Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 365943
Acord del Consell de Govern de 7 de juny de 2024 pel qual s’autoritza la modificació de l’Annex 21 de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per l’any 2024 per introduir el mòdul econòmic de finançament dels costos derivats de la cotització a la seguretat social dels alumnes de Formació Professional

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 31 de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2024, aprova els mòduls econòmics del centres educatius privats concertats corresponents a les despeses de personal docent i les despeses de funcionament per l'any 2024, amb els imports que consten en l'annex 21 d'aquesta llei, d'acord amb l'article 117 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, i amb els articles 12 i 13 del Reglament de normes bàsiques sobre concerts educatius, aprovat pel Reial decret 2377/1985, de 18 de desembre. L'apartat 3 d'aquest article preveu el mòdul corresponent a les despeses de funcionament.

L'article 2 del Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització  administratives de les administracions públiques de les Illes Balears modifica l'apartat 3 de l'article 31 de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2024 que passa a tenir la redacció següent:

3. Els mòduls econòmics per unitat escolar dels diferents nivells i modalitats educatius per a altres despeses comprenen les despeses de personal d'administració i serveis, les ordinàries de manteniment, conservació i funcionament, i les quanties que corresponen a la reposició de les inversions reals.

Així mateix, la Conselleria d'Educació i Universitats ha de finançar, amb càrrec a aquests mòduls, el següent:

 

a) A partir del curs 2023-2024 el Programa d'Acompanyament Escolar (PAE) i a partir del curs 2024-2025 el Programa per a l'Orientació, l'Avanç i l'Enriquiment Educatius PROA+, dirigits als centres educatius privats concertats, en els termes i amb els límits que determini el Consell de Govern mitjançant un acord, així com d'altres que, per la seva mateixa naturalesa, es determinin mitjançant un acord del Consell de Govern.

b) Les despeses específiques de les aules UEECO dels centres educatius privats concertats, en els termes i amb els límits que determini el Consell de Govern mitjançant un acord.

c) A partir de l'1 de gener de 2024 i fins que la Conselleria competent en matèria d'educació les assumeixi, total o parcialment, les despeses generades pel compliment de les obligacions de Seguretat Social en relació amb els alumnes que realitzin pràctiques formatives no remunerades, en el cas que aquestes obligacions corresponguin al centre concertat de formació responsable de l'oferta formativa, en el marc del que estableix la disposició addicional cinquantena segona del Reial decret llei 2/2023, de 16 de març, de mesures urgents per l' ampliació de drets dels pensionistes, la reducció de la bretxa de gènere i l'establiment d'un nou marc de sostenibilitat del sistema públic de pensions.

d) Aquelles altres despeses de funcionament que aprovi el Consell de Govern mitjançant un acord.

 

Aquestes despeses s'han de justificar anualment davant la Direcció General competent en matèria de centres concertats, d'acord amb els comptes anuals aprovats pels consells escolars, amb la informació que a aquest efecte es requereixi en els models de justificació que aprovi, mitjançant una resolució, la persona titular de la direcció general esmentada.

L'article 31.12 de la Llei de pressuposts esmentada anteriorment estableix que s'autoritza al Consell de Govern perquè, a proposta del conseller d'Educació i Universitats, desplegui el que preveu aquest article per aplicar la distribució de fons públics per al sosteniment de centres privats concertats de les Illes Balears.

També s'autoritza el Consell de Govern a modificar, mitjançant un acord, l'annex 21 d'aquesta llei quant als conceptes i els imports que s'hi estableixen.

La disposició addicional cinquantena segona de la Llei de la Seguretat Social, de mesures urgents per l' ampliació de drets dels pensionistes, la reducció de la bretxa de gènere i l'establiment d'un nou marc de sostenibilitat del sistema públic de pensions estableix la realització de pràctiques formatives en empreses, institucions o entitats incloses en programes de formació i la realització de pràctiques acadèmiques externes a l'empara de la respectiva regulació legal i reglamentària, determinant la inclusió en el sistema de la Seguretat Social de les persones que les realitzin.

L'entrada en vigor de la disposició 52ª de la Llei de la Seguretat Social obliga a la inclusió dels nostres alumnes dins els sistema de la seguretat social. En aquest sentit, cal esmentar, que la disposició preveu com a norma general que siguin les empreses, institucions o entitats en què es desenvolupin les pràctiques els encarregats de donar d'alta als alumnes.

Les pràctiques a què es refereix el paràgraf anterior comprenen:

a) Les realitzades per alumnes universitaris, tant les dirigides a l'obtenció de titulacions oficials de grau i màster, doctorat, com les dirigides a l'obtenció d'un títol propi de la universitat, ja sigui un màster de formació permanent, un diploma d'especialització o un diploma d'expert.

b) Les realitzades per alumnes de formació professional, sempre que les mateixes no es prestin en el règim de formació professional intensiva.

