Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS
Núm. 335732
Resolució del conseller d’Educació i Universitats per la qual es modifica la Resolució del conseller d’Educació, Universitat i Recerca de 27 de novembre de 2020 per la qual es convoquen ajuts corresponents als exercicis 2020 a 2024 per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d’educació infantil i per a la reconversió de centres privats que atenen regularment infants de 0-3 anys sense autorització educativa en centres educatius de primer cicle d’educació infantil
Antecedents
El 5 de desembre de 2020 es publica en el BOIB núm. 204 la Resolució del conseller d'Educació, Universitat i Recerca de 27 de novembre de 2020 per la qual es convoquen ajuts corresponents als exercicis 2020 a 2024 per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil i per a la reconversió de centres privats que atenen regularment infants de 0-3 anys sense autorització educativa en centres educatius de primer cicle d'educació infantil.
El 22 de juny de 2021 es publica en el BOIB núm. 82 la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 16 de juny de 2021 per la qual s'amplia el crèdit i es modifica la Resolució del conseller d'Educació, Universitat i Recerca de 27 de novembre de 2020 per la qual es convoquen ajuts corresponents als exercicis 2020 a 2024 per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil i per a la reconversió de centres privats que atenen regularment infants de 0-3 anys sense autorització educativa en centres educatius de primer cicle d'educació infantil.
El 7 de desembre del mateix any es publica en el BOIB núm. 168 la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 2 de desembre de 2021, a proposta de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, per la qual es concedeixen els ajuts per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil, programa finançat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i per la Unió Europea-NextGenerationEU, en el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOIB núm. 168, de 7 de desembre de 2021).
Aquesta convocatòria correspon al programa finançat pel Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports i per la Unió Europea-NextGenerationEU, en el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
Aquesta convocatòria de subvencions s'ha complementat mitjançant una convocatòria d'ajuts en espècie per a l'assessorament i acompanyament de les administracions locals mitjançant un encàrrec de gestió a un mitjà de la Conselleria d'Educació i Universitats (BOIB núm. 114, de 26 d'agost de2021).
A l'apartat 9 de l'acord de 25 de novembre de la conferència sectorial pel qual s'aprova la proposta de distribució territorial dels crèdits destinats al Programa d'Impuls d'Escolarització en el Primer Cicle d'Educació Infantil, en el marc del component 21 del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (BOE núm. 312, de 29 de desembre de 2021) s'estableixen les actuacions del programa que es finançaran, entre les quals destaquen la construcció de noves escoles infantils.
Les Illes Balears pateixen una elevada pressió d'escolarització derivada de ser una comunitat receptora d'alumnes a totes les etapes i es constata la impossibilitat de disposar d'espais en centres educatius preexistents. Això fa que sigui necessària la promoció de nova obra pública que permeti albergar les noves places de primer cicle d'educació infantil que constitueixen les fites i els objectius del programa NextGeneration.
A la convocatòria s'estableixen 4 terminis d'execució i justificació i el darrer de l'1 al 15 de setembre coincideix amb l'obertura del centre educatiu.
Com a conseqüència del seguiment que es duu a terme amb els ajuntaments, es té coneixement que els projectes que s'han demorat en la redacció i/o en el procediment de licitació de les obres és conseqüència de la incertesa dels processos de contractació.
Des de l'aprovació del Pla de Recuperació en el mes de juliol del 2021, han succeït diferents esdeveniments internacionals que han tengut un impacte directe en el desplegament d'una part de les actuacions previstes. En reiniciar-se l'activitat econòmica amb un impuls inusual després de la pandèmia del COVID-19, les cadenes de subministrament van patir fortes tensions que van motivar l'escassetat de determinats productes i components, així com l'alentiment de determinades decisions d'inversió. Immediatament després, en el mes de febrer del 2022, es va produir la invasió russa d'Ucraïna, que va ocasionar un increment sense precedents als preus de les matèries primeres i de l'energia. Com a resultat fonamental d'aquests dos xocs, s'ha produït la pujada de la inflació i un canvi en les polítiques financeres amb la pujada dels tipus d'interès que afecta l'acompliment dels diferents agents que intervenen en l'economia. Tot això ha generat una elevada incertesa dins del sector de la construcció.
