Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

AJUNTAMENT D'ANDRATX

Núm. 356038
Aprovació inicial de l'Ordenança municipal reguladora de l'ús del parc caní i la pista d'hípica del tm d'Andratx

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per acord del Ple de la Corporació, reunit en sessió ordinària dia 30 de maig de 2024, es va aprovar l'adopció del següent ACORD:

PRIMER.- Aprovar inicialment l'Ordenança municipal reguladora de l'ús del parc caní i la pista d'hípica del tm d'Andratx, i que diu així:

«ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA DE L'ÚS DEL PARC CANÍ I DE LA PISTA HÍPICA D'ANDRATX.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La nombrosa població canina en el municipi, i un ritme de vida cada vegada més desvinculat amb el camp i amb l'esport a l'aire lliure, promou la necessitat d'aportar al ciutadà d'Andratx dos recintes en els quals poder reconnectar amb la naturalesa i exercitar-se al costat de les seves mascotes; que consisteixen en un parc caní i una pista hípica municipal. Es pretén que aquestes instal·lacions serveixin al seu torn per a millorar el benestar animal.

La pista hípica pretén oferir als ciutadans un espai segur i funcional destinat a la pràctica de l'hípica, on els genets puguin treballar amb els seus cavalls realitzant els seus exercicis d'entrenament. D'altra banda, el gos, donat el seu comportament gregari, té necessitat de relacionar-se i interactuar, si això no fos possible ens trobaríem amb gossos poc equilibrats, que podrien arribar a sofrir problemes de comportament. És molt convenient que els gossos juguin amb altres gossos i socialitzin amb les persones, realitzant activitat física i reduint al mateix temps l'estrès. De la mateixa manera amb el joc els cadells estableixen la seva jerarquia i se socialitzen.

Per aquest motiu es procura una zona d'esplai i d'oci per a gossos, que es tracta d'un recinte tancat on els usuaris puguin permetre que les seves mascotes corrin lliurement i s'exercitin sense risc per a altres gossos ni per a les persones i on els animals puguin donar sortida a les seves necessitats fisiològiques i etològiques i puguin gaudir d'un temps sense corretja sense causar molèsties a ningú, prevenir l'estrès i poder gaudir de bona salut física i mental. De pas aquestes zones aportaran beneficis als propietaris dels gossos, ja que a més de gaudir de les seves mascotes a l'aire lliure fomenten les relacions interpersonals i fins i tot d'amistat amb els amos d'altres gossos, realitzant exercici físic i en definitiva servir de lloc de relaxació.

L'objectiu primordial d'aquesta Ordenança és el de preservar l'espai públic del parc caní i la pista hípica, i regular el seu ús, de manera tal que es potenciï les seves característiques com a lloc d'oci, esbarjo i esplai, tant d'animals com de persones.

 

TÍTOL I Disposicions generals

Article 1.- Objecte i àmbit d'aplicació

Aquesta Ordenança té per finalitat regular les condicions d'ús del parc caní i de la pista hípica d'Andratx, espais públics urbans especialment habilitats per als animals; gossos i cavalls, respectivament, i per als seus propietaris, situat a la Via Juan Riera, del nucli municipal d'Andratx, i els que es puguin crear en un futur en el municipi d'Andratx, que quedaran inclosos si és el cas en la present Ordenança a través del corresponent acord de Ple.

La titularitat i gestió d'aquestes àrees d'esplai és de l'Ajuntament d'Andratx, i aquest vetllarà per a garantir que es compleix la normativa d'ús que ha de permetre que tots els usuaris puguin gaudir de les instal·lacions en condicions de seguretat.

Amb les finalitats indicades, aquesta ordenança regula una sèrie de mesures encaminades específicament a fomentar i promoure la convivència i el civisme en aquests espais públics, sancionant les conductes que puguin lesionar o deteriorar tant l'esmentada convivència com els propis béns que es troben en l'espai públic.

 

Article 2.- Definicions

A l'efecte del present Reglament s'entendrà per:

  • Parc caní: espai reservat per a l'esbarjo caní on, sota la supervisió i control dels seus amos, els gossos poden gaudir, córrer i jugar solts sense riscos. És, a més un lloc per a fomentar la convivència ciutadana amb les mascotes i la tinença responsable d'animals domèstics.
  • Pista d'hípica: Pista d'equitació construïda per a l'entrenament i la pràctica de l'equitació.
  • Pipí-ca: zona destinada als gossos perquè aquests puguin realitzar les seves necessitats fisiològiques.
  • Circuits d'entrenament i socialització caní: aquells elements tipus jocs (paranys, ponts, tubs, etc) destinat al fet que els gossos puguin exercitar-se acompanyats o en solitari.