Una vegada posada en coneixement aquesta mesura a les empreses, aquestes es varen mostrar reticents a donar d'alta els nostres alumnes per diversos factors com podien ser el desconeixement de l'impacte de l'aplicació de la norma o per exemple el fet d'haver d'assumir no només els costos d'alta i baixa de la seguretat social sinó també els derivats de gestió administrativa d'aquestes.

Aquesta situació va provocar que, davant la possibilitat de posar en perill la titulació dels alumnes dels sistema de Formació Professional, la Conselleria d'Educació i Universitats de les Illes Balears, va optar per fer de l'excepció la norma i va establir que en el cas dels nostres alumnes fossin els centres els que assumissin la condició d'empresari.

En el cas dels centres públics, és la Conselleria d'Educació i Universitats la que assumeix tots els costos derivats de la gestió de la cotització dels alumnes.

És mitjançant la figura del concert educatiu, el mecanisme a través del qual s'ha de realitzar aquesta compensació, en tant en quan no es donin les circumstàncies tècniques que permetin que la Conselleria d'Educació i Universitats pugui assumir aquesta gestió de forma directa.

Actualment, la Conselleria d'Educació i Universitats, al igual que la resta de comunitats autònomes, està treballant intensament per actualitzar els sistemes informàtics i adaptar els equips de treball a aquesta nova realitat. L'objectiu és complir amb garanties les obligacions que implica aquest canvi legislatiu.

Cal destacar que, si bé aquesta tasca d'adaptació ja està resultant complexa per a la gestió dels centres públics, els centres concertats presenten una realitat jurídica i tècnica particular que fan que a dia d'avui no es pugui dur a terme la gestió per part de la nostra administració.

Per tot això, s'ha d'introduir un mòdul econòmic de finançament en l'Annex 21 de la Llei de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears perquè la realització de pràctiques formatives constitueixen un element curricular essencial pels alumnes de formació professional atès que la seva superació es considera un requisit imprescindible per obtenir la corresponent titulació.

La inclusió dels alumnes de formació professional dins del sistema de Seguretat Social s'ha fet efectiva a partir de l'1 de gener de 2024.

No obstant això, la Conselleria d'Educació i Universitats s'ha compromès a treballar en la possibilitat d'assumir part de la gestió de la cotització dins del règim de la Seguretat Social en el futur. Això serà possible un cop es puguin resoldre els aspectes tècnics i jurídics que actualment impedeixen la gestió efectiva per part de l'administració.

En data 30 de maig de 2024 s'ha aprovat per unanimitat a la mesa de l'Ensenyament Privat Concertat de les Illes Balears, l'Acord sobre la modificació de l'Annex 21 de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per l'any 2024  per introduir el mòdul de econòmic de finançament  dels costos derivats de la cotització a la seguretat social dels alumnes de Formació Professional.

D'acord amb tot el que s'ha exposat anteriorment, el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Educació i Universitats, en la sessió de 7 de juny de 2024, adoptà entre d'altres l'Acord següent:

Primer. Modificar els mòduls de l'annex 21 de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2024 per tal de introduir en el  punt 9. Altres, el mòdul de finançament  dels costos derivats de la cotització a la seguretat social dels alumnes de Formació Professional, tal i com s'estableix a continuació:

Mòdul mensual per alumne de finançament dels costos derivats de la cotització a la seguretat social dels alumnes de Formació Professional: 30 euros.

Segon. Atès la modificació de Consell de Govern de data 30 de maig de 2024 per introduir el mòdul econòmic de financiació del Programa de Acompanyament Escolar (PAE) y dels  Tallers de llengua catalana per a joves nouvinguts en el mateix punt s'adjunta el redactat del punt 9.altres de l'annex 21 de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de Pressupostos Generals de la Comunitat Autònoma de las Illes Balears per a l'any 2024.

Tercer. Ordenar que es publiqui íntegrament aquest Acord, que s'annexa, en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 7 de juny de 2024

La secretària del Consell de Govern Antònia Maria Estarellas Torrens

 

«ANNEX 21 MÒDULS ECONÒMICS DE DISTRIBUCIÓ DE FONS PÚBLICS PER AL SOSTENIMENT DE CENTRES EDUCATIUS PRIVATS CONCERTATS DE LES ILLES BALEARS PER A L'ANY 2024

9. Despeses variables, incloses les càrregues socials

Substitucions per incapacitat temporal: 1.900.000,00 euros

Mòdul de finançament  del Programa d'Acompanyament Escolar (PAE): 44,20 euros/hora, que inclou el salari brut del docent (33,5 euros/hora) més la quota patronal de la Seguretat Social.

Mòdul de finançament  del Tallers de llengua catalana per a joves nouvinguts: 44,20 euros/hora  que inclou el salari brut del docent (33,5 euros/hora) més la quota patronal de la Seguretat Social.

Mòdul mensual per alumne de finançament dels costos derivats de la cotització a la seguretat social dels alumnes de Formació Professional: 30 euros.