Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA

Núm. 336642
Resolució d’autorització administrativa prèvia i de construcció, reconeixement i declaració, en concret, d’utilitat pública d’una instal·lació elèctrica denominada «Projecte de variant de les LMT denominades Mediterran, Bou i Pedro per ampliació de la subestació Mercadal situada en el polígon 15, parcel·les 32 i 37, del TM des Mercadal»

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 4 de maig de 2023, es va registrar d'entrada en la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic la sol·licitud d'autorització administrativa prèvia i de construcció sense expropiació (codi TNI-118) per part d'E-distribución Redes Digitales, SLU, sobre el «Projecte de variant de les LMT denominades Mediterran, Bou i Pedro per ampliació de la subestació Mercadal situada en el polígon 15, parcel·les 32 i 37, del TM des Mercadal», amb número de visat 23001473.

2. El 5 de juny de 2023, el tècnic de la Direcció General emet un informe de deficiències del projecte esmentat.

3. El 29 d'agost de 2023, E-distribución Redes Digitales presenta documentació addicional al projecte per continuar amb la tramitació.

4. El 23 d'octubre de 2023,  E-distribución Redes Digitales presenta un nou projecte amb número de visat 23003781.

5. El 25 d'octubre de 2023, el tècnic de la Direcció General emet un informe de deficiències del projecte esmentat.

6. El 14 de novembre de 2023, es va registrar d'entrada en la Direcció General un escrit del senyor Carlos Ferrer Camps, en el qual se sol·licita l'autorització administrativa prèvia i de construcció i declaració, en concret, d'utilitat pública sobre el projecte esmentat (codi TNI 121). L'afectació declarada es troba localitzada en el polígon 15, parcel·les 32 i 37, del terme municipal es Mercadal, Menorca.

7. El 22 de novembre de 2023, els tècnics de la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic emeten un informe per a l'inici del tràmit d'informació pública d'autorització administrativa prèvia i de construcció, reconeixement i declaració, en concret, d'utilitat pública d'una instal·lació elèctrica denominada «Projecte de variant de les LMT denominades Mediterran, Bou i Pedro per ampliació de la subestació Mercadal situada situada en el polígon 15, parcel·les 32 i 37, del TM des Mercadal»:

- Expedient: 2023/12793 - UP1/2023

- Denominació del projecte: 

Projecte de variant de les LMT denominades Mediterran, Bou i Pedro per ampliació de subestació Mercadal situada en el polígon 15, parcel·les 32 i 37 (ref. cat. 07037A01500032 i 07037A01500037).

- Finalitat de la instal·lació:

L'ampliació de la subestació MERCADAL, que no és objecte del projecte presentat.

- Dades tècniques:

Es realitzaran variants en les LMT Mediterran, Bou i Pedro per l'ampliació de la subestació MERCADAL:

  • Es retiren 5 suports metàl·lics junt amb les LAMT que hi ha entre els suports.
  • Es retiren 3 trams d'LSMT entre els suports a retirar i la subestació MERCADAL.
  • Retensat de 3 trams d'LAMT.
  • LAMT Mediterran a 15 kV entre els suport A179003 existent i el nou suport T-1 (Tram 1).
  • LAMT Bou a 15 kV entre suport A179003 existent i el nou suport T-2 (tram 2).
  • LAMT Pedro a 15 kV entre el suport A171002 existent i el nou suport T-3 (tram 3).
  • Tres nous trams d'LSMT entre noves conversores A/S instal·lades en els nous suports metàl·lics fins a la nova connexió amb la subestació MERCADAL.
  • Tram 4: es realitzarà la instal·lació de 327 m d'una nova RSMT amb conductor XLPE 12/20kV 3x1x240 mm² Al.
  • Tram 6: es realitzarà la instal·lació de 307 m d'una nova RSMT amb conductor XLPE 12/20 kV 3x1x240  mm² Al.

- Pressupost total: 134.947,29 €

8. El 27 de novembre de 2023, el director general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic emet l'obertura del tràmit d'informació pública d'autorització administrativa prèvia i de construcció, reconeixement i declaració, en concret, d'utilitat pública d'una instal·lació elèctrica denominada «Projecte de variant de les LMT denominades Mediterran, Bou i Pedro per ampliació de la subestació Mercadal situada en el polígon 15, parcel·les 32 i 37, del TM des Mercadal».

