

 

Tarja o tiquet post-pagable

(anul·lació denúncia)

5,00 €

Article 5 Normes de gestió

1. L'ajuntament fixarà i senyalitzarà adientment els vials o zones en què seran d'aplicació les normes de aquesta ordenança, a l'objecte de què les persones usuàries tinguin el degut coneixement al respecte.

2. El pagament de la taxa es realitzarà mitjançant l'adquisició dels efectes valorats municipals o de la corresponent autorització/acreditació física o digital en les màquines instal·lades amb aquest fi o a través de qualsevol altre sistema establert mitjançant una resolució de la batlia.

En cas que s'empri un títol que habilita per a l'estacionament en paper, s'ha de col·locar en la part interior del parabrisa davanter del vehicle de tal manera que sigui fàcilment visible des de l'exterior. Les targetes o tiquets postpagables serviran de justificant per invalidar la denúncia per infracció per passar del temps permès d'estacionament, sempre i quan no hagin transcorregut més de trenta (30) minuts des de la pràctica de la denúncia, sense que aquest pagament autoritzi per continuar estacionat al mateix lloc si es supera el temps màxim previst atenent a la zona d'estacionament.

L'Ajuntament aprovarà els models oficials de les targetes o tiquets d'estacionament.

3. L'operació de regulació d'aparcament en els carrers en els quals s'estableixi serà des del dia 1 d'abril al 31 d'octubre de cada any, de dilluns a divendres, de 10,00 h a 13,30 h i de les 16,30 h a les 20,00 h, i els dissabtes de 10,00 h a 13,30 h.

DISPOSICIÓ FINAL

Aquesta ordenança va ser aprovada inicialment en sessió de Ple ordinària celebrada el 15 d'abril de 2024 i exposada al públic per 30 dies (anunci BOIB núm. 51 de 18 d'abril de 2024) va esdevenir aprovada definitivament al no presentar-se al·legacions. Entrarà en vigor el dia següent a la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Santanyí, a la data de signatura electrònica (Santanyí, 10 de juny de 2024)

La batlessa Maria C. Pons Monserrat