Secció I. Disposicions generals
AJUNTAMENT DE SANTA EUGÈNIA
Núm. 342467
Aprovació definitiva de l’ordenança municipal de policia i bon Govern
No havent-se presentat cap reclamació o suggeriment, durant el període d'exposició al públic, respecte a la modificació de l'aprovació inicial de l'article 32 i 77, de l'ordenança municipal de policia i bon govern havent-se publicat l'anunci relatiu en el Boib núm. 45 de dia 4 d'abril de 2024, d'acord amb l'article 17.3 de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, es dóna per aprovada definitivament l'esmentada ordenança, publicant-se íntegrament a continuació el text complet de l'ordenança:
Ordenança municipal de policia i bon Govern.
I. Disposicions Generals
Article 1.
L'Ajuntament de Santa Eugènia, com a òrgan d'administració i govern del Municipi, exerceix la seva activitat per a garantir i fomentar els drets individuals i col•lectius dels veïns reconeguts per la Constitució i les lleis, així com a fer respectar i complir els deures i obligacions legítimament establerts en benefici de l'interès general. L'àmbit territorial d'aquesta Ordenança es circumscriu al terme municipal de Santa Eugènia.
Article 2.
Tots els habitants del municipi restaran obligats per les normes i disposicions contingudes en aquesta Ordenança. Així mateix afectarà, en tot allò que pertoqui aplicar, a tota persona que es trobi en el municipi.
Article 3.
La convivència ciutadana es fonamenta en el ple respecte a la dignitat de la persona, en els drets inviolables que li són inherents en el lliure desenvolupament de la personalitat, i en el respecte a la llei i als drets dels altres.
L'Ajuntament facilitarà l'assistència social a les famílies necessitades residents en el terme municipal, d'acord amb les disposicions vigents, sempre que els manqui el dret als beneficis i percebin ingressos inferiors al salari mínim interprofessional. També, dins els límits de les seves possibilitats i dels mitjans al seu abast, l'Ajuntament atendrà i auxiliarà les persones desvalgudes que habitin dins del terme municipal.
En especial, l'Ajuntament de Santa Eugènia fomentarà l'establiment de centres que compleixin finalitats assistencials, com guarderies infantils, residències per a la tercera edat, serveis d'assistència social domiciliària i atenció a persones sense recursos.
Article 4.
1. Tots els veïns del municipi tenen dret a gaudir per igual dels serveis municipals en general, i de tots els beneficis que els atribueixin les disposicions vigents. També tenen dret a presentar sol•licituds les autoritats locals en assumptes de la competència d'aquesta.
2. Tots els veïns tenen dret a obtenir còpies i certificacions acreditatives dels acords i resolucions municipals en els que tenguin interès directe, així com a la consulta dels arxius i registres en la forma que es reglamenti. Motivadament es podrà denegar aquests drets per raons de seguretat, intimitat de les persones o per esbrinar delictes.
Article 5.
A més dels deures que s'assenyalen en la legislació vigent, tots els habitants del municipi i les persones que s'hi trobin, estan obligats:
a) A prestar obediència i acatament, respecte i consideració a l'autoritat municipal, al seu personal, delegats, agents i policies locals en l'exercici de les seves funcions.
b) A complir les disposicions contingudes en aquest Reglament que els afectin, els bans de batlia i la resta d'ordenances i reglament municipals.
c) A col·laborar amb les autoritats sanitàries en les mesures que siguin adoptades a fi de prevenir la propagació de malalties contagioses i d'evitar perjudicis a la salut pública.
Article 6.
Els propietaris d'immobles afectats per la col•locació de rètols i cartells que continguin els noms dels carrers, places i altres vies públiques, plaques de numeració d'edificis indicadors de normes de circulació o de referència a un servei públic, estan obligats a permetre la seva fixació, com també a respectar la seva permanència i visibilitat. També estan obligats a permetre la instal•lació en les seves parets dels elements precisos i necessaris per a l'estesa de les línies de subministrament dels diferents serveis públics de competència municipal establerts o que siguin establerts. La Col•locació de l'indicatiu de la numeració damunt la porta d'entrada, de conformitat amb els models i normes establertes és obligació dels propietaris.
Article 7.
En cas de catàstrofe o infortuni públics o de greu risc d' aquest, la batlia, en l'aplicació de les mesures necessàries, podrà requerir l'ajut i la col•laboració dels habitants del terme municipal i especialment d'aquells qui pels seus coneixements o aptituds puguin prestar-les amb més utilitat per a la comunitat.
Article 8.
L'Autoritat Municipal tendrà especial cura dels drets dels infants. Les negligències manifestes observades dels pares o mares o persones encarregades de la custòdia de menors seran estudiades pels Serveis Socials i l'Àrea d'Educació de l'Ajuntament, i en cas de considerar-se negligències greus, es donarà part a als Jutjats i a l'Àrea de Menors de l'administració competent en la matèria.
Article 9.
1. Els infants abandonats o extraviats seran conduïts a l'Oficina de la Policia local i lliurats els primers, a les autoritats competents; i els altres, retinguts en custòdia, a disposició dels seus pares o mares o persones encarregades. A tal efecte es faran les averiguacions o la publicitat que en cada cas estimi convenient l'Autoritat Municipal.
2. Els Agents Municipals portaran a casa dels pares tot infant, en edat d'escolarització obligatòria, que durant les hores escolars es trobi al carrer, i en donaran part a les regidories d'Educació i de Serveis Socials de l'Ajuntament perquè estudiïn el cas i, si cal, cerquin les solucions més adients.
3. És responsabilitat dels pares evitar que els nins menors de set anys transitin sols per les vies públiques. Tota persona haurà d'evitar que els nins baixin de les voreres o passegin si no van acompanyats.
Article 10.
Serà sancionable tota conducta o fet individual que vagi en contra de la mesura, ordre i urbanitat exigibles per a la convivència social, no es permetrà pegar crits, barallar-se i, en general, qualsevol conducta que causi o pugui causar molèsties als veïns.
CAPÍTOL II Espais i béns públics
Article 11.
Són espais i béns públics tots aquells espais oberts i obra pública d'aprofitament o d'utilització general, així com els elements i mobiliari que tenguin incorporats, destinats a l'ús i gaudi general dels ciutadans.
Article 12.
Tot veí o veïna té dret a gaudir dels espais i béns públics segons la destinació d'aquests, i té el deure de respectar-los, evitar el seu deteriorament i posar en coneixement de l'Autoritat Municipal qualsevol anomalia que afecti a la seva conservació o utilització general.
Article 13.
1. Està prohibit realitzar tot tipus de grafit, pintada, taca, gargot, escrit, inscripció o grafisme, amb qualsevol matèria (tinta, pintura, materia orgànica, o semblants) o bé ratllant la superfície, sobre qualsevol element de l'espai públic, i també a l'interior o l'exterior d'equipaments, infraestructures i instal•lacions en general, mobiliari urbà, arbres, jardins i vies públiques en general. Queden exclosos d'aquesta prohibició:
a) els murals artístics que es realitzin amb autorització de la persona propietària o amb autorització municipal.
b) les marques en la via pública per a la celebració d'esdeveniments esportius realitzades amb autorització municipal.
c) les marques en la via pública per a la celebració d'esdeveniments festius realitzades amb autorització municipal.
d) tots aquells supòsits que sense estar recollits en els apartats anteriors, autoritzi l'Ajuntament.
2. Serà sancionable qualsevol acció sobre els espais i/o béns públics o privats que causi el seu deteriorament, així com el seu ús per a activitats, usos o funcions als quals no estan destinats; especialment quan s'impedeixi el correcte gaudiment per part dels altres veïns.
3. Tendran especial gravetat les pintades sobre façanes o béns amb un valor arquitectònic o artístic especial.
4. En els supòsits recollits en els articles anteriors, si s'escau, els agents de l'autoritat retiraran i intervindran cautelarment els materials, el gènere o els mitjans emprats.
Article 14.
Està prohibit enganxar qualsevol tipus de rètol, cartell, full informatiu, o elements similars, al mobiliari urbà, parets, façanes i propietats públiques i privades, en general, sense l'autorització expressa de l'Ajuntament i la persona propietària, respectivament.
Article 15.
La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en la garantia d'un ús racional i ordenat de l'espai públic i els seus elements, a més, si procedeix, de la salvaguarda de la salubritat, la protecció de la seguretat i el patrimoni municipal. Per tant, a banda de les sancions imposades pel deteriorament o mal ús dels espais i béns públics, està expressament prohibit:
a) Llençar papers i brutícia fora de les papereres oportunament establertes i embrutar els recintes de qualsevol altra manera.
b) Practicar activitats que puguin suposar risc per als arbres, plantes o qualsevol altre element auxiliar, així com quan pugui pertorbar l'ús dels espais públics que no estiguin especialment dedicats a aquestes activitats per part d'altres persones.
c) Encendre o mantenir foc, sense una autorització especial.
d) Banyar-se dins les fonts públiques o rentar-hi roba o d'altres objectes, així com abeurar animals o rentar-los.
e) Sacsejar els arbres, tanques, bàculs de llum, senyals o papereres, així com pujar-hi.
f) Passar per sobre els talussos, parterres i plantacions; fer malbé les plantes i les flors; collir flors, plantes i fruits; perjudicar els arbres o les plantacions de qualsevol altra manera.
g) Caçar o matar ocells, així com llençar o dipositar qualsevol verí o substància tòxica que pugui afectar la salut d'animals o plantes dins el casc urbà. Així també queda terminantment prohibit la utilització de verins o substàncies tòxiques en la resta de territori del municipi.
h) No es pot jugar a la via pública (carrers, places, jardins, etc.) amb pilota, ni altres jocs quan puguin fer malbé el mobiliari urbà.
i) No es pots circular amb patins, monopatins, bicicletes o similars, per damunt del mobiliari urbà.
l) Orinar i/o defecar a la via pública.
m) Fumar dins tot el recinte del camp municipal d'esports, excepte a les zones habilitades per a fumadors, senyalitzades per defecte.
n) Llençar material sanitari, residus especialment contaminant i similars fora de les papereres oportunament establertes.
Article 15 bis.
Begudes alcohòliques. Limitacions al consum, venda i subministrament
1. Queda expressament prohibit el consum de begudes alcohòliques per menors d'edat.
2. Queda expressament prohibida la venda i subministrament de begudes alcohòliques a menors d'edat.
3. Queda expressament prohibida la venda, subministrament o consum de begudes alcohòliques en els centres docents per a menors d'edat, en els recintes i espais destinats a la celebració i seguiment d'activitats esportives, en el moment en què els esportistes o practicants siguin majoritàriament menors d'edat, i en els centres destinats a menors d'edat.
4. Queda expressament prohibida la venda i subministrament a menors d'edat de qualsevol producte que imiti els envasos de begudes alcohòliques.
5. Queda prohibit el consum de begudes alcohòliques en els espais públics. La prohibició a què es refereix aquest apartat quedarà sense efecte en els supòsits en què el consum de begudes alcohòliques tingui lloc en establiments i altres espais reservats expressament per a aquella finalitat, com ara terrasses i vetlladors, i quan tal consum compti amb l'oportuna autorització que les autoritats competents poden atorgar, en casos puntuals. Excepcionalment, amb motiu d'especials esdeveniments o festes tradicionals, es podrà autoritzar la venda i subministrament de begudes alcohòliques.
6. Queda especialment prohibit el consum de begudes alcohòliques quan pugui alterar greument la convivència ciutadana. A aquests efectes, la dita alteració es produeix quan hi concorri algunes de les circumstàncies següents:
a) Quan, per la morfologia o la naturalesa del lloc públic, el consum es pugui fer de forma massiva per grups de ciutadans o convidi a l'aglomeració d'aquests.
b) Quan, com a resultat de l'acció del consum, es pugui deteriorar la tranquil•litat de l'entorn o provocar-hi situacions d'insalubritat.
c) Quan el consum s'exterioritzi en forma denigrant per als vianants o altres usuaris dels espais públics.
d) Quan els llocs en què es consumeixi es caracteritzin per l'afluència de menors o la presència de nins, nines i adolescents.
7. Els organitzadors de qualsevol acte públic de naturalesa cultural, lúdica, festiva, esportiva o de qualsevol altra índole vetllaran perquè no es produeixin durant el transcurs de l'acte les conductes descrites en els apartats anteriors. Si amb motiu de qualsevol d'aquests actes es realitzen aquelles conductes, els organitzadors ho comunicaran immediatament als agents de l'autoritat.
8. Queda expressament prohibit facilitar begudes alcohòliques a les persones que estiguin en un estat notori d'embriaguesa.
9. Tot recipient de beguda ha de ser dipositat en els contenidors corresponents i, si s'escau, a les papereres situades en l'espai públic. Queda prohibit tirar en terra o dipositar a la via pública recipients de begudes com llaunes, botelles, tassons, o qualsevol altre objecte.
10. Igualment, seran objecte de sanció, els casos en què la realització de les conductes descrites en aquest article, vagi acompanyada de l'ús de l'equip musical dels vehicles aturats o estacionats, i també de qualsevol altra font sonora de reproducció mecànica, sempre que el volum pugui ser considerat racionalment molest, amb relació als fonaments de regulació, considerant-se infracció independent.
11. En els supòsits recollits en els apartats anteriors, els agents de l'autoritat retiraran i intervindran cautelarment les begudes alcohòliques, els envasos o els altres elements objecte de les prohibicions, i també els materials o els mitjans emprats. Aquesta mesura inclou les begudes alcohòliques dipositades en els vehicles, quan es pugui demostrar que són utilitzades per omplir els envasos utilitzats pel consum. Així mateix es retiraran i intervindran les botelles i recipients de qualsevol material, que sense estar tancades d'origen, no es pugui determinar el seu contingut. Les begudes alcohòliques i els aliments intervinguts podran ser destruïts immediatament per raons higienicosanitàries, deixant en aquest cas constància d'això.
12. Per garantir la salut de les persones afectades, i per a evitar molèsties greus als ciutadans, els agents de l'autoritat, quan pertoqui, podrán acompanyar les persones en estat d'embriaguesa als serveis de salut.
Article 16.
Està prohibit exercir sense llicència o concessió expressa qualsevol indústria o comerç a l'interior dels espais públics i la seva utilització per a fins particulars.
La concessió de la llicència municipal correspon ordinàriament al batle.
Les sol·licituds de llicència seran tramitades d'acord amb la legislació de procediment comú. En concret, l'interessat haurà de presentar una sol·licitud acompanyada d'una memòria descriptiva on es detalli l'emplaçament, la superfície que desitja ocupar i el tipus d'activitat a desenvolupar.
El termini de tramitació de la llicència serà de dos mesos. En cas que l'Ajuntament no resolgui expressament la sol•licitud de llicència aquesta s'entendrà desestimada a tots els efectes.
La llicència tindrà una durada limitada que l'Ajuntament determinarà, cas per cas, en funció de la ponderació de la inversió efectuada i la remuneració equitativa dels capitals desemborsats pel prestador, i la renovació de la mateixa no serà automàtica sinó que serà a instància de la persona interessada.
En cas que no es disposi de llicència, la Policia Local, si s'escau, procedirà a requisar el gènere objecte de l'acte il•legal.
Article 17.
1. L'Ajuntament podrà autoritzar la celebració de festes o activitats específiques als espais públics, i fixarà les normes que regiran com a condició de l'autorització, donades les característiques de l'acte i l'espai públic sol•licitat.
2. Els organitzadors seran responsables del compliment de les condicions establertes per l'Ajuntament, així com del respecte del recinte i dels elements i béns públics instal•lats en aquells.
3. Requeriran també autorització municipal totes aquelles activitats (concerts, festes i anàlegs) que es desenvolupin en zones privades, comunitàries o particulars, i que puguin generar molèsties als veïns de l'entorn.
