Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS

Núm. 334507
Resolució del director general de Personal Docent i Centres Concertats de 23 maig de 2024 per la qual s'aproven les instruccions i la convocatòria de les modalitats de formació en el centre i intercentres assessorats pels centres de professorat de les Illes Balears per al curs 2024-2025

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, estableix a l'article 102 que la formació permanent constitueix un dret i una obligació de tot el professorat i una responsabilitat de les administracions educatives i dels propis centres.

2. La Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, indica, a l'article 144, que la finalitat de la formació permanent del professorat és l'actualització i el desenvolupament de les competències professionals del professorat per a la funció docent i el lideratge pedagògic i per a la col·laboració amb la comunitat educativa, i ha d'anar encaminada a millorar la pràctica educativa i impulsar la innovació, especialment en relació amb el projecte educatiu de cada centre.

3. El Decret 41/2016, de 15 de juliol, pel qual es regula la formació permanent del professorat de l'ensenyament no universitari de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears estableix, a l'article 5, els objectius de la formació permanent del professorat, entre els quals es troben apropar la formació als centres docents, amb diferents graus de planificació i gestió, i reforçar la formació pràctica, per facilitar iniciatives i acords pedagògics entre els equips docents d'un mateix centre, així com impulsar la creació de xarxes de centres i personal docent per mitjà del treball col·laboratiu, per intercanviar experiències i difondre les bones pràctiques educatives. A l'article 11 s'estableix que els centres de professorat han de promoure el desenvolupament professional del professorat per mitjà de la dinamització de la seva formació permanent, contextualitzada en la pràctica professional.

4. El mateix Decret estableix a l'article 8. b), com a modalitat formativa, els programes de formació en els centres educatius adreçats als equips educatius, que constitueixin una eina de suport al projecte educatiu del centre en el marc de processos d'innovació educativa i, a l'article 8. c), la modalitat de programes de formació per als centres o intercentres dirigits al professorat de diferents centres educatius o xarxes de centres que comparteixen projectes d'innovació similars o els volen implantar.

5. El Decret 4/2023 de 13 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament orgànic de les escoles infantils públiques, els col·legis d'educació primària, els col·legis d'educació infantil i primària, els col·legis d'educació infantil i primària integrats amb ensenyaments elementals de música, els col·legis d'educació infantil i primària integrats amb educació secundària i els instituts d'educació secundària de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, fa referència, a l'article 29.2 c), a la importància de promoure la participació del professorat en activitats de formació permanent del professorat i d'actualització de les seves competències professionals d'acord amb les necessitats derivades del projecte educatiu de cada centre.

6. L'Ordre del conseller d'Educació i Universitat de dia 11 de març de 2016 per la qual es regulen l'organització i el règim de funcionament de la xarxa de centres de professorat de les Illes Balears (BOIB núm. 36, de 19 de març) estableix a l'article 1 que els centres de professorat han de donar resposta a les noves necessitats del sistema educatiu, especialment dels equips pedagògics dels centres educatius, en relació amb la formació permanent del professorat, promovent-la especialment en els centres educatius.

7. El Pla Quadriennal de Formació Permanent del Professorat 2020-2024, aprovat per la Resolució del conseller d'Educació, Universitat i Recerca de 22 de setembre de 2020 (BOIB núm. 69, d'1 d'octubre de 2020), estableix la modalitat de formació als centres, assessorades i coordinades pels centres de professorat, com a eines de suport al projecte educatiu del centre en el marc de processos de millora.

8. La Resolució del conseller d'Educació i Universitats per la qual s'ordena l'inici del procediment per elaborar el Pla Quadriennal de Formació Permanent del Professorat 2024-2028, atès que el Pla Quadriennal de Formació del Professorat 2020-2024 expira en acabar aquest curs escolar. Els plans quadriennals constitueixen el marc normatiu i estableix les línies estratègiques de la formació permanent del professorat a les Illes Balears.

9. El Decret 1/2024, de 4 de gener, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol, i pel Decret 17/2023, de 23 d'agost, estableix que la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats té competència en matèria de formació permanent del professorat.

Fonaments de dret

1. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre.

