Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 348240
Acord del Consell de Govern de 31 de maig de 2024 pel qual s’autoritza la modificació de l’Annex 21 de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per l’any 2024 per introduir el mòdul econòmic de finançament del Programa d'Acompanyament Escolar (PAE) i dels Tallers de llengua catalana per a joves nouvinguts

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 31 de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2024, aprova els mòduls econòmics del centres educatius privats concertats corresponents a les despeses de personal docent i les despeses de funcionament per l'any 2024, amb els imports que consten en l'annex 21 d'aquesta llei, d'acord amb l'article 117 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, i amb els articles 12 i 13 del Reglament de normes bàsiques sobre concerts educatius, aprovat pel Reial decret 2377/1985, de 18 de desembre. L'apartat 3 d'aquest article preveu el mòdul corresponent a les despeses de funcionament.

L'article 22 del Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears modifica l'apartat 3 de l'article 31 de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2024 que passa a tenir la redacció següent:

3. Els mòduls econòmics per unitat escolar dels diferents nivells i modalitats educatius per a altres despeses comprenen les despeses de personal d'administració i serveis, les ordinàries de manteniment, conservació i funcionament, i les quanties que corresponen a la reposició de les inversions reals.

Així mateix, la Conselleria d'Educació i Universitats ha de finançar, amb càrrec a aquests mòduls, el següent:

a) A partir del curs 2023-2024 el Programa d'Acompanyament Escolar (PAE) i a partir del curs 2024-2025 el Programa per a l'Orientació, l'Avanç i l'Enriquiment Educatius PROA+, dirigits als centres educatius privats concertats, en els termes i amb els límits que determini el Consell de Govern mitjançant un acord, així com d'altres que, per la seva mateixa naturalesa, es determinin mitjançant un acord del Consell de Govern.

b) Les despeses específiques de les aules UEECO dels centres educatius privats concertats, en els termes i amb els límits que determini el Consell de Govern mitjançant un acord.

c) A partir de l'1 de gener de 2024 i fins que la Conselleria competent en matèria d'educació les assumeixi, total o parcialment, les despeses generades pel compliment de les obligacions de Seguretat Social en relació amb els alumnes que realitzin pràctiques formatives no remunerades, en el cas que aquestes obligacions corresponguin al centre concertat de formació responsable de l'oferta formativa, en el marc del que estableix la disposició addicional cinquantena segona del Reial decret llei 2/2023, de 16 de març, de mesures urgents per l' ampliació de drets dels pensionistes, la reducció de la bretxa de gènere i l'establiment d'un nou marc de sostenibilitat del sistema públic de pensions.

d) Aquelles altres despeses de funcionament que aprovi el Consell de Govern mitjançant un acord.

Aquestes despeses s'han de justificar anualment davant la Direcció General competent en matèria de centres concertats, d'acord amb els comptes anuals aprovats pels consells escolars, amb la informació que a aquest efecte es requereixi en els models de justificació que aprovi, mitjançant una resolució, la persona titular de la direcció general esmentada.

L'article 31.12 de la Llei de pressuposts esmentada anteriorment estableix que s'autoritza al Consell de Govern perquè, a proposta del conseller d'Educació i Universitats, desplegui el que preveu aquest article per aplicar la distribució de fons públics per al sosteniment de centres privats concertats de les Illes Balears.

També s'autoritza el Consell de Govern a modificar, mitjançant un acord, l'annex 21 d'aquesta llei quant als conceptes i els imports que s'hi estableixen.

La Conselleria d'Educació i Universitats implementa anualment programes per fomentar un aprenentatge de qualitat per a l'alumnat de totes les etapes, augmentar el rendiment escolar i, per tant, disminuir la taxa d'abandonament escolar, reduint així les desigualtats entre els alumnes. Aquest programes estan finançats amb càrrec als pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. En aquests moments, els programes vigents són el Programa d'Acompanyament Escolar (PAE) i els Tallers de llengua catalana per a joves nouvinguts, que a dia d'avui es gestionen com una subvenció respecte de la qual els centres concertats es converteixen en una entitat col·laboradora en virtut d'un conveni.

La introducció  d'un mòdul econòmic de finançament en l'Annex 21 de la Llei de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a aquests programes i tallers  implica un sistema àgil  que assegura l'aplicació d'aquests programes i en conseqüència la millora de la qualitat i la igualtat d'oportunitats esdevenint una eina per reduir l'abandonament escolar dels alumnes i millorar l'èxit acadèmic i personal, i la motivació cap a l'aprenentatge.

El PAE es concreta en activitats d'acompanyament i suport educatiu durant el curs escolar o durant el mes de juliol, desenvolupades voluntàriament per personal docent del centre, fora de l'horari lectiu, atès que és qui coneix millor l'alumnat, les seves circumstàncies personals i el seu entorn familiar.

Respecte dels Tallers de llengua catalana per a joves nouvinguts es dirigeixen als alumnes d'incorporació tardana que presenten mancances lingüístiques a l'etapa d'educació secundària obligatòria (ESO)  que es concreten en sessions formatives molt dinàmiques que duu a terme, en horari no lectiu, personal docent del mateix centre, atès que és qui coneix millor l'alumnat i  així poder donar resposta a les seves necessitats lingüístiques i sociolingüístiques, assolint els objectius de les diferents àrees o matèries sense els impediments ocasionats pel desconeixement de la llengua d'aprenentatge i a la vegada aprofundint en el coneixement de les característiques culturals, lingüístiques i històriques de les Illes Balears.

En tots dos casos el preu hora és de 44,20 euros que inclou l'import corresponent al salari brut dels docents participants més la quota patronal de la Seguretat Social.

D'acord amb tot el que s'ha exposat anteriorment, el Consell de Govern a proposta del conseller d'Educació i Universitats, en la sessió de dia 31 de maig de 2024 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Modificar els mòduls de l'annex 21 de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2024 per tal de introduir en el  punt 9. Altres, els mòduls econòmics de finançament  del Programa d'Acompanyament Escolar (PAE) i dels Tallers de llengua catalana per a joves nouvinguts, tal i com s'estableix a continuació:

Mòdul de finançament  del Programa d'Acompanyament Escolar (PAE): 44,20 euros/hora, que inclou el salari brut del docent (33,5 euros/hora) més la quota patronal de la Seguretat Social.

Mòdul de finançament  del Tallers de llengua catalana per a joves nouvinguts: 44,20 euros/hora  que inclou el salari brut del docent (33,5 euros/hora) més la quota patronal de la Seguretat Social.

Segon. Ordenar que es publiqui íntegrament aquest Acord, en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 31 de maig de 2024

La secretària del Consell de Govern Antònia Maria Estarellas Torrens