4. Les activitats seran autoritzades per l'Autoritat municipal prèvia sol•licitud. Mai podrà prevaler l'organització d'una acte social o festiu amb finalitats particulars sobre la bona convivència i els drets a dormir, descansar i l'accés al seu habitatge particular. Els límits d'horari i d'utilització de l'espai públic seran imposats per l'Autoritat municipal.
5. Caldrà presentar la sol•licitud d'autorització per cadascuna de les activitats que es proposin realitzar, amb una antelació mínima de 20 dies. En el cas d'incompliment de les condicions d'autorització de l'activitat per part de la persona beneficiària, l'Ajuntament es reserva el dret de no atorgar noves autoritzacions.
Article 18.
Els propietaris o titulars d'establiments públics, en especial bars, cafeteries, restaurants, sales de festes, cafè concerts, bar musicals, hotels i similars i seran responsables del seu bon ordre, funcionament i neteja de la via pública. Per a tal efecte estan obligats a:
a) Evitar actes incívics o molests dels clients en els accessos, vestíbuls o a zones habilitades com a terrassa exterior dels establiments públics.
b) Evitar que els clients surtin a la via pública duent tassons i botelles i altres objectes de vaixella, llevat dels casos autoritzats per l'autoritat competent. El responsable del local haurà de retirar les restes procedents d'aquests objectes, així com llosques, papers, plàstics o de qualsevol altra naturalesa que es deixin a les immediacions dels establiments públics descrits.
c) No admetre al local a menors de 16 anys, si no van acompanyats d'un adult que en sigui responsable.
d) Evitar la tinença i/o consum de substàncies estupefaents, psicotròpiques o estimulants en l'interior de l'establiment.
Article 19.
L'Ajuntament de Santa Eugènia podrà obligar aquells establiments en què de forma habitual i reiterada es produeixin alteracions de l'ordre a establir un servei especial de vigilància i ordre dedicat exclusivament a aquesta finalitat, sense perjudici que puguin sol•licitar la col·laboració de la policia local per tal d'evitar els casos de vandalisme i altres alteracions que es puguin produir en els seus establiments.
Article 20.
Els jardins i les plantacions privades i els espais lliures i els terrenys no urbanitzats es mantindran per llurs propietaris en el degut estat de neteja i condicions fitosanitàries adequades, tenint cura en especial de la seva desbrossada i de l'esporgat de l'arbrat. En cas de manifesta negligència en la seva conservació, l'Ajuntament podrà imposar sancions dins els límits legals i procedir a l'execució subsidiària, exigint dels propietaris totes les despeses que ocasioni.
CAPÍTOL III La via pública
Article 21.
1. El servei de neteja de la via pública es prestarà per l'Ajuntament, per gestió directa o indirecta, sense perjudici del deure de col•laboració dels particulars establert en els articles següents.
2. En cas d'emergència, la batlia pot ordenar la modificació temporal del contracte o contractes de prestació del servei de neteja.
3. En el cas que una persona embruti de manera especial qualque via pública, ja sigui amb fang, vessant restes d'animals o vegetals, o mercaderies que transporti, o qualsevol tipus d'escombraries, deixalles o fems, depositades a espais públics, ja sigui de manera voluntària o involuntària, ja sigui dins d'un nucli urbà o a una via de fora vila, el mateix particular estarà obligat a netejar-la per tal que quedi ben neta; si l'Ajuntament requereix el particular perquè la netegi i aquest no ho fa, l'Ajuntament farà la neteja i el particular haurà d'abonar el seu cost, a més de la multa que correspongui; si no ho abona, es podrà procedir per via de constrenyiment.
Article 22.
La neteja pública es practicarà dins de l'horari i programació que estableixi l'Ajuntament.
Article 23.
1. Els constructors o promotors d'edificis, mentre aquests estiguin en fase de construcció, estan obligats a mantenir netes i expedites les voreres i paviments situats enfront de les respectives façanes i, sobretot, davant de les dels veïns.
2. La neteja de les voreres corresponents a solars, edificis destinats a habitatge i usos industrials, correspon als propietaris o assimilats a les respectives comunitats, en la forma que determinin segons les seves pròpies normes, procurant mantenir-les en tot moment en les màximes condicions de netedat.
3. Els titulars d'establiments davant els quals es realitzin operacions de càrrega i descàrrega hauran de procedir, a més, les vegades que sigui necessari, a granar les voreres per a mantenir la via pública en les degudes condicions de neteja i, així mateix, sempre que ho ordenin els agents de l'Autoritat municipal.
4. Els titulars d'establiments de venda al detall de productes amb embalatges, alimentaris o anàlegs, de consum o d'ús immediat, i d'establiments o quioscos de begudes, gelats, entrepans o articles similars estaran obligats a netejar la part de la via pública corresponent a la seva façana i ha instal•lar papereres o recipients apropiats en lloc visible a l'entrada dels seus locals o vora les seves instal•lacions, a l'objecte de tenir sempre neta la via pública.
Article 24.
1. No es pot situar o deixar abandonats a la via pública objectes particulars, encara que estiguin arrambats a establiments dels seus propietaris, sense cap més excepció que les derivades de les normes vigents sobre obres particulars i fires al carrer o ocupació autoritzada de la via pública.
2. En el cas d'obres particulars, l'Ajuntament podrà limitar als dies feiners les autoritzacions d'ocupació de la via pública amb contenidors de runa, quan, a criteri del mateix Ajuntament, les circumstàncies ho justifiquin.
3. L'Autoritat municipal podrà en qualsevol moment i sense previ avís retirar runa, materials de construcció i qualsevol altre objecte que dificulti el pas i la lliure circulació per la via pública.
4. Els objectes i materials de la construcció a què es refereix el paràgraf anterior se situaran als dipòsits municipals, essent les despeses del trasllat i custòdia a càrrec del seu propietari o posseïdor. Els materials que no fossin reclamats pels seus propietaris en el termini de set dies, comptadors a partir de la notificació del trasllat, podran ser subhastats, i la quantitat obtinguda serà lliurada als propietaris prèvia deducció de les despeses originades i de les sancions que en el seu cas s'imposin.
5. No és permès depositar a la via pública ni en els llits dels torrents o sèquies del terme municipal, ni a camins rurals, terres, runes, deixalles, materials d'enderroc, residus de neteja d'arbres, plantes, residus perillosos, etcètera, i altres objectes que puguin dificultar la circulació de les aigües.
Article 25.
1. No es podrà utilitzar la via pública per a fer oficis o treballs sense autorització expressa de l'Autoritat municipal i prèvia comprovació del compliment dels requisits establerts en la normativa vigent per part de l'interessat. En qualsevol cas, l'Autoritat municipal determinarà les condicions, llocs i horaris en què es podran exercir les activitats autoritzades.
2. Aquestes autoritzacions seran sempre a precari i podran ser retirades o modificades per l'Autoritat municipal quan ho consideri necessari, en funció del bé general o de concretes circumstàncies referides als professionals o als veïns.
3. Els membres de l'ONCE i altres Institucions benèfiques legalment reconegudes podran exercir la seva activitat a la via pública en el nombre i la forma que determini l'Alcaldia, d'acord amb la Delegació Provincial de l'Organització.
4. No es poden vendre productes procedents d'actes il•lícits, recaptacions o falsificacions; si això es fes o n'hi hagués indicis, la Policia local procedirà a requisar el gènere fins que el venedor acrediti la seva legítima procedència i titularitat.
Article 26.
1. Amb motiu de fires o festes tradicionals es podrà autoritzar als propietaris o titulars d'establiments, associacions i entitats ciutadanes, previ informe dels serveis municipals, el guarniment dels carrers i dels arbres, d'acord amb les condicions i fiances que en cada cas s'estableixin.
2. Acabat el període autoritzat, hauran de ser retirats pels organitzadors tots els elements i materials instal•lats, excepte en els casos en què aquesta obligació l'assumeixi l'Ajuntament per tractar-se d'associacions i entitats ciutadanes.
3. Si l'Ajuntament hagués de retirar-los d'ofici per qualsevol causa, el cost serà repercutit als organitzadors.
Article 27.
L'Autoritat municipal podrà autoritzar amb ocasió de fires o festes tradicionals l'ocupació de la via pública.
Les sol•licituds d'autorització seran tramitades d'acord amb la legislació de procediment comú. En concret, l'interessat haurà de presentar una sol•licitud acompanyada d'una memòria descriptiva on es detalli l'emplaçament, la superfície que desitja ocupar i el tipus d'activitat a desenvolupar.
El termini de tramitació de l'autorització serà de dos mesos. En cas que l'Ajuntament no resolgui expressament la sol•licitud d'autorització aquesta s'entendrà desestimada a tots els efectes.
L'autorització tindrà una durada màxima d'un any i la renovació de la mateixa no serà automàtica sinó que serà a instància de l'interessat.
Article 28.
No es permetrà l'acampada en espais públics sense l'autorització expressa de l'Ajuntament.
Article 29.
1. La celebració de mercats públics es regirà pel Reglament de mercats de l'Ajuntament de Santa Eugènia.
2. Es prohibeix la venda ambulant. Únicament es podrà realitzar la venda ambulant en els llocs, dies i hores que s'autoritzi per la batlia, d'acord amb l'establert al Reglament de mercats de l'ajuntament de Santa Eugènia, permetent-se només amb motiu de la celebració de mercats públics, o mercats ocasionals instal•lats amb motiu de fires, festes o esdeveniments populars, quedant prohibida en qualsevol altre supòsit o en el cas de que no estigui autoritzada. En aquells casos en que es permeti, la persona venedora ambulant haurà d'informar, mitjançant un cartell visible, de la direcció on s'atendran, en el seu cas, les reclamacions dels consumidors, i en tot cas, aquesta direcció haurà de figurar en la factura o en el comprovant de la venda.
3. Queda prohibit col•laborar en l'espai públic amb les persones venedores ambulants no autoritzades, amb accions com facilitar o guardar el gènere, vigilar o alertar sobre la presència dels agents de l'autoritat.
4. Es prohibeix la compra o l'adquisició en l'espai públic d'aliments, begudes i altres productes procedents de la venda ambulant no autoritzada.
5. Així mateix, es prohibeix la venda a domicili, sense perjudici del repartiment, distribució o subministrament dels béns adquirits o encarregats pels consumidors en establiments comercials autoritzats per la venda al públic, o en aquells casos autoritzats per l'Ajuntament.
6. Es prohibeix l'oferiment a domicili de serveis de qualsevol tipus, en especial de revisió i/o manteniment d'instal•lacions de gas o similars, sense haver estat prèviament requerits per la persona interessada; si els agents de l'Autoritat municipal tenen coneixement de la pràctica d'aquests oferiments, ordenaran el cessament immediat de l'activitat.
7. Per a l'exercici de la publicitat porta a porta serà necessària la presentació d'una declaració responsable, subscrita per l'interessat en la que manifesti, sota la seva responsabilitat, que compleix amb els requisits establerts a la normativa vigent, que disposa de la documentació que així ho acredita i que es compromet a mantenir el seu compliment durant el període de temps inherent a l'activitat.
8. En els supòsits recollits en els apartats anteriors, els agents de l'autoritat retiraran i intervindran cautelarment el gènere o els elements objecte de les prohibicions, els materials, els vehicles o els mitjans emprats i els guanys obtinguts, sempre i quan es pugui demostrar que procedeixen de la venda ambulant no autoritzada. Si es tracta d'aliments o béns fungibles, es destruiran o els donaran el destí que sigui adequat. En cas de diners s'ingressaran a la tresoreria municipal.
Per a l'aixecament de la mesura d'intervenció cautelar s'atindrà al que resulti de la incoació o resolució del procediment sancionador corresponents.
Així i tot, es podrà procedir a la devolució dels objectes, materials, vehicles o mitjans intervinguts, si la persona propietària abona prèviament en via voluntària la corresponent sanció, les taxes legalment previstes i justifica suficientment la propietat; si transcorregut dos mesos des de la intervenció d'aquests, no haguessin estat retirats pels seus legítims propietaris, seran destruïts o entregats a associacions sense ànim de lucre.
Article 29 bis.
1. Es prohibeix la realització d'activitats i la prestació de serveis no autoritzats en l'espai públic, o en els privats que no comptin amb l'oportuna llicència municipal, com ara massatges, trunyelles, música i semblants.
2. Queda prohibit col•laborar en l'espai públic amb qui realitza les activitats o presta els serveis no autoritzats, amb accions com vigilar i alertar sobre la presència dels agents de l'autoritat.
3. Es prohibeix la demanda, l'ús o el consum en l'espai públic de les activitats o els serveis no autoritzats als quals es refereix aquest capítol. En tot cas, la llicència o autorització haurà de ser perfectament visible.
4. En els supòsits recollits en els apartats anteriors, els agents de l'autoritat retiraran i intervindran cautelarment el gènere o els elements objecte de les prohibicions, els materials o els mitjans emprats i els guanys obtinguts, sempre i quan es pugui demostrar que procedeixen de la venda ambulant no autoritzada. Si es tracta d'aliments o béns fungibles, es destruiran o els donaran el destí que sigui adequat. En cas de diners s'ingressaran a la tresoreria municipal. Es podrà aixecar la mesura d'intervenció cautelar segons l'article 84.
Article 30.
És prohibit l'aparcament en qualsevol gual, sempre que aquest estigui degudament senyalitzat. La senyalització consisteix en la pintura de la vorera de color groc i/o la col•locació de la placa oficial de l'Ajuntament en lloc visible. Qualsevol placa senyalitzadora de gual que no sigui l'oficial de l'Ajuntament és il•legal i, per tant, no és vàlida per a impedir l'aparcament. La placa s'haurà d'instal•lar al costat dret, entrant, de la porta, a 1,80 m. d'alçada des de damunt la vorera. Si no és possible instal·lar-la a la porta, s'instal•larà a la façana, també a la dreta, entrant, i a la mateixa alçada.
CAPÍTOL IV La Circulació
Article 31.
El trànsit de vianants i vehicles i la conducció i circulació de vehicles a motor en el terme de Santa Eugènia s'ajustarà a les disposicions de la Llei de bases sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial, normativa que la desenvolupi o substitueixi i al Codi de circulació, mentre continuï en vigor, sense perjudici de la regulació que complementàriament pugui establir l'Ajuntament fent ús de les autoritzacions legals vigents.
Article 32.
Correspon a l'Ajuntament:
a) L'ordenació i control del trànsit en les vies urbanes de titularitat municipal, així com la seva vigilància, i mitjançant agents propis, la denúncia de les infraccions que es cometin en aquestes vies i la seva sanció quan no estigui expressament atribuïda a una altra administració.
b) La regulació, mitjançant ordenances i disposicions de caràcter general, dels aprofitaments de les vies urbanes que tinguin per objecte fer compatible l'equitativa distribució dels aparcaments entre tots els usuaris amb la necessària fluïdesa del trànsit rodat i l'ús dels carrers per part dels vianants. De conformitat amb una Ordenança fiscal reguladora de les taxes aplicables, per acord del Ple es podran determinar zones de la via pública d'estacionament limitat i no gratuït.
c) La retirada dels vehicles de la via pública en els casos en què reglamentàriament es determini, i en qualsevol cas quan obstaculitzin o dificultin la circulació, suposin un perill o no siguin respectades les normes vigents establertes per a estacionaments i usuaris. Els Agents de la Polia local podran immobilitzar un vehicle per mitjans mecànics d'acords amb el que autoritzi la normativa vigent. Per a la posada en circulació d'un vehicle que hagi estat retirat o immobilitzat es requerirà la sol•licitud de la persona titular del vehicle o de la persona conductora i el previ pagament de les despeses ocasionades, sense perjudici de la imposició de la sanció que correspongui per la infracció comesa.
d) L'autorització de les proves d'intoxicació etílica o per estupefaents, psicotròpics o estimulants dels conductors que circulin per les vies públiques.
e) Es prohibeix estacionar sense autorització a la via pública els vehicles automòbils, motocicletes, ciclomotors, bicicletes i qualsevol altre vehicle que hagin de ser objecte de venda, reparacions, exposicions i de lloguer sense conductor.
f) Per tal d'evitar estacionaments de llarga durada que poden causar perjudicis als veïns, el temps màxim d'estacionament d'un vehicle a la via pública es de catorze dies. Una vegada superat aquest temps, haurà de ser mogut a una distància no inferior a cinquanta metres.
g) Es prohibeix a l'ús dels aparcaments públics als remolcs i similars, així com a caravanes i autocaravanes de forma indefinida.