9. El 28 de novembre de 2023, el tècnic de la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, com a òrgan substantiu del procediment d'autorització administrativa prèvia, de construcció, reconeixement i declaració, en concret d'utilitat pública del projecte esmentat, sol·licita informes a les distintes administracions, organismes, empreses de servei públic o de serveis d'interès general que resultin afectades, tal com disposa l'article 146 del Reial Decret 19555/2000, d'1 de desembre. La llista d'administracions, organismes, empreses de servei públic o de servei d'interès general afectades és la següent:

- Ajuntament des Mercadal

- Consell Insular de Menorca

- Agència Balear de l'Aigua (ABAQUA)

- Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal

- Red Eléctrica de España

10. El 19 de desembre de 2023, ABAQUA presenta un informe en el qual es comunica que la instal·lació projectada no està dins l'àmbit del sistema general de sanejament i depuració gestionats per ells i que no han detectat cap interferència.

11. El 21 de desembre de 2023, es publica en el BOIB número 172 l'anunci  del tràmit d'informació pública d'autorització administrativa prèvia i de construcció, reconeixement i declaració, en concret, d'utilitat pública d'una instal·lació elèctrica denominada «Projecte de variant de les LMT denominades Mediterran, Bou i Pedro per ampliació de la subestació Mercadal situada en el polígon 15, parcel·les 32 i 37, del TM des Mercadal».

12. El 9 de gener de 2024, Red Eléctrica de España (REE) presenta un informe desfavorable sobre el projecte de referència.

13. El 30 de gener de 2024, el Consell Insular de Menorca presenta un informe favorable amb condicionants abans de l'execució:

- L'àmbit d'ocupació del projecte no podrà implicar cap afectació directa sobre l'àrea d'alzinar ni actuacions forestals que, per a prevenir incendis, suposin la tala o la desaparició de l'àrea d'alzinar delimitada en les determinacions gràfiques de l'RPTI com a SRP-AANP.

- L'autorització del projecte haurà de disposar d'informe preceptiu i vinculant de l'administració competent en matèria agrària, de conformitat amb l'article 105 de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears, en tractar-se d'una instal·lació no vinculada a una explotació agrària que afecta una zona d'alt valor agrari  (ZAVA), delimitada per la revisió del PTI.

- Serà preceptiu l'informe de l'organisme titular de la carretera Me-1, en aquest cas el Consell Insular de Menorca, de conformitat amb l'article  31 de la Llei 5/1990 de carreteres de les Illes Balears, en tractar-se d'actuacions sobre una activitat que amplia i modifica una d'existent a l'entorn de la carretera que afecta indirectament les zones limitades per unes línies longitudinals paral·leles a les arestes exteriors de l'esplanació i a una distància de 50 metres.

- S'haurà de justificar el sotmetiment del projecte al tràmit d'avaluació ambiental o, si és el cas, la seva exclusió per part de l'òrgan ambiental.

14. El 31 de gener de 2024, Red Eléctrica de Espanya presenta un segon informe en el qual manifesta que no presenta oposició al projecte perquè queden assegurades per la seva part les distàncies de seguretat al suport 1 de la línia aèria a 132 kV Dragonera-Mercadal, propietat de Red Elèctrica.

15. El 13 de febrer de 2024, se sol·licita un informe a l'òrgan competent en matèria agrària, que és la Direcció Insular d'Economia, del Consell Insular de Menorca.

16. El 13 de febrer de 2024, se sol·licita un informe a l'òrgan competent en matèria agrària, que és la Direcció de Carreteres, del Consell Insular de Menorca.

17. El 15 de març de 2024, la consellera executiva d'Economia i Serveis Generals, mitjançant la resolució 344, informa favorablement sobre el projecte.

18. El 12 d'abril de 2024, el conseller executiu de Mobilitat, mitjançant la resolució núm. 127, autoritza el «Projecte de variant de les LMT denominades Mediterran, Bou i Pedro per ampliació de la subestació Mercadal situada en el polígon 15, parcel·les 32 i 37, del TM des Mercadal» amb els condicionants següents:

- Abans de l'inici de les obres el promotor haurà d'haver obtingut una autorització administrativa per l'execució de les obres sense perjudici d'altres informes o autoritzacions que corresponguin.

