Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'ECONOMIA, HISENDA I INNOVACIÓ

Núm. 375668
Resolució del conseller d’Economia, Hisenda i Innovació, a proposta de la secretària general, d’aprovació de les tarifes de serveis de difusió de televisió i auxiliars per als encàrrecs de gestió a l’Agència Balear de Digitalització, Ciberseguretat i Telecomunicacions (IB Digital)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. Des de 2009, IB Digital (abans, IBETEC i Multimèdia) té l'encàrrec, a través d'encomanes de gestió del Govern de les Illes Balears, de prestar serveis de difusió de televisió per l'extensió de cobertura dels serveis de TDT a l'àrea geogràfica anomenada Zona 2. L'extensió de cobertura s'ha realitzat mitjançant equips de difusió instal·lats a centres de telecomunicacions sota la gestió d'IB Digital o de tercers, fent ús d'una tecnologia consistent en la difusió per ones hertzianes terrestres de senyals basades en l'estàndard DVB-T , idèntica a la utilitzada pels llicenciataris de TDT a la Zona 1. Juntament amb els serveis de difusió de televisió, també es presten serveis auxiliars, com serveis de transport de dades.

2. El 29 de març de 2011, mitjançant resolució del conseller de Presidència s'aprovà  l'actualització de les tarifes per a la prestació de serveis de manteniment de centres emissors gestionats per Multimèdia de les Illes Balears, SA (ara, IB Digital).

3. El 5 de juny de 2014, per resolució del conseller d'Economia i Competitivitat, s'aprovà l'expedient d'encàrrec de gestió a Multimédia de les Illes Balears, SA per a l'extensió de la TDT a les zones menys urbanitzades des del dia 19 d'agost de 2014, amb tecnologia neutra, amb una durada de 10 anys.

4. El 21 de maig de 2024 el tècnic d'IB Digital responsable de la licitació del futur contracte de l'expedient MAJ_08/2024 de serveis de difusió de televisió i auxiliars per l'extensió de cobertura del servei de TDT, signà l'informe d'adequació als preus de mercat del pressupost de despesa màxima pel contracte, en què s'estableix l'import anual de licitació pels serveis de difusió de televisió i auxiliars per l'extensió de cobertura del servei de TDT amb l'abast actual (el propi de la Zona 2).

5. El Consell d'Administració de l'Agència Balear de Digitalització, Ciberseguretat i Telecomunicacions (IB Digital), amb data 4 de juny de 2024, amb l'objectiu d'actualitzar les tarifes de serveis de difusió de televisió i auxiliars per l'extensió de cobertura del servei de TDT, va acordar establir unes tarifes aplicables a partir de dia 19 d'agost de 2024, vinculades als serveis que prestarà, mitjançant nou encàrrec de gestió, a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Aquest nou encàrrec de gestió donarà continuïtat a l'encàrrec de 2014 que conclou dia 18 d'agost de 2024.

Fonaments de dret

1. Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les Directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014.

2. Decret 45/2017, de 8 de setembre, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Entitat Pública Empresarial de Telecomunicacions i Innovació de les Illes Balears.

3. Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

4. La disposició final cinquena de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per al 2024, modificà l'article 38 de la Llei 18/2016, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per al 2017, de forma que es va canviar el nom de l'Entitat Pública Empresarial de Telecomunicacions i Innovació (IBETEC) pel d'Agència Balear de Digitalització, Ciberseguretat i Telecomunicacions (IB Digital).

5. L'article 6.2 dels Estatuts d'IB Digital, el qual disposa que la contraprestació a favor de l'entitat per raó dels encàrrecs de gestió que rebi dels poders adjudicadors s'ha d'ajustar a les tarifes aprovades per l'Administració autonòmica, les quals s'han de calcular en funció dels costs reals imputables a l'execució dels projectes, tenint en compte especialment la informació que, a aquest efecte, aporti la entitat. En tot cas, les tarifes aplicables a cadascun dels encàrrecs s'han d'aprovar amb anterioritat a la formalització dels actes o acords que contenguin els encàrrecs, per mitjà d'una resolució del titular de la conselleria a la qual està adscrita la societat.

Per tot això, a proposta de la secretària general, dict la següent

Resolució

1. Aprovar les tarifes, recollides en l'annex 1, que s'aplicaran a l'encàrrec de gestió serveis de difusió de televisió i auxiliars per l'extensió de cobertura del servei de TDT, que es realitzarà a l'Agència Balear de Digitalització, Ciberseguretat i Telecomunicacions (IB Digital) per a la prestació dels serveis a partir de 19 d'agost de 2024.

