Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE LLOSETA

Núm. 338167
Aprovació definitiva de la modificació de l'Ordenança Municipal per a la correcta gestió de les Colònies Felines a Lloseta

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Transcorregut el termini d'exposició al públic de l'acord provisional relatiu a l'ORDENANÇA MUNICIPAL PER A LA CORRECTA GESTIÓ DE LES COLÒNIES FELINES A LLOSETA, aprovada en sessió plenària de la corporació de dia 27-03-2024, i no havent-se presentat reclamacions, s'eleva a definitiu dit acord, segons preveu l'article 49 de la LRBRL. L'acord i text íntegre de l'ordenança es publicarà al BOIB, i serà d'aplicació a partir del dia de la seva publicació al BOIB.

 

Lloseta, (signat electrònicament: 28 de maig de 2024)

La batlessa Angelina Pérez Sánchez

 

S'insereix a continuació el text íntegre de l'ordenança:

ORDENANÇA MUNICIPAL PER A LA CORRECTA GESTIÓ DE LES COLÒNIES FELINES A LLOSETA

PREÀMBUL

L'Ajuntament de Lloseta té assumides les competències en matèria de protecció dels animals al municipi segons la Llei 7/2023 del 28 de Març de protecció dels drets i benestar dels animals, i per tant l'obligació de vetllar pel benestar dels animals al seu municipi i gestionar els animals de companyia abandonats, vagabunds, cedits així com les colònies d'animals domèstics, segons les legislacions vigents tant municipals com de la CEI.

En aquest context, les colònies de moixos han estat recentment una preocupació al poble ja que es difícil controlar-les i son cada pic més nombroses. L'intent d'eradicar colònies senceres o reubicar-les acostumen a fracassar atès que el buit ecològic generat és ràpidament colonitzat per altres moixos de colònies veïnes o per moixos abandonats. A més, els moixos són territorials i tornen molt sovint al seu emplaçament original on han nascut. Els moixos nouvinguts que colonitzen una zona poden començar un nou cicle reproductiu al nínxol ecològic que havia quedat vacant després de l'eradicació de la colònia inicial.

Per tant, la present ordenança vol regular les colònies felines a Lloseta, establint el règim de control i autorització de colònies, les obligacions de les parts implicades, això és, el personal voluntari cuidador de les colònies i l'Ajuntament com a administració responsable, i el règim sancionador per incompliment de les obligacions establertes en la present ordenança.

 

CAPITOL I Objecte i procediment

Article 1. Objecte.

La present ordenança té per objecte regular la correcta gestió dels moixos existents al municipi de Lloseta, integrant la seva presència dins el poble i l'entorn humà de manera que convisquin en harmonia totes les parts involucrades.

El procediment de control poblacional dels moixos ferals es basarà en l'estratègia CER (Captura, Esterilització i Retorn) amb l'objectiu de controlar l'abast de la colònia. S'actuarà tant en terrenys públics com privats, prèvia autorització. La gestió de les colònies es regira per les normes indicades aquesta ordenança.

 

Article 2. Autorització de les colònies.

1.L'existència d'una colònia felina s'entendrà una vegada formalitzada la seva autorització per part de l'Ajuntament. Per això és necessari que la persona o persones encarregades de la seva gestió es dirigeixin a l'Àrea de Medi Ambient sol·licitant la seva inclusió dins el registre municipal vigent. Tot aquell ciutadà que dins la seva propietat trobi moixos ferals podrà acollir-se al programa CER comunicant-ho a l'Ajuntament o a les associacions i persones voluntàries que col·laboren amb l'Ajuntament. No podran acollir-se a aquest programa els moixos domesticats i amb propietari.

2.Als espais naturals protegits on hi hagi colònies felines instal·lades, es procurarà fer un programa CER intensiu per poder evitar la procreació d'animals i aconseguir una reducció important de la població feral. Cada responsable farà arribar a l'Ajuntament dades actualitzades si hi ha canvis en la població mencionada.

Article 3. Autorització dels responsables i dels col·laboradors.

Els voluntaris seran els encarregats de l'alimentació i l'abeurament de la colònia.

Per a la captura dels exemplars hi podrà haver més persones implicades que seran considerades persones col·laboradores.