2. La Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears.

3. El Decret 41/2016, de 15 de juliol, pel qual es regula la formació permanent del professorat de l'ensenyament no universitari de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

4. El Decret 4/2023, de 13 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament orgànic de les escoles infantils públiques, els col·legis d'educació primària, els col·legis d'educació infantil i primària, els col·legis d'educació infantil i primària integrats amb ensenyaments elementals de música, els col·legis d'educació infantil i primària integrats amb educació secundària i els instituts d'educació secundària de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

5. L'Ordre del conseller d'Educació i Universitat de dia 11 de març de 2016 per la qual es regulen l'organització i el règim de funcionament de la xarxa de centres de professorat de les Illes Balears.

6. L'Ordre del conseller d'Educació i Formació Professional de 14 d'abril de 2021 de modificació de l'Ordre del conseller d'Educació i Universitat de dia 24 d'abril de 2017 per la qual es regula l'homologació, el reconeixement, la certificació i el registre de la formació permanent del professorat no universitari de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

7. El Decret 1/2024, de 4 de gener, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol, i pel Decret 17/2023, de 23 d'agost.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Aprovar les instruccions per al desenvolupament de les modalitats de formació en els centres i intercentres establertes en el Pla Quadriennal de Formació Permanent del Professorat que figuren a l'annex d'aquesta Resolució.

2. Ordenar la publicació d'aquesta Resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears i als llocs web del Servei de Formació Permanent del Professorat i dels centres de professorat de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, les persones interessades poden interposar un recurs d'alçada davant el conseller d'Educació i Universitats, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb el que estableixen els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l'article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

(Signat electrònicament: 24 de maig de 2024)

El director general de Personal Docent i Centres Concertats Ismael Alonso Sánchez

 

 

ANNEX Instruccions i convocatòria de les modalitats de formació en el centre i intercentres assessorats pels centres de professorat de les Illes Balears establertes en el Pla Quadriennal de Formació Permanent del Professorat vigent per al curs 2024-2025

Primera Objecte i àmbit d'aplicació

Aquestes instruccions concreten els aspectes necessaris per convocar i desenvolupar les modalitats de formació en el centre (FeC) i formació intercentres (FiC) a les Illes Balears en el marc del Pla Quadriennal de Formació Permanent del Professorat vigent.

Segona Objectiu de les modalitats de formació als centres i relació amb el Pla Quadriennal de Formació Permanent del Professorat

Les modalitats de formació als centres es consideren rellevants dins el sistema de formació permanent del professorat, ja que parteixen del centre educatiu com a unitat bàsica del canvi. El seu objectiu és relacionar la formació contextualitzada amb la innovació i amb l'aprenentatge entre iguals com a forma de treball del professorat a partir de procediments de recerca-acció que permetin avançar cap al canvi de cultura professional i cap a processos de millora educativa.

Les formacions als centres i intercentres han d'estar vinculades a les línies estratègiques del Pla Quadriennal de Formació Permanent del Professorat vigent.

Tercera Destinataris

1. La formació en els centres (FeC) té com a destinataris els equips docents i/o educatius d'un mateix centre.

2. Els destinataris de la formació intercentres (FiC) són els equips docents i/o educatius de diferents centres educatius amb necessitats comunes que volen implantar projectes similars o compartits, o aprendre els uns dels altres mitjançant una formació conjunta.

3. Poden participar en ambdues modalitats altres membres de la comunitat educativa (com el personal d'administració i serveis, dels serveis d'orientació educativa i social, auxiliars tècnics educatius o les famílies) i altres docents que no formen part del claustre del professorat, quan es consideri convenient, sempre que no superin el 10 % del total de participants.

Quarta Modalitat de formació en el centre (FeC)

1. La formació en el centre (FeC) és una modalitat formativa i una eina de suport al procés de millora lligat al projecte educatiu de cada centre.

2. Aquesta modalitat és convocada pel Servei de Formació Permanent del Professorat a través dels centres de professorat, que són els encarregats de gestionar-la, assessorar-la i acompanyar-la.

3. Està dirigida als claustres dels centres educatius.

4. Requereix l'aprovació del claustre i la participació de membres de l'equip directiu. S'ha d'informar al Departament d'Inspecció Educativa.

5. Les formacions en el centre han de ser coherents amb els objectius del projecte de direcció de cada centre, amb la finalitat de consolidar-ne la línia pedagògica. Parteixen de la concepció del centre educatiu com a organització autònoma que aprèn, empoderada i és capaç d'autoregular el propi procés de desenvolupament basat en processos ordenats, sistemàtics i flexibles de cicles de reflexió-acció, amb l'acompanyament dels assessors dels CEP, adaptat a les necessitats de cada centre.