Article 33.
A més de les altres competències que li correspongui, correspon a la Policia Local l'ordenació, senyalització i direcció del trànsit dins el casc urbà i la instrucció d'atestats per causa d'accidents de circulació que hi tinguin lloc, sens perjudici de comunicar les actuacions als organismos judicials i administratius competents.
Article 34.
Les sancions que s'imposin per les infraccions de trànsit comeses en el casc urbà s'ajustaran en la seva tipificació, quantia i procediment al que es disposa en la normativa sectorial vigent en cada moment.
Article 35.
1. Per a la conducció de motos i ciclomotors és obligatori l'ús del casc en tots els vials del Municipi així com marca el Reglament general de circulació. Per tant, l'Autoritat municipal vetllarà per que es compleixi aquesta llei, així com, realitzar les campanyes que siguin necessàries per informar als usuaris de motos i ciclomotors dels beneficis del seu ús.
2. La conducció temerària, les curses de vehicles no autoritzades, l'ús indegut dels enginys mecànics que amplien els renous dels tubs d'escapament, superar els límits de velocitats marcats pel Reglament general de circulació i la carència del preceptiu permís de conducció, assegurança o documents identificatius de la moto o el ciclomotor, seran sancionats i perseguits per l'Autoritat municipal. Així mateix, l'Ajuntament realitzarà les campanyes informatives que siguin necessàries per minvar l'ús incorrecte del vehicle o la conducció que reporti perill per a la resta de ciutadans. Es prohibeix la circulació per vies públiques de patinets a motor.
3.Queda prohibida la circulació de vehicles a motor i ciclomotors als camins no asfaltats de muntanya.
Article 36.
Amb la finalitat d'evitar desperfectes i de permetre una circulació dels vianants fluïda i segura, es prohibeix que cap tipus de vehicle munti, aparqui, circuli o creui les voreres de carrer. El pas per les voreres de carrer només serà permès pels llocs establerts per a tal efecte (entrades i sortides d'edificis). El pas també serà permès als vehicles de les forces i cossos de seguretat, a les ambulàncies i als vehicles de bombers, per a l'exercici d'urgències en les tasques professionals pròpies de cadascun d'aquests serveis.
Article 37.
Està prohibit l'estacionament de vehicles destinats a lloguer sense conductor que no hagin estat contractats per usuaris. Aquesta prohibició té l'objectiu d'evitar abusos en l'ocupació d'espai reservat per a places d'aparcaments de vehicles i d'aconseguir que l'ús de les vies destinades al trànsit sigui compatible amb distribució equitativa dels aparcaments entre tots els usuaris. Així mateix, es prohibeix l'aturada i/o estacionament de vehicles que impedeixin la normal circulació per la via pública, incloent els vehicles destinats al transport d'aigua i/o mercaderies sense autorització de l'autoritat municipal corresponent.
Article 38.
Amb caràcter general, s'estableix el límit màxim de velocitat a les vies urbanes, travesseres i vies de titularitat municipal asfaltades del terme municipal. El límit màxim permès serà de 40 quilòmetres per hora per a les travesseres i a les vies de titularitat municipal asfaltades, no urbanes; i en 30 per a les vies urbanes. Aquesta limitació podrà ésser rebaixada per l'Ajuntament, fet que serà comunicat als conductors amb la corresponent senyalització.
Article 39.
Els propietaris d'establiments dedicats al lloguer de vehicles sense persona conductora i ciclomotors, pararan especial esment que els conductors d'aquests comptin amb el permís o llicència adequat, que els faculti per a la conducció del vehicle que és llogat. A aquest efecte seran responsables de la infracció d'aqueixa norma tant la persona titular de l'establiment com el conductor del vehicle.
CAPÍTOL V Policia d'edificis, immobles i solars
Article 40.
Totes les obres que es realitzin en aquest terme municipal estan sotmeses al que determinen les Normes Subsidiàries i/o altres instruments de planejament vigents de Santa Eugènia, així com d'altres disposicions de caire urbanístic de rang superior. Dins de les normes de protecció del mediambient contra la contaminació per renous i vibracions, en referència a l'execució d'obres, vigirà l'horari de prohibició d'execució d'obres següent: de dilluns a divendres estarà prohibit entre les 20.00 i les 07.30; així com entre les 20.00 del divendres a les 09.00 del dissabte, i a partir de les 20.00 del dissabte o vigília de festiu, així com tot el diumenge i festius.
Per poder ocupar un edifici per primera vegada s'ha d' obtenir el final d'obra, i llicència de primera ocupació, que no es tramitarà mentre no s'hagi presentat el model 902 (alta al cadastre) a les oficines municipals d'urbanisme.
Article 41.
Els propietaris i ocupants estan obligats a mantenir els seus habitatges en les adequades condicions de seguretat, salubritat i presencia pública, d'acord amb el que disposa el Decret 145/1997 de 21 de novembre, pel qual es regulen les condicions d'amidament, d'higiene i d'instal·lacions per al disseny i l'habitabilitat d'habitatges així com l'expedició de cèdules d'habitabilitat; així com la Llei 10/1990 de 23 d'octubre de Disciplina urbanística. En immobles o habitatges particulars, queda prohibit:
a) Mantenir o usar abocadors de fems –basses- dins el cas urbà.
b) Tenir o criar animals que no siguin de companyia i que vulnerin la Llei 1/1992 de 8 d'abril de Protecció dels animals que viuen a l'entorn humà, així com el Decret 56/94 de 13 de maig pel que s'aprova el Reglament per al desenvolupament i aplicació de l'esmentada Llei.
Article 42.
1. El mal estat observat en una finca o immoble, amb perill per a la via pública ocasionat pel seu mal estat, parcial o total, es donarà a conèixer a la persona propietària, el qual haurà de procedir a la reparació de l'immoble dins un termini de temps que serà fixat per l'Ajuntament, i de protegir la zona deteriorada fins a la seva definitiva reparació.
2. En el cas de no realitzar-se les obres dins el termini concedit, s'obrirà al propietari un expedient sancionador, sense perjudici d'ordenar el que procedeix d'acord amb la Llei de Disciplina urbanística i altra legislació vigent.
3. La neteja dels solars i parcel·les és una obligació de la propietat, per tant la responsabilitat pel mal estat d'higiene dels mateixos recau única i exclusivament en la propietat. Aquells titulars de solars i parcel·les que es mantenguin en aquestes condicions seran requerits per l'Ajuntament per tal que s'hi adeqüin dins d'un termini màxim d'un mes –o termini especial que fixi l'Ajuntament-, i si expira aquest termini sense que la persona titular hagi complit amb aquesta obligació, l'Ajuntament, amb mitjans propis o contractats, deixarà els solars i parcel·les en les degudes condicions i passarà la factura a la persona titular.
4. Els perjudicis o les molèsties produïdes en habitatges i/o solars entre mitjeres, és de responsabilitat exclusiva de la propietat que la produeix, per tant, l'Ajuntament sols intervindrà en els casos que aquests perjudicis afecti a la competència del mateix Ajuntament, així com estableix el Reglament de serveis de les Corporacions locals en el seu art. 1.
5. Regulació de les obres de reparació, reforma, renovació i embelliments de les sepultures i panteons del cementeri municipal de Santa Eugènia.
Totes les obres que es facin als terrenys o a tombes on s'han adquirit drets funeraris estan supeditats a l'obtenció de la preceptiva llicència d'obres que podrà ser:
Article 43.
Les conductes que suposin infracció a les disposicions d'aquest Capítol seran sancionades de conformitat amb el que estableix la normativa urbanística vigent. Qualsevol despesa produïda a càrrec de l'Ajuntament per neteja, desinfecció, construcció, enderroc o anàlogues per esmenar deficiències que afectin a les propietats contemplades en aquest Capítol seran a càrrec de la persona titular de la propietat; si aquest no abona les despeses en el termini màxim de 20 dies, l'Ajuntament procedirà al cobrament en via de constrenyiment amb un recàrrec del 20 per 100 sobre el preu inicial.
CAPÍTOL VI Dels cans, animals de companyia i altre bestiar
Article 44.
Queda prohibit exhibir, treure a la via pública o tenir solts dins solars o parcel•les sense cap tipus de mesura de seguretat, cans classificats perillosos segons indica la Llei 50/1999 de 23 de desembre sobre el règim jurídic de la tinença d'animals potencialment perillosos, el Reglament aprovat per Reial decret 287/2002, de 22 de març, i la Llei 1/1992, de 8 d'abril, de protecció dels animals que viuen en l'entorn humà. S'iniciaran diligències sancionadores contra els propietaris que vulnerin aquests preceptes i/o altra normativa en la matèria. També es sancionarà als propietaris de cans sense disposar de XIP identificador i que passegin per la via pública, d'acord amb l'Ordre del Conseller d'Agricultura, Comerç i Indústria de 21 de maig de 1999 per la que es regula la identificació dels animals de companyia a les Illes Balears. En qualsevol cas, els propietaris de cans que els treguin a la via pública, hauran de disposar de tota la documentació de l'animal en un lloc localitzable per poder-ho mostrar a l'Autoritat municipal quant així ho requereixi.
Article 45.
1.-Els animals domèstics hauran d'estar subjectes amb corretges o cadenes que en permetin un fàcil control. Si la seva propensió a mossegar pogués suposar cap perill per a tercers o fossin de grandària mitjana o gran hauran d'anar, a més, amb morrió. Els cans hauran d'estar registrats en el registre municipal d'identificació.
2.-Queda prohibida l'entrada d'animals domèstics a espais de domini privat sense consentiment del propietari.
Article 46.
Els propietaris dels cans hauran d'anar proveïts de borses i pinces per a recollir els excrements que els animals realitzin en les vies urbanes, places, parcs i jardins públics, i qualsevol altre lloc de domini públic. A més hauràn de portar un recipient amb una solució d'aigua i vinagre per tal de diluir els orins.
Article 47.
1. Per raons higièniques i sanitàries queda prohibida l'entrada i circulació de cans, moixos, cavalls o de qualsevol altra casta d'animals domèstics o domesticats en locals d'espectacles públics, esportius o culturals.
2. En el cas que els cans, moixos, cavalls o qualsevol altra casta d'animals domèstics o domesticats, realitzin les seves necessitats fisiològiques en espais públics, incloses les zones de bany i l'aigua, el portador de l'animal estarà obligat a recollir les de caràcter sòlid, i dipositar-les en contenidors de fems o semblant i diluir aquelles de caràcter líquid.
3. Queden exceptuats del punt 1 d'aquest article els cans guies que utilitzin els invidents quan estiguin duent a terme aquestes tasques, així com espectacles on hi participin els propis animals, i en altres casos autoritzats per l'Ajuntament.
4. Queda prohibit el subministrament d'aliments en la via pública a cans, moixos o de qualsevol altra casta d'animals domèstics o domesticats.
Article 48.
Els animals que vagin a lloure per les vies públiques, o altres zones esmentades a l'article anterior, seran recollits pels serveis municipals i depositats en les instal•lacions municipals o que l'Ajuntament tengui concertades mitjançant conveni o contracte, pel seu depòsit. Aquests animals estaran a disposició dels seus propietaris durant un termini de 10 dies, els quals els podran retirar quan hagin justificat prèviament la seva condició i hagin abonat les despeses d'alimentació del bestiar, la taxa del servei i la multa corresponent. Una vegada transcorregut aqueix termini sense l'aparició de la persona propietària, tot considerant la classe d'animal, les seves possibilitats de manteniment, el seu valor o cap altra circumstància que l'autoritat competent consideri oportuna, serà determinat:
a) El seu anunci com a animal abandonat.
b) La seva entrega a entitats, institucions protectores d'animals o persones interessades.
c) El seu sacrifici.
Tot això sense perjudici de l'adopció les mesures especials que siguin necessàries per raons sanitàries o per altres.
Tots els veïns hauran d'informar l'Ajuntament en cas que sàpiguen o que sospitin que un animal té la ràbia. Aquest no podrà ésser sacrificat sense que, prèviament, el professional pertinent nomenat per l'Ajuntament n'hagi dictat l'ordre de reclusió en dependències amb aqueixa finalitat a fi d'observar-ne l'evolució, n'hagi ordenat el sacrifici o la devolució a la persona propietària.
Article 49.
La tinença d'animals domèstics obliga a l'adopció de les precaucions adequades per evitar molèsties als veïns. Per aquest motiu, durant l'horari nocturn es prohibeix deixar als patis, terrasses, balcons o galeries, aus i animals que amb els seus sons pertorbin el descans o tranquil·litat dels veïns. Igualment, durant el dia hauran de ser retirats pels seus propietaris o responsables quan, de manera evident, ocasionen molèsties.
CAPÍTOL VII Del Patrimoni Històric, Artístic i Cultural
Article 50.
L'Ajuntament de Santa Eugènia vetlarà per la conservació del Patrimoni històric, artístic i cultural existent en el terme municipal i adoptarà les mesures necessàries per tal d'evitar el seu deteriorament, la seva pèrdua, destrucció o espoli i notificarà a l'administració competent qualsevol amenaça o dany que sofreixin o les dificultats que es presentin per tal de procedir a la seva conservació. Així mateix, l'Ajuntament exercirà les altres funcions que s'assenyalen en la legislació vigent i, més específicament, en la Llei del Patrimoni històric de les Illes Balears.
Amb aqueixa finalitat, la Policia local, l'Àrea de Cultura i la d'Urbanisme disposaran del catàleg dels béns d'interès cultural (BIC) i béns catalogats (BC) del terme de Santa Eugènia inventariats en els respectius registres insulars. D'altra banda, l'Ajuntament comunicarà als propietaris dels béns catalogats detallats en els padrons de contribució rústica i urbana la inclusió de la seva propietat en els catàlegs, a fi d'evitar danys o destruccions involuntàries que, en tot cas, són penades per la Llei, sense que l'Ajuntament en tengui cap responsabilitat si es produeixen.
Article 51.
Qualsevol persona que descobreixi restes arqueològiques o paleontològiques, sigui quina sigui la seva naturalesa o ubicació, ho comunicarà de tot d'una a l'Ajuntament per tal que adopti les mesures oportunes en l'àmbit de les seves competències.
Article 52.
Tal com assenyala l'art. 93 de la Llei de Patrimoni històric de les Illes Balears és competència de l'Ajuntament senyalitzar l'emplaçament dels béns del Patrimoni històric que es trobin en el seu terme municipal, ordenar-ne les vies d'accés i adoptar les mesures pertinents respecte del trànsit de persones i vehicles. Així mateix, la Policia local vetllarà per la conservació de totes les instal•lacions de senyalització, promoció i protecció d'aquestes restes, com també per la seva neteja. A aquests efectes seran sancionades, d'acord amb aquesta Ordenança i independentment de tot allò previst en la Llei de patrimoni i el Codi Penal, totes aquelles persones que embrutin o deteriorin els béns catalogats o els elements instal•lats per a la seva protecció, senyalització o promoció.
Article 53.
El Municipi de Santa Eugènia és part integrant de la comunitat i el territori de les Illes Balears, i l'Ajuntament, entenent que la llengua pròpia és un patrimoni històric, cultural i etnològic de primer ordre, posarà especial esment en utilitzar el català com a llengua pròpia, i protegirà i fomentarà el seu ús en tots els àmbits del municipi.