Els voluntaris, que hauran de ser prèviament autoritzats per l'Ajuntament, rebran un distintiu gratuït que hauran de dur visible en el moment d'alimentar i abeurar a la colònia. Aquest s'haurà de renovar cada dos anys. En cas d'existir canvis, aquests es comunicaran a l'Ajuntament al moment de la renovació. Sols s'haurà de fer una comunicació en cas que la persona autoritzada es doni de baixa o que el canvi de contacte impedeixin que la localitzi en cas de necessitat.

Article 4. Punts d'alimentació.

L'Ajuntament establirà els punts d'alimentació de cada colònia atenent a les indicacions o recomanacions del personal voluntari autoritzat. No es podrà alimentar o abeurar els moixos fora d'aquests punts prèviament indicats. L'Ajuntament arribarà a un acord amb la persona propietària per establir les condicions d'accés per tal de poder mantenir el punt d'alimentació.

Article 5. Alimentació.

Per alimentar els exemplars de les colònies únicament es podrà dispensar pinso, no es pot posar menjar humit o restes domiciliàries. Únicament es podrà permetre l'ús de menjar humit en casos excepcionals sota causa motivada (caçar-lo per poder esterilitzar o qualsevol altra pràctica sanitària). La quantia de pinso i la freqüència de la dispensació aniran en funció del nombre d'exemplars presents a la colònia i de la seva condició (juvenils, senils, etc.) i de la disponibilitat de la persona responsable de la colònia. Aquestes podran ser establertes per cada persona voluntària de la colònia. L'aigua que es dipositi per a l'abeurament s'haurà de renovar amb una freqüència menor als quatre dies per evitar la proliferació de moscards o altres afeccions sanitàries.

Article 6. Control dels exemplars.

1. L'Ajuntament, atenent a les disponibilitats pressupostàries, durà a terme campanyes d'esterilització dels moixos que formen part de les colònies felines registrades, sempre comptant amb el suport o l'actuació d'una persona facultativa i amb la col·laboració dels voluntaris responsables d'aquestes colònies felines.

2. Els exemplars que estiguin ferits de mort o manifestin patologies incurables i que els comportin un patiment hauran de ser sacrificats sempre que el pronòstic clínic sigui irreversible, per evitar el seu sofriment.

3. Tots els membres de la colònia ja esterilitzats estaran marcats de forma visual i permanent per facilitar la identificació de nous exemplars sense controlar. S'aprofitarà l'operació d'esterilització per aplicar un tractament per depreciació i per l'administració d'antibiòtics d'ampli espectre als exemplars. Si es detecten exemplars que pel seu caràcter més sociable poden conviure en un habitatge, es promourà la seva adopció.

Article 7. Convivència de la colònia amb l'entorn.

1. Les colònies s'han de mantenir netes i ordenades per tal d'evitar problemes de brutícia i proliferació de rosegadors i insectes. Els recipients disposats per a l'alimentació dels animals s'han de mantenir nets i ordenats dins de la colònia. De la mateixa manera, si es col·loca un jaç perquè hi descansin els moixos, s'haurà de mantenir net, en un lloc poc visible i si és possible arrecerat de les inclemències climàtiques. Les colònies felines han de poder existir en harmonia amb la vida del poble de Lloseta.

2. De la mateixa manera, els habitants del poble han de conviure en harmonia amb l'entorn i això és gaudir dels drets i complir els deures. L'Ajuntament ha d'informar als propietaris privats de moixos, de les conductes que puguin constituir una molèstia per a la colònia i/o l'entorn mitjançant les corresponents campanyes informatives.

Article 8. Cartellera.

L'Ajuntament ha d'indicar mitjançant un cartell informatiu, la existència d'una colònia felina controlada. El cartell contindrà almenys la següent informació:

a) Colònia felina protegida i autoritzada per l'Ajuntament, inclosa en el programa CER.

b) Controlada, esterilitzada i cuidada per voluntaris.

c) Si està passejant al seu gos eviti que resulti una agressió pels moixos.

d) Prohibit alimentar a la colònia sense la corresponent autorització.

e) Prohibit abandonar o sostreure exemplars

En cas d'estar dins una propietat particular i voler anunciar-la, ha de comptar amb el consentiment del propietari del solar, finca o terreny. Haurà de ser l'Ajuntament qui sol·liciti el permís a la propietat.

Article 9. Reubicació de les colònies.