6. Poden tenir caràcter presencial o mixt i una durada d'entre 15 i 35 hores, que s'han de distribuir en sessions d'un mínim de 2 hores durant la ponència externa i d'1.30 hores, com a mínim, en la resta de sessions.

7. Poden comptar amb la intervenció d'un formador expert-mentor, si el centre ho considera oportú. La càrrega horària del formador expert no pot superar el 40 % de les hores totals de la formació, independentment del format d'intervenció (ponència i/o mentoria).

8. Requereixen la inscripció d'un mínim de participants, d'acord amb els criteris següents:

— Centres de menys de 20 docents: mínim de 10 participants.

— Centres de més de 20 docents: mínim del 50 % del claustre.

9. En el cas que el nombre d'inscripcions no arribi al mínim establert, s'oferirà al centre la possibilitat de realitzar una altra modalitat formativa per donar resposta a la seva necessitat.

10. Cada formació en el centre ha de tenir una persona coordinadora que exercirà les funcions descrites al punt vuitè.

11. La formació en el centre (FeC) ha de començar a partir de l'1 d'octubre.

12. En centres amb un itinerari formatiu ben definit i de llarga trajectòries, la FeC es pot iniciar la primera o la segona setmana de setembre, per adaptar-se a les seves necessitats i donar una resposta eficaç i eficient.

Cinquena Modalitat de formació intercentres (FiC)

1. La modalitat intercentres (FiC) és d'àmbit illa i la convoca el Servei de Formació Permanent del Professorat a través dels centres de professorat territorials, que són els encarregats de gestionar-la, assessorar-la i acompanyar-la.

2. Constitueix una modalitat dirigida a la formació conjunta de docents de diferents centres educatius amb necessitats comunes per implantar projectes similars o compartits o aprendre els uns dels altres mitjançant la formació conjunta de treball en xarxa basada en processos de reflexió-acció, de manera col·laborativa i en equip.

3. Té una durada d'entre 15 i 35 hores, que s'han de distribuir en sessions d'un mínim de 2 hores durant la ponència externa i d'1.30 hores, com a mínim, en la resta de sessions.

4. Cada FiC ha de tenir una persona coordinadora que exercirà les funcions descrites al punt vuitè.

5. Aquesta modalitat requereix l'aprovació de cada claustre i la participació d'un mínim de 10 persones dels claustres de dos o més centres educatius, amb un mínim de 2 participants de cada centre, un dels quals ha de ser, preferentment, un membre de l'equip directiu.

Sisena Tipus d'activitats formatives

1. Les modalitats formatives de formació en els centres (FeC) i intercentres (FiC) poden contenir els tipus d'activitats formatives següents:

a) Ponència externa, que no pot superar el 40 % de la durada total de la formació. També poden incloure activitats de mentoria, entesa com l'acompanyament d'un ponent extern al centre, incloses en aquest mateix percentatge.

b) Activitats col·laboratives i cooperatives de reflexió pedagògica i d'elaboració de materials i recursos.

c) Sessions de treball autònom al centre.

d) Assessorament entre iguals i intercanvi d'experiències i bones pràctiques.

e) Visites a altres centres o entitats relacionades amb la formació als centres. És convenient realitzar una reunió de claustre per tal de fer-ne la transferència i proposar millores pedagògiques i organitzatives de centre.

f) Tallers pràctics d'experimentació formativa. En cas que l'acompanyament d'aquests tallers sigui a càrrec d'un ponent extern, s'inclouran dins el màxim del 40 % de durada indicat en l'apartat a).

2. En el cas de formacions en el centre de caràcter mixt, la part d'activitats que es duguin a terme a través d'un entorn virtual d'aprenentatge ha de constituir el 20 % del total de les hores de la formació i han d'incloure indicadors del Marc de Competències Digitals Docents per ser reconegudes. Les formacions presencials poden no tenir entorn virtual o tenir-ne entre un 10 % i 15 % del total de les hores de la formació.

3. Aquesta modalitat ha d'incloure activitats de disseny de plans d'actuació per transferir a l'aula i/o al centre i una o dues sessions per compartir la transferència realitzada, segons la durada de la formació, i per fer l'avaluació de la pròpia formació.