CAPÍTOL VIII De la protecció del Medi Ambient contra la contaminació per renous i vibracions
Article 54.
1. L'objecte d'aquest Capítol és l'establiment del marc legal de regulació dels distints béns i recursos ambientals susceptibles de ser gestionats a l'àmbit de la competència de l'Ajuntament de Santa Eugènia contra las pertorbacions per l'emissió de renous i/o vibracions per qualsevol causa.
2. Seran d'aplicació les prescripcions d'aquest Capítol en tot el territori del terme municipal de Santa Eugènia, mentre no es desenvolupi normativa més restrictiva per part de la Comunitat Autònoma en matèria de renous.
3. Queda sotmès a allò que preveu aquest Capítol qualsevol activitat que es trobi en funcionament, exercici o ús que comporti la producció de renous i/o vibracions. Serà exigible el seu compliment a través de la corresponent concessió de llicències i/o autoritzacions municipals per a tot tipus de construccions, demolicions, obres a la via pública i instal•lacions industrials, comercials, recreatives, musicals, espectacles i de serveis; també per a les ampliacions o reformes que es projectin o executin a partir de l'entrada en vigor d'aquest Ordenança i, si s'escau, com a mesura correctora exigible d'acord amb el que preveu la normativa que li resulti d'aplicació.
4. Definicions i classificacions de renous:
A l'efecte d'aquest Capítol, i pel que fa a renous, s'estableixen les següents classificacions i definicions:
1. Amb la finalitat de poder diferenciar i ponderar els diversos renous amb millor precisió i racionalitat, s'efectua una primera classificació del renou en funció de les característiques ambientals en què es desenvolupa. D'aquesta manera s'obtenen uns nivells, que representen una diversitat de renous amb característiques comunes i que es defineixen als punts següents:
1.1. El nivell de pressió acústica, símbol (Lp).-Unitat decibel (dB), que es defineix per l'expressió següent:
Lp= 20 log P/po Essent: P.- valor eficaç de la pressió acústica produïda per la font sonora, ponderat d'acord a la corba de referència normalitzada (A). Po.- Pressió acústica de referència, de valor: Po= 2 x 10-5 Pa.
1.2. So: És la sensació auditiva produïda per una ona acústica. Qualsevol so complex es pot considerar com a resultat de l'addició de varis sons produïts per ones senoidals simultànies.
1.3. Renou: És una mescla complexa de sons amb freqüències fonamentals diferents. En sentit ampli, a efecte de l'aplicació d'aquesta Ordenança, es considera com a renou qualsevol so que interfereix en alguna activitat humana.
1.4. Nivell d'emissió: A l'efecte d'aquesta Ordenança s'entén per nivell d'emissió el nivell de pressió acústica originat per una font sonora.
1.4.1. Nivell d'emissió intern (NEI): És el nivell de pressió acústica existent en un determinat local on funcioni una o més fonts sonores.
1.4.2. Nivell d'emissió extern (NEE): És el nivell de pressió acústica originat per una o més fonts sonores que funcionen a l'espai lliure exterior.
1.5. Nivell de recepció: És el nivell de pressió acústica existent en un determinat lloc originat per una font sonora que funciona en emplaçament diferent.
1.5.1. Nivell de recepció interno (NRI): És el nivell de recepció mesurat a l'interior d'un local. Al seu torn, es distingeixen dues situacions que són:
1.5.1.1. Nivell de recepció intern amb origen intern (NRII): És aquell nivell de recepció intern originat per una font sonora que funciona en un altre recinte situat en el propi edifici o en edifici colindant.
1.5.1.2. Nivell de recepció intern amb origen extern (NRIE): És aquell nivell de recepció intern originat por un cabal sonor que prové d'espai lliure exterior.
1.5.2. Nivell de recepció extern (NRE): És el nivell de recepció mesurat en un determinat punt situat a l'espai lliure exterior.
2. S'efectua una segona classificació del renou tenint en compte la seva valoració en funció del temps. Es consideren els renous que es defineixen tot seguit:
2.1. Renou continu: És aquell que es manifesta ininterrompudament durant més de tres minuts. Al seu torn, dins d'aquest tipus de renous es diferencien tres situacions:
2.1.1. Renou continu-uniforme: És aquell renou continu el nivell de pressió acústica (Lp) del qual, emprant la posició de resposta ràpida del sonòmetre o equip de mesura, es manté constant o bé els límits en què varia difereixen en menys de 4 dB(A).
2.1.2. Renou continu-variable: És aquell renou el nivell de pressió acústica (Lp) del qual, emprant la posició de resposta ràpida del sonòmetre o equip de mesura, varia entre els límits que difereixen entre 4 i 7 dB(A).
2.1.3. Renou continu-fluctuant: És aquell renou continu el nivell de pressió acústica (Lp) del qual, emprant la posició de resposta ràpida del sonòmetre o equip de mesura, varia entre uns límits que difereixen en més de 7 dB(A).
2.2. Renou esporàdic: És aquell que es manifesta ininterrompudament durant un període de temps igual o menor de tres minuts. Al seu torn, dins d'aquest temps de renou es diferencien les dues situacions següents:
2.2.1. Renou esporàdic-intermitent: És aquell renou esporàdic que es repeteix amb major o menor exactitud, amb una periodicitat, la freqüència de la qual es possible determinar.
2.2.2. Renou esporàdic-aleatori: És aquell renou esporàdic que es produeix de forma totalment imprevisible, per la qual cosa, per a la seva correcta valoració és necessari una anàlisi estadística de la variació temporal del nivell sonor durant un temps suficientment significatiu.
3. S'efectua una tercera classificació del renou tenint en compte la relació establerta entre la font sonora o vibrant causant de la molèstia i el seu propietari o manipulador.
D'aquesta manera, es consideren dos tipus de renou que presenten característiques comunes que es defineixen tot seguit:
3.1. Renou objectiu: És aquell renou produït per una font sonora o vibrant que funciona de forma automàtica, autònoma o aleatòria sense que hi intervingui cap persona que pugui variar-ne les condicions de funcionament.
3.2. Renou subjectiu: És aquell renou produït per una font sonora o vibrant, les condicions de funcionament de la qual queden supeditades a la voluntat del seu manipulador/a o persona titular.
4.- Renou de fons: Es considera el renou de fons existent en un determinat medi ambient, interior o exterior, en absència del renou o Font sonora objecte de control o de qualsevol altra font sonora clarament identificable. El mesurament del renou de fons s'haurà de realitzar, sempre que sigui possible, a la zona més pròxima a l'objecte de control, evitant que hi tinguin influència els locals o establiments de l'esmentada zona que no són objecte de control, i despreciant els nivells de renou extraordinari o anormals del trànsit rodat.
5. A l'efecte d'aquest Capítol, s'entén per amenització musical qualsevol tipus d'emissió de renous per procediments de reproducció sonora o amb la utilització de qualsevol aparell o mitjà radioreceptor (televisió, fil musical o ràdio) amb capacitat de producció de nivells d'emissió (pressió acústica) que no superin els 65 dB(A) a l'interior, i ha d'estar dotat del limitador de so amb las característiques de l'Annex III, o comptar amb qualsevol altre mitjà, sistemes o aparells que impedeixin sobrepassar-lo, mesurats conforme al que s'estableix a l'Annex V d'aquest Capítol.
6. A l'efecte d'aquest Capítol s'entén per activitat musical qualsevol tipus d'emissió de renous per procediments de producció o reproducció sonora, inclosa la música en viu o en directe, o amb la utilització de qualsevol aparell o mitjà que sigui susceptible de transmetre o emetre nivells de renou superiors a 65 dB(A) a l' interior del local o es superin els nivells de transmissió dels ANNEXOS I i II d'aquesta Capítol, mesurats en la forma establerta a l'Annex V.
Article 55.
1.Les normes que es contemplen són d'obligat i directe compliment sense necessitat d'un previ requeriment o subjecció individual a totes les instal·lacions, aparells, construccions, obres, per a tota mena de vehicles, inclosos els de transport i, en general, tots els elements, activitats, actes i comportaments que produeixin renous i vibracions que alterin l'estat natural de l'ambient circumdant, qualsevol que sigui la seva persona titular, promotor/a o responsable i lloc públic o privat, obert o tancat en el qual estigui situat/da.
2. Tipus d'activitat segons la seva contaminació acústica potencial:
Per al desenvolupament de l'activitat dels establiments compresos al Grup IV, s'haurà d'incloure com a activitat complementària a la principal i ser contemplada al projecte i llicència municipal; tot això, de conformitat amb el procediment establert a la Llei 16/2006, de 17 d'octubre, de règim jurídic de les llicències integrades d'activitat de les Illes Balears. Si l'establiment, legalment, és considerat exempt d'obtenir llicència per a l'exercici de l'activitat musical, haurà de presentar projecte d'insonorització per garantir els nivells de dBA exigits als Annexos I i II d'aquest Capítol.
Article 56.
1. Els serveis d'inspecció municipal, Policia local o òrgan autoritzat per la batlia, podran realitzar d'ofici o a instància de veïns afectats per renous, associacions de veïns, o qualsevol altre interessat les inspeccions que resultin necessàries per garantir el compliment del que preveu aquest Capítol; en aquest sentit, els propietaris, titulars, responsables o empleats, estaran obligats a permetre l'accés als locals i als establiments productors del renou.
2. A l'efecte del que preveu l'apartat anterior, els propietaris, posseïdors o responsables de les fonts emissores del renou, facilitaran als serveis d'inspecció municipal l'accés a les seves instal•lacions o focus generadors de renou i disposaran el seu funcionament a les distintes velocitats, càrregues, marxes o nivells de so que els serveis inspectors indiquin, i hi hauran de ser presents. De les actuacions duites a terme, s'estendrà acta acreditativa de la inspecció realitzada.
3. L'obstrucció de la tasca inspectora podrà dur aparellada la revocació de la Llicència o autorització, sense perjudici de les responsabilitats administratives i/o penals en què pugui incórrer.
Article 57.
Les condicions acústiques exigibles als diversos elements que componen les edificacions i les seves instal•lacions per al compliment de les determinacions d'aquest Capítol són les del Codi tècnic de l'edificació. Així mateix també s'haurà de donar compliment a les Normes Subsidiàries de Santa Eugènia.
Article 58.
1. Sense tenir en compte les pertorbacions produïdes pel trànsit rodat de vehicles, en el medi ambient exterior no es podrà produir cap renou que sobrepassi els límits en les condicions i característiques determinats a l'Annex I d'aquest Capítol.
2. Els treballs realitzats en sòl classificat com a urbà, no es podran fer entre les 18.00 i les 09.00 hores del dia següent quan produeixin renous o vibracions superiors als establerts amb caràcter general a l'Annex I. A més, aquests casos només es permetran en dies feiners (de dilluns a divendres, excepte festius).
S'exceptuen d'aquesta prohibició les obres que es realitzen per raons de necessitat o perill i aquelles que, amb motiu dels seus inconvenients, es justifiqui que no es puguin realitzar durant el dia. Aquest treball nocturn haurà d'estar expressament autoritzat per la batlia, qui determinarà els límits sonors que haurà de complir en funció de les circumstàncies que concorrin a cada cas.
3. Els valors màxims tolerables de vibracions seran els que s'especifiquen a la legislació estatal o autonòmica que li resultin d'aplicació.
4. Als habitatges i locals interiors d'una edificació, el nivell sonor expressat en dBA no haurà de sobrepassar els nivells establerts a l'Annex II d'aquest Capítol com a conseqüència de les fonts sonores situades a l'exterior o a l'interior de locals o habitatges adjacents, tenint en compte la zona, dependència de l'habitatge o tipus de local i horari i despreciant-se els renous que provenen del trànsit.
Article 59.
1. No es poden col•locar màquines, artefactes en moviment de qualsevol instal•lació, en o damunt parets, sostres, forjats i altres elements estructurals de les edificacions, llevat de casos excepcionals en els quals es justifiqui que no es produeixen molèsties als veïns, o s'instal•lin els elements correctors escaients.
2. La distància entre els elements indicats i el tancament perimetral serà d'un metre.
Article 60.
A partir de l'entrada en vigor d'aquesta Ordenança, no es permetrà:
a) a les vies públiques i als establiments, la instal·lació de màquines o aparells que transmetin a zones pròximes a edificis, habitatges, centres sanitaris, educatius i, en general, zones d'oci, nivells sonors superiors als límits permesos als Annexos I i II d'aquest Capítol.
b) els equips de les instal·lacions d'aire condicionat, ventilació o refrigeració, com ventiladors, extractors, unitats condensadores i evaporades, compressors, bombes, torres de refrigeració i altres similars, que transmetin als edificis propis, contigus o pròxims, nivells sonors superiors als límits establerts a l'Annex II.
c) la instal·lació de màquines que transmetin als edificis contigus o pròxims nivells de vibracions superiors als límits màxims establerts per la normativa aplicable.
Article 61.
1. Els edificis, locals, recintes i/o espais destinats a les activitats dels grups I, II, III i V expressats a l'art. 55.2 d'aquesta Ordenança, hauran d'estar dotats de l'aïllament acústic global necessari, el qual s'haurà de justificar en funció del nivell màxim de pressió acústica que es prevegi que es pugui produir a l'activitat, per impedir la transmissió a l'exterior dels esmentats locals, recintes i/o espais de renous (nivells de pressió acústica) superiors als permesos en aquest Capítol.
A l'efecte de l'establert en el paràgraf anterior, s'haurà de presentar un estudi justificatiu de les mesures previstes perquè la transmissió de renous i vibracions generats per les distintes fonts sonores, màquines o elements compleixin les prescripcions d'aquest Capítol. A l'esmentat estudi justificatiu s'ha de partir d'un nivell d'emissió global determinat que es prevegi que es pugui produir a l'activitat pels aparells o elements generadors que es pretenguin instal•lar i/o per la concurrència de públic i no podrà ser mai inferior al que tot seguit s'estableix:
2. Tots aquests establiments hauran de comptar amb limitador de so.
3. Per a les activitats compreses al grup VI, s'haurà de sol•licitar l'oportuna llicència i s'ha de comptar, per a la realització d'aquestes activitats, amb un limitador de so, sempre que l'activitat musical es desenvolupi amb mètodes elèctrics, electrònics o similars, amb la finalitat d'evitar que els nivells sonors superin els límits establerts als Annexos I i II.
Queden exclosos de la instal•lació de limitador les festes populars, revetlles i esdeveniments anàlegs autoritzats per la batlia.
4. Quan a un establiment es desenvolupi una activitat la denominació de la qual no quedi inclosa en alguna de les denominacions esmentades a l'article 55.2 i que, per les seves característiques, s'assimili a qualsevol d'elles, també li seran d'aplicació les normes d'aquest article, quedant la batlia expressament facultada per incloure-la en el grup corresponent.
5. Als establiments compresos als Grups II, III, V i VI del l'article 55.2 que pretenguin instal•lar-se en zones d'ús predominantment residencial, la batlia podrà imposar-hi condicions de funcionament, limitacions o mesures correctores especials que impedeixin que la seva implantació tengui repercussions negatives per a la tranquil•litat dels veïns.
6. A més de l'establert als apartats anteriors, qualsevol classe d'activitat haurà de complir totes les condicions que aquest Capítol o altres normes d'aplicació disposen per a la seva instal•lació i funcionament.
Article 62.
Les condicions exigides per als locals situats a edificis habitats o pròxims a ells, destinats a qualsevol activitat que es pugui considerar com a focus de renou, seran aquelles que tot seguit s'assenyalen:
1. Els valors d'aïllament es refereixen també als orificis, obertures i qualsevol tipus de mecanisme per a la ventilació als esmentats locals, tant a l'hivern com a l'estiu.