- Abans d'executar-se les obres, el promotor haurà de demanar autorització expressa del projecte constructiu al Departament de Carreteres del CIM, conforme amb l'article 33 de la Llei 5/1990, de 24 de maig, de Carreteres de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Per efectuar aquest tràmit haurà d'haver obtingut prèviament el títol habilitant per a la seva execució així com la resta d'autoritzacions sectorials que corresponguin. La sol·licitud es farà directament al Departament de Mobilitat del CIM quan el promotor tengui la documentació esmentada i hagi designat un contractista per a l'execució de les obres de forma que se'n prevegi l'inici en un termini inferior a 3 mesos.

- En relació amb el traçat: el projecte constructiu es projectarà a la part més exterior de la zona d'influència de la carretera, sense afectar la zona de reserva que afecta 25 metres des de l'aresta exterior d'esplanació. Per tant, com que una part de les línies soterrades del tram 4,5 i 6 es troba parcialment dins la zona compresa entre dues línies situades en una distància de 25 metres des de l'aresta exterior d'esplanació de la carretera Me-1, aquestes s'han de projectar sota els vials de servei de la nova subestació en el cas que sigui tècnicament viable. En cas que no sigui possible, s'haurà de justificar aquesta circumstància de forma suficient dins el projecte constructiu a elaborar, aquesta situació suposarà que les línies es projectaran dins el darrer metre disponible dins la zona de protecció existent i amb el condicionant següent: «quan el CIM hagi aprovat el projecte de millora i condicionament de la carretera Me -1 dins dels punt quilomètrics afectats  a l'àmbit de  definició del «Projecte de variant de les LMT denominades Mediterran, Bou i Pedro per ampliació de la subestació Mercadal situada en el polígon 15, parcel·les 32 i 37 del TM des Mercadal» i aquestes línies de mitja tensió s'hagin de desplaçar per quedar situades dins de l'àmbit de l'esplanació de la carretera ,el promotor de la instal·lació queda obligat al seu desplaçament. Les línies elèctriques s'hauran de traslladar fins al darrer metre de domini públic de la nova carretera. Aquesta ocupació és autoritzable de conformitat amb l'article 33.3.e) de la Llei 5/90 de carreteres de la comunitat autònoma de les Illes Balears amb els condicionants que es determinin per l'administració actuant».

- El cost de les obres definides en el apartat anterior, per al cas de les línies elèctriques dels trams 4, 5 i 6 dins zona de protecció Me-1, que s'hagin de traslladar posteriorment com serveis afectats amb la millora de la carretera, seran assumides íntegrament pel promotor E-DISTRIBUCIÓN REDES DIGITALES, SLU. Aquesta condició s'imposa per no incrementar la despesa de l'execució de les obres de millora de la carretera prevista en el PDS Carreteres, i que, en cas contrari, l'emissió d'aquest informe hauria estat desfavorable. D'aquesta prescripció s'informa que s'emet amb caràcter d'excepcionalitat per compatibilitzar l'interès establert en el PTI , per proveir la demanda energètica de l'illa i millorar l'estabilitat de la xarxa, ampliació necessària per donar suport a les noves plantes fotovoltaiques. Així, s'estableix el dret d'ocupació de les línies dins del darrer metre disponible de la zona de protecció amb obligació de traslladar-lo en el cas que suposi un servei afectat.

- L' incompliment del desplaçament de les línies elèctriques esmentades d'acord amb l'indicat en el apartat anterior suposarà un incompliment de les condicions establertes en l'informe del servei de carreteres per a la declaració d'utilitat pública de la instal·lació i es considerarà una infracció molt greu de conformitat amb l'article 40.4 de la Llei 5/90 de carreteres de la comunitat autònoma de les Illes Balears. L'informe preceptiu del servei de carreteres s'entendrà emès com a desfavorable per incomplir les condicions establertes per a la seva execució. Per tant, una vegada finalitzat el termini atorgat pel Consell Insular per al seu trasllat sense que aquest s'hagi duit a terme, el Consell Insular de Menorca reclamarà els danys i perjudicis que suposen l'existència d'aquesta línia dins el domini públic. El CIM valorarà el seu desmantellament i el promotor no tendrà dret a cap tipus d'indemnització en funció de les conseqüències sobre el conjunt dels usuaris de la subestació.