Algunes entitats locals s'han vist submergides en aquesta situació en dur a terme aquests tràmits i han quedat licitacions desertes i, per tant, s'han realitzat ajustaments d'increments de preus i terminis per a l'execució de les obres.
Ateses les actuals circumstàncies d'incertesa econòmica, pujada de preus i escassetat de subministraments agreujada per la situació d'insularitat de la comunitat autònoma, diversos ajuntaments s'han posat en contacte amb la Conselleria d'Educació i Universitats i han deixat constància de la seva preocupació per aquesta situació sobrevinguda. En aquest sentit, manifesten una particular inquietud pel que fa als procediments de licitació d'obra i dels terminis.
Atesa la dificultat, fruit de les circumstàncies actuals, a l'execució de l'obra pública i la creixent demanda de places, es veu la necessitat de possibilitar la modificació dels terminis de justificació dels beneficiaris de la convocatòria per a la creació de places de primer cicle d'educació infantil corresponent als exercicis 2022-2024, per assegurar la contractació de les obres i la posada en funcionament de les places compromeses.
El Consell de Ministres aprova en el mes juny de 2023 i remet a la Comissió Europea l'Addenda al Pla de Recuperació. Amb motiu de l'Addenda Espanya se suma a països com Alemanya, Luxemburg, Finlàndia, Estònia i Portugal, que han sol·licitat la revisió d'algunes fites i objectius per assegurar l'aprofitament de tots els fons NextGeneration. Aquesta modificació, prevista en el reglament del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, permet superar circumstàncies objectives que dificulten l'acompliment de fites, com són la incorporació de l'impacte sobre els costos dels preus internacionals d'energia i matèries primeres o l'ampliació de terminis, per ajustar-los als temps que requereix el compliment de requisits de la contractació pública.
En data de 2 d'octubre de 2023 la Comissió Europea ha aprovat l'Addenda del Pla de Recuperació d'Espanya per mobilitzar d'aquí al 2026 la totalitat dels fons europeus NextGeneration i culminar el procés de modernització de l'economia, el qual ja és en marxa. Un cop rebuda l'aprovació de la Comissió, s'obre un termini d'un mes perquè el Consell de Ministres de Finances de la UE ratifiqui la decisió.
En l'Addenda del Pla de Recuperació es posa de manifest que, a causa de la nova situació econòmica i geopolítica, és necessari adaptar-ne algunes de les fites i dels objectius acordats l'any 2021 a les noves realitats d'acord amb allò establert a l'article 21 del Reglament del Mecanisme de Recuperació i Resiliència.
En aquesta Addenda, per modificacions dins l'article 21, s'han vist afectats un total de 69 fites i objectius. Entre ells, els objectius del C.21 I.1. En l'Annex to the COMMISSION PROPOSAL for a Council Implementing Decision amending the Council Implementing Decision of 13 July 2021 on the approval of the assessment of the recovery and resilience plan for Spain (Brussels, 2.10.2023 COM(2023) 576 final).
El 26 de desembre de 2023 es publica en el BOE núm. 308 la Resolución de 19 de diciembre de 2023, la Secretaría de Estado de Educación, por la que se publica el Acuerdo de la Conferencia Sectorial de Educación de 13 de diciembre de 2023, por el que se aprueba la propuesta de distribución territorial de los créditos destinados al Programa de impulso de escolarización en el primer ciclo de educación infantil con nuevas plazas de titularidad pública, prioritariamente para niñas y niños de 1 y 2 años, en el ejercicio presupuestario 2023, en el marco del componente 21 «Modernización y digitalización del sistema educativo, incluida la educación temprana de 0-3 años» del Mecanismo de Recuperación y Resiliencia.
En el punt novè de l'annex de la Resolució de 19 de desembre s'acorda la modificació de l'Acord de la Conferència Sectorial d'Educació de 25 de novembre de 2021 (BOE del 29 de desembre) en els apartats de l'annex relatius a la normativa aplicable, terminis d'execució, actuacions, justificació i verificació del programa.