 

TÍTOL II Parc caní municipal

Article 3.- Objectius de les àrees d'esplai caní

Oferir als ciutadans un espai destinat a l'esplai, socialització i esbarjo caní, que millori el benestar animal, on prevenir l'estrès i poder donar sortida a les seves necessitats fisiològiques i etològiques, i que al seu torn serveixi per a fomentar la pràctica de l'esport, d'hàbits saludables i les relacions interpersonals dels seus propietaris. Tot això amb l'objectiu de millorar la convivència de ciutadans i mascotes.

Article 4. Usuaris de les Àrees d'esplai caní

Els usuaris potencials dels parcs canins seran tots els veïns o visitants d'Andratx propietaris de gossos, i els seus gossos.

També podran accedir a aquestes àrees qualsevol persona major de 14 anys que vulgui gaudir veient als animals o les activitats/esdeveniments que poguessin organitzar-se en aquestes àrees amb el gos com a principal protagonista, sempre que no es posi en risc als animals que es troben a l'interior. En aquest cas, les persones que desitgin interactuar amb els animals hauran de comptar sempre amb el permís del corresponent propietari.

Els menors de 14 anys hauran d'anar sempre acompanyats del seu pare, mare, tutor o persona que es faci responsable en tot moment del menor.

Article 5. Funcionament i gestió

5.1. Horari de les àrees d'esplai caní

El parc caní romandrà obert al públic les 24 hores del dia durant tots els dies de la setmana, podent-se modificar si les circumstàncies així ho aconsellessin.

5.2. Normes d'ús obligatòries de les àrees d'esplai caní

S'estableixen les següents normes obligatòries i d'estricte compliment:

1. Recinte d'ús exclusiu de gossos i acompanyants.

2. Prohibida l'entrada a femelles en zel, animals amb malalties infecto contagioses i animals amb collarets de pues o dents.

3. Els animals han d'estar en tot moment acompanyats del seu propietari i/o acompanyant. El gos ha d'estar vigilat en tot moment, per la qual cosa està absolutament prohibit deixar-ho només en l'àrea.

4. Només poden entrar aquells animals identificats amb microxip o reglamentàriament i que compleixin la normativa vigent en matèria higienicosanitària.

5. És obligatori recollir immediatament els excrements que generin els animals en una bossa, que es dipositarà tancada en el contenidor o paperera de resta més pròxima. Per a això el propietari haurà d'estar supervisant constantment al seu animal.

6. Els animals han d'entrar i sortir de l'àrea subjectes amb corretja i no es deixaran anar fins a haver tancat la porta. Se subjectaran amb la corretja abans d'obrir la porta per a sortir. Les portes del recinte han de romandre en tot moment ben tancades. Els gossos han d'estar amb collaret en tot moment per a facilitar la seva separació en cas d'enfrontament.

7. Els gossos no tenen permès l'accés a la pista d'hípica municipal en cap moment.

8. Aquelles mascotes que estiguin catalogades com potencialment perilloses o amb característiques que així ho aconsellin (forta musculatura, grans mandíbules, agressivitat), segons legislació específica, hauran d'estar permanentment amb corretja i morrió.

9. Si un animal es mostra agressiu haurà d'abandonar l'àrea immediatament. Al menor indici d'agressivitat, el propietari el subjectarà amb la corretja i haurà d'abandonar l'àrea canina per un temps prudencial fins que l'animal s'hagi tranquil·litzat.

10. Els menors de 14 anys no podran entrar en l'àrea si no van acompanyats d'una persona responsable del menor.

11. Queda totalment prohibit banyar a les mascotes en les instal·lacions del parc caní.

12. Els propietaris dels animals són els responsables legals davant qualsevol tipus de dany que es pogués ocasionar per aquests. Els citats propietaris hauran d'abonar a l'Ajuntament els desperfectes que ocasionin els seus animals (arbres, bancs, sistemes de reg, etc).

13. Es permet l'ús de pilotes i joguines. Però en el cas que es produeixin baralles, aquests elements es retiraran de manera immediata.

14. Els gossos poden romandre en el recinte el temps que desitgin, dins de l'horari permès, sempre que no es generin conflictes.

15. Queda totalment prohibit menjar, consumir begudes alcohòliques i fumar en tota l'àrea del parc caní.

16. Queda totalment prohibit alimentar als animals en l'àrea d'esbarjo.

17. Els propietaris i acompanyants dels animals vetllaran perquè es respecti la tranquil·litat i el descans dels veïns del municipi, evitant que es realitzi un soroll excessiu, tant per les mascotes com per les persones.

18. S'haurà de complir en el recinte tot el que estableix l'ordenança municipal sobre tinença d'animals de companyia i la llei de benestar animal.

19. No es permet que els gossos pugin als bancs destinats a persones.

20. Tot animal ha d'estar subjecte amb corretja sempre que hi hagi personal municipal treballant en el manteniment de la instal·lació.