- Qualsevol modificació respecte al traçat autoritzat/informat requereix la nova tramitació d'informe i l'autorització corresponent del Servei de Carreteres del CIM conforme als articles 31.2 i 33.3.e) de la Llei 5/90 de carreteres de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

- Les obres no podran afectar la seguretat del trànsit i han de mantenir com a mínim les condicions prèvies de visibilitat i geometria. En el cas que resulti necessari utilitzar els terrenys confrontats a la carretera per a aplec de material de l'obra, es preveurà la senyalització i abalisament de les obres per tal de garantir en tot moment totes les mesures de seguretat que siguin necessàries, incloses en la Norma 8.3 IC de la instrucció de carreteres i en les fitxes del Manual de ejemplos de señalización de obras fijas.

- El peticionari complirà en tot moment les peticions del personal tècnic del servei competent en matèria de carreteres del CIM, el qual tindrà dret a accedir a l'obra per supervisar les línies de mitja tensió a executar a les diferents zones d'influència de la carretera Me-1.

- El promotor comprovarà i tindrà en compte tots els serveis i elements afectats, restituirà els serveis i reposarà el ferm i els elements complementaris de la via segons les instruccions que s'estimin justificades, en el seu cas.

- No es permetrà l'acumulació de materials ni d'escombraries sobre la calçada, voravies, andanes ni cunetes de la carretera. S'haurà de deixar la via tal com estava.

- En cap cas, ni sota cap pretext, adquirirà el promotor dret de propietat ni de possessió sobre els terrenys públics o domini públic que s'ocupi amb l'obra.

- Tot les despeses derivades de l'actuació aniran a càrrec del promotor de l'obra.

- Qualsevol incident que es produeixi a la carretera i a tercers com a conseqüència d'un incompliment de les condicions establertes en l'informe incloent-hi les prescripcions durant l'execució de les obres o en fase d'explotació seran responsabilitat del promotor.

- Les actuacions de manteniment i conservació de les línies les haurà de dur-se a terme el promotor d'aquesta. En cas d'efectuar-se dins la zona de domini públic s'haurà de sol·licitar la corresponent autorització de conformitat amb l'article 33 de la Llei 5/90 de carreteres de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

- En cas que les línies elèctriques quedin incloses dins les zones d'influència de la carretera Me-1 i produeixin incidències o perjudicis en l'explotació de la carretera, el promotor del projecte serà el responsable dels danys i perjudicis causats.

- L'autorització podrà ser revocada quan el Consell estimi que ja no resulta justificada. En tot cas quedarà revocada amb el desmantellament de la subestació elèctrica.

- En virtut de l'article 33.3.e) el Consell Insular de Menorca, com a titular de la carretera Me-1, es reserva el dret a sol·licitar el cànon concessional d'ocupació sobre les zones de domini públic de carreteres afectades per l'execució de les obres definides en el projecte conforme a la superfície definida en els plànols asbuilt emesos pel director de les obres, els quals s'hauran de presentar a la finalització de les obres i que el promotor presentarà per registre d'entrada al CIM directament al Departament de Carreteres. Aquesta circumstància es podrà aplicar a la situació de la carretera tant en la situació actual o bé a la situació una vegada s'hagin efectuat les obres de millora i condicionament de la via.

19. El 24 d'abril de 2024, es notifica als interessats el tràmit d'audiència relatiu a l'autorització administrativa prèvia i de construcció, reconeixement i declaració, en concret, d'utilitat pública d'una instal·lació elèctrica denominada «Projecte de variant de les LMT denominades Mediterran, Bou i Pedro per ampliació de la subestació Mercadal situada en el polígon 15, parcel·les 32 i 37, del TM des Mercadal»

20. El 22 d'abril de 2024, s'emet una notificació de tràmit d'audiència relativa administrativa prèvia i de construcció, reconeixement i declaració, en concret, d'utilitat pública d'una instal·lació elèctrica denominada «Projecte de variant de les LMT denominades Mediterran, Bou i Pedro per ampliació de la subestació Mercadal situada en el polígon 15, parcel·les 32 i 37, del TM des Mercadal».

21. El 23 d'abril de 2024, E-distribución Redes Digitales, SLU accepta la notificació del tràmit d'audiència.

22. El 23 d'abril de 2024, Red Eléctrica de España, SA accepta la notificació del tràmit d'audiència.

23. El 24 d'abril de 2024, el senyor Francisco Llorens Fedelich accepta la notificació del tràmit d'audiència.

24. El 24 d'abril de 2024, la senyora Rafaela Pons Marqués accepta la notificació del tràmit d'audiència.

25. El 9 de maig de 2024, Red Elèctrica de Espanya respon al tràmit d'audiència on reitera que no presenta oposició al projecte.

