Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE PUIGPUNYENT

Núm. 322808
Acord del Ple de l'Ajuntament de Puigpunyent, en cesió extraordinària urgent, de data 27 de Febrer de 2024 por el que s'aprova definitivament la modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Al no haver-se presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l'Acord plenari provisional de modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres, el text íntegre de les quals es fa públic, per al seu general coneixement i en compliment del que es disposa en l'article 17.4 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovada por el Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març.

«ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L'IMPOST SOBRE CONSTRUCCIONS, INSTAL·LACIONS I OBRES

Article 1r.- Fonament Legal.

Aquesta Entitat Local, fent ús de les facultats contingudes en els articles 133.2 i 142 de la Constitució Espanyola, i d'acord amb el que es disposa en els articles 105 i 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, de conformitat amb el que es disposa en l'article 15.1 en concordança amb l'article 59.2 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, estableix l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres, que es regirà per la present Ordenança fiscal les normes de la qual atenen al previst en els articles 100 a 103 del citat text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

Article 2n.- Fet imposable.

L'impost sobre construccions, instal·lacions i obres és un tribut indirecte el fet imposable del qual està constituït per la realització, dintre del terme municipal, de qualsevol construcció, instal·lació o obra per a la qual s'exigeixi l'obtenció de la corresponent llicència d'obres o urbanística, s'hagi obtingut o no aquesta llicència, o per a la qual s'exigeixi la presentació d'una declaració responsable o comunicació prèvia, sempre que l'expedició de la llicència o l'activitat de control correspongui a aquest Ajuntament.

Article 3r.- Actes subjectes.

Entre d'altres, estan subjectes a aquest impost les construccions, les instal·lacions i les obres següents:

a) Les obres d'edificació, construcció i instal·lació de nova planta, i les d'ampliació, reforma, modificació o rehabilitació d'edificis, construccions i instal·lacions ja existents.

b) Les obres de demolició total o parcial de les construccions i les edificacions.

c) La construcció, la instal·lació, la modificació i la reforma de parcs eòlics, aerogeneradors, instal·lacions fotovoltaiques i instal·lacions de producció d'energia elèctrica.

d) La construcció de guals per a l'entrada i sortida de vehicles de les finques a la via pública.

e) Les construccions, instal·lacions i obres fetes a la via pública per particulars o per les empreses subministradores de serveis públics, entre les quals s'inclouen tant les obres de connexió i substitució, l'obertura de cales, les rases o pous, els sondatges de comprovació i reparació d'avaries, la col·locació de pals de suport, les canalitzacions, les escomeses i, en general, qualsevol remoció del paviment o voreres, com totes les obres que s'efectuïn per a la reposició, reconstrucció o arranjament d'allò que hagi resultat destruït o malmès per les obres esmentades.

f) La construcció i la instal·lació de murs i tanques.

g) Els moviments de terres, com desmunts, explanacions, excavacions, terraplens, etc., així com les obres de la xarxa viària, d'infraestructures i altres actes d'urbanització, llevat que aquests actes estiguin detallats i programats com a obres a executar en un projecte d'urbanització degudament aprovat o d'edificació autoritzat.

h) La nova implantació, l'ampliació o la modificació de tota mena d'instal·lacions tècniques dels serveis d'interès general, tals com línies elèctriques, telefòniques, o altres de similars i la col·locació d'antenes o dispositius de telecomunicacions de qualsevol tipus.

i) La instal·lació, reforma o qualsevol altra modificació dels suports publicitaris.

j) Les obres, les instal·lacions i les actuacions que afectin al subsòl, tal com les dedicades a aparcaments, a activitats industrials, mercantils o professionals, a serveis d'interès general o a qualsevol altre ús a què es destini el subsòl.

k) Les construccions, instal·lacions i obres de caràcter provisional.

l) L'obertura, la pavimentació i la modificació de camins rurals.

m) La tala de masses arbòries o de vegetació arbustiva que, per les seves característiques, pugui afectar el paisatge.

n) La instal·lació d'hivernacles o instal·lacions similars.

o) La realització de qualsevol altres actes que la normativa urbanística vigent a Mallorca o altres normes aplicables, subjectin a llicència urbanística o d'obres, a declaració responsable o a comunicació prèvia, sempre que es tracti de construccions, d'instal·lacions o d'obres.

