Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA

Núm. 364691
Resolució del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia per la qual es disposa la inscripció i dipòsit en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears de l'Acta de l’acord sectorial en matèria salarial per als centres especials d’ocupació i els centres d’atenció especialitzada d’Eivissa i la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (codi de conveni 07100045082024)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 21 de febrer de 2024 els membres de la Comissió Negociadora es van reunir per aprovar un acord sectorial en matèria salarial aplicable a les empreses ubicades a l'illa d'Eivissa incloses en l'àmbit d'aplicació del Conveni Col·lectiu estatal de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat (codi de conveni: 99000985011981)

2. El 23 d'abril de 2024, Guillermo José Coll Mir, en representació de la Comissió Negociadora, va sol·licitar el registre, el dipòsit i la publicació de la citada Acta.

Fonaments de dret

1. L'article 90.3 del Text Refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre.

2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball.

3. L'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Per tot això, dicto la següent

Resolució

1. Inscriure i dipositar l'Acta de l'acord sectorial en matèria salarial aplicable a les empreses ubicades a l'illa d'Eivissa incloses en l'àmbit d'aplicació del Conveni Col·lectiu estatal de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat en el Registre de Convenis Col·lectius, Acords col·lectius de treball i Plans d'igualtat de les Illes Balears.

2. Publicar l'acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

3. Fer constar que la versió catalana del text és l'original signada pels membres de la Comissió Negociadora i que la versió castellana és la seva traducció.

4. Notificar aquesta Resolució a la persona interessada.

 

Palma, (signat electrònicament: 7 de maig de 2024)

La directora general de Treball i Salut Laboral Catalina Teresa Cabrer González Per delegació del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia (BOIB 103/2023)

 

 

ACORD EN MATÈRIA SALARIAL DELS CENTRES D'ATENCIÓ ESPECIALITZADA A PERSONES AMB DISCAPACITAT DE L'ILLA D'EIVISSA

PREÀMBUL

Des de l'any 2002 totes les parts es van constituir en la Comissió Negociadora de millores d'àmbit autonòmic per al personal afectat pel Conveni Col·lectiu General de Centres i Serveis d'Atenció a Persones amb Discapacitat, a l'ésser les organitzacions empresarials i sindicals del sector més representatives de les Illes Balears.

Entre les funcions d'aquesta Comissió es troben les de fer seguiment de l'aplicació del Conveni Col·lectiu General i dels acords autonòmics que s'hagin acordat, realitzar interpretacions amb caràcter vinculant respecte de l'aplicació dels referits acords autonòmics, així com pactar millores respecte del Conveni Col·lectiu General, incloent les que afectin la matèria salarial dels centres i serveis d'atenció especialitzada a persones amb discapacitat que despleguen la seva activitat, totalment o parcialment, en el territori dels Illes Balears, podent referir-se aquestes millores a l'aplicació en el territori de tota la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, o bé de manera específica a alguna o algunes de les illes que la conformen.

Tot això a l'empar del que s'estableix en l'article 4, apartats 4 i 5, del Conveni col·lectiu estatal, actualment el XV Convenio colectivo estatal de centros y servicios de atención a personas con discapacidad. Concretament l'apartat 4 estableix que “Podrán alcanzarse acuerdos sobre materias concretas en el ámbito de una comunidad autónoma entre las organizaciones patronales y sindicales legitimadas que tengan efectos sobre el conjunto ordenado de centros o servicios de atención a personas con discapacidad. Será condición necesaria que se cumplan los requisitos de legitimación negocial previstos en el Estatuto de los Trabajadores para alcanzar estos acuerdos. Además de los requisitos legales de registro y publicación de estos acuerdos también deberán remitirse tras su firma a la comisión paritaria del XV convenio colectivo general”. L'apartat 5 de l'article 4 estableix que “En las comunidades autónomas podrán alcanzar acuerdos retributivos para el personal que acuerden las organizaciones patronales, sindicales y la administración competente de cada comunidad. Para que dicho acuerdo alcance efectividad deberá ser tomado por las organizaciones mencionadas de conformidad con los porcentajes de mayoría previstas en el Estatuto de los trabajadores”.

Les parts acrediten la seva legitimitat negociadora, en ser majoritàries en el respectiu sector, i del present acord es remetrà còpia a la Comissió paritària del XV Conveni col·lectiu general, quedant facultat per a això Sra. Ana Paz Suárez Martínez.

En data 21 de febrer de 2024 aquesta Comissió Negociadora s'ha reunit amb la finalitat de negociar un complement salarial que dignifiqui les condicions retributives de tots els treballadors del sector assistencial del referit conveni que exerceixin la seva activitat professional i resideixin a l'illa d'Eivissa, per a compensar el sobrecost del nivell de vida i residencial que els suposa el factor de doble insularitat, arribant a un preacord per a negociar-lo amb l'Administració competent, la qual ha manifestat la intenció d'incrementar la partida destinada a la concertació de places per a poder realitzar d'aquesta manera la millora retributiva.

