Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)

Núm. 361092
Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual es modifica la Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual es convoquen ajudes al sector agrari per alimentar el bestiar i garantir la continuïtat de les explotacions a les Illes Balears per fer front a la sequera de l’any 2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En virtut de la declaració de sequera meteorològica declarada per la Resolució del conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural de 9 de febrer de 2024, publicada en el BOIB núm. 21, de 13 de febrer de 2024, el 2 de maig del 2024 es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 58 la Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual es convoquen ajudes al sector agrari per alimentar el bestiar i garantir la continuïtat de les explotacions a les Illes Balears per fer front a la sequera de l'any 2024. Aquesta ajuda es va notificar a la Comissió Europea, que li va assignar el número d'ajuda SA.114102.

Una vegada iniciada la tramitació de les sol·licituds, s'ha detectat la necessitat de modificar la convocatòria a fi de garantir els objectius que preveu, així com fer modificacions del text amb l'objecte de fer precisions i aclariments de certs conceptes i aspectes que podien quedar dubtosos.

En primer lloc, es considera convenient modificar el moment de compliment d'algun dels requisits que preveu l'apartat tercer de la Resolució que aprova les ajudes esmentades.

D'altra banda, el punt 7 de l'apartat cinquè d'aquesta Resolució estableix un límit d'ajuda superior per a les zones amb més incidència de la sequera. No obstant això, es considera necessari incloure les explotacions integrades en la Comunitat de Regants del Camí de Tramuntana del municipi d'es Mercadal, a Menorca, atès que aquestes explotacions pateixen, des de l'any 2019 i a causa de circumstàncies totalment alienes a la voluntat dels regants, una salinitat excessiva de l'aigua. Aquesta salinització de l'aigua depurada ha suposat un perjudici enorme per a les explotacions, les quals, pel lloc on estan situades, no tenen accés a pous de sondeig, per la qual cosa són explotacions especialment sensibles a la sequera.

També es considera necessari aclarir, dins aquest apartat cinquè, que la pòlissa d'assegurança per a la cobertura de les despeses de retirada i destrucció d'animals morts a l'explotació no ha de donar dret a l'augment de l'ajuda.

Finalment, atès que altres administracions han convocat ajudes per a les mateixes actuacions, es considera convenient declarar la incompatibilitat de l'ajuda, tret del cas de les indemnitzacions derivades de les pòlisses d'assegurança subscrites.

Per tot això, en virtut de les competències que tinc atribuïdes i a proposta del director gerent del FOGAIBA, dicto la següent:

RESOLUCIÓ

Primer

Es modifica la Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual es convoquen ajudes al sector agrari per alimentar el bestiar i garantir la continuïtat de les explotacions a les Illes Balears per fer front a la sequera de l'any 2024, publicada en el BOIB núm. 58, de 2 de maig, en el sentit següent:

1. El punt 1.a de l'apartat tercer queda redactat de la manera següent:

Que siguin titulars d'una explotació ramadera inscrita en el Registre d'Explotacions Ramaderes de les Illes Balears (REGA), amb les dades correctes i actualitzades”.

2. El primer guió del punt 3.d de l'apartat tercer queda redactat de la manera següent:

“Que, en la data de la publicació en el BOIB d'aquesta Resolució, siguin titulars d'una explotació catalogada com a prioritària, d'acord amb l'article 15.1 del Decret 43/2015, de 22 de maig”.

 

3. El segon paràgraf del punt 1 de l'apartat cinquè queda redactat de la manera següent:

“A aquest efecte es considera que tenen una assegurança que cobreix almenys un 50% de la producció anual mitjana o dels ingressos derivats de la producció i els riscos climàtics de la zona les persones beneficiàries que tinguin una pòlissa d'assegurança de la producció relativa al ramat o cultiu auxiliat, excepte la pòlissa de cobertura de les despeses de retirada i destrucció d'animals morts a l'explotació. Per fer aquest càlcul, es té en compte de manera independent l'assegurança del ramat i l'assegurança de les superfícies, i es considera que arriben al 50% esmentat si almenys la meitat del total de les unitats de bestiar major (UBM) del ramat auxiliable o del total de les hectàrees auxiliables estan assegurats. Per al càlcul d'UBM, cal tenir en compte la taula d'equivalències que preveu l'annex II d'aquesta resolució”.

4. El segon paràgraf del punt 6 de l'apartat cinquè, queda redactat de la manera següent:

“Són computables les hectàrees de secà dels recintes declarats a la campanya de la sol·licitud única de la PAC 2024 amb cultius catalogats com a cereals, lleguminoses, farratges, crucíferes i espècies millorants. En el cas de les explotacions integrades a la Comunitat de Regants del Camí de Tramuntana de Menorca, són computables les hectàrees de secà i de regadiu dels recintes esmentats".

5. El punt 7 de l'apartat cinquè queda redactat de la manera següent:

“Per la incidència especial de la sequera, els imports corresponents als límits que preveuen els punts 2 i 6 d'aquest apartat s'incrementen en un 35% en relació amb les explotacions ubicades als territoris següents: els municipis de Campos, Llucmajor, Santanyí i ses Salines, i a les illes d'Eivissa i Formentera. Amb el mateix percentatge del 35% s'incrementarà el límit màxim de l'ajuda a les explotacions integrades a la Comunitat de Regants del Camí de Tramuntana de Menorca.

La ubicació de l'explotació es considera per a les explotacions ramaderes que tinguin el nombre més gran d'animals (en UBM) declarats al REGA, a la DAO del 2024, i per a les explotacions agràries que tinguin la superfície afectada més gran”.

6. En el punt 2 de l'apartat sisè s'afegeix una lletra h amb el contingut següent:

h. Si escau, certificat expedit per la Comunitat de Regants del Camí de Tramuntana, acreditatiu de la pertinença a aquesta Comunitat, on es faci constar l'any de la integració”.

7. El primer paràgraf de l'apartat dotzè queda redactat de la manera següent:

“Les ajudes objecte d'aquesta convocatòria no són compatibles amb les ajudes que la persona beneficiària rebi per a la mateixa finalitat de qualsevol administració pública o d'una altra entitat pública o privada, excepte amb les indemnitzacions que s'hagin rebut per part de l'assegurança amb motiu de la sequera; en cap cas, però, l'import rebut, aïlladament o conjuntament, pot superar el valor de les despeses originades per la realització de les activitats”.

Segon

Aquesta resolució s'ha de comunicar a la Base de Dades Nacional de Subvencions i s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (5 de juny de 2024)

El president del FOGAIBA Joan Simonet Pons