 Les tarifes esmentades inclouen els costs directes i indirectes imputables, a les quals s'haurà d'afegir, si escau, l'impost sobre el valor afegit vigent.

L'annex 2 recull el mètode de càlcul de les tarifes proposades.

2. Comunicar aquesta resolució a IB Digital als efectes de que s'apliquin les tarifes en la fixació de la contraprestació a favor d'IB Digital i de que es faci constar en els actes o acords pels quals es formalitzi l'encàrrec de gestió esmentat.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

En cas que no s'opti per aquesta via, es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Palma, a data de signatura digital (10 de juny de 2024)

El conseller d'Economia, Hisenda i Innovació Antoni Costa Costa

 

ANNEX 1 Tarifes de serveis de difusió de televisió i auxiliars

Concepte

Preu unitari anual (BI)

Servei de difusió gap-filler 1 W

 2.699,18 €

Servei de difusió gap-filler 5 W

 2.879,99 €

Servei de difusió transmissor 1 W

 2.892,91 €

Servei de difusió transmissor 5 W

 3.086,63 €

Servei de difusió transmissor 20 W

 6.534,87 €

Servei de distribució satèl·lit fins a un centre emissor

 1.627,26 €

Servei de distribució per radioenllaç entre dos nodes

 5.927,87 €

Servei de distribució sobre xarxa aliena, node origen

 8.009,28 €

Servei de distribució sobre xarxa aliena, node destí

 3.451,53 €

Notes:

a)  Els serveis de difusió inclouen:

  • Tots els elements materials necessaris per prestar els serveis.
  • El consum elèctric i la coubicació dels equips.
  • L'operació, l'atenció als usuaris i el manteniment dels equips, inclosa la substitució en cas necessari.

b) No tots els serveis de distribució podrien estar sempre disponibles, però la seva participació és imprescindible per dotar de contingut a la difusió del tipus transmissor. L'abast dels serveis de distribució és el mateix que el dels serveis de difusió. Els tipus de serveis de distribució tenen aquestes capacitats:

  •  Servei de distribució satèl·lit fins a un centre emissor: tots els múltiples de TDT d'àmbit nacional (actualment, RGE1, RGE2, MPE1, MPE2, MPE3, MPE4, MPE5).
  • Servei de distribució per radioenllaç entre dos nodes: almenys dos múltiples de TDT. Típicament, el múltiple de TDT autonòmic — MAUT— i un múltiple local, si escau.
  • Servei de distribució sobre xarxa aliena (indistintament, node origen o node destí). Almenys dos múltiples de TDT.

c) Les tarifes estan concebudes per tenir una validesa de 10 anys sense ser modificades.

Annex 2. Mètode de càlcul de les tarifes de serveis de difusió de televisió i auxiliars

Per determinar les tarifes de serveis de difusió de televisió i auxiliars s'ha ajustat, a través dels preus unitaris previstos a les tarifes, la previsió d'ingressos anuals per l'abast actual dels serveis a la despesa anual total previsible per oferir els serveis actuals de difusió de televisió i auxiliars a la Zona 2, de manera que el primer iguali o sigui lleugerament superior al segon.

Noteu que:

a) Els preus unitaris previstos a les tarifes estan basats en l'històric de preus observats per cada tipus de servei, a través dels contractes dels expedients MAJ_06-2014 (Servei Televisió Zona 2) i MAJ_16-2022 (Servei transport dades) (per als 7 primers serveis de difusió de televisió i auxiliars i per als 2 darrers, respectivament).

Els preus històrics extrets del contracte de l'expedient MAJ_06/2014 —els més antics— han estat ajustats ad hoc a la despesa total anual previsible. Per altra banda, els preus extrets del contracte de l'expedient MAJ_16-2022 només han estat ajustats amb la inflació prevista en els propers 5 anys i un marge addicional de 3 % per cobrir una variació singular dels preus.