21. Queda totalment prohibit l'accés dels gossos a la pista d'arena de la zona hípica, excepcionalment podran entrar al recinte d'hípica, sense trepitjar la zona d'arena, quan tinguin vinculació amb algun dels usuaris de la pista hípica que estiguin fent ús d'ella en el mateix moment.

5.3. Recomanacions

És aconsellable que, a més de les normes d'obligat compliment, els usuaris de les àrees d'esplai caní segueixin les recomanacions següents:

  • No estar tot el temps assegut. Caminar per l'àrea canina facilitarà la interrelació amb altres gossos.
  • Evitar que el gos es refugiï sota el banc en el qual es trobi el seu propietari, evitarà comportaments agressius per timidesa.
  • No acariciar, donar llaminadures, ni tocar a altres gossos, inclòs el propi; per a evitar que el gos estigui pendent del seu propietari i no es relacioni amb uns altres.

 

TÍTOL III Pista d'hípica municipal

Article 6.- Objectius de la pista d'hípica

Oferir als ciutadans un espai segur i funcional destinat a la pràctica de l'hípica, on els genets puguin treballar amb els seus cavalls realitzant els seus exercicis d'entrenament.

Article 7. Usuaris de pista d'hípica

Els usuaris de la pista d'hípica seran els cavalls del municipi juntament amb els seus propietaris o entrenadors.

Excepcionalment, podran fer ús d'aquest recinte, sense trepitjar la pista d'arena i romanent lligats en tot moment, els gossos que tinguin vinculació amb els usuaris que estiguin en la pista en el mateix moment.

Article 8. Funcionament i gestió

8.1. Horari de la pista d'hípica

La pista d'hípica romandrà oberta al públic de 6.00 a 23.00 hores durant tots els dies de la setmana, podent-se modificar si les circumstàncies així ho aconsellessin.

8.2. Normes d'ús obligatori de la pista d'hípica

S'estableixen les següents normes obligatòries i d'estricte compliment:

1. Recinte d'ús exclusiu per a cavalls i els seus acompanyants.

2. Prohibida l'entrada a femelles en zel i animals amb malalties infecto contagioses.

3. Els animals han d'estar en tot moment acompanyats del seu propietari i/o acompanyant. Queda absolutament prohibit deixar a l'animal sol en l'àrea.

4. Només poden entrar aquells animals identificats reglamentàriament, mitjançant un transponedor injectable implantat i que disposin del document d'identificació que compleixin amb les especificacions tècniques establertes en l'annex I del Reial decret 7872023, de 17 d'octubre, pel qual es dicten disposicions per a regular el sistema de traçabilitat, identificació i registre de determinades espècies d'animals terrestres en captivitat, i que compleixin la normativa vigent en matèria higienicosanitària.

5. És obligatori recollir immediatament els excrements que generin els animals en una bossa, que es dipositarà tancada en el contenidor o paperera de resta més pròxima. Per a això el propietari haurà d'estar supervisant constantment al seu animal.

6. Els èquids no tenen permès l'accés al parc caní municipal en cap moment.

7. Si un animal es mostra agressiu i/o molesta a la resta d'usuaris de la pista, haurà d'abandonar l'àrea immediatament.

8. Queda totalment prohibit banyar, o realitzar qualsevol altre tipus de manteniment als èquids en el recinte de la pista hípica municipal.

9. Els propietaris dels animals són els responsables legals davant qualsevol tipus de dany que es pogués ocasionar per aquests. Els citats propietaris hauran d'abonar a l'Ajuntament els desperfectes que ocasionin els seus animals (arbres, bancs, sistemes de reg, etc).

10. Els cavalls poden romandre en el recinte el temps que desitgin, dins de l'horari permès, sempre que no es generin conflictes.

11. Queda totalment prohibit el consum de begudes alcohòliques i fumar en el tot l'àrea de la pista d'hípica.

12. Els propietaris i acompanyants dels animals vetllaran perquè es respecti la tranquil·litat i el descans dels veïns del municipi, evitant que es realitzi un soroll excessiu, tant pels animals com per les persones.

 

TÍTOL IV Taxes

Article 9. Taxes

Aquestes instal·lacions estan concebudes com d'utilitat social i seran gratuïtes per a tots els usuaris.

 

TÍTOL V Instruccions comunes sobre règim sancionador

Article 10. Responsabilitat i obligacions

Els propietaris o acompanyants dels animals estaran obligats a respectar les normes d'ús de les instal·lacions, sent responsables legals de qualsevol tipus de danys que es puguin ocasionar, així com de complir la normativa vigent en matèria de benestar i protecció dels animals domèstics, tinença d'animals potencialment perillosos i una altra normativa d'aplicació.

