Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

SERVEI D'OCUPACIÓ DE LES ILLES BALEARS

Núm. 333469
Resolució de la directora del Servei d’Ocupació de les Illes Balears per a aprovar l’actuació administrativa automatitzada per a generar certificats professionals provisionals, certificats de competència provisionals i acreditacions parcials de competència provisionals amb la creació d’un segell electrònic del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. El Decret 1/2024, de 4 de gener, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol, i pel Decret 17/2023, de 23 d'agost, a l'article 2.5, lletra d, estableix com a competència de la Direcció General de Formació Professional i Ordenació Educativa, la formació professional, excepte l'atribuïda al Servei d'Ocupació de les Illes Balears en els graus A, B i C impartida en centres que no pertanyen al sistema educatiu.

2. El Decret 22/2020, de 24 de juliol, pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret d'aprovació dels Estatuts del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, a l'article 2.6 estableix com a actuació del Servei d'Ocupació, l'expedició dels certificats de professionalitat i les acreditacions parcials acumulables, d'acord amb la normativa general d'aplicació. Actualment, certificats professionals, certificats de competència i acreditacions parcials de competència, per la Llei orgànica 3/2022, de 31 de març, d'ordenació i integració de la Formació Professional i el Reial decret 659/2023, de 18 de juliol, pel qual es desplega l'ordenació del Sistema de Formació Professional.

3. Al Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB), tenen entrada totes les sol·licituds de certificats professionals amb formació cursada dins l'àmbit territorial de les Illes Balears en els centres pertanyents a la Xarxa de Centres d'FP SOIB. Les sol·licituds es tramiten sempre per rigorós ordre d'entrada i el termini màxim per a resoldre el procediment i notificar l'expedició dels certificats oficials és de sis mesos.

4. Per tal de facilitar la gestió i que la persona interessada pugui rebre al més aviat possible un document acreditatiu de la formació mentre espera l'expedició del certificat professional, el certificat de competència o l'acreditació parcial de competència, es considera adient generar de forma automatitzada certificats provisionals que permetin a la persona interessada accedir a altra formació o acreditar-la davant una oferta de feina, si no disposa encara del certificat oficial.

Actualment, aquests processos de generació i emissió de certificats provisionals es fan mitjançant la intervenció d'empleats públics que, en cap moment, no implica el processament ni la manipulació de les dades extretes del sistema, sense fer cap valoració ni modificació de les dades, per la qual cosa es tracta d'una actuació administrativa susceptible de dur-se a terme de manera automatitzada.

Fonaments de dret

1. L'article 41 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, que defineix l'actuació administrativa automatitzada com qualsevol acte o actuació efectuada íntegrament a través de mitjans electrònics per una administració pública en el marc d'un procediment administratiu i en la qual no hagi intervingut de manera directa cap empleat públic. En cas que hi hagi hagut d'actuar, preveu que s'ha d'establir prèviament l'òrgan o els òrgans competents, segons els casos, per a definir les especificacions, la programació, el manteniment, la supervisió i el control de qualitat i, si escau, l'auditoria del sistema d'informació i del seu codi font, amb la indicació de l'òrgan que ha de ser considerat responsable a l'efecte d'impugnació.

2. L'article 42 de la Llei 40/2015 estableix que, en l'exercici de la competència en l'actuació administrativa automatitzada, cada administració pública pot determinar com a supòsits d'utilització dels sistemes de signatura electrònica la utilització del segell electrònic, basat en un certificat electrònic qualificat, que reuneix els requisits exigits per la normativa de signatura electrònica, o bé un codi segur de verificació.

3. Els articles 19 i 20 del Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics, aprovat pel Reial decret 203/2021, de 30 de març, sobre identificació de les administracions públiques mitjançant segell electrònic basat en certificat electrònic qualificat que compleixi els requisits que exigeix la legislació de signatura electrònica i els sistemes de signatura electrònica per a les actuacions administratives automatitzades.

4. L'article 2.6 del Decret 22/2020, de 24 de juliol, pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret d'aprovació dels Estatuts del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, estableix com a actuació del Servei d'Ocupació, l'expedició dels certificats de professionalitat i les acreditacions parcials acumulables, d'acord amb la normativa general d'aplicació. Actualment, certificats professionals, certificats de competència i acreditacions parcials de competència, per la Llei orgànica 3/2022, de 31 de març, d'ordenació e integració de la Formació Professional i el Reial decret 659/2023, de 18 de juliol, pel qual es desplega l'ordenació del Sistema de Formació Professional.

5. L'article 9.4, lletra n, del Decret d'aprovació dels Estatuts del SOIB, indica que és funció del president o presidenta l'expedició dels certificats de professionalitat, actualment certificats professionals. L'article 11.4 lletra i disposa que són funcions del director o directora l'expedició de les acreditacions parcials acumulables, actualment certificats de competència i acreditacions parcials de competència.

6. El Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol, pel Decret 17/2023, de 23 d'agost, i pel Decret 1/2024, de 4 de gener.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la creació d'un segell electrònic del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB) basat en un certificat electrònic qualificat que compleixi els requisits exigits per la legislació de signatura electrònica.

Aquest certificat es pot validar amb l'aplicació de validació de signatura i certificats en línia i demostrador de serveis d'@firma, VALIDe, accessible des de la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o directament al web https://valide.redsara.es/valide/.

2. Autoritzar la possibilitat de generar i emetre de manera automatitzada a través del sistema ESOIB, els certificats següents:

  • Certificat professional provisional
  • Certificat de competència provisional
  • Acreditació parcial de competència provisional

3. Establir que l'òrgan competent per a definir les especificacions, la programació, el manteniment, la supervisió i el control de qualitat i, si escau, l'auditoria del sistema d'informació i el codi font de les actuacions administratives automatitzades a què es refereix el punt anterior, serà la direcció del SOIB.

4. Establir que l'òrgan titular del segell electrònic, i responsable de la seva utilització a l'efecte d'una eventual impugnació de l'actuació administrativa automatitzada, serà el president del SOIB en relació amb els certificats professionals provisionals i, d'altra banda, la directora del SOIB en relació amb els certificats de competència provisionals i les acreditacions parcials de competència provisionals.

5. Aquesta Resolució produirà efectes a partir de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i estarà disponible a la Seu Electrònica de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

(Signat electrònicament: 22 de maig de 2024)

La directora del Servei d'Ocupació de les Illes Balears Catalina Jiménez Aleñar