2. Totes les activitats compreses als Grups II i V de l'article 55.2 podran exercir-se amb portes i finestres obertes en horari diürn, respectant, en tot cas, els nivells establerts als Annexos I i II d'aquest Capítol mitjançant la calibració del limitador de so. L'horari nocturn i fins a la finalització de l'activitat musical, s'haurà d'exercir amb les portes, finestres, buits i qualsevol tipus d'obertura, tancats.
3. Totes les activitats compreses dins els Grups II, III i V hauran de tenir, a totes les vies d'accés al local, sistemes de doble porta formant vestíbul, dotat de mecanismes automàtics de tancament, els quals han d'estar sempre en funcionament. El vestíbul s'ajustarà a allò previst a la Llei 3/1993, de 4 de maig, per a la millora de l'accessibilitat i supressió de les barreres arquitectòniques, i al Decret 96/1994, de 27 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de desenvolupament.
4. Quan sigui necessari, entre les dues portes s'instal•larà una aïllant de fibra tèxtil o mineral que ocupi tot l'ample del vestíbul intermig amb una adequada capacitat d'absorció acústica.
5. Totes les activitats compreses dins els Grups II, III i V que disposin de finestres, hauran de dotar-les dels mecanismes necessaris per impedir que puguin ser obertes pels clients.
6. Llevat de les activitats desenvolupades pels Grups IV i VI, tots els aparells o mitjans que siguin susceptibles de transmetre o emetre so o vibracions, hauran de ser a l'interior del propi local on es desenvolupi l'activitat principal; els altaveus no poden estar orientats cap a les obertures que comuniquin a l'exterior o cap a elements o estructures que no tinguin la suficient capacitat d'aïllament o absorció acústica, segons determini la normativa aplicable.
Article 63.
1. A l'efecte del que preveu aquest Capítol, s'estableix com a horari diürn el comprès entre les 08.00 i les 22.00 hores com a màxim i es considera nocturn la resta, sense perjudici de que la batlia, atenent les circumstàncies d'època d'any o altra anàloga pugui modificar-ho.
2. Horaris de l'activitat musical:
2.1. De manera excepcional, la batlia podrà autoritzar amenització musical en viu fins a les 24.00, als restaurants inclosos al grup I de l'article 55.2, quan sigui possible sotmetre'ls a limitador de so.
2.2. Per als establiments compresos als Grups II, III i V de l'article 55.2, l'activitat musical es desenvoluparà entre els horaris d'obertura i tancament d'aquests establiments.
2.3. Per als establiments compresos al Grup IV, l'activitat musical es podrà realitzar fins a les 23.00, a tot estirar. Malgrat això, la batlia, considerant les circumstàncies assenyalades al paràgraf primer d'aquest article, ho pot modificar. En els casos en què l'activitat musical es realitzi a l'exterior i es produeixi una avaria del limitador, aquesta activitat haurà de finalitzar a les 22.00, sense perjudici que es respectin els nivells màxims dels Annexos I i II.
3. Aquelles activitats musicals que es desenvolupin a l'aire lliure, compreses al grup VI, independentment del seu accés públic o privat, tendran l'horari que determini la batlia.
4. Horaris d'obertura i tancament dels diferents establiments:
4.1. Horaris de tancament:
4.2. Horaris d'obertura:
Els establiments no podran ser oberts abans de les 6:00 hores, tenint en compte que entre l'horari de tancament i el d'obertura dels mateixos haurà de transcórrer, com a mínim, un període de temps de dues hores.
Article 64.
1. La producció de renous a la via pública, a les zones de pública concurrència o a l'interior dels edificis, no podrà superar mai els límits que exigeix la convivència ciutadana. Tots els propietaris o ocupants d'immobles, edificis, construccions, instal•lacions, vehicles o altres béns de titularitat privada estan obligats a evitar que, des d'aquests, puguin produir-se conductes o activitats que causin molèsties innecessàries a les altres persones.
S'evitaran especialment, en hores de descans nocturn, els renous produïts per:
a) To excessivament alt de la veu humana o l'activitat directa de les persones.
b) Sons i renous emesos per animals domèstics.
c) Aparells o instruments musicals o acústics.
d) Aparells domèstics.
e) Renous produïts com a conseqüència de la conducció de vehicles de manera brusca.
f) Aparells o motors mecànics i/o elèctrics.
Article 65.
1. Els actes i activitats multitudinaris de caire festiu que tenguin lloc a la via pública i/o zones de pública concurrència, hauran de comptar amb autorització expressa de la batlia, indicant les condicions per esguard de la possible incidència per renous, independentment de les qüestions d'ordre públic.
2. Queda prohibit qualsevol tipus de renou, sigui quin sigui el seu origen, transmès a l'interior de les cases, que superin els nivells establerts de l'Annex II.
Article 66.
1. Els propietaris o usuaris dels aparells de ràdio, televisió, instruments musicals i, en general, qualsevol aparell de so, tant si són emprats a habitatges, establiments públics com a d'altres llocs destinats a la convivència humana, hauran d'ajustar el seu volum als límits establerts als Annexos I i II d'aquest Capítol.
2. A les vies i espais de pública concurrència queda prohibit l'ús de qualsevol tipus de dispositiu sonor per emetre missatges publicitaris, reclam, avís, distracció o anàlegs, que excedeixin dels nivells permesos en aquest Capítol.
Article 67.
Està prohibit l'ús de botzines o senyals acústics dins dels nuclis de població, excepte en casos de perill imminent d'atropellament, col•lisió o quan es tracti de serveis d'urgència.
Article 68.
Els propietaris, llogaters o gerents de locals o habitatges que disposin d'un sistema d'alarma sonora, hauran de posar en coneixement de la Policia local la ubicació i instal•lació d'aquesta alarma, i hauran d'emplenar una fitxa amb les dades necessàries per tal de poder localitzar la persona encarregada de desactivar-la en cas de falsa alarma o intent de robatori. En el cas que la posada en funcionament de l'alarma i les dades per a la localització de l'encarregat de desactivar-la no hagin estat comunicades, la Policia local podrà procedir a cercar els mitjans necessaris per a desactivar-la; les despeses que això ocasioni, com també la multa, hauran de ser satisfetes per la persona infractora d'aquest article.
Article 69.
A les infraccions comeses a les matèries pròpies de la Llei 16/2006, les serà d'aplicació el règim previst a aquesta Llei. Així mateix, a les infraccions comeses a les matèries pròpies de la Llei 1/2007, els serà d'aplicació el règim de classificació i quantia de les sancions previstes en aquesta.
Article 70.
Independentment de la regulació de la responsabilitat prevista a la Llei 16/2006, serà la persona responsable de les infraccions administratives qualsevol persona natural o jurídica que, per acció, omissió o negligència contravengui el que disposa aquest Capítol. Si algú fa cas omís de les indicacions de la Policia local quan actua en defensa de les normes compreses en aquest Capítol, la batlia podrà ordenar el precinte cautelar dels elements que produeixin les molèsties, fins que el personal tècnic competent en la matèria certifiqui que es compleixen tots els requisits per a poder tornar-los desprecintar.
Article 71.
Sense perjudici del que disposa la legislació específica, les infraccions a què es refereix el present Capítol es classificaran en: lleus, greus i molt greus.
I. Lleus:
a) Excedir en menys de 6 dB(A) els nivells màxims admissibles.
b) Obtenir nivells de transmissió de vibracions superiors als fixats reglamentàriament com a estàndard.
c) En general, totes aquelles conductes que impliquin negligència o deixadesa que no estiguin previstes com a faltes de caràcter greu o molt greu.
II. Greus:
a) L'omissió de dades, ocultació d'informes o obstrucció de l'activitat inspectora municipal que tingui per objecte induir a confusió o reduir la transcendència dels riscs per a les persones o l'impacte ambiental.
b) Vulnerar les prohibicions contingudes en aquest Capítol.
c) Superar entre 6 a 15 dB(A) els nivells màxims admissibles.
d) No tenir la preceptiva llicència o autorització municipal per a l'exercici de l'activitat.
e) Realitzar qualsevol modificació de les circumstàncies o elements reflectits a les actes d'inspecció.
f) Posar en funcionament aparells o instal·lacions, dels quals l'autoritat municipal n'hagués ordenat el precintat, clausura o limitació de temps.
g) No corregir les deficiències observades en el termini atorgat.
h) La reincidència en faltes lleus. A aquest efecte, s'entendrà reincidència la comissió d'una infracció de caràcter lleu per Resolució ferma, de la mateixa naturalesa, dins del període de l'any immediatament anterior.
III. Molt greus:
a) Superar més de 15 dB(A) els nivells sonors màxims admissibles.
b) D'instal·lar més accessoris sonors d'aquells que han estat precintats amb posterioritat a la instal•lació del limitador de so, sense comunicació prèvia a l'Ajuntament.
c) La reincidència en faltes greus. A aquest efecte, s'entendrà reincidència la comissió d'una infracció de caràcter greu per Resolució ferma, de la mateixa naturalesa, dins del període de l'any immediatament anterior.
Article 72.
1. Les sancions per les infraccions a aquest Capítol, llevat d'una previsió distinta en norma específica que li resulti d'aplicació, serán les estipulades a l'article 56 de la Llei 1/2007, de 16 de març, contra la contaminació acústica de les Illes Balears.
2. Les sancions corresponents a cada classe d'infracció es graduaran tenint en compte la transcendència per a la tranquil•litat i seguretat dels veïns, l'efecte sobre la salut de les persones, el medi ambient protegit, la intencionalitat, reiteració, capacitat econòmica de l'empresa i altres circumstàncies concurrents. A més de la imposició de la sanció de tipus econòmic, la batlia podrà procedir -de conformitat amb el procediment establert a la legislació que li resulti d'aplicació- al tancament del local o, si escau, a la revocació de la llicència o autorització municipal.
3. Quan es tracti d'infraccions continuades, les sancions corresponents s'imposaran cada dia mentre persisteixi el comportament de la persona infractora.
Article 73.
La prescripció d'infraccions i de sancions no afectarà l'obligació de restaurar la realitat ambiental alterada, ni la indemnització pels danys i perjudicis ocasionats a l'Administració i/o a tercers.
CAPÍTOL IX Sancions: procediment i quantia. Disposicions Generals.
Article 74.
1. Constitueix infracció d'aquesta Ordenança tota acció o omissió que contravengui a deixi sense compliment qualsevol de les seves disposicions.
2. La Policia Local, en la seva condició de policia administrativa, és l'encarregada de vetllar pel compliment d'aquesta ordenança, de denunciar, quan pertoqui, les conductes que li siguin contràries, i d'adoptar, s'escau, les altres mesures d'aplicació.
3. En els procediments sancionadors que s'instrueixin en aplicació d'aquesta ordenança, els fets constatats per agents de l'autoritat tenen valor probatori, d'acord amb la normativa aplicable a aquest efecte, sense perjudici d'altres proves que puguin aportar els interessats.
4. En els expedients sancionadors que s'instrueixin, i amb els requisits que corresponguin conforme a la legislació vigent, es podran incorporar imatges dels fets denunciats, ja sigui amb fotografia, filmació digital o altres mitjans tecnològics, que permetin acreditar els fets recollits en la denúncia formulada d'acord amb la normativa aplicable. En tot cas, la utilització de videocàmeres requerirà, si és procedent, les autoritzacions previstes en la legislació aplicable, i el seu ús d'acord amb el principi de proporcionalitat.
5. Les infraccions prescriuen pel transcurs d'un any des de que es tengui coneixement de la seva comissió per part de les autoritats municipals.
Article 75.
1. El procediment sancionador es regirà pel que disposa el Decret 14/1994, de 10 de febrer -que aprova el Reglament del procediment que ha de seguir l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en l'exercici de la potestat sancionadora- i, supletòriament per allò que preveu el RD 1398/1993, de 4 d'agost, que aprova el Reglament del procediment per a l'exercici de la potestat sancionadora. La imposició de les sancions previstes en aquesta Ordenança es guiarà per l'aplicació del principi de proporcionalitat i, en tot cas, es tindran en compte els criteris de graduació següents:
a) La gravetat de la infracció.
b) L'existència d'intencionalitat.
c) La naturalesa dels perjudicis causats.
d) La reincidència.
e) La capacitat econòmica de la persona infractora.
S'entén que hi ha reincidència quan en el termini d'un any s'ha comès més d'una infracció als preceptes prevists en aquesta ordenança i hagin estat declarats provats per resolució administrativa ferma.
2. En el cas que es realitzi el pagament voluntari de la sanció en el moment de la denúncia o en un termini de 10 dies naturals, es donarà per conclòs el procediment sancionador amb les següents conseqüències:
- Reducció del 50 % en la quantia de la sanció de la denúncia.
- La renúncia a formular al•legacions.
- La finalització del procediment sense necessitat de resolució expressa.
Quan es tracti d'una persona infractora reincident pel mateix fet, el número de vegades que hagi reincidit es multiplicarà pel nombre de resolucions administratives fermes dictades per l'òrgan municipal competent.
3. Quan la persona infractora no acrediti la seva residència habitual en territori espanyol, l'agent que formuli la denúncia li oferirà la possibilitat de fer immediatament efectiva la sanció, en els termes prevists en l'apartat 2. Si la sanció no fos satisfeta, l'òrgan competent, mitjançant un acord motivat, adoptarà immediatament com a mesura cautelar l'ingrés d'una quantitat econòmica que representi el mínim de la sanció econòmica prevista i, quan l'ordenança no fixi l'import mínim d'aquesta, l'import mínim que s'aplicarà en aquests casos serà del setanta-cinc per cent del seu màxim. Aquesta mesura provisional serà notificada amb caràcter urgent a l'adreça en què aquella persona estigui allotjada.
Article 76.
Les infraccions es classificaran en lleus, greus i molt greus.
Són molt greus les infraccions que suposin:
a) Una pertorbació rellevant de la convivència que afecti de manera greu, immediata i directa la tranquil•litat o l'exercici de drets legítims d'altres persones, el desenvolupament normal d'activitats de tota classe conformes amb la normativa aplicable o la salubritat o ornament públics, sempre que es tracti de conductes no subsumibles en els tipus que preveu el capítol IV de la Llei 1/1992, de 21 de febrer, de protecció de la seguretat ciutadana.
b) L'impediment de l'ús d'un servei públic per una altra o altres persones amb dret a la seva utilització.
c) L'impediment o la greu i rellevant obstrucció al funcionament normal d'un servei públic.
d) Els actes de deteriorament greu i rellevant d'equipaments, infraestructures, instal•lacions o elements d'un servei públic.
e) L'impediment de l'ús d'un espai públic per una altra o altres persones amb dret a la seva utilització.
f) Els actes de deteriorament greu i rellevant d'espais públics o de qualsevol de les seves instal•lacions i elements, siguin mobles o immobles, no derivats d'alteracions de la seguretat ciutadana.
2. Les altres infraccions es classifiquen com a greus i lleus, d'acord amb els criteris següents:
a) La intensitat de la pertorbació ocasionada en la tranquil•litat o en l'exercici pacífic dels drets d'altres persones o activitats.
b) La intensitat de la pertorbació causada a la salubritat o ornament públics.
c) La intensitat de la pertorbació ocasionada en l'ús d'un servei o d'un espai públic per part de les persones amb dret a utilitzar-los.
d) La intensitat de la pertorbació ocasionada en el funcionament normal d'un servei públic.
e) La intensitat dels danys ocasionats als equipaments, infraestructures,instal•lacions o elements d'un servei o d'un espai públic.