Article 11.- Infraccions i sancions

Les infraccions i sancions aplicables seran les tipificades en la Llei 1/1992, de 8 d'abril, de Protecció dels animals que viuen en l'entorn humà, la Llei de 50/1999, de 23 de desembre, sobre el Règim Jurídic de la Tinença d'Animals Potencialment Perillosos i la seva normativa de desenvolupament i altra normativa sectorial aplicable, així com l'Ordenança municipal reguladora de la protecció i benestar dels animals que viuen en l'entorn humà.

Les infraccions de les obligacions contingudes en aquest text que no estiguin recollides en la normativa aplicable seran considerades com a infraccions lleus i, aplicant-se les sancions previstes en l'art. 141 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, que estableix que:

  • Les infraccions lleus se sancionaran amb multa de fins a 750 €
  • Les infraccions greus se sancionaran amb multa des de 751 fins a 1.500 €
  • Les infraccions molt greus se sancionaran amb multes entre 1501 fins a 3.000€

A aquest efecte es consideren infraccions greus la comissió de tres infraccions lleus en un any i seran infraccions molt greus la comissió de tres infraccions greus en un any.

La imposició de qualsevol sanció prevista en el present text no exclou la responsabilitat civil i l'eventual indemnització de danys i perjudicis que puguin correspondre al sancionat.

Article 12.- Circumstàncies modificatives de la responsabilitat.

Per a la graduació de les sancions s'atendrà l'existència d'intencionalitat o reiteració, naturalesa dels perjudicis causats, reincidència per la comissió en el terme d'un any d'una altra infracció de la mateixa naturalesa quan així hagi estat declarat per resolució ferma i al benefici obtingut amb la seva realització.

Article 13.- Procediment

La imposició de les sancions requerirà la prèvia incoació i instrucció del procediment corresponent, el qual se substanciarà conformement al que es disposa en la legislació general sobre Procediment Administratiu Comú de les administracions públiques. L'acord d'iniciació podrà ordenar l'adopció de mesures provisionals que resultin necessàries per a garantir l'eficàcia de la resolució que pogués recaure.

Article 14.- Prescripcions

Les infraccions i sancions prescriuran segons el que es disposa en la Llei 1/1992, de 8 d'abril, de Protecció dels animals que viuen en l'entorn humà, la Llei de 50/1999, de 23 de desembre, sobre el Règim Jurídic de la Tinença d'Animals Potencialment Perillosos i la seva normativa de desenvolupament i altra normativa sectorial aplicable, així com l'Ordenança municipal reguladora de la protecció i benestar dels animals que viuen en l'entorn humà. Si aquestes no fixen terminis de prescripció o les infraccions de les obligacions recollides en aquest text no estan recollides en la normativa aplicable, s'aplicaran les prescripcions previstes en l'article 30 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic.

Disposició final única

La present Ordenança entrarà en vigor l'endemà de la publicació del text íntegre al Butlletí Oficial de les Illes Balears. Tot això, sempre que hagi transcorregut el termini de quinze dies a què fa referència l'article 65 de la Llei 7/1985, reguladora de les bases de règim local.

Contra el present acord es podrà interposar recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptats a partir de l'endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de conformitat amb el que estableixen els articles 112.3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, i els articles 10. b) i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciós Administrativa, en els termes previstos a l'article 65 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local.»

SEGON.- CONCEDIR un tràmit d'informació pública i audiència, per un termini de trenta dies, a l'efecte que les persones interessades, poden examinar l'expedient i formular reclamacions, objeccions o observacions. Així mateix, s'adverteix que si no es formula cap reclamació o suggeriment, l'acord inicialment adoptat s'entendrà aprovat definitivament. Tot això en virtut de l'article 102 de la Llei 20/2006. de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

TERCER.- CONCEDIR un tràmit d'audiència prèvia a les associacions veïnals i de defensa de les persones consumidores i usuàries establertes en el seu àmbit territorial que estiguin inscrites al registre municipal d'associacions veïnals i els fins de les quals guardin relació directa amb l'objecte de la disposició.

QUART.- SOL·LICITAR informe a l'Institut Balear de la Dona, sobre l'impacte de gènere del present acord l'aprovació de l'Ordenança Municipal reguladora de l'ús del parc caní i la pista d'hípica del tm d'Andratx, mitjançant el qual s'haurà d'indicar l'impacte potencial de l'aprovació esmentada en relació amb la situació de dones i homes com a col·lectiu, i les possibles repercussions en matèria d'igualtat.

CINQUÈ.- ORDENAR la publicació del present acord al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), al tauler d'anuncis, i al portal web de l'Ajuntament d'Andratx [http://andratx.sedelectronica.es].»

 

(Signat electrònicament: 3 de juny de 2024

La batlessa-presidenta Estefanía Gonzalvo Guirado)