Article 4rt.- Exempcions

Estarà exempta la realització de qualsevol construcció, instal·lació o obra de la qual sigui amo l'Estat, la Comunitat Autònoma o l'Entitat Local que, estant subjecta, vagi a ser directament destinada a carreteres, ferrocarrils, ports, aeroports, obres hidràuliques, sanejament de poblacions i de les seves aigües residuals, encara que la seva gestió es dugui a terme per Organismes Autònoms, tant si es tracta d'obres d'inversió nova com de conservació.

Article 5è.- Subjectes passius.

1. Són subjectes passius d'aquest impost, a títol de contribuent, les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, que siguin propietaris de la construcció, instal·lació o obra de què es tracti, siguin o no propietaris de l'immoble en què es fa.

Als efectes previstos en el paràgraf anterior tindrà la consideració de propietari de la construcció, instal·lació o obra qui suporti les despeses o el cost que comporti la seva realització.

2. En el supòsit que la construcció, instal·lació o obra no sigui realitzada pel subjecte passiu contribuent tindran la condició de subjectes passius substituts del contribuent els que sol·licitin les corresponents llicències o presentin les corresponents declaracions responsables o comunicacions prèvies o els que realitzin les construccions, instal·lacions o obres.

Els substituts podran exigir del contribuent l'import de la quota tributària satisfeta.

3. Els obligats tributaris que no resideixin a Espanya hauran de designar un representant amb domicili en territori espanyol. Aquesta designació haurà de comunicar-se a l'Ajuntament al moment de sol·licitar la preceptiva llicència d'obres o urbanística o de presentar la declaració responsable o comunicació prèvia i, en qualsevol cas, abans de l'inici de la construcció, la instal·lació o l'obra.

Article 6è.- Base imposable, quota i meritació.

1. La base imposable d'aquest impost està constituïda pel cost real i efectiu de la construcció, instal·lació o obra. S'entén per tal, a aquests efectes, el cost d'execució material d'aquella.

2. En tot cas, forma part de la base imposable el cost de tots els elements necessaris per al desenvolupament de l'activitat objecte de la instal·lació o construcció, sempre que figurin en el projecte d'obres i no tinguin singularitat o identitat pròpia respecte de la construcció o instal·lació realitzades.

3. No formen part de la base imposable:

  • L'Impost sobre el valor afegit, les taxes, preus públics i altres prestacions patrimonials de caràcter públic local relacionades, en el seu cas, amb la construcció, instal·lació o obra.
  • Els honoraris que facturin els professionals que hagin dut a terme l'elaboració del projecte i la direcció tècnica de la construcció, instal·lació o obra.
  • El benefici empresarial del contractista, sempre que l'existència i quantia d'aquest concepte estiguin acreditades de manera suficient. Pel contrari, sí que forma part de la base imposable el benefici empresarial dels diferents industrials que intervinguin en la realització de la construcció, instal·lació o obra.

4. La quota de l'impost serà el resultat d'aplicar a la base imposable el tipus de gravamen.

5. L'impost es merita en el moment d'iniciar-se la construcció, la instal·lació o l'obra, encara que no se n'hagi sol·licitat o obtingut la llicència o no s'hagi presentat la declaració responsable o comunicació prèvia corresponents.

Article 7è.- Tipus de gravamen.

El tipus de gravamen serà del 3,3 %.

 

Article 8è.- Meritació i gestió.

1. L'impost es merita en el moment d'iniciar-se la construcció, instal·lació o obra, encara que no s´hagi obtingut la corresponent llicència o no s'hagi presentat la declaració responsable o comunicació prèvia davant l'Ajuntament de Puigpunyent.

2. L'impost s'exigirà en règim d'autoliquidació conforme al previst a l'article 103.4 de del Text refós de la llei reguladora de les hisendes locals, aprovat per RDL 2/2004, de 5 de març, a excepció que s'hagi sol·licitat alguna de les modalitats de bonificació de l'article 8. En aquests casos, l'administració municipal emetrà la corresponent liquidació.

