Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE FORNALUTX

Núm. 354572
Modificació de l’ordenança fiscal núm. 22, reguladora de les taxes per a l’autorització administrativa per l’estacionament de vehicles de tracció mecànica en els espais públics municipals (ORA)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Proposta de modificació de l'ordenança fiscal núm. 22, reguladora de les taxes per a l'autorització administrativa per l'estacionament de vehicles de tracció mecànica en els espais públics municipals (ORA)

Article 1. Concepte.

1.- De conformitat amb l'autoritzat per l'article 106 de la Llei 7/1985 de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local i d'acord amb el que preveu l'article 20 del RDL 2/2004 de 5 de març, s'aprova el Text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, s'estableix la taxa per l'autorització Administrativa de l'estacionament de vehicles de tracció mecànica en els espais públics (vials, carrers, aparcaments, zones) d'aquest municipi que es determinin i amb les limitacions que es puguin establir per l'autoritat competent, dins de l'Operació de Regulació d'Aparcament (ORA) que es regularà per la present Ordenança, redactada conforme l'article 16 del RDL 2/2004 de 5 de març, abans esmentat.

2.- No està subjecte a la taxa regulada per aquesta Ordenança l'estacionament dels següents vehicles:

a) Motocicletes i ciclomotors.

b) Els vehicles estacionats en zones reservades per a la seva categoria i activitat.

c) Els vehicles de servei públic (taxis) quan el conductor estigui present.

d) Els vehicles en servei oficial degudament identificats propietat d'organismes de l'estat, Comunitat Autònoma, Illa o Municipi, que estiguin destinats directament i exclusivament a la prestació de serveis públics de la seva competència, quan estiguin realitzant aquests serveis.

e) Els vehicles de les representacions diplomàtiques i consulars acreditades a Espanya, externament identificats amb les plaques de matrícula diplomàtica i consular, així com un vehicle assignat al servei d'una oficina consular dirigida per un funcionari consular honorari, tot això a condició de reciprocitat .

f) Els vehicles destinats a l'assistència sanitària que pertanyin a la Seguretat Social o Creu Roja i les ambulàncies.

g) Les persones titulars de targetes d'aparcament de persones amb mobilitat reduïda expedides per l'organisme competent. Dita targeta haurà d'estar situada en un lloc fàcilment visible del parabrises davanter del vehicle.

h) Els vehicles elèctrics, híbrids, híbrids endollables o de pila de combustible que estiguin degudament identificats amb l'etiqueta de zero emissions de la DGT.

Article 2. Obligats al pagament.

Estan obligats al pagament de la taxa els conductors que estacionin els vehicles en els termes que preveu l'apartat Ir de l'article anterior.

Article 3. Àmbit d'aplicació.

Les zones  d'estacionament regulat (ORA) podran ser:

a) Zona blava: quan l'estacionament estigui subjecte al pagament, de la tarifa reflectida a   l'article 4, per a l'obtenció del tiquet.

b) Zones verdes: Reservades exclusivament pels vehicles que tinguin en vigor l'autorització resident reflectida a l'article 7è d'aquesta ordenança i, col·locada de la forma que s'indica al mateix article.

Aquestes zones podran ser de dos tipus:

1. Zones de 30 minuts: Aquelles que es trobin senyalitzades amb la imatge d'un rellotge i línies verdes. En aquestes, es podrà estacionar per un període màxim de 30 minuts i, serà obligatori indicar l'hora d'arribada mitjançant el rellotge subministrat per l'Ajuntament.

2. Zones de 24 hores: Aquelles que es trobin senyalitzades amb la inscripció “24H”. En aquestes, es podrà estacionar per un període màxim de 24 hores i, serà obligatori indicar l'hora d'arribada mitjançant el rellotge subministrat per l'Ajuntament.

Article 4. Quantia.

La tarifa de la taxa serà la següent:

- 30 minuts (mínim) .....................................................0,50€.

- 60 minuts ...................................................................1,00€.

- 120 minuts .................................................................2,00€.  

- Fraccions de temps intermèdies................................. 0,05€. 

- Obtenció del tiquet d'anul·lació de la sanció.............15,00€. 

Article 5. Autoritzacions i els seus preus. 

Per tal de facilitar l'ús d'estacionament regulat als titulars dels vehicles que tenen vinculació amb el municipi de Fornalutx, s'estableixen distintes modalitats d' autoritzacions i preus corresponents:

-Autorització resident: Per persones residents al municipi i que també el vehicle estigui d'alta al padró del impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM) permet l'estacionament a qualsevol de les zones regulades. Aquesta autorització podrà ser per 6 mesos i abonar 25 euros o 40 euros anual. La tarifa per a persones més grans de 65 anys, serà de 20 €/any.  

-Autorització de no resident o vehicle no inclòs dins el padró del IVTM: Per aquelles persones no empadronades de les quals el vehicle no estigui d'alta al padró del IVTM, i també per a les persones que venen de vacances. Aquestes darreres persones hauran de justificar la seva estància vocacional mitjançant document acreditatiu expedit pel titular de l'establiment de vacances. El preu serà de 15 euros, com a tarifa mínima amb dret a estacionament fins a un mes. Si s'excedeix aquest període d'un mes, s'haurà d'abonar una nova tarifa de 15 €.  