En concret, a l'apartat vuitè, s'estableix el termini d'execució del Programa d'Impuls d'Escolarització en el Primer Cicle d'Educació Infantil amb noves places de titularitat pública, prioritàriament per a nins d'1 i 2 anys, corresponent als pressuposts dels anys 2021, 2022 i 2023 fins al 31 de desembre de 2025.
L'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura estableix en l'article 13.3 que, d'ofici o a instància de part, i quan la disponibilitat pressupostària ho permeti, es pot ampliar el termini màxim d'acabament de l'activitat i/o justificació a què es refereix el punt 1.f), per mitjà d'una resolució motivada de l'òrgan competent per resoldre, sempre que amb això no es perjudiquin drets de terceres persones.
En l'annex 2 de l'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021, modificat per l'Acord del Consell de Govern de 10 d'octubre de 2022 pel qual es modifica la relació de projectes declarats estratègics per Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 pel qual s'aprova el Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s'hi inclouen, consta, com a projecte núm. 21, l'impuls de l'escolarització en el primer cicle d'educació infantil (0-3 anys), de l'eix 4_Cohesió social, E06_Educació, formació per a noves competències i polítiques d'ocupació, per a l'augment de l'oferta de places d'educació infantil 0–3 anys en col·laboració amb els consells insulars i ajuntaments, mitjançant convocatòries d'ajuts per a la creació de places i per al seu sosteniment, que inclou un programa de gratuïtat de l'educació infantil 2-3 anys per mitjà de convenis amb entitats públiques titulars d'escoles públiques de primer cicle d'educació infantil i amb entitats privades que formen part de la xarxa complementària a la xarxa pública d'escoles d'educació infantil de primer cicle, amb un import de 42.729.704 €.
És interès del Govern pal·liar la mancança de places que hi ha en el primer cicle d'educació infantil, mancança que s'ha accentuat per la gratuïtat d'aquest cicle promoguda per l'Administració, i assolir les fites i objectius CID del Mecanisme de Recuperació i Resiliència acordats. Cal, per tant, fer els reajustaments dels terminis d'execució i justificació necessaris per arribar a autoritzar les places concedides mitjançant aquesta convocatòria d'ajuts.
Fonaments de dret
La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (BOE núm. 106, de 4 de maig de 2006).
La Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (BOE núm.340, de 30 de desembre de 2020).
La Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears (BOIB núm. 38, de 17 de març de 2022)
La Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l'atenció i els drets de la infància i l'adolescència de les Illes Balears (BOIB, núm. 26, de 28 de febrer de 2019).
La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril de 2003).
La Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears (BOIB núm. 15, de 2 de febrer de 2019).
La Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOIB núm. 173, de 18 de desembre de 2021).
L'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOE núm. 234, de 30 de setembre de 2021).
L'Ordre HFP/1031/2021, de 29 de setembre, per la qual s'estableix el procediment i format de la informació que han de proporcionar les entitats del sector públic estatal, autonòmic i local per al seguiment del compliment de fites i objectius i d'execució pressupostària i comptable de les mesures dels components del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOE núm. 234, de 30 de setembre de 2021).
La Resolució de 23 de desembre de 2021, de la Secretaria d'Estat d'Educació, per la qual es publica l'Acord de la Conferència Sectorial d'Educació de 25 de novembre de 2021, pel qual s'aprova la proposta de distribució territorial dels crèdits destinats al Programa d'Impuls de l'Escolarització en el primer Cicle d'Educació Infantil, en el marc del component 21 del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (BOE núm. 312, de 29 de desembre de 2021).
La Resolución de 19 de diciembre de 2023, de la Secretaría de Estado de Educación, por la que se publica el Acuerdo de la Conferencia Sectorial de Educación de 13 de diciembre de 2023, por el que se aprueba la propuesta de distribución territorial de los créditos destinados al Programa de Impulso de Escolarización en el primer ciclo de educación infantil con nuevas plazas de titularidad pública, prioritariamente para niñas y niños de 1 y 2 años, en el ejercicio presupuestario 2023, en el marco del componente 21 «Modernización y digitalización del sistema educativo, incluida la educación temprana de 0-3 años» del Mecanismo de Recuperación y Resiliencia (BOE núm. 308, de 26 de diciembre de 2023).