La referida autoliquidació i conseqüent ingrés de la quota hauran de fer-se quan s'iniciï la construcció, instal·lació o obra, i en tot cas, s'hauran d'abonar dins els tres mesos de l'adopció de l'acord de concessió u atorgament de la llicència d'obres o urbanística, quan no es dugui a terme dit inici de la construcció, instal·lació o obra.

En el cas d'obres subjectes a comunicació prèvia, l'abonament d'aquest tribut es farà en el moment de la presentació de la comunicació prèvia.

3. La base imposable quedarà determinada en funció del pressupost presentat pels interessats, sempre que el mateix hagués estat visat pel Col·legi Oficial corresponent. En altre cas, la base imposable serà determinada pels tècnics municipals, d'acord amb el cost estimat del projecte o obres a realitzar.

4. Finalitzada la construcció, instal·lació o obra, i tenint en compte el seu cost real i efectiu, l'ajuntament, mitjançant la oportuna comprovació administrativa, modificarà, si és necessari, la base imposable a la que es refereix l'apartat anterior, practicant la corresponent liquidació definitiva i exigint al subjecte passiu la quantitat que correspon, o el reintegrament, si procedeix.

5. En el cas que s'iniciïn les obres gravades pel l'impost sense que s'hagi sol·licitat i concedit la preceptiva llicència, o sense haver realitzat la comunicació prèvia o declaració responsable, les actuacions que pugin dur-se a terme en matèria d'infraccions urbanístiques seran independents de les previstes en aquesta ordenança sobre gestió i inspecció tributària.

Article 9è.- Bonificacions.

1. Caràcter pregat: per a gaudir de les bonificacions establertes en aquesta ordenança fiscal, serà necessari que se sol·licitin pel subjecte passiu, la qual cosa haurà d'efectuar-se des de l'inici de la construcció, instal·lació o obra.

La concessió de qualsevol benefici fiscal no prejutja la legalitat de les construccions, instal·lacions o obres, i s'entén sense perjudici de les actuacions, sancions o multes que poguessin procedir en l'àmbit urbanístic.

2. Compatibilitat: No són compatibles, i no podran gaudir-se simultàniament, les bonificacions regulades en aquesta ordenança.

3. Límit de les bonificacions: la quantia de les bonificacions, tindran com a límit _________________.

4. Denegació de la bonificació.

Al seu torn cal indicar que es podran regular les següents bonificacions sobre la quota de l'impost:

S'estableixen les següents bonificacions:

  • Una bonificació del 50 % a favor de les construccions, instal·lacions i obres que siguin declarades d'especial interès o utilitat pública municipal per concorre circumstàncies socials, culturals, històric- artístiques o de foment de l'ocupació. Correspon al Ple la declaració, prèvia sol·licitud del subjecte passiu i s'aprovarà per majoria simple (marges, elements etnològics propis de l'entorn...).
  • Una bonificació del 50% per quan s'incorporin sistemes per l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia solar.
  • Una bonificació del 50% a favor de construccions, instal·lacions u obres a habitatges de protecció oficial.
  • Una bonificació del 50% a favor de construccions, instal·lacions u obres que afavoreixin les condicions d'accés i habitabilitat dels discapacitats.
  • Una bonificació del 50% a favor de construccions, instal·lacions u obres necessàries per a la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

La concessió de qualsevol benefici fiscal no prejutja la legalitat de les construccions, instal·lacions o obres, i s'entén sense prejudici de les actuacions, sancions o multes que poguessin procedir en l'àmbit urbanístic.

2.- Compatibilitat: No son compatibles, i no podran gaudir-se simultàniament les bonificacions regulades en aquesta ordenança.

 

Article 10.- Gestió

Segons el que es disposa en l'article 103 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, l'Impost podrà gestionar-se en règim de declaració o d'autoliquidació, facultant la Llei a l'Ajuntament per a establir el sistema que estimi més adequat.

A) Declaració.