La taula al finat d'aquest annex, anomenada “Taula de previsió d'ingressos anuals per a l'abast actual dels serveis de transport i auxiliars per aplicació de les noves tarifes proposades” mostra l'aplicació detallada de les tarifes per a la facturació dels serveis actuals i recull l'import total anual sota la denominació de “Pressupost anual d'encomana per a la planta existent en 2024”. Aquest import és el que s'ha ajustat a la despesa total anual a través dels preus unitaris previstos a les tarifes. L'import així obtingut és de 1.035.606,77 €.

b) La despesa anual total previsible es proposa amb una validesa de 10 anys. A tal efecte, s'han ajustat els costos amb la inflació previsible en els propers cinc anys, assumint una inflació futura constant anual de 2,5 %, perquè el marge dels ingressos respecte de les despeses durant els primers cinc anys compensi l'absència de marge durant els darrers cinc.

Aquesta despesa té el desglossament següent:

— L'import anual de licitació pels serveis de difusió de televisió i auxiliars per l'extensió de cobertura del servei de TDT amb l'abast actual, corresponent a l'expedient de contractació MAJ_08/2024, segons es declara a l'antecedent 3.

— Cost laboral anual del tècnic responsable dels serveis, ajustat a la seva dedicació prevista (el 10 %).

— Errors i omissions al càlcul de l'import anual de licitació del contracte de l'exp. MAJ_08/2024, el 2 % aproximadament d'aquest import.

   La taula següent recull els imports dels conceptes anterior:

Concepte

Import

Import anual de licitació pels serveis de difusió de televisió i auxiliars per l'extensió de cobertura del servei de TDT amb l'abast actual, corresponent a l'expedient de contractació MAJ_08/2024

1.008.727,75 €

Cost laboral anual del tècnic responsable dels serveis (ajustat a la dedicació prevista)

6.728,05 €

Errors i omissions al càlcul de l'import anual de licitació del contracte de l'exp. 08/2024

20.000,00 €

Despesa anual total:

1.035.455,80 €

És verifica que la previsió d'ingressos anuals per l'abast actual dels serveis (o pressupost anual d'encomana per a la planta existent en 2024) és igual, o lleugerament superior, a la despesa total a despesa anual total.

 

Taula de previsió d'ingressos anuals per a l'abast actual dels serveis de transport i auxiliars per aplicació de les noves tarifes proposades

Concepte:

Servei difusió gap-filler 1 W

Servei difusió gap-filler 5 W

Servei difusió transmissor 1 W

Servei difusió transmissor 5 W

Servei difusió transmissor 20 W

Servei distrib. Sat. fins a un centre emissor

Servei distrib. per radioenllaç entre dos nodes

Servei distrib. sobre x. aliena, node origen

Servei distrib. sobre x. aliena, node destí

Subtotal

 

 Preu unitari anual :

     2.699,18 €

   2.879,99 €

   2.892,91 €

   3.086,63 €

   6.534,87 €

   1.627,26 €

   5.927,87 €

     8.009,28 €

   3.451,53 €

 

 

Centre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANDRATX-II ( E )

 

 

5

 

 

1

 

 

 

         16.091,81 €

 

ALARÓ

8

 

 

 

 

0

 

 

 

         21.593,44 €

 

ARTA

3

 

5

 

 

1

 

 

 

         24.189,35 €

 

BANYALBUFAR

 

 

7

 

 

1

1

 

1

         31.257,03 €

Tot el RE entre Sa Volta del General i Aj. de Banyalbufar

BUNYOLA (Es Racó)

 

 

7

 

 

1

2

 

 

         33.733,37 €

Tot dos RE entre Bunyola - Na Burguesa - Alfàbia

CALA SANT VICENÇ ( E )

 

 

6

 

 

1

1

 

 

         24.912,59 €

Tot el RE entre Cala Sant Vicenç i Puig de Sant Martí (Cellnex)

CAMPANET

2

 

5

 

 

1

 

 

 

         21.490,17 €

 

CANYAMEL

3

 

5

 

 

1

 

 

 

         24.189,35 €

 

CAPDEPERA

 

2

 

3

 

1

 

 

 

         16.647,13 €

 

COLL DE SA BATALLA (ESCORCA)

7

 

 

 

 

0

 

 

 

         18.894,26 €

 

CRESTATX

 

 

6

 

 

1

 

 

 

         18.984,72 €

 

DEIÀ ( E )

 

 

5

 

 

1

 

 

 

         16.091,81 €

 

ESTELLENCS

 

 

5

 

 

1

 

 

 

         16.091,81 €

 

FONT DE SA CALA

5

 

 

 

 

0

 

 

 

         13.495,90 €

 

LLUC

1

 

6

 

 

1

 

 

 

         21.683,90 €

 

MANCOR DE LA VALL

6

 

 