El Decret 30/2022, d'1 d'agost, pel qual s'estableix el currículum i l'avaluació de l'educació infantil a les Illes Balears (BOIB núm. 101, de 2 d'agost de 2022).
El Decret 23/2020, de 31 de juliol, pel qual s'aprova el Text consolidat que estableix els requisits mínims que hauran de complir els centres de primer cicle d'educació infantil (BOIB núm. 135, d'1 d'agost de 2020).
El Decret 30/2020, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància (BOIB núm. 167, de 29 de setembre de 2020).
El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre de 2005).
L'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11 de juliol de 2009).
L'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 pel qual s'aprova el Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s'hi inclouen (BOIB núm. 137, de 7 d'octubre de 2021), modificat per l'Acord del Consell de Govern de 23 de maig de 2022 pel qual es modifica la relació de projectes declarats estratègics per Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 pel qual s'aprova el Pla Estratègic Autonòmic – Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s'hi inclouen (BOIB núm. 67, de 24 de maig de 2022) i modificat per l'Acord del Consell de Govern de 10 d'octubre de 2022 pel qual es modifica la relació de projectes declarats estratègics per Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 pel qual s'aprova el Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s'hi inclouen (BOIB núm. 132, d'11 d'octubre de 2022).
La Resolució del conseller d'Educació, Universitat i Recerca de 27 de novembre de 2020 per la qual es convoquen ajuts corresponents als exercicis 2020 a 2024 per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil i per a la reconversió de centres privats que atenen regularment infants de 0-3 anys sense autorització educativa en centres educatius de primer cicle d'educació infantil (BOIB núm, 204 , de 5 de desembre de 2020).
La Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 16 de juny de 2021 per la qual s'amplia el crèdit i es modifica la Resolució del conseller d'Educació, Universitat i Recerca de 27 de novembre de 2020 per la qual es convoquen ajuts corresponents als exercicis 2020 a 2024 per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil i per a la reconversió de centres privats que atenen regularment infants de 0-3 anys sense autorització educativa en centres educatius de primer cicle d'educació infantil (BOIB núm. 82, de 22 de juny de 2021).
La Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 2 de desembre de 2021, a proposta de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, per la qual es concedeixen els ajuts per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil, Programa finançat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i per la Unió Europea-NextGenerationEU, en el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOIB núm. 168, de 7 de desembre de 2021).
La Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 4 de juliol de 2022 de rectificació d'errades de la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 2 de desembre de 2021, a proposta de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, per la qual es concedeixen els ajuts per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil, programa finançat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i per la Unió Europea-NextGenerationEU, en el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOIB núm. 89, de 9 de juliol de 2022).
Per tot això, dict la següent
Resolució
1. Modificar el termini d'execució previst en el quart punt dels apartats 16.1.b) i 16.2.b) de l'annex 1, que queden redactats de la manera següent:
Abans de l'1 de setembre de 2025: final d'obra, autorització educativa del centre i obertura del centre educatiu.
2. Afegir un nou termini de justificació dels apartats 17.1 de l'annex 1 en el sentit següent:
e) De l'1 al 15 de setembre de 2025: termini per aportar la certificació del secretari o interventor de final d'obra i obertura del centre, segons l'apèndix 7 de l'annex 1. La Conselleria d'Educació i Universitats ha d'incorporar d'ofici el BOIB d'autorització del centre educatiu. En aquest darrer termini s'ha de presentar un certificat del secretari de la corporació que ho acrediti, amb indicació de la data, concepte i import de les factures acreditatives de la despesa i data de pagament, així com la memòria explicativa de l'aplicació dels fons rebuts a la finalitat prevista. Amb caràcter general, i sense perjudici de l'aplicació de les normes contingudes en l'article 44 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, no s'entén del tot justificada l'aplicació dels fons percebuts fins que no s'hagi acreditat, com a mínim, l'import del projecte d'actuació que va servir de base a la concessió de la subvenció.
3. Ordenar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Universitats en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
(Signat electrònicament: 27 de maig de 2024)
El conseller d'Educació i Universitats Antoni Vera Alemany