Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)

Núm. 328003
Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual es modifica la Resolució del president del FOGAIBA de 26 de març de 2024, per la qual es convoquen, per a l’any 2024, subvencions per a inversions en la prevenció dels danys causats als boscos per incendis forestals, desastres naturals i catàstrofes

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Programa de desenvolupament rural (PDR) de les Illes Balears per al període 2014-2020 preveu una sèrie de mesures d'ajuda destinades al sector agrari, segons el Reglament (UE) núm. 1305/2013 del Parlamento Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, relatiu a l'ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), pel qual es deroga el Reglament (CE) núm. 1698/2005 del Consell, que estableix les normes generals que regulen l'ajuda de la Unión al desenvolupament rural finançada pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i es complementen les disposicions comunes per als fons estructurals i d'inversió europeus, que estableix la segona part del Reglament (UE) núm. 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell. Concretament, entre altres mesures, el PDR preveu la submesura 8.3, que correspon a inversions en la prevenció dels danys causats als boscos per incendis forestals, desastres naturals i catàstrofes.

De conformitat amb aquesta normativa, l'11 d'abril del 2024 es va publicar en el BOIB núm. 48 la Resolució del president del FOGAIBA de 26 de març de 2024, per la qual es convoquen subvencions per a inversions en la prevenció de danys causats als boscos per incendis forestals, desastres naturals i catàstrofes.

Una vegada publicada aquesta resolució, s'ha constatat la conveniència d'efectuar una sèrie d'aclariments per millorar el text i modificacions que permetin la millor consecució dels objectius previstos que simplifiquin igualment la gestió de la línia, ja que no ha finalitzat el termini de presentació de sol·licituds que preveu la convocatòria.

Per tot això, en virtut de les competències que tinc atribuïdes i a proposta del director gerent del FOGAIBA, dicto la següent:

RESOLUCIÓ

Primer

Es modifica la Resolució del president del FOGAIBA de 26 de març de 2024, per la qual es convoquen, per a l'any 2024, subvencions per a inversions en la prevenció dels danys causats als boscos per incendis forestals, desastres naturals i catàstrofes, publicada en el BOIB núm. 48, d'11 d'abril, en el sentit següent:

1. El punt 1.b de l'apartat tercer queda redactat de la manera següent:

b. Que disposin, en els aprofitaments de boscos privats de més de 100 hectàrees de superfície de terreny forestal a Mallorca o de 50 hectàrees a Menorca, Eivissa i Formentera, d'un pla de gestió forestal sostenible aprovat per la persona titular de la conselleria competent en matèria forestal. Aquest pla de gestió ha d'incloure, almenys, els conceptes que defineix el punt 4.d de l'apartat sisè.

Per a aprofitaments de boscos privats de menys superfície, si no es disposa d'un pla de gestió forestal, s'ha de disposar d'un pla d'aprofitament forestal (PAF) aprovat o de l'autorització de l'Administració forestal competent segons el tipus d'actuació.

El requisit previst en aquest subapartat s'ha de complir amb caràcter previ a la data màxima de justificació que disposa l'apartat onzè d'aquesta resolució.”

2. El punt 3 de l'apartat tercer queda redactat de la manera següent:

“3. La comprovació del fet de ser titular d'una superfície forestal o de tenir un pla aprovat o de l'autorització que preveu el punt 1.b d'aquest apartat es fa d'ofici mitjançant una consulta al Registre Interinsular Agrari (RIA) de les Illes Balears o a la conselleria responsable, segons sigui procedent, i, a aquest efecte, la sol·licitud d'ajuda suposa l'autorització al FOGAIBA per comprovar aquestes dades, tret de manifestació expressa en contra del sol·licitant, el qual, en aquest cas, ha d'aportar els documents acreditatius corresponents. En el cas que la persona sol·licitant no sigui titular de l'explotació agrària inscrita en el RIA ha d'aportar la documentació que indica l'apartat sisè.”

3. S'afegeix un paràgraf al punt 1 de l'apartat quart, que queda redactat de la manera següent:

“Abans de qualsevol de les actuacions que preveuen els apartats a, b, c, d i e d'aquest punt, s'ha de disposar de les autoritzacions administratives pertinents.”

4. El punt 4.f de l'apartat sisè se suprimeix.

5. El primer paràgraf del punt 6 de l'apartat sisè queda redactat de la manera següent:

“Si cal, la comprovació del DNI de la persona beneficiària, dels integrants del grup o dels representants la fa d'ofici el FOGAIBA. En cas que es vulgui denegar expressament l'autorització al FOGAIBA o a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural perquè obtingui el DNI, els certificats d'estar al corrent de les obligacions tributàries, estatals i autonòmiques, i amb la Seguretat Social, o la inscripció i comprovació de les dades que consten en el Registre Interinsular Agrari (RIA), així com de la condició d'explotació agrària prioritària, l'acreditació de disposar d'un pla de gestió forestal o d'un pla d'aprofitament forestal i de les autoritzacions que preveu el punt 1.b de l'apartat tercer, s'ha d'aportar un document de denegació i els certificats o la documentació corresponents.

En cas que no s'estigui obligat a presentar les declaracions o els documents a què es refereixen les obligacions anteriors per acreditar que s'està al corrent de les obligacions tributàries, estatals i autonòmiques, i amb la Seguretat Social, o quan la quantia de la subvenció sigui igual o inferior a 3.000,00 euros, se n'ha d'acreditar el compliment mitjançant declaració responsable.”

6. Els punts 2.a i 2.e de l'apartat setè queden redactats de la manera següent:

a. Si la persona beneficiària és una dona o un agricultor jove: 20 punts.

S'entén per agricultor jove la persona física que ha fet 18 anys i que no en té més de 40 l'any natural de la presentació de la sol·licitud d'ajuda.”

e. Quan el 25% de la superfície total de les actuacions de les lletres a, b, c, d i e del punt 1de l'apartat quart estigui ubicada en espais de Xarxa Natura 2000 o altres espais naturals que regula la Llei 5/2005, de 26 de maig, per la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO): 20 punts.”

7. El darrer paràgraf del punt 3 de l'apartat onzè queda redactat de la manera següent:

“Aquesta sol·licitud de pagament s'ha de presentar com a màxim el 9 de setembre del 2025 i ha d'anar acompanyada d'una memòria justificativa de les actuacions fetes i dels resultats obtinguts.”

Segon

Aquesta resolució s'ha de comunicar a la Base de Dades Nacional de Subvencions i s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (23 de maig de 2024)

El president del FOGAIBA Joan Simonet Pons