En principi les colònies felines es mantindran en el mateix lloc on s'han congregat, i s'evitarà, sempre que sigui possible, la reubicació, quedant aquesta prohibida sense permís.

Article 10. Prohibicions.

Constitueixen actuacions prohibides en relació a les colònies felines:

a) Alimentar els exemplars de la colònia sense autorització.

b) Subministrar restes de menjar casolà o menjar humit.

c) Alimentar altres animals diferents dels moixos.

d) Alimentar els moixos en punts no autoritzats per l'Ajuntament.

e) Posar verí.

f) Abandonar i/o sostreure exemplars de les colònies.

g) Reubicar les colònies sense consulta prèvia i/o autorització de l'Ajuntament.

Article 11. Compromisos de les persones voluntàries.

Les persones voluntàries es comprometen a:

a) Sol·licitar per escrit l'autorització de la colònia.

b) Col·laborar amb l'Ajuntament i els professionals corresponents, en la planificació i execució dels programes CER.

c) Mantenir la informació actualitzada en relació a cada colònia. Una vegada executat el programa CER es farà una fitxa que inclogui: una foto, la seva edat, el sexe, la colònia a la que pertany i la seva data d'esterilització.

d) Renovar l'autorització com a voluntari de la colònia cada dos anys.

e) Informar dels canvis soferts relatius a les dades de contacte dels voluntaris de la colònia.

f) Informar dels possibles incidents greus ocorreguts.

g) Mantenir les colònies en bon estat, tant d'higiene com d'ordre

h) Donar en adopció sempre que sigui possible aquells exemplars que pel seu caràcter més sociable puguin conviure a un habitatge.

i) Informar a l'Ajuntament de qualsevol proposta de canvi (punt d'alimentació, reubicació o altres).

j) Informar al l'ajuntament dels costos derivats de la manutenció de la colònia d'acord amb el model aprovat en l'annex II.

k) Omplir annex III anomenat Fitxa Colònia per tal de tenir un recompte anual de cada colònia i el seu estat.

l) Dur a un lloc identificable l'annex I.

Article 12. Deures de l'Ajuntament.

1. L'Ajuntament haurà de vetllar per l'harmonia entre totes les parts implicades: voluntaris, col·laboradors, associacions i particulars. Ajuntarà i intervindrà entre les parts implicades per resoldre els problemes, a més de tenir autoritat per visitar en qualsevol moment les colònies i si hi ha algun problema, convocar una reunió per solucionar-ho.

2. El personal municipal crearà una base de dades en què s'incloguin, com a mínim, les colònies autoritzades, les persones voluntàries i altres membres d'aquesta, el nombre d'exemplars en el moment de cada revisió i les possibles incidències ocorregudes. Aquesta informació sols serà tractada pel personal municipal, i només es faran públiques les estadístiques generals, no el detall de cada colònia.

3. L'Ajuntament, segons les disponibilitats pressupostàries de cada exercici, dotarà una partida econòmica per atendre les obligacions establertes en la present ordenança, especialment de cara a la implementació dels programes CER i la col·laboració amb el personal voluntari.

4. Els responsables municipals competents promouran una reunió anual amb els representants dels voluntaris encarregats de la gestió de les colònies felines, a fi de conèixer les necessitats d'aquets, realitzar un seguiment de les actuacions dutes a terme, i en el seu cas, establir la dotació pressupostària necessària per al compliment dels compromisos del present cos normatiu, i molt especialment, per a l'execució del programa CER.

 

CAPÍTOL II Procediment sancionador

Article 13. Procediment sancionador i tipificació de les infraccions.

Les infraccions de les obligacions i altres normes de compliment obligat establertes en aquesta ordenança podran ser objecte de sanció d'acord amb les regles establertes en la Llei 40/2015, d'1 d'Octubre del Règim Jurídic del Sector Públic i el procediment establert en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, tot això en relació al Títol XI de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.

Les infraccions d'aquesta ordenança es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

Article 14. Infraccions lleus.

Seran considerades infraccions lleus:

a) Actuar en colònies de les que no s'hagi sol·licitat l'autorització pertinent.

b) L'actuació en una colònia d'una persona no autoritzada.

c) Alimentar als exemplars de la colònia en un punt diferent a l'autoritzat per a tal fi.

d) Alimentar de forma voluntària a altres animals que no siguin moixos.

e) Reubicar una colònia sense autorització prèvia ni justificació.

f) Qualsevol altre fet que no hagi estat classificat com a greu o molt greu.