Les que no estiguin expressament classificades a altres articles o normes, es classifiquen de la manera següent:
a) Són infraccions lleus, les comeses contra el disposat als articles d'aquesta Ordenança següents: 9.3, 10, 13.1, 13.2, 14, 15.a, 15.b, 15.c, 15.d, 15.e, 15.f, 15.g, 15.h, 15.i, 15.j. 15.k, 15.l, 15.m, 15 bis.4, 15 bis.8, 15 bis.9, 16, 17.1, 17.3, 18.a, 18.b, 19, 20, 21.3, 23,
32.e, 24.1, 24.5, 25.1, 25.4, 29.2, 29.3, 29.4, 29.5, 29.6, 29.7, 29 bis.2, 29 bis.3, 30, 32, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42.3, 44, 45, 46, 47.1, 47.2, 47.4, 49, 58.2, 63.2.1, 63.3 64.1), 64.b, 64.c, 64.d, 64.f i 65.1.
b) Són infraccions greus, les comeses contra el disposat a l'article d'aquesta Ordenança següent: 13.3., 15 bis.1, 15 bis.2, 15 bis.3, 15 bis.5, 15 bis.6, 15 bis.7, 15 bis.10, 47.6 i la reincidència en 2 o més infraccions lleus.
c) Són infraccions molt greus les comeses contra el disposat als articles d'aquesta Ordenança següents: la reincidència, en la forma que es descriu en l'article 75.1., en dues o més infraccions greus. Si no estan expressament classificades en aquesta o en una altra normativa, serà la persona encarregada de l'instrucció de l'expedient sancionador qui, de manera motivada, atenent a les circumstàncies de cada cas, a la seva transcendència per a la bona convivència, i a la reincidència de la persona infractora, classificarà la infracció en lleu, greu o molt greu. En el cas que una infracció estigui tipificada de manera diferent a diferents normes, s'aplicarà la classificació i sanció més greu de les previstes.
Article 77.
Llevat que hi hagi una previsió legal diferent, les multes per infracció d'ordenances locals han de respectar les quanties següents:
— Infraccions molt greus: fins a 3.000 euros.
— Infraccions greus: fins a 1.500 euros.
— Infraccions lleus: fins a 750 euros
En cada cas a la quantia de la multa s'hi hauria d'afegir, si escau, el pagament dels mals ocasionats o la restitució a l'estat original. En el cas de ser necessària l'obertura d'expedient municipal la quantia de la sanció serà determinada en les conclusions del mateix. A les infraccions lleus descrites a continuació s'aplicaran les sancions següents:
1) Conducta contrària per a la convivència social (cridar, barallar-se, altres) (Art. 10).
2) Realitzar grafits, pintades, taques, gargots, escrits, inscripcions o grafismes, amb qualsevol matèria (tinta, pintura, matèria orgànica, o semblants) o bé ratllant la superfície, sobre qualsevol element de l'espai públic, i també a l'interior o l'exterior d'equipaments, infraestructures i instal·lacions en general, mobiliari urbà, arbres, jardins i vies públiques en general. (Art 13.1).
3) Deteriorar i embrutar espais o béns públics. (Art. 13.1).
4) Llençar papers i brutícia fora de les papereres oportunament establertes i embrutar els recintes de qualsevol altra manera. (Art. 15.a).
4 bis) Llençar material sanitari i residus contaminants i similars fora de les papereres oportunament establertes. (Art. 15.n).
5) Practicar activitats que puguin suposar risc per als arbres, plantes o qualsevol altre element auxiliar, així com quan pugui pertorbar l'ús dels espais públics que no estiguin especialment dedicats a aquestes activitats per part d'altres persones.
6) Encendre o mantenir foc, sense una autorització especial. (Art. 15.c).
7) Banyar-se dins les fonts públiques o rentar-hi roba o d'altres objectes, així com abeurar animals o rentar-los. (Art. 15.d).
8) Sacsejar els arbres, tanques, bàculs de llum, senyals o papereres, així com pujar-hi. (Art. 15.e).
9) Passar per sobre els talussos, parterres i plantacions; fer malbé les plantes i les flors; collir flors, plantes i fruits; perjudicar els arbres o les plantacions de qualsevol altra manera. (Art. 15.f).
10) Caçar o matar ocells, així com llençar o dipositar qualsevol verí o substància tòxica que pugui afectar la salut d'animals o plantes dins el casc urbà. Així també queda terminantment prohibit la utilització de verins o substàncies tòxiques en la resta de territori del municipi. (Art.15.g).
11) Jugar a la via pública (carrers, places, jardins, etc.) amb pilota, o altres jocs quan puguin fer malbé el mobiliari urbà. (Art. 15.h).
12) Circular amb patins, monopatins, bicicletes o similars, per damunt del mobiliari urbà. (Art. 15.i).
13) Orinar i/o defecar a la via pública. (Art. 15.l).
14) Venda o subministrament a menors d'edat de qualsevol producte que imiti els envasos de begudes alcohòliques. (Art. 15 bis. 4).
15) Facilitar begudes alcohòliques a les persones que estiguin en un estat notori d'embriaguesa. (Art. 15 bis. 8).
16) Dipositar llaunes, botelles, tassons o qualsevol altre objecte fora dels contenidors, papereres, en terra o a espais públics. (Art. 15 bis. 9).
17) Realitzar activitats industrials o comercials en espais públics sense llicència. (Art. 16).
18) Celebrar actes festius en espais públics sense autorització. (Art. 17.1).
19) Celebrar activitats festives a zones privades sense autorització i que puguin generar molèsties als veïns de l'entorn. (Art. 17.3).
20) No evitar actes incívics o molests dels clients en els accessos, vestíbuls o a zones habilitades com a terrassa exterior dels establiments públics. (Art. 18.a.).
21) No retirar de les immediacions dels establiments públics les restes procedents de tassons, botelles i altres objectes de vaixella, així com llosques, papers, plàstics o de qualsevol altra naturalesa. (Art. 18.b.).
22) No evitar que els clients d'un establiment públic surtin a la via pública duent tassons i botelles i altres objectes de vaixella. (Art. 18.b.).
23) No mantenir en les obres de construcció netes i expedites les voreres i paviments situats en front de les respectives façanes i, sobretot, davant de les dels veïns. (Art 23.1).
24) Deixar brutícia en la via pública en les operacions de càrrega i descàrrega. (Art. 23.3.).
25) Dipositar residus orgànics o inorgànics a espais o camins públics, llits dels torrents o sèquies. (Art. 24.5.).
26) Venda ambulant sense autorització municipal. (Art. 29.2).
27) Col•laborar en l'espai públic amb els venedors ambulants no autoritzats, amb accions com facilitar o guardar el gènere, vigilar o alertar sobre la presència dels agents de l'autoritat. (Art. 29.3).
28) Adquisició en l'espai públic d'aliments, begudes i altres productes procedents de la venda ambulant no autoritzada. (Art. 29.4).
29) Venda a domicili sense sol·licitud prèvia del consumidor o sense autorització municipal. (Art. 29.5).
30) Oferir serveis a domicili, sense el requeriment previ de l'interessat. (Art. 29.6).
31) Realització d'activitats i prestació de serveis no autoritzats en l'espai públic, o en els privats que no comptin amb l'oportuna llicència municipal, com ara massatges, trunyelles, música i semblants. (Art. 29 bis.1).
32) Col•laborar en l'espai públic amb qui realitza les activitats o presta els serveis no autoritzats, amb accions com vigilar i alertar sobre la presència dels agents de l'autoritat. (Art. 29 bis.2).
33) Demandar, l'ús o el consum en l'espai públic de les activitats o els serveis no autoritzats. (Art. 29 bis.3).
34.1) Estacionar sense autorització municipal a la via pública vehicles automòbils, motocicletes, ciclomotors, bicicletes i qualsevol altre vehicle que hagin de ser objecte de venda, reparacions, exposicions i de lloguer sense persona conductora (Art. 32. e).
34.2) Mantenir un vehicle estacionat a un mateix punt durant més de catorze dies de forma ininterrompuda (Art. 32.f).
35) Realitzar obres de construcció fora de l'horari establert. (Art. 40.).
36.1) Circular amb un ca per la via pública sense corretja de subjecció. Si la seva propensió a mossegar pogués suposar cap perill per a tercers o fossin de grandària mitjana o gran hauran d'anar, a més, amb morrió. (Art. 45).
36.2) Queda prohibida l'entrada d'animals domèstics a espais de domini privat sense consentiment del propietari. (Art. 45.2).
37) No portar borses, o similar, per a recollir els excrements que els animals realitzin en les vies urbanes, places, parcs i jardins públics, i qualsevol altre lloc de domini públic, així com un recipient per la disolució dels orins (Art 46).
38) Entrada no autoritzada de cans, moixos, cavalls o de qualsevol altra casta d'animals domèstics o domesticats en locals d'espectacles públics, esportius o culturals. (47.1).
39) No diluir els orins dels espais o zones de domini públic, així com no recollir dels espais o zones de domini públic els excrements de caràcter sòlid, i dipositar-los en contenidors de fems o semblant, de cans, moixos, cavalls o qualsevol altra casta d'animals domèstics o domesticats. (Art 47.2).
40) Subministrar aliments en la via pública a cans, moixos o de qualsevol altra casta d'animals domèstics o domesticats. (Art 47.4).
41) Molèsties veïnals causades per la tinença d'animals domèstics o domesticats. (Art. 49).
42) Realitzar treballs en sol urbà, entre les 18.00 i les 9.00 hores, que produeixin renous o vibracions superiors als establerts. (Art. 58.2).
43) Amenització musical en viu en restaurants, cafeteries, cafès o bars sense autorització. (Art. 63.2.1); li correspon la sanció que resulti de l'expedient sancionador.
44) Realitzar sense autorització activitats recreatives potencialment generadores de renou a l'aire lliure, en espais públics o privats fora dels horaris determinats per l'autoritat municipal (Art. 63.3.); li correspon la sanció que resulti de l'expedient sancionador.
45) Incomplir els horaris de tancament els establiments del GRUP I (Restaurants, cafeteries, cafès o bars) (Art. 63.4.1).
46) Incomplir els horaris de tancament els establiments del GRUP II (Cafès concert) (Art. 63.4.1).
47) Incomplir els horaris de tancament els establiments del GRUP III (Bingos, cinemes, teatres, cafès teatre i altres anàlogues) (Art. 63.4.1).
48) Incomplir els horaris de tancament els establiments del GRUP V (Discoteques, sales de ball, sales de festa i altres anàlogues) (Art.63.4.1).
49) Producció de renous a espais públics o interiors d'edificis que superin els límits de la convivència ciutadana. (Art. 64).
50) Realitzar activitats multitudinàries de caràcter festiu a espais públics sense autorització municipal. (Art. 65.1).
51) Fumar dins tot el recinte del camp municipal d'esports, excepte a les zones habilitades per a fumadors, senyalitzades a tal efecte (Art. 15. m).
A les infraccions greus descrites a continuació s'aplicaran les sancions següents:
52) Realitzar pintades sobre façanes o béns amb un valor arquitectònic o artístic especial. (Art. 13.3.).
53) Consum de begudes alcohòliques per menors d'edat. (Art. 15 bis.1).
54) Venda o subministrament de begudes alcohòliques a menors d'edat. (Art. 15 bis.2).
55) Consum de begudes alcohòliques en els espais públics. (Art. 15 bis.5.).
56) Consum de begudes alcohòliques quan pugui alterar greument la convivència ciutadana. (Art. 15 bis.6.).
57) Permetre, els organitzadors de qualsevol acte públic de naturalesa cultural, lúdica, festiva, esportiva o de qualsevol altra índole el consum de begudes alcohòliques. (Art. 15 bis.7.).
58) Utilització de l'equip musical dels vehicles aturats o estacionats, i també de qualsevol altra font sonora de reproducció mecànica, sempre que el volum pugui ser considerat racionalment molest, juntament amb el consum de begudes alcohòliques en els espais públics. (Art. 15 bis.10.).
59) Banyar-se en zones senyalitzades en les quals no es permet el bany o el pas està restringit. (Art. 47.6.).
60) Desobeir les ordres de socorristes per a prohibir banyar-se o perquè cessi l'exercici d'activitats que puguin generar un perill indegut per a la mateixa persona a qui s'adreça (Art. 47.6.).
61)La circulació de vehicles a motor i ciclomotors als camins no asfaltats de muntanya (Art. 35.3).
b) A partir d'aquesta quantia, l'òrgan competent per a imposar la sanció, una vegada instruït l'expedient, és la Junta de Govern Local.
Article 78.
L'òrgan competent per a imposar les sancions és:
a) Fins a la quantia màxima que permeti la legislació de règim local a la batlia, aquest és l'òrgan competent.
b) A partir d'aquesta quantia, l'òrgan competent per a imposar la sanció, una vegada instruït l'expedient, és la Junta de Govern Local.
Article 79.
A banda de les sancions econòmiques descrites en aquesta Ordenança, la batlia també pot decretar les mesures addicionals següents:
a) Ordenar a la persona infractora que, en el termini que li sigui assenyalat, presenti la sol•licitud de llicència ajustada als termes d'aquesta Ordenança.
b) Ordenar a la persona infractora que, en el termini assenyalat per a tal efecte, introdueixi a les obres, instal•lacions o serveis, etc., les rectificacions precises per a ajustar-les a les condicions de la llicència, a les disposicions de les Ordenances o a altra normativa d'aplicació.
c) Ordenar a la persona infractora que, en el termini assenyalat, procedeixi a la reparació dels danys que hagi causat, la reposició d'obres i instal•lacions al seu estat anterior, o la demolició de tot allò indegudament construït o instal•lat.
d) Disposar la reparació, reposició o demolició de les obres o instal•lacions realitzades per part de l'Ajuntament, directament o indirectament, a càrrec en tot cas de la persona infractora.
e) Impedir els usos indeguts, per als que no hagués obtingut llicència o que no s'ajustin a les seves condicions, com també a les disposicions dels Reglaments i/o Ordenances i la resta de normes generals d'aplicació.
Article 80.
Mentre una persona infractora no aboni a l'Ajuntament la quantitat corresponent que se li hagi imposat en una resolució sancionadora, tan si és de caràcter econòmic com si és una mesura addicional ordenada per la batlia de les previstes en aquesta Ordenança, estarà inhabilitat per gaudir de qualsevol servei assistencial municipal ni utilitzar cap instal•lació municipal.
Article 81
Reparació de mals
1. L'imposició de les sancions que corresponguin per l'incompliment d'aquesta ordenança no exonera a la persona infractora de l'obligació de reparar els mals o perjudicis causats, llevat que aquesta es substitueixi per treballs en benefici de la comunitat previstos en aquesta ordenança.
2. Als efectes del que s'ha establert en l'apartat anterior, l'administració municipal, si escau, tramitarà per via d'execució subsidiària l'obligació de reparació que procedeixi.
3. La imposició de les sancions corresponents previstes en aquesta ordenança serà compatible amb l'exigència a la persona infractora de la reposició de la situació alterada pel mateix al seu estat originari així com amb la indemnització dels danys i perjudicis causats, la resolución serà immediatament executiva.
4. Quan aquests mals i perjudicis es produeixen en béns de titularitat municipal, l'ajuntament, prèvia taxació pels serveis tècnics competents, determinarà l'import de la reparació, que serà comunicat a la persona infractora o a qui hagi de respondre per ell per al seu pagament en el termini que s'estableixi.
Article 82
Substitució de les multes i reparació dels mals per treballs en benefici de la comunitat.
1. L'Ajuntament podrà substituir la sanció de multa per sessions formatives, participació en activitats cíviques o altres tipus de treballs per a la comunitat.
2. Les sessions formatives sobre convivència ciutadana i civisme, de caràcter individual o col•lectiu, substituiran les sancions pecuniàries en els casos en què així estigui previst en la present ordenança. En cas d'inassistència a les sessions formatives, s'imposarà la corresponent sanció, en funció de la tipificació de la infracció comesa.
3. La participació en les sessions formatives, en activitats cíviques o en la realització de treballs en benefici de la comunitat serà adoptada amb el consentiment previ de la persona interessada com a alternativa a les sancions d'ordre pecuniari, llevat que la llei imposàs el seu caràcter obligatori. En tot cas, tindran caràcter obligatori les mesures alternatives a la sanció previstes en l'article 82.2 d'aquesta ordenança.
