Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA

Núm. 372452
Resolució del director general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic per la qual es regula l'actuació administrativa automatitzada de segellat electrònic de justificants d'inscripció en els registres i de posades en servei d'instal·lacions i de les seves còpies

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

La Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic emet, d'acord amb les diferents disposicions reglamentàries, justificants d'inscripció en registres i/o de posades en servei de les instal·lacions l'emissió dels quals és de la seva competència, com són el certificat d'inscripció del certificat d'eficiència energètica d'un edifici, la inscripció i posada en servei d'instal·lacions d'autoconsum elèctric, la posada en servei d'instal·lacions de recàrrega de vehicle elèctric d'ús públic i les posades en servei o justificants de tramitació d'instal·lacions de generació, transport i distribució d'energia elèctrica que no requereixen resolució.

La Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic utilitza com a sistema de gestió (backoffice) dues aplicacions, anomenades SICIE_Registre i REENER, en les quals es registren els tràmits telemàtics per a una gestió posterior. Normalment, el tràmit telemàtic du associat un justificant d'inscripció de la posada en servei d'una instal·lació.

També, en moltes ocasions, els ciutadans sol·liciten a la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic una còpia segellada del justificant d'inscripció o de la posada en servei d'instal·lacions, la generació i/o obtenció de la qual és convenient automatitzar a través del sistema de gestió.

Fonaments de dret

1. L'article 41 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic,  defineix l'actuació administrativa automatitzada com qualsevol acte o actuació efectuada íntegrament a través de mitjans electrònics per una Administració pública en el marc d'un procediment administratiu i en la qual no hagi intervingut de manera directa cap empleat públic. Hi afegeix que, en cas d'actuació administrativa automatitzada, s'ha d'establir prèviament l'òrgan o òrgans competents, segons els casos, per a la definició de les especificacions, programació, manteniment, supervisió i control de qualitat i, si s'escau, auditoria del sistema d'informació i del seu codi font, amb la indicació de l'òrgan que s'ha de considerar responsable als efectes d'impugnació.

2. L'article 42 de la Llei 40/2015 estableix que, en l'exercici de la competència en l'actuació administrativa automatitzada, cada Administració pública pot determinar, com a supòsits d'utilització dels sistemes de signatura electrònica, la utilització del segell electrònic, basat en un certificat electrònic reconegut o qualificat que compleixi els requisits exigits per la legislació de signatura electrònica, o bé, d'un codi segur de verificació.

3. Els articles 19 i 20 del Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics, aprovat pel Reial decret 203/2021, de 30 de març, sobre la identificació de les administracions públiques mitjançant segell electrònic basat en certificat electrònic qualificat que compleixi els requisits que exigeixen la legislació de signatura electrònica i els sistemes de signatura electrònica per a les actuacions administratives automatitzades.

4. El Reial decret 390/2021, d'1 de juny, pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis, que incorpora la transposició de la Directiva 2018/844/UE.

5. El Reial decret 1699/2011, de 18 de novembre, pel qual es regula la connexió a xarxa d'instal·lacions de producció d'energia elèctrica de petita potència.

6. El Reial decret 842/2002, de 2 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament electrotècnic per a baixa tensió.

7. El Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia elèctrica.

8. L'article 2 del Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Autoritzar l'actuació administrativa automatitzada consistent en el segellat electrònic per a l'emissió dels justificants d'inscripció i/o de les posades en servei, així com de les seves còpies, dins l'àmbit de les competències de la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic.

2. Aprovar la creació d'un segell electrònic de la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic basat en un certificat electrònic qualificat que compleixi els requisits exigits per la legislació de signatura electrònica.

3. Aquest certificat es podrà validar amb l'aplicació de validació de signatura i certificats en línia i demostrador de serveis d'@firma, VALIDe, accessible des de la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o directament a la web https://valide.redsara.es/valide/.

4. Establir, com a òrgan competent per a la definició de les especificacions, supervisió i control de qualitat i, si s'escau, auditoria dels sistemes d'informació SICIE Registre i REENER, la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic i, com a òrgan competent de la programació i el manteniment del seu codi font, la Fundació Balear d'Innovació i Tecnologia (FBIT). Així mateix, establir, com a òrgan responsable de l'actuació administrativa automatitzada a l'efecte d'impugnació, la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic. 

5. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, data a partir de la qual produeix efectes, i en la Seu Electrònica de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

Palma, 29 de novembre de 2023

El director general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic Diego Viu Domínguez