 

 

0

 

 

 

         16.195,08 €

 

PORT DES CANONGE ( E )

 

 

5

 

 

1

 

 

 

         16.091,81 €

 

PORT DE SÓLLER ( D )

 

 

2

 

 

1

1

 

 

         13.340,95 €

Tot el RE entre Port de Sóller i Alfàbia (Cellnex)

PUIGPUNYENT ( E )

5

 

 

 

 

0

 

 

 

         13.495,90 €

 

SANT ELM

 

 

7

 

 

1

1

 

 

         27.805,50 €

Tot el RE entre Sant Elm i Andratx II (Cellnex)

SANT LLORENÇ DES CARDASSAR

3

 

5

 

 

1

 

 

 

         24.189,35 €

 

STA. PONÇA ( C )

4

 

 

 

 

0

 

 

 

         10.796,72 €

 

S'HORTA

7

 

 

 

 

0

 

 

 

         18.894,26 €

 

SON CORB

 

1

 

6

 

1

 

 

 

         23.027,03 €

 

VALLDEMOSSA ( C )

 

 

1

 

 

1

 

 

 

           4.520,17 €

 

BINIBÈQUER

 

 

 

 

7

1

1

 

 

         53.299,22 €

Tot el RE entre Binibèquer i el Toro (Cellnex)

CALA BLANCA

1

 

6

 

 

1

 

 

 

         21.683,90 €

 

CALA MORELL

4

 

3

 

 

1

 

 

 

         21.102,71 €

 

ES MURTAR

7

 

 

 

 

0

 

 

 

         18.894,26 €

 

POICAS

2

 

5

 

 

1

 

 

 

         21.490,17 €

 

PUNTA PRIMA

2

 

5

 

 

1

 

 

 

         21.490,17 €

 

SANTO TOMAS

2

 

5

 

 

1

 

 

 

         21.490,17 €

 

S'ALGAR

1

 

6

 

 

1

 

 

 

         21.683,90 €

 

SON BOU

7

 

 

 

 

0

 

 

 

         18.894,26 €

 

CALA LLONGA (E)

6

 

 

 

 

0

 

 

 

         16.195,08 €

 

CALA SANT VICENT ( E )

 

 

7

 

 

1

 

 

1

         25.329,16 €

 

CALA TARIDA

 

2

 

6

 

1

 

 

 

         25.907,02 €

 

CALA VEDELLA

 

 

7

 

 

1

1

 

 

         27.805,50 €

Tot el RE entre Cala Vedella i Sant Josep (Cellnex)

ES CUBELLS ( E )

1

 

5

 

 

1

 

 

 

         18.790,99 €

 

SANT MATEU

2

 

6

 

 

1

 

 

 

         24.383,08 €

 

PORT DE SANT MIQUEL ( E )

1

 

5

 

 

1

 

 

 

         18.790,99 €

 

S'ESGLESIA VELLA

8

 

 

 

 

0

 

 

 

         21.593,44 €

 

ES CAP DE BARBARIA

3

 

5

 

 

1

 

 

 

         24.189,35 €

 

LA MOLA

 

 

 

7

 

1

1

 

 

         29.161,54 €

Tot el RE entre La Mola i Sant Llorenç de Balàfia (Cellnex)

SA MIRANDA

2

 

6

 

 

1

 

 

 

         24.383,08 €

 

PLATJA D'EN BOSSA

8

 

 

 

 

0

 

 

 

         21.593,44 €

 

CAP D'ARTRUTX (CALA EN BOSC)

 

 

7

 

 

1

1

 

 

         27.805,50 €

Tot el RE entre Cap d'artrutx i el Toro (Cellnex)

POL. SON BUGADELLES (SEU IB3 TV)

 

 

 

 

 

 

 

1

 

           8.009,28 €

 

SANT LLORENÇ DE BALÀFIA (GOVERN)

 

 

 

 

 

 

0,5

1

 

         10.973,22 €

Mig RE entre Sant Llorenç de Balaria (Govern) i Sant Llorenç de Balaria (Cellnex)

SANT LLORENÇ DE BALÀFIA (CELLNEX)

 

 

 

 

 

 

0,5

 

 

           2.963,94 €

Mig RE entre Sant Llorenç de Balaria (Govern) i Sant Llorenç de Balaria (Cellnex)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          

 

 

111

5

160

22

7

35

11

2

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pressupost anual encomana planta existent en 2024:

   1.035.606,77 €