26. El 16 de maig 2024, finalitza el termini establert al tràmit d'audiència per a presentar al·legacions. El 17 de maig de 2024, no ha arribat cap al·legació.

Fonaments de dret

1. Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric.

2. Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministraments i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia elèctrica.

3. Reial decret 337/2014, de 9 de maig, pel qual s'aproven el Reglament sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en instal·lacions elèctriques d'alta tensió i les seves instruccions tècniques complementàries ITC-RAT 01 a 23.

4. Decret 99/1997, d'11 de juliol, pel qual es regula el procediment administratiu aplicable a la tramitació de les instal·lacions elèctriques de la comunitat autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 36/2003, d'11 d'abril.

5. Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

6. Resolució del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica de 2 de març de 2021 de delegació de competències i de suplència dels òrgans directius de la Conselleria.

7. Llei 13/2012, de 20 de novembre, de mesures urgents per a l'activació econòmica en matèria d'indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigües, altres activitats i mesures tributàries.

8. Decret llei 4/2022, de 30 de març, pel qual s'adopten mesures extraordinàries i urgents per a pal·liar la crisi econòmica i social produïda pels efectes de la guerra d'Ucraïna.

9. Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Atorgar l'autorització administrativa prèvia i de construcció de  la instal·lació que es detalla a continuació:

- Expedient: UP1/2023 (2023/12793)

- Denominació del projecte: «Projecte de variant de les LMT denominades Mediterran, Bou i Pedro per ampliació de la subestació Mercadal situada en el polígon 15, parcel·les 32 i 37, del TM des Mercadal» (ref. cad. 07037A01500032 i 07037A01500037).

- Redactor del projecte: Jordi Masramon Puigdomenech (núm. de col·legiat 24098 del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Industrials de Barcelona), amb número de visat 23001473.

- Peticionari: E-distribución redes digitales, SLU.

2. Reconèixer i declarar, en concret, la utilitat pública de la instal·lació elèctrica que s'autoritza, de conformitat amb l'article 54 de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric, i la disposició final quarta del Decret llei 2/2023, de 6 de març, de mesures urgents en matèria del servei públic discrecional del transport de persones viatgeres i en altres matèries vinculades a sectors econòmics.

3. Notificar aquesta Resolució al titular de la instal·lació, E-distribución redes digitales, SLU; als senyors Francisco Llorens Federich i Rafaela Pons Marqués, i a l'Ajuntament des Mercadal, i publicar-la en el Butlletí Oficial de les Illes Balears y el Boletín Oficial del Estado.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Vàlid en la data de signatura del document electrònic.

Palma, 24 de maig de 2024

El director general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic Diego Viu Domínguez Per delegació de competències del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia (BOIB núm. 31, de 22/07/2023)

 

ANNEX

Propietaris

Francisco Llorens Federich i Rafaela Pons Marqués

Finca afectada

Polígon 15, parcel·la 32, es Mercadal

Ref. cadastral: 07037A015000320000RL

Afecció

Superfície d'ocupació definitiva:

27,00 m2

Superfície de servitud de pas i vigilància de la línia aèria:

0,00 m2

Superfície de servitud de pas i vigilància de la línia aèria subterrània:

1062,99 m2

Superfície de servitud de vol:

0,00 m2

Superfície zona d'influència. Límit d'edificació construcció:

0,00 m2

Superfície d'ocupació temporal:

243 m2

Propietaris

RED ELÉCTRICA DE ESPAÑA

Finca afectada

Polígon 15, parcel·la 32, es Mercadal

Ref. cadastral: 07037A015000370001TL i 07037A015000370000RK

Afecció

Superfície d'ocupació definitiva:

0,00 m2

Superfície de servitud de pas i vigilància de la línia aèria:

0,00 m2

Superfície de servitud de pas i vigilància de la línia aèria subterrània:

506,17 m2

Superfície de servitud de vol:

0,00 m2

Superfície zona d'influència. Límit d'edificació construcció:

0,00 m2

Superfície d'ocupació temporal:

0,00 m2