Quan es concedeixi la preceptiva llicència o es presenti la declaració responsable o la comunicació prèvia o quan, no havent-se sol·licitat, concedit o denegat encara aquella o presentat aquestes, s'iniciï la construcció, instal·lació o obra, es practicarà una liquidació provisional a compte en el termini de 15 dies, a comptar des de la concessió de llicència o des del moment de la meritació, determinant-se la base imposable en funció de [pressupost presentat pels interessats, sempre que aquest hagués estat visat pel Col·legi Oficial corresponent/del determinat pels Tècnics municipals d'acord amb el cost estimat del projecte]2.

Finalitzada la construcció, instal·lació o obra, i tenint en compte el cost real i efectiu d'aquesta, l'Ajuntament, mitjançant l'oportuna comprovació administrativa, modificarà la base imposable anterior practicant la corresponent liquidació definitiva, exigint o reintegrant al subjecte la quantitat que correspongui.

B) Autoliquidación3.

L'Impost s'exigirà en règim d'autoliquidació, distingint-se dos moments:

a) Quan es concedeixi la llicència preceptiva, es practicarà una autoliquidació provisional segons el model facilitat a aquest efecte per l'Ajuntament, en el termini de 15 dies des de la concessió de llicència, determinant-se la base imposable en funció del pressupost presentat pels interessats, sempre que aquest hagués estat visat pel Col·legi Oficial corresponent.

Finalitzada la construcció, instal·lació o obra, i tenint en compte el cost real i efectiu d'aquesta, en el termini de 15 dies, el subjecte passiu haurà de practicar autoliquidació definitiva.

b) Quan es presenti la declaració responsable o la comunicació prèvia, es practicarà una autoliquidació provisional segons el model facilitat a aquest efecte per l'Ajuntament, en el termini de15 dies des de la presentació de la declaració responsable o comunicació prèvia, determinant-se la base imposable en funció del pressupost presentat pels interessats, sempre que aquest hagués estat visat pel Col·legi Oficial corresponent.

Finalitzada la construcció, instal·lació o obra, i tenint en compte el cost real i efectiu d'aquesta, en el termini de 15 dies el subjecte passiu haurà de practicar autoliquidació definitiva.

c) Quan s'iniciï la construcció, instal·lació o obra, no havent-se sol·licitat, concedit o denegat encara llicència o sense haver-se presentat declaració responsable o comunicació prèvia, es podrà practicar una autoliquidació provisional en el termini de 15 dies, a comptar des del moment de la meritació, determinant-se la base imposable en funció del pressupost presentat pels interessats, sempre que aquest hagués estat visat pel Col·legi Oficial corresponent. Aquest pagament no pressuposa una concessió de llicència.

Finalitzada la construcció, instal·lació o obra, i tenint en compte el cost real i efectiu d'aquesta, en el termini de 15 dies el subjecte passiu haurà de practicar autoliquidació definitiva.

Article 11.- Comprovació i Recerca

L'Administració Municipal podrà, per qualsevol dels mitjans previstos en els articles 57 i 131 i següents de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, dur a terme els procediments de verificació de dades, comprovació de valors i comprovació limitada.

Article 12.- Actuacions inspectores i règim sancionador.

1. La inspecció i la comprovació de l'impost es realitzaran d'acord amb el que es preveu en la Llei general tributària i en les disposicions que la desenvolupen.

2. Les infraccions tributàries que es detectin o es cometin en els procediments de gestió, inspecció i recaptació d'aquest impost es tipificaran i sancionaran d'acord amb el que es preveu a la Llei general tributària.

Disposició addicional única.

Els preceptes d'aquesta Ordenança fiscal que, per raons sistemàtiques reprodueixin aspectes de la legislació vigent i altres normes de desenvolupament, i aquells en què es facin remissions a preceptes d'aquesta, s'entendrà que són automàticament modificats i/o substituïts en el moment en què es produeixi la modificació dels preceptes legals i reglamentaris de què porten causa.

Disposició final única.

Aquesta ordenança fiscal entrarà en vigor el dia al dia següent de la seva publicació en el Butlletí oficial de les Illes Balears, i estarà en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.»

Contra el present Acord, conforme a l'article 19 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, es podrà interposar recurs contenciós administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia d'Illes Balears, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la publicació del present anunci, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Puigpunyent, a data de la signatura electrònica (21 de maig de 2024

El batle en funcions Miguel Joaquin Estrades Gomez)