-Autoritzacions treballadors: Permet estacionar als interessats que venen a treballar a Fornalutx. Per obtenir-la, és necessari presentar el contracte de treball o certificació de l'empresa que indiqui el domicili laboral del treballador a Fornalutx. El seu preu serà:

a) Pels treballadors temporals al municipi 10 euros, amb dret a estacionar fins a un mes. Si s'excedeix aquest període d'un mes, s'haurà d'abonar una nova tarifa de 10 €.

b) Pels treballadors permanents al municipi, 80 euros anuals, que es podran abonar fraccionats en un import de 40 euros cada sis mesos

Les autoritzacions de no resident o vehicle no inclòs dins el padró del IVTM, així com les autoritzacions treballadors no disposaran de rellotge i per tant no podran estacionar, els vehicles als qui facin referència, dins les zones verdes mencionades a l'article 3r b.

Article 6. Normes de gestió.

1. L'Ajuntament fixarà i senyalitzarà degudament els espais públics (vials, carrers, aparcaments o zones) en què són aplicables les normes d'aquesta Ordenança, per tal que els usuaris tinguin el degut coneixement al respecte.

2. El pagament de la taxa es realitzarà mitjançant l'adquisició dels efectes valorats municipals o “targetes/bonus o tiquet d'estacionament”, que, en el cas de les targetes/bonus, s'hauran d'adquirir en les dependències de la policia local i, en el cas del tiquet d'estacionament, s'haurà d'adquirir en els parquímetres (màquines expenedores) 

2.1 També es podrà realitzar el pagament de la taxa mitjançant l'app EasyPark (requereix registre, l'acceptació dels termes d'ús de l'entitat EasyPark, i vincular una targeta de dèbit o crèdit)

3. De les targetes/bonus es durà un registre intern a fi de poder comprovar les dades als efectes oportuns.

4. No es podrà fer servir cap targeta/bonus més enllà de la data d'expiració que hi figura a targeta/bonus.

5. Les noves targetes/bonus estaran disponibles, per a la seva adquisició, un mes abans de la data d'expiració que hi figuri. 

6. L'Ajuntament aprovarà els models oficials de les targetes/bonus, el rellotge per indicar l'hora d'arribada a les zones verdes  i els tiquets d'estacionament.

7. Les targetes/bonus són d'ús exclusiu per al vehicle per al qual s'han sol·licitat i expedit. Als casos als quals s'hagi de fer servir una targeta/bonus per un vehicle distint al que es va sol·licitar i expedit, s'haurà de comunicar a la policia local el motiu i la duració d'aquest cas excepcional, i serà aquesta (la policia local) qui resoldrà cada cas, autoritzant o  no l'ús de la mencionada targeta/bonus.

8. L'operació de regulació d'aparcament s'estableix als següents indrets: 

a. Carrer Arbona Colom, des d'el Restaurant Ca n'Antuna fins el Centre Sanitari.

b. Planta superior de l'aparcament que hi ha al carrer Arbona Colom ( Aparcament de Sa Torre )

c. L'Aparcament al qual s'accedeix des del costat del Centre de Salut, a la zona assenyalada amb marques vials blaves ( Aparcament Sa Coma ). 

d. Planta superior de l'Aparcament del carrer Bellavista ( Aparcament Bellavista )

9. Horari: 

9.1. Zona blava: De 10:00 hores fins a 19:00 hores. De dilluns a dissabte, diumenges i festius exclosos. 

9.2. Zona verda de 30 minuts: Tindrà el mateix horari que la zona blava de l'apartat anterior. 

9.3. Zona verda de 24 hores: De dilluns a diumenges, les 24 hores, festius inclosos. 

Article 7. Col·locació de les targetes/bonus, rellotges, tiquets d'estacionament i autoritzacions.

Totes les targetes/bonus, rellotges, tiquets d'estacionament i autoritzacions, s'hauran de col·locar de forma visible i llegible en un lloc fàcilment visible del parabrises davanter del vehicle per la seva part interior.

Article 8. Infraccions i sancions

1.- Es consideren infraccions de la present Ordenança:

a) Estacionar en les zones d'estacionament regulat sense exhibir el tiquet, la targeta, i el rellotge corresponent amb l'hora d'arribada a les zones verdes,  en un lloc fàcilment visible del parabrises davanter del vehicle per la seva par interior.

b) Col·locar de forma defectuosa la targeta, el tiquet i/o el rellotge amb l'hora d'arribada a les zones verdes.

c) Sobrepassar el temps màxim d'estacionament permès.

d) Manipular, falsejar o alterar les dades de la targeta o tiquet d'estacionament.

2.- Les infraccions reflectides a l'apartat 1, seran sancionades amb multa de 80 €. Aquestes sancions es podran anul·lar als parquímetres, abonant una taxa de 15 € abans de les 23:59 del dia de la infracció ( tiquet d'anul·lació de la sanció. Article 4)

DISPOSICIÓ FINAL: La present Ordenança entrarà en vigor a partir de l'endemà de la seva publicació integra en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, i derogarà l'anterior Ordenança Fiscal publicada al BOIB del 29 d'abril de 2021, i les seves modificacions.  

 

(Signat electrònicament: 31 de maig de 2024

El batle Francisco Marroig Arbona)