Article 15. Infraccions greus.

Seran considerades infraccions greus:

a) L'actuació en una colònia per una persona no autoritzada, quan això suposi un risc als exemplars que hi conviuen.

b) Alimentar als exemplars de la colònia amb menjar humit sense autorització per part de l'Ajuntament o amb restes de menjar casolà.

Articles 16. Infraccions molt greus.

Seran considerades infraccions molt greus:

a) Posar verí, ja sigui de forma intencionada cap als moixos o no, a les colònies o les immediacions, que puguin produir la intoxicació i/o la mort dels animals.

b) Abandonar o sostreure exemplars de les colònies.

c) El maltractament als exemplars de les colònies.

d) Deixar sortir als moixos sense esterilitzar i sense chip al carrer, generant així l'existència de les colònies felines.

Article 17. Sancions i quanties.

Tenint en compte el que disposa l'article 141 de la Llei 7/1985 de 2 d'abril, Reguladora de Bases de Règim Local, les sancions i les seves quanties són les següents:

a) Les infraccions lleus seran sancionades amb multes d'entre 100 i 300 euros.

b) Les infraccions greus seran sancionades amb multes d'entre 300 i 1000 euros.

c) Les infraccions molt greus seran sancionades amb multes d'entre 1000 i 3000 euros.

Article 18. Refugi.

La present ordenança serà d'aplicació als felins que es trobin al refugi, essent aquets considerats colònia felina a tots els efectes.

Disposició final única.

Aquesta disposició normativa entrarà en vigor, una vegada aprovat definitivament i publicat el seu text íntegre al Butlletí Oficial de les Illes Balears, en el termini previst a l'article 103.1 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

 

ANNEX I DISTINTIU PER A VOLUNTARIS CUIDADORS

 

 

ANNEX II MODEL PER AL CÀLCUL DEL COST DE MANTENIMENT DE LES COLÒNIES

Colònia:

Ubicació:

Cuidador voluntari: 

Telèfon:

ALIMENTACIÓ 12 MESOS

Pinso normal

 

Pinso especial

 

Humits o Llaunes

 

Altres

 

TOTAL

 

 

SANITAT 12 MESOS

Consultes

 

Urgències

 

Desparasitar

 

Castracions

 

Medicines

 

Altres

 

TOTAL

 

 

ANNEX III FITXA ESTAT COLÒNIA

DATA.........

 

FOTO

NOM COLÒNIA:                                 

UBICACIÓ:                                          

 

· NOMBRE DE MOIXOS:

FEMELLES

MASCLES

· MOIXOS ESTERILITZATS:

FEMELLES

MASCLES

· PENDENTS CASTRAR:

FEMELLES

MASCLES

· FEMELLES GESTANTS:

SI/NO

QUANTITAT

· MENORS DE 6 MESSOS

SI/NO

QUANTITAT

· MOIXOS ADOPTABLES:

SI/NO

QUANTITAT

· PROBLEMES AMB ELS VEINATS?

SI/NO

 

· N. ENTRADES POR ABANDONAMENT / CAMADES/ALTRES CAUSES

 

· N. SORTIDES PER ADOPCIÓ/MORTS/ALTRES CAUSES

 

· ANIMALS MALALTS 

· COLÒNIA AMB REFUGIS                                            SI/NO                                                           TIPUS

 · TOLVAS                                                                          SI/NO

· NOTES I OBSERVACIONS

 

ANNEX IV FITXA MOIXOS COLÒNIA

· NOM MOIX:                                                                                              FOTO:

· NOM COLÒNIA

· UBICACIÓ

· COLOR/MANT:                                                                                         SEXE:

· DATA NEIXEMENT APROXIMADA:

· ADOPTABLE SI/NO

· DATA CAPTURA:                                                                                      DATA RETORN :

· DATA DESPARASITACIÓ INTERNA:                                                     EXTERNA:

· DATA CASTRACIÓ:                                                                                  MARCA ORELLA:

· DATA VACUNES:                                            RABIA:                                                           ALTRES VACUNES:

· EVALUACIÓ SANITÀRIA, (estar dents, test, altres malalties, visites veterinari, etc)

 

DATA I CONCLUSIÓ