4. L'Ajuntament també pot substituir, en la resolució o posteriorment, la reparació econòmica dels mals i els perjudicis causats als béns de domini públic municipal per altres reparacions equivalents en espècie consistents en l'assistència a sessions formatives, la participació en activitats cíviques o altres tipus de treballs per a la comunitat, sempre que hi hagi consentiment previ de les persones interessades, excepte que la llei imposàs el seu caràcter obligatori. En el cas que es produís aquesta substitució, l'Ajuntament haurà de reparar els mals causats llevat que el treball que realitzi la persona sancionada consisteixi precisament en la reparació del mal produït.
CAPÍTOL X
Article 83
Responsabilitat per conductes contràries a l'ordenança comeses per menors d'edat.
1. D'acord amb el que estableix la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets del nin, totes les mesures en aquest cas sancionadores de les autoritats municipals que puguin afectar als menors d'edat atendran principalment a l'interès superior d'aquests.
Així mateix, en funció de la seva edat i maduresa, es garantirà el dret dels menors a ser escoltats en tots aquells assumptes que els afectin i que les seves opinions siguin tengudes en compte.
2. Quan les persones infractores siguin menors d'edat, i amb la finalitat de protegir els drets del nin o adolescent, el seu desenvolupament i formació, es podran substituir les sancions pecuniàries per mesures educatives alternatives. Aquestes mesures s'adoptaran de manera motivada en funció del tipus d'infracció, i seran proporcionades a la sanció que rebi la conducta infractora. A aquest efecte, se sol•licitarà l'opinió dels pares o tutors o guardadors, que serà vinculant.
3. Els pares o tutors/es o guardadors/es seran responsables civils subsidiaris dels mals produïts per les infraccions comeses pels menors d'edat que en depenguin.
4. En tot cas, qualsevol denúncia, incoació d'un expedient sancionador o eventual imposició d'una sanció a un o una menor serà també notificada als seus pares o tutors/es o guardadors/es.
5. Els pares o tutors o guardadors hauran d'assistir a les sessions d'atenció individualitzada o cursos de formació que, si és el cas, s'imposin com a alternativa a la sanció pecuniària de les infraccions comeses pels menors d'edat que en depenguin.
6. Els pares o tutors o guardadors estaran obligats a complir i fer complir les mesures educatives alternatives que, si és el cas, s'imposin als menors d'edat com a substitució a la sanció pecuniària de les infraccions comeses per aquests.
7. L'Ajuntament també pot substituir, en la resolució o posteriorment, la reparació econòmica dels mals i els perjudicis causats als béns de domini públic municipal per altres reparacions equivalents en espècie consistents en l'assistència a sessions formatives, la participació en activitats cíviques o altres tipus de treballs per a la comunitat, sempre que hi hagi consentiment previ de les persones interessades, excepte que la llei imposàs el seu caràcter obligatori. En el cas que es produís aquesta substitució, l'Ajuntament haurà de reparar els mals causats llevat que el treball que realitzi la persona sancionada consisteixi precisament en la reparació del mal produït.
CAPÍTOL XI
Article 84
Mesures de policia administrativa directa
1. Els agents de l'autoritat exigiran en tot moment el compliment immediat de les disposicions previstes en aquesta ordenança, i, sense perjudici de procedir a denunciar les conductes antijurídiques, podran requerir verbalment a les persones que no respectin les normes perquè desisteixin de la seva actitud o comportament, advertint-los que en cas de resistència poden incórrer en responsabilitat criminal per desobediència.
2. Quan la infracció comesa provoqui, a més d'una pertorbació de la convivència ciutadana i el civisme, un deteriorament de l'espai públic, es requerirà al seu causant perquè procedeixi a la seva reparació, restauració o neteja immediates, quan sigui possible.
3. En cas de resistència a aquests requeriments, i sense perjudici del que es disposa en l'apartat 1 d'aquest article, les persones infractores podran ser desallotjades, complint en tot cas amb el principi de proporcionalitat.
4. A efectes de poder incoar el corresponent procediment sancionador, els agents de l'autoritat requeriran a la persona presumptament responsable perquè s'identifiqui.
En cas de no aconseguir la identificació per qualsevol mitjà de la persona que ha comès una infracció, els agents de l'autoritat podrán requerir-la perquè, a fi d'iniciar l'expedient sancionador de la infracció comesa, els acompanyi a dependències pròximes que comptin amb mitjans adequats per realitzar les diligències d'identificació, a aquests únics efectes i pel temps imprescindible, informant la persona infractora dels motius del requeriment d'acompanyament.
Article 85
Mesures provisionals.
1. Iniciat l'expedient sancionador, mitjançant un acord motivat, es podran adoptar les mesures provisionals imprescindibles per al normal desenvolupament del procediment, per evitar la comissió de noves infraccions o per assegurar el compliment de la sanció que pogués imposar-se. Aquestes mesures podran consistir en qualsevol de les previstes en la normativa general i sectorial aplicable en cada cas, i hauran de ser proporcionades a la naturalesa i la gravetat de la infracció.
2. Quan la llei així ho prevegi, les mesures provisionals es podran adoptar també amb anterioritat a la iniciació de l'expedient sancionador.
3. En matèria de mesures provisionals en els casos d'infraccions comeses per persones estrangeres no residents al territori espanyol, s'hauran de tenir en compte les disposicions especials de procediment previstes en l'article 75.3 d'aquesta Ordenança.
Article 86
Confiscacions i decomisos
1. A més dels supòsits en què així es preveu expressament en aquesta ordenança, els agents de l'autoritat podran, en tot cas, confiscar o decomissar els utensilis, vehicles i el gènere objecte de la infracció o que van servir, directament o indirectament, per a la comissió d'aquella; i també els fruits o els productes obtinguts amb l'activitat infractora, els quals quedaran sota la custòdia municipal mentre sigui necessari per a la tramitació del procediment sancionador o, a falta d'aquest, mentre perdurin les circumstàncies que van motivar la confiscació o el decomís.
2. Les despeses ocasionades per la confiscació o decomís, transport, dipòsit i destrucció aniran a càrrec de la persona que hagi causat les circumstàncies que l'han determinat.
3. Si es tracta de béns fungibles, es destruiran o els donaran el destí adequat.
Els objectes confiscats o decomissats es dipositaran a disposició de l'òrgan sancionador competent per a la resolució de l'expedient. Una vegada dictada una resolució ferma i transcorreguts dos mesos sense que la persona titular hagi recuperat l'objecte, es procedirà a la seva destrucció o s'entregarà gratuïtament a entitats sense ànim de lucre amb finalitats socials. Així i tot, es podrà procedir a la devolució dels objectes, materials, vehicles o mitjans intervinguts, si la persona propietària abona prèviament en via voluntària la sanció que pertoqui, justificant la seva propietat.
Disposició addicional.
En tot el no previst en aquesta Ordenança regirà la normativa que regula cada matèria, que sigui vigent en cada moment.
Disposició final.
Aquesta Ordenança començarà a vigir després de la seva publicació íntegra al BOIB, i transcorregut el termini previst a l'article 65.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril.
ANNEXOS
Cap font sonora no podrà emetre ni transmetre a l'exterior i/o a l'interior d'edificis, locals o recintes, nivells de renou superiors als indicats als annexos I i II següents:
ANNEX I
Exterior. Nivells d'emissió o recepció externa màxim en dB(A).
Dia Nit
65 60
Interior. Nivells de recepció interna màxim en dB(A).
Dia Nit
65 60
ANNEX II
Als habitatges s'aplicaran els següents nivells sonors màxims:
Interior. Nivells de recepció interna màxim en dB(A).
Dia Nit
35 30
(30 a dormitoris d'habitatges (25 a dormitoris d'habitatges i dormitoris i i dormitoris d'establiments d'ús dormitoris d'establiments d'ús hospitalari o residencial col·lectiu) d'establiments d'ús hospitalari o residencial)
Els nivells sonors màxims a zones industrials seran determinats per la normativa de la CAIB.
ANNEX III
1. Condicions tècniques dels limitadors - registradors de so:
Els limitadors a instal•lar, hauran d'oferir les següents funcions i possibilitats:
A) Els equips limitadors a instal•lar, hauran d'operar a tota la gamma audible d'audio, sense afectar les freqüències i en cap cas comprimir-les.
B) Han d'oferir la possibilitat de fixar mitjançant programació, l'inici de l'activitat musical, així com la seva finalització, segons els horaris establerts per l'autoritat competent.
C) Durant l'horari de funcionament de l'activitat musical, ha de permetre la possibilitat de programar dos nivells màxims de música, diferents entre si.
D) Sistema de calibratge intern que permeti detectar possibles manipulacions de l'equip d'emissió sonora.
E) Els limitadors han de funcionar, quant a la captació del nivell sonor, per captació mitjançant sensor extern.
F) Els equips limitadors hauran de ser precintables mitjançant fil de ferro i plom o d'altre material adequat, tant en les seves connexions, ajustatges i programació como als accessos al seu interior.
G) L'equip limitador ha de disposar d'entrades i sortides unibalancejades i balancejades, amb la finalitat d'adaptar-se als dos sistemes emprats en els actuals sistemes reproductors de so.
H) L'equip ha de comptar amb un indicador o preavís òptic, previ a l'entrada en funcionament dels distints nivells d'atenuació de què haurà de disposar.
I) El limitador haurà de comptar amb dos nivells distints d'atenuació efectiva del so, de manera que, un cop sobrepassat el límit màxim de música permès, entri en funcionament un primer nivell d'atenuació, ajustable prèviament en temps d'entrada i nivell d'atenuació. Tot seguit, un cop superat un temps predeterminat mitjançant ajustatge o programació, entrarà en funcionament una segona atenuació o limitació efectiva superior a 40 dB(A), per un temps determinable, que s'entendrà que és de penalització.
J) Després de que s'hagi realitzat la segona atenuació, l'equip no recuperarà el normal funcionament fins que no es redueixi el volum de sortida de l'equip musical i transcorri el temps de penalització.
K) L'equip de limitació haurà de comptar amb un sistema autònom que permeti mantenir les programacions fetes, en cas d'un tall del subministrament del fluid elèctric.
L) Registre sonogràfic o d'emmagatzemament dels nivells sonors del local emissor; independentment del funcionament de l'equip musical, amb períodes d'emmagatzemament d'un mes com a mínim.
M) Mecanismes de protecció (mitjançant claus electròniques o claus d'accés que impedeixin possibles manipulacions posteriors, i que, si aquestes es duguessin a terme, les registrin en la memòria interna del limitador.
N) Els equips hauran de dur la identificació (núm. de sèrie), gravada a la seva memòria interna, a l'estructura i s'ha de poder visualitzar al display.
O) El limitador serà capaç, encara que sigui mitjançant adaptació, d'establir connexió amb INTERNET per al seu control a distancia.
P) L'equip haurà de disposar de port de connexions USB.
Q) Els intents de sabotatge de l'equip hauran de quedar gravats a la memòria interna, indicant les dates i els horaris en els que s'han produït.
2. Condicions per a la instal·lació, calibratge i ajustatge del limitador de so.
Tots els equips de limitació de so instal·lats de conformitat amb l'establert en aquest Capítol, hauran de reunir les següents condicions quant a la seva instal·lació:
- seran instal·lats de manera que siguin visibles d'una ullada, sense necessitat de que els serveis d'inspecció hagin de desmuntar-los; això es refereix a l'equip i a tots aquells elements susceptibles de ser precintats.
- per al calibratge i ajustatge dels nivells màxims permesos, s'emetrà, per part de l'equip musical en el qual s'hagi d'instal•lar el limitador, un renou "rosa" que contengui tota la gamma de freqüències audibles, procedint al seu mesurament mitjançant un sonòmetre amb ponderació tipus A i en la forma establerta a l'Annex V.
ANNEX IV
Nivells màxims de renou que puguin produir els ciclomotors i vehicles a motor.
Categoria de vehicles. Valors en dB(A)
A) Vehicles automòbils de 2 rodes:
a) Ciclomotor - 80
b) Motor de 2 temps amb cilindrada:
c) Motor de 4 temps amb cilindrada:
B) Vehicles automòbils de 3 rodes:
(Excloent la maquinària d'obres públiques, etc)
C) Vehicles automòbils de 4 o més rodes:
(Excloent la maquinària d'obres públiques, etc)
a) Vehicles destinats al transport de persones que tenguin fins a 9 places inclosa la de la persona conductora: - 82
b) Vehicles destinats al transport de persones que tenguin més de 9 places inclosa la del conductor i el pes màxim autoritzat no excedeixi 3'5t. - 84
c) Vehicles destinats al transport de mercaderies i el pes màxim autoritzat no excedeixi 3'5t. - 84
d) Vehicles destinats al transport de persones que tenguin més de 9 places inclosa la del conductor i el pes màxim autoritzat excedeixi 3'5t. -89
e) Vehicles destinats al transport de mercaderies i el pes màxim autoritzat excedeixi 3'5t. - 89
f) Vehicles destinats al transport de persones que tenguin més de 9 places inclosa la del conductor i el motor tengui una potència igual o superior a 200 CV. DIN: - 91
g) Vehicles destinats al transport de mercaderies i el motor tengui una potència igual o superior a 200 CV. DIN i el pes màxim autoritzat excedeixi de 12 t.: - 91
2. Per a la comprovació dels nivells de renou dels esmentats vehicles, s'atendran les normes establertes al Decret 20/87, de la CAIB o normativa que el substitueixi.
ANNEX V Descripció dels mètodes operatius emprats per realitzar
Els diversos mesuratges acústics, llevat dels vehicles a motor
Apartat I. Nivell d'emissió intern (NEI)
1. El mesurament del nivell d'emissió intern (NEI) a què es refereix l'article 54.4.1.4.1 de l'Ordenança, es realitzarà tenint en compte les prescripcions detallades als punts que es desenvolupen en el present apartat.
2. Característiques ambientals. El mesurament es realitzarà mantenint tancades les portes i finestres existents en el recinte on estigui ubicada la font sonora. Es reduirà al mínim imprescindible el nombre de persones assistents al mesurament.
3. Posada en estació de l'equip de mesura. En general, i sempre que les característiques del recinte ho permetin, el sonòmetre es col•locarà a 1'20 m. del sòl i a 2 m. de distància de la font sonora. Si la font és direccional, el micròfon s'orientarà cap a ells, essent suficient una estació per a la valoració del nivell acústic de la font. Si la font és omnidireccional es fixaran tres estacions al seu voltant formant angles de 120 graus. Es realitzarà un croquis acotat amb la ubicació del sonòmetre.
4. Característica introduïda. La caraterística de mesurament introduïda en el sonòmetre dependrà del tipus de renou que s'ha de mesurar, atenent-se al que tot seguit es disposa:
5. Nombre de registres. El nombre de registres dependrà del tipus de renou, atenent-se a l'establert en els punts que es desenvolupen als següents paràgrafs.
5.1. Renou continu-uniforme. Es realitzaran 3 registres en cada una de les estacions de mesura, amb una durada de 15 segons cada un i amb un interval d'1 minut entre cada registre. El valor considerat a cada mesurament serà el màxim nivell instantani (MaxL) registrat. El nivel d'emissió interna (NEI) de la font sonora vindrà donat per la mitjana aritmètica dels tres registres realitzats. Per a les fonts omnidireccionals, el valor final representatiu del seu nivell d'emissió intern (NEI) vindrà donat per la mitjana aritmètica dels valors obtinguts a cada una de les tres estacions de mesura.
5.2 Renou continu-variable. De forma anàloga a aquella que s'ha descrit en el punt anterior.
5.3. Renou continu-fluctuant.S'efectuarà un registre a cada estació de mesura amb una durada que dependrà de les caracterísitques del renou que s'ha de mesurar, de manera que el temps d'observació sigui suficientment representatiu i, en general, superior a 15 minuts.