Setena Assessorament del centre de professorat

1. El centre de professorat ha d'assignar, per a cada FeC i FiC, una persona que assessori i gestioni la formació a partir de les funcions establertes en la normativa vigent, especialment:

a) Assessorar i acompanyar els processos de canvi i millora vinculats a la formació del centre.

b) Assessorar en el disseny, el desenvolupament i l'avaluació de les activitats.

c) Gestionar l'expedient econòmic i administratiu de la formació.

d) Programar i gestionar les ponències externes, si escau.

e) Planificar, organitzar i coordinar la feina, en col·laboració amb la persona que coordina la formació.

f) Avaluar, conjuntament amb la persona coordinadora, les activitats duites a terme i les persones que hi participin.

g) Gestionar les certificacions pertinents per al reconeixement de la formació.

h) Crear i gestionar l'entorn virtual d'aprenentatge, si és el cas.

2. Model d'assessorament

a) Els assessors del centre de professorat acompanyen els centres en els processos formatius i els donen suport a partir d'actuacions com la dinamització puntual, l'assessorament, la promoció de la innovació i l'aportació de materials i recursos educatius, entre d'altres.

b) El model d'assessorament s'ha de basar en la investigació-acció a partir de les demandes del professorat, del context del centre, del sistema educatiu i de la normativa vigent, en un model amb capacitat per combinar alhora les funcions assessora, facilitadora de processos, innovadora, organitzativa, formadora i propiciadora de l'autoformació, segons calgui.

c) El disseny del projecte definitiu de la formació ha de partir de les necessitats del centre, expressades en la sol·licitud i en el projecte i concretades a través d'un procés de gestió conjunt, amb el coordinador i l'equip directiu del centre, previ a l'inici de la formació. El procés ha de permetre situar la formació en relació a l'itinerari formatiu dels centres i al context, concretar necessitats i objectius, definir l'estructura i les activitats de la formació (inclosa la coherència de les ponències externes i la mentoria, si és el cas, així com la connexió amb el disseny formatiu), a més de precisar els aspectes organitzatius i de participació.

d) El disseny formatiu ha de fomentar la participació i la implicació dels docents i ha de tenir un caràcter flexible que permeti l'adaptació a les situacions que puguin sorgir al llarg de la formació.

e) S'ha de planificar i dur a terme la transferència a les aules i al centre i fer-ne l'avaluació.

Vuitena Coordinació

1. Tant les modalitats de formació en els centres com les modalitats intercentres, requereixen una persona que les coordini, juntament amb la persona assessora de referència del CEP. La persona coordinadora ha de ser un participant de la formació (preferentment membre de l'equip directiu o de l'equip impulsor) i ha d'exercir les funcions següents:

a) Coordinar l'elaboració del projecte de formació.

b) Vetllar pel compliment dels acords adoptats amb el centre de professorat (CEP) per a la implementació de la formació.

c) Convocar les sessions de formació.

d) Organitzar i coordinar la feina, en col·laboració amb la persona assessora del CEP.

e) Assistir a les reunions relacionades amb la formació que convoqui el CEP.

f) Encarregar-se de recollir i custodiar els registres d'assistència de cada sessió.

g) Coordinar la difusió dels aspectes més importants de la formació a la comunitat educativa.

h) Elaborar i lliurar la memòria final de la formació, d'acord amb el que s'indica al punt tretzè, en col·laboració amb la persona assessora del CEP.

Novena Convocatòria de les modalitats de formació en els centres i intercentres

1. Poden participar en aquesta convocatòria tots els centres docents sostinguts amb fons públics que imparteixen ensenyaments no universitaris regulats per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, en l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

2. La participació del centre en aquesta modalitat formativa requereix l'aprovació del claustre de cada centre participant. Cada centre pot presentar una única sol·licitud per curs per a cada una de les modalitats (FeC i FiC). Es podran contemplar excepcions per a centres molt nombrosos i que imparteixin diferents etapes educatives, prèvia autorització de l'SFPP.

Desena Sol·licitud i termini

1. La sol·licitud de les modalitats de formació FeC i FiC s'ha de realitzar d'acord amb els models que figuren a la pàgina web sfpp.caib.es.

2. El termini per presentar la sol·licitud i el projecte formatiu comença el 30 de maig i finalitza el 30 de juny de 2024.