Aquest increment dels preus serà destinat per les entitats a abonar als i les treballadors/as afectats pels mòduls dels concerts un complement de concert denominat:

“complement de concert doble insularitat Eivissa

El nombre de treballadors i treballadores vinculats als concerts de serveis d'atenció a persones amb discapacitat ve determinat per les ràtios que l'actualitat fixa el Consell Insular d'Eivissa i, si és el cas, el Govern de les Illes Balears a l'hora de concertar les places o sessions.

Per tot l'exposat, vistes les posicions retributives de les parts, s'aconsegueix un acord en els següents termes:

PRIMER. - El present acord s'estendrà des del'1 de gener de 2024 d'ara endavant, mentre l'Administració competent mantingui els serveis concertats i no hi hagi modificacions que afectin el contingut de l'acord.

SEGON. - El seu àmbit d'aplicació serà l'illa de Eivissa.

TERCER. - Es fixen en 3.600 € (TRES MIL SIS-CENTS EUROS) bruts anuals, a raó de 300 € (TRES-CENTS EUROS) bruts per cadascuna de les dotze mensualitats de l'any. Aquest complement, de caràcter salarial, es liquidarà de manera lineal per a totes les categories professionals. Quan el treballador presti serveis a temps parcial, el complement s'abonarà en proporció a la jornada que dit/a treballador/a desenvolupi.

QUART. - Aquest Complement de concert doble insularitat Eivissa no és compensable ni absorbible per altres complements o plusos que percebi el/la treballador/a i que retribueixin condicions específiques del lloc de treball o de la propi treballador (titulacions, etc), així com per aquells altres de qualitat o quantitat de treball (ND, nocturnitat, etc). Tampoc serà compensable amb els increments salarials derivats de l'aplicació del Conveni Col·lectiu. A més, en estar plantejat en addició al complement de concert d'àmbit autonòmic que estableix el “ACORD EN MATÈRIA SALARIAL DELS CENTRES ESPECIALS D'OCUPACIÓ I CENTRES DE ATENCIÓ ESPECIALITZADA DE LES ILEES BALEARS” (núm107, de 13 d'agost de 2022), tampoco será compensable ni absorbible per aquest últim.

Sí que serà compensable i absorbible per aquelles millores voluntàries o condicions més beneficioses que col·lectiva o individualment vengen percebent els treballadors. La compensació o absorció es farà, en tot cas, respectant l'import íntegre del Complement de Concert doble insularitat Eivissa i disminuint el concepte retributiu amb el qual es compensa o absorbeix, amb el límit de l'increment aquí pactat. En tot cas, és competència de cadascuna de les empreses l'aplicació dels principi de compensació i absorció.

CINQUÈ. - L'abonament d'aquest complement, així com el seu import, estarà vinculat al seu efectiu finançament públic, mitjançant l'increment dels preus plaça o preus per sessió dels serveis concertats que aboni l'Administració competent en relació amb els preus vigents en 2024 i, en el cas de nous serveis pendents de concertar, sempre que s'inclogui en la partida de costos salarials dels mòduls dels referits futurs concerts. Tot això, a més, mentre es mantingui el règim de concerts. De tal forma, la falta de finançament per part de l'Administració competent impedirà l'efectivitat del present acord i l'exigència de responsabilitat a les empreses.

Igualment, no procedirà abonament d'endarreriments si no hi ha finançament dels mateixos per part de l'Administració competent, i en aquest cas el “complement de concert doble insularitat Eivissa” no tindria caràcter retroactiu, sinó que abastarà el període efectiu finançat per l'Administració. En definitiva, els drets econòmics que puguin derivar-se del present acord únicament naixeran a favor dels treballadors individuals en el cas que, efectivament, l'Administració competent faci efectiu els corresponents pagaments.

SISÈ. -L'increment salarial del complement de Concert doble insularitat Eivissa s'abonarà per les entitats una vegada hagin percebut l'increment dels preus (o els nous preus que l'incloguin en el mòdul) que provenen de les Administracions Públiques competents, amb efectes 1 de gener de 2024, o amb la data d'efecte que estableixi cadascuna de les Administracions competents si no arribés a finançar-se amb caràcter retroactiu. Una vegada percebut l'increment de preus (o els nous preus que l'incloguin en el mòdul), i si és el cas, dels corresponents endarreriments, les entitats disposaran de 30 dies per a abonar als treballadors les diferències i els endarreriments del Complement de Concert doble insularitat Eivissa.

Aquest acord es dipositarà davant laDirecció General de Treball i Salut Laboral, i es publicarà en el BOIB als efectes legals que procedeixi. Així mateix es remetrà el mateix a la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu estatal, perquè en prengueu coneixement.