El nivell d'emissió intern (NEI) de la font sonora vindrà representat per l'índex LA10, valor que serà proporcionat automàticament per la memòria de l'analitzador estadístic.
Per a les fonts omnidireccionals, el valor final representatiu del seu nivell d'emissió interna (NEI) vindrà donat per la mitjana aritmètica dels valors obtinguts en cada una de les estacions de mesura.
5.4. Renou esporàdic. Es realitzaran tres registres de l'episodi renouer en cada estació de mesura. El valor considerat en cada mesurament serà el màxim nivell instantani (MaxL) registrat per l'aparell de mesura.
El nivell d'emissió intern (NEI) de la font sonora vindrà representat per la mitjana aritmètica dels tres registres realitzats.
Per a les fonts omnidireccionals, el valor final representatiu del seu nivell d'emissió interna (NEI) vindrà donat per la mitjana aritmètica dels valors obtinguts en cada una de les estacions de mesura.
Apartat II. Nivell d'emissió extern (NEI)
1. El mesurament del nivell d'emissió extern (NEE) a què es refereix l'article 54.4.1.4.2 de l'Ordenança, es realitzarà tenint en compte les prescripcions detallades als punts que es desenvolupen en el present apartat.
2. Característiques ambientals. Es desistirà del mesurament quan les característiques climàtiques (temperatura, humitat) quedin fora del rang de les condicions de mesura de l'equip emprat.
Quan la velocitat del vent superi els 3 metres/seg., es desistirà del mesurament. Per a velocitats inferiors, es podrà realitzar sempre que s'empri l'equip de mesura amb la seva corresponent pantalla contra el vent.
3. Posada en estació de l'equip de mesura. En general, i sempre que les característiques superficials ho permetin, el sonòmetre es col•locarà a 1'20 m. del sòl i a 2 m. de distància de la font sonora. Si la font és direccional, el micròfon s'orientarà cap a ella, essent suficient una estació per a la valoració del seu nivell acústic. Si la font és omnidireccional es fixaran tres estacions al seu voltant formant angles de 120 graus. En qualsevol cas, es realitzarà un croquis acotat amb la ubicació del sonòmetre.
4. Característica introduïda. La caraterística de mesurament introduïda en el sonòmetre dependrà del tipus de renou que s'ha de mesurar, atenent-se al que tot seguit es disposa:
5. Nombre de registres. El nombre de registres dependrà del tipus de renou, atenent-se a l'establert en els punts que es desenvolupen als següents paràgrafs.
5.1. Renou continu-uniforme. Es realitzaran 3 registres en cada una de les estacions de mesura, amb una durada de 15 setons cada un i amb un interval d'1 minut entre cada registre. El valor considerat a cada mesurament serà el màxim nivell instantani (MaxL) registrat. El nivel d'emissió extern (NEE) de la font sonora vindrà donat per la mitjana aritmètica dels tres registres realitzats. Per a les fonts omnidireccionals, el valor final representatiu del seu nivell d'emissió extern (NEE) vindrà donat per la mitjana aritmètica dels valors obtinguts a cada una de les tres estacions de mesura.
5.2 Renou continu-variable. De forma anàloga a aquella que s'ha descrit en el punt anterior.
5.3. Renou continu-fluctuant. S'efectuarà un registre a cada estació de mesura amb una durada que dependrà de les caracterísitques del renou que s'ha de mesurar, de manera que el temps d'observació sigui suficientment representatiu i, en general, superior a 15 minuts. El nivel d'emissió extern (NEE) de la font sonora vindrà representat per l'índex LA10, valor que serà proporcionat automàticament per la memòria de l'analitzador estadístic. Per a les fonts omnidireccionals, el valor final representatiu del seu nivell d'emissió extern (NEE) vindrà donat per la mitjana aritmètica dels valors obtinguts en cada una de les tres estacions de mesura, en general.
5.4. Renou esporàdic. Es realitzaran tres registres de l'episodi renouer en cada estació de mesura. El valor considerat en cada mesurament serà el màxim nivell instantani (MaxL) registrat per l'aparell de mesura. El nivell d'emissió exter (NEE) de la font sonora vindrà representat per la mitjana aritmètica dels tres registres realitzats. Per a les fonts omnidireccionals, el valor final representatiu del seu nivell d'emissió externa (NEE) vindrà donat per la mitjana aritmètica dels valors obtinguts en cada una de les tres estacions de mesura.
Apartat III. Nivell de recepció intern amb origen intern (NRII).
1. El mesurament del nivell de recepció intern amb origen intern (NRII) a què es refereix l'article 54.4.1.5.1.1 de l'Ordenança, es realitzarà tenint en compte les prescripcions detallades als punts que es desenvolupen en el present apartat.
2. Característiques ambientals. El mesurament es realitzarà amb les finestres i portes del recinte tancats, de manera que es redueixi al mínim la influència del renou exterior de fons. Es reduirà al mínim imprescindible el nombre de persones assistents al mesurament i, si les característiques de l'equip ho permet, es desallotjarà totalment el recinte.
3. Posada en estació de l'equip de mesura. Se seleccionarà una estació de mesura que compleixi amb els següents requisits:
- situar el micròfon a 1 metre de la paret del recinte i a 1'20 m. del sòl.
- la selecció es realitzarà de manera que l'estació de mesura afecti aquella paret que s'estimi fonamental quant a transmissió de renous; en cas que no n'hi hagi, se seleccionarà preferentment la paret oposada a aquella per on es manifesti el renou de fons (generalment la façana).
- sobre el lloc preseleccionat es mourà experimentalment el sonòmetre paral•lelament a la paret transmissora tractant de localitzar el punt de més forta pressió acústica. Aquest moviment es realitzarà al llarg de 0'5 metres en cada sentit. En el lloc on s'apreciï major intensitat acústica es fixarà l'estació de mesura definitiva.
- La situació de l'equip de mesura es reflectirà i acotarà en un croquis realitzat a aquest efecte.
- El micròfon s'orientarà de forma sensiblement octogonat cap a la part (angle horitzontal) i lleugerament inclinat cap a dalt (angle vertical).
4. Característica introduïda. La característica de mesurament introduïda en el sonòmetre dependrà del tipus de renou que s'ha de mesurar, atenent-se al que tot seguit es disposa:
5. Nombre de registres. El nombre de registres dependrà del tipus de renou, atenent-se a l'establert en els punts que es desenvolupen als següents paràgrafs.
5.1. Renou continu-uniforme. Es realitzaran, en general, 3 registres a l'estació de mesura seleccionada, amb una durada de 15 segons cada un i amb un interval d'1 minut entre cada registre. El valor considerat a cada mesurament serà el màxim nivell instantani (MaxL) registrat. El nivell de recepció intern amb origen intern (NRII)) de la font sonora vindrà donat per la mitjana aritmètica dels registres realitzats.
5.2 Renou continu-variable. De forma anàloga a aquella que s'ha descrit en el punt anterior.
5.3. Renou continu-fluctuant. Es realitzarà un registre a l' estació de mesura seleccionada amb una durada que dependrà de les caracterísitques del renou que s'ha de mesurar, de manera que el temps d'observació sigui suficientment representatiu i, en general, superior a 5 minuts. El nivell de recepció intern amb origen intern (NRII) de la font sonora vindrà representat per l'índex LA10, valor que será proporcionat automàticament per la memòria de l'analitzador estadístic, en general.
5.4. Renou esporàdic. Es realitzaran tres registres de l'episodi renouer a l'estació de mesura seleccionada. El valor considerat en cada mesurament serà el màxim nivell instantani (MaxL) registrat per l'aparell de mesura. El nivell de recepció intern amb origen intern (NRII) de la font sonora vindrà representat per la mitjana aritmètica dels tres registres realitzats.
Apartat IV. Nivell de recepció intern amb origen extern (NRIE)
1. El mesurament del nivell de recepció intern amb origen extern (NRIE) a què es refereix l'article 54.4.1.5.1..2 de l'Ordenança, es realitzarà tenint en compte les prescripcions detallades als punts que es desenvolupen en el present apartat.
2. Característiques ambientals. El mesurament es realitzarà amb les finestres o qualsevol altra obertura del recinte tancats. Es desistirà del mesurament quan les característiques ambientals (temperatura, humitat) quedin fora del rang de les condicions de mesura de l'equip emprat.
Per a velocitats del vent superiors a 3 metres/seg., es desistirà del mesurament. Quan la font de renou considerada es trobi allunyada de l'estació de mesurament, el nivell de rececció intern amb origen extern (NRIE) dependrà significativament de les condicons climàtiques, per la qual cosa a l'informe sobre el mesurament es reflectiran les condicions existents. Si és possible, s'obtindrà un valor típic i una indicació sobre el marge de variació.
3. Posada en estació de l'equip de mesura. L'equip se situarà devora la finestra o obertura de l'edifici més pròxim a la font sonora amb el micròfon al centre i a una distància d'1'20 metres.
4. Característica introduïda. La caraterística de mesurament introduïda en el sonòmetre dependrà del tipus de renou que s'ha de mesurar, atenent-se al que tot seguit es disposa:
5. Nombre de registres. El nombre de registres dependrà del tipus de renou, atenent-se a l'establert en els punts que es desenvolupen als següents paràgrafs.
5.1. Renou continu-uniforme. Es realitzaran, en general, 3 registres a l'estació de mesura seleccionada, amb una durada de 15 segons cada un i amb un interval d'1 minut entre cada registre, sempre que sigui possible. El valor considerat a cada mesurament serà el màxim nivel instantani (MaxL) registrat. El nivell de recepció intern amb origen extern (NRIE) de la font sonora vindrà donat per la mitajna aritmética dels registres realitzats.
5.2 Renou continu-variable. De forma anàloga a aquella que s'ha descrit en el punt anterior.
5.3. Renou continu-fluctuant. Es realitzarà un registre a l'estació de mesura seleccionada amb una durada que dependrà de les característiques del renou que s'ha de mesurar, de manera que el temps d'observació sigui suficientment representatiu i, en general, superior a 15 minuts. El nivell de recepció intern amb origen extern (NRIE) de la font sonora vindrà representat per l'índex LA10, valor que serà proporcionat automàticament per la memòria de l'analitzador estadístic.
5.4. Renou esporàdic. Es realitzaran tres registres de l'episodi renouer a l'estació de mesura seleccionada. El valor considerat en cada mesurament serà el màxim nivell instantani (MaxL) registrat per l'aparell de mesura. El nivell de recepció intern amb origen extern (NRIE) de la font sonora vindrà donat per la mitjana aritmètica dels registres realitzats.
Apartat V. Nivell de recepció extern (NRE)
1. La mesura del nivell de recepció extern (NRE) a què es refereix l'article 54.4.1.5.2 de l'Ordenança, es realitzarà tenint en compte les prescripcions detallades als punts que es desenvolupen en el present apartat.
2. Característiques ambientals. Es desistirà del mesurament quan les característiques climàtiques (temperatura, humitat) quedin fora del rang de les condicions de mesura de
l'equip emprat. Quan la velocitat del vent superi els 3 metres/seg., es desistirà del mesurament. Per a velocitats inferiors, es podrà realitzar sempre que s'empri l'equip de mesura amb la seva corresponent pantalla contra el vent. Quan la font de renou considerada es trobi allunyada de l'estació de mesura, el nivell de recepció extern (NRE) dependrà significativament de les condicions climàtiques, per la qual cosa a l'informe sobre el mesurament es reflectiran les condicions existents. Si és possible, s'obtindrà un valor típic i una indicació sobre el marge de variació.
3. Posada en estació de l'equip de mesura. En general, l'equip s'instal•larà a 1'20 m. del sòl i a 3'5 m. com a mínim, de les parets, edifici o qualsevol altra superfície reflectant, amb el micròfon orientat cap a la font sonora. Quan les circumstàncies ho requereixin, es podrán modificar aquestes característiques, especificant-ho a l'informe de mesurament. En qualsevol cas, es realitzarà un croquis acotat amb la ubicació del sonòmetre.
4. Característica introduïda. La caraterística de mesurament introduïda en el sonòmetre dependrà del tipus de renou que s'ha de mesurar, atenent-se al que tot seguit es disposa:
5. Nombre de registres. El nombre de registres dependrà del tipus de renou, atenent-se a l'establert en els punts que es desenvolupen als següents paràgrafs.
5.1. Renou continu-uniforme. Es realitzaran, en general, 3 registres a l'estació de mesura seleccionada, amb una durada de 15 segons cada un i amb un interval d'1 minut entre cada registre, sempre que sigui possible. El valor considerat a cada mesurament serà el màxim nivel instantani (MaxL) registrat. El nivell de recepció extern (NRE) de la font sonora vindrà donat per la mitjana aritmètica dels tres registres realitzats.
5.2 Renou continu-variable. De forma anàloga a aquella que s'ha descrit en el punt anterior.
5.3. Renou continu-fluctuant. Es realitzarà un registre a l'estació de mesura seleccionada amb una durada que dependrà de les característiques del renou que s'ha de mesurar, de manera que el temps d'observació sigui suficientment representatiu i, en general, superior a 15 minuts, sempre que sigui possible. El nivell de recepció extern (NRE) de la font sonora vindrà representat per l'índex LA10, valor que será proporcionat automàticament per la memòria de l'analitzador estadístic. Per a les fonts omnidireccionals, el valor final representatiu del seu nivell d'emissió extern (NEE) vindrà donat per la mitjana aritmètica dels valors obtinguts en cada una de les tres estacions de mesura, en general.
5.4. Renou esporàdic. Es realitzaran, en general, tres registres de l'episodi renouer a l'estació de mesura seleccionada. El valor considerat en cada mesurament serà el màxim nivell instantani (MaxL) registrat per l'aparell de mesura. El nivell de recepció extern (NRE) de la Font sonora vindrà representat per la mitjana aritmètica dels tres registres realitzats.
Apartat VI. Correcció del renou de fons.
1. Si durant el merurament de qualssevol dels nivells de renou a què es refereixen els apartats I a IV d'aquest Annex, s'observa l'existència de renou aliè a la font sonora objecte de control, i es creu que pugui afectar el resultat, es procedirà a efectuar una correcció per renou de fons, tal com s'indica als punts que tot seguit es desenvolupen.
2. Es localitzarà l'origen del renou aliè a la font sonora objecte de control i s'anul•larà mentre duri.
3. Si no és possible aquesta anul•lació, es realitzarà una correcció al nivell total mitjà (N1) d'acord amb les següents instruccions:
3.1. Es mesurarà el nivell acústic del conjunt format per la font sonora objecte de control més el renou de fons. Aquest valor es designarà N1.
3.2. S'aturarà la font sonor objecte de control i es mesurarà (en les mateixes condicions) el nivell produït pel renou de fons. El seu valor es designarà N2.
3.3. S'establirà la diferència (m) entre els dos nivells mesurats: m=N1-N2.
3.4. En funció del valor (m) s'obtindrà la correcció (C) que s'haurà d'aplicar al nivell N1.
El valor d'aquesta correcció figura al següent quadre.
CORRECIÓ DEL RENOU DE FONS
VALOR DE LA DIFERÈNCIA DE NIVELL (m).
0/3 3/4'5 4'5/6 6/8 8/10 >10
(C) --- 2'5 1'5 1 0'5 0
3.5. En cas que el valor (m) es trobi entre 0 i 3, es desestimarà el mesurament i es farà quan el renou de fons sigui menor.
3.6. En els casos en que el valor (m) sigui superior a 3, es determinarà el valor de la correcció corresponent (C) i es restarà del valor N1; d'aquesta manera s'obtindrà el valor final representatiu del nivell sonor de la font objecte del mesurament (N), és a dir, N=N1-C.”------------
Santa Eugènia a la data de la signatura electrónica (29 de maig de 2024)
El batle José Luis Urraca Martín