3. La sol·licitud de la formació s'ha de presentar al CEP de referència mitjançant correu electrònic o VALIB.

4. Pel que fa a la sol·licitud de les modalitats de formació (FeC o FiC), és necessari remetre un document en què consti l'aprovació de cada claustre.

5. El projecte ha de contenir —a més de les dades generals, el títol de l'activitat, el centre o centres implicats i la relació de persones participants— els aspectes següents:

a) Justificació de la sol·licitud (origen de la necessitat, fets rellevants, capacitat de produir millores, itinerari formatiu, etc.).

b) Objectius, continguts i durada de la formació.

c) Tipus de formació: presencial o mixta. Si la formació és mixta, indicació de l'entorn virtual d'aprenentatge que es preveu utilitzar i de la tipologia d'activitats.

d) Previsió de l'organització del treball (feina que es farà, disponibilitat quant a espais i temps, organització de les tasques, intervenció assessora, etc.).

e) Mesures per a l'aplicació i la transferència de la formació a l'aula i al centre.

f) Criteris d'avaluació per a la certificació dels participants.

Onzena Aprovació del programa de formació

1. En finalitzar el termini de presentació de sol·licituds els CEP han de revisar i aprovar les sol·licituds, tenint en compte la disponibilitat i els criteris següents:

a) La viabilitat del projecte formatiu per produir millores als centres.

b) La implicació d'una part representativa del claustre.

c) La participació i la implicació de l'equip directiu.

d) La continuïtat d'un itinerari formatiu, si és el cas.

e) La justificació de la formació en relació a les necessitats del centre, de la seva pràctica educativa, del projecte educatiu i de direcció del centre.

f) L'adequació a la línia estratègica del Pla Quadriennal de Formació Permanent del Professorat proposada.

2. Els equips pedagògics dels centres de professorat han d'aprovar el programa tenint en compte la qualitat del projecte presentat i l'adequació a les línies estratègiques del Pla Quadriennal. Aquesta fase del procés ha de finalitzar abans del 30 de setembre de cada curs escolar.

3. Els centres de professorat, en haver aprovat els programes, han de publicar a la seva web la relació dels aprovats i dels denegats, abans del 10 d'octubre.

Dotzena Projecte definitiu de formació

1. A partir de la sol·licitud i en haver aprovat la formació es realitzarà el projecte definitiu de la formació. El projecte s'ha de fer de forma conjunta entre la persona assessora assignada i el centre sol·licitant. Hi han de figurar el calendari de sessions, els aspectes organitzatius principals i les ponències i la mentoria, si és el cas.

2. La inscripció definitiva de cada un dels participants a la FeC o a la FiC s'ha de fer a través del portal del personal docent.

Tretzena Memòria

1. Un cop finalitzada la formació en el centre (FeC) o intercentres (FiC), la persona coordinadora ha d'elaborar, juntament amb l'assessor de referència, la memòria final atenent el model facilitat per l'SFPP i que ha de contenir els punts següents:

a) Les modificacions introduïdes respecte del projecte inicial.

b) Les millores introduïdes en l'organització del centre o en la feina a les aules arran de la formació.

c) Els materials elaborats, si és el cas.

d) La valoració del grau de consecució dels objectius plantejats.

e) L'avaluació de la formació, amb referència especial a la transferència dels coneixements a l'aula i al centre.

f) En l'apartat d'avaluació de la formació, indicació de la certificació o no dels participants segons els requisits establerts.

g) Les propostes de millora i d'activitats formatives per al futur.

h) Un annex amb el registre d'assistència (signatures).

2. La memòria s'ha de presentar en el termini d'un mes comptador des de la data de la darrera sessió de la formació.

 

​​​​​​​Catorzena Certificació i inscripció en el registre de formació

1. El centre de professorat corresponent és l'encarregat de gestionar la inscripció dels participants en el registre de formació i la certificació, un cop finalitzada la formació i rebuda la proposta de certificació dels participants, amb indicació expressa de les persones que tenen dret a certificar. La proposta, que forma part de la memòria de l'activitat, ha d'estar signada per la persona que coordina la formació amb el vistiplau de la direcció del centre educatiu i de la persona assessora del centre de professorat.

2. Només tenen dret a certificar les persones que reuneixen els requisits establerts per la normativa vigent.

3. La tasca de la persona que coordina la formació es reconeixerà amb la certificació d'un 25 % més del total de les hores de la formació.